Κορτιζόνη και συχνοουρία.


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Το Σαββατο το πρωι μας βρηκε με 40,1 πυρετο και τρεμουλο.
Η γενικη αιματος εδειξε αιματοκριτη (34,6), ερυθρα (5,26) και στο οριο αιμοπεταλια (183). Ολα τα αλλα μεσα στα ορια εκτος απο αυτα που ηταν λιγο πιο κατω απο τα φυσιολογικα.
Αφου του βαλανε ορο με αντιπυρετικα 2 ωρες περιπου επεσε ο πυρετος στα 39,2.
Την Παρασκευή δεν μεσολαβησε κατι εκτος απο οτι εφαγε κατι απο κατω και δε τον προλαβαμε. Δεν ειχε διαρροιες ουτε εμετους και εφαγε κανονικα το βραδυ.
Πριν 3 μηνες ειχαμε κανει εξετασεις για ερλιχια και λεισμανια και ειχαν βγει αρνητικες. Παρολαυτα ξαναπηραμε αιμα και δειγμα απο τα γαγγλια και βγαινουν τα αποτελεσματα αποψε.
Ισως ειναι επιθετικη μορφη ειπε...:confused: υπαρχει αυτο το πραγμα??
Χτες γυρισαμε σπιτι και ηταν μια χαρα. Πυρετο δεν ξανανεβασε και εφαγε κανονοκα.
Ξεκινησε αγωγη με prezolon (κορτιζονη απο οτι μου ειπε η γιατρος).
Απο την ωρα που πηρε το πρωτο χαπακι ξεκινησε μια απιστευτη συχνοουρια και αναγκη για νερο. Μαλιστα δε τον προλαβαινουμε και του φευγουν. Ακομα και οταν κοιμοτανε τα εκανε πανω του μια φορα.:(
Δεν εχω ιδεα αν ειναι φυσιολογικο αυτο...
2 μερες δεν εχουμε κοιμηθει καθολου.. Τη νυχτα ανα 2 ωρες ξυπναει, ερχεται στο κρεβατι και κλαιει γιατι θελει τσισα του.. :(
Αν και επεμενα και για αλλες εξετασεις η κτηνιατρος μου ειπε οτι δε χρειαζονται προς το παρον..αλλα εγω δε μπορω να ηρεμησω..
Γιατι ο πυρετος ετσι ξαφνικα χωρις αλλο συμπτωμα?
Μου ειπε οτι μπορει να ειναι ακομα και απο το χτυπημα στο ποδι αν δε δειξουν τιποτα οι εξετασεις.. Ουφ ειμαι ετοιμη να σκασω :(
 




katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Από το χτύπημα στο πόδι? Το επιφανειακό? Δεν είμαστε με τα καλά μας...Βέβαια ο πυρετός καμιά φορά μπορεί να ανέβει αν υπάρχει φλεγμονη ...
Και η συχνοουρία...από τη κορτιζόνη? Η κορτιζόνη κανει κατακράτηση..
Τι να σου πω βρε Αμαλία μου...εύχομαι να είναι περαστικό και να μην είναι τίποτα το σοβαρό...
Να μας ενημερώνεις....
 




Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Βασικα εχω τρελαθει .. για να ειμαι ειλικρινης... πως θα αντεξω μεχρι το βραδυ δεν εχω ιδεα. Τωρα ειμαι γραφειο και το μυαλο μου ειναι σπιτι...
Και γω για την κορτιζονη ηξερα οτι κανει κατακρατηση ... αλλα μου ειπε οτι η μια σακουλα ορο σε συνδυασμο και οτι πινει το διπλασιο νερο απο χτες δικαιολογει τη συχνοουρια. Δεν ξερω τι να σκεφτω...
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
όταν το σκυλί μου έπαιρνε prezolon εκτός του ότι έπινε τεράστιες ποσότητες νερού,κατουριόταν συνέχεια. Το σκηνικό που σας ξυπνάει κάθε 2 ώρες όπου κλαίει και θέλει να κατουρήσει, το έχω ζήσει και εγώ.......πάντως σίγουρα τον τελευταίο λόγο έχει ο γιατρός.Κουράγιο, υπομονή και ψυχραιμία. Πολλά περαστικά!!!!
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Οποιο σκυλι μου εχει παρει κορτιζονη εχει αντιδρασει με αυτον τον τροπο,πολυ νερο πολλα τσισα.
Βιοχημικες εξετασεις κανατε?
Ευχομαι περαστικα στο μωρο σου,ολα θα πανε καλα μην ανησυχεις.
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Δεν καναμε βιοχημικες .. Σημερα μαλλον που θα βγουν και οι αλλες..
Σας ευχαριστω πολυ ολους!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Έδωσε στο σκυλί κορτιζόνη χωρίς να κάνει όλες τις εξετάσεις?
Πάντως η κορτιζόνη δεν είναι καραμέλα..

Που απέδωσε τον πυρετό ο ιατρός?

Εύχομαι να πάνε όλα καλά!
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Δεν ειχε καποιο αλλο συμπτωμα εκτος του πυρετου... Οι αιτίες μπορεί να ειναι παρα πολλές ειπε... καναμε τη γενικη .. βγήκαν τα αποτελέσματα μου ειπε για λεισμανια (επειδη ηταν λιγο κατω ο αιματοκριτης και τα ερυθρα) και του πηρε και αλλο αιμα και απο τα μπουτια κατι για να δει τα γαγγλια (κατι τετοιο) ... Μετα μου εδωσε κορτιζόνη και μου ειπε να τον παρακολουθω και να του βαζω θερμομετρο ανα διωρο... μετα ξεκινησε η συχνοουρια. Το θετικο ειναι οτι ο πυρετος δεν ξανανεβηκε και τρωει και παιζει κανονικα...
 
Last edited:


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.884
Τι περονόσπορος έχει πέσει ρε γαμώτο. Αμαλία, την νοιώθω την αγωνία σου και ελπίζω όλα να είναι καλά.
 






Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Περαστικα του ευχομαι! Και εγω παντως ξερω οτι η κορτιζονη κανει κατακρατηση και στις μεγαλες ποσοτητες ενδυκνειται και η χορηγηση Lasix.

Θα περιμενουμε νεα σας!
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Πολλά πολλά περαστικά εύχομαι.

Για επιθετική μορφή λεισμανίωσης ή ερλιχίωσης, δεν έχω ξανακούσει, αλλά ξέρω για την ερλιχίωση οτι στην οξεία φάση εμφανίζει και πυρετό, ο οποίος κρατάει λίγο και μετά εξαφανίζονται όλα τα συμπτωματα και μπαίνει στη χρόνια φάση....

  • α. οξεία φάση: Εμφανίζεται συνήθως κατά τους Ανοιξιάτικους μήνες, λίγο μετά την εμφάνιση των τσιμπουριών. Το ζώο που πάσχει, έχει συνήθως στο δέρμα του τσιμπούρια. Τα πρώτα κλινικά συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως 10-20 ημέρες μετά την μόλυνση και είναι ελαφριάς μορφής : Κυματοειδής πυρετός, μερική ή πλήρης ανορεξία, κατάπτωση, μικρή απώλεια βάρους.
    Σπανιότερα παρατηρείται μικρή διόγκωση των λεμφογαγγλίων, ελαφρά θόλωση του κερατοειδούς*, επιπεφυκίτιδα*, διάμεση πνευμονία, οίδημα των άκρων και του όσχεου και εμετός. Σε μερικές περιπτώσεις πιθανόν να παρατηρηθούν μικρές αιμορραγίες.
    Στη φάση αυτή, παρά το γεγονός ότι κατά την εξέταση αίματος παρατηρείται συνήθως έντονη θρομβοκυτταροπενία (πτώση του αριθμού των αιμοπεταλίων του αίματος, που φυσιολογικά πρέπει να βρίσκονται μεταξύ 200.000 και 450.000 ), δεν παρατηρούνται συνήθως οι τυπικές αιμορραγικές εκδηλώσεις της νόσου που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο της αιμορραγικής διάθεσης (πετέχειες στο δέρμα και τους βλεννογόνους, ρινορραγία, αιματουρία κ.λ.π)
    Η πρώτη αυτή «εμπύρετη φάση» διαρκεί από 4 ημέρες μέχρι και 3 εβδομάδες, και ακολουθείται από την ‘υποκλινική φάση?.
  • β. Υποκλινική φάση : Κατα την φάση αυτή, που διαρκεί 40-120 ημέρες, άν και τα κλινικά συμπτώματα υποχωρούν και το ζώο εμφανίζεται σαν να έχει θεραπευτεί, τα αιματολογικά ευρήματα είναι συνήθως παρόμοια με εκείνα της οξείας φάσης, δηλαδή λευκοκυττάρωση, υποπλαστική αναιμία* και έντονη θρομβοκυτταροπενία .
  • γ. Χρόνια φάση: Η χρόνια φάση αποτελεί την τελική φάση της νόσου. Τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι : κατάπτωση και ληθαργικότητα, πυρετός, ωχρότητα βλεννογόνων, προοδευτική απώλεια βάρους, πετέχειες και εκχυμώσεις στο δέρμα και τους βλεννογόνους, και ρινορραγία ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη.
    Η ρινορραγία παρουσιάζεται συνήθως απότομα και είναι ιδιαίτερα έντονη και επίμονη. Αποτέλεσμα των αιμορραγιών είναι η σοβαρή οξεία αιμορραγική αναιμία.
    Συνήθως η χρόνια φάση της νόσου εμφανίζεται κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες, και έτσι τις περισσότερες φορές τα πάσχοντα ζώα δεν έχουν τσιμπούρια στο δέρμα τους κατά την διάρκεια αυτής της φάσης.
    Σε ορισμένες ράτσες σκύλων όπως π.χ. στα λυκόσκυλα, είναι δυνατόν η χρόνια φάση να παρουσιάζει δύο διαφορετικές μεταξύ τους μορφές, που χαρακτηρίζονται σαν " ήπια χρόνια" και σαν "σοβαρή χρόνια" μορφή.
    Η "ήπια χρόνια" μορφή στα λυκόσκυλα δεν διαφέρει πολύ από τη χρόνια μορφή που παρατηρείται στις άλλες ράτσες.
    Αντίθετα, η "σοβαρή χρόνια" μορφή, είναι βαρύτατη και συχνά μοιραία, έστω και αν εφαρμοσθεί θεραπεία. Στη μορφή αυτή, παρουσιάζονται οξύτατα κλινικά συμπτώματα 60-120 ημέρες μετά τη μόλυνση, και περιλαμβάνουν οξεία πανλευκοπενία, κατήφεια, ανορεξία, αδυνάτισμα και έντονες αιμορραγίες από τις ρινικές κοιλότητες, τα ούλα, το ουροποιητικό σύστημα, το πεπτικό κ.λ.π. Συχνά συνυπάρχουν δευτερεύουσες βακτηριακές μολύνσεις.
    Στα σκυλιά που δεν εφαρμόζεται θεραπεία, επέρχεται ο θάνατος μέσα σε μερικές ώρες έως λίγες ημέρες μετά την έναρξη των αιμορραγιών.
Πηγή http://www.kynigos.net.gr/
Aν όμως υποπτεύεται λεισμανίωση ή ερλιχίωση, ποιο είναι το σκεπτικό με το οποίο έδωσε κορτιζόνη (που είναι ανοσοκατασταλτική) σε περίοδο που το ανοσοποιητικό του σκύλου θα πρεπει να ενισχύεται, όχι να καταστέλεται?

(Ερώτηση κάνω, δεν αμφισβητώ τον κτηνίατρο. Για να μαθαίνουμε κι εμείς πέντε πράγματα).
 




Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Ρε γαμωτο τον ψαχνω καθε φορα μετα τη βολτα εξωνυχιστικα.... δεν εχω βρει ποτε τσιμπουρι πανω του... δεν πιστευω οτι ειναι ερλιχιωση..
Για τον πυρετο τα παιρνει αυτα τα χαπια μου ειπε...
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
To οτι δεν έχεις βρει τσιμπούρι δε σημαίνει απολύτως τίποτα.... μακάρι να είναι ερλιχίωση πάντως γιατι διορθώνεται σχετικά εύκολα με αντιβίωση.
Τα χάπια εννοείς την κορτιζόνη? Για τον πυρετό?? Περίεργο.....
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Η κορτιζόνη είναι φάρμακο "δια πάσαν νόσον και δια πασαν μαλακίαν" και δεν το χρησιμοποιώ ειρωνικά όπως είναι ο σύγχρονος ορισμός της έκφρασης.... Η κορτιζόνη ανάλογα με την νόσο και την δόση της και, και και χίλιες άλλλες παραμέτρους, έχει άλλες δράσεις κι άλλα αποτελέσματα! Κάτι θα είχε στο μυαλό του κι ο κτηνίατρος για να την χορηγήσει!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.815
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf