Η ζήλια στους σκύλους


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Γιατί ενδέχεται να έχει συνδέσει την επιστροφή σου με το μάλωμα.
Οχι! Για τι όταν δεν είχε κανει ζημια δεν ερχόταν να με υποδεχθει κατ αυτον τον τροπο.
Αρα ήξερε ότι έκανε μαλακία.
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Όσοι θέλετε διαβάστε αυτό.
Ίσως όταν αξιωθούν να μου φτιάξουν τον υπολογιστή μου να το μεταφράσω κιόλας...
Δυστυχώς το spare αν και το έχω 3 μήνες δεν με βολεύει και δεν έχει και word office.
 
  • Like
Reactions: LaCat


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Διαρκώς ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, γιατί επιτέλους μελετάμε τον ίδιο τον σκύλο.
Το θέμα είναι πως δύσκολα ανατρέπεις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις.
Υπάρχουν "σκληρά" αναχώματα σε ό,τι καινούργιο βγαίνει.
Κάτι που είναι λογικό εν μέρει.
Μα το οτι "δεν ζηλεύει ο σκυλος" δεν ειναι παλιό εγω νομίζω
οτι ειναι καινούριο δηλ. 10-20 χρόνων.

Σιγα μην πίστευαν παλια οτι ο σκυλος δεν ζηλεύει.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Κάτι άλλο παίζει βρε παιδιά... δεν μπορεί.

Το έχω παρατηρήσει και εγώ αυτό που λέτε.

Παρόλα αυτά διαβάστε αυτό (κι εγώ μαζί)

Η μελέτη είναι αυτή http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376635714003027

"Τα ζώα δεν θυμούνται συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά συγκρατούν στη μνήμη τους μόνο τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους.

Η λειτουργία της μνήμης διακρίνεται στη βραχυπρόθεσμη και την εξειδικευμένη: η πρώτη αφορά στην αποθήκευση πληροφοριών κάθε είδους, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει συγκεκριμένου τύπου πληροφορίες επιβίωσης που παραμένουν επί μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε σύγκριση με άλλα ζώα. Ενώ τα ζώα έχουν μέση διάρκεια βραχυπρόθεσμης μνήμης μόλις 27 δευτερόλεπτα οι σκύλοι φτάνουν τα δύο ολόκληρα λεπτά!

Συγκριτικά, οι χιμπατζήδες ξεχνούν μετά από 20 δευτερόλεπτα, ενώ άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι μπαμπουίνοι, οι μακάκοι και οι πυγμαίες μαρμοζέτες (είδος μαϊμούδων) έχουν ελάχιστα καλύτερη μνήμη από τις μέλισσες.

Στο πλαίσιο της έρευνας με επικεφαλής τον καθηγητή ηθολογίας Γιόχαν Λιντ, εξετάστηκαν 25 διαφορετικά είδη ζώων από περιστέρια έως δελφίνια.

«Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η λειτουργία φαίνεται να είναι σχεδόν πανομοιότυπη για όλα τα ζώα», δήλωσε ο Λιντ. «Αποτελεί μία έκπληξη το ότι οι πίθηκοι δεν έχουν καλύτερη μνήμη από τους αρουραίους αλλά τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Η ανθρώπινη μνήμη ξεχωρίζει επειδή είναι τόσο επιδεκτική», πρόσθεσε.

Τα πειράματα της έρευνας ξεκίνησαν με την παρουσίαση ενός ερεθίσματος στο εξεταζόμενο ζώο, συνήθως υπό τη μορφή μίας κόκκινης κουκκίδας.

Μετά την εξαφάνιση της κουκκίδας και την πάροδο ενός μικρού διαστήματος, οι ερευνητές παρουσίαζαν στο ζώο δύο νέα ερεθίσματα, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχικό. Το ζώο επιβραβευόταν εάν επέλεγε το πρώτο ερέθισμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ζώα αποθηκεύουν στην εξειδικευμένη μνήμη τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, ένα κοράκι μπορεί να θυμάται την τοποθεσία κρυμμένων καρπών για μήνες, όμως το ίδιο πτηνό αδυνατεί να θυμηθεί γεγονότα άλλου τύπου που συνέβησαν ακόμα και πριν από ένα λεπτό.

«Η διαδικασία αυτή φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ζώα εκτός του ανθρώπου», πρόσθεσε ο Λιντ. Αυτό υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ικανότητα μνήμης εξελίχθηκε αφού το είδος διαχωρίστηκε από τον κοινό πρόγονό μας με τους χιμπατζήδες, πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια."
 
  • Like
Reactions: GRDANE and mareco


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Και μηπως δεν του ξυπνά το "εσθημα επιβίωσης" οταν περιμένει
να ανοίξη η πόρτα και δει το αφεντικό του το μπουφάν με τα
κρόσια που πριν απο δυό ωρες δεν ειχε κρόσια; :D
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.116
10.066
Athens
Δηλαδή η άδεια σακούλα που είδαμε να την φυσάει ο αέρας πριν 10 μέρες σε μια γωνία του δρόμου είναι θέμα επιβίωσης; Γιατί κάθε μέρα που περνάμε από εκεί ψάχνουμε τη σακούλα...
 




vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
και πως εξηγείται που οταν μπαινεις στο σπίτι και δεν ειναι απαραίτητο η μαλακια να εγινε σε εμφανές σημείο να σου ρχεται σινάμενος κουνάμενος με το ΕΝΟΧΟΣ να αναβοσβήνει στο κουτελο? ε?????????
Της Λόλας αν της αλλάξεις το πρόγραμμα και αργήσεις να γυρίσεις η μπεις και βγεις αγχώνετε και μου κατεδαφίζει το σπίτι , παλιά την άφηνα στην κλούβα αλλα σε μια τέτοια κρίση άγχους έσπασε την κλούβα και μαζί παραλίγο να της φύγουν τα δόντια και έτσι την αφήνω σπίτι με μαζεμένα όσα θεωρώ "επικίνδυνα".
Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό ξέρω ότι έχει γίνει κατεδάφιση μόλις μπω στο σπίτι, γιατί ειναι οι μόνες φορές που ερχεται στην πόρτα και μας κάνει χαρές μαζί με τους άλλους. Αλλά δεν νομιζω ότι ερχεται επειδή με έχει αφήσει χωρίς καναπέ :D από τύψεις απλώς νιώθει καλά που γυρίσαμε.
 








Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Ωραία η θεωρία και ισχύει κατά βάση. Σε έμβια όντα όμως που όλα είναι μάθηση σε ότι είδος και αν ανήκουν μερικές φορές η θεωρία καταρρέει πανηγυρικά...
Άκου αν θυμούνται...τα πάντα όλα!!!
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
αυτη ειναι κλασσικη συμπεριφορα αντρα, οχι chow-chow :p:rolleyes:.
Για χρόνια κι εγώ πίστευα το κλασσικό πως οι σκύλοι δεν ζηλεύουν.
Τώρα πιστεύω πως οι σκύλοι ζηλεύουν, η άποψη μου δεν άλλαξε επειδή οι μελέτες που διάβασα με έκαναν να δω διαφορετικά τις συμπεριφορές του σκύλου, αλλά τον ορισμό της ζήλιας.

Σύμφωνα με τον ορισμό λοιπόν πιστεύω πως ισχύει το ένα.
Φαινομενικά ίσως να παρατηρούμε κάποιες φορές το 2 αλλά οι αξία που έχει το αντικείμενο για τον σκύλο καθορίζεται από το ποιος το έχει και δεν είναι σταθερή η αξία του.
Πχ αν βάλεις μπροστά του μια μπριζόλα και ένα καρότο, θα διαλέξει την μπριζόλα.
Όταν ομως αρχίσεις να μασουλας το καρότο κάποιοι σκύλοι θα φτυσουν την μπριζόλα, θα σου πάρουν το καρότο, θα φτυσουν το καρότο και θα ξανά πιάσουν την μπριζόλα.
Άρα αυτό που φαίνεται 2, είναι 1. Δεν θεωρούν πιο πολύτιμο το καρότο, αλλά πως εσύ δεν έχεις δικαίωμα να έχεις ούτε το καρότο.

Πάμε τώρα στο 1.
Για να δεχτείς την ζήλια του άλλου, πρέπει να δεχτείς πως είσαι κτήμα του.
Ο άντρας μου ζηλεύει δεν με αφήνει να ντυνομαι έτσι. Το δέχομαι γιατί του ανήκω.
Ο μεγάλος μου γιος δεν θέλει τον αδερφό του, δεν το δέχομαι γιατί δεν του ανήκω.

Ο σκύλος μου ζηλεύει όταν χαϊδεύω σκυλάκι, όταν αγκαλιάζω το παιδί μου, όταν κάνω σεξ με τον άντρα μου.
Το μεχρι που ανέχομαι την ζήλια, άρα την κάνω υπαρκτή είναι δικό μου θέμα, όχι του σκύλου.
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Σε λάθος μήνυμα απάντησα.
Στον @Amaliaz με τον ορισμό ήθελα να απαντήσω.
Όσο για το άλλο το αν οι σκύλοι θυμούνται, προφανώς και θυμούνται. Αλλιως δεν θα μπορούσαν να μάθουν.

Το ερώτημα όμως με τις ζημιές δεν είναι αν θυμούνται, είναι αν μπορούν να συσχετισουν την πράξη της ζημιάς με το κακό.
Η απάντηση που δίνω εγώ είναι όχι. Δεν μπορούν να καταλάβουν το σκίσιμο του χαρτιού ως κακό, αλλά το σκισμένο χαρτί ως κακό.
Αυτό εύκολα θα το καταλάβεις αν κάνεις χαρτοπολεμο ο ίδιος το χαρτί υγείας πριν φύγεις. Όταν θα γυρίσεις ο σκύλος θα είναι ένοχος, γιατί το χαρτί στο πάτωμα είναι κακό.
Αν φάει αυτός το χαρτί, μπει ο φίλος σου και το μαζέψει και μετά από δύο λεπτά μπεις εσύ δεν είναι ένοχος.
Αυτό που θέλω να πως κακό για τον σκύλο είναι η ύπαρξη της ζημιάς, όχι η τέλεση της.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
ζήλια θηλυκό
  1. το συναίσθημα που νιώθει κάποιος, όταν επιθυμεί να αποκτήσει τα αντικείμενα ή τα χαρίσματα ή τις κοινωνικές συναναστροφές ενός άλλου προσώπου και το ανταγωνίζεται, θεωρώντας ότι τα αντίστοιχα δικά του είναι υποδεέστερα
  2. το συναίσθημα που νιώθει κάποιος, όταν επιθυμεί την αποκλειστικότητα της αγάπης ενός αγαπημένου προσώπου ή φοβάται ότι θα την χάσει
Το 1 είναι καθαρά ανθρώπινη αδυναμία και αφορά όταν κάποιος άλλος έχει κάτι στην κατοχή του, στη ζωή του, που εμείς θα θέλαμε να έχουμε και ΔΕΝ έχουμε.
Πχ ζηλεύω τον γείτονα που έχει μια σπιταρονα ενώ εγώ ζω στο 2αρι. Ζηλεύω τον τάδε που έχει αναγνωρισιμοτητα ενώ εγώ είμαι άγνωστος. Ζηλεύω τον άλλον που έχει την Μ3 ενώ εγώ έχω ένα ταπεινο φιατακι.

Το 2 αφορά την αποκλειστικότητα, την ζήλια δηλαδή που μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, σε μια φιλία σε μια σχέση γενικότερα.
Και όχι δεν συμφωνώ με αυτό που λες "κατοχή" όταν αναφερόμαστε σε εμψυχα όντα. Αποκλειστικότητα ναι, κατοχή όμως, το θεωρώ υποτιμητικό.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά, πως είναι δυνατόν να ερμηνεύουμε την ζήλια του σκύλου με το 1;;;
Δηλαδή ο σκυλος ζηλεύει την ζωή μας, το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας, το κρεβάτι μας;;;
 
  • Like
Reactions: Amaliaz


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Στην έρευνα που παράθεσε στο αρχικό post του ο @Yorkaddict, συνδέει τόσο στον άνθρωπο όσο και στον σκύλο το π ρ ώ ι μ ο αίσθημα της ζήλιας με την προστασία των πόρων και όχι με τον ορισμό της ζήλιας που παρατέθηκε από την @Amaliaz. Νομίζω ότι είναι αδόκιμη η μηχανιστική μετάθεση των ανθρωπίνων συναισθημάτων όπως έχουν εξελιχθεί ΚΑΙ ως κοινωνικές κατασκευές σε ένα άλλο είδος του ζωΪκού βασιλείου.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
είναι αδόκιμη η μηχανιστική μετάθεση των ανθρωπίνων συναισθημάτων όπως έχουν εξελιχθεί ΚΑΙ ως κοινωνικές κατασκευές σε ένα άλλο είδος του ζωΪκού βασιλείου.
Ακριβώς αυτή είναι και η δικιά μου διαφωνία.
Όλα ξεκινάνε από την οπτική μας. Ακόμα και αυτό το τόσο αγνό συναίσθημα, μπορούμε να το ερμηνεύσουμε ανάλογα τις πεποιθήσεις μας, τα πιστεύω μας.
Το πρόβλημα όμως, τουλάχιστον όπως εγώ το βλέπω, είναι πως οι διαφορετικές ερμηνείες και κατ'επέκταση ο τρόπος αντιμετώπισης, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες επιπτώσεις.

Πραγματικά απορώ πως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μετατράπηκε σε έναν ανταγωνιστή που διαρκώς σκέφτεται πως θα πάρει την θέση μας.
 
  • Like
Reactions: Εriana


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Χίλια συγνώμη, εκτός από λάθος παράθεση έβαλα και τους αριθμούς λάθος.
Όπου 1 λοιπόν 2 και όπου 2 παει 1 στην ανάρτηση μου. Αλλιώς δεν βγαίνει και νόημα νομίζω.

Και το 1 αφορά την αποκλειστικοτητα, που διασφαλίζει την μεγαλύτερη παροχή πόρων.
Τώρα το ποσό θα υποκυψεις στην ζήλια του άλλου οποίος κι αν είναι προφανώς και είναι υποτιμητικό.
Όταν ακούω δεν μπορώ να σε αγκαλιάσω γιατί ο σκύλος μου ζηλεύει και θα με μαλώσει, τι να πω; Μπορείς να σε υποτιμησεις πιο πολύ, αφήνοντας κάποιον άλλο να σε υποτιμαει;

Και επίσης διαφωνώ στο οτι ο σκύλος είναι ο καλύτερος μας φίλος.
Το ότι δεν θέλει να πάρει την θέση μας, δεν σημαίνει πως δεν μας ανταγωνιζεται και πότε.
 




betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Δεν ξερω αν ανταγωνίζεται ειναι η σωστή λέξη. Νομίζω το ΄δώσε θαρρος στο χωριάτη να σ ανεβει στο κρεββάτι' ειναι η παροιμια που περιγράφει καλύτερα το σκύλο.
το καλύτερος φίλος κρυβει μια ανιδιοτέλεια που δε νομίζω ότι χαρακτηρίζει το σκύλο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.111
Μηνύματα
895.743
Μέλη
19.921
Νεότερο μέλος
Αργυρώ Π