Ο Σκύλος στην Τέχνη


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
d5ZofbkvG3TzQtSLSEhLgh-1200-80.jpg

8000 χρόνια πρίν! Προ-Νεολιθική εποχή. Ο προπάππους μας σκάλισε στον βράχο σκηνές απο τα κυνήγια του, και δεν μιλάμε τώρα οτι πήγαινε για λαγουδάκια η πέρδικες...
Δώσε σ αυτόν τον τύπο ένα τόξο, λίγα βέλη και δυό καλά σκυλιά και πάει για λιοντάρια! BADASS.
 

Attachments





canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Μια διόρθωση:

Εγώ είμαι ο admin... στον πίνακα. Ο admin είναι στο βαρκάκι στην λίμνη.

Παρακάτω φωτογραφίες από πίνακες στην The Queens Gallery, στο Palace of Holyroodhouse του Εδιμβούργου. Υπήρχε η έκθεση "Canaletto & the Art of Venice" και το πρόβλημα είναι ότι δε θυμάμαι περισσότερα τώρα... Κάπου θα έχω το βιβλιαράκι με τις σημειώσεις, αλλά...

Όποιος γνωρίζει, ας βάλει τις πληροφορίες για τους πίνακες.

Edinburgh dog 01.jpgEdinburgh dog paints 02.jpgEdinburgh dog sketch.jpg
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
...και μια που είμαι σε αυτό τον φάκελο. Από το National Museum of Scotland (που είχε τον ατελείωτο) μέρος μίας Pictish Stone. Συγκεκριμένα μια Class II η Hilton of Cadboll Stone:

Class II Hilton of Cadboll Stone.jpg

Από την ίδια έκθεση και περίοδο των Picts και των Pictish symbols:

National Museum of Scotland dog.jpg
 






takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
de44bd0f-030d-4d3e-aac0-af6fd8d865f7.jpg

Ρένος Η. Αποστολίδης, Αυτός που γαβγίζουν οι σκύλοι, 1998, 12 διηγήματα και 1 ποιήμα

"Γράφω σε σένα, σε κανέναν άλλον. Σε δεύτερο πρόσωπο έτσι - σε σένα, σου λέω! - γράμμα που δεν θα διαβάσεις. Έχω γιομίσει και τους δυο στυλογράφους, να μην μας διακόψει κανείς και τίποτα! - τίποτα να μην μπει ανάμεσά μας. Του γέμισα καθαρό μελάνι, γαλανό σαν τα δυο σου τυφλά μάτια, που κοίταγαν το υπερκόσμιο και σ' άφηναν να τρακέρνεις στα κοτρώνια, στα βράχια... - δε σ' ένοιαζε! Είχες μάθει να πονάς! Μ' ακολουθούσες, τυφλέ μου, μ' οδηγό το βήμα μου: Σταμάταγα; Σταμάταγες! Κοίταγες τον ήλιο χωρίς να τον βλέπεις άνοιγες τα δυο σου πόδια κατά μένα, κατά τον ήχο μου - "να παίξουμε; να τρέξουμε;" "Δεν μπορείς, αγόρι μου, δεν μπορείς!" - και καναξεκίναγα ... Ξαναξεκίναγες! : "Πάμε πάλι!..."
Ξαναντιντίνιζε η αλυσίδα ξοπίσω σου, στα χαλίκια και στα κακοτράχαλα, κρεμασμένη απ' το κολλάρο σου ανάμεσα στα πόδια σου, δε μπερδευόσουν να σέρνεις της ελευθερία σου, τυφλέ μου!"
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Molossian_Hound,_British_Museum.jpg
Mollossian dog. ΡωμαΪκό αντίγραφο British Museum

MolossiandogKeramikos.jpg
Επιτύμβιο Μολοσσός, 320 πχ. Κεραμικός

Τὸ δ’ ἐν τῇ Μολοττίᾳ γένος τῶν κυνῶν τὸ μὲν θηρευτικὸν οὐδὲν διαφέρει πρὸς τὸ παρὰ τοῖς ἄλλοις, τὸ δ’ ἀκόλουθον τοῖς προβάτοις τῷ μεγέθει καὶ τῇ ἀνδρίᾳ τῇ πρὸς τὰ θηρία. Διαφέρουσι δ’ οἱ ἐξ ἀμφοῖν ἀνδρίᾳ καὶ φιλοπονίᾳ, οἵ τε ἐκ τῶν ἐν τῇ Μολοττίᾳ γιγνομένων κυνῶν καὶ ἐκ τῶν Λακωνικῶν.
Αριστοτέλης "Περί τα ζώα ιστορίαι".

Ελεύθερη μετάφραση. *
Οι Μολοσσοί που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι δεν διαφέρουν από τα άλλα σκυλιά αλλά αυτά που χρησιμοποιούνται σαν τσοπανόσκυλα, διακρίνονται για το θάρρος τους στην μάχη εναντίον των θηρίων και για το μέγεθός τους. ΟΙ σκύλοι από διασταύρωση αυτών των δύο ειδών Λακωνικών και Μολοσσών είναι φημισμένα και για την ανδρεία τους και για την αντοχή τους στη σκληρή εργασία.

*Οποιαδήποτε διόρθωση στη μετάφραση είναι καλοδεχούμενη. Η γνώση μου περί αρχαίων ελληνικών δεν είναι η καλύτερη.
 
Last edited:


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
92fbeb7969eb143c8eda9fdaf70e3fd2.jpg

Diana ARBUS. HERMAPHRODITE AND A DOG IN CARNIVAL TRAILER 1970.

“Φωτογράφισα πολύ τους freaks*. Ήταν από τα πρώτα θέματά μου και μου προκαλούσαν μεγάλη έξαψη. Τα λάτρεψα αυτά τα άτομα. Λατρεύω και σήμερα μερικούς από αυτούς. Δεν θέλω να πω ότι είναι καλοί μου φίλοι, αλλά μου προκαλούν ένα μείγμα ντροπής και δέους. Υπάρχει κάτι το μυθικό στους freaks. Είναι σαν κάποιον σ' ένα παραμύθι, που σε σταματάει και απαιτεί να του πεις τη λύση ενός αινίγματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι πορεύονται στη ζωή φοβούμενοι ότι θα έχουν κάποια στιγμή μια τραυματική εμπειρία. Τα μειονεκτικά άτομα γεννιούνται με το τραύμα τους. 'Εχουν ήδη στη ζωή τους περάσει το τεστ. Είναι αριστοκράτες.
 
  • Like
Reactions: spyv


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905

Wes Anderson ISLE OF DOGS, Tο νησί των σκύλων 2018

Τί συμβαίνει όταν οι σκύλοι στην Ιαπωνία εξορίζονται σε ένα σκουπιδονήσι ως υπεύθυνοι για την "γρίπη των σκύλων" που μαστίζει τους ανθρώπους και ένα αγόρι αναζητά τον σκύλο του στο νησί των σκύλων;

Πρωτότυπο animation, σατυρίζει, προβληματίζει. Αξίζει, νομίζω.
 




Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
product_main_9789601677613.jpg

Jack LONDON. THE CALL OF THE WILD- Το κάλεσμα της άγριας φύσης. 1903

"Μόνο για ένα πράγμα ήταν ευχαριστημένος: του είχαν βγάλει το σκοινί, δείχνοντας έτσι μια ανόητη υπεροχή, αλλά τώρα ήταν ευκαιρία να τους δώσει να καταλάβουν. Δε θα του ξανάβαζαν ποτέ σκοινί γύρω απ’ τον λαιμό του. Πάνω σ’ αυτό ήταν αμετακίνητος. Δυο μέρες και δυο νύχτες ούτε έφαγε ούτε ήπιε και σ’ αυτό το διάστημα του μαρτυρίου μάζεψε τέτοιο απόθεμα οργής, για να το εξαπολύσει στον πρώτο που θα του φερόταν άσχημα. Τα μάτια του έσταζαν αίμα και είχε μεταμορφωθεί σε λυσσασμένο δαίμονα. Τόσο πολύ είχε αλλάξει, ώστε ούτε ο ίδιος ο δικαστής δε θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει. Όσο για τους υπαλλήλους της ταχείας, αναστέναξαν με ανακούφιση όταν τον ξεφόρτωσαν στο Σιάτλ."
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
El lavatorio.jpg
jacopo TINTORETΤO, lA LAVANDA DEI PIEDI - 1548-49 Museo del Prado Madrid

O Χριστός λίγο πριν το μυστικό δείπνο πλένει τα πόδαι του Πέτρου ως ένδειξη ταπεινότητας.
Ο πίνακας διαβάζεται από δεξιά σε μια νοητή διαγώνια προς τα πίσω. Ο σκύλος συνδέει με ένα τρόπο τα μέρη του πίνακα, κλείνει τον κύκλο.
 


SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Ας χαζέψουμε και μερικά κυνηγόσκυλα!

Παρακάτω, ο μύθος του Μελέαγρου. O Μελέαγρος, γιος του βασιλιά της Καλυδώνας, κλασική ιστορία, μια βλακεία έκανε ο πατέρας - η Άρτεμις εκνευρίστηκε και έστειλε τον Καλυδώνιο κάπρο στη γη τους. Μαζεύτηκαν λοιπόν 10-15 νοματαίοι, μεταξύ τους και η Αταλάντη, αγαπημένη του Μελέαγρου, πήραν και τα σκυλιά και το ρίξαν στο κυνήγι.

Φήμες λένε ότι υπήρχε ένα άγαλμα του 4ου αι πΧ. που αποδίδεται στο Σκόπα, αλλά δε σώζεται. Ο τύπος άρεσε στους Ρωμαίους, και υπάρχουν πολλά αγάλματα του ίδιου τύπου, του Μελέαγρου, συνοδευόμενου από το κεφάλι του κάπρου και το πιστό του κυνηγόσκυλο.

11403.jpg
Ο Μελέαγρος με το σκυλί του, άνευ κάπρου, ρωμαικό του 1ου αι. μΧ, Βερολίνο. Στα μάτια τον κοιτάει τον αγαπημένο του, ο σκύλος. Μου αρέσει το κολάρο του.

cq5dam.web.1280.1280.jpeg
Ο Μελέαγρος εδώ με το κεφάλι του κάπρου και το σκύλο που πάλι τον κοιτάζει στα μάτια, 2ος αι. μΧ. Βρίσκεται στο Βατικανό - φαίνεται άλλωστε από το φύλο συκής...

Screen Shot 2016-04-27 at 10.57.52 AM.jpg
Ανάγλυφο, μέρος μιας σαρκοφάγου που βρέθηκε στη Ρώμη, 2ος αι. μΧ. Ο Μελέαγρος με την αγαπημένη του Αταλάντη, μετά το κυνήγι. Ο σκύλος ξελαιμιάζεται να κοιτάζει την Αταλάντη, μάλλον επειδή ο καλλιτέχνης δεν είχε χώρο να τον σκαλίσει πουθενά αλλού...

8158154173_251f87e7d6_k.jpg
Ο Μελέαγρος, εδώ με όλη την κομπανία, σαρκοφάγος του 3ου αι. μΧ., Musei Capitolini, Ρώμη. Ο καλλιτέχνης κάθησε και σκάλισε το γκριφονοειδές τρίχωμα των σκύλων που επιτίθενται στο τέρας. Μπόνους ο ωραίος σκύλος με τα σηκωμένα αυτιά και το κολάρο που την έχει πέσει σε ένα κουνέλι!

1280px-Death_Meleager_Louvre_Ma654.jpg
Ο θάνατος του Μελέαγρου, ανάγλυφο μέρος σαρκοφάγου του 2ου αι. μΧ, στο Λούβρο. Δίπλα του, το κεφάλι του κάπρου, και, όπως πάντα, ένα κυνηγόσκυλο...

SFK_CCM_R_1992_8_22-001.jpg
Ωσάν καλός μύθος που σέβεται τον εαυτό του, το θέμα επιβίωσε και έφτασε ως την Αναγέννηση και μετέπειτα, με πιο μοντέρνα σκυλιά πάντως. Εδώ, από τον Ρούμπενς, Colchester and Ipswich Museums. Μα γιατί φοράει παλτουδάκι ο σκύλος, κάτω δεξά, δεν μπορώ να καταλάβω!

Εσείς, αν ήσασταν μέσα στον πίνακα του Ρούμπενς, ποιος θα ήσασταν?? :LOL::LOL::LOL:
 




Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Το συντριβάνι του βασιλιά Matthias, στο κάστρο της Βούδας, Ουγγαρία
Πραγματικά εντυπωσιακό από κοντά!

Το συντριβάνι του Ματθαίου – Το καλύτερο και πιο φωτογραφημένο γλυπτό του κάστρου βρίσκεται στη δυτική αυλή του κάστρου. Πρόκειται για το σιντριβάνι του Ματθαίου (Mátyás kútja), ένα νεομπαρόκ σύμπλεγμα γλυπτών, από τον γλύπτη Alajos Stróbl του 1904. Το θεαματικό αυτό συντριβάνι αναπαριστά μια ομάδα κυνηγών με αρχηγό τον βασιλιά Ματθαίο. Οι κυνηγοί στέκονται πάνω σε βράχια ανάμεσα από τα οποία κυλά το νερό. Στην κορυφή βρίσκεται ο βασιλιάς Ματθαίος με την κυνηγετική του στολή και κρατώντας το τόξο του με το δεξί του χέρι. Αριστερά του βρίσκεται ένα σκοτωμένο πελώριο ελάφι. Στα χαμηλότερα βράχια, ένας ακόλουθος φυσά μέσα από το κέρατο ενώ ο άλλος στέκεται ακουμπισμένος σε ένα βράχο, έχοντας γυρισμένη τη πλάτη στους θεατές. Η κεντρική σκηνή συμπληρώνεται από τρία κυνηγόσκυλα. Στα δεξιά υπάρχει το άγαλμα της Szép Ilonka, ηρωίδα μια πολύς γνωστής μπαλάντας του 19ου αιώνα του Mihály Vörösmarty, που κρατά ένα ελαφάκι προστατεύοντάς το από τους κυνηγούς. Στα αριστερά τέλος βρίσκεται το άγαλμα του ιταλού χρονικογράφου Galeotto Marzio που έζησε στην αυλή του βασιλιά Ματθαίου. Ένας σκύλος είναι ξαπλωμένος στα πόδια του ενώ στο χέρι του στέκεται ένα γεράκι.


1024px-Mátyás_kút.jpg
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Girl With Her Dog Statue is located along the walkway on the Pest side of Budapest, Hungary.
The sculpture is made by Artist David Raffai from bronze.


statue.jpg

πολύ ωραίο θέμα! Συγχαρητήρια!

Γενικά η Βουδαπέστη είναι γεμάτη αγάλματα, με το συγκεκριμένο είχε κολλήσει ο γιος μου και μία τραβούσε το χέρι της κοπέλας να σηκωθεί, μια τη μπάλα από το στόμα του σκύλου για να την πάρει!
 


SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Γενικά η Βουδαπέστη είναι γεμάτη αγάλματα
Εγώ είχα κολλήσει με αυτό εδώ
200260CE-0C89-49B1-9776-2E85352B033E.jpeg
Κοίτα ζάρα το μπασέ! Σκέτο ποίμα!
W1siZiIsInVwbG9hZHMvcGxhY2VfaW1hZ2VzLzJhYjUxNmY4N2IyMDYyMjBhZF9Hw6l6YURlenPFkUZla2V0ZS1Db2x1bW...jpg

Kαλά εννοείται το συντριβάνι είναι για πολύ χάζι, είναι και τεράστιο, και ο σκύλος που βάλανε δίπλα στον αριστερό κύριο είναι στεγνά από τους πιο όμορφους σκύλους που έχω δει!
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Εγώ είχα κολλήσει με αυτό εδώ
View attachment 73174
Κοίτα ζάρα το μπασέ! Σκέτο ποίμα!
View attachment 73175

Kαλά εννοείται το συντριβάνι είναι για πολύ χάζι, είναι και τεράστιο, και ο σκύλος που βάλανε δίπλα στον αριστερό κύριο είναι στεγνά από τους πιο όμορφους σκύλους που έχω δει!
Αυτό το άγαλμα μου ξέφυγε, κρίμα! Υπέροχη πόλη, απολαυστικό ταξίδι, αν και είχα πάει κάπως αρνητικά προδιατεθειμένη με εξέπληξε πολύ ευχάριστα!
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Dogs Playing Poker, by Cassius Marcellus Coolidge, refers with each other for an 1894 painting, a 1903 number of 16 oil paintings commissioned by Brown & Bigelow to market cigars, along with a 1910 painting. All 18 works of art within the overall series feature anthropomorphized dogs, however the eleven by which dogs are sitting down around a card table have grown to be well-known within the U . s . States as types of kitsch art home based decoration.


 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.793
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf