Κάτι δεν πάει καλά- τελικά...ιογενής γαστρεντερίτιδα




kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Παραθέτω αυτό το ποστ του προμηθέα από μια αντίστοιχη συζήτηση που είχαμε για τον τύφο.


Αρχικό μήνυμα απο Promitheas Εμφάνιση μηνυμάτων
Να δούμε τι μπορούμε να ξέρουμε για τον τύφο?
Αν ψάξουμε λιγάκι και ρωτήσουμε κτηνιάτρους καταλήγουμε στα 5 παρακάτω βασικά πραγματάκια:

Τι είναι ο τύφος
"Τύφος" αποκαλείται η λοίμωξή που προκαλείται από έναν ιό, που ονομάζεται παρβοϊός (CPV - Canine Parvo Virus).

"Τύφο" λοιπόν χάρην άλλες φορές συντομίας και άλλες άγνοιας (ναι, άγνοιας) ονομάζουν οι περισσότεροι ακόμα και οι κτηνίατροι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ιογενή ή μη γαστρεντερίτιδα, ακόμα και άσχετη με CPV. Αρκεί να έχει διάρροια ένα σκυλί και έληξε. Γι'αυτό προσοχή. Η αντιμετώπιση είναι η ίδια, κυρίως η χορήγηση ορού - μετάδοση όμως τελείως διαφορετική

Ποιοι κινδυνεύουν, ποιοι νοσούν;
Από τα σκυλιά που μολύνονται, υψηλότερα ποσοστά κινδύνου παρουσιάζουν τα νεότερα των 12 μηνών και ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στους 3 με 4 πρώτους μήνες της ζωής τους κι αυτό κυρίως λόγω της αδυναμίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος να αντιμετωπίσει τον ιό.

Πως εκδηλώνεται – συμπτώματα
Ο CPV εμφανίζει ένα σημαντικό εύρος κλινικών συμπτωμάτων, αλλά συνήθως εκδηλώνεται με οξεία γαστρεντερίτιδα. Το κουτάβι παρουσιάζει συχνούς εμετούς και διάρροια η οποία είναι συνήθως έντονα δύσοσμη, σκουρόχρωμη και αιμορραγική. Παράλληλα εμφανίζεται πυρετός, και έντονη αδιαθεσία που καταλήγει σε κατάπτωση και αφυδάτωση. Σε αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να φανεί η πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων (λευκοπενία).Σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας η μόλυνση συνήθως δεν παρουσιάζει καθόλου ή πολύ ηπιότερα συμπτώματα.
Ο ιός ανιχνεύεται μόνο στα κόπρανα του σκύλου μετά από μικροβιολογική εξέταση.
Η περίοδος επώασης του ιού (ο χρόνος από την προσβολή μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων) διαρκεί από μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με τον οργανισμό. Ο ιός είναι ανιχνεύσιμος στα κόπρανα από την 2η με 3η ημέρα μετά την προσβολή του σκύλου δηλαδή πολύ πριν από την εκδήλωση των όποιων κλινικών συμπτωμάτων.

Πως μεταδίδεται
Ο CPV μεταδίδεται μέσω της επαφής με περιττώματα που περιέχουν τον ιό. Μπορεί ωστόσο να είναι ανθεκτικός και ζωντανός σε άψυχα αντικείμενα (πατώματα, ενδύματα, έπιπλα) για διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες. Κομιστές του ιού μπορούν να είναι εκτός από τα μολυσμένα σκυλιά και έντομα ή τρωκτικά. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η άμεση απομάκρυνση μολυσμένων περιττωμάτων ή εμετού και η καλή απολύμανση του σημείου επαφής με μικροβιοκτόνο (π.χ. Dettol) και μετέπειτα με απολυμαντικό (π.χ. Χλωρίνη).

Ο τύφος μεταδίδεται (σε μικρότερο βεβαίως ποσοστό) ΚΑΙ αερογενώς και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση.

Αντιμετώπιση – Πρόληψη

Πρακτικά δεν υπάρχει θεραπεία που να αντιμετωπίζει επιτυχώς ή να εξοντώνει ολοκληρωτικά και άμεσα τον ιό. Ουσιαστικά μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί αγωγή υποστήριξης του οργανισμού του σκύλου κυρίως για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση και για να ισορροπήσουμε τις όποιες ηλεκτρολυτικές διαταραχές (ενδοφλέβια χρήση ηλεκτρολυτών και ορών). Επίσης πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη επιπλοκών κυρίως λόγω του κινδύνου λοιμώξεων που υφίστανται από τον εξασθενημένο οργανισμό του σκύλου (λ.χ. λόγω της πτώσης των λευκών αιμοσφαιρίων).
Πρόληψη του ιού μπορεί να γίνει με εμβολιασμό ο οποίος εφαρμόζεται σε υγιές κουτάβι περίπου στον 3ο μήνα της ζωής του. Αυτός ο εμβολιασμός έχει σαν αποτέλεσμα την ανοσοποίηση του κουταβιού απέναντι στον ιό για τουλάχιστον 12 μήνες (πολλές φορές και εφ' όρου ζωής).
τυφος και απολυμανση
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
ευχαριστω κανγκο. δηλαδη θεραπεια δν υπαρχει στην ουσια. αρα εμεισ του χορηγουμε ορο κ τα αλλα εξαρτονται απο τη δυναμη του σκυλιου ?
 




Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
η αληθεια ειναι πως ειναι χωμα η μπεμπα. ανησυχω μη τυχων συμβει κατι ξαφνικα. δν ξερω τι να φοβαμαι κ πως θα το κτλβ πως εχετε το τελος
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Βρε πουλάκι μου...πηγαινε να την βάλεις σε ορό. Και άσε το τέλος και τις βλακείες...ο σκύλος θα γίνει καλα...θα δεις.
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
απο αυριο δν θα τον ξεκολησω απο διπλα της. σε φαρμακεια πουλανε ? 8 κ 30 εχω ραντεβου με κεινο τον γιατρο. θα του πω αν εχει να μ δωσει κ θα τουσ πληρωσω τουσ ορους
 




Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
σε φαρμακεια πουλανε? αν κ μασ ειπαν οι 3 γιατροι π μιλησαμε πωσ για σημερα ειναι καλυμενη... σηκωθηκε κ πινει νερο τωρα . αυτο ειναι καλο ε?
 




lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
ρε φιλε εχεις μπλεξει τα μπουτια σου!καταλαβαινω το αγχος σου αλλα μην μπλοκαρεις.ολο αυτο που περνας το μεταδιδεις κ στο σκυλι σου.χαλαρωσε κ βοηθησε το.κανα νεο?
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
οχι. στο σκυλι μ μιλαω ενθαρυντικα κ με χαμογελο. κ δηλαδη δν ειναι λογικο να ειμαι φρικαρισμενος? 2 σκυλι να θαψω σε 2 μηνες μεσα δν ειναι καπως? οταν τελειωσει με το καλο αυτη η ιστορια θα ασχοληθω με τον γιατρο με τα εμβολια. εκει θα ειμαι πραγματικα φρικαρισμενος. τοτε ελα να με δεις. γτ δν ζητιανεψα εμβολια. του τα πληρωσα. ποπο μια οργη μια θλιψη. berna εσυ π εισαι ειδικη τι λες? την εχω την σχιζοφρενεια στο τσεπακι ????
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.885
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ηρεμησε καλε... σε καταλαβαινω και καταλαβαινω την αγωνια σου...
Ολοι μας το ιδιο πανω κατω θα καναμε και θα αισθανομασταν...

Κανε ο,τι μπορεις για την μπεμπα τωρα και μην σκεφτεσαι τι θα γινει. Να σκεφτεσαι το ΤΩΡΑ, οχι το πριν και το μετα!
Ολα να πανε καλα!!
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
μπορει καποιος να αλλαξει τον τιτλο του θεματος σε ΤΥΦΟΣ? μιας κ ειναι εξακριβωμενο πλεον
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
θα βοηθησει πολλουσ φιλουσ στο μελλον αν αντιμετωπισουν τετοιο θεμα. το απευχομαι δηλαδη αλλα δυστυχως ισως υπαρχουν κ αλλοι..... γιατροι σαν τον δικο μ. ξερετε την λεξη αλλα δν την λεω
 






lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
απλα μην ξεχνας οτι το σκυλι σε μυριζει,ασχετα με το πως του μιλας εσυ.εκρινεις αρωματα.κοιτα να δειχνεις, αλλα κ να εισαι εσιοδοξος.
 


Viper

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2010
903
1
38
ελπιζω στο οτι την ετρεξα νωρις. κ τησ χορηγηθηκε ορος. εστω για σημερα. απο αυριο αλλαζουμε τροπαρι.24ωρο ορος κτλ. τωρα σηκωθηκε εκανε τσισα της(μεγαλη ποσοτητα) ηπιε λιγο νερακι κ ξαναπεσε για υπνο.