Στα χνάρια του Ελληνικού σκύλου


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Οκ, δεκτόν! Ο DjSoukis, ανηκει στην κλασσικη εποχη; :p:D
Μόνον αν είναι Αθηναίος. :)

@ptf: Εγώ πάντως το Μουφ το φωνάζω για πλάκα και Avustralia çoban köpek, ή çoban köpek, ή çoban-çoban! Το σωστό βεβαίως είναι Avustralia Çoban Köpeği, αλλά εμένα τα άλλα μου ακούγονται πιο ωραία, πλακατζίδικα και γενικώς μου γεμίζουνε το στόμα και τ' αυτί. :p:D

Αφήνω κατά τ' άλλα το πόσο εθνικιστικά και φυσικά λάθος διδασκόμαστε την ελληνική ιστορία στην Ελλάδα διότι θ' αρχίσω να κλαίω και μερικοί εδώ μέσα να τσιρίζουν... :)
 
Last edited:


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
δανείζομαι απο τον φίλτατο και πάντα άρτιο σε προσφορά και επίπεδο δημοσιεύσεων DjSoukis την παράγραφο αλλάζοντας μόνο μία λεξούλα ,γιορτινές μέρες,μέρες που το είδος μας γιορτάζει απο τότε που κατάφερε να συνειδητοποιείσει πόσο διαρκεί η νύχτα και πόσο η μέρα

Ας δούμε τον σκύλο σαν μια από τις παραδόσεις μας, σαν ένα ζωντανό μνημείο που οφείλουμε σεβασμό...Σεβασμό που οφείλουμε στις παραδόσεις κάθε λαού και έθνους.
Αν τώρα καταφέρουμε να δείξουμε αυτό το σεβασμό και την σοβαρότητα, όχι προσπαθώντας να "φτιάχνουμε" εχθρούς και "εξωτερικές απειλές" για να "πολεμήσουμε", αλλά προσπαθώντας να φτιάξουμε συμμαχίες και φιλίες που θα προωθούν κοινά συμφέροντα...θα "σωθεί" και μέρος της κυνολογικής μας ιστορίας και παράδοσης.
 
  • Like
Reactions: Aslan


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ας δούμε τον σκύλο σαν μια από τις παραδόσεις μας, σαν ένα ζωντανό μνημείο που οφείλουμε σεβασμό...Σεβασμό που οφείλουμε στις παραδόσεις κάθε λαού και έθνους.
Αν τώρα καταφέρουμε να δείξουμε αυτό το σεβασμό και την σοβαρότητα, όχι προσπαθώντας να "φτιάχνουμε" εχθρούς και "εξωτερικές απειλές" για να "πολεμήσουμε", αλλά προσπαθώντας να φτιάξουμε συμμαχίες και φιλίες που θα προωθούν κοινά συμφέροντα...θα "σωθεί" και μέρος της κυνολογικής μας ιστορίας και παράδοσης.
Σώζεται αυτό που χρειάζεται, αυτό που αγαπάμε, και αυτό στο οποίο ελπίζουμε....
Κάθε ένας όμως επενδύει διαφορετικά πράγματα στην "διάσωση"...και οι τριβές είναι αναπόφευκτες...
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
χρειαζεται οπωσδηποτε διεθνης αναγνωριση της φυλης..
ετσι ωστε να διασωθει..
και δεν μιλαμε μονο για τις ποιμενικες φυλες..
μιλαμε και για τον κρητικο λαγωνικα, το κοκκονι, τον ελληνικο ιχνηλατη, την αλωπεκιδα, τον ελληνικο ποιμενικο και μολοσσο της ηπειρου..
σε μερικες φυλες χρειαζεται αναθεωρηση του προτυπου στα συγκεκριμενα δειγματα τα οποια απαντωνται, στην ελληνικη υπαιθρο,
και βαση αυτων να συσταθει εκτροφη εστιασμενη με στοχο ωστε να δημιουργηθουν οι προυποθεσεις... για διεθνη αναγνωριση...
δεν νοειται να προσπαθω να κανω διασωση της φυλης.. απο ενα ζευγαρι και μονο... και να μοιραζω απλα τα κουταβια... χρειαζεται συνεργασια και απλωμα των γενητορων απο ολη την ελληνικη επικρατεια ωστε να μην περιοριζεται το γεννετικο υλικο...
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Ξεκινάω από αυτό το σημείο που νομίζω είναι το σημείο στο οποίο όλοι συγκλίνετε αλλά ο καθένας το εκφράζει διαφορετικά, ίσως γιατί η ίδια η σκέψη αποτυπωμένη σε γραπτά είναι δύσκολο να εκφραστεί σωστά. Όπως κάποιος χθες βράδυ με ρωτούσε για τις χαρακτηρολογικές διαφορές που παρατήρησα έχοντας ζήσει ταυτόχρονα με Χάσκι και Μάλαμιουτ κι ενώ τις έχω στο νου μου τόσο συγκεκριμένες, οργανωμένες και απτές εντούτοις είναι τόσο δύσκολο να τις γράψω.

Εδώ είναι η ουσία:
το εθνικο ζητημα, δεν πρεπει να το βλεπουμε ¨εθνικιστικα¨ αλλα "οργανωμενα''
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση. Αν δεν παραδεχτούμε εμείς οι ίδιοι ότι είμαστε κατ' εξοχήν κτηνοτροφικός λαός (που αυτό βέβαια θα σήμαινε και να πάψουμε να ασχολούμαστε με πωλήσεις προγραμμάτων κινητής και να ξαναγίνουμε αυτόχθονες εξαγωγείς και αυτάρκεις) δηλαδή να αποδεχτούμε τις ρίζες μας στην ολότητα τους κι όχι την σκιά της καρικατούρας του Κολοκοτρώνη και των υπολοίπων ηρώων που χάρην της ωραιοποιημένης ιστορίας απενοχοποιούνται και τα δικά τους μελανά σημεία.

Ναι είμαστε σαφώς απόγονοι εκείνων που δημιούργησαν τη δημοκρατία. Ναι αλλά ήταν οι ίδιοι που πρώτοι ενέκριναν και εφάρμοσαν τα όργια.

Ομοίως είμαστε απόγονοι του Πυθαγόρα αλλά όλοι αυτοί κάτι τρώγανε. Αυτό το κάτι ήταν η προσπάθεια άλλων αφανών Ελλήνων. Ένας κτηνοτροφικός λαός λοιπόν έχει τα ζώα του (τετράποδα και δίποδα). Μέσα σε αυτά τα ζώα είναι και ο κτηνοτροφικός σκύλος, ο σύμμαχος του ποιμένα, ο προστάτης των κτηνοτροφικών ζώων, της περιουσίας και της οικογένειας γενεών ολόκληρων. Πώς βρεθήκαμε όλοι εμείς στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Λάρισα; Ουρανοκατέβατοι; Προφανώς όχι.

Πρέπει να υπάρξει παραδοχή του ποιοί είμαστε και οργάνωση του τι έχουμε και πως μπορούμε να το εξελίξουμε. Με ενοχλεί η σκέψη πως εγώ αν ήθελα να αγοράσω ένα Κουβάτς θα το πλήρωνα ένα χιλιάρικο περίπου και η δική μου φυλή ενώ έχει αρετές όπως το Κουβάτς ή ο Καυκάσιος έχουν τις δικές τους, εντούτοις κανένας ξένος δεν προτίθεται να αγοράσει ένα Ελληνικό Ποιμενικό.

Μα γιατί;

Διότι δεν υπάρχει κάτι ν' αγοράσει. Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα φυλές οριοθετημένες, κατοχυρωμένες. Δεν είμαστε ενωμένοι, δεν είμαστε οργανωμένοι.

Και μιλάω με το δικαίωμα που μου δίνει η εμπειρία του να έχω εργαστεί εργαστηριακά πάντα, δεν είμαι κτηνοτρόφος με όλες τις εγχώριες φυλές ίππων, αιγών και χοίρων. Έχει κανένας εδώ μέσα ιδέα, πώς προστατεύονται απ' τους ντόπιους και προωθούνται οι εγχώριες φυλές. Εκεί καταφέρανε εντέλει να οργανωθούν.

Το ίδιο πρέπει κι εμείς. Και δεν έχει καμία σημασία το αν εγώ προσωπικά θα πάρω ποτέ τον οποιοδήποτε Ορεινό Ποιμενικό και ειδικά τον Ελληνικό. Αλλά πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο να γίνουν κάποιες κατηγοριοποιήσεις των εγχώριων φυλών και να μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε φυλής, για διατήρηση ή ακόμη και για βελτίωση. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Εγώ θα είχα τη λογική να πάρω ένα Καυκάσιο για να πηγαίνω τσάρκες με το τεράστιο χνουδωτό σκυλί μου. Οι περισσότεροι στο εξωτερικό δεν είναι σαν κι εμένα. Αναγνωρίζουν κάποιες φυλές για τη χρησιμότητα τους και επιλέγουν για να καλύψουν κάποιες ανάγκες. Αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα ξεχωριστά γνωρίσματα κάθε εγχώριας φυλής και να μιλήσουμε γι' αυτά, δε χρειάζεται κάτι άλλο για να αναδειχτούμε.
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Όταν οι ..."ντόπιοι" δεν μπορούν να ...αποφασίσουν αν ο ελληνικός ποιμενικός, για παράδειγμα, είναι μία ή τρεις ή ...δεκατρείς φυλές, τότε γιατί να ασχοληθούν οι ..."ξένοι" μαζί μας και να αναγνωρίσουν τη μία, τις τρεις ή τις...δεκατρείς φυλές?

@GRDANE,
όταν αναφέρεσαι σε "αναθεώρηση του προτύπου", αυτό δεν υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο πρότυπο, πάνω στο οποίο να βασίζεται η αναθεώρηση? Από κάποια σταθερά δεν πρέπει να ξεκινήσουν όλα?

Τι θέλω να πω...
Για παράδειγμα, όσον αφορά στον ελληνικό ποιμενικό, υπάρχουν χιλιάδες (γύρω στα 4000?, μπορεί να κάνω και λάθος) άτομα. Πολλά προέρχονται από διασταυρώσεις σκύλων κτηνοτρόφων (και όχι μόνο βέβαια), τα οποία τα χρησιμοποιούν για τη δουλειά τους. Υπάρχει κάποιος που να καταγράφει/αξιολογεί αυτά τα δείγματα? Κάποιος που να κρίνει και να αξιολογεί ότι πρέπει να γίνει η τάδε αναπαραγωγή, γιατί προσφέρει και εξελίσσει τη φυλή? Ναι, θα μου πείτε υπάρχει ο ΟΦΕΠ. Είναι όμως πανταχού παρών? Δε νομίζω...
(έχω ακούσει για περιπτώσεις και περιπτώσεις, ανθρώπων που έχουν πάρει σκυλιά απ'τον ΟΦΕΠ, τα έχουν ζευγαρώσει και ο ΟΦΕΠ δεν έχει ενημερωθεί..., ο οποίος υποτίθεται είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος. Δε λέω βέβαια, ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φταίει ο ΟΦΕΠ...)

Εδώ και κάποιο καιρό ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή των ελληνικών ποιμενικών από τον ΟΦΕΠ.
Και άντε κάνουμε και DNA τεστ. Αυτό θα βασίζεται που? Ακόμη κι αν ξεκινήσουμε από σήμερα να καταγράφουμε ό,τι δείγμα υπάρχει, ποιος μας "εγγυάται" για τους προγόνους 3-4-5 γενιές πίσω...Και ψάξε βρες τους κι όλας....
Δε λέω ότι αυτό δεν είναι μια αρχή...
Απλώς να γίνει σωστά και να μην υποκινούνται οι διάφοροι φορείς από συμφέροντα του μικρόκοσμού τους...


Υ.Γ. Συγνώμη που αναφέρομαι μόνο στους ελληνικούς ποιμενικούς, αλλά μόνο γι'αυτούς έχω (υποτυπώδη) γνώση...
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Εδώ και κάποιο καιρό ξεκίνησε η ηλεκτρονική καταγραφή των ελληνικών ποιμενικών από τον ΟΦΕΠ.
Και άντε κάνουμε και DNA τεστ. Αυτό θα βασίζεται που? Ακόμη κι αν ξεκινήσουμε από σήμερα να καταγράφουμε ό,τι δείγμα υπάρχει, ποιος μας "εγγυάται" για τους προγόνους 3-4-5 γενιές πίσω...Και ψάξε βρες τους κι όλας....
Όχι, αυτή η φάση με το DNA είναι απαραίτητη διότι πρέπει να μπει σε βάση δεδομένων και να αναγνωριστεί η φυλή. Και του Μουφ το DNA τεστ που του έκανα αμέσως μου τον βρήκε για Αυστραλέζο χωρίς προσμείξεις διότι είχε φροντίσει ο Αμερικανικός Σύλλογος Αυστραλέζων Ποιμενικών να το καταθέσει και έχει μάλιστα ιδρυθεί και Ινστιτούτο Γενετικών Ερευνών Αυστραλέζων Ποιμενικών όπου επιστήμονες μελετάνε τα κληρονομικά τους. Δεν είναι ακριβώς όμως θέμα γενεών η γενετική μελέτη και βασίζονται σε πολλές έρευνες. Μόνο η διάλεξη του Hartnagle ή οι μελέτες του Black (που είναι και κτηνίατρος) για το ευρύ κοινό κρατάνε ώρες και ώρες και πάνε πολύυυυυυυυ πίσω, μέχρι που στο τέλος με πιάνει πονοκέφαλος. Γι' αυτό και τα γενεαλογικά της φυλής αποκαλούνται Spider Web.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
Για το παρελθόν δεν κάνει και πολλά το DNA test-για το μέλλον είναι πολύ χρήσιμο

αν και υπάρχει και κάποια έρευνα που εντόπισε ποιές φυλές είναι "πιο πρωτόγονες" ας πούμε-είναι και θέμα κάπου εδώ στο φόρουμ μας

γενικά πάντως,στο μέλλον,η εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας στα σχετικά με το DNA θα βοηθήσουν πολύ την εκτροφή αλλά και την ανασύσταση φυλών
καθώς και την εξάλειψη πολλών κληρονομικών νόσων το οποίο είναι άλλο θέμα αλλά επι τη ευκαιρία πάρτε μία γεύση τι υπάρχει ήδη σχετικά με αυτές
OptiGen - Tests offered - Canine genetic testing, Ithaca, New York

Currently Available DNA Tests
 


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά...

Δεν "υπονόησα" ότι το DNA τεστ είναι "άχρηστο".
Απλώς, οτιδήποτε γίνει να γίνει με το σωστό τρόπο και όπως τόνισα να μην υποκινούνται οι διάφοροι φορείς από (μικρο)συμφέροντα.
Όμως για να αναγνωριστεί μια φυλή, δε χρειάζεται να υπάρχει μια βάση δεδομένων?
Ή απλώς, όσον αφορά στον ελληνικό ποιμενικό, ξεκινάμε από το μηδέν σχεδόν και ...βλέπουμε?
(απορίες εκφράζω...)

Εξάλλου το ζητούμενο δεν είναι να γίνονται κινήσεις προς το καλό της φυλής? (αναγνώριση, εξέλιξη κλπ κλπ...).
Νομίζω σ'αυτό συμφωνούμε όλοι...

@Sara, για τον δικό σου, υπήρχαν δεδομένα, γι'αυτό και αναγνωρίστηκε αμέσως.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Ναι.....συζητάμε εμείς...αλλά....

Θυμάστε πόσα χρόνια ήταν στα δικαστήρια όταν χωρίστηκαν οι φυλές....

Ίσως κάποιοι ξέρετε τσακωμούς και διαφωνίες μεταξύ αυτών που ασχολούνται με τις φυλές...

Πρότυπα για τις φυλές υπάρχουν...με αρκετές ενστάσεις πάνω σε αυτά από πολλούς.....

Ακόμα περισσότεροι από τις ενστάσεις είναι αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι αυτές τις ενστάσεις, κάνουν του κεφαλιού τους.....


Πολύ αισιόδοξος είμαι ε;
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
αυτα αναλογιζομενος σκεφτομαι...
οτι ενω δεν πρεπει να ειναι "εθνικο" ζητημα..
χρειαζεται να αντιμετωπιστει... συλλογικα, οργανωμενα, ισως... πως να το πω... εθνικα????
κι ο κοε ως συνηθως αφαντος....
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
προτείνω μια αμιγώς ελληνική παραγωγή με τα ωραία μας βουνά, τα συνήθως πλαστικά σενάρια μας και κάποιον Μπάμπη ελληνικό ποιμενικό σε ρόλο χάτσικο, λάσσυ, χουτς μπας και φτάσουμε Κάννες, μπας κι ενδιαφερθεί σοβαρά κάποιος ξένος γιατί εμείς μάλλον δε βλέπουμε για άλλη μια φορά το συμφέρον μας.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
@Grifos
Μακάρι να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ήδη μία μεγάλη μερίδα Ε.Π. έχει ακατάλληλους ιδιοκτήτες, πόσο μάλλον αν πρωταγωνιστήσει και σε ταινία.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι κι όποιος βιάζεται σκοντάφτει

ΥΓ
αν κοιτάξεις την ζημιά που πάθανε όσες φυλές πρωταγωνίστησαν σε ταινίες θα αναθεωρήσεις
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Κι εγώ νομίζω ότι μόνο κακό θα έκανε μια τέτοια ταινία....
Είτε θα καταστρέψει το ταμπεραμέντο και την εργασιακή ικανότητα, όπως και σε άλλες φυλές που προωθήθηκαν αντιστοίχως, είτε θα οδηγήσει σε άπειρα θύματα επιθέσεων από τον σκύλο που δεν είναι όπως έδειχνε η ταινία....είτε και τα δύο το ένα μετά το άλλο...
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Ορεινός Ποιμενικός στην Ελλάδα.

Απεβίωσε στις 1 Νοεμβρίου 2010.

Χωλότητα και φανερό οίδημα του αριστερού ποδιού μετά από

σύγκρουση-μάχη με αγριογούρουνο.

 


Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
926
Καναδάς
Ορεινός Ποιμενικός στην Ελλάδα.

Απεβίωσε στις 1 Νοεμβρίου 2010.

Χωλότητα και φανερό οίδημα του αριστερού ποδιού μετά από

σύγκρουση-μάχη με αγριογούρουνο.
Κτηνιατρος γιοκ? Απο αυτο απεβιωσε?
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
(έχω ακούσει για περιπτώσεις και περιπτώσεις, ανθρώπων που έχουν πάρει σκυλιά απ'τον ΟΦΕΠ, τα έχουν ζευγαρώσει και ο ΟΦΕΠ δεν έχει ενημερωθεί..., ο οποίος υποτίθεται είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος. Δε λέω βέβαια, ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φταίει ο ΟΦΕΠ...)
Χρόνια πολλά,

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο ΟΦΕΠ κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά οι έλληνες είμαστε "ξερόλες", αμφισβητίες και λοξοδρομούμε διαρκώς. Συγκεκριμένα, κάποιος που κάνει καλές γέννες, σκέπτεται ότι είναι άδικο να δώσει τα σκυλάκια στο συμβολικό ποσό που ορίζει ο όμιλος και το οποίο ίσως δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μίας σοβαρής γέννας και αποφασίζει να τα πουλήσει σε πολλαπλάσια τιμή. Κάποιος άλλος, πείθεται να πάρει σκυλί εκτός ομίλου, κ.ο.κ..

Για να μπορέσουμε όμως να οδηγηθούμε στο επιθυμητό, που σε αυτή τη συζήτηση είναι η διεθνής αναγνώριση της φυλής, χρειάζεται να ακολουθούμε τις οδηγίες του επίσημου φορέα, τον οποίο πρέπει να εμπιστευτούμε. Αλλιώς, ας έχουμε όλοι από μία διαφορετική άποψη χωρίς αποτέλεσμα…..
 






Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3