Λεισμανίαση παρότι έκανε εμβόλιο


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Η περίπτωση είναι φίλου, αλλά την βάζω για να δω αν έχετε ακούσει αντίστοιχα περιστατικά.

Πέρυσι λοιπόν έκανε το εμβόλιο καλαζάρ στη σκύλα του. Πριν από 2 μήνες, αφού έκλεισε χρόνο από το 1ο εμβόλιο, έκανε το επαναληπτικό. Ένα μήνα μετά το εμβόλιο, στο πλαίσιο του χειμερινού πακέτου αιματολογικών εξετάσεων, βρέθηκε με καλαζάρ 1/200. Ξεκίνησε ζυλαπούρ και μετά από 1 μήνα ξαναέκανε εξέταση, όπου βρέθηκε με 1/800! Από το σημείο αυτό πια ξεκίνησε θεραπεία με γλουκαντίμ.

Έχετε ξανακούσει κάτι παρόμοιο? Να υποθέσω ότι το παράσιτο το είχε αρπάξει παρά το εμβόλιο και το εμβόλιο το πυροδότησε?
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Δεν έχω ακούσει για κάτι αντίστοιχο, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τον ρόλο της έξτρα προστασίας αλλά δεν την επιτυγχάνει 100% και γι'αυτό συμβουλεύουν να συνεχίζουμε και τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα, όπως η σιτρονέλλα...
 
  • Like
Reactions: kryptiae and ghelly


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Αν πριν 2 μήνες έκλεισε 1 χρόνο, τοτε έκανε την σειρά των τριών πρώτων μέσα στο καλοκαίρι. Εντελώς λάθος.
Και ο κτηνίατρος του απαράδεκτος. Ενώ ξέρει ότι δεν είναι σωστό να γίνεται το καλοκαίρι, αντί να του προτείνει να το κάνει αργότερα αυτός το έκανε για να τσεπωσει το 150αρι.
Το πιθανότερο να κόλλησε ανάμεσα στα πρώτα εμβόλια.
 
  • Like
Reactions: Aslan and GRDANE


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Είμαι παντελώς άσχετη το δηλώνω εξ αρχής:
μήπως τον τίτλο τον βρίσκουν επειδη ακριβώς εγινε 1 μήνα μετά το εμβόλιο η αιμοληψία?
 
  • Like
Reactions: Aslan


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πριν το εμβόλιο κάνεις εξετάσεις, γιατί το εμβόλιο περιέχει πρωτεΐνες του παρασιτου που ενεργοποιούν τα αντισώματα.
Ο τίτλος ακριβώς αυτό δείχνει, τα αντισώματα εναντίον του ιού.
Απόλυτα λογικό, έτσι όπως το καταλαβαίνω, να "δείχνει" θετικός ο σκύλος.
 
  • Like
Reactions: Aslan and GRDANE






Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ποιό εμβόλιο έκανε;
Canileash ή Leisguard;

Στο Canileash αναφέρει στο pdf της εταιρείας τα εξής :

"5.3 Πρέπει να γίνει κάποια παρακολούθηση μετά τον εμβολιασμό;

Δεν είναι απαραίτητη η τακτική εξέταση των ζώων προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο αναγνωρίστηκε από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τίτλοι IFAT θα είναι θετικοί για μια μικρή περίοδο μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ο προστατευτικός μηχανισμός προέρχεται από την κυτταρική ανοσία, που δεν μπορεί να ανιχνευτεί με ορολογικές μεθόδους. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται, επίσης, η προσπάθεια προσδιορισμού του μεσοδιαστήματος επανεμβολιασμού ή των απαιτήσεων για αναμνηστικό εμβολιασμό, να βασίζεται στην ορολογική ανάλυση. Θα πρέπει να ακολουθείται το εγκεκριμένο πρωτόκολλο του ετήσιου επανεμβολιασμού."

Επίσης η Βασιλική Νταβλούρου στην ιστοσελίδα της (που ομολογώ είναι εξαιρετική), αναφέρει :

"7ζ. Λόγω του εμβολιασμού θα προκύψουν κανονικά παροδικοί θετικοί τίτλοι στην ορολογική εξέταση. Ωστόσο, οι τίτλοι αυτοί αναμένεται να έχουν μειωθεί έως τη χρονική στιγμή της πρώτης ετήσιας αναμηνηστικής δόσης. Σε κάθε περίπτωση, ο προεμβολιακός ορολογικός έλεγχος χρειάζεται μόνο πριν από τον πρώτο εμβολιασμό.

Είναι λογικό πως μετά τον εμβολιασμό θα προκύψουν θετικοί τίτλοι στη ορολογική εξέταση. Αλλά αναμένεται να πέσουν μέχρι τη χρονική στιγμή του επανεμβολιασμού. Άρα στο μεσοδιάστημα η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη. Εκτός και αν.......προκύψουν κλινικά συμπτώματα. Το ότι ο προεμβολιακός ορολογικός έλεγχος χρειάζεται μόνο πριν από τον πρώτο εμβολιασμό είναι οδηγία της εταιρείας και κατά τη γνώμη μου ο ιδιώτης κτηνίατρος ΔΕΝ θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη μιας τέτοιας δήλωσης."

Αν και τα 2 εμβόλια στοχεύουν στο να αυξήσουν τα αντισώματα ώστε να αμυνθεί ο οργανισμός, λογικά ακριβώς τα ίδια θα ισχύουν και για το Leishguard.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι κτηνίατροι θα έπρεπε να τα γνωρίζουν αυτά και να σε καθοδηγούν.
Οχι να σε αγχώνουν και να σε υποβάλλουν σε τέτοια δοκιμασία.
Για ποιό λόγο δηλαδή κάνανε εξέταση 1 μήνα μετά το εμβόλιο;
Είναι νομίζω εντελώς αψυχολόγητο και δεν ξέρω αν ήταν θέμα άγνοιας ή πρόθεσης για άλλους λόγους...
Ο,τι και από τα 2 να ήταν, είναι απαράδεκτο.
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το leishguard είναι εμβόλιο; Είχα μείνει με την αίσθηση ότι είναι φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα.
 
  • Like
Reactions: vrmode


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Όχι δεν είναι εμβόλιο, έχεις απόλυτο δίκιο. Απλά επειδή και αυτό κατατάσσεται στα προληπτικά μέτρα κατά του καλαζάρ, ίσως κάποιοι να εννοούν και αυτό εμβόλιο.
 


fani

Well-Known Member
30 Οκτωβρίου 2010
2.468
408
Αθήνα
Πάντως εμείς κάνουμε το τεστακι της εταιρείας του εμβολίου πχ τώρα θα το κάνουμε και εμβόλιο (επαναληπτικο) το είχαμε κάνει το Απρίλιο. ουσιαστικά κάνουμε τις εξετάσεις οπως πριν το εμβόλιο αλλά με τεστακι της εταιρίας.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Λογικά πριν το επαναληπτικό κάνετε εξέταση, όχι μετά.
Έχετε ξανακάνει εξέταση;
Αυτό που θα κάνετε είναι το πρώτο επαναληπτικό;
Τι διαφορά έχει το τεστ της εταιρείας;
 


Asimina

New Member
1 Μαρτίου 2011
4
0
Καλησπέρα,
Κανάμε αιματολογικό έλεγχο πριν από τρεις βδομάδες στο Φρίξο μας και εμφάνισε θετικό τίτλο λεισμανίασης 1/800. 'Εκανε το δεύτερο ετήσιο εμβολιασμό με το canileish τον Μάρτη. Έκτοτε και πριν από αυτό δηλαδή δεν έχουμε σταματήσει να βάζουμε μεθοδικά αμπούλα, να ψεκάζεται με σιτρονέλα, να μη μένει έξω. Όλες οι υπόλοιπες βιοχημικές εξετάσεις του ήταν μια χαρά. Αύριο θα πάμε για επαναληπτική αιμοληψία καθώς ο κτηνίατρος πιστεύει ότι το αποτέλεσμα δεν συνάδει ούτε με την εικόνα του σκύλου ούτε με τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε λεμφαδένα για τελική εκτίμηση. Το τεστάκι της εταιρείας δεν το έχουμε κάνει...
Έχουμε σκάσει οικογενειακώς..και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Σας εξήγησε ο κτηνίατρος περί αντισωμάτων και τι αναφέρει η ίδια η εταιρεία; Σας εξήγησε με απλά λόγια τι κάνει το εμβόλιο;
 


kosmaki

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2015
367
793
37
Πάντως, εγώ που το συζήτησα με τον κτηνίατρό μου το εμβόλιο μόλις βρήκαμε τη Ντόντο και τελείωσαν ο πρώτος κύκλος εμβολίων, μου είχε πει πως έχει δει πολλά τέτοια περιστατικά γι' αυτό δεν το προτείνει. Δεν αποτρέπει φυσικά τους κηδεμόνες των ζώων να προχωρήσουν, απλά μου το ανέφερε ως μία έξτρα προστασία. Επίσης μου τόνισε πως το πρωτόκολλο του εμβολίου (δική μου έκφραση) θέλει ΑΠΟΛΥΤΗ συνέπεια προς το χρόνο των επαναληπτικών, και σε πολλές περιπτώσεις που αναφέρουν ότι ζώα μετά το εμβόλιο νόσησαν από την εταιρεία απάντησαν πως γι αυτό ευθύνεται η ασυνέπεια (δηλ θέλει ακρίβεια μέρας, όπως το κατάλαβα εγώ). Ημουν σε σκέψεις να το κάνω για έξτρα προστασία, αλλά η μουργίτσα μου τη Πέμπτη που πήραμε τις εξετάσεις είχε 1/100 :(, οπότε προς το παρόν μάλλον αναβάλλεται (αν όχι το ξεχνάω). (υγ: φυσικά έχω πάθει πλάκα, αν και η γιατρός μου είπε να μην ανησυχώ, από τη μέρα που το έμαθα την έχω κατσιάσει στις αγκαλιές από το αγχός μου, πλέον με αποφεύγει)
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Τι διαφορά έχει το τεστ της εταιρείας;
Από τον εμβολιασμό και μετά ο σκύλος θα έχει αντισώματα οπότε θα εμφανίζεται θετικός σε τεστ καλαζάρ. Το τεστ της συγκεκριμένης εταιρείας ανιχνεύει κάτι επιπλέον από τα αντισώματα (πρωτεΐνες νομίζω) για να διαχωρίζονται τα αντισώματα λόγω εμβολίου από τα αντισώματα λόγω ασθένειας.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Μάλιστα! Σε ευχαριστώ!
Έτσι μου λύνεται και η απορία πως μπορεί κάποιος σε σκύλο εμβολιασμενο να ξεχωρίσει αν όντως ο σκύλος έχει καλαζάρ ή είναι false alarm λόγω αντισωμάτων του ίδιου του εμβολίου.
 
  • Like
Reactions: sis


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Καλησπέρα,
Ίσως χρειαστεί να κάνουμε λεμφαδένα για τελική εκτίμηση. Το τεστάκι της εταιρείας δεν το έχουμε κάνει...
Πριν απ' οτιδήποτε άλλο κάντε το τεστ της εταιρείας, συζήτησέ το με τον κτηνίατρό σου θα πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί το εμβόλιο σε σχέση με τα διάφορα διαθέσιμα τεστ καλαζάρ (κι εμένα ο κτηνίατρος μου το είχε εξηγήσει).

Επίσης μου τόνισε πως το πρωτόκολλο του εμβολίου (δική μου έκφραση) θέλει ΑΠΟΛΥΤΗ συνέπεια προς το χρόνο των επαναληπτικών, και σε πολλές περιπτώσεις που αναφέρουν ότι ζώα μετά το εμβόλιο νόσησαν από την εταιρεία απάντησαν πως γι αυτό ευθύνεται η ασυνέπεια (δηλ θέλει ακρίβεια μέρας, όπως το κατάλαβα εγώ).
Ο κτηνίατρος μου είχε πει το ίδιο ως προς τη συνέπεια της επανάληψης, ότι δηλαδεί αν ξεφύγει από το χρονικό περιθώριο (που δε θυμάμαι πόσ είναι), παύει η όποια κάλυψη του εμβολίου και θα πρέπει να ξαναγίνουν οι 3 δόσεις από την αρχή. Αν η εταιρεία απάντησε πάντως ότι φταίει η ασυνέπεια και μόνο είναι μεγάλο φάουλ, γιατί το εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία από την ασθένεια. Είναι απλά ένα επιπλέον μέτρο που μπορεί να λάβει όποιος θέλει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο σκύλος είναι απόλυτα ασφαλής. Περαστικά στη μικρή σου και μη στενοχωριέσαι, όλα θα πάνε καλά!
 
  • Like
Reactions: kosmaki


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, δεν είχε νόημα να κάνει εξέταση έναν και δύο μήνες μετά το επαναληπτικό? Επίσης είναι φάουλ αυτή τη στιγμή η θεραπεία γκλουκαντίμ?
Το ανέβασμα όμως από το 1/200 σε 1/800 σε ένα μήνα είναι φυσιολογικό?
Τέλος άλλη ερώτηση:
To leisquard όπως γράφετε πιο πάνω δημιουργεί επίσης αντισώματα - αυτό σημαίνει ότι σκύλος που παίρνει προληπτικά (χωρίς να έχει τίτλο) leisquard ή cilroton (το αντίστοιχο ανθρώπινο), θα πρέπει να εμφανίσει κάποια στιγμή τίτλο έστω κι αν δεν έχει τσιμπηθεί?
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Βάσω νομίζω πως άδικα στεναχωριέται ο φίλος σου και κυρίως επιβαρύνεται ο οργανισμός του σκύλου του.
Θα το συζήτηγα ενδελεχώς με τον κτηνίατρο. Γιατί μπορεί κάλλιστα ο αυξημένος τίτλος να προήλθε από το εμβόλιο και όχι από την ίδια την ασθένεια.

Με βάση αυτά που διαβάζω για το leishguard, καταλαβαίνω πως κάνει κάτι αντίστοιχο, άρα ενδέχεται και με αυτό να δείξει "πλασματικές" τιμές στον τίτλο αντισωμάτων.
Ο κτηνίατρος πρέπει να τα απαντήσει αυτά με βάση και τις οδηγίες κάθε εταιρείας.

Προσωπικά θα είχα πολλές και βάσιμες ελπίδες πως είναι false alarm.
Εύχομαι τα καλύτερα!