Κτηνίατροι και B.A.R.F.


gwgw

Well-Known Member
Το μαγείρεμα της τροφής πριν από την κατανάλωσή της έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να την κάνει πιο εύπεπτη. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί διάσπαση των μεγάλων μορίων σε μικρότερα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να καταβάλλει μικρότερη προσπάθεια για να πέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ο δεύτερος στόχος είναι η αποστείρωση. Το τρόφιμο όταν βγαίνει από τη φωτιά είναι αποστειρωμένο, δηλαδή δεν περιέχει κανέναν μικροοργανισμό, ούτε ιούς, ούτε βακτήρια, ούτε παράσιτα. Και είναι γνωστό ότι πάρα πολλές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής. Γι' αυτό και στις μέρες μας η μετάδοση ασθενειών μέσω της τροφής έχει περιοριστεί στην κατανάλωση ωμών και άπλυτων λαχανικών (π.χ. τοξόπλασμα, εχινόκοκκος), και ωμού (π.χ. όταν δοκιμάζουμε αν μάς πέτυχε το μίγμα για τα μπιφτέκια) ή μισοψημένου (με το αίμα του) κρέατος (κατά καιρούς ακούγονται κρούσματα π.χ. τριχινέλλωσης σε χώρες που συνηθίζουν να τρώνε μισοψημένο κρέας). Το μαγειρεμένο φαγητό είναι γενικά πιο υγιεινό από το ωμό, είτε πρόκειται για ζωικά είτε για φυτικά τρόφιμα. Η θερμική επεξεργασία του βέβαια το υποβαθμίζει ποιοτικά (π.χ. κάποια ευαίσθητα μόρια όπως οι βιταμίνες καταστρέφονται), αλλά αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό, μπροστά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μαγείρεμα. Το μαγείρεμα του φαγητού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βήματα πολιτισμού του ανθρώπινου είδους. Στα κατοικίδια ζώα μας που έχουμε αναλάβει να φροντίζουμε, επιβάλλεται να ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες διατροφής για καλύτερη υγεία.

Ειδικότερα:

1. Τα κόκαλα είτε ωμά είτε μαγειρεμένα προκαλούν πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν σπάζουν σε αιχμηρά κομμάτια. Το πρόβλημα είναι ότι προκαλούν πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα και συχνά έμφραξη του εντέρου.

2. Τα άγρια ζώα, ακόμα και τα αποκλειστικά σαρκοφάγα δεν καταναλώνουν κόκαλα (αντίθετα με ό,τι πιστεύεται λανθασμένα). Οι μεγάλοι θηρευτές τρέφονται με τα μαλακά μέρη και αφήνουν το ξεκοκάλισμα για άλλα ζώα (π.χ. ύαινες και πτωματοφάγα πτηνά), τα οποία ούτε αυτά τρώνε τα κόκαλα. Σαφώς τα μικρά θηράματα τρώγονται ολόκληρα, αλλά εκεί μιλάμε για πολύ λεπτά κόκαλα.

3. Τα κόκαλα είναι ό,τι χειρότερο για τα δόντια. Πολλά ζώα, κυρίως σκύλοι, παθαίνουν κατάγματα στα δόντια τους όταν τρώνε κόκαλα. Οι ειδικές κροκέτες έχουν σύνθεση για καθάρισμα των δοντιών και δεν είναι σκληρές.

4. Ό,τι κόκκαλο μπορούμε να φάμε εμείς (είτε από ψάρι, είτε από άλλο κρέας), μπορεί και ο μικρός μας φίλος.

5. Στο internet κυκλοφορούν πολλοί οι οποίοι δίνουν πληροφορίες που στερούνται επιστημονικής βάσης. Καλό είναι να ελέγχουμε τέτοιες πηγές πριν τις υιοθετήσουμε.
__________________
Ιωάννης Σάββας (http://savvas-i.vet.auth.gr)
 


S

SwkDoG

Guest
Κατ'αρχήν να πούμε πως όπως οι απόψεις που παρέθεσες gwgw είναι ενός Έλληνα κτηνίατρου έτσι και για την B.A.R.F. πρωτεργάτης ήταν ένας κτηνίατρος (Dr.Ian Billinghurst) και βέβαια υπάρχουν και πολλοί κτηνίατροι υποστηρικτές του μοτίβου αυτού διατροφής.

Πάμε τώρα να δούμε τα πράγματα με τη σειρά...

Το μαγείρεμα της τροφής πριν από την κατανάλωσή της έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να την κάνει πιο εύπεπτη. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί διάσπαση των μεγάλων μορίων σε μικρότερα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να καταβάλλει μικρότερη προσπάθεια για να πέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.
Όπως είναι γνωστό δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι.
Δεν αφομοιώνουν το ίδιο τις θρεπτικές ουσίες,δεν έχουν την ίδια "δύναμη" πέψης (πεπτικά υγρά,μήκος πεπτικού σωλήνα και ανατομία του γενικότερα,κλπ.) και εν τέλει δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τις ίδιες ανάγκες.
Ένας σκύλος,στην περίπτωση μας,πολύ δύσκολα θα "χωνέψει" και αφομοιώση μια μακαρονάδα,πατάτες βραστές ή τηγανιτές,ρύζι βραστό και άλλα (πολλά από αυτά εμπεριέχοντε στις ξηρές τροφές) παρά ένα ωμό κουνέλι που έχει "σιτέψει" κιόλας λίγο (μιας που ο σκύλος προτιμά αυτή τη μυρωδιά και συνηθίζει να θάβει το θήραμα του) με δέρμα,κόκκαλα ακόμα και τρίχωμα.
Τα μεν πρώτα του παρέχουν κυρίως υδατάνθρακες και σάκχαρα και είναι φτωχά σε άλλες θρεπτικές ουσίες,ενώ το δεύτερο είναι σχεδόν πλήρες γεύμα.

Ο δεύτερος στόχος είναι η αποστείρωση. Το τρόφιμο όταν βγαίνει από τη φωτιά είναι αποστειρωμένο, δηλαδή δεν περιέχει κανέναν μικροοργανισμό, ούτε ιούς, ούτε βακτήρια, ούτε παράσιτα. Και είναι γνωστό ότι πάρα πολλές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μέσω της τροφής. Γι' αυτό και στις μέρες μας η μετάδοση ασθενειών μέσω της τροφής έχει περιοριστεί στην κατανάλωση ωμών και άπλυτων λαχανικών (π.χ. τοξόπλασμα, εχινόκοκκος), και ωμού (π.χ. όταν δοκιμάζουμε αν μάς πέτυχε το μίγμα για τα μπιφτέκια) ή μισοψημένου (με το αίμα του) κρέατος (κατά καιρούς ακούγονται κρούσματα π.χ. τριχινέλλωσης σε χώρες που συνηθίζουν να τρώνε μισοψημένο κρέας).
Εννοείτε πως τα κρέατα που ταΐζουμε τα σκυλιά μας (και αυτά που καταναλώνουμε εμείς) έχουν περάσει κτηνιατρικό έλεγχο και είναι ελεύθερα των παραπάνω ασθενειών!
Δεν πάμε για κυνήγι και ταΐζουμε ότι βρούμε!...
Επίσης διαφέρει και η ανοχή των οργανισμών σε κάποια μικρόβια και αλλοιώσεις (όπως είπα παραπάνω,ο σκύλος στην φύση "προτιμά" το κρέας "αλλοιωμένο" ελαφρά,για τα δικά μας δεδομένα).
Τα λαχανικά πάλι περνούν από γεωπονικό έλεγχο (οι καλλιέργειες) αλλά είναι γενικός κανόνας πως πρέπει να πλένονται καλά,ακόμα και για την δική μας κατανάλωση.

Το μαγειρεμένο φαγητό είναι γενικά πιο υγιεινό από το ωμό, είτε πρόκειται για ζωικά είτε για φυτικά τρόφιμα. Η θερμική επεξεργασία του βέβαια το υποβαθμίζει ποιοτικά (π.χ. κάποια ευαίσθητα μόρια όπως οι βιταμίνες καταστρέφονται), αλλά αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό, μπροστά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει το μαγείρεμα.
Λάθος που βέβαια και στο παραπάνω κείμενο διαφαίνετε αφού γράφει πως το μαγείρεμα υποβαθμίζει ποιοτικά το φαγητό.
Αν υγειϊνό=ποιοτικό,θρεπτικό,βιταμινούχο,αντιοξυδωτικό τότε ωμό=περισσότερο υγεϊινό από μαγειρεμένο.
Για τα φρούτα και τα λαχανικά είναι "κοινή λογική" πια πως ωμά είναι θρεπτικότερα,άρα και πιο υγειϊνά.
Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα μέσα από το μαγείρεμα για να μας διασφαλίζουν την "καθαρότητα" των τροφών μας (οι επιστημονική έλεγχοι,το πλύσιμο,οι διαδικασίες παραγωγής,εκτροφής και γεωργίας,κλπ.).

Το μαγείρεμα του φαγητού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βήματα πολιτισμού του ανθρώπινου είδους. Στα κατοικίδια ζώα μας που έχουμε αναλάβει να φροντίζουμε, επιβάλλεται να ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες διατροφής για καλύτερη υγεία.
Δεν θα έλεγα πως το μαγείρεμα είναι και από τα σημαντικότερα επιτεύματα του πολιτισμού μας (αλλοίμονο μας!... :) ).
Για το αν πρέπει να ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες διατροφής και στα κατοικίδια μας,είπα και παραπάνω...δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τις ίδιες ανάγκες.
Εξάλλου ο κατοικίδιος βόας μου,τα κατοικίδια γκέκο μου,οι κατοικίδιοι παπαγάλοι μου και τα κατοικίδια χάμστερ μου θα διαφωνούσαν κάθετα... :lol:
Το κάθε κατοικίδιο πρέπει να τρέφετε και να συντηρείτε με τροφές και συνθήκες που θα έβρισκε και στη φύση για την δική του ευημερία.[/b]
 


S

SwkDoG

Guest
Τώρα στα "Ειδικότερα" δεν καταλαβαίνω γιατί επικεντρώνετε στα κόκκαλα...!
Η B.A.R.F. δεν είναι "κόκκαλα μόνο" διατροφή αλλά τέλος πάντων...

1. Τα κόκαλα είτε ωμά είτε μαγειρεμένα προκαλούν πολλά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν σπάζουν σε αιχμηρά κομμάτια. Το πρόβλημα είναι ότι προκαλούν πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα και συχνά έμφραξη του εντέρου.
Τα κόκκαλα μαγειρεμένα έχουν αυξημένο ρίσκο διάτρησης του πεπτικού σωλήνα.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ!...

Ωμά σχεδόν ελάχιστο.
Βέβαια αν γίνοντε υπερβολές,ναι,μπορεί να υπάρξουν πεπτικές διαταραχές (όπως σε κάθε δίαιτα) αλλά μιλάμε για ισσοροπημένη διατροφή και όχι υπερβολές.

2. Τα άγρια ζώα, ακόμα και τα αποκλειστικά σαρκοφάγα δεν καταναλώνουν κόκαλα (αντίθετα με ό,τι πιστεύεται λανθασμένα). Οι μεγάλοι θηρευτές τρέφονται με τα μαλακά μέρη και αφήνουν το ξεκοκάλισμα για άλλα ζώα (π.χ. ύαινες και πτωματοφάγα πτηνά), τα οποία ούτε αυτά τρώνε τα κόκαλα. Σαφώς τα μικρά θηράματα τρώγονται ολόκληρα, αλλά εκεί μιλάμε για πολύ λεπτά κόκαλα.
Σωστό αλλά απαντήθηκε πιο πάνω...

3. Τα κόκαλα είναι ό,τι χειρότερο για τα δόντια. Πολλά ζώα, κυρίως σκύλοι, παθαίνουν κατάγματα στα δόντια τους όταν τρώνε κόκαλα. Οι ειδικές κροκέτες έχουν σύνθεση για καθάρισμα των δοντιών και δεν είναι σκληρές.
Λάθος...Τα κόκκαλα,η ωμή σάρκα αλλά και η καλύτερη διατροφή βοηθούν πολύ περισσότερο την υγειηνή των δοντιών από μια ξηρά τροφή.

4. Ό,τι κόκκαλο μπορούμε να φάμε εμείς (είτε από ψάρι, είτε από άλλο κρέας), μπορεί και ο μικρός μας φίλος.
Σωστό...αρκεί να είναι ωμά και στα πλαίσια μιας B.A.R.F. διατροφής... :D

5. Στο internet κυκλοφορούν πολλοί οι οποίοι δίνουν πληροφορίες που στερούνται επιστημονικής βάσης. Καλό είναι να ελέγχουμε τέτοιες πηγές πριν τις υιοθετήσουμε
Απόλυτα σωστό!
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
gwgw, μηπως μπορεις να μου πεις σε παρακαλω πού βρηκες αυτα που παρεθεσες εδω?

αν αυτα ειναι τα λεγομενα του δικου σου κτηνιατρου, μηπως θα επρεπε να λεγοταν το ποστ "ο κτηνιατρος μου για την BARF" ? :)

Τεσπα, θα σου απαντησω οταν μου πεις ποια ηταν η πηγη απο αυτο το κειμενο που παρεθεσες :wink:

κατα τα αλλα, ο SwkDog ως κτηνιατρος απαντησε μια χαρα σε αυτον/ην που ειχε γραψει το κειμενο.
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
αστο μη μου απαντησεις. μολις εμαθα σε ποιον ανηκει το κειμενο.
και δεν περιμενα κατι καλυτερο.

οσο για την τελευταια φραση του

5. Στο internet κυκλοφορούν πολλοί οι οποίοι δίνουν πληροφορίες που στερούνται επιστημονικής βάσης. Καλό είναι να ελέγχουμε τέτοιες πηγές πριν τις υιοθετήσουμε.
αυτο ακριβως ισχυει και για οσα διατυμπανιζει παντου ο ιδιος.
 


gwgw

Well-Known Member
boxer, επειδη συμμετεχω σε ενα ακομη forum το οποιο εχει σχεση με ζωα,
ζητησα απο τον Κ.Σαββα να μου πει τι γνωμη του ως κτηνιατρος

φυσικα ζητησα και την αδεια του για να το δημοσιευσω εδω, ηθελα να υπαρχει καποιος αντιλογος...να κανω λιγο τον δικηγορο του διαβολου,γιατι με ενδιαφερει πραγματικα το θεμα...και εγω λογο ελλειπων γνωσεων, δεν ειμαι σε θεση να αντιπαραθεσω καποια αποψη..

εσυ οταν λες οτι δε περιμενες κατι καλυτερο τι εννοεις?
είναι καθηγητης πανεπιστημιου, γιαυτο και ζητησα τη δικη του γνωμη και οχι ενος αλλου κτηνιατρου

η αποψη του δε νομιζω οτι διαφερει πολυ απο τους περισσοτερους κτηνιατρους, και αυτο γιατι παλαιοτερα το ειχα συζητησει και με τον δικο μου κτηνιατρο...( :lol: :lol: :lol: , των ζωων μου εννοω, εεε...)
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
gwgw, κανε ενα edit και σβησε το ονομα του καλυτερα...
δε θα του κανουμε διαφημιση ΚΑΙ εδω μεσα! αρκετα πασχιζει και μονος του!

οταν λεω δεν περιμενα τιποτα καλυτερο εννοουσα οτι δεν περιμενα ουτε το κειμενο να εχει γραφτει απο καποιον πιο ψαγμενο, ουτε και ο συγκεκριμενος περιμενα να εχει γραψει κατι καλυτερο συμφωνα με τις γνωσεις του.

οτι ειναι καθηγητης δε μου λεει απολυτως τιποτα!!!!!!!!!
θες ναρχισουμε να λεμε για αχρηστους καθηγητες πανεπιστημιων?
δε θα τελειωσει ποτε αυτη η λιστα...

ναι ειναι πολλοι κτηνιατροι εναντια στην BARF, ολοι ανεξαιρετως δεν την ξερουν, δεν εχουν παραδειγματα και μαλιστα το 90% απο αυτους τους λες "BARF" και κοιτανε τα αστρα! νομιζουν οτι ειναι καποια ξηρα τροφη που δεν εχουν ακουστα! και τελικα οταν εξηγεις οτι ειναι τα ωμα, αρχιζουν τη διαλεξη ορισμενοι και καποιοι λενε απλως οτι δε συμφωνουν.

ο ομοιοπαθητικος κτηνιατρος μου παντως καταχαρηκε οταν του ειπα οτι δινω ωμα! και αυτος κτηνιατρος δεν ειναι????????

καλα εκανες και ζητησες γνωμη, αλλα απο κει και περα εχε ανοιχτα τα ματια σου.... ενας τιτλος δε λεει τιποτα!
και απο ο,τι ειδα στο αλλο φορουμ, ηδη καποια ατομα εχουν παρει χαμπαρι οτι το ατομο αυτο αυτοδιαφημιζεται κραζοντας τους παντες και τα παντα! λυπαμαι αλλα πρωτα πρεπει να συμμορφωθει ο ιδιος ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και μετα ας συμμορφωσει και τους απλους ιδιοκτητες αμα μπορει.........!!!!!!!!
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ακόμα και οι καθηγητές δεν έχουν πάντα δίκιο! Πολλές φορες δεν τους "συμφερει" "κιολας"!
Ένας μεγάλος γερμανός καθηγητής, που έχει γράψει και ένα βιβλίο για την διατροφή του σκύλου, ο Juergen Zentek, δεν θα έλεγε ποτε καλά λόγια για το BARF, επειδή η έδρα του σε ένα πανεπιστήμιο τις Αυστρίας σπονσοραρόταν από την IAMS!


Γεγονός είναι πάντως, ότι όλα τα αγρια κυνοειδή σε ζωολογικούς κήπους τα ταΐζουν με ωμά κρέατα!
Ακόμα και τα πιο σπανια, τα οποια διαφυλάσσουν από αφανισμό!
Δεν νομίζω, να το έκαναν, αν ήταν τόσο επικίνδυνο και όταν η ξέρη τροφή θα ήταν τόσο καλή, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε!

Thanks πάντως για το Αρθρο άυτο!
Γέλασα παρα πολύ!
 


Cristina

Active Member
9 Ιουνίου 2006
34
0
θες ναρχισουμε να λεμε για αχρηστους καθηγητες πανεπιστημιων?
Βρε παιδία.... συγνώμη που θα παρέμβω πάλι.
Δεν γνωρίζω ούτε τι θα πει BARF, ουτε τον καθηγητη που λέτε, ούτε τίποτα. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα απο αυτά που συζητάτε εσείς άρα αρκούμαι μόνο στο να σας παρακολουθώ (με την καλή εννοια πάντα).

Ταπεινή μου άποψη: ας μην ισοπεδώνουμε καταστάσεις, ανθρώπους, τροφές κτλ.

Π.χ. Για να γίνει κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου, κτηνίατρος κτλ... έχει κοπίασει, έχει αφιερώσει ίσως και την ζωή του στο επάγγελμα του (όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι επαγγελματίες). Μπορεί οι απόψεις του για κάποιους να είναι λάθος, για κάποιους άλλους σωστές, για κάποιους τρίτους απλά αδιάφορες...

Δεν μπορούμε όμως να τους χαρακτηρίζουμε άχρηστους!!! Λανθασμένους ναι, άχρηστους όχι!!! Είναι αρκετά βαρία σαν έκφραση...

Δεν υποστηρίζω κανέναν, δεν γνωρίζω κανέναν, δεν έχω τίποτα και με κανέναν....
 


sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Cristina said:
έχει κοπίασει, έχει αφιερώσει ίσως και την ζωή του στο επάγγελμα του (όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι επαγγελματίες). Μπορεί οι απόψεις του για κάποιους να είναι λάθος, για κάποιους άλλους σωστές, για κάποιους τρίτους απλά αδιάφορες...

Δεν μπορούμε όμως να τους χαρακτηρίζουμε άχρηστους!!! Λανθασμένους ναι, άχρηστους όχι!!! Είναι αρκετά βαρία σαν έκφραση...
πρωτον και κυριο ειναι και αυτοι ανθρωποι και εχουν τα παθοι τους. δευτερων δεν ξερω αν εχεις παει πανεπηστιμιο αλλα ακομα και εκει υπαρχουν καλοι και κακοι
 


Cristina

Active Member
9 Ιουνίου 2006
34
0
sir-elric said:
πρωτον και κυριο ειναι και αυτοι ανθρωποι και εχουν τα παθοι τους. δευτερων δεν ξερω αν εχεις παει πανεπηστιμιο αλλα ακομα και εκει υπαρχουν καλοι και κακοι
Δεν αμφιβάλω για τίποτα απο αυτά που λές... Σίγουρα υπάρχουν και κακοί!!!
Μην τους λέμε όμως και άχρηστους!!!!
 




Cristina

Active Member
9 Ιουνίου 2006
34
0
ok....

Έχεις δίκιο.... ο καθένας είναι υπεύθυνος των λεγόμενων του και τον πράξεων του....

:roll: :roll: :roll:
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
BARF η άλλη άποψη...

Ωμη διατροφή BARF diet, (Bones And Raw Food ή Biologically Approved Raw Food) είναι η πρακτική να ταΐζονται κατοικίδιοι σκύλοι και γάτες με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από ωμά κρέατα, κόκκαλα και όργανα.Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής, πιστεύουν ότι ένα τέτοιο φαγητό είναι σαφώς ανώτερο από τις τροφές του εμπορίου. Υποστηρίζουν ότι μια τέτοια διατροφή είναι πιο ισορροπημένη, και χαρίζει στα ζώα πιο λαμπερό τρίχωμα, υγιέστερα δόντια, καλύτερη αναπνοή, καλύτερα και λιγότερα κόπρανα και εν τελει καλύτερη υγεία.
Οι πολέμιοι της δίαιτας αυτής, πιστεύουν ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι ισορροπημένη, υπάρχει κίνδυνος διάτρησης του εντέρου από τα κόκκαλα, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι ασθενειών τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στον σκύλο.
Δεν κρύβω ότι ανήκω στους κτηνιάτρους που δεν δέχονται ότι αυτή η διατροφή είναι υγιής για τον σκύλο. Έχω ένα μικρό κτηνιατρείο, δεν τα παιρνω από τις εταιρίες τροφών, και το Hyundai μου θελει άλλες 1000 δόσεις και θα είναι επιτέλους δικό μου.
Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να ταΐζει τον σκύλο/γάτα/πρόβατο/χαμστερ του με ότι θέλει, αρκεί να μην το βλάπτει, και να μην παρασύρεται από μόδες του εξωτερικού.
Αυτό το άρθρο αποτελεί μετάφραση διαφόρων άρθρων από το internet σε συνδυασμό με δίκες μου πηγές.
Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής βασίζονται σε ορισμένες παραδοχές , οι οποίες μπορεί να ακούγονται λογικές αλλά δεν είναι αποδεδειγμένες στην πράξη.
Οι κτηνίατροι τα παίρνουν από τις Εταιρίες τροφών για να τις προμοτάρουν και για αυτό δεν δέχονται την BARF.
Εγώ πάλι κοιμόμουνα?

Μύθος Νο1
Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των κατοικίδιων σκύλων με τα άγρια κυνοειδή όπως ο λύκος το τσακάλι η αλεπού. Αφού λοιπόν έχουν κοινό γενετικό υπόβαθρο , έχουν και κοινές διατροφικές συνήθειες.
Ο Robert Wayne PhD, γενετιστής στο University of California, Los Angeles εξέτασε DNA από 147 σκύλους διαφόρων φυλών και 162 άγριων κυνίδων και ανακάλυψε ότι το είδος του σκύλου διαχωρίστηκε από τον λύκο πριν από περίπου 100.000 χρόνια.
Στην εργασία του γραφεί ότι περίμενε να βρει πολλές ομοιότητες στην αλληλουχία των νουκλεοτιδίων του DNA , σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να τις ξεχωρίσει, αλλά στην πραγματικότητα βρήκε 26 διαφορετικές αλληλουχίες.
Δεν βρέθηκε γενετική ομοιότητα μεταξύ των σκύλων και των τσακαλιών ή των κογιότ.
Παρόμοια μελέτη έγινε και στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στην Σουηδία, και απέδειξε ότι ο σκύλος εξημερώθηκε 135.000 χρόνια πριν.
Μοναδικός πρόγονος του σκύλου είναι ο άγριος λύκος. Είναι κοινή παραδοχή ότι οι πρώτοι λύκοι εξημερώθηκαν όταν πλησίασαν τις φωτιές των ανθρώπων και τρέφονταν με τα υπολείμματα της ανθρώπινης διατροφής. Τα υπολείμματα αυτά ήταν τροφές ωμές αλλά και μαγειρεμένες. Σε ανταπόδοση, βοηθούσαν τον άνθρωπο στο κυνήγι, ή τον προστάτευαν από κλεφτές και άλλα άγρια ζώα. Τα ζώα που προσάρμοσαν το πεπτικό τους σε αυτή την διατροφή επιβίωσαν και έδωσαν απογόνους. Τα υπόλοιπα πέθαναν. Μετά από 100.000 χρονιά εξέλιξης, μετάλλαξης, φυσικής επιλογής αλλά και ανθρώπινης επιλογής τα ζώα προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του ανθρώπου, και φτάσαμε στο σήμερα όπου υπάρχουν εκατοντάδες φυλές σκύλων όλων των μεγεθών , χρωμάτων και χρησιμότητας. Είναι φανερό ότι δεν είναι αρκετό πια, το να δελεάσεις με λίγο φαγητό ένα λύκο και τελικά να τον εξημερώσεις. Αυτό θα γινόταν και σήμερα. Κάποια γενετική μετάλλαξη είναι απαραίτητη.
Έτσι είναι παράδοξο αυτό που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της ωμής διατροφής ότι δηλαδή δεν επήλθε καμιά αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου σκυλου σε σχέση με τον λύκο..
Ο λύκος δεν τρέφεται με ανθρωπινά υπολείμματα επί 100.000 χρόνια. Προσαρμόστηκε λοιπόν σε διαφορετική διατροφή.
Εκτός αυτού υπάρχουν πολλές διαφορές στην ανατομία και την φυσιολογία του λύκου σε σχέση με τον σκύλο. Υπάρχουν γενετικές ασθένειες στον σκύλο που δεν έχει ο λύκος.
Μύθος Νο2
Οι κατοικίδιοι σκύλοι, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και πολύ περισσότερες ασθένειες σε σχέση με τα άγρια κωνοειδή, όπως οι λύκοι και τα κογιότ.
Η ζωή του σύγχρονου σκυλού μεγάλωσε δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια. Καλύτερη διατροφή, φάρμακα, εμβόλια, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Ο γκρίζος λύκος ζει 8 έτη στη φύση και λίγο περισσότερο στην αιχμαλωσία.
Ο μεξικάνικος λύκος ζει 15 έτη στην αιχμαλωσία.
Ο κόκκινος λύκος ζει 4 έτη στην φύση και 14 στην αιχμαλωσία.
Το φαιδρό είναι ότι στην αιχμαλωσία τρώνε βιομηχανοποιημένες τροφές.
Το American Zoo and Aquarium, Nutritional Advisory Group συνιστά να τρέφονται τα άγρια ζώα με βιομηχανοποιημένες τροφές, ενώ οι ωμές τροφές να δίνονται μόνο όταν το ζώο πρέπει να πάρει φάρμακα όπως πχ αποπαρασίτωση, ή όταν πρέπει να μετακινηθεί το ζώο από το ένα κλουβί στο άλλο.
Οι δήθεν περισσότερες ασθενειες του σκυλου σε σχεση με τον λυκο οφειλονται στο ότι ο σκυλος ζει πολύ περισσότερο. Καθως εχουν βελτιωθει οι συνθήκες διαβίωσης, δεν είναι σπανιο να συναντησουνε κανίς και Yorkshire 20 ετων, και γατες 21 ετων. Ετσι συνανταμε και γηριατρικές ασθενειες όπως καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια.
Η νεφρική ανεπάρκεια ειναι η τριτη πιο συχνη αιτια θάνατου των κατοικιδίων. Όταν ο σκυλος τρεφεται με τόσες πρωτείνες ειναι πιθανό να αναπτυξει νεφρική ανεπάρκεια. Πραγματι σε μετρήσεις του BUN (Blood urea nitrogen) σε σκυλου που τρεφονταν με ωμα κρεατα εδειξε αυξημενες τιμες. Δεν είναι απαραιτητο ότι η αυξημενη ουρία θα καταλήξει σε νεφρική ανεπάρκεια αλλα είναι μια ανησυχητική ενδειξη .
Μυθος Νο3
Τα αγρια ζώα εχουν λιγότερα παρασιτα
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι λύκοι δεν εχουν έξω- ή ενδοπαρασιτα επειδή τρεφονται με ωμα κρεατα. Εχουν πολλα παρασιτα στο εντερο, υποφερουν από ασθενειες που προκαλουνται από τσιμπουρια, έχουν τυφο, μόρβα,λυσσα, και ολοκληροι πληθυσμοι εχουν εκλειψει λογω ασθενειών ακομα και όταν υπάρχει αφθονη τροφή.
Μυθος Νο 4
Τα αγρια κυνοειδή εχουν λιγοτερες αλλεργίες, τροφικές ή ατοπιες.
8-11% των σκυλων εκδηλώνει καποια αλλεργία στην ζωή του. Τροφες που ευθύνονται για την τροφική αλλεργία βρεθηκε ότι είναι το βοδινό, το σιταρι, τα γαλακτοκομικά, το αρνί, το κοτοπουλο, το αυγό και η σογια. Οι πρωτείνες αυτές λοιπον ευθυνονται για τις τροφικες αλλεργίες. Είναι πιθανό ένα ζώο που είναι αλλεργικό στο βοδινό πχ, να είναι αλλεργικό μονο στο μαγειρεμενο βοδινό και όχι στο ωμό; Μαλλον όχι.
Το καλαμπόκι που περιεχεται στις βιομηχανικές τροφες δεν ευθυνεται παρα μόνο για το 4% των αλλεργιων.
Για την βελτιωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας ίσως ευθυνονται τα απαραιτητα λιπαρα οξεα που υπάρχουν αφθονα στο ωμό φαγητό και καλύπτουν τα δερματικά συμπτωματα.
Μυθος Νο 5
Η διατροφή με κοκκαλα ωμα είναι πιο καλή για τα σκυλιά.
Επειδη ο λυκος τρωει κόκκαλα δεν σημαινει ότι ενας σκυλος μπορει να κανει το ίδιο.
Καταρχήν όπως ειπαμε χωρίζονται από 100.000 χρόνια διαφορετικής εξελικτικής πορείας.
Συμφωνα με ειδικους, ο λυκος τρωει ολοκληρο το θήραμα μαζί με το δερμα και το τριχωμα. Αυτά φαινεται να προστατευουν το γαστρεντερικό του από τα κοκκαλα καθως τυλίγονται γυρω από τα κόκκαλα και τα κανουν λιγότερο αιχμηρα. Κανεις υποστηρικτης της ωμης διατροφής δεν δινει στον σκυλο του ολοκληρο το ζώο μαζί με το τρίχωμα. Σε οποιαδήποτε κτηνιατρική κλινική θα ακουσετε για σκυλους που επαθαν περιτονίτιδα και πεθαναν από διάτρηση εντέρου από κόκκαλα.
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η διατροφή με κοκκαλα και ωμά κρεατα διατηρεί τα δόντια υγιή. Η στοματική υγιεινή, ο καθαρισμός των δοντιών από τον κτηνίατρο , κρατουν τα δόντια υγιή. Υπάρχουν πολλες περιπτωσεις σπασμενων δοντιών και πληγών στο στομα και τα ούλα από την βρώση κοκκάλων. Εγω προσωπικά εχω αφαιρεσει πανω από 20 κοκκαλα ή τεμάχια οστων σφηνωμενα σε δόντια ή καρφωμένα στα ούλα. Η μολυνση πιστεψτε με ήταν απίστευτη.
Τα κοκκαλα επίσης προκαλουν δυσκοιλιότητα. Ακόμα και αν ειστε τυχεροι και περασουν από το εντερο χωρις να προκαλέσουν ζημιά, σιγουρα θα παρατηρήσετε ότι τα κοπρανα του σκυλου είναι σκληρα, αφυδατωμενα και ο σκυλος δυσκολευεται στην αφοδευση.
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Μυθος Νο 6
Τα θρεπτικά συστατικά ζωικής προελευσης απορροφώνται πιο ευκολα και πολλα θρεπτικά συστατικά καταστρεφονται με το μαγειρεμα
.
Τα θρεπτικά συστατικά εχουν την ιδια αξία ανεξάρτητα από την πηγή που προερχονται. Ενας σκυλος δεν παιρνει μια ζωική πρωτείνη πχ από κοτόπουλο για να διορθώση μια βλαβη στους μυς του. Το ζώο χρησιμοποιεί τα αμινοξέα της πρωτείνης για βιολογικούς σκοπους. Δεν υπάρχουν φράγματα στα στομαχια των σκυλων που να επιτρεπουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ζωικής προελευσης και να μπλοκάρουν τα θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Ο οργανισμός του σκυλου απορροφα το 99% του αμύλου που περιεχεται στο καλαμπόκι . Αυτό ανήκει στους υδατανθρακες και είναι μια σημαντική πηγη ενεργειας ετοιμης για χρήση, χωρις να χρειαζεται να μεταβολισθεί από τα νεφρά. Το καλαμπόκι περιέχει επίσης ω λιπαρα οξέα και λουτείνη που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Προσοχή χρειάζεται και στα ποσοστα ασβεστίου και φωσφόρου που σε μια ωμη διατροφή είναι υψηλά. Αν το ζώο εχει μια αρχική νεφρική ανεπάρκεια η διατροφή αυτή θα την επιδεινώσει.
Αλλοι ερευνητες υποστηρίζουν ότι τα ποσοστα ασβεστίου και του φωσφόρου είναι χαμηλα και ο λογος ασβεστίου προς φώσφορο ακαταλληλος οπότε προκαλειται ραχιτισμός στα κουταβια.
Το θεμα όμως είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι ποσοστα ιχνοστοιχείων εχει η τροφή που ταίζεις. Απλώς επειδή την θεωρεις «φυσιολογική» δεν σε νοιαζει. Αφου μεγαλώνουν τα λυκάκια προφανως θα μεγαλώνουν και τα σκυλάκια.
Οι υπερμαχοι της ωμής διατροφής υποστηρίζουν ότι πολλα θρεπτικά συστατικά καταστρεφονται με το μαγείρεμα. Πραγματι η βιταμινη C καταστρεφεται με το μαγείρεμα, ενώ άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο στις τομάτες χρειαζεται μαγείρεμα για να γινει πιο ευκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Το ίδιο και τα περισσότερα δημητριακά, το καλαμποκι, τα φασόλια, ο αρακάς.
Οι κατασκευαστες εμπορικών τροφών για σκυλους γνωρίζουν ότι καποια θρεπτικά συστατικά πχ βιταμίνες καταστρέφονται κατά την παρασκευή των τροφών και ετσι τα προσθετουν επιπλέον για να σιγουρευτούν ότι η τροφή είναι ισορροπημενη και με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο χειρισμός ωμων τροφών από τον ανθρωπο όταν αφορα την διατροφή του γίνεται με προσοχή και σχεδόν παντα ακολουθεί το μαγειρεμα τους. Η προσοχή πιθανόν να μην είναι η ιδια όταν ετοιμαζουν το γευμα του σκυλου τους. Ο σκυλος καταναλώνοντας τα ωμα κρεατα μολυνεται με παθογόνα μικρόβια τα οποία παραμένουν στο στομα ή την μουσούδα του και όταν ο ιδιοκτητης εκτεθει σε αυτά τα μικρόβια θα αρρωστήσει.
Είναι βασικό οι ιδιοκτητες των σκυλων που τρεφονται με ωμη διατροφή να μην παιζουν μαζί τους τουλαχιστον μια ΄ωρα μετα το γευμα. Για τα παιδιά ουτε λόγος.
Τα σκευη στα οποία τρωει ο σκυλος χρειαζονται πολύ προσοχή στον καθαρισμό τους αφου εχουν πολλα μικρόβια, τα οποία είναι παθογόνα στον ανθρωπο
Σε ερευνα στις ΗΠΑ διαπιστωθηκε ότι υπήρχε σαλμονελα στο 35% των γαλόπουλων, στο 11% των κοτόπουλων και 6% στο βοδινό. Κάθε χρόνο 76 εκατομμυρια ανθρωποι αρρωσταίνουν από γαστρεντερίτιδες από salmonella, shigella,E-coli, Listeria κ.α.
Πολλοι υποστηρικτες της ωμης διατροφής πιστευουν ότι η βαθια καταψυξη καταστρεφει τα μικρόβια. Αυτό δεν είναι αληθες. Στα εργαστήρια διατηρουν ιους σε βαθιά ψύξη. Μόνο η υψηλη θερμοκρασία σκοτωνει τα μικρόβια.
Αναφερεται ότι τα σκυλια δεν πρεπει να τρωνε χοιρινό ωμο γιατι μολυνονται από την ψευδολυσσα των χοιρων ή νοσο Auzersky. Αυτός καταστρεφεται αν μεινει τρεις μηνες στην ψυξη. Η νόσος είναι σπάνια και παντα πρεπει να υπάρχει μολυσμενη εκτροφή στην περιοχή. Πιο πιθανό είναι να μολυνθει ο σκυλος με ένα παρασιτο την Trichinella, που εντοπίζεται στους μυς και προκαλει πονους στους μυς, στο διαφραγμα, δυσπνοια και αδιαθεσία. Αυτή πεθαίνει στην καταψυξη στους -25oC μετα από 20 -25 ημέρες
Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι η οξυτητα στο στομαχι του σκυλου σκοτωνει τα μικρόβια ή ότι το γαστρεντερικό τους είναι «κοντό» και αποβάλλει τα μικρόβια πριν γίνουν παθογόνα. Η σαλμονελλωση πληττει περισσότερο τα κουταβια και τις εγκυες σκυλες αλλα προσβάλλει και ενηλικους αρσενικους σκυλους.

Τα ζωα δεν εχουν πινακίδα ποια προσβαλλονται από ένα μικρόβιο και ποια όχι. Το ρισκάρετε?


Πιο κατω θα διαβασετε για τις βασικές ασθενειες που μπορει να κολλήσει και να μεταδώσει ο σκύλος σας αν τρωει ωμα κρεατα.


ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ

Είναι μια ασθενεια που προκαλει εντερίτιδα, σηψαιμία και αποβολές. Προσβαλλει πιο συχνά τα κουταβια και τις έγκυες σκύλες. Δεν είναι σπανιο ενας σκυλος να είναι φορεας της νόσου και να την μεταδίδει χωρις να νοσει ο ιδιος.
Συμπτωματα: Ληθαργος, καταπτωση, ανορεξια, αδυναμία, πυρετός, διαρροια ειτε με αίμα ειτε χωρίς, πονος στην κοιλιά.
Η σαλμονελλωση είναι μεταδοτική σε άλλα ζωα και ανθρώπους.

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ

Είναι μια ασθενεια που οφειλεται σε ένα μονοκυτταρο παρασιτο το Toxoplasma gondii. Είναι μια νόσος μεταδοτική και στον ανθρωπο. Ζωα που τρεφονται με ωμα κρεατα είναι σε μεγαλο κινδυνο να κολλήσουν την ασθενεια αυτή.
Η μεταδοση της ασθενειας γίνεται από την μητερα στο μωρό διαμεσου του πλακουντα, από μολυσμενη τροφή, μολυσμενο νερο από κοπρανα, μεταγγίσεις αίματος (σπανια).
Η λοιμωξη περνα ευκολα στο εμβρυο και προσβαλλει τον εγκεφαλο, τον αμφιβληστροειδη, και προκαλει τερατογεννέσεις. Το ρισκαρετε?
Τα περισσότερα ζώα δεν εμφανίζουν σημαδια από αυτή τη ασθενεια, και τα συμπτωματα όταν εμφανιστουν είναι μη ειδικά.
Συμπτωματα : σπασμοι, παραλυση, τυφλωση, επιληπτικες κρισεις, πυρετός βηχας, δυσπνοια, βλεφαρόσπασμος, φωτοφοβία, ασκίτης, ηπατομεγαλία, μυικός πόνος,θανατος.
Στο νοσοκομειο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας που εργαζομαι εχω νοσηλευσει σκυλους με παραλυση λογω τοξοπλάσματος. Θεραπευεται τελικά αλλα μετα από πολυμηνη φαρμακοθεραπεία
Συμφωνα με μελετη που εγινε στο Ντιγιαρμπακιρ της Τουρκίας εξεταστηκαν 100 σκυλοι διαφόρων φυλών για Τοξοπλάσμωση, Λεισμανίαση και Λιστερίωση. Βρεθηκαν 94 θετικοί στο τοξόπλασμα και 17 θετικοί στην λιστερια.
ΛΙΣΤΕΡΙΩΣΗ
Το μικροβιο Listeria monocytogenes βρίσκεται σε μολυσμενα κρεατα, και λαχανικά, απαστερίωτο γαλα και γαλακτοκομικά. Τα ζώα δεν εμφανίζουν συμπτωματα αλλα μεταδίδουν την ασθενεια.
Η λιστερίωση στον σκυλο είναι σπανια.
Στον ανθρωπο δίνει πυρετό, μυικους πόνους, γαστρενερίτιδες και αν προχωρήσει στο νευρικό συστημα δινει και ασταθεια, ζαλη και επιληπτικες κρίσεις. Στις εγκυες γυναίκες προκαλεί αποβολές και προωρους τοκετούς.

Εscherichia. Coli

Καποια στελεχη είναι μερος της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και αλλα προκαλουν μεσω εντεροτοξινων, οξεια αιμορραγική διαρροια ειδικά στα νεαρά ζώα.
Στα ενηλικα η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη συνηθως.

Η υπερβιταμινωση Α στις γατες προκαλει εξοστόσεις δηλ. ανωμαλη αναπτυξη των οστων. Παρουσιαζεται σε γατες που τρεφονται με πολύ ωμό σηκώτι. Ανώμαλα οστα υπάρχουν στην αυχενική και θωρακική μοιρα της σπονδυλικής στηλης. Επίσης στα πλευρά. Εκδηλωνεται με πονο στον αυχένα, και ανωμαλη στηριξη των μπροστινων ποδιών. Οι αλλοιωσεις είναι μονιμες και δεν περνανε με την αλλαγη διατροφής.

Υπερβιταμινωση Α στα άλλα ζωα προκαλει μεταξυ αλλων καρκίνο.
Ένα τελευταίο επιχειρημα. Οι ξηρες τροφες είναι πολύ εξειδικευμενες. Υπαρχουν φαρμακευτικές ξηρες τροφες για μεγαλο φασμα ασθενείων των σκυλων. Ας θεωρήσουμε ότι εχω άδικο σε όλα όσα έγραψα. Ενας σκύλος τρώει BARF. Είναι νέος και υγιής. Όταν μεγαλώσει και παθει ζάχαρο, καρδιακή ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια ή εχει απλώς καποια γαστρεντεριτιδα ή ισως παχυνει πολύ τότε τι θα τρωει? Ποσο ευκολο θα είναι δεχτει μια ξηρή τροφή που θα τον σώσει? Τι τρωνε οι λυκοι όταν γεράσουν?

Στο αρθρο αυτό υπάρχουν βασιστηκε στους

Steven Crane BARF MYTHOLOGY
Wikipedia, Ann N. Martin Dr. Julie Churchill, Dr. Anne Marie Manning
Seroprevalance of toxoplasmosis, leishmaiosis and listeriosis in shelter dogs of diyarbakir, Turkey.

Three Dog Blogger


Αυτό το κείμενο το ανέβασε κτηνίατρος στη σελίδα του..επειδή με ενδιαφέρει το θέμα....θα ήθελα τις γνώμες σας...
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
προπαγάνδα των antiBARFιστών

υπάρχει και αντίστοιχο υπέρ της BARF

:)
 




golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Πολυ ενδιαφερον και πανω στην ωρα.Μολις εχθες το συζητουσα με τον κτηνιατρο μας,ο οποιος ουτε θετικος ηταν αλλα ουτε και αρνητικος.Περιμενω να διαβασω αποψεις,αν υπαρχει και το αντιστοιχο που λεει ο kokoni,ειναι ευκολο να το βρουμε?
 


phili-pakis

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
70
2
επειδη και εμενα με απασχολει πολυ το θεμα τον τελευταιο μηνα, βρηλα αυτο το αρθρο μηπωςμπορεσουμε και βγαλουμε κανενα συμπερασμα...
ΠΑΡΑΘΕΤΩ:
barf είναι μια μέθοδος διατροφής που σχεδίασε ο Αυστραλός κτηνίατρος Ian Billinghurst.
Η διατροφή αυτή μιμείτε τη διατροφή του σκύλου αν αυτός ζούσε ελεύθερος στη φύση, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για σαρκοφάγο ζώο.
Στη barf τα πάντα δίνονται ωμά και στόχος είναι το σκυλί να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 2-4 εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα (στη φύση ο σκύλος θα έτρωγε τα φρούτα και τα λαχανικά τρώγοντας το στομάχι του θηράματος του, δηλ επεξεργασμένα. Προκειμένου να το μιμηθούμε αυτό, και μια και το πεπτικό σύστημα των σαρκοφάγων δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει τη κυτταρίνη όπως αυτό των χορτοφάγων, τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πολτοποιούνται.)
5. Αβγά
6. Ψάρια

• Για τη σωστή διατροφή του σκύλου και την απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, πρέπει να τηρούνται κάποιες αναλογίες σε ότι αφορά κρέας-κόκαλα (και κατ' απέκταση φώσφορο-ασβέστιο). Αν για παράδειγμα δίνουμε πολύ κρέας και λίγα κόκαλα (που πάει να πει πολύ φώσφορο και λίγο ασβέστιο) ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο.
Η ποσότητα τροφής που προσφέρουμε στο σκύλο είναι ποσοστό του σωματικού βάρους του και εξαρτάται από την ηλικία του και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Για παράδειγμα ένα ενήλικο σκυλί καταναλώνει τροφή που αντιστοιχεί στο 3% του σωματικού του βάρους ενώ για ένα κουτάβι η τιμή αυτή είναι 4-10%. Για ένα δραστήριο σκυλί το 3% επίσης δεν αρκεί.

Οι "κίνδυνοι":
• Ο σκύλος δεν κινδυνεύει να πνιγεί τρώγοντας ωμά κόκαλα σε αντίθεση με τα μαγειρεμένα. Καλό είναι ωστόσο να τεμαχίζουμε το κρέας έτσι ώστε τα κόκαλα να είναι καλυμένα με κρέας, όπως και να επιβλέπουμε το σκυλί την ώρα που τρώει.
• Το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απομακρύνει τα βακτήρια πριν αυτά καταφέρουνε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
- Βακτήρια όπως η σαλμονέλα έχουνε βρεθεί σε περιττώματα σκύλου, ο ίδιος σκύλος ωστόσο όταν εξετάστηκε ήτανε υγιέστατος. Το κοντό πεπτικό σύστημα φρόντισε να απομακρυνθεί το μικρόβιο πριν προλάβει να δημιουργήσει πρόβλημα στο ζώο.
- Επικίνδυνο ωστόσο για το σκύλο είναι το χοιρινό κρέας αν αυτό δεν καταψυχθεί κατάλληλα. Κι αυτό λόγω του ιού αουτζέσκι που είναι θανατηφόρος για τα σκυλιά. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να "σκοτωθεί" είναι με κατάψυξη τουλάχιστον στους -18 για τουλάχιστον 4 εβδομάδες.
- Σε ό,τι αφορά το μοσχαρίσιο κρέας, το Neospora caninum είναι ένα παράσιτο που προσβάλει τις αγελάδες και τα μοσχαράκια τους (μέσω του πλακούντα). Το παράσιτο αυτό είναι επίσης θανατηφόρο για το σκύλο. Το μασχαρίσιο κρέας που είναι μολυσμένο αναγνωρίζεται εύκολα λόγω χαρακτηριστικών κυστων, ενώ ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι επικίνδυνος μια και οι κύστες αυτές εξαφανίζονται και δε γνωρίζουμε αν το κρέας είναι μολυσμένο. Το Neospora caninum "σκοτώνεται" αν το κρέας καταψυχθεί για 24 ώρες.

Τα ωφέλη:
• Μικρότερη παραγωγή κοπράνων. Είναι σφιχτά, καλοσχηματισμένα, και δε μυρίζουν.
Τα κόπρανα του σκύλου μας αποτελούν πάντα ένδειξη για την ποιότητα της διατροφής του και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
• Ο σκύλος χωνεύει γρηγορότερα.
• Το τρίχωμα είναι απαλό και γυαλίζει.
• Το σκυλί δε μυρίζει. Ούτε το δέρμα του ούτε και η αναπνοή του.
• Τα δόντια παραμένουν υγιή, χωρίς πέτρα κλπ.
• Ο σκύλος εμφανίζει λιγότερες εως καθόλου αλλεργίες.
• Τα σκυλιά που είναι επηρρεπή σε παθήσεις των νεφρών (όπως τα shar pei) μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη φυσική πρωτεϊνη του καθαρού κρέατος από την τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.
• Πολλά σκυλιά έχουνε φανερή βελτίωση της κακής ενεργητικότητας, μιας "τσίτας¨στην οποία βρίσκονται και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές φορές ευθύνεται η τεχνητή πρωτεϊνη των σκυλοτροφών του εμπορίου.

Το να τρέφεται ένας σκύλος με barf στοιχίζει το ίδιο, αν όχι λιγότερο, με μια πολύ καλής ποιότητας κροκέτα
 


phili-pakis

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
70
2
και η συνεχεια ειναι αυτη........:Στόχος είναι να τρώει απ’ όλα όχι σε ένα γεύμα, αλλά σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων.
1. Κρέας
2. Κόκαλα
3. Εντόσθια
4. Λαχανικά & φρούτα
5. Αβγά
6. Ψάρια

Δεν αναμιγνύω διαφορετικά είδη στο ίδιο γεύμα για καλύτερη πέψη και για να μην επιβαρύνω το πάγκρεας.
Στο ίδιο γεύμα μπορώ να αναμιγνύω:
• κρέας με τροφές επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες (όπως αβγά, κεφίρ, γιαούρτι)
• κρέας με λαχανικά
• λαχανικά με δημητριακά.
Τα φρούτα τα δίνω πάντα μόνα τους (και τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά από γεύμα), εκτός από μήλα που μπορούν να συνδυαστούν με δημητριακά.

Κοτόπουλο:
Αγοράζω ολόκληρα κοτόπουλα και τα τεμαχίζω, ή δίνω ισοδύναμα (ώστε να φάει τελικά ένα ολόκληρο κοτόπουλο) από τα παρακάτω:
• Πλατάρια (λαιμοί και πλάτη)
• Φτερούγες
• Στήθος
• Μπούτι

Μοσχάρι:
• Μάγουλο
• Στήθος
• Λάπα
• Κομμάτια για τας κεμπάπ

Εντόσθια:
ΟΧΙ αρνίσια.
1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν τα τρώει, τα δίνω μαζί με λαχανικά.
• Συκώτι (μοσχάρι/κοτόπουλο)
• Καρδιά. Η καρδιά δε θεωρείται εντόσθιο Είναι μυς αλλά την δίνουμε μαζί με εντόσθια.
• Πατσάς μοσχαρίσιος ακαθάριστος (πράσινος).

Ψάρια:
1-2 φορές την εβδομάδα.
Με τα λέπια, τα πτερύγια, τα κεφάλια και τα εντόσθια.
Λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα 3) είναι:
• Ρέγγα
• Κολιός
• Σολωμός
• Πέστροφα
• Σαρδέλα
• Ξιφίας
• Κέφαλος
• Καλαμάρι
• Γαρίδες
• Τόνος
• Μπακαλιάρος
• Σκουμπρί
• Αντσούγια

Λαχανικά:
Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα.
Πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω.
Δίνουμε άφοβα:
• Μαρούλι - υψηλή θρεπτική αξία
• Ice Berg- δεν έχει θρεπτική αξία αλλά το δίνουμε άφοβα
• Σγουρή σαλάτα
• Λαχανάκια (πχ λαχανάκια Βρυξελών)
• Κινέζικο Λάχανο (Bok Choy)
• Ραδίκια
• Τομάτες (χωρίς τα φύλλα και τα κοτσάνια)
• Καρότα - με μέτρο καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
• Σέλινο - δεν έχει σπουδαία θρεπτική αξία, αλλά είναι καλό διουρητικό
• Μαϊντανό
• Βλαστάρια Alfalfa (ήμερο τριφύλλι)
• Πιπεριές "στρόγγυλες" – κόκκινες, πράσινες, κίτρινες
• Κολοκυθάκια
• Κολοκύθα φρέσκη (not the canned pie filling)
• Παντζάρια
• Γλυκοπατάτες
• Σπαράγγια
• Ραδίκια
• Σπόροι μουστάρδας
Δίνουμε αλλά με επιφύλαξη και μέτρο:
• Σκόρδο - σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ωφέλιμο. Θεωρείτε μάλιστα φυσικό αντιβιοτικό. Σε μεγάλη ποσότητα ωστόσο προκαλεί αναιμία και στομαχικές διαταραχές.
• Σπανάκι, Ελβετικό chard (είδος τεύτλου) – σε μικρές ποσότητες δε δημιουργούν πρόβλημα. Παρόλο που δεν είναι τοξικά έχουν υψηλή περιέκτικότητα σε οξαλικό οξύ με αποτέλεσμα να παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, γι’ αυτό καλό θα είναι να τα δίνουμε μεν αλλά όχι συχνά και με μέτρο.
• Λάχανο, Μπρόκολο, Κουνουπίδι – μπορούμε να τα δίνουμε αλλά σε μικρές ποσότητες μια και οι μεγάλη κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει το θυρεοειδή. Ακόμη προκαλούν αέρια.
• Πατάτες
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Αν το σκυλί μας έχει διαβήτη, αρθριτικά, δυσπλασίες και έχει ή είχε καρκίνο, καλύτερα να αποφεύγουμε τα underground λαχανικά καθώς αυτά μετατρέπονται σε άμυλο/ζάχαρη τα οποία επιδεινώνουν τα αρθριτικά ενώ τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από τα σάκχαρα.
Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Κρεμμύδι - Περιέχει ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Τα κρεμμύδια είναι τοξικά για τους σκύλους και ιδιαίτερα βλαβερά για το συκώτι τους. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αιμολυτικής αναιμίας (Heinz-body) που μπορεί να πάθουν οι σκύλοι τρώγοντας κρεμμύδι ή άλλα είδη της ίδιας οικογενείας -ανεξάρτητα αν το προϊόν είναι ωμό, βρασμένο ή αφυδατωμένο. Και επειδή είναι σπάνια ασθένεια είναι πιθανό να γίνει λανθασμένη διάγνωση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο. Το αιμολυτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται με καθυστέρηση, πέντε περίπου μέρες μετά την κατάποση. Η τοξικότητα εξαρτάται από τη δόση. Έτσι όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει τοξικότητα. Η καθημερινή λήψη κρεμμυδιού από το σκύλο μπορεί να έχει ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΟ αποτέλεσμα, ενώ μια μόνο λήψη δίνει χρόνο στο μυελό των οστών να ανανεώσει τα πρόωρα κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια πριν από μια επόμενη έκθεση στο κρεμμύδι.
• Πράσο - καλύτερα να το αποφεύγουμε μια και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι
• Μελιτζάνα - προκαλεί στομαχικές διαταραχές, σιελόρροια, λήθαργο, κατάρρευση της καρδιάς.
• Τα πράσινα μέρη της ντομάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Τα πράσινα μέρη της πατάτας (φύλλα και κοτσάνια).
• Φύλλα ρεβεντιού.

• Αγγούρι
• Μπάμιες
• Μπιζέλια
• Γλιστρίδα
• Ρόκα
• Αντίδια
• Αγκινάρες

Φρούτα:
Καταναλώνονται ωμά, χωρίς κουκούτσια, αποφλοιωμένα και πολτοποιημένα στο multi, τα βάζω σε παγοθήκες και τα καταψύχω.
Ποτέ σε συνδυασμό με άλλο γεύμα αλλά τουλάχιστον 20 λεπτά πριν ή μετά.
Δίνουμε άφοβα:
• Μήλα
• Πορτοκάλια
• Μπανάνες
Δε δίνουμε ποτέ!!!
• Σταφύλια/σταφίδες - σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, εμετούς, διάρροιες, και κατάρρευση των νεφρών που εκδηλώνεται μόλις 24 ώρες μετά την κατανάλωση τους!
• Αβοκάντο.
• Κουκούτσια φρούτων – είναι τοξικά και μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες, ζαλάδες μέχρι και το θάνατο! Τα κουκούτσια του μήλου για παράδειγμα, περιέχουν (σε μικρή ποσότητα) υδροκυάνιο.

• Αχλάδια
• Γκρέιπφρουτ
• Λεμόνια
• Ροδάκινα
• Βερίκοκα
• Ακτινίδια
• Φράουλες
• Κυδώνια
• Πεπόνι

ΔΙΑΦΟΡΑ
Ένζυμα
Βοηθούν στην πέψη και εφοδιάζουν τον οργανισμό με τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Συμπληρώματα σε ένζυμα τα πασπαλίζουμε πάνω στην τροφή μόλις τη σερβίρουμε.
Φυσικά ένζυμα περιέχουν τα παρακάτω:
• Πατσάς: Μοσχαρίσιος ακαθάριστος.
• Λαχανικά και χόρτα: Καρότα, Λάχανο, Μαρούλι, Παντζάρια, Σέλινο, Σκόρδο, Σπαράγγια, Σπανάκι, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Αγκινάρες, Γλιστρίδα, Μπάμιες.
• Λιπαρές τροφές: Λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης, σησαμέλαιο και επίσης τα μη υδρογονωμένα βούτυρα σπόρων και ξηρών καρπών (ταχίνι, φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι κ.α.).
• Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, ηλιόσποροι, καρύδια, κάσιους, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι. Ωφελούν όταν είναι ανάλατοι, άψητοι και δεν έχουν οξειδωθεί (πολυκαιρισμένοι, με επίγευση ταγκίλας).
• Φρούτα: Μήλα, Μπανάνες, Πορτοκάλια, Ακτινίδια, Αχλάδια, Βατόμουρα (ειδικά τα μπλε), Βερίκοκα, Γκρέιπφρουτ, Κεράσια, Κουμκουάτ, Κυδώνια, Λεμόνια (ειδικά τα πράσινα), Παπάγια, Πεπόνια, Ροδάκινα, Φράουλες.
• Διάφορα: γιαούρτι παραδοσιακό, κεφίρ, μέλι ανεπεξέργαστο, μηλόξιδο, ξινόγαλα, σόγια και προϊόντα της, φασόλια, φαιοφύκη (kelp), ψάρια και θαλασσινά.
Προβιοτικά
Διατηρούν ισορροπημένη τη χλωρίδα του εντέρου.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό βοηθώντας τον να καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες.
Βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.
Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δίνονται καθημερινά ενδιάμεσα στα γεύματα.
• Κεφίρ
• Γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα (κατά προτίμηση κατσικίσιο).
Ωμέγα3
Προσθέτω στο φαγητό (κρέατα και λαχανικά) εκτός από όταν δίνω ψάρι.
• Λάδι 1κ.σ. / 15kg βάρους (λινέλαιο, σολομέλαιο, σησαμέλαιο)
• Λιναρόσπορος
• Φαιοφύκη (kelp). Με μέτρο σε σκυλιά που έχουνε πρόβλημα με το θυροειδή καθώς περιέχει ιώδιο.
Αβγά
1-2 την εβδομάδα, ωμά με το τσόφλι.
Cottage cheese
Μηλόξυδο
Βιολογικό μη παστεριωμένο με μάνα. 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό του κάθε μέρα.
Μαγιά μπύρας
Σε αφυδατωμένη μη ζυμώσιμη μορφή. Κυκλοφορεί σε χάπια, σκόνη και νιφάδες. Επίσης, κυκλοφορεί ένας τύπος ζωντανής μαγιάς σε υγρή μορφή και σε μίγμα με χυμούς (γκρέιπφρουτ), βασιλικό πολτό ή άλλα συστατικά. Η υγρή μορφή έχει σπουδαία εφαρμογή σε γαστρίτιδες, μειώνοντας την διάρκεια της θεραπείας κατά πολύ.
Βιταμίνη C
Ιδιαίτερα σε περιόδους στρες.
Εσπεριδοειδή φρούτα και χυμοί, μπρόκολα, σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια αποτελούν καλές πηγές λήψης Βιταμίνης C.
Διαιτητικές Πηγές.
Βιταμίνη Ε
Διαιτητικές Πηγές.

TIPS & TRICKS
Ενδοαντιπαρασιτικά:
• Σκόρδο: καθαρισμένο και ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες την εβδομάδα (ανά 20 κιλά).
• Ινδική καρύδα
Εξωπαρασιτικά:
• Μηλόξυδο: 1 κουταλάκι του γλυκού στο νερό/φαγητό κάθε μέρα.
Δυσκοιλιότητα:
• Κολοκύθι σε κονσέρβα.
• Ελαττώνω τα λαχανικά.
• Προσθέτω συκώτι στο φαγητό του.
Εντερικά (διάρροια/εμετός):
• Πορτοκαλιά κολοκύθα
• Χαμομήλι
• Γιαούρτι
• Άργιλος
• Μέλι
• Natural Applesauce
Αν παίρνει αντιβίωση:
• Προβιοτικά
• Βιταμίνη C
• Βιταμίνη Ε
Στο ταξίδι:
• Κονσέρβα σκουμπρί, τόνο, σολομό, σαρδέλα (σε λάδι).
• Cottage Cheese
• Natural Applesauce
• Μεγάλα κόκαλα για μασούλημα (recreational bones).