Ξεκινωντας από εδώ:
Για την ιστορια , συγνωμη, αλλα δεν ειμαι διαθετιμενος να μπω σε αυτον τον κυκλο που εσυ θελεις.
Βαζεις νερό στο κρασι σου εδώ:
Βασικα αφου εχει βρε την λυση τι να του πω? Να κανουμε συγκριση? Δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος...
Συγχαρητηρια μονο μπορω να πω σε εναν νεο και αρχαριο που διορθωσε τον σκυλο του.
Εσυ γιατι δεν απαντας σε ολα αυτα που σε εχω ρωτησει?
Ποιος ξερει τι αιματα εχει μεσα, τι συνηθειες κληρονομικες, τι κοινωνικοποιηση, ποτε το πηρε αποτην μανα του κλπ κλπ
Και συνεχιζοντας τον συλλογισμο της αγαπητης μου Berna:
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά αυτό που θες να μας πεις, μόνο τα καλά αίματα εκπαιδεύονται με τη θετική εκπαίδευση που προοθείς.
Με τα αδέσποτα και τα υπόλοιπα μη-καλά-αίματα, τι γίνεται; Τα έχουμε στο λουρί;
Αν έγιναν λάθη στην εκπαίδευση, πάλι τι γίνεται; Δεν γίνεται τίποτα;
Καταληγω στα παρακατω:
Φιλε Βασιλη, δεν εισαι διατεθειμένος να μπεις σε αυτον τον κυκλο γιατι τον βλεπεις σαν παγιδα από την οποια δεν μπορείς να ξεφυγεις.
Εγω όμως πραγματικα αγωνιώ να μαθω αν υπηρχε/υπαρχει άλλος τροπος.
Και από σενα δεν προκειται να το μαθω γιατι πολύ απλά δεν γνωριζεις και νομιζεις ότι επειδη τα δικα σου σκυλια δεν χρειαζονται πιεση (λογω καλων καταβολων και πρώιμου ξεκινηματος), δεν χρειαζεται κανενα σκυλι.
Και γιατι κανενας «θετικος» δεν μπορει να παραδεχτει ότι η αξιοπιστη και μονιμη λυση είναι μια:
Να μαθει ο σκυλος να σεβεται τον ιδιοκτητη του ΚΑΙ τις διορθωσεις του.
Να χωνεψει ότι για τις απαραδεκτες, ανεπιθυμητες και επικινδυνες συμπεριφορες, όπως είναι οι επιθετικες και κυριαρχικες, υπαρχουν συνεπειες.
Να καταλαβει καθαρα και ξαστερα ότι αυτές οι συμπεριφορες ΔΕΝ σου αρεσουν και δεν υπαρχει ανεκτικοτητα.
Και μην πεις παλι ότι φταινε οι ιδιοκτητες για τις ασχημες συμπεριφορες, γιατι αυτό συχνα δεν ισχυει, ή ότι πολλοι κακως παιρνουν σκυλο. Τον πηραμε τωρα, τι να κανουμε?
Υπαρχουν περιπτωσεις σοβαροτατων συμπεριφορων, που ακομα και να γινεται τελικα, δεν εχεις τον χρονο να ασχοληθεις θετικα γιατι το θεμα είναι σοβαρο και επειγον και πρεπει να λυθει άμεσα.
Δεν ζουμε ολοι στον ιδεατό και ονειρεμενο εκτροφικό σκυλόκοσμο με σκυλια εντος προτυπου στον χαρακτηρα και tabula rasa στην συμπεριφορά.
Ο χρονος είναι πολυτελεια που την εχεις, όταν εκπαιδευεις στον στιβο και ασχολεισαι για μηνες με την τελειοποιηση μιας εντολης ή ασκησης.
Στην πραγματικη καθημερινοτητα δεν εχεις παντα τον χρονο με το μερος σου.
Οπότε η επομενη λυση, αν δεν μπορεις και δεν αντεχεις να διορθωνεις τον σκυλο, είναι να τον απομονωσεις ή να τον ξεφορτωθεις.
Περιέργως, η στατιστικη λεει ότι τα «θετικα» εκπαιδευμενα σκυλια εχουν μεγαλυτερη πιθανοτητα να καταληξουν εγκαταλειμμένα ή ευ-θανατωμένα.
Τελος, στη φυση δεν υπαρχει, όπως αναφερθηκε σε καποιο ποστ, μονο τρανταγμα για να συνελθει ο ανυπακουος νταής. Υπαρχει από τσιμπημα στον σβερκο, δαγκωμα απαλο, δαγκωμα σκληρο, μεχρι μαχη σωμα με σωμα, ενίοτε μεχρι τελικης πτωσης. Με μοναδικο σκοπο να υπάρχει ισορροπια και πειθαρχια στην αγελη.