Πρώτη φορά με μαστίφ


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@Amaliaz προσωπικά η συμμετοχή σε έκθεση μου είναι αδιάφορο. Ούτε θα διάλεγα γονείς με κριτήριο πόσα cac έχουν. Μου αρκεί 1-2 ώστε να ξέρω ότι κάποιοι με περισσότερες γνώσεις από μένα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σκυλί μορφολογικά ως "καλό" πρότυπο.

Η μία αδερφούλα της Σιένα έχει πάει ήδη σε 4 εκθέσεις. Εγώ ουδέποτε σκέφτηκα να συμμετάσχω.

Τα κριτήρια μου ήταν πρωτίστως υγεία γιατί άκουγα διάφορα από πολλούς που δεν μπορούσα να τα δεχτώ. Φράσης όπως "Ααα, cherry eye έβγαλε και ο δικός μου. Σχεδόν όλα το παθαίνουν". Φίλος του κολλητού μου έχει ένα "cane corso" που δεν μπορεί να περπατήσει, είναι 5χρονων.

Μετά ήταν καθαρά ταμπεραμέντου. Κι εδώ δεν το κρύβω ότι αγχωνομουν. Γιατί και πάλι βλέποντας σκυλιά άλλων δυστυχώς απογοητευομουν. Ξέρετε πόσες φορές άκουσα να μου λένε άτομα με αυτή την φυλή... "Τι φύλακας μωρέ; Μόλις χτυπήσει κουδούνι πηγαίνει για χάδια να γνωρίσει τον επισκέπτη" ή "Μη το βλέπεις έτσι, ένα κιχ ακούει και τρέχει στα πόδια μου".

Το σκυλί μπήκε στην ζωή μας ως φύλακας. Το ότι η συμβίωση μαζί του δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τον αρχικό λόγο που θέλαμε την συγκεκριμένη φυλή. Αρέσει δεν αρέσει είναι σκύλος που ανοίκει σε ομάδα εργασίας. Έτσι πρέπει να εκτρέφεται.
Πριν μια βδομάδα γύρισα από ταξίδι. Ήταν 5:45 το πρωί που έβαζα τα κλειδιά στην πόρτα να ανοίξω. Η κουταβα δεν έχει συνηθίσει τέτοια ώρα να ανοίγει η πόρτα. Ακουγόταν ένα βαρύ γρυλισμα πίσω από την πόρτα, το ύπουλο χωρίς γαύγισμα. Αφού άνοιξα σιγά σιγά άργησε να με καταλάβει και ξεκίνησε να κάνει το κατσίκι. Η γυναίκα να έχει σηκωθεί από το βαθύ ύπνο και να την χαϊδεύει "μπράβο Σιενιτα μου, μπράβο κορίτσι μου". Έπρεπε να περιμένω κάνα λεπτό για να με καλωσορίσει :)
Δεν θέλαμε ένα απλά ωραίο cane corso, θέλαμε όλο το πακέτο. Οπότε όσο γίνεται προσπαθείς να μη αφήσεις κάποια πράγματα στην τύχη.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Χθες το βράδυ πήγαμε να επισκεφτούμε την αδερφή της συζύγου μου. Πάνω στην βιασύνη μας δεν είχα πάρει κολάρο. Η Σιένα ήταν μόνο με το σαμαρακι, βέβαια, γιατί όπως λένε τα παιδιά "όλοι φοράμε ζώνη στο αμάξι".

Κάποια στιγμή άρχισε η Σιένα το γαύγισμα και να σπρώχνει. Ώρα για τουαλέτα. Έκατσα εγώ με τα παιδιά και πήγε η γυναίκα μου με την αδερφή της έξω για το ντρίγκι ντρίγκο. Βγήκαμε στο μπαλκόνι να τους κοιτάμε να πούμε καμιά χαζομάρα.

Στο στενό στρίβει γνώριμο πρόσωπο που χρόνια τώρα το αποφεύγει η αδερφούλα. Είναι από τους περίεργους της γειτονιάς που φαίνεται πάντα μεθυσμένος και πλησιάζει χωρίς λόγο περνοντας μια ευχαρίστηση στο να τρομάζει γυναίκες. Τον θυμάμαι από τότε που είχα γνωρίσει την γυναίκα μου που έμενε εκεί.

Το είδα από απόσταση ότι και οι δύο ξαφνικά εκεί που μίλαγαν και γελαγαν, σοβαρευτηκαν και έδωσαν προσοχή στον τύπο καθώς έστριβε στο στενό. Εκεί μου ήρθε μια αναλαμπή, φοράει η Σιένα το σαμαρακι της. Σαμαρακι το οποίο σημαίνει βόλτα με αμάξι και εκπαίδευση/παιχνίδι. Πριν επεξεργαστώ τι θα γίνει έλεγα "ας μη την πιάσει από το σαμάρι", τελικά μάλλον από φόβο, μάλλον μη πλησιάσει η Σιένα... γραπωσε το σαμαρακι της Σιένας στο πάνω σημείο.

Η αντίδραση ήταν να κοιτάξει η Σιένα την γυναίκα μου, μετά τον τύπο. Μετά πάλι ένα βλέμμα σύγχυσης στην γυναίκα και ξεκίνησε το τράβηγμα στα δύο πίσω πόδια και το γαύγισμα. Ο τύπος να αλλάζει πεζοδρόμιο, να τον "διαβάζει" η Σιένα και να επιμένει.

Σηκώνουν τα βλέμματα μας βλέπουν στο μπαλκόνι και η αδερφή της γυναίκας να παίρνει αγκαλιά την Σιένα "Να έρθεις κι αύριο είναι κιαλλοι που θέλουν φοβισμα".
Γυρνώντας πίσω είπα στη σύζυγο ότι ξέχασα να της πω ότι το γραπωμα από το σαμάρι μπορεί να το έχει συσχετίσει με την εντολή "πρόσεχε". Δεν θα του έκανε κάτι στην φάση που είναι τώρα, περισσότερο γαυγιζε γιατί νόμιζε ότι έχει παιχνίδι πάνω του
 
  • Like
Reactions: Castro48 and Orjo


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πήγαμε να δούμε κάτι φίλους στην Πάτρα αυθημερόν. Τα παιδιά δεν είχαν θέμα με το να είναι η Σιένα μαζί μας. Ίσα ίσα τους έλειψε από την τελευταία επίσκεψη τους Αθήνα. Κλασικά ο κωλος στον καναπέ δίπλα μας, λες και είναι άνθρωπος.
IMG_20211103_164438.jpg
*Στη φώτο παρακολουθεί τηλεόραση

Στο γυρισμό το ροχαλητο της στο αμάξι έβαλε για ύπνο τα μικρά.
 


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Πήγαμε να δούμε κάτι φίλους στην Πάτρα αυθημερόν. Τα παιδιά δεν είχαν θέμα με το να είναι η Σιένα μαζί μας. Ίσα ίσα τους έλειψε από την τελευταία επίσκεψη τους Αθήνα. Κλασικά ο κωλος στον καναπέ δίπλα μας, λες και είναι άνθρωπος.
View attachment 75401
*Στη φώτο παρακολουθεί τηλεόραση

Στο γυρισμό το ροχαλητο της στο αμάξι έβαλε για ύπνο τα μικρά.
ΚΛΑΊΩ!!!! :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
 




east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Κατ αρχην να χαιρεσαι την κουταβα σου, ελπιζω να ζησετε πολλα καλα χρονια μαζι κ να δεις σε αυτην ολα οσα ονειρευεσαι!

Κρατησα καποια σημεια απο το ποστ σου, και, με καθε ειλικρινεια απο πραγματικη περιεργεια, σε αυτη τη φυλη πως καταφερες να ΜΗΝ "αφησεις καποια πραγματα στην τυχη"?

Τα κριτήρια μου ήταν πρωτίστως υγεία γιατί άκουγα διάφορα από πολλούς που δεν μπορούσα να τα δεχτώ........

Μετά ήταν καθαρά ταμπεραμέντου........

....... Αρέσει δεν αρέσει είναι σκύλος που ανοίκει σε ομάδα εργασίας. Έτσι πρέπει να εκτρέφεται.......

Δεν θέλαμε ένα απλά ωραίο cane corso, θέλαμε όλο το πακέτο. Οπότε όσο γίνεται προσπαθείς να μη αφήσεις κάποια πράγματα στην τύχη.
1. Τι εξασφαλιση πηρες πχ για την υγεια και ειδικα πχ το cherry eye που ανεφερες?

2. Τι σε επεισε για τον πραγματικο χαρακτηρα και την "εργασιακη ικανοτητα" των γονιων/προγονων κλπ?

Μια συμβουλη θα σου δωσω, με καθε καλη διαθεση: Αν δεν περασεις αρκετα χρονια με το σκυλο, κρατα επιφυλαξεις..... υπαρχει περιπτωση να δεις στο μελλον συμπεριφορες και καταστασεις που θα σε εκπληξουν.......
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Για το cherry eye δυστυχώς δεν υπάρχει επίσημο χαρτί που μπορεί να δει ένας αγοραστής. Αν υπάρχει τότε δεν το γνώριζα. Το καλό ήταν ότι υπήρχε παππούς εκεί (ο οποίος έφυγε τον προηγούμενο μήνα), όπως και 2 γιούς του πατέρα και 3 εγγόνια του παππού. Μπόρεσα να δω όλα αυτά τα σκυλια μαζί με μητέρα. Το αν έχει πειραχτει το μάτι το καταλαβαίνω.

Για τις ικανότητες "εργασίας" δεν ήθελα με τίποτα 3 πράγματα. Ευαισθησία (πες το φόβο, πες το περιβαλλοντικό άγχος), χαμηλά επίπεδα νεύρων και χαμηλή κοινωνική επιφύλαξη. Δυστυχώς... σε πολλους εκτροφεις που πήγα δεν έβλεπα καλά δείγματα. Βέβαια για μένα η μορφολογία είναι σχεδόν αδιάφορο. Αν και η μάνα είναι CH.SH. Ελλάδας, μου είναι αδιάφορο και απλά έτυχε.
Μου έκατσε πολύ άσχημα που έβλεπα αρκετά Cani corsi σε εκτροφείς και η συμπεριφορά δεν ήταν αυτή που περίμενα.

Δεν θέλω να φανεί ότι χλευάζω εκθέσεις κτλ. Αλλά η γνώμη μου είναι πας μια φορά, πήρες το ΟΚ ότι είναι εντός προτύπου. Φτάνει, γιατί να πας 50φορες; Ρίξε το βάρος αλλού.

Η Σιένα έχει πάει 9μηνων.
Κρίνοντας από την εμπειρία μου με προηγούμενα σκυλιά. Ταιριάξαμε και υπάρχει εύκολη καθημερινότητα μαζί της.
Σε επίσκεψη σε κτηνίατρο ήταν στην ρεσεψιόν ζευγάρι με cane corso. Στόλιζαν την Σιένα με κομπλιμέντα για την συμπεριφορά της. Τους έκανε μεγάλη εντύπωση που ακόμα δεν την έχω πλησιασει σε σκύλο αλλά ήταν αδιάφορη. Ολόκληρη συζήτηση περί εκπαίδευση, άλλο που δεν ήθελα. Φεύγοντας για αστείο λέγαμε ότι αν είχαν την Σιένα αυτοί θα τους έκανε ότι ήθελε Μπορεί ένα δύσκολο σκυλί για κάποιον να είναι το ιδανικό για μένα.
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Αρα λεμε οτι για το cherry eye πχ που ποιο πριν ανεφερες δεν πηρες απολυτως καμια εξασφαλιση.
Οχι δεν υπαρχει εξεταση για το αν θα παρουσιαστει στο κουταβι,
Οχι δεν υπαρχει "χαρτι" να σε διαβεβαιωσει οτι τξ κουταβι δεν θα πεταξει το βλεφαρο ενα πρωι.
Και αν εχει γινει "επεμβαση" με συγκεμενο τροπο στους προγονους, βλεποντας καποιος ενα ενηλικο σκυλι ξεγελιεται ακομα και κτηνιατρος να ναι οποτε σιγουρα κι εσυ.

Αρα θεωρω οτι θα μπορουσε να σου τυχει.....

Για δυσπλασια επιφυλασσομαι να ρωτησω......
Για καρδιολογικα......?
Καλα για γραμμες με επιληψια ας μην το ανοιξουμε το θεμα καλυτερα......

Αρα για να μην υπαρχει παρανοηση στον επομενο υποψηφιο αγοραστη, μιας και τα προβληματα υγειας που ταλαιπωρουν αυτη τη φυλη δεν "εξασφαλιζονται", τελικα αφηνονται στην τυχη (η σχεδον σε αυτη)......

Ομοιως λοιπον θα επεκταθω και στα θεματα εργασιας/χαρακτηρα/ταμπεραμεντου κλπ.
Να σου εδειξαν καποιο.... "χαρτι" ως πιστοποιηση γι αυτο, αποκλειεται. Αρα δοκιμασε καποιος σε απαιτητικο περιβαλλον τους προγονους? τσεκαρε καποιος καπως τα σκυλια?? Δοκιμασε καποιος την αντοχη τους στο στρες η το νευρικο τους συστημα? Κι αν ναι πως? Πραγματικα θα με ενδιεφερε.....

Για την μορφολογια θα συμφωνησω εν μερη.
Σοβατοτητα ομως δειχνει το να πας το σκυλο να κριθει σε μια ειδικη εκθεση φυλης απο εναν σοβαρο κριτη. Το να σε κρινουν στην Καλαματα η στο..... Μαυροβουνιο, ειναι αστειο..... Οπως αστειο ακουγεται το albania champion και το νεοσυσταθες champion nato.
Οποτε ναι, αν η κριση ειναι "σοβαρη" ειναι επαρκης για την μορφολογια.

Disclaimer:
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το παραπανω δεν ειναι υπονοουμενο προς την εκτροφη του σκυλου σου, τον εκτροφεα, το σκυλο σου η οτιδηποτε αλλο.

Ειναι απλες ερωτησεις για να καταληξουμε σε καποια συμπερασματα και το κυριοτερο, οτι τελικα καταληγεις να πας "με διαισθηση" ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ γιατι τελικα κανεις δεν εξασφαλιζει σε κανεναν τιποτα.
Εγχωριως και μη......
Τα τελευταια χρονια εχει αρχισει να αλλαζει το θεμα αλλα ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ και σε ελαχιστο δειγμα προς τον ογκο.

Τελος να σου πω, οτι 9 μηνων, το σκυλι σου ειναι κουταβι!!! Μπορει τωρα να βλεπεις ολα οσα ηθελες και πραγματικα σου ευχομαι να τα βλεπεις παντα! Αλλα μεχρι να παει 3-4χρονων κρατα επιφυλαξεις...... corso πηρες!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Συζήτηση κάνουμε, δεν είμαι άνθρωπος που παρεξηγείται.

Για το cherry eye συνήθως το "κρύψιμο" φαίνεται. Αν έχει αφαιρεθεί μπορεί να το καταλάβεις αν το άλλο είναι ανέπαφο. ν και τα δύο έχουν αφαιρεθεί είναι δύσκολο να το καταλάβεις.

Για δυσπλασία η άποψη μου είναι ότι το 80% θα κοβωντουσαν. Το ότι βγήκε HDB σε ηλικία 18μηνων δεν μου αποκλείει το μοιραίο όσο θα ήθελα.

Όσο για χαρακτήρα και συμπεριφορά. Ασχολούμαι με σκυλιά από τα 19χρ. Δεν εννοώ ότι είχα σκύλο απλά. Πήγαινα για 3μηνες κακοκαιρία σε γνωστή εκτροφέα ποιμενικών και ήθελα να μάθω κάποια πράγματα ως ερεθιστη. Δυστυχώς δεν μπορούν όλοι οι εκτροφείς να είναι παντογνώστες. Στα θέματα εκπαίδευσης διαφωνώ μαζί τους σχεδόν σε όλα. Το κουταβι θα το κρίνω από το πώς θα βγει από το κενελ, από το τι θα κάνει πρώτα αν το αφήσεις λυτο, από το τι θα κάνει αν το αφήσω σε άγνωστο σε αυτό δωματίου, από το τι θα κάνει αν το σβερκωσω ή του τσιμπήσω αυτιά, θα πάει στον εκτροφέα ή σε μενα που έχω φαγητό, θα πλησιάσει την ομπρέλα που θα ανοίξω ή θα φύγει, αν το πειράξω καθώς τρώει, αν του τραβήξω αυτό που έχει στο στόμα τι θα κάνει, αν του βάλω λουρί πως θα αντιδράσει.... Βλέπεις πολλά σε αυτήν την ηλικία και είναι άγνοια να σου λέει κάποιος "θα φτιάξουν χαρακτήρα μετά". Ισχύει ότι μπορεί κάτι να αλλάξει μετά αλλά όχι από άσπρο να γίνει μαύρο.
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Συζήτηση κάνουμε, δεν είμαι άνθρωπος που παρεξηγείται.
..............

......... Το κουταβι θα το κρίνω ............. Βλέπεις πολλά σε αυτήν την ηλικία και είναι άγνοια να σου λέει κάποιος "θα φτιάξουν χαρακτήρα μετά". Ισχύει ότι μπορεί κάτι να αλλάξει μετά αλλά όχι από άσπρο να γίνει μαύρο.
Χαιρομαι για την πρωτη προταση που εγραψες αυτο ειναι το σημαντικοτερο ..... και συνεχιζω!

(Για τα ιατρικα πιστευω καταληξαμε στο οτι μπορει και οφειλει ο υποψηφιος αγοραστης να κανει εναν τυπικο ελεγχο για να αποφυγει προφανεις κακοτοπιες, αλλα τελικα το σωστο αποτελεσματα κρινεται στο μεγαλυτερο μερος απο την τυχη).

Πριν φτασουμε στο κουταβι, μιλαμε για γονεις.
Συνηθως τα κουταβια ειναι στο συμπεριφορικο φασμα των γονεων κλινουν δε προς τη μανα.
Οι γονεις λοιπον?

Μετα, στο κουταβι ναι μπορεις να δεις διάφορα, αλλα οχι την μια η τις δυο φορες που θα πας εσυ οταν θα σου επιτρεψει κ εκτροφεας. Θα μπορουσες να τα δεις αν ησουνα απο πανω συνεχεια, γιατι θα εβλεπες και τις αλλαγες.

Επισης για να μπορεις να κρινεις αυτο που βλεπεις πρεπει να ξερεις την φυλη και την αναπτυξη της, την εξελιξη του "τυπικου" απο το δικο σου "αναμενομενο".

Ειδικα σε φυλες που ειναι εξελικτικα δυσκολες, οπως τα corso των παραδοσιακων γραμμων, αυτο που εσυ* εβλεπες και ερμηνευες ως ασπρο, μπορει στα ματια καποιου αλλου να ειναι εξ αρχης μαυρο!
Εσυ θα εκπλαγεις, ο αλλος που το εβλεπε εξ αρχης οχι και τελικα το κουταβι θα ειχε απλα την αναμενομενη εξελιξη......

(*Σημ: το β'ενικο ειναι γενικο)

Δεν ξερω αν το γραφω κατανοητα ολο το παραπανω...... ελπιζω να καταλαβαινεις τι θελω να πω......

Και επισης, οκ, ας πουμε οτι εσυ η εγω μπορουμε να δουμε 10 πραγματα η να παρουμε την ευθυνη την επιλογης. Τι γινεται με τον Χ υποψηφιο που θελει να παρει corso????
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3