Θετικη vs κλασσικη εκπαιδευση και e-colar


psaras

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2007
841
1
63
Chania
www.chaniatown.gr
Denis
Η γνώμη μου είναι ότι



- το κολλάρο πονάει ΟΧΙ

- το κολλάρο είναι διόρθωση ΝΑΙ

- το κολλάρο πρέπει να φοριέται όλη μέρα ΟΧΙ

- ο πνίχτης σκοτώνει τον σκύλο ΟΧΙ

- αν η εκπαίδευση τελειώνει ποτέ ΟΧΙ


- και αν μπορεί ένα σκυλί να εκπαιδευτεί σε κάτι ΣΟΒΑΡΟ με όλα αυτά τα μέσα - με συνδυασμούς τους ή τί είναι καλύτερο ...

Βλέπεις τι χρειάζεται και ανάλογα πράττεις!
 


galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Κοίτα, μέχρι να αποφασίσετε αν

- το κολλάρο πονάει

- το κολλάρο είναι διόρθωση

- το κολλάρο πρέπει να φοριέται όλη μέρα

- ο πνίχτης σκοτώνει τον σκύλο

- αν η εκπαίδευση τελειώνει ποτέ

- και αν μπορεί ένα σκυλί να εκπαιδευτεί σε κάτι ΣΟΒΑΡΟ με όλα αυτά τα μέσα - με συνδυασμούς τους ή τί είναι καλύτερο ...

Θα παίζω με τα σκυλιά μου όπως εχω μάθει - θα μαθαίνω κι άλλα (λίγα από κάθε σεμινάριο γιατί κουρκουτιάζει το μυαλό ;) ) - θα τα μαλώνω και θα τρώνε και καμιά ανάποδη όποτε κάνουν μαλακία - θα τρώνε ζαμπόν όποτε θέλω - θα κυνηγάνε τα μπαλάκια τους και θα δαγκώνουν τα μανίκια τους - θα τσακώνονται μεταξύ τους και θα φοράνε πνίχτη, γιατί δεν χαλάει το τρίχωμά τους. ;) :)

Αντίο ... πολύ κουραστική η συζήτηση - δεν πάμε να παίξουμε ο καθένας με το σκυλάκι του ?? :maria: :maria:
χαχαχα, επιτελους!!!!:):):)
και μια απορια..αυτο το δυστυχο ωραιοτατο πραγματακι που οντως ειναι παναλαφρο ,καλαισθητο και δεν καταστρεφει το τριχωτο τους λαιμουδακι, ποιος βλακας το βαφτισε "πνιχτη " για να μας βασανιζει ? χαχαχα....
μα τι λεξη κι αυτη...σαν ψευδωνυμο αληταρα της πλατειας βαθης ειναι:D ο νωντας ο σουγιας κι ετσ...
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Παντως ουτε εσεις δε συμφωνειται μεταξυ σας, μετα ειναι να μην μπερδευομαστε οι κοινοι θνητοι?
Κοτσιδα εγω Ροτι να πιασει ριμοτε δεν αφηνω, τη φοβαμαι!!:p:p
 


lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
θα συμφωνήσω με την Noela και θεωρώ μεγάλη μου παράληψη που δεν το σκέφτηκα ότι το κολλάρο πρέπει να πωλείται μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζουν την χρήση του!!!
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να γράψω και εγώ τον δικό μου επίλογο.

Τα σύγχρονα e-collars δίνουν την δυνατότητα σε κάποιον να εκπαιδεύσει και μόνο να διορθώσει το σκύλο του. Η διαδικασία της εκπαίδευσης με e-collar δεν έχει καμία σχέση με την τιμωρία.

Εάν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο με e-collar, πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα.
Εάν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα και θέλουμε να αυτοσχεδιάσουμε (πχ. ο σκύλος δεν φοράει το κολάρο όλη μέρα, όπως πρεπει), αναλαμβάνουμε και το ρίσκο, διότι το αποτέλεσμα ίσως να είναι διαφορετικό από αυτό που περιμένουμε.

Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα φαγητό και να αφαιρείς από την συνταγή ότι δεν σου αρέσει ή να προσθέτεις υλικά που νομίζεις ότι θα συμβάλλουν στην επιτυχία του αποτελέσματος. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να τρώγεται, μπορεί και να είναι για πέταμα. Μπορεί να είναι καλύτερο, μπορεί και χειρότερο. Η συνταγή είναι ο ασφαλής τρόπος για σίγουρη επιτυχία. Από κει και πέρα, κάνει ο καθένας ότι νομίζει καλύτερο για το σκύλο του. ;)
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Οπως είπε η νοέλα αν έκανα στον σκύλο μου , θα το έκανα μονο αν δεν είχα καλή επαφή μαζί του , αν ήθελα και αν χρειαζόταν για ένα δύσκολο σκυλί , η για την βασική εκπαίδευση που δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς , δηλαδή χωρίς εκπαδευτικο εργαλείο ...

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις να το χρησιμοποιείς και θα κρατήσω την ατάκα της νοελας που λέει δεν πρέπει να πωλειται σε άτομα που δεν ξέρουν να το χρησιμοποιούν.. αλλα και την ατάκα της lone wolf ότι με το μαχαίρι κόβεις το ψωμί , αλλα κανεις και έγκλημα ..
Νομίζω ότι αυτές οι δυο ατάκες βγάζουν νόημα και συμπεράσματα απόλυτος λογικά .. και από εκεί και πέρα έγκειται στο τι λειτουργεί στον καθένα με τον σκύλο του ..

Ιδεολογικός με πείσατε για συγκεκριμένες περιπτώσεις σε συγκεκριμένες συνθήκες ...

Προσωπικά θα έκανα τα πάντα αρχικά να αποκτήσω πολύ στενή σχέση με τον σκύλο μου και να μην χρειαστώ κανένα εκπαιδευτικό εργαλείο ...

Aλλα αν δεν μπορούσα να το αποφύγω .. θα το σκεφτόμουν..
 
Last edited:


galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Προσωπικά θα έκανα τα πάντα αρχικά να αποκτήσω πολύ στενή σχέση με τον σκύλο μου και να μην χρειαστώ κανένα εκπαιδευτικό εργαλείο ...

..
αλλο παλι και τουτο.....:rolleyes:
"εκπαιδευτικο εργαλειο".
λοιπον,τι ειδους εκπαιδευτικα εργαλεια μπορεις να βρεις πανω σου ,στο σωμα σου, η στο σπιτι σου?
ουτε αυτα θα χρησιμοποιησεις?
πως θα δημιουργησεις στενη σχεση με τον σκυλο χωρις εκπαιδευτικο εργαλειο?
τι σημαινει "στενη σχεση " για σενα?
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
δεν σε καταλαβα γαλαζιο παλι ...
που κολησες?
στο εκπεδευτικο εργαλειο?
πως θελεις να στο λεω ?
δανειστικά την ατάκα τις νοέλα όπου μίλησε για το άλλο σκυλί τις όπου επειδή είναι αρκετά ανθρωποκεντρικο και έχει καλή σχέση μαζί του δεν θα το έβαζε ..
Αν εγώ μπορώ να κάνω την βασική εκπαίδευση στο σκυλί μου χωρίς το λουρί πειράζει?

εγώ π.χ ποτε δεν θα με ενδιέφερε να τον μάθω να περπατάει διπλα μου χωρίς λουρί ..
όλα τα αλλα μια χαρά τα έχουμε ...
και με ακούει με μια φωνή..

Οποτε που είναι το πρόβλημα σου που θέλεις να αναλύσουμε ..?
αν και βαριέμαι αφόρητα..
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Θα μπορουσα να εχω τη γνωμη σου γαια λυκαια που πολυ μου αρεσει ο τροπος που τα λες επι του θεματος? Θα με ενδιεφερε. :D
 


keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
Mιας και αναφέρθηκε και το όνομα της σκύλας μας ας πω και γω την εμπειρία μου.Κατασταλαγμένη άποψη θα έχω μετά από κάποια χρόνια για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και για το αν πήραμε την σωστή απόφαση ή για το αν κάναμε καλή χρήση του εργαλείου.Ακόμα είναι νωρίς.

Ωστόσο μπορώ να πω τα εξής:

-Ναι δεν την πονάει πολύ.Επιλογή της είναι να μην την πονάει και καθόλου.:rolleyes:

-Αν δεν υπήρχε το κολλάρο αυτό εγώ προσωπικά δεν θα άφηνα ποτέ την Μάγια ελεύθερη στο πάρκο να τρέχει και να παίζει,θα ήταν συνέχεια στο λουρί,πράγμα που δεν νομίζω να την έκανε ευτυχισμένη.Το κολλάρο μού δίνει ελευθερία και σιγουριά και κατ'επέκταση δίνει ελευθερία στο σκυλί μου.Θα μου πείτε γι'αυτό υπάρχει η βασική εκπαίδευση,την κάνεις,το σκυλί σου σε ακούει 100%,οπότε τον αφήνεις ελεύθερο και είσαι σίγουρος....:rolleyes:Ναι,όπως βλέπω πολλά σκυλιά στο πάρκο εκπαιδευμένα που ακούν μετά από 10 "έλα".
Εγώ θέλω άμεση ανταπόκριση όταν βουτάει από κάτω το ψόφιο περιστέρι ή το κόκκαλο που είναι πεταμένο στο δρόμο.
Θέλω άμεση ανταπόκριση όταν της την βιδώσει να βγει από το πάρκο και να πεταχτεί στο δρόμο.Γιατί με ένα μπουλ τερριέ δεν είσαι ποτέ 100%σίγουρος τι θα του καρφωθεί στο μυαλό να κάνει.

-Δεν της το φοράμε συνέχεια,μόνο στο πάρκο και γενικότερα όταν είναι σε περιβάλλον μη ελέγξιμο.Στο σπίτι είναι άψογη εξάλλου,δεν χρειάζεται διόρθωση.Έξω μας τα χαλάει,όταν ξεμυαλίζεται με τα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους,είναι ιδιαίτερα κοινωνική και λατρεύει τους ανθρώπους.

Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να γράψω αλλά τα μεγάλα ποστ είναι κουραστικά και δεν τα διαβάζει κανείς.

το σημαντικό για μένα είναι την "εισαγωγή" του σκυλιού στην μέθοδο πρέπει να την κάνει ένας ειδικός και μετά όταν θα μάθει το σκυλί πώς λειτουργεί το σύστημα το συνεχίζουμε εμείς.(αφού δούμε πώς το κάνει ο ειδικός).Εμάς η Μάγια έμαθε τις εντολές με κλίκερ και η διόρθωση ήρθε μετά με το κολλάρο γιατί θέλαμε να την αφήνουμε χωρίς λουρί.

Εαν το σκυλί μας είχε άλλο χαρακτήρα ίσως να μην ήταν απαραίτητο το κολλάρο ή ίσως αν εγώ είχα διαφορετικό χαρακτήρα.....
Δεν το θεωρώ must στην εκπαίδευση,είναι ένα εργαλείο στο οποίο καταφεύγεις όταν τα άλλα δεν λειτουργούν,δεν είναι πρώτη επιλογή.

Αν και δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην είναι και πρώτη επιλογή.
 


keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
Πιστεύω ότι εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι, ερευνητές και διαλλακτικοί.
Δια ταύτα, επιφυλάσσομαι και διατηρώ το δικαίωμα μου να αλλάξω γνώμη για τα παραπάνω. :D

ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!!
 




GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Προς: xritaki

Αν και δεν είναι ο τομέας μου και μόνο προσωπικές παρατηρήσεις και ιδέες μπορώ να εκφράσω. Σίγουρα έχω διαβάσει κάποια (3) και έχω ξεφυλλίσει αρκετά άλλα βιβλία σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης, αφού είναι κάτι που μας καίει όλους.

Ποτέ (μιλώντας για το μέσο σκύλο και όχι για κακοποιημένες περιπτώσεις που έχουν επιστρέψει για άμυνα στον αρχέγονο θηρευτή του 38.000.000 πχ με τους κυνόδοντες των 30 εκατοστών) δε θα χρησιμοποιούσα ηλεκτρικό κολάρο.

Δε μου φτάνει που έχω τύψεις που προκαλώ πόνο, να προκαλώ και σύγχυση κιόλας; Θέλω ο σκύλος μου να ξέρει ότι εγώ είμαι υπεύθυνος για το κακό που τον βρίσκει. Δε θα κρυφτώ πίσω από κανένα κολάρο. Θα τιμωρήσω και όταν τιμωρήσω θέλω να το ξέρει. Και αν δε συμμορφωθεί θα τιμωρήσω πιό σκληρά. Αλλά πάντα θα ξέρει γιατί και πότε θα του έρθει.

Κάθε ενήλικο μέλος της αγέλης, ακαριαία θα αφήσει ότι έχει μέσα στο στόμα του όταν ακούει το "Άστο". Άμα φτάνει η φωνή μου θα υπακούσει. Μπορεί να μην υπακούσει σε τίποτε άλλο, το "Άστο" είναι πιστεύω η πιό εντυπωμένη εντολή της αγέλης και η πιό σημαντική για εμένα. Τα σκυλιά μας είναι πάντα στην άκρη ενός 8μέτρου flexi (άρα δεν είναι ποτέ ελεύθερα και άρα σκλάβοι...) οπότε δε συντρέχει κανένας άλλος κίνδυνος.

Για μένα η οδός είναι η επανάληψη και το πρόγραμμα. Το μόνο εργαλείο είναι ο πνίχτης και η κοινή λογική. Θα πονέσω, μόνο αφού έχω φωνάξει και θα φωνάξω μόνο αφού έχω μιλήσει. Και αν δω ότι δε το "παίρνει" θα σταματήσω. Θα συνεχίσω κάποια άλλη στιγμή, όταν θα είμαστε και οι 2 ξεκούραστοι και δεκτικοί (πιό πολύ εγώ). Αλλά εγώ δεν είμαι επαγγελματίας. Έχω την άνεση του χρόνου. Αν έπρεπε να έχω αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Φυσικά, πάντα "παίζει" και η παράμετρος "Φυλή" στο όλο θέμα, ίσως δε να είναι και η πιό σημαντική. Τα σκυλιά που έχουμε επιλέξει εμείς για συντρόφους είναι συναισθηματικά και έχουν άλλο δέσιμο με τον άνθρωπο.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση ... συμφωνώ απόλυτα μέχρι εκεί που ''πιάνει'' η προσέγγιση αυτή ...

Θα αντιπαραβάλλω μόνο την ποικιλία απαιτήσεων από το σκύλο, και ειδικά το παράδειγμα της αποφυγής φόλας.
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ειδικα αυτο με τη φολα πως γινεται ρε παιδια? το εχουμε ξανασυζητησει το θεμα αλλα θυμαμαι οτι λεγαμε οτι δε γινεται εκπαιδευση.χμμ
Πραγματικα ενδιαφερουσα προσεγγιση. Αν και δεν εχω κανενα λογο να μην πιστεψω τα παιδια οτι το ικολαρ δε δημιουργει πονο αλλα σαν να του ψιλοτραβαμε το αυτακι οντως αν εχεις χρονο και εισαι ενας απλος ιδιοκτητης η ομιλια ειναι καλυτερη απο το τραβηγμα του αυτακιου. Ειναι οπως λες οτι πρεπει να τον πεισεις γιατι και η απαντηση "γιατι το λεω εγω" ειναι σπανια η σωστη για μενα. Οχι ποτε αλλα σπανια
 




kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
παιδια δεν νομιζω οτι ποτε θα βρεθει μεση κατασταστη οσον αφορα θεματα της εκπεδευσης ...η της barf ...
Ο καθενας κανει οτι αυτος πιστευει ...

Εγω που δεν εχω δοκιμασει το κολαρο και δεν θα ειναι απο τις πρωτες επιλογες μου ..θεωρω ολες τις αποψεις λογικες ως ενα σημειο ..
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
GAIA LYKAIA said:
Δε μου φτάνει που έχω τύψεις που προκαλώ πόνο, να προκαλώ και σύγχυση κιόλας; Θέλω ο σκύλος μου να ξέρει ότι εγώ είμαι υπεύθυνος για το κακό που τον βρίσκει. Δε θα κρυφτώ πίσω από κανένα κολάρο. Θα τιμωρήσω και όταν τιμωρήσω θέλω να το ξέρει. Και αν δε συμμορφωθεί θα τιμωρήσω πιό σκληρά. Αλλά πάντα θα ξέρει γιατί και πότε θα του έρθει.
Η χρήση των σύγχρονων e-collars δεν περιορίζεται απλά και μόνο στην τιμωρία /διόρθωση αλλά προσφέρει στο χειριστή την δυνατότητα να εφαρμόσει έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης μέσω μιας μεγάλης γκάμας επιλογών.
 




ΦΟΙΒΟΣ

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
181
0
www.petcorner.gr
Δε μου φτάνει που έχω τύψεις που προκαλώ πόνο, να προκαλώ και σύγχυση κιόλας; Θέλω ο σκύλος μου να ξέρει ότι εγώ είμαι υπεύθυνος για το κακό που τον βρίσκει. Δε θα κρυφτώ πίσω από κανένα κολάρο. Θα τιμωρήσω και όταν τιμωρήσω θέλω να το ξέρει. Και αν δε συμμορφωθεί θα τιμωρήσω πιό σκληρά. Αλλά πάντα θα ξέρει γιατί και πότε θα του έρθει.
Συμφωνω απολυτα!!