Εκτροφέας vs Κουταβέμπορος


Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Με το καλό το κουτάβι @vasilis_mike ! Περιμένουμε πολλές φώτος!

Η όλη ιστορία σας μου θύμισε πολύ τον εκτροφέα του δικού μου σκύλου που βρίσκεται στην Ολλανδία. Μετά από περίπου 6 χρόνια συναναστροφής με εκτροφείς των χωρών εκεί όλα αυτά που αναφέρεις μεγάλο μέρος αυτών τα θεωρούν λίγο πολύ αυτονόητα. (Μιλάω για την φυλή που ενδιαφέρει έμενα, το rottweiler).
Θεωρούν αυτονόητο να εκπαιδεύουν οι ίδιοι τα σκυλιά τους, να πηγαίνουν σε όσες περισσότερες εκθέσεις μπορούν, να κάνουν όλες τις εξετάσεις στα σκυλιά τους. Μου έκανε επίσης τρομερή εντύπωση το ότι οι περισσότεροι δουλεύουν καθημερινά 10 ώρες την ημέρα στις κανονικές τους δουλείες και το ΣΚ κάνουν όλα αυτά για τα σκυλιά τους. Η γυναίκα του μάλιστα ήταν στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης και συνέχιζε κανονικά την προπόνηση με την προσωπική της σκύλα (και μαμα του σκύλου μου)

Εμείς πήραμε ενα ντοσιέ με όλες τις εξετάσεις υγείας και εργασίας των γωνιών, τεστ dna και των δυο, αναλυτικά όλες τις εκθέσεις που έχουν λάβει μέρος οι γονείς απο κουτάβια μέχρι κι εκείνη τη στιγμή καθώς και αναλυτικά τα χαρτιά απο τον κτηνίατρο του αντίστοιχου ΚΟΕ της Ολλανδίας, που ήρθε και εξέτασε 2 φορές τα κουτάβια και τη μαμά. Υπογράψαμε την μεταβίβαση καθώς και ένα συμφωνητικό που έλεγε ότι το σκυλί θα είναι μέλος της οικογένειας, ότι θα υπάρχουν καλές συνθήκες διαβίωσης καθώς και για οτιδήποτε συμβεί (δεν θέλαμε άλλο τον σκύλο, κληρονομική ασθένεια, πρόβλημα χαρακτήρα) ο σκύλος θα γύρναγε πίσω σε αυτούς. Κύριο μέλημά τους ήταν το κουτάβι τους να ζει καλά και παρόλο που είχε δυο ακυρώσεις την τελευταία στιγμή από κουτάβια της γέννας δεν έδωσε κουτάβι σε κάποιον που ζήτησε και θεώρησε ο ίδιος ότι ο σκύλος δεν θα ζει καλά. Απόδειξη δεν πήραμε, προκαταβολή δεν δώσαμε ούτε όταν έγινε το ζευγάρωμα, ούτε όταν γεννήθηκαν τα μωρά, όλο το ποσό δόθηκε την τελευταία μέρα που ήταν να φύγουμε μαζί με το κουτάβι.

Θέλησαν να μας φιλοξενήσουν, αλλά από ευγένεια αρνηθήκαμε. 5 μέρες που μείναμε στην Ολλανδία δεν πληρώσαμε τίποτα, ήμασταν όλη μέρα μαζί τους και σπίτι τους (το θεώρησαν απαραίτητο για να έρθουμε σε επαφή με το κουτάβι) και ό,τι μετακίνηση έπρεπε να κάνουμε γινόταν από εκείνους. Υπολογίζω ότι για τα δικά μας έξοδα ξόδεψαν το 1/3 του ποσού που κόστιζε ο σκύλος.
Το σπίτι τους παρόλο που ήταν πολύ μικρό και η γυναίκα του ήταν έγκυος τα περισσότερα σκυλιά έμεναν μέσα μαζί τους, εκτός απο 2 αρσενικά που ήταν έξω σε κατάλληλα διαμορφωμένα και θερμαινόμενα κεννελ. Η γεννήστρα ήταν μέσα στο σαλόνι (καταλάμβανε τα 2/3 του σαλονιού) και όσο βρίσκονταν στις δουλείες τους είχαν άτομο που ήταν όλη μέρα με τα κουτάβια ώστε να μην είναι μόνα τους και να τα εξοικειώσει σε θορύβους. Πλέον που έχουν μετακομίσει σε μεγαλύτερο σπίτι και επισκεφθήκαμε όλα τα σκυλιά είναι μέσα μαζί τους.

Φεύγοντας μας έδωσαν παιχνίδια, κουβέρτα που είχε τη μυρωδιά του σπιτιού τους και της γεννήστρας, ένα σακούλι ξηράς για ομαλή μετάβαση και ήμασταν σε καθημερινή επαφή μέχρι να προσαρμοστούμε. Δεν μας υποχρέωσαν να κάνουμε τίποτα με τον σκύλο, ούτε εργασία, ούτε μορφολογία και να σημειώσω ότι πήραμε την 1η επιλογή από αρσενικό σκύλο. Το μόνο που εξέφρασαν ως παράπονο όταν ξαναβρεθήκαμε από κοντά ήταν ότι θεωρούν κρίμα το ότι τον κατεβάσαμε μόνο σε 2 εκθέσεις όσο ήταν κουτάβι και δεν το συνεχίσαμε και μετά. Κρίμα όμως για τον ίδιο τον σκύλο και όχι γι' αυτούς ή για το όνομα του εκτροφείου.

Από την 1η στιγμή είναι δίπλα μας σε όλα, μάλιστα πρόσφατα ο σκύλος μας κούτσαινε, στην αρχή είχαμε λάθος διάγνωση και ο ίδιος μέσα σε μισή ώρα είχε στείλει τις ακτίνες σε έναν απο τους καλύτερους ορθοπεδικούς της Ολλανδίας για μια 2η γνώμη και ήταν εκείνος που τελικά μας είπε να ψάξουμε την πατούσα όπου είχε και δίκιο, είχε σπάσει 2 μικρά κοκαλάκια εκεί.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από εκτροφείς της φυλής μου στην Ελλάδα, μιλήσαμε με λίγους γιατί για μας ήταν πολύ σημαντικό ο εκτροφέας να κάνει ο ίδιος εργασία με τα σκυλιά του και να επιλέξει για μας κουτάβι καθώς δεν είχαμε καμία εμπειρία. Στη Ελλάδα πριν 6 χρόνια νομίζω δεν υπήρχε εκτροφέας ροτ που να κατέβαζε τα σκυλία του σε εξετάσεις εργασίας. Σίγουρα στο εξωτερικό δεν είναι όλα ρόδινα, μάλιστα θεωρώ ότι ήμασταν πολύ τυχεροί με τον συγκεκριμένο εκτροφέα, όμως αργότερα και με τη συναναστροφή μας και με άλλους διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι "χομπίστες" εκτροφείς σκέφτονται λίγο πολύ έτσι.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
@Hlianna Ακριβώς τα ίδια. Απλά δεν μπήκα στις λεπτομέρειες φιλοξενίας και εξόδων.
@ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ
Γενικά. Τα ειδικότερα αργότερα

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις μέσα στις γραμμές ενός φόρουμ τα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να να αποκτήσει σκύλο συγκεκριμένης φυλής, το πόσο χρονοβόρα, επίπονη και ίσως ψυχοφθόρα μπορεί να είναι η διαδικασία.

Κατανοώ πως ο Βασίλης δεν είχε άποψη για τον χώρο αλλά πήγε by the book όπως έχει περιγραφεί ενδεικτικά εδώ και εδώ πιστεύοντας πως οι πλειονότητα των εκτροφέων πληρεί τις προϋποθέσεις. Στράβωσε όταν κατάλαβε πως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Συμμετέχοντας στην συγκεκριμένη αναζήτηση έχω να πω ότι αυτοί που απάντησαν σε σύντομο
χρονικό διάστημα έχοντας όλα τα τυπικά κριτήρια όπως εξετάσεις υγείας ήταν γνωστά εκτροφεία από της ΗΠΑ. Όμως η απόκτηση σκυλιού από τις ΗΠΑ δεν είναι εύκολη διαδικασία ακόμα και αν ο υποψήφιος έχει την άνεση, οικονομική και χρονική, να κάνει δύο ή τρία ταξίδια εκεί.

Η επιλογή εκτροφέων εκτός Ελλάδος είναι και αυτή επίπονη. Ορισμένοι παρότι έλεγαν πως έχουν εξετάσεις για τα σκυλιά τους όταν τους ζητήθηκαν μαζί με τα Pedigree και πληροφορίες για τις γραμμές των σκύλων "λάκισαν" χωρίς να στείλουν τίποτα. Εννοείται πως σε όλους είχαν δοθεί πληροφορίες όπως προηγούμενη εμπειρία με σκύλο, πως θα ζει, τι θα κάνει με το σκυλί, τι χαρακτήρα αναζητά καθώς και "προσωπικά" στοιχεία της οικογένειας ώστε να διαμορφώσει γνώμη ο εκτροφέας.

Μετά αρχίζει η ανάλυση των Pedigree, στοιχεία για τους προγόνους των γεννητόρων ( 4 ή 5 γεννεές πίσω ), εξετάσεις υγείας αυτών, εκτροφεία απο τα οποία προέρχονται, αν είχαν συμμετοχές σε εκθέσεις, τι κρίσεις πήραν και γενικά όποια πληροφορία θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στην αξιολόγηση. Διαδικασία καθόλου εύκολη.

Θα τολμήσω να πω ότι η συγκεκριμένη αναζήτηση έγινε παρόμοια με αυτή που θα έκανε σοβαρός εκτροφέας για να εισάγει σκύλο στην αναπαραγωγική διαδικασία. Οι συμβουλές από έμπειρους φίλους, ορισμένοι κυνοτρόφοι, βοήθησαν πολύ.



@Yorkaddict Ο Βασίλης δεν το ανέλυσε όπως έπρεπε. Αυτό που θέλει να πει είναι πως σε αντιδιαστολή με τους Έλληνες ( και όχι μόνο ) οι οποίοι μιλάγανε κατά βάση για εκθέσεις και βραβεία αυτοί δεν έδωσαν έμφαση σ' αυτό. Σαφέστατα και είχαμε δει τι συμμετοχές είχαν.

Για να το καταλάβει ο αδαής θα το πω αλλιώς.

Μπαίνω σε ένα φούρνο και τον ρωτάω τι πιστοποιήσεις έχει πως το αλεύρι που χρησιμοποιεί είναι υγιεινό καθώς και τι διαδικασίες υγιεινής τηρεί αυτός και μου απαντά πόσο όμορφα είναι τα ψωμιά του και τι καλή γεύση έχουν. Όταν το ξαναρωτάω πιεστικά καταφεύγει στην απάντηση πως είναι σαράντα χρόνια φούρναρης και γνωρίζει τι κάνει.

* Προσωπική παρατήρηση.

Μέσα απ' την όλη διαδικασία όχι μόνο εμπλούτισα τις γνώσει μου για τον χώρο τις εκτροφής, έμαθα αρκετά για μία άγνωστη σε εμένα φυλή αλλά έφτασα στο παρά πέντε να πάρω και εγώ κουτάβι.
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο σε σένα όσο και στα άλλα παιδιά για την συμπαράσταση, γιατί πραγματικά είχα φρικάρει και με τον χρόνο που διαθέσατε, την υπομονή σας μαζί μου και τις γνώσεις σας με βοηθήσατε όσο δεν φαντάζεστε.
 


zerom0

Well-Known Member
14 Οκτωβρίου 2015
490
728
Αθήνα
Για έναν απλό ιδιοκτήτη που δεν μας ρωτάει-δεν συμμετέχει στο άθλημα αυτό- δεν υπάρχει λόγος να τα αναφέρουμε. Άλλα πράγματα είναι πιό σημαντικά για σας.
Επιτέλους! Τα αυτονόητα!

Βασίλη, η όλη εμπειρία σας είναι ανταποδοτική για όσες ταλαιπωρίες προηγήθηκαν και απογοητεύσεις και θέτει άλλα στανταρτς γενικότερα στη ματιά μας. Πολύ χαίρομαι για την εξέλιξη αυτή, με το καλό να δεχτείτε το μωρό!!!!

Φυσικά με τρώει η περιέργεια για ράτσα-φάτσα αλλά θα περιμένω ως την παρουσίασή σου!
 
  • Like
Reactions: p__nat


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Ελπίζω πως ένας μελλοντικός υποψήφιος θα έχει την υπομονή να διαβάσει και να κατανοήσει τα παραπάνω γραφόμενα. @Hlianna η αποτύπωση της απόκτησης ενός σκύλου και της συμπεριφοράς του κυνοτρόφου όπως ο δικός σας βοηθά στην πληρέστερη διαμόρφωση γνώμης πέρα από τα στερεότυπα γραφόμενα.

Αυτό που δεν γνώριζα είναι πως γίνονται Ευρωπαϊκές, Μεσογειακές κλπ εκθέσεις για συγκεκριμένη φυλή όπου μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με αρκετούς εκτροφείς ώστε να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα για αυτή. Θα πρότεινα σε όσους αναζητούν εκτροφικό σκύλο να ρίχνουν μια ματιά για παρόμοιες εκθέσεις.

Κυνοτρόφοι οι οποίοι είναι καθιερωμένα ονόματα στον χώρο και τα σκυλιά τους έχουν ζήτηση όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από άλλους εκτροφείς έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής χωρίς να σημαίνει πως θα σου δώσουν σκυλί αν δεν περάσεις την αξιολόγησή τους. Ένας απ' αυτούς είχε αναμονή τέσσερα χρόνια. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο τις προηγούμενες δεκαετίες στην συγκεκριμένη φυλή χωρίς να έχουν μεγάλο "κοπάδι" για αναπαραγωγή ώστε να καλύψουν την ζήτηση. Άλλωστε δεν τους ενδιαφέρει η ζήτηση.

Ακόμα και αν δεν μας ενδιαφέρει μια φυλή πιστεύω πως είναι ωφέλιμο να διαβάζουμε τις απόψεις ενός κυνοτρόφου όπως αυτός για να διαμορφώσουμε γενικότερη άποψη

Από συνέντευξη στο Best In Show Magazine

"On the health front there is good work going on to address health problems. Many breeders test their dogs on hips, elbows, heart, ataxia... Is there more work to be done? How would you rate the health in the breed?

The test for Ataxia should be made compulsory for all breeding dogs, it's a shame continue to pretend that the problem does not exist, just to register more puppies. I think that testing for ataxia, hips, elbows and heart, the completely stock of reproducers is a duty for every serious breeder, but we kwon that only 10% of “Breeders” do so officially."


Μιας και αναφέρθηκα στο by the book για να μην αδικήσω Έλληνες χομπίστες κυνοτρόφους στο θέμα των εξετάσεων υπάρχουν οι ξηγημένοι που δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν επίσημες πέρα απ' τον τοπικό κτηνίατρο πχ λόγω απόστασης και κόστους από την πρωτεύουσα, αλλά αφού προτίθεμαι να αναλάβω το κόστος αυτών δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρω το σκυλί να το πάω εγώ. Αυτό σε αντιδιαστολή με τους άλλους που δεν συζητούν για εξετάσεις ακόμα και αν το πληρώνει ο αγοραστής σημαίνει πως σε περίπτωση που ο γεννήτορας έχει κάποιο πρόβλημα θα αναγκαστούν να βγάλουν το σκυλί απ' την αναπαραγωγή με τις επακόλουθες οικονομικές ζημιές για την αναπλήρωση. Το διευκρινίζω για να μην νομίζουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουμε.
 








vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Επιτέλους! Τα αυτονόητα!

Βασίλη, η όλη εμπειρία σας είναι ανταποδοτική για όσες ταλαιπωρίες προηγήθηκαν και απογοητεύσεις και θέτει άλλα στανταρτς γενικότερα στη ματιά μας. Πολύ χαίρομαι για την εξέλιξη αυτή, με το καλό να δεχτείτε το μωρό!!!!

Φυσικά με τρώει η περιέργεια για ράτσα-φάτσα αλλά θα περιμένω ως την παρουσίασή σου!
Ράτσα εκτροφικό πιτμπουλ = Αμσταφφ. Το θέμα το έγραψα για το τι να περιμένει κανείς από ένα εκτροφέα και και όχι κουταβοπαραγωγό που πουλάει τα κουτάβια του, σύμφωνα με το χρώμα επιθυμίας του πελάτη. Δεν έχει σημασία ούτε η ράτσα, το μέγεθος κλπ.
Σημασία έχει καταρχήν τι προτίθεσαι να θυσιάσεις αν θέλεις να έχεις σκύλο ράτσας και πόσο βαθιά πρέπει να μπεις στο παιχνίδι χωρίς να τσιμπήσεις από τις εύκολες και "φθηνές" επιλογές.
 
  • Like
Reactions: zerom0


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Ελπίζω πως ένας μελλοντικός υποψήφιος θα έχει την υπομονή να διαβάσει και να κατανοήσει τα παραπάνω γραφόμενα. @Hlianna η αποτύπωση της απόκτησης ενός σκύλου και της συμπεριφοράς του κυνοτρόφου όπως ο δικός σας βοηθά στην πληρέστερη διαμόρφωση γνώμης πέρα από τα στερεότυπα γραφόμενα.

Αυτό που δεν γνώριζα είναι πως γίνονται Ευρωπαϊκές, Μεσογειακές κλπ εκθέσεις για συγκεκριμένη φυλή όπου μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με αρκετούς εκτροφείς ώστε να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα για αυτή. Θα πρότεινα σε όσους αναζητούν εκτροφικό σκύλο να ρίχνουν μια ματιά για παρόμοιες εκθέσεις.

Κυνοτρόφοι οι οποίοι είναι καθιερωμένα ονόματα στον χώρο και τα σκυλιά τους έχουν ζήτηση όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από άλλους εκτροφείς έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής χωρίς να σημαίνει πως θα σου δώσουν σκυλί αν δεν περάσεις την αξιολόγησή τους. Ένας απ' αυτούς είχε αναμονή τέσσερα χρόνια. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο τις προηγούμενες δεκαετίες στην συγκεκριμένη φυλή χωρίς να έχουν μεγάλο "κοπάδι" για αναπαραγωγή ώστε να καλύψουν την ζήτηση. Άλλωστε δεν τους ενδιαφέρει η ζήτηση.
Θα διαφωνήσω μόνο σε ένα κομμάτι από τα παραπάνω. Δεν χρειάζεται να τρέχεις σε εκθέσεις να μιλήσεις με κυνοτρόφους γιατί μόνο εκεί δεν θα καταλάβεις τι γίνεται. Στις εκθέσεις ο καθένας πουλάει την πραμάτεια του και είναι όλοι καλοί, άριστοι, φίλοι κολλητοί.
Να μην σχολιάσω όταν έρθεις σε επαφή μαζί τους τι λέει ο ένας για τον άλλο. Θα κρατήσω το επίπεδο.
Ούτε έχεις τον χρόνο και το χρήμα να τρέχεις άσκοπα στις εκθέσεις. (Άποψή μου πάντα).
Ξεκινάς με ιντερνετ, ρωτάς φίλους και γνωστούς Βήμα βήμα δεν πέφτεις με τα μούτρα στον πρώτο τυχόντα, Κοιτάς για αυτά που ζητάς, παίρνεις τηλέφωνο ή ανταλλάσσεις μηνύματα σε whatsapp viber κλπ αν δεν γνωρίζεις την γλώσσα (ευτυχώς υπάρχει και το google translator και μπορείς να μιλάς όλες τις γλώσσες).
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ξεκινάς με ιντερνετ, ρωτάς φίλους και γνωστούς
Αλήθεια τώρα;
Δηλαδή από οοοοόλη αυτή τη διαδικασία που πέρασες κι εσύ ο ίδιος, αυτό συμβουλεύεις κάποιον να κάνει που θα σε ρωτήσει ή στον άγνωστο αναγνώστη που θα κάτσει να διαβάσει αυτό το θέμα;

Διαφωνώ μαζί σου.
Στις εκθέσεις πας γιατί (μαζί με τις εξετάσεις εργασίας) είναι τα μόνα μέρη που έρχεσαι σε άμεση επαφή με την οργανωμένη καθαρόαιμη κυνοφιλια και τον επίσημο όμιλο που την εκπροσωπει, τον ΚΟΕ.
Εάν εκεί δεν βρεις αυτό που ψάχνεις, δεν υπάρχει κάτι άλλο στην Ελλάδα.

Οι προσωπικές σχέσεις, τα πηγαδάκια και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, υπάρχουν σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς. Δεν είναι αυτός λόγος να μην πάει κάποιος, να δει τι σκυλιά μετέχουν.

Αντιθέτως οι "γνωστοί και οι φίλοι" που ανέφερες, είναι πολύ πιο πιθανό να σε κατευθύνουν σε byb και πετσοπ, παρά οπουδήποτε αλλού.
Το ίντερνετ δε, δυστυχώς δεν βοηθάει κάποιον που ξεκινάει από το 0.
Κανε και μόνος σου ένα πείραμα και ψάξε μια φυλή. Οποιαδήποτε φυλή.
Εάν βγάλει πρώτο τον ΚΟΕ και όχι τον Αντρέας κουταβάκια ή το getpet ή το petcity ή το ipet ή κάποια καμένη σελίδα στο fb, τρύπα μου τη μύτη.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Αλήθεια τώρα;
Δηλαδή από οοοοόλη αυτή τη διαδικασία που πέρασες κι εσύ ο ίδιος, αυτό συμβουλεύεις κάποιον να κάνει που θα σε ρωτήσει ή στον άγνωστο αναγνώστη που θα κάτσει να διαβάσει αυτό το θέμα;

Διαφωνώ μαζί σου.
Στις εκθέσεις πας γιατί (μαζί με τις εξετάσεις εργασίας) είναι τα μόνα μέρη που έρχεσαι σε άμεση επαφή με την οργανωμένη καθαρόαιμη κυνοφιλια και τον επίσημο όμιλο που την εκπροσωπει, τον ΚΟΕ.
Εάν εκεί δεν βρεις αυτό που ψάχνεις, δεν υπάρχει κάτι άλλο στην Ελλάδα.

Οι προσωπικές σχέσεις, τα πηγαδάκια και τα πισώπλατα μαχαιρώματα, υπάρχουν σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς. Δεν είναι αυτός λόγος να μην πάει κάποιος, να δει τι σκυλιά μετέχουν.

Αντιθέτως οι "γνωστοί και οι φίλοι" που ανέφερες, είναι πολύ πιο πιθανό να σε κατευθύνουν σε byb και πετσοπ, παρά οπουδήποτε αλλού.
Το ίντερνετ δε, δυστυχώς δεν βοηθάει κάποιον που ξεκινάει από το 0.
Κανε και μόνος σου ένα πείραμα και ψάξε μια φυλή. Οποιαδήποτε φυλή.
Εάν βγάλει πρώτο τον ΚΟΕ και όχι τον Αντρέας κουταβάκια ή το getpet ή το petcity ή το ipet ή κάποια καμένη σελίδα στο fb, τρύπα μου τη μύτη.
Καλησπέρα. Για να μην παρεξηγούμαστε χωρίς λόγο: Το ιντερνετ το έβαλα κάτι σαν "τηλεφωνικό Κατάλογο" και όχι ψωνίζουμε διαδικτυακά. Μίλησα για επικοινωνία και επαφή να δεις τα πράγματα από κοντά.
Από το ιντερνετ ξεχώρισα τα καλά εκτροφεία (όχι τις αγγελίες, αλλά από αναζήτηση).
Από το ιντερνετ μάθαμε τα εκτροφεία της ράτσας στην Αμερική με δεκαετίας ιστορία και ποια από τα σκυλιά τους έφθασαν στα καλά εκτροφεία της Ευρώπης.
Από το ιντερνετ βρήκα τα εκτροφεία της Ευρώπης για να μιλήσω μαζί τους.
Το ιντερνετ το βάζω ως οδηγό για εκτός συνόρων. Εντός Ελλάδας οι κινήσεις είναι γνωστές.
Άλλωστε είπα ότι ταξίδεψα μέχρι την Γαλλία για να δω με τα ίδια μου τα μάτια τον εκτροφέα, το εκτροφείο, τα σκυλιά και κάθε λεπτομέρεια πριν αποφασίσω να πω το οκ. (πιστεύω ότι αυτό και μόνο φτάνει).
Συμπερασματικά, η διαφωνία μου ήταν οι επισκέψεις στις εκθέσεις και κυρίως του εξωτερικού, μιας και δεν είναι σίγουρο ότι αν θα πας σε μια έκθεση θα πετύχεις εκείνη την στιγμή και τον κατάλληλο.
Ελπίζω να μην διαφωνείς στα παραπάνω.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το ίντερνετ είναι ένα φανταστικό εργαλείο, αρκεί να ξέρει κανείς πως να κινηθεί, να φιλτράρει, να αξιολογεί. Και το πιο βασικό που αφορά το θέμα που συζητάμε, είναι να έχει μια ιδέα του τι είναι καθαρόαιμος σκύλος, τι είναι πεντιγκρι, τι είναι εκτροφή, τι είναι οι εκθέσεις και ένα σωρό άλλα που όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε εδώ μέσα.
Για πολλούς από εμάς όλα αυτά τώρα πλέον θεωρούνται αυτονόητα.
ΚΑΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

Και για πολλούς 'εκεί εξω" δεν είναι.

Σε εσένα λοιπόν το ίντερνετ αποδείχθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο επειδή ήξερες αυτά τα βασικά.
Με βάση αυτά πορευτηκες και εξειδίκευσες την αναζήτησή σου.
Και άριστα έπραξες.

Εάν όμως δεν ξέρεις αυτα τα βασικά (ή δεν είσαι υποψιασμένος) και μπεις στο ίντερνετ να ψάξεις σκύλο, το χασες το παιχνίδι, πριν καν ξεκινήσει.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Το ίντερνετ είναι ένα φανταστικό εργαλείο, αρκεί να ξέρει κανείς πως να κινηθεί, να φιλτράρει, να αξιολογεί. Και το πιο βασικό που αφορά το θέμα που συζητάμε, είναι να έχει μια ιδέα του τι είναι καθαρόαιμος σκύλος, τι είναι πεντιγκρι, τι είναι εκτροφή, τι είναι οι εκθέσεις και ένα σωρό άλλα που όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε εδώ μέσα.
Για πολλούς από εμάς όλα αυτά τώρα πλέον θεωρούνται αυτονόητα.
ΚΑΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

Και για πολλούς 'εκεί εξω" δεν είναι.

Σε εσένα λοιπόν το ίντερνετ αποδείχθηκε ένα χρήσιμο εργαλείο επειδή ήξερες αυτά τα βασικά.
Με βάση αυτά πορευτηκες και εξειδίκευσες την αναζήτησή σου.
Και άριστα έπραξες.

Εάν όμως δεν ξέρεις αυτα τα βασικά (ή δεν είσαι υποψιασμένος) και μπεις στο ίντερνετ να ψάξεις σκύλο, το χασες το παιχνίδι, πριν καν ξεκινήσει.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Και πάντα ο καλοπροαίρετος αντίλογός μας στον χώρο γίνεται οδηγός να ψαχτούν και να μάθουν και αυτοί "εκεί έξω". Δεν μπορούμε να ζούμε σε ροζ συννεφάκια.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Προσωπικά έχω λίγο διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες των καθαρόαιμων σκύλων είμαστε εν δυνάμει θεματοφύλακες της προσπάθειας και του κόπου πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν στην δημιουργία τους.

Εγώ λοιπόν ως ιδιοκτήτης νιώθω την υποχρέωση να μην ‘’καταστρέψω’’ πολύτιμο γενετικό υλικό που μου εμπιστεύεται ο εκτροφέας, σε όλα τα επίπεδα που μπορεί αυτό να επηρεάσει την εκτροφή και την πορεία της φυλής που με ενδιαφέρει.

Εκτιμώ τους εκτροφείς που έχουν παρόμοια αντίληψη και κινούνται στα πλαίσια αυτής της λογικής. Επειδή όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας ,δυο η τρεις εκτροφείς να …’’φέρουν την άνοιξη’’ πιστεύω στην αξία και την δυναμική της συλλογικής προσπάθειας .

Θα σας φέρω το παράδειγμα του ομίλου της φυλής μου στην Σουηδία.

Οι εκτροφείς προκειμένου να έχουν άδεια να κάνουν γέννες είναι υποχρεωτικά μέλη του ομίλου .Η ‘’κατεύθυνση’’ της εκτροφής συζητιέται και αποφασίζεται σε συλλογικό επίπεδο παίρνοντας υπ όψη τα δεδομένα που τηρεί ο όμιλος σε σχέση με τα θέματα υγείας, χαρακτήρα και μορφολογίας.

Εννοείται ότι μιας και υπάρχουν βάσεις δεδομένων με στοιχεία των σκύλων που συμμετέχουν στην εκτροφή υπάρχει άμεση δυνατότητα για τον οποιονδήποτε να βρει σχεδόν τα πάντα για κάποιον σκύλο που τον ενδιαφέρει.

Εννοείται ότι για να είναι αυτά τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο πλήρη και να δίνουν πιο ξεκάθαρη την γενική εικόνα της κατάστασης της φυλής στην χώρα, θα πρέπει να συμπληρώνονται με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και βέβαια να αφορούν ΚΑΙ τα αδέρφια αλλά ΚΑΙ σκύλους που ΔΕΝ συμμετέχουν στην αναπαραγωγή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ‘’υποχρεούται’’ και αναλαμβάνει να εμφανίσει τον σκύλο του έστω μια φορά στην ενήλικη ζωή του σε μια έκθεση μορφολογίας , να συμμετέχει σε μια τουλάχιστον εξέταση βασικού τεστ ενστίκτων του σκύλου, και να ενημερώσει τον εκτροφέα του για τα αποτελέσματα εξετάσεων υγείας του σκύλου του. Όλα αυτά αναφέρονται στα συμβόλαια αγοράς που προτείνει ο όμιλος να χρησιμοποιούν οι εκτροφείς για την μεταβίβαση των κουταβιών τους.

Οι πληροφορίες είναι από το site του ομίλου της φυλής μου και μου τα επιβεβαίωσαν μερικοί εκτροφείς με τους οποίους έχω κουβεντιάσει παλαιότερα.

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ακριβώς τους μηχανισμούς ελέγχου και της λειτουργίας όλων των παραπάνω. Φαντάζομαι όμως, ότι μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια άλλη αντίληψη για την εκτροφή, που θα κάνει όλους τους ανθρώπους που σχετίζονται με τον καθαρόαιμο σκύλο, πιο υπεύθυνους και χρήσιμους για την διατήρηση και την εξέλιξη της φυλής τους.
 


Delphicum.Oraculum

New Member
20 Απριλίου 2020
1
5
39
Θεσσαλονίκη
www.tibetanmastiffkennel.eu
Με το καλό να δεχθείς το καινούριο μέλος στην οικογένειά σου. Φαντάζομαι την ανυπομονησία που θα έχετε!! Αυτό το συναίσθημα αναμονής είναι αβάστακτο.
Πάντως στην επιλογή Εκτροφέας - Κουταβέμπορος αδιαμφισβήτητα θα διάλεγα Εκτροφέα κι όχι κάποιον κουταβέμπορα που επιδίδεται σε ανεξέλεγκτες γέννες, υπό ακατονόμαστες συνθήκες. Η μόνη ευθύνη που έχει ο ιδιοκτήτης κατά τη γνώμη μου είναι να καταφέρει να διακρίνει την διαφορά ανάμεσα τους. Και πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ηθικότητα. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στα σκυλιά μας και το κόστος είναι αρκετά ψηλά. Και σε αυτά δεν είναι μόνο τα υπάρχοντα ενεργά σκυλιά που μπορεί να έχουμε αλλά και αυτά που δεν κατάφεραν να πληρούν τις προϋποθέσεις εκτροφής και αποσύρθηκαν. Μιλώ πάντα για το δικό μου μέρος.
Εξετάσεις οφείλουμε να ζητάμε πάντα! Προσπαθούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες ασθενειών, όσο είναι εφικτό και περνάει από το χέρι μας.
Η παρουσία μας στις εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) είναι απαραίτητη όχι τόσο για τα βραβεία αλλά και για την δικιά μας εκπαίδευση και παιδεία. Έχω μάθει πάρα πολλά από αυτές όχι μόνο ως συμμετέχων αλλά και ως θεατής. Σίγουρα μπορεί να επικρατούν αυτά τα οποία αναφέρεις αλλά δεν αντιπροσωπεύουν όλους μας και δεν ασχολούμαστε όλοι με αυτά. Κάνουμε το χόμπι μας με αγάπη και αποχωρούμε. Συνεχώς μαθαίνουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε.
Και ευτυχώς/δυστυχώς ο εκτροφέας είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα μας δώσει κουτάβι. Όταν είχαμε ξεκινήσει παρόλο που την πατήσαμε σαν πρωτάρηδες από την αναζήτηση στο ιντερνετ (αλλά αν δεν πάθεις δε θα μάθεις), σε πληροφορώ κανένα από τα μεγάλα εκτροφεία στην ράτσα μας δεν μπήκε καν στη διαδικασία να μας απαντήσει. Η παρουσία μας στις εκθέσεις και η συνομιλία μαζί τους ήταν αυτή που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε επιλογή κουταβιού.
Και σίγουρα έχει να κάνει και ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση. Όταν το μόνο μείζον ερώτημα είναι η τιμή συνήθως καταλήγω στο ότι δεν είναι κατάλληλος για ένα κουτάβι μου, όταν υπάρχουν τόσα άλλα ερωτήματα που πρέπει να θέσει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης και απαντήσεις που πρέπει να δώσει στις ερωτήσεις μου. Κατανοώ και σέβομαι απόλυτα το θέμα της τιμής, αφού κι εγώ ο ίδιος εργάζομαι. Αυτό είναι το χόμπυ μου!! Η τρέλα μου, την οποία προσπαθώ να την κάνω όσο πιο σωστά μπορώ.
Η δικιά μου άποψη είναι να ενισχύουμε την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι και να την επικροτούμε με την επιλογή μας στο πρόσωπο αυτού του ηθικού εκτροφέα/ανθρώπου. Πίστεψε με υπάρχουν αρκετοί στο χώρο που βάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό σε όλη αυτη την διαδικασία. Πρέπει μόνο να τους βρούμε.
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
l'amour avec l'amour passe
Με εντυπωσιάζει ο τρόπος που χειρίζεσαι το γαλλικό... μόνο μην ξεχάσεις την πρατίνα, δεν με νοιάζει πως θα το λες γαλλικά η γεύση μετράει. Μου ήθελε και ο άλλος να μπλέξει με Γαλλία, ο αριστοκράτης :p

.. και δεν έχω πιει την ρακί, ακόμα, πάω να βάλω μία και να βγάλω τα μαχαίρια.
 


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Με το καλό να δεχθείς το καινούριο μέλος στην οικογένειά σου. Φαντάζομαι την ανυπομονησία που θα έχετε!! Αυτό το συναίσθημα αναμονής είναι αβάστακτο.
Πάντως στην επιλογή Εκτροφέας - Κουταβέμπορος αδιαμφισβήτητα θα διάλεγα Εκτροφέα κι όχι κάποιον κουταβέμπορα που επιδίδεται σε ανεξέλεγκτες γέννες, υπό ακατονόμαστες συνθήκες. Η μόνη ευθύνη που έχει ο ιδιοκτήτης κατά τη γνώμη μου είναι να καταφέρει να διακρίνει την διαφορά ανάμεσα τους. Και πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ηθικότητα. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στα σκυλιά μας και το κόστος είναι αρκετά ψηλά. Και σε αυτά δεν είναι μόνο τα υπάρχοντα ενεργά σκυλιά που μπορεί να έχουμε αλλά και αυτά που δεν κατάφεραν να πληρούν τις προϋποθέσεις εκτροφής και αποσύρθηκαν. Μιλώ πάντα για το δικό μου μέρος.
Εξετάσεις οφείλουμε να ζητάμε πάντα! Προσπαθούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες ασθενειών, όσο είναι εφικτό και περνάει από το χέρι μας.
Η παρουσία μας στις εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) είναι απαραίτητη όχι τόσο για τα βραβεία αλλά και για την δικιά μας εκπαίδευση και παιδεία. Έχω μάθει πάρα πολλά από αυτές όχι μόνο ως συμμετέχων αλλά και ως θεατής. Σίγουρα μπορεί να επικρατούν αυτά τα οποία αναφέρεις αλλά δεν αντιπροσωπεύουν όλους μας και δεν ασχολούμαστε όλοι με αυτά. Κάνουμε το χόμπι μας με αγάπη και αποχωρούμε. Συνεχώς μαθαίνουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε.
Και ευτυχώς/δυστυχώς ο εκτροφέας είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα μας δώσει κουτάβι. Όταν είχαμε ξεκινήσει παρόλο που την πατήσαμε σαν πρωτάρηδες από την αναζήτηση στο ιντερνετ (αλλά αν δεν πάθεις δε θα μάθεις), σε πληροφορώ κανένα από τα μεγάλα εκτροφεία στην ράτσα μας δεν μπήκε καν στη διαδικασία να μας απαντήσει. Η παρουσία μας στις εκθέσεις και η συνομιλία μαζί τους ήταν αυτή που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε επιλογή κουταβιού.
Και σίγουρα έχει να κάνει και ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση. Όταν το μόνο μείζον ερώτημα είναι η τιμή συνήθως καταλήγω στο ότι δεν είναι κατάλληλος για ένα κουτάβι μου, όταν υπάρχουν τόσα άλλα ερωτήματα που πρέπει να θέσει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης και απαντήσεις που πρέπει να δώσει στις ερωτήσεις μου. Κατανοώ και σέβομαι απόλυτα το θέμα της τιμής, αφού κι εγώ ο ίδιος εργάζομαι. Αυτό είναι το χόμπυ μου!! Η τρέλα μου, την οποία προσπαθώ να την κάνω όσο πιο σωστά μπορώ.
Η δικιά μου άποψη είναι να ενισχύουμε την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι και να την επικροτούμε με την επιλογή μας στο πρόσωπο αυτού του ηθικού εκτροφέα/ανθρώπου. Πίστεψε με υπάρχουν αρκετοί στο χώρο που βάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό σε όλη αυτη την διαδικασία. Πρέπει μόνο να τους βρούμε.
Συμφωνώ. Και θα το πω πιο σκληρά. Όποιος είναι διατεθειμένος να πάρει ράτσας για το χ, ψ λόγο δικό του, ας είναι και διατεθειμένος να πληρώσει.
Μιλούσα με Έλληνα εκτροφέα που μου παραπονέθηκε στο τέλος ότι "πάτε και αγοράζετε απο το εξωτερικό και δεν στηρίζετε εμας", αφου είχα μιλήσει μαζί του και πριν ψάξω στο εξωτερικό.
Καλό παιδί, διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για ότι ήθελα να συζητήσουμε, δεν με κάλυψε σε αυτά που ζητούσα. Γιατί; Γιατί δεν έχει (όπως και οι περισσότεροι) να το στηρίξουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Εδώ όμως φταίει και ο έλεγχος όπως είπε και η @TARA . Δηλαδή να μην αρκεί ένα πεντιγκρί για να γίνεις εκτροφέας. Όπως στην Σουηδία έτσι και στην Γαλλία πχ πρέπει να είσαι γραμμένος και στο αντίστοιχο κλαμπ της φυλής και να συμμετέχεις ενεργά και να ακολουθείς τις οδηγίες και την πολιτική του κλάμπ.

Αν πχ και θα βάλω το δικό μου παράδειγμα, οι 10 εκτροφείς της φυλής που υπάρχουν στην Ελλάδα ήταν στο αντίστοιχο κλαμπ (στο οποίο θα έμπαιναν εφόσον τηρούσαν ορισμένες προδιαγραφές γνώσεων, εγκαταστάσεων κλπ) και είχαν όλα αυτά που εγώ ο περίεργος και δυσκοίλιος πελάτης ζητάω, ας έβαζαν όριο πώλησης τα 1000 ή και τα 1500 ευρώ και να έκαναν πραγματική εκτροφή και όχι οι τιμές να παίζουν ανάλογα με το τι "προσφέρει" ο καθένας, μέχρι το δεν βρίσκω να τα δώσω ας τα πουλήσω και 300 ευρώ.

Αν η Ελλάδα δεν σηκώνει πχ 20 εκτροφείς για μια φυλή, πως θα το κάνουμε, ας μην υπάρχουν και όχι δηλ εγώ επειδή πήρα το "σούπερ" σκυλί για μένα, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να βγαίνω έξω σαν εκτροφέας. Γιατί αυτό γίνεται κατ΄ επανάληψη.

Όσο δε για τις "τιμές".. Ναι είμαι κάθετος και δεν το λέω τώρα και όταν υιοθέτησα το Μαικ, από την αρχή τα ίδια έλεγα, όποιος θέλει εκτροφικό σκυλί ας θυσιάσει διακοπές, απολαύσεις και ας διαθέσει αυτά που πρέπει να πάρει ένας εκτροφέας για να είναι βιώσιμος. Αλλιώς υπάρχουν 1000δες αδέσποτα που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε "γούστο".

Στην κατακλείδα: Πρέπει ή όχι να μπει μία σειρά σε όλο αυτό το μπάχαλο, για να μην λένε οι μ@@@@ς τύπου Βασίλη ότι δεν υπάρχει εκτροφή στην Ελλάδα και να τους παίρνουν μπάλα όλους. Για εμένα τον χαζό και μ@@@@@ 1-2 κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη.
Γιατί εγώ και ο κάθε Βασίλης αγαπητοί μου δεν έχουμε τον χρόνο αλλά ίσως ούτε και την διάθεση να γνωρίσουμε όλους τους εκτροφείς από όλες τις φυλές και να τους αξιολογήσουμε ποιός είναι και τι.

Υ.Γ
Σε όλη την διαδικασία μίλησα και με 4 το σύνολο εκτροφείς (και από άλλες φυλές) που τουλάχιστον αυτοί μου το δήλωσαν ευθαρσώς: "Δεν υπάρχει ρε φίλε εκτροφή στην Ελλάδα, εγώ αυτό κάνω και αυτά έχω, δεν σου κάνουν πήγαινε αλλού. Θα βρω να τα δώσω".
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
το λοιπόν θα διαφωνήσω και με τους δυο σας @vasilis_mike & @Yorkaddict όχι επί της ουσίας αλλά στις λεπτομέρειες.

Αν είμαι ο άσχετος και ψάξω μόνο μέσα από το internet οι περισσότερες πιθανότητες λένε πως θα την πατήσω*. Τους λόγους τους ανέφερε ο @Yorkaddict

Αν είμαι ο άσχετος και όταν ψάξω στο internet βρεθώ σε άρθρα του dog forum, και όχι μόνο, τα οποία μου δίνουν σαν μοναδική πρέπουσα κατεύθυνση τις εκθέσεις και πως εκεί θα βρω μόνο σοβαρούς εκτροφείς πάλι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να την πατήσω*.

* Την μπανανόφλουδα

Αναφέρομαι στην κρατούσα κατάσταση και αν το θέλετε εξειδικευμένα παίρνω ως παράδειγμα την φυλή που αναζητούσε ο Βασίλης. Θα διάλεγα ένα από τους έξι εν Ελλάδι εκτροφείς, ίσως επτά μπορεί να κάνω και λάθος, πιστεύοντας πως κάποιος είναι η σωστή επιλογή ( βγάζω απ' έξω τον Κύπριο γιατί δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη ). Το ίδιο βέβαια θα πάθαινα αν τους έβρισκα μέσω internet ως τους μοναδικούς εγγυημένους γ' αυτό που παρέχουν.

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η έκθεση είναι πως έρχεσαι σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και μπορείς, σε πρώτη φάση, να τον απορρίψεις τον εκτροφέα ή να προχωρήσεις για διάφορους λόγους. Επίσης βλέπεις ένα δείγμα από τα σκυλιά του χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθείς τον καθένα ξεχωριστά.

Σήμερα έχω λόγους να αντικρούσω τον καθένα από αυτούς και θα εξηγούσα γιατί τον απορρίπτω. Δεν είναι εύκολο να το κάνω κατανοητό σε κάποιον που αρχίζει να ψάχνει για σκυλί χωρίς παλαιότερη εμπειρία ή ακούσματα.

Η αναζήτηση αυτή ως εμπειρία ήταν σαν να έψαχνα να αποκτήσω δεύτερο εκτροφικό σκύλο, στην επόμενη ή θα έχω πολύ υψηλότερες απαιτήσεις ή θα ψαχτώ στα mixed ( το πιθανότερο αλλά μην λέω μεγάλα λόγια ).

Η έρευνα θα πρέπει να εμπεριέχει τα πάντα. Να μην παραμυθιάζεται ο υποψήφιος χωρίς απτές αποδείξεις όπως επίσης να μην παίρνει ως δεδομένο την δική μου υπόδειξη για το x εκτροφείο χωρίς να εμβαθύνει περισσότερο.

Επίσης να μην παραγνωρίζουμε το γεγονός πως χωρίς μια "επιβλέπουσα" αρχή ή συγκεκριμένους κανόνες το τι παράγει και πουλά κάποιος επαφίεται μόνο στην ηθική του.

Την δε έκφραση αν τις εξετάσεις υγείας τις ορίζει ο Εθνικός κυνολογικός όμιλος ή ο όμιλος της φυλής την ακούω βερεσέ ως έκφραση. Από την στιγμή που είναι ευρέως αποδεκτό πως πρέπει να γίνονται συγκεκριμένς εξετάσεις ανά φυλή εγώ ως αγοραστής θέλω να φροντίζει ο κυνοτρόφος γι αυτές. Όπως θα φροντίσει για το ταμπεραμέντο και την μορφολογία των σκυλιών του. Γατί άλλωστε τον πληρώνω;

... Κουβέντα να γίνεται
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Εννοείται ότι μιας και υπάρχουν βάσεις δεδομένων με στοιχεία των σκύλων που συμμετέχουν στην εκτροφή υπάρχει άμεση δυνατότητα για τον οποιονδήποτε να βρει σχεδόν τα πάντα για κάποιον σκύλο που τον ενδιαφέρει.

Εννοείται ότι για να είναι αυτά τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο πλήρη και να δίνουν πιο ξεκάθαρη την γενική εικόνα της κατάστασης της φυλής στην χώρα, θα πρέπει να συμπληρώνονται με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και βέβαια να αφορούν ΚΑΙ τα αδέρφια αλλά ΚΑΙ σκύλους που ΔΕΝ συμμετέχουν στην αναπαραγωγή.
Πόσο αναρωτήθηκα για αυτά όταν ως αδαής έψαχνα να αποκτήσω σκυλί.

Και μόνο το να έχει ένας κυνοτρόφος αντίληψη του πως εξελίχθηκαν τα σκυλιά από τα ζευγαρώματα που έκανε θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική πληροφορία. Ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες αποδειχθεί πως δεν ήταν κατάλληλοι.

Εδώ είναι τα ροζ συννεφάκια που λέει ο φίλτατος

* Αναρωτιέμαι όταν μας διαβάσει κάποιος που ψάχνει πρώτη φορά για ένα σκυλί πόσο βαρεμένους μπορεί να μας χαρακτηρίσει. Καλό σας βράδυ.
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Προσωπικά έχω λίγο διαφορετική προσέγγιση του θέματος. Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες των καθαρόαιμων σκύλων είμαστε εν δυνάμει θεματοφύλακες της προσπάθειας και του κόπου πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν στην δημιουργία τους.

Εγώ λοιπόν ως ιδιοκτήτης νιώθω την υποχρέωση να μην ‘’καταστρέψω’’ πολύτιμο γενετικό υλικό που μου εμπιστεύεται ο εκτροφέας, σε όλα τα επίπεδα που μπορεί αυτό να επηρεάσει την εκτροφή και την πορεία της φυλής που με ενδιαφέρει.

Εκτιμώ τους εκτροφείς που έχουν παρόμοια αντίληψη και κινούνται στα πλαίσια αυτής της λογικής. Επειδή όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο ένας ,δυο η τρεις εκτροφείς να …’’φέρουν την άνοιξη’’ πιστεύω στην αξία και την δυναμική της συλλογικής προσπάθειας .

Θα σας φέρω το παράδειγμα του ομίλου της φυλής μου στην Σουηδία.

Οι εκτροφείς προκειμένου να έχουν άδεια να κάνουν γέννες είναι υποχρεωτικά μέλη του ομίλου .Η ‘’κατεύθυνση’’ της εκτροφής συζητιέται και αποφασίζεται σε συλλογικό επίπεδο παίρνοντας υπ όψη τα δεδομένα που τηρεί ο όμιλος σε σχέση με τα θέματα υγείας, χαρακτήρα και μορφολογίας.

Εννοείται ότι μιας και υπάρχουν βάσεις δεδομένων με στοιχεία των σκύλων που συμμετέχουν στην εκτροφή υπάρχει άμεση δυνατότητα για τον οποιονδήποτε να βρει σχεδόν τα πάντα για κάποιον σκύλο που τον ενδιαφέρει.

Εννοείται ότι για να είναι αυτά τα στοιχεία όσο το δυνατόν πιο πλήρη και να δίνουν πιο ξεκάθαρη την γενική εικόνα της κατάστασης της φυλής στην χώρα, θα πρέπει να συμπληρώνονται με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και βέβαια να αφορούν ΚΑΙ τα αδέρφια αλλά ΚΑΙ σκύλους που ΔΕΝ συμμετέχουν στην αναπαραγωγή.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ‘’υποχρεούται’’ και αναλαμβάνει να εμφανίσει τον σκύλο του έστω μια φορά στην ενήλικη ζωή του σε μια έκθεση μορφολογίας , να συμμετέχει σε μια τουλάχιστον εξέταση βασικού τεστ ενστίκτων του σκύλου, και να ενημερώσει τον εκτροφέα του για τα αποτελέσματα εξετάσεων υγείας του σκύλου του. Όλα αυτά αναφέρονται στα συμβόλαια αγοράς που προτείνει ο όμιλος να χρησιμοποιούν οι εκτροφείς για την μεταβίβαση των κουταβιών τους.

Οι πληροφορίες είναι από το site του ομίλου της φυλής μου και μου τα επιβεβαίωσαν μερικοί εκτροφείς με τους οποίους έχω κουβεντιάσει παλαιότερα.

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ακριβώς τους μηχανισμούς ελέγχου και της λειτουργίας όλων των παραπάνω. Φαντάζομαι όμως, ότι μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια άλλη αντίληψη για την εκτροφή, που θα κάνει όλους τους ανθρώπους που σχετίζονται με τον καθαρόαιμο σκύλο, πιο υπεύθυνους και χρήσιμους για την διατήρηση και την εξέλιξη της φυλής τους.
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, μιλάς για μια ιδανικη κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι μακριά. Εδώ δεν υποχρεώνει η πλειοψηφία να περαστεί το τσιπ του σκύλου στο όνομα του ιδιοκτητη πως θα υποχρεώσει τα υπόλοιπα ?
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3