Δυσπλασία κι εκτροφή!

Status
Κλειδωμένο θέμα

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Συμφωνώ γενικά με τους γνωρίζοντες την εκτροφή. Γενικά, ο σωστός εκτροφέας, κυρίως φυλών που είναι επιρρεπής στη δυσπλασία, κάνει ακτινογραφίες και των δυο γεννητόρων. Παράδειγμα παραθέτω τους περίφημους Αυστραλέζους Ποιμενικούς του Hartnagle που παρέχει τις πληροφορίες στη σελίδα του για κάθε σκυλί που ζευγαρώνει. Αν κάνετε κλικ στην κάθε εικόνα, θα δείτε τι ακριβώς τεστ και ακτινογραφίες έχει βγάλει στο καθένα:

http://lasrocosa.com/siresdams.html

Είναι επίσης σωστό ότι οι εξετάσεις μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα δυσπλασίας σε απογόνους. Καμιά φορά εμφανίζεται βέβαια λόγω άλλων παραγόντων, αλλά τότε οι εκτροφείς δε ζευγαρώνουν τα σκυλιά και τα στειρώνουν. Η πρόεδρος του συλλόγου Μουφίων που μου έδωσε το Μουφ πήρε κάποτε σκυλί με ελαφρά δυσπλασία από σεβαστό εκτροφέα που όμως το είχε στειρώσει και την είχε ενημερώσει για τη δυσπλασία από πριν. Το σκυλί πέθανε σε βαρειά γεράματα, 14 χρονών, και ποτέ δεν το πείραξε η δυσπλασία του. Όμως το πρόσεξαν, δεν πάχυνε και έπαιρνε τις βιταμίνες του/συμπληρώματα κάθε μέρα.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
17
earth
κρίνοντας πάντως απο όσα κατα καιρούς διαβάζω θεωρώ ανάγκη να διευκρινήσω ότι
άλλο μειώνουν σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης σοβαρής δυσπλασίας - ασχέτως προγόνων.
και άλλο αποκλείουν την πιθανότητα

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Απ' ότι καταλαβαίνω από αυτά που διαβάζω εδώ αλλά και στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποκλείσεις την πιθανότητα δυσπλασίας, μόνο να μειώσεις τα ποσοστά, σωστά ?

Άρα, το ζητούμενο είναι πως ο κάθε (σοβαρός) εκτροφέας θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης δυσπλασίας στα κουτάβια μιας γέννας και αυτό απ' ότι καταλαβαίνω γίνεται με την προσεκτική επιλογή των γονέων α) γενεαλογικά δέντρα με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης δυσπλασίας και β) εξετάσεις στον καθένα από τους γονείς (ακτινογραφίες κλπ).

Σίγουρα πάντως, αν έπαιρνα τώρα σκύλο θα το έψαχνα πολύ περισσότερο...

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σίγουρα πάντως, αν έπαιρνα τώρα σκύλο θα το έψαχνα πολύ περισσότερο...
Δεν ξερω πολλα απο bullmastiff αλλα θεωρω τρομερα δυσκολο να εβρισκες γεννα απο δυο γονεις HD-A

Οσοι ασχολειστε με τη φυλη και γνωριζετε τα top εκτροφεια της ανα τον κοσμο , ισως να μπορειτε να μαθετε τις εξετασεις των σκυλων τους ...

bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Δεν ξερω πολλα απο bullmastiff αλλα θεωρω τρομερα δυσκολο να εβρισκες γεννα απο δυο γονεις HD-A

Οσοι ασχολειστε με τη φυλη και γνωριζετε τα top εκτροφεια της ανα τον κοσμο , ισως να μπορειτε να μαθετε τις εξετασεις των σκυλων τους ...
Σε μία κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαμε χτες μερικοί φίλοι, αναλύσαμε αρκετά έως πολύ το θέμα όπως καταλαβαίνεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα με τη συγκεκριμένη φυλή αλλά η όποια αποκτειθείσα εμπειρία συζητώντας με πολύ πιο ψαγμένους ανθρώπους είναι σημαντική και θα με απέτρεπε από πολλούς λάθος χειρισμούς, δεν πειράζει όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.592
10.966
Athens
περί πιθανοτήτων
ΦΥΣΙΚΑ και δύο ελεύθεροι δυσπλασίας γονείς μειώνουν σημαντικά το ποσοστό εμφάνισης σοβαρής δυσπλασίας - ασχέτως προγόνων.
Οσο πιο καθαρό το ιστορικό τόσο καλύτερα ... από κληρονομικής πλευράς.
Ενας γονέας ελεύθερος και ένας αγνώστου δυσπλασίας κάνουν το κουτάβι πιο επίφοβο, δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης. Της πιθανότητες εμφάνισης δυσμορφίας αυξάνουν δυσπλασικοί γονείς, όχι ύποπτοι ή ανεξέταστοι - άμεσα τουλάχιστον. Εμμεσα πολλά μπορούμε να υποθέτουμε.
Denis νομίζω ότι συμφωνούμε. Να διευκρινίσω ότι η λέξη "αύξηση πιθανοτήτων για δυσπλασία" σημαίνει αυτό που εσύ λες "πιο επίφοβο". Στην ουσία λέμε το ίδιο πράγμα. Κάτι που είναι πιο επίφοβο για την ασθένεια Χ, σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας Χ.

Το ρεζουμέ λοιπόν είναι το εξής: Πράγματι, εάν ένας από τους δύο γονείς δεν είναι ελεύθερος δυσπλασίας (αφού δεν υπάρχουν και οι σχετικές εξετάσεις για να το αποδείξουν) τότε οι απόγονοι είναι πιο επίφοβοι για δυσπλασία.

Και πάμε στο δεύτερο ερώτημα που είχα θέσει: γιατί να μπαίνει σε αναπαραγωγή ένα σκυλί, του οποίου η τύχη σχετικά με τη δυσπλασία αγνοείται?

Ξανάπα πιο πριν ότι το θέμα πρέπει να σπάσει...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Vrmode, δεν είναι αυτό που λες...πιο επίφοβο δεν σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει την νόσο, αλλά εσύ απλά έχεις περισσότερο άγχος μέχρι να γίνουν οι διαγνωστικές εξετάσεις, γιατί απλά έχεις λιγότερα δεδομένα να τα χρησιμοποιήσεις για να πιθανολογήσεις την έκβαση της εξέτασης!
Αν δεν έχει μελετηθεί ο ένας γονέας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτομάτως παθολογικός ή υγιής, αλλά οι πιθανότητες να φέρει την νόσο είναι 50-50....

Σχετικά με το να μπει στην αναπαραγωγή ένα σκυλί χωρίς να έχει εξεταστεί, εξαρτάται από τις απαιτήσεις του εκάστοτε ΚΟΕ ή ομίλου φυλής και τις επιλογές του εκάστοτε εκτροφέα....

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.592
10.966
Athens
Vrmode, δεν είναι αυτό που λες...πιο επίφοβο δεν σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει την νόσο, αλλά εσύ απλά έχεις περισσότερο άγχος μέχρι να γίνουν οι διαγνωστικές εξετάσεις, γιατί απλά έχεις λιγότερα δεδομένα να τα χρησιμοποιήσεις για να πιθανολογήσεις την έκβαση της εξέτασης!
Αν δεν έχει μελετηθεί ο ένας γονέας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτομάτως παθολογικός ή υγιής, αλλά οι πιθανότητες να φέρει την νόσο είναι 50-50....
¨

Πάω να πάρω ένα κουτάβι και έχω 2 επιλογές.

Επιλογή Α: Και οι δύο γονείς έχουν ελεύθερο δυσπλασίας.

Επιλογή Β: Ο ένας γονέας έχει ελεύθερο δυσπλασίας και ο άλλος είναι "lotto".

Ποια κουρτίνα θα διαλέξω για να έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσω ένα πιο υγιές ως προς τη δυσπλασία κουτάβι?

Απλά μαθηματικά είναι.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
η δυσπλασια κατα βαση ειναι κληρονομικη.

απο εκει και περα,υπαρχουν πολλοι ακομη παραγοντες που εντεινουν το προβλημα.
κατά 30% κληρονομική
κατά 70% διατροφικοί παράγοντες, περιβάλλον και τρόπος ζωής/άσκησης

Όσο η κλινική εικόνα του σκύλου είναι σε βαθμό ικανοποιητικά καλή μην βάζεις νυστέρι.
Δεν ισχύει πάντα, ορισμένες επεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν εφόσον έχει παρουσιαστεί αρθρίτιδα.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.592
10.966
Athens
foibos να πω κι ένα άλλο χονδροειδές παράδειγμα για να γίνει κατανοητό.

Είμαι πεζός και θέλω να περάσω κάθετα την λεωφ. Κηφισίας, ημέρα εργάσιμη και γύρω στις 10.00 το πρωί.

Περίπτωση Α: Περνάω δια της "σωστής οδού", δηλαδή περιμένω στο φανάρι των πεζών και περνάω μόλις ανάψει πράσινο.

Περίπτωση Β: Περνάω αέρα-πατέρα, χωρίς να κοιτάξω και χωρίς φανάρια.

Σε ποια περίπτωση έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να με κόψει αυτοκίνητο?

grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
κατά 30% κληρονομική
Άτοπο.

Δεν ισχύει πάντα, ορισμένες επεμβάσεις δεν μπορούν να γίνουν εφόσον έχει παρουσιαστεί αρθρίτιδα.
Άστοχο.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σε μία κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαμε χτες μερικοί φίλοι, αναλύσαμε αρκετά έως πολύ το θέμα όπως καταλαβαίνεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα με τη συγκεκριμένη φυλή αλλά η όποια αποκτειθείσα εμπειρία συζητώντας με πολύ πιο ψαγμένους ανθρώπους είναι σημαντική και θα με απέτρεπε από πολλούς λάθος χειρισμούς, δεν πειράζει όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ...
Σιγουρα η γνωση κανει καλο , εχεις δικιο.

Η δικη μου ερασιτεχνικη ερευνα δειχνει παντως οτι σε μερικες φυλες ο ορος ''perfect hips'' ειναι αγνωστος ή ελαχιστη μειοψηφια (=εξαιρεση που επιβεβαιωνει εναν κανονα).

Απο κει και περα, η επιδερμικη υπερπληροφορηση (ή και παραπληροφορηση) των ιδιωτων σε θεματα υγειας του σκυλου , οδηγει πολλες φορες στο να μην δεχθουμε οτιδηποτε λιγοτερο απο HD-A στον εκτροφικο σκυλο μας (οποτε και οι εκτροφεις ισως να μην επιθυμουν να κοινοποιησουν οτιδηποτε λιγοτερο απο το τελειο - εφοσον η πληροφορια δεν μπορει να επεξεργαστει σωστα απο εμας).

Φυσικα ειναι καλο να γινονται εξετασεις απο τους εκτροφεις εφοσον γινεται σοβαρη προσπαθεια βελτιωσης των οποιων στατιστικων δυσπλασιας της καθε φυλης αλλα θεωρω απιθανο καποτε τα bullmastiff να αποκτησουν τα ισχια των greyhound πχ . Ειναι και θεμα αρχικης κατασκευης και γονιδιων αλλα και τροπου ζωης/χρησιμοτητας (και φυσικα δημοφιλιας που οδηγει σε κακες πρακτικες εκτροφης)

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Ε, τοτε να παιρνουμε και απο πετσοπ ή ΒΥΒ γιατι δεν βλεπω καμμια διαφορα με αυτα που λες! Απλα θα εχουμε λιγοτερα δεδομενα για να χρησιμοποιησουμε και δεν σημαινει οτι θα παρουσιασει κατι το κουταβι γιατι απλα δεν θα ξερουμε αν οι γονεις ηταν νοσοι σε κατι ή οχι, 50-50!!!
ΕΛΕΟΣ και μετα κραζουμε αυτους που ζευγαρωνουν τα σκυλια τους και δεν ειναι εκτροφεις και αυτους που παιρνουν σκυλο απο πετσοπ,γνωστους και δεν ξερω εγω τι. Θα ξεχασουμε και αυτα που θεωρουσαμε σωστα!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.592
10.966
Athens
Ε, τοτε να παιρνουμε και απο πετσοπ ή ΒΥΒ γιατι δεν βλεπω καμμια διαφορα με αυτα που λες! Απλα θα εχουμε λιγοτερα δεδομενα για να χρησιμοποιησουμε και δεν σημαινει οτι θα παρουσιασει κατι το κουταβι γιατι απλα δεν θα ξερουμε αν οι γονεις ηταν νοσοι σε κατι ή οχι, 50-50!!!
ΕΛΕΟΣ και μετα κραζουμε αυτους που ζευγαρωνουν τα σκυλια τους και δεν ειναι εκτροφεις και αυτους που παιρνουν σκυλο απο πετσοπ,γνωστους και δεν ξερω εγω τι. Θα ξεχασουμε και αυτα που θεωρουσαμε σωστα!
Ricos, πολύ σωστός - κρατιόμουνα να μην τα γράψω εγώ.

Με αυτή τη λογική, ψωνίζουμε και από Pet City με δόσεις ο Θεοδόσης. Lotto κι ό ένας, Lotto κι ο άλλος.

Kάποιοι προσπαθούν να ταίσουν χόρτο - το ποιος και τι συμφέροντα έχει ας το αναλογιστεί ο καθένας... Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, foibos δεν μιλάω για σένα γιατί απ όσο ξέρω δεν είσαι εκτροφέας.

Επίσης, ενώ στο θέμα "δημιουργία εκτροφείου" είχαμε κατακλυσμό ποστς από εκτροφείς που έπεσαν να φάνε τον υποψήφιο-επιχειρηματία-εκτροφέα εδώ βλέπω μια ...στασιμότητα. Δεν υπάρχει άποψη?

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
κατά 30% κληρονομική
Αν ήταν έτσι ο δικός μου θα είχε αναπτύξει δυσπλασία 100%
ΚΑΙ βόλτες μεγάλες στο λουρί από 3ων μηνών
ΚΑΙ τρέξιμο στο παρκέ
ΚΑΙ σκαλιά πολλά
ΚΑΙ βλακείες τροφή Friskies, Chappi, Pedigree

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Είμαι από αυτούς που "φοβούνται πολύ" τη δυσπλασία (κυρίως, ισχύων) στη φυλή μας. Τόσο πολύ, που όταν συναντάω ένα bullmastiff (και η ...αρρώστεια έχει επεκταθεί - όταν συναντάω οποιοδήποτε σκυλί άνω των 20 κιλών) το κοιτάζω πρώτα στα ...πόδια και μετά στο πρόσωπο...

Και, εδώ και μέρες (λόγω Solo), αλλά εδώ και μήνες λόγω της προσωπικής μου παρατήρησης στη Μόκα, ξέρω καλά πως ένας από τους επόμενους που "χτυπάει η καμπάνα" είμαι εγώ...

Τελικά, ισχύει μάλλον αυτό που είχα γράψει, προ ημερών, στην "αγωνία του εκτροφέα" (σε εκείνο το ...ρομαντικό και, ίσως, λίγο τραβηγμένο post μου), ότι εάν πρόκειται για τον πρώτο καθαρόαιμο σκύλο σου, δεν έχεις παρά να βαδίσεις προς το πεπρωμένο σου... και το μόνο που σου μένει είναι να είσαι πολύ τυχερός και να "μπλέξεις" με έμπειρο και ευσυνείδητο εκτροφέα, που θα "καθαρίσει" για πάρτη σου...

Σίγουρα, όπως έγραψε και ο bull, τα σκυλιά μας (Solo, Rocky, Μόκα) θα εξεταστούν από 2ο και 3ο γιατρό...
Σίγουρα υπάρχουν διάφορες σκέψεις (οι περισσότερες, ευτυχώς, ψύχραιμες), που φάνηκαν στη συνάντηση μεταξύ κάποιων φίλων, χτες...

Και, σίγουρα, η συγκεκριμένη στιγμή αποτελεί ένα ορόσημο (turning point, όπως το διατυπώνουμε εμείς οι Ελληνες) για το bullmastiff στη πατρίδα μας... οι "ιδεολόγοι" της παρέας, αμφισβητούν την ιδεολογία τους... οι "κυνικοί" της περέας καταλήγουν ότι χρειάζεται και λίγος ρομαντισμός...τίποτα δεν θα είναι, πλέον, ίδιο...

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Ricos, πολύ σωστός - κρατιόμουνα να μην τα γράψω εγώ.

Με αυτή τη λογική, ψωνίζουμε και από Pet City με δόσεις ο Θεοδόσης. Lotto κι ό ένας, Lotto κι ο άλλος.

Kάποιοι προσπαθούν να ταίσουν χόρτο - το ποιος και τι συμφέροντα έχει ας το αναλογιστεί ο καθένας... Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, foibos δεν μιλάω για σένα γιατί απ όσο ξέρω δεν είσαι εκτροφέας.

Επίσης, ενώ στο θέμα "δημιουργία εκτροφείου" είχαμε κατακλυσμό ποστς από εκτροφείς που έπεσαν να φάνε τον υποψήφιο-επιχειρηματία-εκτροφέα εδώ βλέπω μια ...στασιμότητα. Δεν υπάρχει άποψη?
Ποιοι ταιζουν χορτο ? Και με ποιο οφελος ?

Το αν θα ψωνισει καποιος απο πετ σοπ ειναι δικος του λογαριασμος και δεν νομιζω πως εχει σχεση με το θεμα (οπως δεν εχει και μεγαλη σχεση με το θεμα να ρωτησουμε αν ο φιλος Ricos ηξερε για τη δυσπλασια ισχιων στα Bullmastiff και αν ρωτησε σχετικως τον εκτροφεα πριν παρει το κουταβι)

ΒΤW , τα καλα εκτροφεια για frenchies κανουν εξετασεις δυσπλασιας στους γεννητορες ? Εχουμε προχειρα αποτελεσματα απο καποιο καλο εκτροφειο ?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συνεχιζοντας τις σκεψεις της vrmode και του Ricos, εχω να πω το εξης.

Αν αυριο ανοιξω ένα θεμα που θα λεει ότι διαγνωστηκε δυσπλασια στην Ηρα μου (κατι το οποιο απεύχομαι και δεν μελεταω!), το πιθανοτερο σε λιγα λεπτα η ιστορια μου θα αντιγραφτει και θα αναρτηθει στο περιβοητο θεμα «Εμπειριες από pet shops και bybs».

Θα μετρησει αραγε αν πω ότι ασκησα πολύ την σκυλα μου όταν ηταν μικρη, γιατι ηταν αδυνατο να εκτονωθει αλλιως τοση ενεργεια, και ότι τάιζα στην ευαισθητη ηλικια εν αγνοια μου φθηνη τροφη μεχρι να με συμβουλεψουν καταλληλα τα μελη του φορουμ?

Υποθετω πως οχι, και το μηνυμα που θα περασει θα είναι «κοιταξτε τι επαθε ο Αρης που πηρε σκυλι από byb».

Παρακαλω να μην παρεξηγηθουν (δυσκολο) αυτά που λεω και να μην θεωρηθει ότι είναι σαν να λεω «πατε σε byb».
Ας θυμηθουμε όμως το θεμα «επιλογη κουταβιου» και τοσα άλλα κατά καιρους.
Ολοι λεγανε για εξετασεις, ενώ τωρα παρουσιαζονται αλλιως.

Όταν ενας φιλος (μου) εκτροφεας δηλωσε εδώ ότι δεν εκανε εξετασεις στην σκυλα του παρά μονο στον επιβητορα, πεσανε να τον φανε και τον χαρακτηρισαν byb. Τον εκτροφεα του Ricos δεν βλεπω να πεφτει κανείς να τον φαει όμως.

Ρωτησα και μερικες σελιδες πριν αλλά απαντηση δεν πηρα.
Εχει τελικα ευθυνη? Οφειλει να αποζημιωσει με καποιον τροπο τον ιδιοκτητη? Αν ναι, με ποιον τροπο?

Δεν προσπαθω να ανοιξω πολεμο στο φορουμ, αλλά με τον συγκεκριμενο εκτροφεα εγω προσωπικα θα ανοιγα πολεμο.

Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
50
Αθήνα
Και συνεχίζοντας εγώ την σκέψη του Άρη

Μήπως να γίνει και ένα υπόμνημα "Κακών εκτροφέων" αντίστοιχο του "Πως διαλέγω εκτροφέα"???

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Συνεχιζοντας τις σκεψεις της vrmode και του Ricos, εχω να πω το εξης.

Αν αυριο ανοιξω ένα θεμα που θα λεει ότι διαγνωστηκε δυσπλασια στην Ηρα μου (κατι το οποιο απεύχομαι και δεν μελεταω!), το πιθανοτερο σε λιγα λεπτα η ιστορια μου θα αντιγραφτει και θα αναρτηθει στο περιβοητο θεμα «Εμπειριες από pet shops και bybs».

Θα μετρησει αραγε αν πω ότι ασκησα πολύ την σκυλα μου όταν ηταν μικρη, γιατι ηταν αδυνατο να εκτονωθει αλλιως τοση ενεργεια, και ότι τάιζα στην ευαισθητη ηλικια εν αγνοια μου φθηνη τροφη μεχρι να με συμβουλεψουν καταλληλα τα μελη του φορουμ?

Υποθετω πως οχι, και το μηνυμα που θα περασει θα είναι «κοιταξτε τι επαθε ο Αρης που πηρε σκυλι από byb».

Παρακαλω να μην παρεξηγηθουν (δυσκολο) αυτά που λεω και να μην θεωρηθει ότι είναι σαν να λεω «πατε σε byb».
Ας θυμηθουμε όμως το θεμα «επιλογη κουταβιου» και τοσα άλλα κατά καιρους.
Ολοι λεγανε για εξετασεις, ενώ τωρα παρουσιαζονται αλλιως.
Στο φορουμ , απο τοτε που γραφτηκα , υπαρχει το θεμα με τους ΒΥΒ που σωστα αναφερεις αλλα υπαρχει και αυτο . Οποιος δεν το διαβασε , θα επρεπε μαλλον αλλα ισως δε φταιει ...οποιος το διαβασε αλλα το αγνοησε , θα πρεπει να παραδεχθει οτι το αγνοησε .

Αυτα οσο αφορα το φορουμ και τις οποιες κατευθυνσεις ''φαινεται'' να δινει

Ρωτησα και μερικες σελιδες πριν αλλά απαντηση δεν πηρα.
Εχει τελικα ευθυνη? Οφειλει να αποζημιωσει με καποιον τροπο τον ιδιοκτητη? Αν ναι, με ποιον τροπο?
Καποιος πρεπει να κανει την αρχη δινοντας μια απαντηση σε αυτο που ρωτας και σιγουρα μπορεις και εσυ :)
Δεν νομιζω πως υπαρχει καποια αρχη του φορουμ που να επιβαλλει ευθυνες ... ολοι κρινονται για οσα γραφουν (ή δε γραφουν)

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.305
Μέλη
20.067
Νεότερο μέλος
Giannismix