Παιδιά, ας γράψω κι εγώ λιγάκι (το μακρύ και το κοντό μου), στον ελάχιστο (δυστυχώς, γιατί το θέμα είναι πάντα επίκαιρο - και, όπως ξέρουν οι "παλιοί", είναι σαν να το ζω!) χρόνο που υπάρχει και ότι προλάβω...
Επίσης, να πω ότι το διαβάζω το θέμα όσο μπορώ, αλλά ζητώ συγγνώμη αν μου έχει ξεφύγει καμμιά λεπτομέρεια...
...Υπακούει, 8/10 θα εκτελέσει. Κάποιες φορές δεν θέλει να κάνει κάτι και γρυλίζει ή γαυγίζει. Το πρόβλημα αρχίζει όταν θα προσπαθήσω να του βάλω όρια. Όταν θα του πω ΜΗ ή του πάρω κάτι που θέλει, θα γυρίσει το μάτι του και... θα δαγκώσει. Το ότι υπακούει τις εντολές δεν σημαίνει ότι με σέβεται, ούτε ότι με θεωρεί αρχηγό, ούτε ότι δεν έχω πρόβλημα...
Αρα, δεν υπακούει... δεν "έχει" την ΒΥ.... και
ειδικά τις στιγμές που θα του απαγορεύσεις κάτι (και θα γυρίσει το μάτι του)...
ας πούμε, αν στον κούταβό μου "γύριζε το μάτι του", όταν πηγαίνω να τον αποτρέψω από κάτι ή όταν του πω "όχι", θα με είχε ήδη "φάει"...
Και διαφωνώ στο εξής: Οταν υπακούει (10/10), σαφώς και σημαίνει ότι σε σέβεται... δηλαδή, σε θεωρεί αρχηγό...
Κανενας σκυλος δεν ειναι επιθετικος απο την φυση του!! Ξεχνα το αυτο!! ...
Βρε συ, φίλε
Blade75HRC,
Να σου διατυπώσω ένα παράπονό μου?
Ενώ, γενικά, από το πρώτο post που έκανες "εδώ μέσα", σκέφτηκα: "να μιά, εδεχομένως, σημαντική παρουσία"... συνηθίζεις (μα, σχεδόν, σε κάθε post σου) να γενικεύεις τόσο πολύ (και, μάλιστα, ανεπιφύλακτα!), που παραλείπεις αρκετές λεπτομέρειες...
και όπως λέγεται "ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες"...
Σε ένα θεματικό φόρουμ, υποτίθεται πως οι λεπτομέρειες είναι που αξίζει να αναφέρονται - σχολιάζονται - αντικρούονται... μιάς και τα γενικότερα πράγματα θα τα διαβάζαμε, έτσι κι αλλιώς, σε "public domains"...
Για παράδειγμα, ένας σκύλος είναι επιθετικός "από τη φύση του" (?), σε 2 περιπτώσεις, που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό:
- Ορισμένα αμινοξέα, ας πούμε, πολύ αυξημένα στον οργανισμό του (ακριβώς, όπως και στους αντίστοιχους ανθρώπους)... υπάρχουν σχετικές αξιόπιστες έρευνες...
- Γονίδια προγόνων που ήταν (με "περιβόητο" τρόπο) επιθετικοί... και αυτό φαίνεται, ήδη, από την μικρή κουταβίσια ηλικία...
και τις ποιο πολλες φορες αυτα τα ''μ@λ@κιστηρια'' ειναι παρατημενα απο σπιτι που κανεις Μ@ΛΑΚ@Σ δεν ασχοληθηκε να τους μαθει σεβασμο, ορια και περιορισμους... και οι αγελες η τα ''στρωνουν'' η τα σκοτωνουν...
Θα συμφωνήσω...
...Το 8/10 αφορά σε καταστάσεις που είναι σχετικά ήρεμος και όχι εκτός ορίων, και με λίγους αντιπερισπασμούς. Πχ πριν περάσουμε έναν δρόμο που περνούν πολλά αυτοκίνητα 8/10 θα κάτσει. Τώρα αν τύχει να περνάει και κάνα περιστέρι από μπροστά του θα γουρλώσει τις ματάρες του και θα με γράψει κανονικά....
Ομως, αυτό σημαίνει ΒΥ... και, κυρίως, αυτό σημαίνει "
αρχηγός"!!!
Σου το λέει ένας άνθρωπος, όπως εγώ, που προβληματίζομαι (να μην πω "με καίει"!) μ' αυτά τα θέματα και που, πριν λίγους μήνες, θα έβλεπα να με περιγράφεις ακριβώς!
Τι έχω κάνει εγώ? Καθημερινά (24/7) προσπαθώ να γίνομαι "περισσότερο" αρχηγός... όποτε τα καταφέρνω, ως δια μαγείας ο σκύλος "το ξέρει"... τόσο καλά, που σε μερικές φάσεις, προβληματίζομαι εκ των υστέρων "ρε αδελφέ, τι έκανα τόσο καλά και αντέδρασε έτσι?"...
1. ...Αν δεν εκτελει αυτοστιγμης ανεξαρτητα τι γινεται γυρω του τοτε δεν ξερει Β.Υ.
2. ...Αυτο ειναι που θα σε μαθε ενας εκπαιδευτης (εσενα πρωτα το σκυλο μετα)
3. ...Πρεπει ακομα κ την ωρα που παιζει κ τρεχει πανω κατω στο παρκο με αλλο σκυλο αν του φωναξεις "κατσε-κατω-μεινε" να ξαπλωσει κατω κ να κανει το αγαλμα. Τοτε ενα σκυλι περναει Β.Υ.
4. ...Για να γινει ομως αυτο πρεπει πρωτα να αλλαξεις εσυ νοοτροπια κ μετα να πας σε εκπαιδευτη.
5. ...Για το πολυσυζητημενο crate που εγω προσωπικα ειμαι κατα...
1. Για να πειράξω λιγάκι το φίλο μου τον
Blade75HRC... εξαρτάται (πολύ) από τη φυλή του σκύλου αυτό το "αυτοστιγμή"... π.χ., έχεις (προσπαθήσει να) εκπαιδεύσει Bullmastiff?
2. Συμφωνώ και θάλεγα, επιπλέον: Κυρίως εσένα... μιάς και ο σκύλος τα ξέρει ήδη "αυτά που πρέπει να μάθει"...
3. Εντάξει, μην ορκίζεσαι (ας μην είμαστε τόσο κάθετοι - έστω, ας μην κάνει "το άγαλμα")... και πάλι, εξαρτάται από τη φυλή...
4. Σ' αυτό συμφωνώ ακόμα περισσότερο!
5. Αχχχ... αν δεν υπήρχε αυτό το "Αγιο Crate"...
...Το βασικότερο για εμένα τώρα δεν είναι όταν κυνηγιέται με ένα σκυλί να το φωνάξω και να τσακίζεται να έρθει (όχι πως δεν θα το ήθελα) αλλά να αλληλεπιδρώ μαζί του ώστε να χτίσω την σχέση μας και να τον κάνω να με εμπιστευτεί...
Ετσι, για να ευθυμήσουμε λιγάκι...
Αν μπορούσα να το έχω
και αυτό... όπως αντιλαμβάνονται τα παλαιότερα μέλη, ίσως σκεφτόμουν να γίνω επαγγελματίας εκπαιδευτής!!!
1. ...π.χ. αν ορμαει στα σκυλια απεφυγε τα...
2. ......ολοι οι προαναφερθεντες θα μαθουν στον σκυλο σου ''κατσε/σηκω/κτλ.'' αλλα περι συμπεριφορας δεν εχουν ιδεα!
1. Αν το καλοσκεφτείς... στην πράξη, αυτό δε θα ήταν (καθόλου) άσχημη επιλογή!
2. Γενικά, έχεις δίκιο... δεν υπάρχουν πολλοί συμπεριφοριστές... δεν υπάρχουν πολλοί καλοί - ολοκληρωμένοι εκπαιδευτές...
Και υπάρχουν ελάχιστοι από τους παραπάνω, που συνεχίζουν τη "δια βίου μάθηση" (δεδομένου ότι τα πράγματα εξελίσσονται και πρέπει ο επαγγελματίας να ενημερώνεται διαρκώς)...
Αν εχεις ορεξη για διαβασμα , σου προτεινω ανεπιφυλακτα το ''Με τα ματια του σκυλου μου'' του C.Millan!!
Μιά από τα ίδια...
τουλάχιστον αυτό...
...αν ξερεις καποιον εκπαιδευτη που οντως ξερει απο συμπεριφορα σκυλων, προτεινε τον και βγαλε με ψευτη!!!
Είπαμεεεε και προηγουμένως...
Ναι, υπάρχουν... ελάχιστοι, αλλά υπάρχουν...
Ενας, κατ' ελάχιστο, που έρχεται στο μυαλό μου, ξέρω ότι δεν του αρέσει να διαφημίζεται τόσο πολύ...
Blade οι σωστοί εκπαιδευτές σαφώς και ξέρουν από συμπεριφορά σκύλου, αυτή είναι η δουλειά τους...
Κάποιοι, ναι... ξέρουν πραγματικά...
π.χ. ενας σκυλος που απλα δεν εκτονωνεται, μπορει να εμφανισει προβληματα επιθετικοτητας η ''κολληματα'' με καποιο αντικειμενο η να κανει ζημιες η να χοροπηδαει πανω σε οποιον βλεπει η να γαβγιζει ασταματητα κτλ κτλ κτλ η και ολα ταυτοχρονα!
Ετσι ακριβως... πολλά μπορεί να εμφανίσει...
1. ... Άλλωστε δεν ηθελα στρατιώτη, είπαμε!
2. ...Η επιθετικότητα προς τα άλλα αρσενικά με έβαλε στο τριπάκι "Ωπα, μεγάλε, πρέπει να κάνεις αυτό που λέω εγώ"...
3. Με "ξυπνησε" ένας συμφορουμίτης που μου εδωσε κάποιες πολύ σημαντικες συμβουλες από κοντα και μου εδειξε και κάποια πραγματα, αφού μας γνώρισε πρώτα...
1. Ευτυχώς κι εγώ τα ξέχασα αυτά... εγκαίρως!!! "Ο καλός στρατιώτης"... έστω, βρε αδελφέ, "ο καλός συνοδηγός"...
2. Απ' ότι ξέρεις, παίζουμε στο ίδιο (ξερό!) γήπεδο...
3. Αν κατάλαβα καλά... κι εμένα!
Τεράστιος "σκυλάς" ο συγκεκριμένος συμφορουμίτης!!! Θα μπορούσε, άνετα, νάναι "σωστός" επαγγελματίας, αν ήθελε...
και, να φανταστείς, "εμάς" δεν μας έχει γνωρίσει ακόμα! Που να "μας" γνωρίσει κιόλας...
Θεωρώ τη γραμμή ανάμεσα σε εκπαιδευτή-συμπεριφοριστή πολύ λέπτη...
Αυτό προσπάθησα να πω κι εγώ, λίγο πιο πάνω... συμφωνώ!
ακόμα ελεύθερος κυκλοφορεί αυτός ? (ο cesar milan λέω!!!μην νομίσετε κανέναν άλλο

)
Ναι, ευτυχώς!
1. ...είναι ημιμαθής
2. ...και πουλάει μούρη... επειδή υπάρχουν ασχετότεροί του...
3. ...και οι σοβαροί βαριόντουσαν μέχρι πρότινος να ασχοληθούν...
4. ...και κακοποιεί σκύλους ζωντανά και μαγνητοσκοπημένα στην τηλεόραση...
5. ...εκκρεμούν πολλές μυνήσεις εις βάρος του...
Βαγγέλη,
1. Από που προκύπτει?
2. Εσύ, δεν θα πούλαγες μούρη στη θέση του?
3. Και τι τους έπεισε (και σταμάτησαν να βαριούνται) τους σοβαρούς?
4. Εντάξει, κόψε κάτι...
Ακόμα κι εγώ, στο ροζ συννεφάκι μου, δεν τα βλέπω έτσι τα πράγματα...
5. Αυτό πόσο ασυνήθιστο είναι στις ΗΠΑ?
Σε ποιό επαγγελματικό τομέα δεν γίνεται κατά κόρον?