Πνίχτης για περπάτημα;


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ναι ρε συ, αλλά λεμε τωρα οτι σου ξεφυγε, πραγμα συνηθες για τον μεσο ιδιοκτητη στη βολτα. Μονο το προνγκ θα σταματησει τον σκυλο στην περιπτωση που περιγραφω και θα μεινει στη θεση του ψηλα (μολις κατω απο τα αυτια).
Αρη, έχω διαβάσει όλο το θέμα μέχρι εδώ, απλά χρησιμοποιώ το ανωτέρω κείμενό σου για τη φράση που υπογράμμισα.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για τον μέσο ιδιοκτήτη και, επειδή δεν είναι ανάγκη να "ευλογάμε τα γένια μας" μέσα σε ένα τέτοιο forum, με τον όρο "μέσος ιδιοκτήτης" εννοούμε συνήθως τον "αμελή", ή "πλημελή", ή "μέτριο" ιδιοκτήτη...

Στη γενική, λοιπόν, περίπτωση αυτή, ο σκύλος σαφώς και θα προλάβει (πάρα πολλές φορές) να ξεφύγει 1-2 μέτρα μπροστά και αυτό να του δημιουργήσει και την απαραίτητη ορμή, ώστε να ακολουθήσει το "βγάλσιμο του ώμου", ή το πέσιμο του ιδιοκτήτη και, οπωσδήποτε ο πόνος του σκύλου στην περιοχή του λαιμού, με όλες τις επιπτώσεις που έχουν περιγραφτεί αναλυτικά...

Η λύση, λοιπόν, για τον μέσο ιδιοκτήτη είναι να γίνει ...καλός χειριστής (υποσύνολο, όπως ξέρουμε, του καλού ιδιοκτήτη). Ετσι, συμφωνώ (κατά τεκμήριο) με τον Κώστα, που οι τοποθετήσεις του είναι προσανατολισμένες στη δουλειά που έχει γίνει προκαταβολικά με το σκύλο (και, πάνω απ' όλα, κοινωνικοποίηση σε όσο περισσότερες καταστάσεις είναι δυνατόν).
Οταν γίνει αυτή η δουλειά (με όποιο εργαλείο και μέθοδο εφαρμόσει ο χειριστής, σε στενή συνεργασία με τον εκπαιδευτή - που έχει προσεκτικά και μελετημένα επιλέξει), ο σκύλος μαθαίνει, τελικά (εύκολα ή δύσκολα), ότι "οφείλει" να περπατάει δίπλα στο χειριστή, ανεξάρτητα από τις περισπάσεις που συμβαίνουν στον κοινό δρόμο...

Και, βέβαια, "κοινός δρόμος" σημαίνει ότι και ο ιδιοκτήτης συμμετέχει με όλη του την προσήλωση (και όχι μόνο ο σκύλος). Π.χ., προσωπικά, δεν παίρνω ποτέ τσιγάρα, κινητό κλπ., όταν βγαίνω για τη βόλτα "μας" με τη Μόκα. Σίγουρα, είχα από την αρχή ένα βασικό λόγο, ότι έπρεπε να προβλέπω ο ίδιος τι μπορεί να βρεθεί μπροστά μας (ή και πίσω μας) που πιθανόν θα την φοβίσει - τρομάξει. Ετσι, έμαθα σταδιακά να βλέπω "σαν σκύλος". Εμαθα να κοιτάζω, με οπτική γωνία που η κορυφή της βρίσκεται σε ύψος 70cm...
Στην περίπτωση, λοιπόν, του "κοινού δρόμου", ο καλός χειριστής αντιλαμβάνεται (σε μία πλειονότητα περιπτώσεων - εξαιρώ τη γάτα που θα κρύβεται στο σκοτάδι και όλα τα θέματα που ο σκύλος μπορεί να αντιληφθεί πολύ νωρίτερα από τον άνθρωπο) τι θα ερεθίσει το σκύλο του...

Τώρα, σε περίπτωση που ο σκύλος, παρόλα τα παραπάνω (δηλαδή, εκπαιδευμένος και αυτοσυγκεντρωμένος ιδιοκτήτης), διανοηθεί να ορμήσει μπροστά, ή πλάγια (επαναλαμβάνω: μπροστά ή πλάγια και όχι πίσω - δεν θίγω εδώ το θέμα του φοβικού σκυλιού), τότε η λύση είναι αυτή που ξέρουμε πολύ καλά: Του "παίρνεις" το κεφάλι στη μεγάλη ανάγκη, για να μη ρισκάρεις να του το πάρει κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο, ή για να μη ρισκάρεις να τραυματιστεί ένα παιδάκι, ή ένα άλλο ζώο...

Τώρα, αν θα κάνεις τη σκληρή (και, ίσως, "απάνθρωπη") αυτή κίνηση με δερμάτινο, με prong, ή με πνίχτη, εξαρτάται από το τι φοράει εκείνη τη στιγμή ο σκύλος σου....

Γι' αυτό το λόγο, οι περισσότεροι εκπαιδευτές (που έχω γνωρίσει προσωπικά, ή έχω διαβάσει) σου μιλάνε για διόρθωση στιγμιαία και έντονη, σε κάθε περίπτωση.

Υ.Γ. Και κάτι άλλο που μου θίμισε το post της kasi και το εκφράζω σαν απόλυτα προσωπική άποψη: Ο θόρυβος που κάνει ο πνίχτης είναι ..."θεϊκός". Τις περισσότερες φορές υπενθυμίζει στο καλά εκπαιδευμένο σκύλο ότι πρέπει να είναι πειθαρχημένος.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Υ.Γ. Και κάτι άλλο που μου θίμισε το post της kasi και το εκφράζω σαν απόλυτα προσωπική άποψη: Ο θόρυβος που κάνει ο πνίχτης είναι ..."θεϊκός". Τις περισσότερες φορές υπενθυμίζει στο καλά εκπαιδευμένο σκύλο ότι πρέπει να είναι πειθαρχημένος.
Γιάννη, συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος του μηνύματός σου

Απλά να σταθώ λίγο σε αυτό το τελευταίο:

Αν έχεις ένα σκύλο που μαθαίνει γρήγορα να αποφεύγει τις... κακοτοπιές, τότε με το να τινάζεις λίγο τον πνίχτη χωρίς να τον τιμωρείς, τον μαθαίνεις ότι πάλι δεν παίζει διόρθωση στη μέση.

Υπάρχουν σκυλιά που αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα ότι ο ήχος δεν ακολουθείται από διόρθωση, οπότε μια από τα ίδια

:)
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Αν έχεις ένα σκύλο που μαθαίνει γρήγορα να αποφεύγει τις... κακοτοπιές, τότε με το να τινάζεις λίγο τον πνίχτη χωρίς να τον τιμωρείς, τον μαθαίνεις ότι πάλι δεν παίζει διόρθωση στη μέση.

Υπάρχουν σκυλιά που αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα ότι ο ήχος δεν ακολουθείται από διόρθωση, οπότε μια από τα ίδια
Κώστα, με πήρες χαμπάρι!!! Αυτό είναι το δικό μου μειονέκτημα, όπως πολύ σωστά κατάλαβες: Τη "λυπάμαι" και τις χαρίζω κάποιες φορές...:(

Αλλά, εδώ δεν εννοούσα αυτό ακριβώς. Εννοούσα ότι και μόνο που περπατάτε (μαζί) με χαλαρό λουρί, ο πνίχτης κάνει ένα αδιόρατο ήχο (πήγαινε-έλα της αλυσίδας στον κρίκο - μιλάμε για λεπτό, ποιοτικό πνίχτη και όχι την αλυσίδα της ...άγκυρας) που ...υπενθυμίζει στους "παλαιότερους" και μαθαίνει στους "νεότερους"...:cool:
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συμφωνοι Γιαννη, αλλά προσπαθωντας να ειμαι απολυτα ρεαλιστης, δεν μπορω να παραβλεψω ότι ο μεσος χειριστης/ιδιοκτητης Αρης δεν μπορει να πλησιασει ουτε από μακρια την τελειοτητα. Για την ακριβεια, δεν μπορει κάν να την δει, δεν μιλαμε να την αγγιξει κιολας.

Ο μεσος Αρης και η τυχαια μεση Ελενη και ολοι οι παρα πολλοι μεσοι, εχουν σκυλο υπερανω των δυναμεων και εμπειριων τους, επιλεγμενο με ένα σωρο λαθος κριτηρια, στερουνται βασικων γνωσεων σκυλοψυχολογίας, ιεραρχιας, και εκπαιδευσης, δεν εχουν τον απαραιτητο χρονο και υπομονη, και αυτή τη στιγμη εχουν ενηλικο σκυλο που πρεπει να τον κανουν ζάφτι.

Όλα καλα και σωστα, αλλά η πραγματικοτητα είναι αυτή που καθοριζει τις αποφασεις, μια και σπανιως υπαρχει απο την αρχη ενα μελετημενο business plan.
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ο μεσος Αρης και η τυχαια μεση Ελενη και ολοι οι παρα πολλοι μεσοι, εχουν σκυλο υπερανω των δυναμεων και εμπειριων τους, επιλεγμενο με ένα σωρο λαθος κριτηρια, στερουνται βασικων γνωσεων σκυλοψυχολογίας, ιεραρχιας, και εκπαιδευσης, δεν εχουν τον απαραιτητο χρονο και υπομονη, και αυτή τη στιγμη εχουν ενηλικο σκυλο που πρεπει να τον κανουν ζάφτι...
Φίλε, δυστυχώς, έχεις δίκιο:(
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Πάντως εγω με το που βγήκε ο ήλιος, ξεκίνησα εκπαίδευση σημερα.
Δεν τα είχα πάει πολλές βόλτες ως τώρα, περίμενα να πάνε 7-8 μηνών, βασιζόμενη στις παλαιότερες εμπειρίες μου.
Η Cezanne πάντα τραβάει και ειναι ανεξέλεγκτη, εχει σπάσει συρματόσχοινα και αλυσίδες στο παρελθόν.
Μόλις της φόρεσα-λάθος-μόλις ειδε το προνγκ, έγινε αρνάκι. Βγήκαμε, κάναμε την βόλτα μας, Τραβούσε λίγο αλλα την διορθωνα.
Δεν δείχνει να ακούει ούτε να με βλεπει. (Γιγας Σνάουζερ). Γυρίσαμε σπίτι, της ειπα καμια δεκαριά φορές να κάτσει, και μετά πήγα στον Τζακ.
Ο Τζακ γενικά ειναι αρκετά φοβισμένο σκυλί (οταν βλέπει σκούπα ειδικά :p) ήρεμο. Μια φορά του φόρεσα το προνγκ πριν καιρό και εμαθε αμέσως. Σήμερα του το έβαλα προληπτικά γιατί είχα καιρό να το παω βόλτα στα διπλανά χωράφια, ήταν χαλαρό επάνω του. Περπατούσε μια χαρά.
Συμφωνώ οτι εχει να κάνει με τον σκύλο και το πόσο "ενστικτο" εχει ο καθένας μας. Και αν δεν έχουμε, βαζουμε άλλον να μας δείξει.


Τώρα μόνο να του μάθω να μην σηκώνεται όρθιος και να γρατζουνάει το πρόσωπο της κόρης μου....υπάρχει κανένα τόπικ γι αυτό το θέμα;
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τραβούσε λίγο αλλα την διορθωνα.
.......
.... ήταν χαλαρό επάνω του.
Λιλη, το πώς την διορθωνες ειναι θεμα, το οποιο ελπιζω να γνωριζεις.

Οσο για το χαλαρο, πρεπει να σου δειξει οπωσδηποτε καποιος την σωστη εφαρμογη, πέρα απο την σωστη χρηση. Χωρις σωστη εφαρμογη, δεν υπαρχει σωστη χρηση.
 




LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Χάρυ, χωρις ιχνος σαρκασμού, μήπως να το χαλαρωναμε λίγο το θέμα;
Ενα μαχαίρι μπορεί να σκοτώσει, αλλα δεν θες και πτυχείο πυρηνικής φυσικής για να κόψεις ένα αγγούρι.


Ξέρω απο σκυλιά.
Τουλάχιστον το θέμα του πνίχτη-προνγκ το κατέχω, καθώς και μερικά άλλα πραγματάκια.
Ευχαριστώ όμως :)
 


DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Ξέρω απο σκυλιά.
Τουλάχιστον το θέμα του πνίχτη-προνγκ το κατέχω, καθώς και μερικά άλλα πραγματάκια.
Ευχαριστώ όμως
Γνωρίζεις να το χρησιμοποιείς στον σκύλο σου.
Σε άλλον σκύλο?
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συγνωμη για την παρεμβαση Λιλη. Για καλο το ειπα και όχι για να παραστησω τον προγκ-ολόγο.
Σαν τελευταιο, επετρεψε μου να πω ότι από τα εργαλεια εκπαιδευσης, εκτος από ασφαλεια, θελουμε και την μεγιστη αποδοση.
 


LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Γνωρίζεις να το χρησιμοποιείς στον σκύλο σου.
Σε άλλον σκύλο?
... Να τον κανω ΤΙ τον αλλο σκυλο;
Ελα θεε και κυριε.


Χάρυ, ξέρω οτι το είπες για καλό (μην απολογείσαι) αλλα θέλω να πω κάτι και τα λέω σε σενα για να ακούσουν όλοι βασικά.δεν ξέρω πόσοι από σας εισαστε εκπαιδευτες, όμως -και μιλάω από πειρα- σε όποιον τομέα και να πας, η αναγνώριση και ο σεβασμός της δουλειάς καποιου έρχεται με τις γνώσεις που έχει και ξεχύνονται από μέσα του, και όχι με τις "φοβέρες παρενεργειες και τραγωδίες" που θα μας βρουν αν δεν αφεθούμε α-πα-ραι-τή-τως στα χέρια του ειδικού, για ψύλλου πήδημα.

Μέχρι τώρα δεν διάβασα τιποτα το ουσιαστικό, το απτό, το συγκεκριμένο που μπορεί να πάθει ο σκύλος με προνγκ, που δεν θα πάθει με το δερμάτινο λουρί ή πολύ απλά με το άπειρο αφεντικό. Τιποτα.

Καλό ειναι να θυμόμαστε οτι τα σκυλιά ειναι ευθύνη μας, και αυτό σημαίνει να φωνάζουμε τον ειδικό για προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ή για εκπαιδευση δική μας πριν ή μόλις πάρουμε σκυλί. Ομως σημαίνει και να μην αφήνουμε τα πάντα σε χέρια τρίτου και να γωνρίζουμε πότε πρεπει να πάρουμε την κουρτίνα ένα ή την δύο.

Οταν λέω οτι το προνγκ το κατέχω, το κατέχω.
Κάποιος που δεν το κατέχει, το ξέρει, το νιώθει, θα ζητήσει βοήθεια ειδικου.
Δεν χρειάζεται τοση "φοβεροσαλτσα".
 




st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Σε τι φυλή το κατέχεις Λίλη και τι πιθανότητες λάθους ή σωστής εφαρμογής έχεις?

Αν στον σκύλο μου δεν χρησιμοποιήσω σωστά το προνγκ η οτιδήποτε μπορεί κάποια μέρα να γυρίσω σπίτι χωρίς χέρι και θα χει και δίκιο!

Άρα διαφέρει...

Εξαρτάται τον σκύλο,εξαρτάται την σχέση,εξαρτάται από πολλά!
 




LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Στέλιο, δεν μου αρεσει να με ακυρώνουν η να αμφισβητούν κάτι που λέω χωρίς να έχω δώσει το δικαίωμα, δεν συνηθίζω να γραφω π@π@ριες. Ούτε εισαι σε θέση να με κρίνεις και δεν το λέω εγωιστικά, το λέω ως φακτ. Δεν έχεις δει τι κάνω, πώς το κάνω και στην τελική, δεν σε αφορά, δεν ειμαι εγω το θέμα ούτε περνάω τεστ για εκπαιδεύτρια.

Τώρα, το θέμα του προνγκ και σκύλου, αμα υπάρχει ένα για κάθε ράτσα, γράψτε μια λίστα τι θέλει το κάθε ένα, ώστε το ποστ να αρχισει να γίνεται παραγωγικό και χρήσιμο πέρα από την δήθεν μυστικοπάθεια οτι "αν δεν εισαι εκπαιδευτης να "ξεκλειδώσεις τα άπειρα μυστικά θαμμένα εις τους αιώνεις, την έκατσες εσύ και το σκυλί σου".:p

Δεν αμφισβητώ την αξία των εκπαιδευτών, άλλωστε κι εγώ από εκπαιδευτές έμαθα πολλά. Σωστοί εκπαιδευτες, που εξηγούσαν και εδειχναν γενναιόδωρα, κάτι που επισήμανα οτι δεν συμβαίνει εδώ. Δεν βλέπω διαθεση για ενημέρωση και πληροφόρηση, μονο τρομολαγνεία.
Υπάρχει σεβασμός προς τους εκπαιδευτές αλλα δεν βλέπω σεβασμό που να ειναι αμφίδρομος.
Ο ιδιοκτήτης ξέρει τον σκύλο του καλύτερα από τον καθένα, και ο εκπαιδευτής θα πρέπει να σεβαστεί την σχέση αυτή και να σκέφτεται το καλό του σκυλιού, και να δινει όσο πιο πολλές πληροφορίες γίνεται, πάντα και παντού. Αν δεν αγαπάει κάποιος τα σκυλιά και δεν θελει πάνω απ'όλα να κάνει την ζωή τους καλύτερη και ταυτόχρονα να ζει απ'αυτό, τι στο καλό το διάλεξε αυτό το επάγγελμα;

Οπότε αυτές οι μισες πληροφορίες τύπου "θα γυρίσει σπίτι χωρίς χέρι", ανα "πρόνγκ και σκύλος"...pleeeaaaasee. (rolling eyes)
 






LiliG

Well-Known Member
9 Δεκεμβρίου 2010
108
0
Με συγχωρειτε "κυριε" Πανο, αλλα δεν κανατε τον κόπο να δειτε
Α) Ποιος ειναι ο θεματοθέτης
Β) να διαβάσετε και να δειτε οτι δεν ειχα ΚΑΜΙΑ απορία επι του θέματος
Γ)το πως απευθύνεστε.


Οπότε φταιω εγώ να σας λέω γκαβό;
(Ναι, έκανα κρύο ντους, καμια άλλη "εντολή";)
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
LillyG, επίσης, πιστεύω ότι η "ψύχραιμη" τοποθέτησή σου έγινε κατανοητή...

Ας λήξει εδώ η "αψιμαχία":)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.150
Μηνύματα
896.314
Μέλη
19.954
Νεότερο μέλος
ipsilotatos