Οπως εγραψα και παραπανω και αλλου, ολες οι εκτροφες για show - εργασια, δινουν και σκυλια επιπεδου πετ, για τα οποια η στειρωση η εστω η αποφυγη αναπαραγωγης ειναι μονοδρομος. Και τα οποια δεν μπορουν να εχουν την χρηση, ουτε την τιμη των κουταβιων εκθεσεων. Για αυτα ενα συμβολαιο στειρωσης θα ηταν πολυ χρησιμο. Αρα μακρυα απο μενα η αντιληψη που μου αποδιδεις.
Παρεπιπτοντως δεν επιτιθεμαι στην εκτροφη σας - αναφερομαι κατα καιρους σε σας γιατι ειστε οντως εκτροφεις ...Και γιατι εχετε αποψεις προς συζητηση...ευτυχως.
Αλλα, πριν γινετε εκτροφεις μηπως εισασταν "ιδιωτες"; Η γεννηθηκατε με το...χαρισμα;
Οταν παραπανω αναφερθηκα σε εκτροφεις (με επωνυμια και μελη του AKC) που συστηματικα δινουν κουταβια ΜΟΝΟ σαν πετ με limited registration η και συμβολαιο στειρωσης ως λαμογια, αναφερομαι στους εκτροφεις μονο πετ σκυλων απο πετ γονεις και κατα κανονα γιγαντιαια εκτροφεια -πολλα με πολλες φυλες. Αυτοι στην αμερικη υπαρχουν και ειναι νομιμοι και "επιθεωρουνται απο το AKC" oπως διαφημιζουν.
Ο "σκετος εξαιρετος" και για μενα πρεπει να το παιρνει παντα, σε διαφορους κριτες και πολλες φορες...δεν εννοω ΕΝΑ εξαιρετος οταν λεω "σκετος εξαιρετος"...
Παρολα αυτα στη φυλη μου, ενα θηλυκο με ΖΤΡ 'καλος" και ενα αρσενικο με ΖΤΡ "πολυ καλος" -στη μορφολογια αναφερομαι-θεωρουνται καταλληλοι για αναπαραγωγη. Και μερικα τετοια εχουν αφησει εποχη σαν αναπαραγωγοι ασχετα αν εγω δεν θα τα χρησιμοποιουσα. Το ΖΤΡ ειναι διεθνης εξεταση καταλληλοτητας αναπαραγωγης μορφολογιας - χαρακτηρα.
Δεν νομιζω οτι οι προσωπικες μας επιλογες στην εκτροφη, αν ειναι αυστηροτερες, μας δινουν και το αλλοθι να αμφισβητουμε τους διεθνεις κανονισμους.
Πολυ καλα κανετε και ειστε αυστηροτεροι, ομως οταν καποιος εκτρεφει βαση κανονισμων δεν μπορει να υποτιμαται.
Το οτι εχουν εντοπιστει τα υπευθυνα γονιδια για καποιες παθησεις σε καποια φυλη, δεν αναιρει το οτι για τη συντριπτικη πλειοψηφεια των θανατηφορων κληρονομικων παθησεων ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ απο τους γενετιστες. Ουτε καν ο τροπος που κληρονομουνται δεν εχει ξεκαθαρισει...
Επισης οι γενετιστες περα ισως απο την προβλεψη για τα χρωματα σε καποιες φυλες, δεν εχουν να προσφερουν τιποτε -για την ωρα- ουτε στην εκτροφη για μορφολογικη ποιοτητα στην πλειοψηφια των φυλων. Η γενετικη ειναι αντικειμενο καποιων απο τις σπουδες μου στο παρελθον -αν και ακολουθησα αλλο δρομο τελικα- και την παρακολουθω. Επισης ο ανηψιος μου ειναι γενετιστης -τωρα στο παστερ, πριν διδασκε στο πανεπιστημιο και ειμαστε σε επαφη για νεωτερα. Ακομα λιγα πραγματα με πρακτικη αξια.
"...όχι αποκλειστικά αυτά που γράφουν Νέα, αλλά κάτι άλλα που δεν τα αναφέρει κανείς αλλά για μας είναι πραγματικά διαμάντια. ..."
Τι εννοειτε με το "για μας"; Θα περιμενω απαντηση και δεν θα κανω υποθεσεις φωναχτα. Αποτελεσματα εχουν κι αλλοι παρεπιπτοντως...
Στο τελευταιο "εσεις" αναφερομαι σε πολλα μελη και οχι συγκεκριμενα, του φορουμ, τα οποια επιτιθενται στους ιδιωτες αδιακριτως ενω υπαρχουν πολλοι "τυποι". Σιγουρα ο κοινος ΒΥΒ ειναι καταπτυστος, αλλα εχει κι αλλους.
Εγω θελω να σταματησω μονο τους πραγματικους ΒΥΒ. Που μπορει να ειναι και επωνυμοι, σε διοικητικα, κλπ. Ο ιδιωτης που ζευγαρωσε νικητες, με τεστ χαρακτηρα και δυσπλασιας ειναι μια χαρα...Δεν δικαιουται να του επιτιθεται κανεις.
Tελειωνοντας, εγω ειμαι υπερ του Limited registration (και μιας εκπτωσης στην τιμη) για τα πετ, αλλα δεν νομιζω οτι στα πλαισια της FCI ειναι νομιμο.
Το συμβολαιο στειρωσης ειναι καλυτερο, αλλα επισης δυσκολο στην εφαρμογη.