Τύπος, soundness και ευζωία






PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλημέρα σε όλους,

Αναφορικά με την σκόπιμη επιλογή κωφού bt για να διασφαλίσει το χρώμα. Θα συμφωνήσω με τον @spyv για τους εξής λόγους. Ο Martinez πειραματίστηκε με την φυλή στις αρχές του 1900 και το αποτέλεσμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1930. Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι χρονολογίες είναι ακριβείς την εποχή εκείνη η κατάσταση στα bt είχε ως εξής: Καταρχήν γνώριζαν ότι η κώφωση ήταν κληρονομική και στο πρώτο επίσημο πρότυπο που δημοσιεύτηκε από το BTC το 1915 αναφέρεται ρητά ότι

“… Disqualifications: Deafness. Wall eye. Wholly flesh colored nose. Markings behind the set of the head.“

Επίσης σημαντικό, από την δημιουργία και μέχρι το 1950 το λευκό ήταν εξασφαλισμένο. Τα pws (pure white stock) σκυλιά ήταν απόλυτα διαχωρισμένα με ξεχωριστό stud book. Τα άλλα cbw (color bred white) και τα color ήταν άλλη φυλή κυριολεκτικά. Οι εκτροφείς των pws απαγορευόταν ρητά να χρησιμοποιήσουν cbw ενώ αντίθετα οι άλλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν pws. Κατά τα άλλα τα δυο πρότυπα ήταν copy paste. Εκτιμώ λοιπόν ότι ο Martinez δεν είχε κανένα λόγω να ρισκάρει γιατί το stock των καθαρόαιμων λευκώ υπήρχε. Μάλλον η αρχική επιλογή είχε πρόβλημα γιατί παρόλο που το πρότυπο του 1915 απέκλειε τα κωφά σκυλιά, από επίσημες αναφορές του 1920 τα μισά καταγεγραμμένα σκυλιά στο stud book των pws ήταν κωφά!

Σχετικά με το κεφάλι. Το bt είναι ένα head type σκυλί με έμφαση σε τρία χαρακτηριστικά. Αυτό έχει περιγραφεί αναλυτικά στο πρότυπο που αναφέρω παραπάνω του 1915 και περιγράφει αυτό που σήμερα οι εκτροφείς αναφέρουν ως μοντέρνο bt και είναι :

· The development of prick ear

· The downface and egg-shaped head

· Triangular eyes

Το σχήμα αυτό δεν είχε και δεν έχει καμία λειτουργική χρησιμότητα και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ευζωία του ζώου.

@spyv μια ερώτηση σχετικά με την φωτογραφία. Δεν είναι δυνατόν να είναι από τα μέσα του 20 αιώνα. Αναγράφεται ημερομηνία; Γιατί αν είναι αυτό δεν είναι bt.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
καμια λειτουργια δεν εξυπηρετει ή εξυπηρετουσε, αν και ειχαν καποια εποχη κυκλοφορησει "θεωριες" σε βιβλια οτι εκανε πιο δυνατο το δαγκωμα του ή οτι ειχε πιο γερο κρατημα οταν δαγκωνε.

η ταση του συμπαγους/ ομοιομορφου κρανιου ειναι κατευθυνση της αγγλικης εκτροφης, στην οποια θα πρεπει να χρεωσουμε και αλλα δυστυχως πολυ κακα που συνοδευουν τη φυλη και απο τα οποια το σχημα του κρανιου ειναι το λιγοτερο κακο.
στην περιπτωση των μπουλς, οι αμερικανοι παντα κρατουσαν μια πιο συντηρητικη κατευθυνση στην εκτροφη τους (ακομα και στις μερες μας) και για πολλα χρονια εξετρεφαν σκυλους με ψηλοτερα ποδια, πιο αθλητικους και με διαφορετικο κρανιο.
απο τους λαους που μπορουμε να δουμε "τασεις" στην εκτροφη τους και ειχαν τη δικη τους αποψη για το τι εστι μπουλ, οφειλουμε να αναφερουμε επισης την εκτροφη των γερμανων/ αυστριακων (πρωτοποροι στα κυνολογικα με το δευτερο παλαιοτερο γενεαλογιο) οι οποιοι απο την αρχη, δουλευαν συστηματικα τα μπουλς σε διαφορων ειδων εργασιες (καθηκοντα σωματοφυλακης, ιχνηλασιας, βοηθοι αστυνομιας/ στρατου).
οταν ο hogarth (https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_William_Hogarth) πηγε στη γερμανια στα τελη της δεκαετιας του 20, διαπιστωσε με μεγαλη εκπληξη οτι τα μπουλτερακια χρησιμοποιουνταν κατα κορον σε εργασιες και οτι εκπαιδευονταν στην υπακοη (!). οπως ειπε, ολες οι γνωστες φυλες που εξελιχτηκαν στη γερμανια ηταν φυλες εργασιας.

εγραψε χαρακτηριστικα: "it will be realised that what the German is aiming for is utility plus beauty".
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
Καλημέρα σε όλους,

Αναφορικά με την σκόπιμη επιλογή κωφού bt για να διασφαλίσει το χρώμα. Θα συμφωνήσω με τον @spyv για τους εξής λόγους. Ο Martinez πειραματίστηκε με την φυλή στις αρχές του 1900 και το αποτέλεσμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 1930.

...
Το σχήμα αυτό... δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ευζωία του ζώου.

@spyv μια ερώτηση σχετικά με την φωτογραφία. Δεν είναι δυνατόν να είναι από τα μέσα του 20 αιώνα. Αναγράφεται ημερομηνία; Γιατί αν είναι αυτό δεν είναι bt.
pxm, οι αδερφοι μαρτινεζ γεννηθηκαν ο ενας (antonio) το 1907 και ο αλλος (agustin) το 1910. οποτε οπως καταλαβαινεις δε θα μπορουσαν να ειχαν ξεκινησει τα πειραματα στις αρχες του 1900 :).

συμφωνω οτι το σχημα δε δημιουργει προβλημα αν αποδοθει σωστα και με μετρο, σε οχι και τοσο ακραιες του ομως μορφες, προκαλει στις μασελες συμφορηση των δοντιων, υπογναθισμο και στραβα τοποθετημενα δοντια. προβληματα που ταλαιπωρουν τη φυλη για πολλες δεκαετιες (και δεν εχουν παψει να την ταλαιπωρουν). το κακο ειναι οτι οταν βαζεις στο προτυπο αυτη την παραμετρο του σχηματος ειναι παρα πολυ ευκολο τα πραγματα να ξεφυγουν.

τωρα για τη φωτογραφια, ειναι οντως μπουλ και ειναι οντως του πρωτου μισου του 20ου αιωνα. ειναι απο το βιβλιο του αυστριακου emil hauck (https://de.wikipedia.org/wiki/Emil_Hauck), Der Bullterrier. ακριβη ημερομηνια της φωτογραφιας δεν εχω :(.

δες τον εδω σε αλλη φωτο με μπουλ:

22221656_1958914934396248_7948141154855210594_n-820x796.jpg
 


joks

Well-Known Member
1 Μαϊου 2012
367
618
Βεβαίως υπάρχουν.
Και πήγα ο μαλακας να ξεκινήσω τέτοια κουβέντα, όταν δεν έχουμε λύσει τα βασικά.
QUOTE]

Τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα θα ήθελα να πω το εξής: έχεις γράψει κατά καιρούς θέματα με τρομερό ενδιαφέρον που ο μέσος κυνοφυλος όπως εγώ δεν θα μπορούσε να τα βρει από άλλη πηγή. Εγώ προσωπικά αν κάπου διαφωνώ μαζί σου, νιώθω υποχρεωμένος να καταθεσω την ένσταση μου από σεβασμό σε εσένα αλλά και στον εαυτό μου.
Από σεβασμό σε εσένα γιατί αν σου πω πως δεν διαφωνώ, στην ουσία κοροϊδεύω τον κόπο σου και την προσπάθεια σου να τα γράψεις, αλλά και σε εμένα που θα έχω χάσει την ευκαιρία να αναλύσω ένα θέμα, να μπω στην διαδικασία να επιχειρηματολογησω και στο τέλος να κατανοήσω κάποια πράγματα (όσα μου επιτρέπει το φτωχό μυαλό μου τέλος πάντων)
Να ξέρεις ότι τα θέματα "ειδικού" περιεχόμενου που γράφεις τα εκτιμώ δεόντως και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Από σεβασμό σε εσένα γιατί αν σου πω πως δεν διαφωνώ, στην ουσία κοροϊδεύω τον κόπο σου και την προσπάθεια σου να τα γράψεις, αλλά και σε εμένα που θα έχω χάσει την ευκαιρία να αναλύσω ένα θέμα, να μπω στην διαδικασία να επιχειρηματολογησω και στο τέλος να κατανοήσω κάποια πράγματα (όσα μου επιτρέπει το φτωχό μυαλό μου τέλος πάντων)
Σε ευχαριστώ που εξήγησες τόσο ωραία το έναυσμα πολλών εδώ μέσα για πολλά λεχθέντα.

Μη σε νοιάζει, τον πιάνει απόγνωση που γαμιούνται τα θέματά του από διάφορα αλλά ξέρει κατά βάθος πόσο τα αγαπάμε και πόσο τον εκτιμάμε που μας προσφέρει τόση γνωση απλόχερα και δεν θα τα παρατήσει, ε @Yorkaddict ? :)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αγαπητέ φίλε @joks, σε ευχαριστω πολύ για τα καλά σου λόγια.
Αλιμονο αν όλοι συμφωνουσαμε μεταξύ μας. Το θέμα (όπως τουλάχιστον το βλέπω εγώ), είναι από κάθε διαφωνια να κερδίζουν και οι δύο πλευρές κάτι και να μην είναι μια στείρα αντιπαράθεση.

@Estranged πάντα είχα, έχω και θα έχω όλη την καλή διάθεση να συζητήσω όλα όσα αφορούν την κοινή μας αγάπη, τον σκύλο (όπου φυσικά γνωρίζω και όσο μου επιτρέπει ο χρόνος μου).
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Sorry για το off topic, και πιθανών για τη λάθος foto-δεν γνωρίζω ποια ακριβώς ποικιλία ήταν, (αλλά ψάχνω να βρω λογική ερμηνεία), με βάση κάποιων posts που διαβάζω, ok ο σκύλος το έφαγε κατά λάθος όταν το βρήκε κάτω από το δέντρο, στον κήπο του ιδιοκτήτη,(και λυπάμαι για την κατάληξη), ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια, το τρώει επειδή νομίζει ότι του προσφέρει ευζωία;
Καλά ρε. Παρόλες τις επεξηγήσεις, επειδή δεν είχα παρακολουθήσει τα πριν, πάλι δεν είχα καταλαβει πλήρως τι εννοούσες. Μόλις μου το εξηγησαν. Ειλικρινά τώρα. Δεν ντράπηκες;;

Ντράπηκα εγώ το φελέκι μου που υπάρχει γραμμένο, σε όποιον κι αν απευθυνόταν...
 
  • Like
Reactions: east49 and mareco


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.124
10.078
Athens
https://www.facebook.com/BulldogClubOfGreece/posts/1035427169965312

"Σύμφωνα με όλες τις αναφορές κτηνιάτρων και κριτών μορφολογίας τα τελευταία χρόνια τα Μπουλντογκς βρίσκονται στην καλύτερη φάση από πλευράς υγείας και μορφολογίας. Η σκληρή δουλειά των εκτροφέων σε όλο τον κόσμο έχει εξαλείψει ή βελτιώσει πλήθος προβλημάτων οδηγώντας την φυλή στην καλύτερη περίοδο της μέχρι σήμερα κάτι που φαίνεται και στις εκθέσεις μορφολογίας που όλο και περισσότερα Bulldogs ανεβαίνουν στα βάθρα των νικητών."

Κλαίω...
 
  • Like
Reactions: ptf and sea-mol