Ηλεκτρικό κολάρο...

Ηλεκτρικό κολάρο...

• Ναι εχω κάνει χρήση ηλεκτρικού κολάρου (Η.Κ.) στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Οχι δεν εχω κάνει χρήση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 43 16,7%
  • Ποτε δεν θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 177 68,6%
  • Σκεφτομαι να κάνω χρήση Η.Κ. στον σκυλο μου / σκυλιά μου

Votes: 16 6,2%
  • Γιατί όχι? Σιγά το πράμα.. θα έκανα χρηση Η.Κ. στον σκύλο μου / σκυλιά μου

Votes: 6 2,3%

• Total voters
    258

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Κανένα σπορ (με το σκύλο) στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμενο, δυστυχώς.

Αντί να ρωτάς ποιά είναι η συμμετοχή ελλήνων σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εργασίας, καλύτερα να ρωτάς πόσοι από τους εκπαιδευτές που φτιάχνουν σκυλάκια για το σπίτι έχουν πάρει ένα ΕΒΥ (το ΒΗ είναι μάλλον πάρα πολύ δύσκολο).

Γιατί η εξέταση εργασίας είναι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος να αποδείξεις ότι έχεις την ικανότητα να φτιάξεις ένα σκύλο. Όλα τα άλλα, είναι απλώς οδοντόκρεμες...
+ 1.000

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Vasbar

Τωρα δεν μιλας με γενικολογίες αλλά με αοριστολογίες.
Ας σταθω όμως στα συγκεκριμενα. Λες:

Επίσης, για διόρθωση-εκπαίδευση στα σκυλιά μου χρησιμοποιώ συνδυασμό φωνής / στάσης σώματος / απαλό τράνταγμα με τον οδηγό πάντα σε δερμάτινο περιλαίμιο και γενικά όσες περισσότερες ώρες από πολύ μικρή ηλικία και πάντα με δραστηριότητες.

Ταμπεραμέντο σκύλων μου και ότι άλλο ενδιαφέρεσαι να μάθεις θα σου πω μόνο ότι τα τελευταία χρόνια είναι αποκλειστικοί Γερμανικοί ποιμενικοί με αίματα παγκόσμιων πρωταθλητών σε αγώνες εργασίας αλλά και μορφολογίας.
Οπότε εχουμε σκυλια εκτροφικα, με εξαλειμμένα πιθανοτατα οποιαδηποτε προβληματα συμπεριφορας και τα οποια ξεκινησαν από μωρά.

Εφοσον, όπως ειπες, σου προταθηκε να ασχοληθεις επαγγελματικα στο χωρο της εκπαιδευσης, μαλλον θα μπορεσεις να απαντησεις στην παρακατω ασκηση/ερωτηση/προβλημα, η οποια δεν είναι φανταστικη αλλά πραγματικη.

Πώς θα ελεγξεις/σταματησεις το εμφυτο και πανισχυρο dog aggression σε ένα μη εκτροφικο σκυλι (κατά βαση ΓΠ) ενός ετους, το οποιο αφηνει στη μεση λαχταριστο φαγητο, φτυνει το μπαλακι και παραταει το λουκανινο, όταν δει σκυλο να ερχεται.

Το συγκεκριμενο σκυλι εχει πανισχυρο foog drive και τα παιχνιδια με μπαλακι και λουκανικο το εξιτάρουν, το ανεβαζουν και το αγριεύουν (το λουκανικο συγκεκριμενα) τοσο πολύ, που οσοι τυχαινει να παρευρισκονται σε καποια αποσταση, φοβουνται και διακριτικα απομακρυνονται.

Πιθανες απαντησεις:
1.Δεν ασχολουμαι με τετοιον σκυλο
2.Τον εχω συνεχεια στο λουρι κι αστον να ωρύεται
3.Τον απομονωνω
4.Τον διορθωνω αυστηρα και εντονα με κανονικο κολαρο
5.Διορθωνω εντονα με εκπαιδευτικο κολαρο (ηλεκτρικο ή μηχανικο)
6.Απαλές διορθωσεις/τρανταγμα με κανονικο κολαρο
7.Θετικη εκπαιδευση με παρακινηση. Αναλυση της μεθοδου?
8.Άλλη μεθοδος. Ποια?

Για την ιστορια, το προβλημα το εχω λυσει με αυστηρη διορθωση με προνγκ, πηγαινοντας σταδιακα από το διμετρο εκπαιδευτικο λουρι στον δεκαμετρο ιμαντα και τωρα το σκυλι το εχω ελευθερο. Φυσικα παλι θελει να κανει καυγα, απλά δεν κανει και περιμενει την αποφαση μου.

Επισης, το σκυλι (σκυλα συγκεκριμενα) εκτονωνεται και κουραζεται πολυ καθε μερα στη φυση.

ΥΓ. Δεν σου κολλάω, αλλά προσπαθω να μαθω από σενα, επειδη ειμαι καινούριος στον χωρο και αρχαριος στην εκπαιδευση.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@kkranis

Όπως ειπες:

Το φαγητό χρησιμοποιείται μόνο στα αρχικά στάδια γιατί λειτουργεί ως κατασταλτικό, έτσι ώστε ο σκύλος να μπορέσει να μάθει τις θέσεις (περπάτημα δίπλα σωστά, το κάτσε και το κάτω) σωστά.
Συμφωνω και επαυξανω στο θεμα της εκμαθησης. Το θεωρω εντελως αδικο έως ανηθικο να γινεται εκπαιδευση/εκμαθηση απευθειας με διορθωση, χωρις πρωτα ο σκυλος να εχει μαθει τη σημασια των εντολων.
Γι αυτό ειχα στο παρελθον αντιδρασει στο παλιο θεμα της βασικης υπακοης.

Στη συνέχεια η εκπαίδευση συνεχίζεται με παιχνίδι, το οποίο προσφέρει ένταση ή εκκρηκτικότητα, ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιείται.
Εδώ βρισκεται η αιωνια διαφωνια μας Κωστα.
Εγω θα διορθωσω όταν δεν εκτελει, την στιγμη που γνωριζει και καταλαβαινει πλεον τι ζηταω.
Όπως ειχε πει παλια και η Κορινα (lone wolf), ο σκυλος πρεπει να εκτελει ακομα και όταν δεν θελει.

Εσυ θα ενισχυσεις, θα εμπεδωσεις και θα βελτιωσεις τις εντολες μεσα από το παιχνιδι.
Τι ιδιο κανω κι εγω, ειδικα τον τελευταίο καιρο, όμως η σκυλα εχει πλεον υποταχθεί. (Λιγο βαριά και κακόηχη η τελευταια λεξη, το ξερω, και πιθανη αιτια αντιδρασεων).

Πώς θα λειτουργουσες εσυ στο προβλημα που εξεθεσα στο νέο μας φιλο Βασιλη – Vasbar? Δηλαδη σε μια άκρως ανεπιθυμητη και δυσκολη προβληματικη συμπεριφορα?

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
@Vasbar

Τωρα δεν μιλας με γενικολογίες αλλά με αοριστολογίες.
Ας σταθω όμως στα συγκεκριμενα. Λες:

Οπότε εχουμε σκυλια εκτροφικα, με εξαλειμμένα πιθανοτατα οποιαδηποτε προβληματα συμπεριφορας και τα οποια ξεκινησαν από μωρά.

Εφοσον, όπως ειπες, σου προταθηκε να ασχοληθεις επαγγελματικα στο χωρο της εκπαιδευσης, μαλλον θα μπορεσεις να απαντησεις στην παρακατω ασκηση/ερωτηση/προβλημα, η οποια δεν είναι φανταστικη αλλά πραγματικη.

Πώς θα ελεγξεις/σταματησεις το εμφυτο και πανισχυρο dog aggression σε ένα μη εκτροφικο σκυλι (κατά βαση ΓΠ) ενός ετους, το οποιο αφηνει στη μεση λαχταριστο φαγητο, φτυνει το μπαλακι και παραταει το λουκανινο, όταν δει σκυλο να ερχεται.

Το συγκεκριμενο σκυλι εχει πανισχυρο foog drive και τα παιχνιδια με μπαλακι και λουκανικο το εξιτάρουν, το ανεβαζουν και το αγριεύουν (το λουκανικο συγκεκριμενα) τοσο πολύ, που οσοι τυχαινει να παρευρισκονται σε καποια αποσταση, φοβουνται και διακριτικα απομακρυνονται.

Πιθανες απαντησεις:
1.Δεν ασχολουμαι με τετοιον σκυλο
2.Τον εχω συνεχεια στο λουρι κι αστον να ωρύεται
3.Τον απομονωνω
4.Τον διορθωνω αυστηρα και εντονα με κανονικο κολαρο
5.Διορθωνω εντονα με εκπαιδευτικο κολαρο (ηλεκτρικο ή μηχανικο)
6.Απαλές διορθωσεις/τρανταγμα με κανονικο κολαρο
7.Θετικη εκπαιδευση με παρακινηση. Αναλυση της μεθοδου?
8.Άλλη μεθοδος. Ποια?

Για την ιστορια, το προβλημα το εχω λυσει με αυστηρη διορθωση με προνγκ, πηγαινοντας σταδιακα από το διμετρο εκπαιδευτικο λουρι στον δεκαμετρο ιμαντα και τωρα το σκυλι το εχω ελευθερο. Φυσικα παλι θελει να κανει καυγα, απλά δεν κανει και περιμενει την αποφαση μου.

Επισης, το σκυλι (σκυλα συγκεκριμενα) εκτονωνεται και κουραζεται πολυ καθε μερα στη φυση.

ΥΓ. Δεν σου κολλάω, αλλά προσπαθω να μαθω από σενα, επειδη ειμαι καινούριος στον χωρο και αρχαριος στην εκπαιδευση.
Πιθανον να υπαχει καποιο προβλημα στην επεξεργασια της πληροφορησης.
Ουτε αοριστολογιες αλλα ουτε και γενικολογιες εχω γραψει.

Τα "σκυλια μου" ειναι μεσα στο προτυπο φυλής, ελπιζω να καταλαβαινεις τι σημαινει αυτό...

Για την ιστορια , συγνωμη, αλλα δεν ειμαι διαθετιμενος να μπω σε αυτον τον κυκλο που εσυ θελεις.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Κανένα σπορ (με το σκύλο) στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμενο, δυστυχώς.

Αντί να ρωτάς ποιά είναι η συμμετοχή ελλήνων σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εργασίας, καλύτερα να ρωτάς πόσοι από τους εκπαιδευτές που φτιάχνουν σκυλάκια για το σπίτι έχουν πάρει ένα ΕΒΥ (το ΒΗ είναι μάλλον πάρα πολύ δύσκολο).

Γιατί η εξέταση εργασίας είναι ο μοναδικός αξιόπιστος τρόπος να αποδείξεις ότι έχεις την ικανότητα να φτιάξεις ένα σκύλο. Όλα τα άλλα, είναι απλώς οδοντόκρεμες...
Γιατι ειναι τοσο σημαντικο για σενα να παρει καποιος ενα BH ή ΕΒΥ αφου ξερουμε πολυ καλα την Ελληνικη πραγματικοτητα; Δεν εχεις ακουσει για σκυλους που τους περναν BH και ΕΒΥ ασχετα εαν το αξιζουν ή οχι λογω του οτι ανηκουν σε καποιους εκτροφεις και πρεπει οπως και δηποτε να μπουν στην αναπαραγωγη; Μαλλον μονος μου θα το εχω ακουσει! Μην μου ζητησεις μονο ονοματα και διευθυνσεις γιατι εχω πεταξει τη κατοχικη κουκουλα του καταδοτη που ειχα κληρονομησει απο τον παππου μου!!!!:)

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Vasbar
Ποιο ειναι το προβλημα και δεν απαντας στο ερωτημα του Αρη; :-|
Ισως η απαντηση ειναι "δε γνωριζω, δεν απαντω";
Βασικα αφου εχει βρε την λυση τι να του πω? Να κανουμε συγκριση? Δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος...
Συγχαρητηρια μονο μπορω να πω σε εναν νεο και αρχαριο που διορθωσε τον σκυλο του.

Εσυ γιατι δεν απαντας σε ολα αυτα που σε εχω ρωτησει?

Ποιος ξερει τι αιματα εχει μεσα, τι συνηθειες κληρονομικες, τι κοινωνικοποιηση, ποτε το πηρε αποτην μανα του κλπ κλπ:cool:

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.789
4.088
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά αυτό που θες να μας πεις, μόνο τα καλά αίματα εκπαιδεύονται με τη θετική εκπαίδευση που προοθείς.

Με τα αδέσποτα και τα υπόλοιπα μη-καλά-αίματα, τι γίνεται; Τα έχουμε στο λουρί;

Αν έγιναν λάθη στην εκπαίδευση, πάλι τι γίνεται; Δεν γίνεται τίποτα;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ξεκινωντας από εδώ:
Για την ιστορια , συγνωμη, αλλα δεν ειμαι διαθετιμενος να μπω σε αυτον τον κυκλο που εσυ θελεις.
Βαζεις νερό στο κρασι σου εδώ:
Βασικα αφου εχει βρε την λυση τι να του πω? Να κανουμε συγκριση? Δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος...
Συγχαρητηρια μονο μπορω να πω σε εναν νεο και αρχαριο που διορθωσε τον σκυλο του.​
Εσυ γιατι δεν απαντας σε ολα αυτα που σε εχω ρωτησει?

Ποιος ξερει τι αιματα εχει μεσα, τι συνηθειες κληρονομικες, τι κοινωνικοποιηση, ποτε το πηρε αποτην μανα του κλπ κλπ
Και συνεχιζοντας τον συλλογισμο της αγαπητης μου Berna:
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά αυτό που θες να μας πεις, μόνο τα καλά αίματα εκπαιδεύονται με τη θετική εκπαίδευση που προοθείς.

Με τα αδέσποτα και τα υπόλοιπα μη-καλά-αίματα, τι γίνεται; Τα έχουμε στο λουρί;

Αν έγιναν λάθη στην εκπαίδευση, πάλι τι γίνεται; Δεν γίνεται τίποτα;
Καταληγω στα παρακατω:

Φιλε Βασιλη, δεν εισαι διατεθειμένος να μπεις σε αυτον τον κυκλο γιατι τον βλεπεις σαν παγιδα από την οποια δεν μπορείς να ξεφυγεις.
Εγω όμως πραγματικα αγωνιώ να μαθω αν υπηρχε/υπαρχει άλλος τροπος.

Και από σενα δεν προκειται να το μαθω γιατι πολύ απλά δεν γνωριζεις και νομιζεις ότι επειδη τα δικα σου σκυλια δεν χρειαζονται πιεση (λογω καλων καταβολων και πρώιμου ξεκινηματος), δεν χρειαζεται κανενα σκυλι.

Και γιατι κανενας «θετικος» δεν μπορει να παραδεχτει ότι η αξιοπιστη και μονιμη λυση είναι μια:
Να μαθει ο σκυλος να σεβεται τον ιδιοκτητη του ΚΑΙ τις διορθωσεις του.
Να χωνεψει ότι για τις απαραδεκτες, ανεπιθυμητες και επικινδυνες συμπεριφορες, όπως είναι οι επιθετικες και κυριαρχικες, υπαρχουν συνεπειες.
Να καταλαβει καθαρα και ξαστερα ότι αυτές οι συμπεριφορες ΔΕΝ σου αρεσουν και δεν υπαρχει ανεκτικοτητα.

Και μην πεις παλι ότι φταινε οι ιδιοκτητες για τις ασχημες συμπεριφορες, γιατι αυτό συχνα δεν ισχυει, ή ότι πολλοι κακως παιρνουν σκυλο. Τον πηραμε τωρα, τι να κανουμε?

Υπαρχουν περιπτωσεις σοβαροτατων συμπεριφορων, που ακομα και να γινεται τελικα, δεν εχεις τον χρονο να ασχοληθεις θετικα γιατι το θεμα είναι σοβαρο και επειγον και πρεπει να λυθει άμεσα.

Δεν ζουμε ολοι στον ιδεατό και ονειρεμενο εκτροφικό σκυλόκοσμο με σκυλια εντος προτυπου στον χαρακτηρα και tabula rasa στην συμπεριφορά.

Ο χρονος είναι πολυτελεια που την εχεις, όταν εκπαιδευεις στον στιβο και ασχολεισαι για μηνες με την τελειοποιηση μιας εντολης ή ασκησης.
Στην πραγματικη καθημερινοτητα δεν εχεις παντα τον χρονο με το μερος σου.

Οπότε η επομενη λυση, αν δεν μπορεις και δεν αντεχεις να διορθωνεις τον σκυλο, είναι να τον απομονωσεις ή να τον ξεφορτωθεις.
Περιέργως, η στατιστικη λεει ότι τα «θετικα» εκπαιδευμενα σκυλια εχουν μεγαλυτερη πιθανοτητα να καταληξουν εγκαταλειμμένα ή ευ-θανατωμένα.

Τελος, στη φυση δεν υπαρχει, όπως αναφερθηκε σε καποιο ποστ, μονο τρανταγμα για να συνελθει ο ανυπακουος νταής. Υπαρχει από τσιμπημα στον σβερκο, δαγκωμα απαλο, δαγκωμα σκληρο, μεχρι μαχη σωμα με σωμα, ενίοτε μεχρι τελικης πτωσης. Με μοναδικο σκοπο να υπάρχει ισορροπια και πειθαρχια στην αγελη.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Τελος, στη φυση δεν υπαρχει, όπως αναφερθηκε σε καποιο ποστ, μονο τρανταγμα για να συνελθει ο ανυπακουος νταής. Υπαρχει από τσιμπημα στον σβερκο, δαγκωμα απαλο, δαγκωμα σκληρο, μεχρι μαχη σωμα με σωμα, ενίοτε μεχρι τελικης πτωσης. Με μοναδικο σκοπο να υπάρχει ισορροπια και πειθαρχια στην αγελη.
1000+

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ελπίζω κάποια στιγμή να καταργηθεί η παπαγαλία και να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη.

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
εγω καταληγω στο οτι το ηλεκτρικο κολλαρο σε καποιες περιπτωσεις ισως χρειαζεται και οτι αν εχουμε στοχο εναν καλα εκπαιδευμενο σκυλο πρεπει να τον ξεκιναμε απο μικρο

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
εγω καταληγω στο οτι το ηλεκτρικο κολλαρο σε καποιες περιπτωσεις ισως χρειαζεται και οτι αν εχουμε στοχο εναν καλα εκπαιδευμενο σκυλο πρεπει να τον ξεκιναμε απο μικρο
πολυ σωστα το εγραψες "Νικος" . Αλλα εδω δεν μιλαμε μονο για λατρεις του σκυλου και της εκπαιδευσης, αλλα και για ανθρωπους που τους αγαπουν μεν αλλα δεν εχουν τα αναλογα μεσα/ενημερωση για να κατευθυνθουν προς τουτο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
@ mildecoy

Ξέρω πολύ καλά για πέτσινα ΒΗ, ΙΡΟ κτλ. Για σκυλιά που φεύγουν στο εξωτερικό και δίνουν εξέταση σε τοπικό club (αν τη δώσουν καν) ή ακόμα και για ΙΡΟ δια αλληλογραφίας.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι εκπαιδευτές πρέπει να απαξιώνουν τις εξετάσεις εργασίας.

Εσύ που είσαι σωστός και δε σου αρέσουν οι ψεύτικοι τίτλοι, κάτσε να πάρεις μερικούς τίτλους με τον προσωπικό σου σκύλο με τη αξία σου και άσε όλους τους άλλους να κελαηδάνε.

Δυστυχώς μόνο ένας-δύο από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές στην Ελλάδα το κάνουν...

@ harryf3

Άρη, αυτό που δεν έχεις καταλάβει σε αυτά που λέω είναι πολύ στοιχειώδες.

Πιστεύω στην πίεση κατά την εκπαίδευση, αλλά με 2 σημαντικότατες διαφορές:

1. Ποτέ πίεση στην εκμάθηση των εντολών γιατί είναι σα να τιμωρείς το σκύλο πριν καν του δώσεις να καταλάβει με ξεκάθαρο τρόπο τι του ζητάς

2. Ποτέ παραπάνω πίεση απ' ότι χρειάζεται

Εσύ χρησιμοποίησες prong για τη σκύλα σου. Το θεωρείς σωτήριο εργαλείο εκπαίδευσης γιατί κατάφερες μέσα απ' αυτό να φέρεις αποτελέσματα.

Σκέψου μόνο το εξής (σενάριο επιστημονικής φαντασίας):

Πώς θα ένοιωθες, αν γύριζες πίσω στο χρόνο, τότε που η Ήρα ήταν τελείως ανεκπαίδευτη, και βρισκόταν ένας άνθρωπος να σου δείξει πώς να την εκπαιδεύσεις χωρίς το prong, αλλά μόνο με αυτά τα τραντάγματα με το δερμάτινο κολάρο, που τόσο απαξιωτικά μιλάς για αυτά;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, στο (1) συμφωνουμε απολυτα και το ανεφερα και σε προηγουμενο ποστ μου.

Οσον αφορα στο (2), πιστευω ότι ο κάθε σκύλος χρειαζεται συγκεκριμενο τροπο και βαθμο πιεσης για να λειτουργησει.
Και σιγουρα δεν ξεκινας από το μεγιστο που μπορεις εσυ αλλά ψαχνεις το οριο του σκυλου ανεβαζοντας σταδιακα την ενταση μεχρι να δεις ανταποκριση.

Δεν υπαρχει διαφωνια σ’αυτά αλλά μαλλον εκανα λαθος λεγοντας ότι χρησιμοποιεις μονο το παιχνιδι στην εκπαίδευση οπότε και ανακαλώ.

Ένα άλλο, ψιλοάσχετο με την συζητηση μας, είναι ότι σε σοβαρα προβληματα συμπεριφορας δεν πιστευω στα ανταλλαγματα και τις σπαζοκεφαλιές μεχρι να βρω «ανθρωπινη» λυση, αλλά στην μεθοδο το Μεγαλέξανδρου.

Ακραιο υποθετικο σεναριο, που μαλλον δεν θα συμβει ποτέ:
Αν η σκύλα μου δειξει στα σοβαρα τα δοντια στην κορη μου, δεν θα της πω ΜΗ και θα της πεταξω μπαλακι για να παιξει, ως ανταμοιβη που ακουσε στο ΜΗ.
Οι συνεπειες θα είναι τρομερές και θα μεινουν ανεξιτηλες στη μνημη της. Και υπογραφω ότι δεν θα το ξανακανει.

Πού μιλησα βρε συ απαξιωτικά για τα τρανταγματα και με εκανες να ψαχνω και δεν το βρισκω?

Ενω δεν απαντησες στο δικο μου πραγματικο σεναριο, μου ζητας να απαντησω στο επιστημονικής φαντασίας δικο σου.
Θα σου πω λοιπον ειλικρινα ότι ΝΑΙ, θα προτιμουσα την εκπαιδευση που περιγραφεις, παρά οποιοδηποτε εργαλειο, ηλεκτρικο ή προνγκ ή πνιχτη.

Φυσικα, όπως ξερεις δεν υπαρχουν τετοιοι εκπαιδευτες στα μερη μου και επισης εχω αρκετες αμφιβολιες για το αν η σκυλα μου θα ανταποκρινοταν σε τέτοιου ειδους εκπαιδευση.

Και για να μην μου βγει και το ονομα, θα πω (θυμισω) ότι σοβαρη πιεση και διορθωση εφαρμοσα μονο σε ιδιαιτερα προβληματικες συμπεριφορες και προκλητικες κυριαρχικες ανυπακοές, του τυπου «σε γραφω και κανω ο,τι γουσταρω».

Το μεγιστο κομμάτι της εκπαιδευσης εγινε με λιγη πιεση και ελαφριές έως μετριες διορθωσεις και μονο εφοσον γνωριζε καλα την σημασια των εντολων και καταλαβαινε τι θελω από αυτην.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Ξεκινωντας από εδώ:

.Βαζεις νερό στο κρασι σου εδώ:
.Και συνεχιζοντας τον συλλογισμο της αγαπητης μου Berna:
.Καταληγω στα παρακατω:
.Φιλε Βασιλη, δεν εισαι διατεθειμένος να μπεις σε αυτον τον κυκλο γιατι τον βλεπεις σαν παγιδα από την οποια δεν μπορείς να ξεφυγεις.
Εγω όμως πραγματικα αγωνιώ να μαθω αν υπηρχε/υπαρχει άλλος τροπος.

Και από σενα δεν προκειται να το μαθω γιατι πολύ απλά δεν γνωριζεις και νομιζεις ότι επειδη τα δικα σου σκυλια δεν χρειαζονται πιεση (λογω καλων καταβολων και πρώιμου ξεκινηματος), δεν χρειαζεται κανενα σκυλι.

Και γιατι κανενας «θετικος» δεν μπορει να παραδεχτει ότι η αξιοπιστη και μονιμη λυση είναι μια:
Να μαθει ο σκυλος να σεβεται τον ιδιοκτητη του ΚΑΙ τις διορθωσεις του.
Να χωνεψει ότι για τις απαραδεκτες, ανεπιθυμητες και επικινδυνες συμπεριφορες, όπως είναι οι επιθετικες και κυριαρχικες, υπαρχουν συνεπειες.
Να καταλαβει καθαρα και ξαστερα ότι αυτές οι συμπεριφορες ΔΕΝ σου αρεσουν και δεν υπαρχει ανεκτικοτητα.

Και μην πεις παλι ότι φταινε οι ιδιοκτητες για τις ασχημες συμπεριφορες, γιατι αυτό συχνα δεν ισχυει, ή ότι πολλοι κακως παιρνουν σκυλο. Τον πηραμε τωρα, τι να κανουμε?

Υπαρχουν περιπτωσεις σοβαροτατων συμπεριφορων, που ακομα και να γινεται τελικα, δεν εχεις τον χρονο να ασχοληθεις θετικα γιατι το θεμα είναι σοβαρο και επειγον και πρεπει να λυθει άμεσα.

Δεν ζουμε ολοι στον ιδεατό και ονειρεμενο εκτροφικό σκυλόκοσμο με σκυλια εντος προτυπου στον χαρακτηρα και tabula rasa στην συμπεριφορά.

Ο χρονος είναι πολυτελεια που την εχεις, όταν εκπαιδευεις στον στιβο και ασχολεισαι για μηνες με την τελειοποιηση μιας εντολης ή ασκησης.
Στην πραγματικη καθημερινοτητα δεν εχεις παντα τον χρονο με το μερος σου.

Οπότε η επομενη λυση, αν δεν μπορεις και δεν αντεχεις να διορθωνεις τον σκυλο, είναι να τον απομονωσεις ή να τον ξεφορτωθεις.
Περιέργως, η στατιστικη λεει ότι τα «θετικα» εκπαιδευμενα σκυλια εχουν μεγαλυτερη πιθανοτητα να καταληξουν εγκαταλειμμένα ή ευ-θανατωμένα.

Καλημέρα,

Δυστυχώς αναγνωρίζω μια επιλεκτική αναφορά-παράθεση και μέγιστο αρνητισμό απο έναν νέο, αρχάριο...
Η ικανότητα σκέψης ειναι αρκετά επιφανειακή και πάνω απο όλα είναι επιθετική, αρνητική και ειρωνική.

Μάλλον, ψάχνεις για on-line φροντιστήριο, πράγμα που σου εξηγώ πως δεν δεν θέλω να μπω σε αυτόν τον κύκλο που εσύ/εσείς επιθυμείτε, δεν αρμόζει στον χαρακτήρα μου.

Καλό θα είναι πριν αποκτησουμε εναν σκυλο να το εχουμε σκεφθει αρκετα, τι σκύλο, σε τι ηλικια, απο που κλπ.
Οι περισσότερες κακες συνήθειες ειναι αποτέλεσμα απο τα αιματα, την κοινωνικοποίηση, τον ιδιοκτητη κλπ.
Η εκπαίδευση είναι μια αέναη συμμετοχική δραστηριότητα.​
Αν υπάρχει η βασική κατανόηση αυτής της πρότασης, θα έχεις/εχετε κερδίσει αρκετά.

Τέλος για τα σκυλιά πρότυπα είναι γεγονός υπεύθυνης επιλεκτικής, σωστής και αυστηρής παγκόσμιας και τοπικής εκτροφής, και επιλεγώ υπεύθυνα να έχω τέτοια κουτάβια.

Ο κάθε ένας επιλεγεί το καλύτερο και κάνει το καλύτερο για τα/τον σκύλο του, είτε αυτό είναι ηλεκτρικό ρεύμα, δερμάτινο λουράκι ή ότι άλλο θέλετε.

Δεν μπορώ να αναλώνω τον χρόνο μου σε τέτοιες απαντήσεις και σε τέτοιες συζητήσεις.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Το πιό εύκολο πράγμα στο κόσμο..είναι η κριτική χωρις επιχειρήματα και χωρίς διάλογο ...επίσης, πολύ εύκολο είναι να επιλέγουμε να μην εμπλακούμε σε μία συζήτηση με τη δικαιολογία...ότι δεν "είναι του επιπεδου μας"...
Ακόμα πιό εύκολο είναι να μειώνουμε τον συνομιλητή μας για να φανούμε εμείς ανώτεροι...
Το δύσκολο είναι να είμαστε σε θέση να παραδεχόμαστε που και που...ότι "δεν ξέρω...αλλά θέλω να μάθω και να ακούσω"....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αγαπητε Vasbar, ας κανω λοιπον παλι μερικες επιλεκτικες παραθεσεις:

Δυστυχώς αναγνωρίζω μια επιλεκτική αναφορά-παράθεση και μέγιστο αρνητισμό απο έναν νέο, αρχάριο...
Δεν προκειται περι αρνητισμου αλλά περι αμφιβολιας και κυριως δυσπιστιας, τοσο για την αποτελεσματικοτητα σου στην εκπαιδευση οσο και για τις υποτιθεμενες ηπιες μεθοδους που χρησιμοποιεις.

Και αυτό οφειλεται στο ότι εδώ και 40 σελιδες δεν εδωσες, εσυ ο παλιός και εμπειρος, καμια λυση σε κανενα προβλημα ημων των ασχετων, παρολες τις πολλες και επαναλαμβανομενες ερωτησεις που δεχτηκες.

Η ικανότητα σκέψης ειναι αρκετά επιφανειακή…
Μαλλον προκειται για λαθος διατυπωση, ειδάλλως μολις με αποκαλεσες βλακα.

…και πάνω απο όλα είναι επιθετική, αρνητική και ειρωνική.
Αν δοθηκε τετοια εντυπωση ζητω ειλικρινα συγνωμη.
Αλλά επειδη τα ελληνικα μου είναι άψογα και οι διατυπωσεις μου προσεκτικότατες και σαφεστατες, συμπεραινω ότι λεγοντας το παραπανω απλά αμυνεσαι για να καλυψεις το κενο των γνωσεων και την αδυναμία παροχης λυσεων.

Μάλλον, ψάχνεις για on-line φροντιστήριο, πράγμα που σου εξηγώ πως δεν θέλω να μπω σε αυτόν τον κύκλο που εσύ/εσείς επιθυμείτε, δεν αρμόζει στον χαρακτήρα μου.
Διαδικτυακο φροντιστηριο ξερω πλεον να αναγνωριζω από ποιον να το ζητησω και παντα παιρνω μια άμεση και σαφή απαντηση, η οποια αποδεικνύεται αποτελεσματικη στην πραξη, επειδη απευθυνομαι σε ατομα που γνωριζουν από εκπαιδευση και ψυχολογια σκυλου και ιδιοκτητη, καθως επισης γνωριζουν εμενα και την σκυλα μου και δεν αναλωνονται σε ευχολόγια, αφορισμους, επικρισεις, γενικοτητες και αναφορες αρθρων από βιβλια που ισως ταιριαζουν στο προβλημα μου.