Θεός κατ' επιλογή

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Πριν απαντήσετε διαβάστε και σκεφτείτε καλά.

πριν 9 χρόνια ΑΚΡΙΒΩΣ και ενώ η σκύλα μου προερχόμενη από χείριστου είδους byb και χωρίς χαρτιά (αναγνωρισμένη όμως ως ΒΕΑ1 από τον ΚΟΕ) έγινε 2 χρονών και φυσικά την πήγα στον γαμπρό για να ζευγαρώσει.

ο (εμπειρότατος) γαμπρός δεν κατάφερε να την ζευγαρώσει.

στα επόμενα 3-4 χρόνια προσπάθησα να την ζευγαρώσω σε κάθε οίστρο της με 4-5 διαφορετικά αρσενικά με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο πάντα χωρίς επιτυχία.

μιλάμε για ενα πολύ ' σκληρό' σκυλί που εκτός από την ' ανικανότητα ' της να ζευγαρώσει στα 9 1/2 χρόνια που έζησε πέρασε 2 ερλίχιες με τα λευκά της κάτω από 20.000 , 1 καλα αζάρ 1/3600, τρεις σοβαρές ' συμπλοκές' με άλλο σκυλί ( η τελευταία 9 χρονών με ράμματα σε όλο το πρόσωπο και τον γιατρό να μην ξέρει πως να την ράψει) χωρίς ποτέ να παραπονεθεί ή να κλάψει.

τελικά και ενώ η σκύλα έφτασε τα 6 χρόνια κατάλαβα ότι η φύση είχε αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο σκυλί δεν έπρεπε να αφήσει απογόνους για λόγους που η φύση έκρινε.

με τα τότε μυαλά και τα σημερινά μέσα (κολπικά επιχρίσματα, τεστ προγεστερόνης , σπερματεγχύσεις) θα μπορούσα να ΄ξεγελάσω ' την φύση να το παίξω Θεός και να αναπαράγω αυτή την σκύλα.

μια σκύλα επαναλαμβάνω η οποία η φύση δεν την ήθελε για μάνα.

και σας ρωτάω.

όταν έχουμε τα μέσα νομιμοποιούστε να το πηγαίνουμε κόντρα στην φύση??

σίγουρα μπορούμε.

Πρέπει να επεμβαίνουμε στην φύση???????

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Το είχες κάνει έτσι κι αλλιώς 6-7 φορές μέχρι τότε.

Ναι, πρέπει, αλλιώς δεν θα φροντίζουμε τον σκύλο μας, ένα ζώο που μας έχει ανάγκη για αυτό.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
το σκεφτομαι απο το πρωι που το διαβασα.
σκεφτηκα λοιπον, οτι ειναι δυσκολο να γνωριζεις την αιτια που η σκυλα δεν θελει να ζευγαρωσει. μπορει να ειναι και λογω πολυ ισχυρου χαρακτηρα, μπορει επισης απο την αλλη, ακομη και με τεχνιτους τροπους να προσπαθουσες, να μην συλλαμβανε η να συλλαμβανε αλλα να απεβαλλε η... πολλες πιθανοτητες με καταληξη την μη υπαρξη κουταβιων η τον θανατο τους (?) , τον θανατο της (αμυνα δικη της και μονο λογω κατασκευης..)δεν ξερω.
δηλαδη εν ολιγοις και παλι δεν μπορεις να το παιξεις θεος οταν η φυση ΔΕΝ δινει καμια διεξοδο σε μας;)
αν μας δινει εναλλακτικες διεξοδους,ανθρωποι ειμαστε κι εφοσον ηδη φροντιζουμε τον σκυλο μας - οπως ειπε και ο ντενις- με την βοηθεια της επιστημης και την αγαπη μας, - την αγαπη δεν την βαζω στην θεληση μας να ζευγαρωσει αλλα στο οτι θα κανουμε οτι καλυτερο για το σκυλι χωρις να το βλαψουμε- και το μυαλο μας( να βρουμε το καλυτερο ,επιλεγοντας καλα τι δρομο θα ακολουθησουμε για καθε περιπτωση ) και την διαισθηση μας μετα απο την πειρα μας , πρεπει να προσπαθουμε.
εγω θα σκεφτομουν και εαν τα προσοντα αυτης της "σκληραδας" που ανεφερες , αξιζουν να περασουν σε νεα σκυλια και σε συνδιασμο με οσα ανεφερα θα επραττα.

παντως, οχι , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ;) κι αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
μπορουμε μεχρι εκει που γνωριζουμε και μεχρι εκει που μας επιτρεπεται απο τη φυση.

kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
σίγουρα μπορούμε.

Και μπορουμε ή νομιζουμε οτι μπορουμε, και το κανουμε. Τωρα στο αν πρεπει, η απαντηση πιστευω βρισκεται παντου γυρω μας. Απο την ανοδο της θερμοκρασιας στον πλανητη μεχρι τα ανθεκτικα στα εντομοκτονα κουνουπια. Η φυση αναπροσαρμοζεται και το αποτελεσμα θα ειναι ενα τερας που θα μας καταπιει. Ενα τερας που το φτιαχνουμε με τα χερακια μας, και θα βγαλουμε τα ματακια μας, αν δεν τα εχουμε βγαλει ηδη.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
όταν έχουμε τα μέσα νομιμοποιούστε να το πηγαίνουμε κόντρα στην φύση??

σίγουρα μπορούμε.

Καθημερινά επεμβαίνουμε στη φύση υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Μάλιστα όσον αφορά στα σκυλιά μας, επεμβαίνουμε στη φύση τους εγκληματικά και κατ’ εξακολούθηση!

Δεν θεωρώ ότι τίθεται ηθικό ζήτημα στην προσπάθεια κάποιου να γονιμοποιήσει τη σκύλα του με σπερματέγχυση (τουλάχιστον όχι μεγαλύτερο από κάποιον που θα κόψει τα αφτιά του σκύλου του για αισθητικούς λόγους ή θα αφαιρέσει τις φωνητικές χορδές του για να μην γαβγίζει).

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
σωστο για ποιον και κατα ποια εννοια βρε μακη? ( στην περιπτωση του σκυλου αναφερομαι , οχι γενικα στα θεματα του πλανητη)
εαν το παμε ετσι, ουτε το να επιλεγεις εσυ με ποιον θα ζευγαρωσει ειναι σωστο, αμολα την αναμεσα σε 6 αρσενικους και οτι επιλεξουν.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
ΜΑΚΗΣ said:
είναι σωστό όμως??????
Το «σωστό» και το «λάθος» και γενικότερα τα ηθικα/φιλοσοφικά ζητήματα του τι είναι «ηθικό» και τι «ανήθικο», κρίνονται, τις περισσότερες φορές (εκτός ίσως από κάποιες βασικές ηθικές αρχές), βάση υποκειμενικών κριτηρίων, τα οποία καθορίζονται (κατά μεγάλο βαθμό) από τα ήθη και τα έθιμα κάθε λαού.

Για κάποιον είναι «ανήθικο» να στειρώσει τη σκύλα του για να γλιτώσει τον μπελά του οίστρου, για κάποιον «ηθικό» να θεραπεύσει το σκύλο του από κάποια ασθένεια, για κάποιον «ανήθικο» να κόψει τα αφτιά του σκύλου και για κάποιον άλλο, σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, είναι ηθικότατο (και νοστιμότατο) να γδάρει ζωντανό το σκύλο και να τον βάλει στην κατσαρόλα! ;)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Θεώρησα επιβεβλημένη μια γενικότερη τοποθέτηση περί «αποδεκτού/ορθού» και «ανάρμοστου/λανθασμένου» για να αιτιολογήσω την άποψη μου σχετικά με την υποκειμενικότητα του θέματος. ;)

Για το συγκεκριμένο ζήτημα που έθιξε ο ΜΑΚΗΣ, τοποθετήθηκα γράφοντας πως εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι τίθεται ηθικό ζήτημα στην προσπάθεια κάποιου να γονιμοποιήσει τη σκύλα του με σπερματέγχυση. Με αυτή τη λογική όλοι οι εκτροφείς και οι εκτροφικοι τους στόχοι είναι ανήθικοι.

Alexandra

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2008
794
1
Athens
Δε το θεωρώ ανήθικο.

Κάπου όμως είχα διαβάσει, νομίζω μέσα στο φόρουμ (απλά δε μπορώ να το βρω τώρα), ότι αρκετοί εκτροφείς στο εξωτερικό θεωρούν ότι αν μια σκύλα δε θέλει να ζευγαρώσει με τίποτα τότε δεν πρέπει και να τη ζευγαρώσουν γιατί η ποιότητα των απογόνων δεν είναι η αναμενόμενη.

Ελπίζω να μη λέω πατάτα, ας με διαφωτίσει κάποιος.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
δεν ξερω αν πρεπει να το παιζουμε θεοι! γιατι εξ΄ορισμου η εκτροφη ειναι η παρεκλιση απο τον φυσικο τροπο σε μια κατασταση που παραγει τα επιθυμητα αποτελεσματα για εμας. το σημαντικοτερο στην ιστορια σου ειναι οτι εινα ενα καλο παραδειγμα γιατι δεν πρεπει να ζευγαρωνουμε τα σκυλια μας οταν δεν ξερουμε τι κανουμε.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δεν καταλαβαίνω γιατί να τίθεται θέμα ηθικής σε ένα τέτοιο θέμα..
Οταν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση οι γυναικες είναι ανήθικο?
Oταν κάνουμε πλαστικές ενώ η φύση μας μας γέννησε με πεταχτά αυτιά η π.χ μύτη στραβή ,τότε είναι ανήθικο να κάνουμε πλαστική?
Γιατί θεωρείτε ανήθικο στα σκυλιά?
Νομίζω ότι τα όρια τις ηθικής είναι υποκειμενικά γιατί αυτοί που κοβουν τα αυτιά και τις ουρές μπορουν κάλλιστα να ισχυριστούν ότι αν κάνουμε τεχνική γονιμοποίηση στα σκυλιά..
τότε γιατί είναι ανήθικο να τους κόψω εγώ τα αυτιά..?

Νομίζω ότι η ηθική είναι καθαρά προσωπικό θέμα και καθαρά υποκειμενική..

Παρόλα αυτά... προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου ανήθικο κάτι τέτοιο ...ενώ να κανεις πράγματα εναντια στην φύση τους (κόψιμο φωνητικών χορδών) και επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους τα θεωρω απλά απαράδεκτα ...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ναι ειμαι κατα των πλαστικων...εκτος και αν ειναι για επανορθωση απο ατυχηματα και τετοια ..
Αλλα αν τον αλλον τον κανει να νιωθει καλυτερα ,δεν θα πω οτι κανει και κατι το ανηθικο..

chihuahua

Well-Known Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
135
0
Η ηθική είναι μία και έχει να κάνει κυρίως με την πρόθεση παρά με την ίδια την πράξη.

η ανηθικότητα κρίνεται αλλιώς σε καθε εποχή και από κάθε άνθρωπο,συμφωνώ. όμως αυτό συμβαίνει λόγο των κοινωνικών δομών από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή στα πλαίσια του παιχνιδιού εξουσίας των πάνω και των κάτω. ήθη κι έθιμα που λεν

όταν εκλείψει ο έλεγχος που ασκεί το κοινωνικό σύνολο στα μέλη του τότε λάμπει η μοναδική αλήθεια και η μοναδική ηθική που αξιολογείται μόνο από τις προθέσεις αυτού που πράττει και όχι απο την πράξη καθαυτή.

τς τς τς-έπρεπε να είμαι στην πάντειο μου φαίνεται:)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Για μένα είναι λάθος να ζευγαρώνεις (με επιστημονικές μεθόδους) σκύλα που δεν θέλει (με φυσικούς). Το θεωρώ ανήθικο. Κάτι προσπαθεί ν' αποφύγει η φύση.
Εγώ βέβαια, θεωρώ ανήθικα τα περισσότερα ζευγαρώματα.

Μόνο τα τέλεια υποδείγματα της κάθε φυλής θα έπρεπε να ζευγαρώσουν (τέλεια και σε χαρακτήρα και υγεία εννοείται) γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερπληθισμού του είδους.

Μην μου πείτε για τους ανθρώπους (αν και είναι άσχετο) θα έχω την ακριβώς ΙΔΙΑ άποψη. Για ημίαιμα σκυλιά (εξαιρετικής μορφολογίας, υγείας και χαρακτήρα μόνο) συμφωνώ με ζευγάρωμα μόνο εάν έχουν βρεθεί σπίτια για τα κουτάβια πρίν το ζευγάρωμα.

Δεν κατάλαβα ακριβώς που κολάνε οι πλαστικές, αλλά με την μούρη του ο καθένας δικαιούται να κάνει οτι θέλει... με 6-12 νέα πλάσματα (που θα κάνουν κι άλλα πολλά) όμως όχι.

Βρίσκω τους εκτροφείς ιδιαίτερα χαλαρούς στο τι ζευγαρώνουν γενικά (και δεν μιλάω μόνο για τους Έλληνες αλλά για τις γέννες παγκοσμίως).

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Για ημίαιμα σκυλιά (εξαιρετικής μορφολογίας, υγείας και χαρακτήρα μόνο) συμφωνώ με ζευγάρωμα μόνο εάν έχουν βρεθεί σπίτια για τα κουτάβια πρίν το ζευγάρωμα.
αυτο δεν το πολυκαταλαβα:confused:
Βρίσκω τους εκτροφείς ιδιαίτερα χαλαρούς στο τι ζευγαρώνουν γενικά (και δεν μιλάω μόνο για τους Έλληνες αλλά για τις γέννες παγκοσμίως
πιστευω τελικα οτι η εκτροφη ειναι πιο πολυ τυχη παρα επιστημη ....
οσο πιο πολυ τα ζυγιζεις και τα πιεζεις τα πραγματα τοσο κατι θα παει στραβα,οσο δουλευει λιγο η φυση-λιγο η τυχη ερχονται και καλυτερα αποτελεσματα...........

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Στα 3 τελευταία post τα έχετε ισοπεδώσει όλα ... :)

Διαφωνώ κάθετα στην αναπαραγωγή ημίαιμων. Ο παράγοντας ''καλή υγεία'' πάει περίπατο 1000% λόγω έλλειψης πληροφορίας για την υγεία άλλων προγόνων πλην των γονιών, που είναι εξίσου απαραίτητη. Ο παράγοντας ''καλός χαρακτήρας'' επίσης - και ικανοποιεί μόνο απαιτήσεις για pet σκύλους έτσι κι αλλιώς. Το να έχουν βρεθεί σπίτια από πρίν για τα κουτάβια είναι άτοπο ... ποσα ?? Πώς βρίσκονται σίγουρα ?? και επίσης γιατί να μην πάρουν ήδη υπάρχοντα ημίαιμα ??

Πάει αυτό ...

Η εκτροφή είναι επιστήμη, ή μάλλον βαδίζει παράλληλα, κρατώντας από το χεράκι την επιστήμη ;) και χρειάζεται την τύχη ... δεν είναι τύχη. Ακόμα και καθαρά επιστημονικά επιτεύγματα χρειάζονται την τύχη. Οσο το ψάχνεις τόσο περιορίζεις τον παράγοντα τυχη.