Για την ώρα όχι, εδώ που μένω δεν έχουμε θέμα με τη λεϊσμάνια και στην Ελλάδα πάμε για 2 μήνες το καλοκαίρι (όταν δώσει ο Θεός...).
Το ζόρι δεν είναι τα λεφτά για μένα, ζορίστηκα όταν είδα τον γιατρό της να μου λέει ... "Άστο να δούμε λίγο πώς θα πάει και μετά βλέπουμε".Το ζόρι είναι τα λεφτά και τίποτα άλλο. Μιλάμε για υγεία και όχι την τρίχα του
Κοίτα ο δικός γιατρός μου είπε κάντο χωρίς ενδιασμό, και όσο έψαξα μόνος μου τις μελέτες και τις κλινικές δοκιμές δεν δίαβασα κάτι που θα με απέτρεπε να μην το κάνω. Και όταν λέμε να αφήσουμε λίγο χρόνο να δούμε πόσο εννοούμε;Το ζόρι δεν είναι τα λεφτά για μένα, ζορίστηκα όταν είδα τον γιατρό της να μου λέει ... "Άστο να δούμε λίγο πώς θα πάει και μετά βλέπουμε".
Στην τελική γιατί τόση επιφυλακτικότητα και όχι μόνο από τον δικό μου και από άλλους γιατρούς..
Αυτό είναι το μόνο που με προβληματίζει εμένα προσωπικά..
Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι πέρα από το πραγματικό ποσοστό προφύλαξης, δεν έχει διαπιστωθεί καν αν όντως προφυλάσσει έστω και με μικρό ποσοστό! Το αποτέλεσμα δηλαδή της εταιρείας μπορεί να οφείλεται και καθαρά στην τύχη και όχι σε πραγματική προφύλαξη. Δες και το άλλο λινκ που μπήκε πιο πριν έχει αρκετές πληροφορίες.Τις προάλες που ήμουν στον κτηνίατρο μια κυρία ρώτησε για το εμβόλιο και εκείνος είπε ότι είναι καλό να το κάνουμε έστω κι αν το ποσοστό προφύλαξης είναι λίγο. Το ότι μόνο μια φαρμακευτική εταιρία το βγάζει, ξέρω ότι για τα ανθρώπινα φάρμακα όταν ένα καινούργιο φάρμακο βγει στην αγορά δεν μπορούν άλλες εταιρείες να το αντιγράψουν για κάποιο χρονικό διαστημα νομίζω 5-6 χρόνια.
Καλησπέρα, το εμβόλιο προσφέρει μόνο 17% επιπρόσθετη προστασία έναντι του ίου της Λεϊσμανίασης σε σύγκριση με ένα σκυλί που περιφέρεται χωρίς καμία προστασία (αμπούλα, σιτρονέλλα, scalibur κλπ) στους αγρούς. Το ποσοστό αυτό – προσωπική άποψη – είναι πάρα πολύ μικρό. Επίσης η μελέτη πάνω στην οποία βασίζεται η εταιρεία για να προμοτάρει το προϊόν της συμπεριέλαβε μόνο n=29, δηλαδή συμμετείχαν μόνο 29 σκυλιά σε ένα αμφίβολο κλινικό πρωτόκολλο. Ο αριθμός αυτός κατά την δική μου εκτίμηση είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ώστε να αξιολογηθεί επαρκώς τόσο η αποτελεσματικότητα του όσο και η ασφάλεια του.
Τέλος, κάνοντας το εμβόλιο κατά του Καλαζάαρ το σκυλί αποκτάει αντισώματα (τα λεγόμενα IgG) οπότε στον ετήσιο αιματολογικό έλεγχο το σκυλί θα φαίνεται θετικό για καλαζάαρ. Ο μόνος πιστοποιημένος τρόπος για να εξεταστεί κατόπιν το σκυλί είναι μια PCR μέθοδος η οποία είναι πανάκριβη. Η εταιρεία για να ξεπεράσει αυτό τον «σκόπελο» κατασκεύασε το δικό της τεστ/κιτ το οποίο –πάλι προσωπική άποψη-προωθεί στους κτηνιάτρους και δεν έχει καμία εγκυρότητα!
Οπότε όχι δεν θα κάνω το εμβόλιο μέχρι να δω πραγματικά και έγκυρα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα.