Τι θεωρείτε ότι θα δείξει το αν υπάρχουν γέρικα σκυλιά;
Η στατιστική χρησιμοποιείται πάντα για να υποστηρίξει ή να καταρρίψει μιά "υπόθεση εργασίας". Γι' αυτό και οι στατιστικολόγοι λένε πολλές φορές ότι έχουμε να συγκρίνουμε την "Υπόθεση 0" με την "Υπόθεση 1". Οπου η μηδενική υπόθεση είναι η επικρατούσα (για διάφορους λόγους).
Στην περίπτωσή μας, "Υπόθεση 0" είναι αυτά που αναφέρονται στην περιγραφή της κάθε φυλής και που, αν εξαιρέσεις κάποιες φυλές μεγαλόσωμες - γιγαντόσωμες (π.χ. Bullmastiff, Grate Dane, Irish Wolfhound κλπ. - είπαμε, δυστυχώς ότι είναι ωραίο πεθαίνει νωρίς), διατυπώνεται ότι (το 95% του πληθυσμού της κάθε φυλής) τα σκυλιά ζουν πάνω από 10 χρόνια κατά μέσο όρο.
Ερχεται ο Ηλίας, λοιπόν και λέει ότι η ανωτέρω υπόθεση βασίζεται σε πιό παλιά στοιχεία και διατυπώνει την "Υπόθεση 1", που ισχυρίζεται πως,
παρά τις ανώτερες (?) συνθήκες ζωής (αλλά μπορεί και
λόγω των συνθηκών αυτών) που παρέχουμε σήμερα στα σκυλιά μας, ίσως το γεγονός ότι εκτρέφονται όχι πλέον για να είναι χρήσιμα (για κάποιο, κατά περίπτωση, σκοπό - εργασία), αλλά για να είναι όμορφα, εντυπωσιακά και όλο και πιό μεγαλόσωμα, τα οδηγεί σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Σημ.: Φαντάζομαι ότι εξαιρεί τα αδέσποτα, καθώς και αυτά που ανακαλύπτονται κατά καιρούς σε puppy mills (βλέπε άλλα θέματα που τρέχουν στο forum).
Για να μπορέσουμε, λοιπόν να συγκρίνουμε την "Υπόθεση 0" με την Υπόθεση 1", χρειάζεται δείγμα, δηλαδή τμήμα του πληθυσμού αρκετά επαρκές. Γι' αυτό ο Ηλίας έγραψε πως αν (στο συγκεκριμένο thread) βρούμε τουλάχιστον 10% από σκυλιά άνω των 10 ετών, θα μπορούσαμε (πρωτογενώς) να ισχυριστούμε πως ΔΕΝ μπορεί να καταρριφθεί (ακόμα) η μηδενική - ισχύουσα υπόθεση που αναφέρεται στα standards της κάθε φυλής. Από εκεί και πέρα, οι μετρήσεις πρέπει να εξειδικευτούν και δεν νομίζω ότι μόνο τα μέλη του forum μπορούν να παράγουν αντιπροσωπευτικά δείγματα.
Για να τοποθετηθώ κι εγώ επί του θέματος, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τουλάχιστον 10% γέρικα σκυλιά - κατοικίδια. Και γίνεται όλο και σημαντικότερο, όσο αυξάνει ο αριθμός των μεγαλόσωμων σκυλιών.