Ερώτηση για ξηρά τροφή

TangoRomeo

Member
9 Νοεμβρίου 2016
5
9
45
Καλημέρα παιδιά, εντελώς καινούργιος εδώ. Σήμερα παίρνω ένα αδεσποτάκι ημίαιμο πόιντερ (3 ετών) και μετά από έρευνα στο internet για ξηρά τροφή, πήγα χθες και του πήρα την TONUS ACTIVE PLUS ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 14KG . Έχω όμως την εντύπωση ότι έκανα βλακεία διότι περιέχει συστατικά (όπως τα παράγωγα κρέατος, δημητριακά κλπ) τα οποία από ότι διαβάζω πολλοί δεν τα θεωρούν κατάλληλα για σκύλους.

Συγκεκριμένα περιέχει:

Σύνθεση:

Δημητριακά, Κρέας και ζωικά παράγωγα (8%*), Εκχυλίσματα φυτικών πρωτεϊνών, Έλαια και λίπη, Παράγωγα φυτικής προέλευσης, ( αποξηραμένος πολτός τεύτλου 1.5%), Ανόργανα άλατα.
*ισοδύναμο με 16 % ανασυσταμένο κρέας και παράγωγα κρέατος : κατ. ελαχ. 4% κοτόπουλο.

Πρόσθετα:
Διατροφικά πρόσθετα:
IU/kg:
Βιτ. A: 24150, Βιτ. D3: 13800, Βιτ. E: 115mg/kg:

Fe (E1):306, I (E2): 3.8, Cu (E4): 43.8, Mn (E5): 23.4, Zn (E6): 494, Se (E8): 0.54.

Με αντιοξειδωτικά.

Αναλυτικά συστατικά:
Πρωτεΐνες: 27.0%
Περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες: 13.0%
Ακατέργαστη τέφρα: 8.0%
Ακατέργαστες διατροφικές ίνες: 3.0

Επειδή έχω λίγο τρομάξει λίγο (δεν το κρύβω) με διάφορες ιστορίες που διάβασα γενικά για ξηρές τροφές (σκυλιά αρρωσταίνουν, χάνουν τρίχωμα κλπ κλπ), μπορεί κάποιος να μου πει αν η συγκεκριμένη τροφή είναι ή όχι κατάλληλη βάσει των συστατικών;

Επίσης τι εννοούν "Ακατέργαστη τέφρα";

Τέλος, ποιές μάρκες ξηράς τροφής θεωρούνται κατάλληλες;

Ευχαριστώ!

bat-iris

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
591
622
Καλημέρα.:) Χρησιμοποίησε την αναζήτησή, υπάρχουν παρά πολλά θέματα σχετικά με την διατροφή και την ξηρά τροφή. Το φόρουμ ειναι πολύ καλός μπούσουλας. Γενικά, να κοιτάς ως πρώτο συστατικό να ειναι το κρέας. Επίσης, αν μπορείς να αποφεύγεις και το καλαμπόκι και γενικά τα σιτηρά-δημητριακά. Υπάρχουν πολλές μάρκες τροφών, το θέμα ειναι τι θα κάτσει καλα στον σκυλάκο σε συνδυασμό με το ποσά λεφτα μπορείς να διαθέσεις.

bat-iris

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
591
622
Ακριβώς. Μπορει η πιο καλη τροφή, βάσει συστατικών, να μην κάτσει καλα στον σκύλο σου, για παράδειγμα. Να ειναι θαμπό το τρίχωμα του, να κάνει πολλά κόπρανα και μαλακα, να χάνει βάρος, να του προκαλέσει αλλεργία κ.α. Αντίθετα, μπορει στον δικό μου σκύλο να ειναι σούπερ.

noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
36
Νέο Ψυχικό
Γενικά και η καλύτερη ξηρά στον κοσμό μπορεί να κάτσει τέλεια σε ένα σκύλο αλλά καθόλου καλά σε κάποιον άλλο. Η βάση από την οποία θα ξεκινήσεις, όπως είπε και η @bat-iris , είναι τα κύρια συστατικά της τροφής. Το θεμιτό είναι η πλειοψηφία των 5 πρώτων υλικών να είναι κρέας (όχι υποπροϊόντα), και κυρίως τα πρώτα. Καλό επίσης είναι να μην υπάρχει καλαμπόκι. Ξεκινάς λοιπόν με πόσα χρήματα μπορείς να δίνεις για το κάθε τσουβάλι. Εδώ να έχεις υπόψη σου ότι κατά βάση όσο καλύτερη η τροφή τόσο λιγότερη ποσότητα θέλει ο σκύλος. Δηλαδή ένα πιο ακριβό σακί στην ουσία μπορεί να στοιχίζει το ίδιο αν κρατάει περισσότερο. Με βάση το μπάτζετ σου κοιτάς τις τροφές που το καλύπτουν και τις συγκρίνεις.

• Like
Reactions: Orilis and bat-iris