Προς τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες Pitbull


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
@canis

Ειναι πραγματικά ελάχιστοι κηδεμόνες δυναμικών φυλών που πραγματικά έχουν επίγνωση του τι έχουν στα χέρια τους και έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν.
Αυτο το θάρρος και αντριλικι (που πάει και σε γυναίκες φυσικά, ξέρουν αυτές) αντανακλάται στο πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την ευθύνη που φέρουν στην καθημερινότητά τους.
Δυστυχώς ένας από αυτούς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να διακρίνει το αίσθημα ευθύνης και άγχους που περναγε από τα γραπτά του.

Προσωπικά δεν είμαι φαν αυτών των φυλών.
Σέβομαι όμως απόλυτα και βγάζω το καπέλο σε όλους αυτούς που έχουν τα @@ να τις έχουν και αναγνωρίζουν με περισσό θάρρος τις δυνατότητές τους και τους κινδύνους που απορρέουν από την κατοχή τους.
Είναι δεδομένο πως κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τυπικά σκυλιά τέτοιων φυλών, όταν τα έχουν στην κατοχή τους τέτοιοι άνθρωποι.

Τους άλλους (ανθρώπους) να φοβάστε αν τύχει και τους κάτσει το τυπικό ή όσους βλέπουν το τυπικό ως προέκταση του κακώς εννοουμενου ανδρισμού τους.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@Yorkaddict

Όχι μωρέ... :)

Ούτε θάρρος, ούτε καλώς εννοούμενο αντριλίκι, ούτε καμιά υπερπροσπάθεια. Μου αρέσουν όλα τα σκυλιά, πάντα μου άρεσαν λίγο παραπάνω τα αθλητικά και πεισματάρικα και κυρίως τυχαίνει κάποια από αυτά τα σκυλιά (κάποιες γραμμές και φυλές) να έχουν και καλή υγεία, πράγμα που πάντα θεωρούσα σημαντικό.

Κατά τα άλλα με λίγη υπευθυνότητα, λίγο σεβασμό και καλή διάθεση όλα γίνονται.

 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Τα δικά μου σκυλιά, δε μου το βγάζεις από το μυαλό, σίγουρα φταίνε για κάποια πράγματα...

Δε μπορεί να εξαφανίστηκε το τοστ μου από το τραπέζι του σαλονιού!

:D

View attachment 74271
Σε κοντράρω με ολόκληρο βραστό κοτόπουλο. Ολόκληρο.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δυστυχώς όμως έπρεπε να φτάσει ένα θέμα 8 σελίδες για να γίνει αντιληπτή (έστω αμυδρά και από κάποιους λιγους) η σύνδεση φυλης/τύπου/ανθρώπου με τέτοια περιστατικά.
Μονο την θεματοθετρια δεν κατηγορησαμε που περναγε από κει με τον σκύλο της....
Ημαρτον.
Πόση υποκρισία πια.

Κατά τα άλλα όλοι οι σκύλοι είναι ίδιοι, δεν φταίει η φυλή, ο τύπος, τα γονίδια και η μαλακια στον εγκέφαλό μας....
και αναρωτιομαστε μετά γιατί στοχοποιουνται τα κακόμοιρα τα πιτμπουλακια....

Εδώ λοιπόν είναι φόρουμ για σκύλους και οφείλουμε να λέμε τις αλήθειες ως έχουν και όχι όπως μας βολεύουν.
 


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
480
1.090
20
Πάτρα
Εγώ, όπως είπα και θα ξαναπώ, ποτέ δεν κατηγόρησα την ίδια την φυλή. Αλλά μίλησα για το γεγονός ότι απλώς δεν είναι καλό να την έχουν ιδιοκτήτες άπειροι προς αυτές τουλάχιστον ή αυτοί που δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν χρόνο. Και όχι, δεν συγκρίνονται με μικρότερες φυλές γιατί άλλο να παίρνει ένας first time owner Τσιουάουα ή Μαλτέζ, mini poodle κτλ. Και άλλο Pitbull. Είναι απλώς η αλήθεια θεωρώ. Αλλά ναι, θα μπορούσα να απευθύνω και γενικότερα σε άλλες φυλές με μεγαλύτερη ισχύ και όχι μόνο σε αυτήν την συγκεκριμένη. Απλώς ήθελα να μιλήσω για αυτήν γιατί όντας παρεξηγημένη ούτως ή άλλος, την παίρνουν και άλλοι άσχετοι ο ένας μετά τον άλλον και διαστρεβλώνουν παραπάνω την φήμη τους. Αυτά.
 
  • Like
Reactions: p__nat


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δεν έχεις λόγο να απολογείσαι πως κατηγόρησες μια φυλή, γιατί δεν έκανες κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση.
Αντιθέτως.

Ο τίτλος είναι to the point, που λένε και στην κάτω Μουσουνιτσα
Αναφέρεται σε ανευθυνους ιδιοκτήτες πιτμπουλ.
Ίσως εγώ εβαζα πριν το πιτμπουλ την λέξη "τυπικό" αλλά θα έτρωγα κράξιμο από όσους αρνούνται την πραγματικότητα.

Να βάλω 2 θεματακια για τους καινούργιους του φόρουμ ή/και τους παλιούς, που ενδεχομένως δεν έχουν δει.

Καλός ιδιοκτήτης "δυναμικού" σκύλου

Πίσω από κάθε επικίνδυνο σκύλο, υπάρχουν πολλοί επικίνδυνοι άνθρωποι
 
  • Like
Reactions: Orjo


vasilis_mike

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2016
1.681
3.903
ΑΘΗΝΑ
Σε κοντράρω με ολόκληρο βραστό κοτόπουλο. Ολόκληρο.
Α ρε ΜΑΙΚ!!!
Ψητό αγριογούρουνο να του είχες μπροστά και να είχες φύγει, αν δεν του έδινες εσύ δεν ακουμπούσε με τίποτα.
Ούτε ακούμπαγε τίποτα στον δρόμο, ούτε έπαιρνε από ξένο χέρι αν δεν με κοιτούσε και του έλεγα οκ.
Κι όλα αυτά χωρίς κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση!!

Ο μικρός "χαλβάς" (που του έχει βγάλει το παρατσούκλι κάποιο παλιόπαιδο) δεν τολμάς να γυρίσεις το βλέμμα αλλού και έχει αρπάξει ότι βρει μπροστά του!!
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Δυστυχώς, τον 19ο αιώνα, Άγγλοι αριστοκράτες και μεγαλοαστοί, κυνηγοί ως επί το πλείστον, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους κυνηγετικούς σκύλους τους, να καταγράψουν επίσημα τα γενεαλόγια τους, να συντάξουν πρότυπα, να οργανώσουν εκθέσεις μορφολογίας.
Να τους φτιάξουμε αγάλματα και να τους προσκυνάμε ανελλιπώς τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όχι, δεν ήταν τοιούτοι, φτωχοί εργάτες ήταν.

Δεν ξέρω που πάει η κουβέντα, όχι μόνο για τα πιτάκια, όμως άλλοτε γελάω και άλλες φορές εκνευρίζομαι τα μάλα. Από την συζήτηση λείπουν σκληρό-πυρηνικές "φιλόζωες" να δέσει το τυρί. Ααα και οι εκπαιδευτές ( συμπεριφορμιστες + άλλες παπαριές ).

Τι να σχολιάσω ; Σε ένα τσουβάλι όλα μπήκανε, αχταρμάς. Εκτροφικά ή όχι, υπεύθυνοι κάτοχοι ή όχι, τυπικός χαρακτήρας φυλής ή όχι, μόνοι στο περιβάλλον μην μας πλησιάσει κανείς, μην πλησιάσει σκύλος το είδους του, θαυμασμός για δημιουργούς φυλών ( μη χέσω ), στατιστικά ( έχουν μπει σε πρότερο θέμα ) για να δείξουν πως και άλλες φυλές δαγκάνουν, ποσοστά δεν βάλατε μεσιέ !!!! ΠΟΣΟΣΤΑ, κλπ κλπ

Ο χαρακτήρας του καθενός σκύλου παίζει κάπου ρόλο ή όχι ;

΄Άντε γεια.... Ειλικρινά κουράστηκα.

Θλιβερο ειναι οταν ενα αθωο παιδακι(ή σκυλακι) τραυματιζεται σοβαρα ή χανει τη ζωη του επειδη καποιος ασχετος αποφασισε να εχει ενα ζωο που δεν ξερει τιποτα γι αυτο, για την ιστορια του, την ηθολογια του, τις ικανοτητες και τις αντιδρασεις του...
Κανένας να μην βρεθεί στην παραπάνω θέση. Από μετέπειτα παπαρολογίες χορτάσαμε. Και όχι @Hammer δεν θα τα είχα μόνο με τον άσχετο. Σκυλί ή φυλή σκύλων ( δεν αναφέρομαι σε τίγρεις, λιοντάρια, καρχαρίες ..) το οποίο σκοτώνει παιδί ή κουτάβι δεν έχει λόγο ύπαρξης. ΤΕΛΕΙΑ. Δεν πα να μου πει ο οποιοσδήποτε επτά τρις-τερτακις-δισεκατομύρια απόψεις, ως δικαιολογίες. Άμα βρεθεί στην αντίπερα όχθη να δω τι θα πει ( και έχω γνώση εαυτού για το τι λέω ).
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Δεν διαφώνησα σε κάτι.
Θέλω όμως να μου πεις τι θα κάνει στην ίδια περίπτωση ένα από τα παρακάτω:
Ντόγκο αρτζεντίνο
Ροτ
Μαλι
Ακίτα
Κάνε κόρσο
Πρέσα
καγκαλ
....
Αν μου πεις ότι όλα τα παραπάνω και ακόμη μερικά (για να μην κάθομαι να γράφω κατεβατό) σε περίπτωση καυγά με άλλο σκυλί, θα σηκωθούν να φύγουν, θα πάω πάσο.
Παιρνει μεγαλη αναλυση αυτο που με ρωτας, η πιο γρηγορη απαντηση που μπορω να δωσω...
Οι φυλες που αναφερεις ειναι απο τις πιο δυνατες και κυριαρχικες, και παλι ομως αν μιλαμε για τυπικα ισορροπημενα δειγματα δεν θα στοχευσουν στην θανατωση του αντιπαλου.
Αλλο το διαφωνουμε λεκτικα, αλλο το παιζουμε λιγες ψιλες, αλλο το πλακωνομαστε στις μπουνιες, και αλλο το μπαινουμε σε μαχη μεχρι θανατου...
Φαντασου ενα ντογκο αρτζεντινο υπερμετρα επιθετικο προς τα αλλα σκυλια, θα ηταν αδυνατο να εργαστει(ομαδικο κυνηγι) με την αγελη, αρα αν η επιθετικοτητα του ειναι γενετικη(και οχι επικτητη) μιλαμε για εναν "ανεπιθυμητο" σκυλο που δεν μπορει να εργαστει...
Το ιδιο ισχυει και για τα κοπαδιαρικα σκυλια οπως το κανγκαλ, ΠΡΕΠΕΙ να μπορει να συνεργαστει με τους ομοιους του.
Τα ροτ, κορσο, πρεσα, χρησιμοποιουνταν παραδοσιακα σαν φυλακες σπιτιων, αγροκτηματων και σωματοφυλακες, και παλι η υπερμετρη επιθετικοτητα ειναι ανεπιθυμητη, πρεπει και αυτα να μπορουν να ανεχονται τουλαχιστον αλλα ζωα, αλλους σκυλους, κοτες, προβατα, βοοειδη κτλ...Σε αυτη την κατηγορια ανηκε καποτε και αυτο που λεμε σημερα πιτμπουλ, πολλαπλων καθηκοντων κυνηγετικος-αγροτικος σκυλος.
Μετα περασε στα χερια των κυνομαχων και αλλαξε και σωματικα και ως προς τον χαρακτηρα...

Δεν ξερω γιατι αναφερεις τα Μαλινουα αναμεσα στις παραπανω φυλες, δεν μπορω να πω οτι ξερω πολλα μαλι αλλα δεν εχω συνατησει κανενα με πραγματικη επιθετικοτητα προς αλλα σκυλια! Διαβολια ειναι, προκλητικα ειναι, τσιτωμενα τερμα ειναι, κυριαρχικα ειναι, θα αρπαχτουν και αυτα αν υπαρχει η αφορμη, αλλα οχι ακραιες καταστασεις, τουλαχιστον αυτα που εχω συνατησει εγω.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
@ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Καταλαβαίνω (νομίζω) το συναίσθημα και την σκέψη πίσω από το "Σκυλί ή φυλή σκύλων ( δεν αναφέρομαι σε τίγρεις, λιοντάρια, καρχαρίες ..) το οποίο σκοτώνει παιδί ή κουτάβι δεν έχει λόγο ύπαρξης. ΤΕΛΕΙΑ." αλλά κοίτα να δεις τι γίνεται...

Πρώτον, δεν υπάρχει καμία φυλή που να έχει δημιουργηθεί ή να θεωρείται "εξειδικευμένη" στο να σκοτώνει παιδιά.

Δεύτερον, τα σκυλιά δεν βλέπουν και δεν κατανοούν τα παιδιά (τους μικρούς ανθρώπους) όπως εμείς.

Τρίτον, δεν έχουν καν την σχέση και "άποψη" για τα δικά τους "παιδιά" όπως εμείς για τα δικά μας. Βλέπεις μια σκυλομητέρα δέχεται μια χαρά να πάει ο ιδιοκτήτης (εκτροφέας) της να πάρει το παιδί της, να το δώσει σε έναν άλλο, άγνωστο άνθρωπο και να μη το ξαναδεί ποτέ. Θα συνεχίσει να παίζει, να τρώει και να χαίρεται ακόμα και το επόμενο λεπτό.

Αυτό είναι που εμείς ονομάζουμε υιοθεσία ή απόκτηση σκύλου... Μια αρπαγή.

Τέταρτον, οι λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να σκοτώσει ένα παιδάκι (ή οτιδήποτε) δεν είναι δόλιοι. Δεν είναι δολοφονία, δεν είναι έγκλημα... Δεν υπάρχουν αυτές οι έννοιες στο σκύλο. Είναι απλά μια αντίδραση. Είναι μια έκφραση κάποιων χαρακτηριστικών που εμείς έχουμε καλλιεργήσει και απλά δεν κατανοούμε πως μπορεί να εκφραστούν και πότε.

Πέμπτο, υπάρχει πάντα η "κακιά στιγμή", το λάθος που δεν μπορεί να διορθωθεί, το σημείο που με τον νόμο τον πιθανοτήτων μπορεί να βρεθεί ακόμα και ο πιο προσεκτικός και "γνώστης". Δουλειά μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την πιθανότητα.

Τώρα, για τον χαρακτήρα του κάθε ζώου... Αν εννοείς του κάθε ατόμου (σκύλου) ξεχωριστά και άσχετα με την φυλή ή τον τύπο που ανήκει. Ναι, υπάρχει μια μικρή περίπτωση να διαφοροποιείται από τον γενικό κανόνα. Τι λέει όμως αυτό;

Ότι υπάρχει κανόνας, υπάρχει το μεγάλο ποσοστό και αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε. Από εκεί και πέρα, με ανοικτά μάτια, αυτιά και μυαλό παρακολουθούμε τον δικό μας σκύλο και μαθαίνουμε. Μαθαίνουμε που και πως πρέπει να παρέμβουμε, τι να αποφύγουμε και τι να κάνουμε.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Σκυλί ή φυλή σκύλων ( δεν αναφέρομαι σε τίγρεις, λιοντάρια, καρχαρίες ..) το οποίο σκοτώνει παιδί ή κουτάβι δεν έχει λόγο ύπαρξης. ΤΕΛΕΙΑ.
ΟΛΕΣ οι φυλές σκύλων (και όλα τα ημίαιμα βεβαίως) μπορούν να σκοτώσουν κι έχουν σκοτώσει παιδάκια. Στην Αμερική έχει αναφερθεί περίπτωση που τα δύο τσιουάουα της οικογένειας σκότωσαν το 6 μηνών μωρό.
Σύμφωνα με τη λογική σου λοιπόν, πρέπει ο σκύλος ως είδος να εξαφανιστεί συνολικά.

Για τον υπόλοιπο αχταρμά..... ουκ έχω λέγειν.
Άντε γειά και σε σένα !
 






vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Η δική μου πραγματικότητα είναι η "πάπια" που ανέφερε ο @AGRIAN πιο πάνω. Αν θέλουμε να είμαστε τελείως κορεκτίλα τότε έχω να πω πως όλοι εδώ μέσα έχουμε τυπικά ημίαιμα, διότι αν και κάτοχοι πεντιγκρί δεν έχουμε dna test και άρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ποιανού είναι βρε γυναίκα το παιδί.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει αν ένας σκύλος ειναι τυπικός ή όχι για την φυλή του;
Αλήθεια τώρα;
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Χρειάζεται να εξηγήσω τι σημαίνει αν ένας σκύλος ειναι τυπικός ή όχι για την φυλή του;
Αλήθεια τώρα;
Το αν είναι καθαρόαιμος ή όχι ο σκύλος που συναντάμε στο δρόμο δεν έχει καμία σημασία στο παρόν θέμα. Εδώ μιλάμε για φυλές κα τύπους σκύλων με μεγαλύτερη σωματική ικανότητα και ιδιοσυγκρασία "ζημιάς" και το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκύλων είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτή την ικανότητα.

Το αν είναι τυπικό το ροτβάιλερ (ορίστε και μια fci φυλή) που το κρατάει ο άλλος σε φλέξι, δεν έχει νόημα να το συζητά κανείς.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
Ούτε θάρρος,
Κατά τα άλλα με λίγη υπευθυνότητα, λίγο σεβασμό και καλή διάθεση όλα γίνονται.
...........
Ακριβώς αυτή είναι η ουσία...
Σαφώς ο θεματοθέτης εζησε μια εμπειρία με συγκεκριμένη φυλή... αλλά το πρόβλημα δεν είναι στη τελική η φυλη αλλά η υπευθυνότητα ή όχι του ιδιοκτήτη....
Βαζοντας την φυλή στον τίτλο... αναλωνόμαστε σε διαφορετική κατεύθυνση....
Η ουσία όπως προανέφερα δεν είναι στη φυλή, το ίδιο πρόβλημσ θα είχα αν απέναντι είχα εναν ανεύθυνο ιδιοκτήτη σαλούκι που είδε ξαφνικά το μαλτεζάκι ως θήραμα...
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το αν είναι καθαρόαιμος ή όχι ο σκύλος που συναντάμε στο δρόμο δεν έχει καμία σημασία στο παρόν θέμα. Εδώ μιλάμε για φυλές κα τύπους σκύλων
Πρακτικά δεν μιλάμε για μια "επίσημη" καθαρόαιμη φυλή - και αν εδώ κολλάει η ένστασή σου περί "καθαροαιμων", θα συμφωνήσω μαζί σου, αν και αλλού είναι η ουσία και εκτιμώ πως παρερμηνευτηκε αυτό που έγραψα.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω.

Γενικά μιλώντας, η εικόνα που έχουμε για τις φυλές σκύλων στην Ελλάδα, είναι συνάρτηση των σκύλων που συναντάμε.

Οι καθαρόαιμοι σκύλοι εχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι τυπικοί για την φυλή τους σε σχέση με παπυμιλαδικα ή πισαυλιτικα σκυλιά, που θυμίζουν μια φυλή σε εμφάνιση.

Ακριβώς λοιπόν επειδή οι καθαρόαιμοι σκύλοι που συναντάμε είναι συντριπτικά λιγότεροι, η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τις φυλές αυτές, είναι αλλοιωμένη, γιατί πολύ σπάνια συναντάμε έναν τυπικό εκπρόσωπο μιας φυλής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιτ.

Σπάνια (θεωρώ) θα συναντήσουμε ένα τυπικό πιτ στην βόλτα μας. Ένα πιτ δηλαδή οπως πρέπει να ειναι και όχι όπως θέλουμε να είναι ή φανταζόμαστε πως είναι βάσει όλων των πιτμπουλοειδων που συναντάμε.

Θεωρώ λοιπόν πως εχει τεράστια σημασία εάν ένας σκύλος ειναι τυπικός ή όχι για την φυλή του ή για να το πω πιο απλά, εάν έχει ή δεν έχει τα στοιχεία εκείνα που ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ μια φυλή σε εμφάνιση αλλά κυρίως, στην προκειμένη, σε χαρακτήρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ξερουμε τι είναι τα πιτμπουλ και τι σημαίνει πρακτικά ένας τυπικός χαρακτήρας πιτμπουλ.

Ένας σκύλος που αναγνωρίζεται από το κοινό ως "πιτμπουλ" επειδή είτε το λέει ο ιδιοκτήτης του, είτε βλέπεις πως φέρει κάποια χαρακτηριστικά εμφάνισης που παραπέμπουν σε πιτμπουλ (βάσει κάποιας εικόνας που έχει ο καθένας στο μυαλό του), δεν είναι απαραίτητα ΤΥΠΙΚΟ πιτμπουλ
Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή πως φέρει ΟΛΑ τα στοιχεία εκείνα (σε εμφάνιση και χαρακτήρα) που προσδιορίζουν την συγκεκριμένη φυλή.

Ένα σκυλάκι λοιπόν που λες "να ενα πιτμπουλ" (εμφάνιση στο περιπου) και που είναι "περνά περνά η μέλισσα" και παίζει με άλλα σκυλακια στο πάρκο (χαρακτήρας), δεν είναι τυπικό για την φυλή του και δεν θα έκανε αυτό που έκανε ο σκυλος που συνάντησε η θεματοθετρια, όσο βλαμμένος και να ήταν ο ιδιοκτήτης του.

Τα πιτμπουλ δεν είναι αναγνωρισμενη φυλή από την FCI (και κατεπεκταση τον ΚΟΕ) και αναπαραγονται έξω από την οργανωμένη κυνοφιλια.
Συνεπώς ο καθένας στην Ελλάδα αναπαράγει ό,τι θεωρεί εκείνος πως πρεσβεύει αυτή η φυλή, χωρίς πρότυπο, χωρίς καποιο επίσημο γενεαλογιο.
Ανεπίσημο γενεαλογιο από ό,τι έγραψε ο @AGRIAN, υπήρξε και μπορεί να υπάρχει ακόμα. Καταγραφή δηλαδή των σκύλων.

Το πόσα από αυτά που εκτρεφονται στην Ελλάδα είναι τυπικά για την φυλή τους (pitmen) και πόσα όχι (κανένα κριτηριο αναπαραγωγής) μπορείτε να το δείτε στα ποστ 121 και 133 του αγαπητού @AGRIAN .

Μπορεί ξωφαλτσα κάποια σκυλιά από τα "χωρίς κριτήρια αναπαραγωγής" να έχουν τον τυπικό χαρακτήρα. Μπορεί και όχι.

Καλο μεσημέρι και χρόνια πολλά στους ερωτευμένους :) :love:
 
  • Like
Reactions: Εriana and AGRIAN


DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
37
Παιρνει μεγαλη αναλυση αυτο που με ρωτας, η πιο γρηγορη απαντηση που μπορω να δωσω...
Οι φυλες που αναφερεις ειναι απο τις πιο δυνατες και κυριαρχικες, και παλι ομως αν μιλαμε για τυπικα ισορροπημενα δειγματα δεν θα στοχευσουν στην θανατωση του αντιπαλου.
Αλλο το διαφωνουμε λεκτικα, αλλο το παιζουμε λιγες ψιλες, αλλο το πλακωνομαστε στις μπουνιες, και αλλο το μπαινουμε σε μαχη μεχρι θανατου...
Φαντασου ενα ντογκο αρτζεντινο υπερμετρα επιθετικο προς τα αλλα σκυλια, θα ηταν αδυνατο να εργαστει(ομαδικο κυνηγι) με την αγελη, αρα αν η επιθετικοτητα του ειναι γενετικη(και οχι επικτητη) μιλαμε για εναν "ανεπιθυμητο" σκυλο που δεν μπορει να εργαστει...
Το ιδιο ισχυει και για τα κοπαδιαρικα σκυλια οπως το κανγκαλ, ΠΡΕΠΕΙ να μπορει να συνεργαστει με τους ομοιους του.
Τα ροτ, κορσο, πρεσα, χρησιμοποιουνταν παραδοσιακα σαν φυλακες σπιτιων, αγροκτηματων και σωματοφυλακες, και παλι η υπερμετρη επιθετικοτητα ειναι ανεπιθυμητη, πρεπει και αυτα να μπορουν να ανεχονται τουλαχιστον αλλα ζωα, αλλους σκυλους, κοτες, προβατα, βοοειδη κτλ...Σε αυτη την κατηγορια ανηκε καποτε και αυτο που λεμε σημερα πιτμπουλ, πολλαπλων καθηκοντων κυνηγετικος-αγροτικος σκυλος.
Μετα περασε στα χερια των κυνομαχων και αλλαξε και σωματικα και ως προς τον χαρακτηρα...

Δεν ξερω γιατι αναφερεις τα Μαλινουα αναμεσα στις παραπανω φυλες, δεν μπορω να πω οτι ξερω πολλα μαλι αλλα δεν εχω συνατησει κανενα με πραγματικη επιθετικοτητα προς αλλα σκυλια! Διαβολια ειναι, προκλητικα ειναι, τσιτωμενα τερμα ειναι, κυριαρχικα ειναι, θα αρπαχτουν και αυτα αν υπαρχει η αφορμη, αλλα οχι ακραιες καταστασεις, τουλαχιστον αυτα που εχω συνατησει εγω.
Καλημέρα, δεν έχω διαβάσει όλο το θέμα απλά θσ διαφωνήσω με το ποστ σου περί πιτμπουλ, νομίζω πως ο αγροτικός σκύλος πιτμπουλ πριν τους κυνομαχους δεν ξέρω αν έχει κάποια σχέση με το μετέπειτα σκύλο, διαφοροποιηθηκε εντελώς, χάθηκαν τα γενεολογικα τους αν υπήρχαν και έγιναν πολλές μίξεις... Άρα κατά καποιο τρόπο δυστυχώς η υπέρμετρη επιθετικοτητα (gameness) έγινε μέρος "εργασίας". Μάλιστα συνηδειτοποιω ότι παρ'ολη την μίξη κσι την κακή ποιότητα εκτροφής τα Πιτ που έχουμε στην Ελλάδα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάποιο βαθμο, εντάξει όχι σε βαθμό να τα διαφοροποιεί από άλλες ράτσες ή να ειμαστε ρατσιστές όμως εγώ πάντα τσ κατατάσσω σε μισ βαθμίδα πιο δύσκολα και επικίνδυνα... Οπότε ειμαι επιφυλακτικός συνήθως...
 
  • Like
Reactions: Hammer


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Πρακτικά δεν μιλάμε για μια "επίσημη" καθαρόαιμη φυλή - και αν εδώ κολλάει η ένστασή σου περί "καθαροαιμων", θα συμφωνήσω μαζί σου, αν και αλλού είναι η ουσία και εκτιμώ πως παρερμηνευτηκε αυτό που έγραψα.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω.

Γενικά μιλώντας, η εικόνα που έχουμε για τις φυλές σκύλων στην Ελλάδα, είναι συνάρτηση των σκύλων που συναντάμε.

Οι καθαρόαιμοι σκύλοι εχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι τυπικοί για την φυλή τους σε σχέση με παπυμιλαδικα ή πισαυλιτικα σκυλιά, που θυμίζουν μια φυλή σε εμφάνιση.

Ακριβώς λοιπόν επειδή οι καθαρόαιμοι σκύλοι που συναντάμε είναι συντριπτικά λιγότεροι, η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τις φυλές αυτές, είναι αλλοιωμένη, γιατί πολύ σπάνια συναντάμε έναν τυπικό εκπρόσωπο μιας φυλής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιτ.

Σπάνια (θεωρώ) θα συναντήσουμε ένα τυπικό πιτ στην βόλτα μας. Ένα πιτ δηλαδή οπως πρέπει να ειναι και όχι όπως θέλουμε να είναι ή φανταζόμαστε πως είναι βάσει όλων των πιτμπουλοειδων που συναντάμε.

Θεωρώ λοιπόν πως εχει τεράστια σημασία εάν ένας σκύλος ειναι τυπικός ή όχι για την φυλή του ή για να το πω πιο απλά, εάν έχει ή δεν έχει τα στοιχεία εκείνα που ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ μια φυλή σε εμφάνιση αλλά κυρίως, στην προκειμένη, σε χαρακτήρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ξερουμε τι είναι τα πιτμπουλ και τι σημαίνει πρακτικά ένας τυπικός χαρακτήρας πιτμπουλ.

Ένας σκύλος που αναγνωρίζεται από το κοινό ως "πιτμπουλ" επειδή είτε το λέει ο ιδιοκτήτης του, είτε βλέπεις πως φέρει κάποια χαρακτηριστικά εμφάνισης που παραπέμπουν σε πιτμπουλ (βάσει κάποιας εικόνας που έχει ο καθένας στο μυαλό του), δεν είναι απαραίτητα ΤΥΠΙΚΟ πιτμπουλ
Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή πως φέρει ΟΛΑ τα στοιχεία εκείνα (σε εμφάνιση και χαρακτήρα) που προσδιορίζουν την συγκεκριμένη φυλή.

Ένα σκυλάκι λοιπόν που λες "να ενα πιτμπουλ" (εμφάνιση στο περιπου) και που είναι "περνά περνά η μέλισσα" και παίζει με άλλα σκυλακια στο πάρκο (χαρακτήρας), δεν είναι τυπικό για την φυλή του και δεν θα έκανε αυτό που έκανε ο σκυλος που συνάντησε η θεματοθετρια, όσο βλαμμένος και να ήταν ο ιδιοκτήτης του.

Τα πιτμπουλ δεν είναι αναγνωρισμενη φυλή από την FCI (και κατεπεκταση τον ΚΟΕ) και αναπαραγονται έξω από την οργανωμένη κυνοφιλια.
Συνεπώς ο καθένας στην Ελλάδα αναπαράγει ό,τι θεωρεί εκείνος πως πρεσβεύει αυτή η φυλή, χωρίς πρότυπο, χωρίς καποιο επίσημο γενεαλογιο.
Ανεπίσημο γενεαλογιο από ό,τι έγραψε ο @AGRIAN, υπήρξε και μπορεί να υπάρχει ακόμα. Καταγραφή δηλαδή των σκύλων.

Το πόσα από αυτά που εκτρεφονται στην Ελλάδα είναι τυπικά για την φυλή τους (pitmen) και πόσα όχι (κανένα κριτηριο αναπαραγωγής) μπορείτε να το δείτε στα ποστ 121 και 133 του αγαπητού @AGRIAN .

Μπορεί ξωφαλτσα κάποια σκυλιά από τα "χωρίς κριτήρια αναπαραγωγής" να έχουν τον τυπικό χαρακτήρα. Μπορεί και όχι.

Καλο μεσημέρι και χρόνια πολλά στους ερωτευμένους :) :love:
Ναι αλλά...
Όσο κι αν έχει χάσει από την "τυπικότητά" δεν παύει να είναι σκύλος που είχε εκτραφεί για συγκεκριμένη δουλειά. Να έχει χάσει από την τυικότητά του 30%? 50%? Και πάλι το γονίδιο έχει μεγάλες πιθανότητες να απαντήσει σε έναν τσαμπουκά στο δρόμο.

Και άλλο πολύ βασικό που έχει να κάνει καθαρά με σωματικές ικανότητες. Έχεις δει πιτ ή σταφοειδές σε συμπλοκή; Έχεις δει την ορμή, τη θέληση για "τελείωμα", τη μασέλα που δεν ανοίγει;

Αυτό εννοώ ότι στη διαχείριση τέτοιων σκύλων δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρεια για λάθη.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.791
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf