Συγκλίνοντες ταρσοί

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Γεια σας παιδιά,

Ο ΓΠ μου, 18 μηνών, δεν έχει μεν δυσπλασία (έκανα ακτινογραφία και ήταν πεντακάθαρη) ωστόσο έχει συγκλίνοντες ταρσούς (οι πίσω "αγκώνες" συγκλίνουν). Ήθελα να ρωτήσω μερικά πράγματα σχετικά:
1) Καταρχήν που οφείλεται το φαινόμενο, είναι γονιδιακό, επίκτητο, τι μπορεί να το προκάλεσε?

2) Αποτελεί σοβαρό ελάτωμα? Αν ναι, καθαρά από εκθεσιακής άποψης ή είναι και πρόβλημα υγείας, όπως π.χ. η δυσπλασία? Εννοώ είναι πρόβλημα για το σκύλο ή είναι μόνο αισθητικό?
Είναι λόγος αυτός να μην μπει ποτέ ο σκύλος στην αναπαραγωγή ? (δεν το σκέφτομαι, απλά καλό είναι να ξέρω).

3) Ενδείκνυται να κάνω κάτι γι'αυτό ? Πρέπει να αποφεύγω κάτι?

Να σημειωθεί πως ο σκύλος δεν φαίνεται να πονάει, ή να δυσανασχετεί, αντίθετα είναι πολύ ενεργητικός και δραστήριος.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μάριος

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Και η δικιά μου έτσι είναι χωρίς να έχει δυσπλασία (αυτό το μήνα έκανε ακτινογραφία).
1. Συνήθως οφείλεται στα γονίδια.
2. Τρέχει χωρίς πρόβλημα, ανεβοκατεβαίνει σκάλες κανονικά, χοροπηδάει ασταμάτητα, μπορεί να μείνει όρθια με τα πίσω πόδια για μεγάλο διάστημα και είνια ακούραστη. Απλά υπάρχει περίπτωση αυτή η στάση σώματος μακροχρόνια να προκαλέσει δυσπλασία.
3. Άλλαξα διατροφή.

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Μπορείς να ανεβάσεις σε φωτογραφία την ακτινογραφία;
Η ακτινογραφία αφορά το θέμα της δυσπλασίας ισχύων, όπου έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα, δεν δείχνει τους ταρσούς. Αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πως να την ανεβάσω σε φωτογραφία (από Δευτέρα θα προσπαθήσω να την βγάλω φωτο με την κάμερα, θα δούμε αν βγει).

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Συγκεκριμένα ο Γ.Π. (δεν ξέρω για άλλες φυλές) θέλει καλό γιατρό για ακτινογραφίες!

Είναι δύσκολο να πετύχεις καλό γιατρό που να ξέρει να βάλει το σκυλί πάνω με σωστή τοποθέτηση των ποδιών και να του τραβήξει ακτίνες,η ακτίνα θα είναι καλή?Ευανάγνωστη?Καθαρή?
Το παραμικρό μπορεί να καταστρέψει τον σκύλο αν μιλάμε για εκτροφικό/αναπαραγωγικό επίπεδο γι αυτό και όσους ξέρω, εκτροφείς και μη, τα πάνε στο εξωτερικό τα σκυλιά τους για ακτίνες!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Πώς μπορει να καταστραφει ο σκυλος απο τις ακτινες Στελιο?
Πώς δειχνουν οι συγκλινοντες ταρσοι?

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Το παραμικρό μπορεί να καταστρέψει τον σκύλο αν μιλάμε για εκτροφικό/αναπαραγωγικό επίπεδο γι αυτό και όσους ξέρω, εκτροφείς και μη, τα πάνε στο εξωτερικό τα σκυλιά τους για ακτίνες!
Αυτό μου ακούγεται πολύ υπερβολικό

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Γεια σου Μάριε! :)

Να εστιάσουμε λίγο στις αρχικές σου ερωτήσεις:

1) Καταρχήν που οφείλεται το φαινόμενο, είναι γονιδιακό, επίκτητο, τι μπορεί να το προκάλεσε?
Και τα δυο. Κατά βάση οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, αλλά το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί και από παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη σωστής άσκησης, τα γλιστερά πατώματα.

2) Αποτελεί σοβαρό ελάτωμα? Αν ναι, καθαρά από εκθεσιακής άποψης ή είναι και πρόβλημα υγείας, όπως π.χ. η δυσπλασία? Εννοώ είναι πρόβλημα για το σκύλο ή είναι μόνο αισθητικό?
Είναι λόγος αυτός να μην μπει ποτέ ο σκύλος στην αναπαραγωγή ? (δεν το σκέφτομαι, απλά καλό είναι να ξέρω).
Τα ζώα που παρουσιάζουν έντονα το πρόβλημα βγαίνουν από το πρόγραμμα αναπαραγωγής των εκτροφέων.
Όσον αφορά στο θέμα της υγείας, εξαρτάται από το πόσο αυτό το μορφολογικό ελάττωμα επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του ζώου. Εάν ο σκύλος κινείται χωρίς πόνο και χωλότητα, πηδαει, τροχάζει, καλπάζει και γενικά έχει μια φυσιολογική ζωή, όλα καλά.

Οι συγκλίνοντες ταρσοί δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με την δυσπλασία των ισχίων, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια σοβαρή ένδειξη για την ύπαρξη δυσπλασίας και εάν το πρόβλημα είναι έντονο τότε το θέμα θέλει ψάξιμο.

3) Ενδείκνυται να κάνω κάτι γι'αυτό ? Πρέπει να αποφεύγω κάτι?
Βοηθάει η σωστή άσκηση, όπως επίσης ο διάδρομος και ακόμα καλύτερα το κολύμπι, το περπάτημα σε σκληρές επιφάνειες, ο έλεγχος του βάρους του ζώου. Έχω ακούσει επίσης ότι το Arthroluxyl βοηθάει σε κάποιες περιπτώσεις. Συζήτησε το με τον γιατρό σου.

:)

grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Συγκεκριμένα ο Γ.Π. (δεν ξέρω για άλλες φυλές) θέλει καλό γιατρό για ακτινογραφίες!

Είναι δύσκολο να πετύχεις καλό γιατρό που να ξέρει να βάλει το σκυλί πάνω με σωστή τοποθέτηση των ποδιών και να του τραβήξει ακτίνες,η ακτίνα θα είναι καλή?Ευανάγνωστη?Καθαρή?
Στο εξωτερικό ίσως να πηγαίνουνε, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει επίσημη-εγκεκριμένη διάγνωση για δυσπλασία στον αγκώνα.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Tο φαινομενο παρατηρητε συνηθως σε Γ.Π.,Καυκασια,Αγιου Βερναρδου,και μερικες ακομη ρατσες,η δικη μου διαγνωση λεει πολλες βιταμινες και τροφη με υψηλα ποσοστα πρωτεινης και φωσφωρου,ειναι η αιτια,θα μπορουσαμε να το δουμε αν ο σκυλος ηταν 6 μηνων τωρα μαλλον δεν μπορεις να κανεις κατι,τα ποδια Χ τα βλεπουμε και σε λυκους(τι μηνα γεννηθηκε ο δικος σου και ποσα κουταβια ειχε η γεννα?),αυτοι οι λυκοι γεννηθηκαν χειμωνα επιναν μπολικο γαλα μετα ετρωγαν καλα αλλα λογω χειμωνα παρεμεναν στο λαγουμι τους δεν εβλεπαν πολυ ηλιο δεν υπαρχει προβλημα στην κινηση μονο οπτικο.
Για την στατιστικη μου μπορεις να μου πεις σε παρακαλω αν εδινες βιταμινες,και τροφη με υψηλα ποσοστα πρωτεινης?

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Γεια σας παιδιά,

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και χρόνια πολλά!

Λοιπόν, να διευκρινήσω ότι η ακτινογραφία που έκανε ο σκύλος (πριν περίπου 3 μήενς) αφορούσε ΜΟΝΟ την δυσπλασία ισχύου και ήταν καθαρή (θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτό, την ακτινογραφία την έκανα εδώ στα Χανιά, στην κτηνίατρό μου, ήταν ευανάγνωστη και ακόμα κι εγώ μπορούσα να δω και να καταλάβω ότι ήταν ΟΚ -αφού μου εξήγησε η κτηνίατρος τι πρέπει να προσέχω). ΔΕΝ έγινε για τους ταρσούς, το ότι ο σκύλος μου έχει συγκλίνοντες ταρσούς το βλέπω εγώ με το μάτι -φαίνονται οι πίσω αγκώνες να συγκλίνουν προς τα μέσα - δεν το είδαμε με τις ακτίνες, οι οποίες επαναλαμβάνω ότι δείχνουν μόνο τα ισχύα.

[Άλλωστε αν δεν κάνω λάθος η δυσπλασία αγκώνα αφορά τους μπροστινούς αγκώνες και όχι τους ταρσούς (πίσω)?]

Anyway, τους συγκλίνοντες πίσω αγκώνες (ταρσούς) τους βλέπω με το μάτι εγώ.

Ο σκύλος μένει έξω (οπότε τον βλέπει ο ήλιος απ'όταν γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2009) σε πολύ μεγάλο οικόπεδο και ασκείται καθημερινά μαζί μου με μπαλάκι αρκετή ώρα (τρέξιμο -σπριντ για να πιάσει το μπαλάκι και πίσω αρκετές φορές, κάθε μέρα). Υπέρβαρος δεν είναι (τώρα είναι 34 κιλά, 18μηνών), ούτε ήταν, βιταμίνες και συμπληρώματα δεν έχει πάρει ποτέ, από τροφή, τους πρώτους 9 μήνες του έδινα HILLS, μετά την άλλαξα σε Royal Canin maxi junior για περίπου 2-3 μήνες, μετά πήρε την γερμανική Wolfsblut (2 σακιά) και τους τελευταίους 2-3 μήνες τρώει (με μεγάλη όρεξη, καλό τρίχωμα, κόπρανα και αρκετή ενέργεια και ζωντάνια) ACANA GRASSLANDS.

Ο σκύλος είναι πραγματικά πανέμορφο δείγμα της φυλής (το ξέρω ότι κάθε ιδιοκτήτης νομίζει ότι ο σκύλος του είναι ο πιο ωραίος, αλλά πραγματικά είναι από τους πιο ωραίους ΓΠ που έχω δει, με λογική ελαφριά κλίση της ράχης, σε καμία περίπτωση υπερβολική, το αντίθετο θα έλεγα) με μοναδική "παραφωνία" τους συγκλίνοντες ταρσούς. Το θέμα είναι όπως ρώτησα στο αρχικό μου ποστ, πόσο σοβαρό ελάττωμα θεωρείται, αν είναι μόνο αισθητικό και αν πρέπει να προσέξω από εδώ και στο εξής (διατροφικά, σε θέμα άσκησης κλπ, με βάση τα όσα κάνω ως τώρα όπως τα παρέθεσα παραπάνω)

Ευχαριστώ,
Μάριος
Ο σκύλος δεν δείχνει να ενοχλείται, τρέχει, πηδάει χωρίς δισταγμό και χωρίς πρόβλημα.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Πάντως βρε Μάριε, μια φωτό του δεν μας έχεις βάλει.
Δεν ματιάζουμε, μην φοβάσαι.

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Οι συγκλίνοντες ταρσοί δεν χρειάζονται ακτινογραφία, ούτε αποτελούν ένδειξη δυσπλασίας στο ισχίο, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές αρθρώσεις.

Σκυλιά με γρήγορη ανάπτυξη, μεγάλη πίσω γωνίωση και (άμεσα συνδεδεμένο με αυτή τη γωνίωση) μακρύ μετατάρσιο συχνά παρουσιάζουν συγκλινοντες ταρσούς. Οι παράγοντες μπορεί να είναι γενετικοί, αλλά πιο συχνά είναι επίκτητοι.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τι φωτογραφίες των ταρσων και ακτινογραφίες των ισχίων του λέτε ρε παιδιά να ανεβάσει του ανθρώπου?

Και άντε και τις ανεβάζει…. Διάγνωση θα κάνετε?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.396
Φωτό του σκύλου του ζητήσαμε για να τον θαυμάσουμε κι εμείς.
Οχι των ποδαριών του, για διάγνωση.
Εγώ τουλάχιστον :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω θα ηθελα φωτο για να δω πώς δειχνουν οι συγκλινοντες (δεν εχω δει ποτέ) και μετα να κανω και την διαγνωσαρα μου :D