Σωστός τρόπος απόκτησης κουταβιού!!


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
Είπα να ανοίξω αυτό το νήμα γιατί πιστεύω ότι καλό και χρήσιμο είναι να ενημερώσουμε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα κουτάβι, τον σωστό τρόπο απόκτησης με επιχειρήματα τα οποία θα μπορούμε να στηρίξουμε.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι byb, τι είναι puppy mills και γιατί αποφευγουμε να αγοράζουμε σκυλάκια από petshops ή από 'εκτροφείς' απλά είναι έμποροι από το Facebook.

Κατ'αρχήν, πρέπει να γνωρίζουν οι δυνητικοί σκυλογονείς ότι τα καθαρόαιμα σκυλιά δεν υπάρχουν αν δεν υπάρχει pedigree, δηλαδή γενεαλόγιο που να συνοδεύει το σκυλί. Το γεγονός ότι κάποια petshops λένε ότι το Pedigree στοχίζει 100 -150 ευρώ παραπάνω αυτό από μονο του είναι ύποπτο. Pedigree δίνουν οι εκτροφείς που είναι εγγεγραμένοι και επίσημοι. Για την Ελλάδα ενημερωνόμαστε απο την ΚΟΕ για να μάθουμε τους επίσημους εκτροφείς της ράτσας που μας ενδιαφέρει.

Τα petshops πουλάνε - αν και νομίζω ότι έχει καταργηθεί με νόμο - κουτάβια τα οποία προέρχονται από κουταβοπαραγωγούς που δεν ελέγχουν την υγεία των σκυλιων που κατέχουν και οι συνθηκες οι οποίες ζουν τα σκυλιά είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα κουτάβια να εμφανίσουν μελλοντικά ασθένειες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ένας επίσημος εκτροφέας ποτέ δεν κάνει πολλές γέννες τον χρόνο, προσπαθεί να εξελίξει την ράτσα την οποία εκτρέφει.

Η δικαιολογία ότι ζητάει πολλά χρήματα ένας εκτροφέας ενω μπορούμε να παρουμε καθαρόαιμο από ιδιωτική γέννα δεν πολύ ευσταθεί κατα την γνώμη μου υπό την έννοια ο σωστός εκτροφέας σου δίνει ή πρέπει να σου δώσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις των σκυλιών του εις αποφυγιν μελλοντικών ασθενειών.

Καλό λοιπόν θα ήταν σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε κουτάβι από επίσημο εκτροφέα της φυλής που μας ενδιαφέρει, να πάμε σε κανένα καταφύγιο και να πάρουμε από κει κάποιο σκυλάκι.

Έχει γεμίσει ό τόπος αδέσποτα. Και καλά που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τα μαζεύουν και τα περιθάλπουν.
 


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
ένα άλλο λάθος που κάνουν μερικοί είναι να κανουν δώρο σε παιδάκια οικείων τους ή στα δικά τους ένα κουταβάκι. Ειδικά Χριστούγεννα κλπ. λες και είναι κλωσσόπουλα που πουλάνε το Πάσχα σε πάγκους!!

σε 1 βδομάδα το πολύ γίνεται αδέσποτο
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Αυτά νομίζω ότι υπάρχουν σε κάποιον παλιό και πολύ καλό συνοπτικό μίτο αλλά η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Εγώ θέλω να αναλύσω το εξής πρόβλημα, πως ένας αρχάριος ξεχωρίζει τον εκτροφέα από τον "εκτροφέα".
Ας κάνουμε μια σύγκριση. Πας να αγοράσεις αμάξι. Είναι το πρώτο σου. Δεν ξέρεις και πολλά. Έχεις μιλήσει έχεις διαβάσει κάποια πράγματα αλλά δεν έχεις πρακτική εμπειρία για να ξεχωρίσεις μια καλή πρόταση από απατεωνιά. Ανάμεσα σε πολλές αγγελίες λοιπόν που απορρίπτεις γιατί δεν σου φαίνονται αξιόπιστες βλεπεις μια που λεει ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Και αυτόματα το μυαλό σου παει σε μια σοβαρή επιχείρηση όπου κάτι κύριοι με γραβάτες κλείνουν συμφωνίες με τη Volkswagen π.χ. Ε λοιπόν παίρνεις από αυτούς, στην πορεία αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι βρωμάει αλλά δεν θες να το πιστέψεις άφου ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ κάνουν. Σε κάποια φάση καταντάς στο τμημα γιατι το αμαξι σου είναι κλεμμένο. Από Γερμανία ναι, όπως και ειπώθηκε...
Φταις; Δεν φταις; Πρωτα απ όλα εισαι θύμα απάτης. Και ναι, από κάποια άποψη ίσως και φταις (γιατι δεν πρόσεχες, γιατί δεν έψαξες, γιατί εμπιστεύτηκες), αλλά δεν είναι σωστό να ενοχοποιεί κανείς το θύμα. Φταίει ο απατεώνας, το θύμα είναι θύμα ούτως ή άλλως.

Λοιπόν με τον ίδιο τρόπο την πατάνε πολλοί που θέλουν να αποκτησουν έναν σκύλο με σωστό τρόπο από εκτροφέα αλλά παιρνουν από "εκτροφέα".
Τι κάνει κανείς για να μην την πατήσει;

Ζητάει την επίσημη λίστα από τον ΚΟΕ. Οκ. Και αν (όπως στη δικιά μου περίπτωση) δεν υπάρχει εκτροφέας στην Ελλάδα ή δεν έχει διαθέσιμα κουτάβια, ενώ εσύ δεν έχεις όρεξη να περιμένεις 2 χρόνια (και με το δίκιο σου, γιατί όταν έχεις πάρει μια απόφαση και έχεις ανάγκη από σύντροφο, σαφώς και θα περιμένεις αλλά εντός λογικών ορίων.)
Εκτός βεβαια αν ήταν κάτι παρορμητικό τύπου "γαμπρό θέλω τώρα τον θέλω", αλλά τότε θα σου περάσει εξίσου γρήγορα και δεν θα κάτσεις να ψάξεις για εξωτερικο.

Αν αναγκάζεται λοιπόν να ψάξει στο εξωτερικό, εδώ είναι η στιγμή που εμφανίζεται ο "εκτροφέας".
Μπορεί να είναι αυτός ο μεσάζων που θα σου υποσχεθεί να σου φέρει από το εξωτερικό και καμηλοπάρδαλη, με πέντιγκρι και όοοοοοοολα τα χαρτιά. Και πρέπει ο μέλλον ιδιοκτήτης να τον απορρίψει άμεσα γιατί ένας σωστός εκτροφέας επικοινωνεί με τους πελάτες του χωρίς μεσάζοντες.
Μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα κάποιας επιχείρησης που πράγματι μοιάζει σαν εκτροφείο. Και αυτό είναι το πιο απατηλό, ειδικά αν υπάρχουν και μπολικες ωραίες φωτό με σκυλους σε εκθέσεις κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος τρόπος να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται είναι να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία μέσω μιας έρευνας. Να γκουγκλάρεις δηλαδή την επωνυμία του "εκτροφείου", τα ονόματα των σκύλων, τις εκθέσεις, και να εξετάζεις τα αποτελέσματα. Μέχρι και να στείλεις μήνυμα στον όμιλο της φυλής στη χώρα όπου είναι η έδρα του "εκτροφέα" και να ρωτήσεις τι άποψη έχουν για τον συγκεκριμένο.

Ύστερα, αν δεν έχεις βρει κατι ύποπτο, μπορείς να επικοινωνήσεις με το εκτροφείο και πάλι να έχεις τα μάτια σου 14.
Ο εκτροφέας είναι υποχρεωμένος να σου κανει πολλές ερωτήσεις για την εμπειρία σου, τον τρόπο ζωής σου, μέχρι και τα χόμπυ σου. Όχι για να σε απορρίψει αλλά για να επιλέξει το σωστό κουτάβι για σένα. Αν δεν το κάνει είναι απλά έμπορας.
Ο εκτροφέας είναι υποχρεωμένος να σου δώσει κάθε πληροφορία για τους γεννητόρες, μαζί με φωτογραφίες, αντίγραφα πέντιγκρι και άλλα επίσημα χαρτιά. Αν δεν το κάνει είναι παράνομος.
Ο εκτροφέας δεν έχει το δικαίωμα να ζητάει εξτρά λεφτά για τα χαρτιά, τα εμβόλια κλπ. Το μόνο για το οποίο μπορεί να ζητήσει επιπλέον χρήματα είναι η μεταφορά του σκύλου. Αν σου ζητάει +100 ευρά για τα χαρτιά, είναι απατεώνας.
Ο εκτροφέας πρέπει να απαντάει στις ερωτήσεις σου, να σε ενημερώνει για το πως ζει και μεγαλώνει το κουτάβι σου, να σε βοηθάει γενικά. Μπορεί να μην το κάνει συχνά λόγω έλλειψης χρόνου αλλά αν δεν το κάνει καθόλου δεν είναι αξιόπιστος.

αυτά από μένα, κι ας είναι χιλιοειπωμένα. :)
 
Last edited:


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
Όντως ο εκτροφέας ειναι ή θα πρέπει να είναι δίπλα σου σε όποια απορία έχεις ή δυσκολία με το σκυλί που πήρες απο αυτόν...

Εννοέιται ότι δεν ζητάει έξτρα χρήματα για χαρτιά pedigree κλπ
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ο όρος "επίσημος εκτροφέας", κρύβει πολλές παγίδες.
Oποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει μια γέννα στον ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας) αρκεί φυσικά και οι δύο γονείς να είναι γραμμένοι στο γενεαλόγιο και κατ'επέκταση να διαθέτουν pedigree.

Το οτι κάποιος δηλώνει μια γέννα (ή περισσότερες) στον ΚΟΕ δεν σημαίνει πως τα κίνητρά του, και ο στόχος του είναι αυτά που θέλουμε.

Η εκτροφή καθαροαιμων σκύλων έχει σαν στόχο την δημιουργία του σκύλου εκείνου που πρωτίστως είναι υγιής και ταυτόχρονα είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στον ιδεατό σκύλο που περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής του, αλλά και διαθέτει τον τυπικό χαρακτήρα της φυλής του.

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που εκμεταλλευομενοι την άγνοια του κόσμου, παρουσιάζονται ως "εκτροφείς", είναι καθόλα τυπικοί, αλλά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να παράγουν καθαροαιμους σκύλους, για να καλύψουν την ζήτηση.

Άλλο είναι εκτροφή άλλο είναι αναπαραγωγή καθαροαιμων.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εαν κάποιος θέλει να βάλει στην ζωή του έναν καθαρόαιμο σκύλο, θα του πρότεινα τα εξης:

1. Να διαβασει όσα μπορεί περισσότερα για την φυλή που ενδιαφέρεται, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τον χαρακτήρα της, τις ασθένειες που έχει επιρρέπεια και το πως πρέπει να είναι εμφανισιακά αλλά και από πλευράς χαρακτήρα, ένας τυπικός της εκπροσωπος.
Τα πρότυπα όλων των φυλών μπορείτε να τα διαβασετε στο επίσημο site της παγκόσμιας κυνολογικης ομοσπονδίας (FCI) μέλος της οποίας είναι και ο δικός μας ΚΟΕ.

2. Να ενημερωθεί από το site του ΚΟΕ για το πρόγραμμα εκθέσεων και να πάει να δει από κοντά τους εκτροφείς που μετέχουν και τα σκυλιά τους.
Στις εκθέσεις μορφολογίας κρίνεται κατά πόσο ένας σκύλος ανταποκρίνεται στο πρότυπο της φυλής του.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το link.

3. Υπαρχουν φυλές που στο πρότυπό τους αναφέρεται το "with working trial" ή αλλιώς εξετάσεις εργασίας.
Σε αυτές τις φυλές για να γίνει ένας σκύλος πρωταθλητής Ελλαδας απαιτείται και διακριση σε τέτοιες εξετάσεις.
Μέσω πάλι του ΚΟΕ ή του ομιλου φυλής (αν και εφόσον υπάρχει) ενημερωθειτε για το πρόγραμμα και πηγαίνετε να δείτε τους εκτροφείς που μετέχουν με τα σκυλιά τους.

4. Ψάξτε να βρείτε αν υπάρχει όμιλος φυλής στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμιλοι που θέτουν κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις για να μπει ένας σκύλος στην αναπαραγωγή - κυρίως όσον αφορά εξετάσεις υγείας.

Ο ΚΟΕ το μόνο που ζητάει για να εγγραψει κουτάβια στο γενεαλογιο και να βγάλει πεντιγκρι, είναι το πεντιγκρί των γονέων. Τίποτε άλλο.

Τέλος και ίσως σημαντικότερο.
Δεν υπάρχουν σωστοί εκτροφείς στην Ελλάδα για όλες τις φυλές. Σε κάποιες φυλές μπορεί να υπαρχουν 2,3 σε κάποιες άλλες 10 και σε άλλες κανένας.
Συνεπώς είναι πολλές φορές αναγκαστικό να απευθυνθείτε σε εκτροφείς εκτός Ελλάδας.
Πάνω σε αυτό πρέπει να αναφέρω πως δεν νοείται σωστός εκτροφέας που να δίνει σκύλο του σε κάποιον μεσάζοντα - εισαγωγέα - έμπορο. Συνεπώς πρέπει να έρθετε οι ίδιοι σε επαφή μαζί του.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν. ..
:)
 


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί το πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν κάποια προβλήματα υγείας από την μη στείρωση ειδικά των θηλυκών - πυομήτρα, καρκίνος μήτρας κλπ - .

Επιπρόσθετα, όταν καποιος παιρνει ένα κουταβάκι χωρίς να έχει ενημερωθεί έστω τα βασικά ρε παιδί μου, θα πελαγώσει ενδεχομένως με τα πρώτα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αφετέρου δε, είναι νομίζω σκόπιμο να δούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα υγείας των σκυλιών αλλά ανάγεται σε κοινωνικό θέμα με τα τόσα αδέσποτα που υπάρχουν πλέον.
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Άντε επιτέλους ένα βήμα προς ενημέρωση ολων!
Περιμένουμε την συμβολή @mareco @vrmode και λοιπών δυνάμεων για να γίνει επιτέλους ένα θέμα σταθμός για το σωστό τρόπο απόκτησης ενός σκυλου.

@admin sticky παρακαλούμε. ΠΟΛΥ!
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Εγώ απλά να επαναλάβω για εμφαση:

Αν κάποιος σας πει και x ευρώ για pedigree φύγετε επιτόπου μιλάτε με απατεώνα μεσάζοντα έμπορο που προφανώς προμηθεύεται τα κουτάβια από puppy mills μικρού ή μεγάλου μεγέθους
 


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
@d3ac0n σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα γιατί είχαμε ΄διαφωνίες' από το πρωί στο τρόπο που θα πρέπει να 'ενημερώσουμε' τους νεους ιδιοκτήτες.

Τουλάχιστον ας έχουμε έναν μπούσουλα εδώ για να μπαίνουν και να ενημερώνονται. Να μην έχουμε ερωτοαπαντήσεις και κλπ κλπ
 
  • Like
Reactions: Hiraeth and d3ac0n


zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.002
2.714
Δραμα
@d3ac0n σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα γιατί είχαμε ΄διαφωνίες' από το πρωί στο τρόπο που θα πρέπει να 'ενημερώσουμε' τους νεους ιδιοκτήτες.

Τουλάχιστον ας έχουμε έναν μπούσουλα εδώ για να μπαίνουν και να ενημερώνονται. Να μην έχουμε ερωτοαπαντήσεις και κλπ κλπ
Το παρον θεμα απο τον τιτλο τουλαχιστον εχει να κανει με τον τροπο αποκτησης και οχι με το πως ενημεωνουμε τα νεα μελη. Καλο κ αυτο το θεμα απλα λεω οτι δεν ειναι αυτο που προτεινα και οτι αυτα ειναι 2 διαφορετικα θεματα.

:cool:
 


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Επίσης, ένα επίσημο πέντιγκρι θέλει χρόνο να εκδωθεί (εγω π.χ. το πήρα μετά από 1 μήνα) και φέρει επίσημες σφραγίδες της αρμόδιας κυνοφιλικής οργάνωσης της εκδούσας χώρας. Είναι τυπωμένο συνήθως σε ειδικό χαρτί και προστατευμένο από πλαστογραφία με διάφορους τρόπους όπως υδατογραφήματα κλπ.

Όλα τα χαρτιά που δεν συμβαδίζουν με αυτήν την περιγραφή, τυπωμένα στον υπολογιστή, με επιγραφές τύπου "βεβαιωση καθαροαιμίας" κλπ είναι ΠΛΑΣΤΑ.


-
Και κάτι άλλο.
Ο εκτροφέας δικαιούται να μην σου δώσει το πέντιγκρι του σκύλου αν ο σκύλος έχει κάποιο θεματάκι και ο εκτροφέας δεν θέλει να μπει αυτός ο σκύλος ποτέ σε αναπαραγωγή.

Ούτως ή άλλως εσύ δεν πρέπει να τον ζευγαρώσεις ως ιδιώτης αλλά εδώ μιλάμε για περιπτωσεις του στυλ αποφάσισες να γίνεις κι εσυ εκτροφέας.

Σε τέτοια περίπτωση, αυτό πρέπει να στο πει ξεκάθαρα ο ίδιος ο εκτροφέας και να σου δείξει το πεντ, κι ας μην στο δώσει. Όπως και τα πέντιγκρι των γονέων.
Τέτοιες περιπτώσεις βέβαια είναι σπάνιες.
 


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
Το παρον θεμα απο τον τιτλο τουλαχιστον εχει να κανει με τον τροπο αποκτησης και οχι με το πως ενημεωνουμε τα νεα μελη. Καλο κ αυτο το θεμα απλα λεω οτι δεν ειναι αυτο που προτεινα και οτι αυτα ειναι 2 διαφορετικα θεματα.

:cool:
καλώς....μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο για να μην κάνουμε 2 θέματα?
 


d3ac0n

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2017
1.291
2.286
Guadalajara, Jalisco
Το παρον θεμα απο τον τιτλο τουλαχιστον εχει να κανει με τον τροπο αποκτησης και οχι με το πως ενημεωνουμε τα νεα μελη. Καλο κ αυτο το θεμα απλα λεω οτι δεν ειναι αυτο που προτεινα και οτι αυτα ειναι 2 διαφορετικα θεματα.

:cool:
Απλα γίνεται ενα link το παρον θεμα και μπορει να ενημερωθει με την ησυχια του και χωρις δραματα το νεο μελος. Δεν χρειάζεται απευθειας ενημερωση σε ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΘΕΜΑ. Και επισης το παρον θεμα μπορει ανετα να το μαζεψουν οι αραχνουλες του google και να βγαινει στην πρωτη σελιδα, να ενημερωνει και το Χ ασχετο που θα σκονταψει πανω του, παλι χωρις ΔΡΑΜΑΤΑ
 
  • Like
Reactions: Akardos and Eroe




Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
me-i-hate-drama-drama-starts-me-7751895.png

Καλό θα ήταν να μπει στον μιτο υλικο για τους παπυμιλαδες και για τους πισαυλιτες, με εικονες και συνδεσμους...
 
  • Like
Reactions: Hiraeth and Akardos








vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
49
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Δεν παίρνουμε σκύλο επειδή το είδαμε στον κινηματογράφο και μας άρεσε, πχ, Hachico. Είναι κρίμα για εμάς και για το ζωντανό.

Όταν πάρεις εκτροφικό διάλεξε κάτι που θα έχεις κατασταλάξει μετά από μελέτη της φυλής και που θα ταιριάζει στους ρυθμούς σου.

Δεν θα πάρεις σκύλο με υψηλές ανάγκες εκτόνωσης αν είσαι ένα με τον καναπέ και το αντίθετο.

Αυτό εξασφαλίζει την ευζωία του σκύλου και κατά συνέπεια την αρμονική μελλοντική σας συμβίωση.
 


Akardos

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2015
128
64
48
θεσσαλονίκη
Δεν παίρνουμε σκύλο επειδή το είδαμε στον κινηματογράφο και μας άρεσε, πχ, Hachico. Είναι κρίμα για εμάς και για το ζωντανό.

Όταν πάρεις εκτροφικό διάλεξε κάτι που θα έχεις κατασταλάξει μετά από μελέτη της φυλής και που θα ταιριάζει στους ρυθμούς σου.

Δεν θα πάρεις σκύλο με υψηλές ανάγκες εκτόνωσης αν είσαι ένα με τον καναπέ και το αντίθετο.

Αυτό εξασφαλίζει την ευζωία του σκύλου και κατά συνέπεια την αρμονική μελλοντική σας συμβίωση.
έτσι ακριβώς.....πόσος κόσμος παρασύρεται είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους και τρεχουν να αποκτήσουν σκυλο χωρίς καν να μπουν στον κόπο να σκεφτούν τι ευθύνες προκύπτουν.
 
  • Like
Reactions: vasgial


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3