...Υπαρχουν και οι περιπτωσεις βλ.
johnk που αρκουνται και με το παραπανω απο αυτο που τους δινει ο σκυλος τους - Βρε Γιαννη τι κεφαλα ειναι αυτη?! .. για τον Κασπερ λεω

Γιαννη πες μας, αν θες σε παρακαλω, αν προχωρουσες σε εκπαιδευση φυλαξης τι θα παθαινε ο κασπερ?

Σε ρωταω λογω boerboel μιας που ειδαμε και στο βιντεο ποσο αποτελσματικος ηταν ο σκυλος χωρις εκπαιδευση...
Καταρχήν, Βίκυ μου, ΚΑΙ οι δυό κεφάλες δεν πάνε πίσω!!! Απλά, είσαι ευγενής...

Έχεις δίκιο... έχουμε ξαναμιλήσει επί του θέματος... έχω αρκεστεί σε αυτό που μου δίνει ο σκύλος μου... σε σχέση με το "και με το παραπάνω", απλά θα κάνω τη (γνωστή σε όλους σας) παρατήρηση ότι αυτό θα συνέβαινε αν ήταν και λιγάκι πιο "ψύχραιμος"...

Είναι περιτό να πω, όμως, ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν το σκύλο μου ΑΚΡΙΒΩΣ όπως είναι και ακριβώς ΕΠΕΙΔΗ είναι πολύ "ευσυγκίνητος"...
Ο σκύλος μου ακολουθεί έναν απλό κανόνα, με 2-3 παραλλαγές:
Θα την πέσει (εάν δεν είμαστε μπροστά) σε οποιονδήποτε εισέρχεται, ακόμα και στον (25χρονο) γιό μου (βλέπετε, έχουν και ανταγωνισμό, τρομάρα τους, για το ποιός την έχει μεγαλύτερη)...
Θα την πέσει σε οποιονδήποτε (κυρίως, άντρα) καλεσμένο, εάν ακουμπήσει το χέρι του, έστω και λίγο πιο αυθόρμητα, επάνω μας...
Εάν στο σπίτι βρίσκονται μόνο οι κόρες μας, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εισέλθει...
Τα βράδια, έξω, θα "κλειδώσει " οποιονδήποτε περπατάει αργά και συγκλίνει προς εμάς και θα προσπαθήσει να του την πέσει εφόσον η απόσταση μικρύνει κάτω από τα 3 μέτρα...
Το δε "κερασάκι" είναι ότι (σε ένα βαθμό) το "μειονέκτημά" του είναι ταυτόχρονα πλεονέκτημα: Επειδή είναι "αλεπουδάκι", δεν κουράζεται τόσο εύκολα όσο ένα "τυπικό" Μπουρμπούλ (που θα ήταν στατιστικά πάνω από 65 κιλά)... είναι ανεξάντλητος... τόσο πολύ, που αν δεν ήταν γ@μwσκ@λο, θα του κάναμε σίγουρα agility!
Σου απαντάω στο δεύτερο σκέλος, τώρα...
Όπως έχετε καταλάβει (τουλάχιστον οι παλιότεροι από εσάς) η εκπαίδευση του σκύλου μου άρχισε στους 2,5 μήνες και συνεχίζεται ακόμα και τώρα που είναι 4,5 ετών... τόσο επαγγελματικά, όσο και από εμάς τους ίδιους που συντηρούμε αυτή την "δια βίου μάθηση"... ο συγκεκριμένος σκύλος οφείλει να είναι (και είναι, ως επί το πλείστον) "στρατιώτης", εφόσον καλείται να ζει στο αστικό (έστω και πιο εξοχικό) περιβάλλον αυτό...
Επίσης (όπως δεν είναι ανάγκη να διατυμπανίζω όλα αυτά τα χρόνια), επενδύουμε πολύ "πάνω του"... τον έχουν δει και αξιολογήσει κάποιοι εκπαιδευτές (πολύ εξειδικευμένοι σε παρόμοιες φυλές, αλλά όχι μόνο - και εξειδικευμένοι στη "φύλαξη")... και έχουν γνωμοδοτήσει (όσο μπορεί να βάλει κάποιος το χέρι του στη φωτιά, χωρίς να δουλεύει για μεγάλο διάστημα μαζί του) επί της option να προχωρήσει σε δαγκώματα - τεστάρισμα - φύλαξη.
Την τελική (ομόφωνη) απάντησή τους (και μιλώντας για "αυτές" τις φυλές, όπως λέει και ο Πέτρος), σας την δίνει η δική μου πρακτική: "Let sleeping dogs lie"...

Ο δε "δικός μας" (και "δικός του") εκπαιδευτής (που τον ξέρει άριστα, όλα αυτά τα χρόνια), έχει καταλήξει και ο ίδιος στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται (και δεν πρέπει) να προχωρήσει ούτε κάν στις πιο χαλαρές συναφείς διαδικασίες... δεν θέλει να του ανεβάσει το drive, ούτε κατά διάνοια και δεν βασίζεται καθόλου στα νεύρα του...
Απάντηση, λοιπόν: Θα χειροτέρευε... με, μάλλον, μη αναστρέψιμο τρόπο...
@kasi...Πως γινεται καποιος να ξερει τι σκυλο εχει αν δεν τον δει υπο" δυσκολες συνθηκες"??
Πως μπορει να τον χειριστει αν δεν τον εχει δει ποτε να αντιδρα σε συγκεκριμενο ερεθισμα (που πιθανον να συναντησει)???
-Εαν καποιος εχει ενα σκυλο "προβληματικο" με ασταθη χαρακτηρα η αδυναμα νευρα η οτιδηποτε, πως θα το ξερει αν δεν τον τεσταρει;;;;
Στο πρώτο σκέλος (γι' αυτό και δεν το παραθέτω) νομίζω ότι με κάλυψε κατά 99,999% ο
@GRDANE ...
Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος (αυτό που παραθέτω), θα σου απαντήσω με μία σχετική ανεπάρκεια... μιάς και εμείς έχουμε φτάσει κοντά σε αυτά που ρωτάς, αλλά δεν τα έχουμε "αγγίξει" ακριβώς... έχουμε κάνει απλά "προσομοίωση", για να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας...
Έτσι, έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε σε ένα (πειστικό) βαθμό τις απαντήσεις μας στα περισσότερα από τα θέματα αυτά...
Θα μου πεις ενδεχομένως ότι "ρε Γιάννη, νομίζεις ότι όλος ο κόσμος έχει τη διάθεση και το χρόνο να ασχολείται καθημερινά, τόσα χρόνια, για να καταλήξει στα συμπεράσματά του?"...
Δεν θα έχεις άδικο στη γενική περίπτωση...