Πολύ σωστά τα λες. Το λέω και το εννοώ.
Δεν κάνουν όλα τα σκυλιά για ρεύμα. Το γεννετικό υλικό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Και τα σκυλιά του παγκοσμίου το έχουν φάει το ηλεκτροσόκ τους για να διορθώσουν το απειροελλάχιστο στις θέσεις, την ένταση στις επιθέσεις κτλ.
Το θέμα μου είναι άλλο, και σε ρωτάω ως εκπαιδευτής που είσαι:
Ο Bellon που έχεις αναφέρει στο παρελθόν, πέρνει το οποιοδήποτε κοπρόσκυλο και του βάζει ρεύμα ή φροντίζει το σκυλί που θα διαλέξει να έχει τις κατάλληλες αντοχές;
Υπάρχουν πολλά σκυλιά στην Ελλάδα που να αντέχουν το ρεύμα;
Εσύ μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι ένα σκυλί θα αντέξει το κολάρο ή αφήνεις έστω και 1% πιθανότητα να κάνεις λάθος εκτίμηση;
Στην περίπτωση αυτή (αν συμβεί) τι κάνεις προς τον πελάτη σου;
Τα όρια είναι δυστυχώς δυσδιάκριτα, και το ρίσκο, όσο μικρό και να είναι, μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα.
Και τέλος, μην ξεχνάς, ότι ο vasbar που δημοσίευσε αυτή τη δημοσκόπηση δεν αναφερόταν σε σκύλους του παγκοσμίου αλλά για τα περισσότερα pet (δε δουλεύουν καν) που υπάρχουν στα σπίτια του καθενός.
Τέλος, αφού λες ότι ο σκύλος έχει μεγαλύτερες αντοχές στον πόνο από τον άνθρωπο (συμφωνώ) με κάνει εμένα τον αδαή να σκέφτομαι ότι ναι μεν με το ηλεκτρικό μπορεί να πονάει αλλά σίγουρα λιγότερο από τον άνθρωπο.
Αφού εγώ καταφέρνω να εκπαιδεύω το σκύλο μου χωρίς πόνο, το προτιμώ, και ας τρώω τα απογεύματά μου μέσα στο στίβο. Περνάμε καλά και οι δύο...