Φυλαξη και σωματοφυλακη, η εξελιξη μιας εννοιας;


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.970
Πειραιάς
Βασικα θεωρω μεγαλο κακο που τα τελευταια χρονια τα Ρ(οδεσιανα) Ρ(ιτζμπακ) χρησιμοποιουνται και για σωματοφυλακη και για φυλαξη με τη σημερινη εννοια της λεξης.
αφορμη για τον παρακατω προβληματισμο μου σταθηκε το παραπανω σχολιο της Eroe.


υπαρχει ή μπορει να υπαρξει εξελιξη στις δυο αυτες εννοιες τους τελευταιους αιωνες/ δεκαετιες;

ποια ειναι τα νεα ζητουμενα που καθοριζουν την εκπαιδευση του σκυλου, αν δεχτουμε οτι οι εννοιες αλλαξαν και με ποιο τροπο την καθορισαν;

η εξελιξη αυτη βελτιωσε την αποτελεσματικοτητα των καθηκοντων τους; φυλανε καλυτερα οι εκπαιδευμενοι σκυλοι στις μερες μας;

πως αλληλεπιδρουν αυτες οι δυο εννοιες μεταξυ τους; αν αλλαξω τη μια, αλλαζει αυτοματα και η αλλη;

ποια ειναι η σημερινη εννοια της σωματοφυλακης και της φυλαξης τελικα; και ποια ηταν στο παρελθον;
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Ενδιαφέρον θέμα. Από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα που παίζουν το τελευταίο διάστημα στο φόρουμ και απορώ πως δεν μπήκε κανένας στον κόπο να απαντήσει ώστε να γίνει σηζητηση και ας έχει ξανασηζητηθει στο παρελθόν.
Εγω θα γράψω την αποψη μου αργότερα που θα έχω χρόνο.
 


ANNASNOUPI

Member
23 Ιουλίου 2018
6
0
50
ο δικος μου παντος δεν ειναι καθολου φυλακας οποιος μπει μεσα κανει χαρουλες και δινει φιλακια..ουτε πιστευω στο γονιδια ο σνοθπι ηταν απο καθαροαιμους κυνηγους γονεις και δεν εχει καθολου κυνηγητικα ενστικτα .ετσι τον απεκτησα τον πηραν για κυνηγο και δεν τους εκανε
 


george_gt

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2016
188
429
Πράγματι πολύ ενδιαφέρον θέμα, που θα περιμένω πώς και πως τις τοποθετήσεις έμπειρων μελών του Forum.
H αλήθεια είναι ότι με έχει μπερδέψει αρκετά το θέμα αυτό, διότι παλιότερα όποιος έμπαινε και έγραφε ότι θέλει σκύλο φύλακα οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν "βάλε συναγερμό". Αυτό που αντιλαμβανόμουνα εγώ είναι ότι πλέον οι σκύλοι εργασίας για φύλαξη δεν είναι αποτελεσματικοί στις μέρες μας....είναι εκτός εποχής...Ισχύει??? Είναι μία εργασία που πλέον δεν την έχουμε ανάγκη??
 


Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.609
1.940
Για το παρελθόν δεν ξέρω,έχω πει άλλωστε πολλές φορές ότι δεν μου αρέσει ούτε η σωματοφυλακή ούτε η φύλαξη.
Από αυτά πάντως που ξέρω έχω ακούσει και έχω δει...και με σίγουρο στοιχείο ότι οι πιο πολλές φυλές έχουν γίνει γατάκια.
Νομίζω πως όχι,τα εκπαιδευμένα σκυλιά δεν φυλάνε καλά,νομίζω ότι το 90% από αυτούς που θεωρούν ότι έχουν σκύλο φύλακα εκπαιδευμένο,όταν τον χρειαστούν θα καταλάβουν ότι απλά τους εκαναν χαρούμενους πελάτες οι εκπαιδευτές....

Υ.Γ Φυσίκα μακαρι να μην τους χρειαστεί ποτε.
 


Mariosgs

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2017
1.465
1.599
31
Ας γράψω και εγώ τη γνώμη μου άσχετα της μικρής μου εμπειρίας.

Θεωρώ ότι ο σκύλος φυλακας πρέπει να αποτελεί ένα "κομμάτι" στο συνολο της φυλαξης και να δουλευει συνδυαστικά με το υπόλοιπο σύστημα (συναγερμό, κάμερες,φώτα κλπ)
Εννοείται μέσα στο σπίτι έξω υπάρχουν απειροι τρόποι εξουδετέρωσης του.

Στο θέμα της εκπαίδευσης τωρα.
Θεωρώ ότι τα γονίδια παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο παρά η οποία εκπαίδευση.Αν το σκυλι έχει cojones θα κάνει ζημιά πριν πέσει εκπαίδευμενο ή όχι.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννουενν εκπαίδευση φύλαξης.
Εννοούμε τα δαγκώματα για ipo ή ρεαλιστικά σενάρια με τον σκύλο κοιμησμενο,κουρασμενο, χαλαρό.

Θα γράψω και άλλα επι του παρόντος μόλις βρω χρόνο
 
  • Like
Reactions: alexxela and AGRIAN


Eroe

Well-Known Member
16 Νοεμβρίου 2017
1.444
2.759
Θεσ/νικη
Αφου ημουν εγω που το ανεφερα θα απαντησω κι εγω. Ας με συμπληρωσουν / διορθωσουν τα μελη που ασχολουνται εμπρακτα με δυναμικες φυλες, οι δικες μου γνωσεις πανω στο θεμα μπορει να ειναι οκ στη θεωρια αλλα υστερουν στην πραξη.
Θα αρχισω απο το απλο. Πως λειτουργει ενας σκυλος φυλακας σε παραδοσιακη κοινωνια (κατι που εχω διαβασει στις αρχαιες πηγες, αλλα το εχω δει και εχω συζητησει κιολας με Ιταλους αγροτες, με Αρμενιους βοσκους, αλλα και με δικους μας "παλιους" που δυστυχως αποτελουν απειλουμενο ειδος);
Ειναι μια γηγενη συνηθως φυλη, η οποια εκτρεφεται αιωνες και συνδυαζει καθηκοντα ποιμενικου και φυλακα. Απο μικρο μαθαινει να μαχεται ακομα και με τα αδερφια του, να σκοτωνει αγρια ζωα, να επιβιωνει στις σκληρες συνθηκες, να δενεται στενα με την αγελη του. Οι βοσκοι και οι αγροτες επιλεγουν τα πιο θαρραλεα και τα πιο γερα κουταβια, απο κει και περα το ενστικτο της φυλαξης ενισχυεται καθε μερα απο τις ιδιες τις συνθηκες ζωης, ετσι ωστε ολη η ζωη του σκυλου αποτελει "εξασκηση" των ικανοτητων του. Ως αποτελεσμα, τα ενηλικα ατομα που μπορει να μην ξερουν ουτε το κατσε ουτε το μεινε, δινουν ζωη για το κοπαδι η για το αφεντικο αν χρειαστει.
Τωρα, μιλωντας για τη σημερινη εννοια της φυλαξης, εννοουσα την εκπαιδευση ενος ηδη ενηλικου ατομου να αντιδραει με συγκεκριμενο τροπο σε συγκεκριμενο ερεθισμα. Εν τω μεταξυ ο σκυλος μπορει να ανηκει σε μια φυλη που γενικα δεν το χει η φτιαχτηκε για αλλους λογους, η να ειναι ακαταλληλος σαν ατομο. Αλλα το βασικο κατ'εμε ειναι οτι ολη η φαση ειναι επιτηδευμενη, προσποιητη, δεν υπαρχει ενσωματωση της φυλαξης στην καθημερινοτητα του σκυλου. Ως αποτελεσμα εχουμε κατι σαν "φυλαξη ως αθλημα"... και οπως ειπε και ο @Dimi_21 οταν χρειαστει να προστατεψει το αφεντικο του αυτος ο σκυλος μπορει και να μην κανει τπτ, ή να κανει βλακειες. Η επιθετικοτητα ομως που ενεργοποιεται κατα την εκπαιδευση ενδεχεται να τον κανει ανισορροπο / επικινδυνο για το αφεντικο, πραγμα που σπανια συμβαινει σε "παραδοσιακο" περιβαλλον, πρωτον επειδη ο σκυλος εξαρχης μαθαινει ποιον και τι πρεπει να προστατευει και δευτερον γιατι ενα ανισορροπο σκυλι απλα θανατωνεται και δεν αφηνει απογονους..
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Ο σκύλος είναι ο πιο ευπροσάρμοστος οργανισμός στη φύση μετά τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο οτι έχει ακολουθήσει τον άνθρωπο από τις σπηλιές της λίθινης εποχής στους ουρανοξύστες των σημερινών μεγαπόλεων, αλλάζοντας συνεχώς όψεις, ρόλους και ταπεραμέντα. Αλλάζοντας η ζωή και το περιβάλλον, αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις, αλλάζει ο άνθρωπος και συνακόλουθα και ο σκύλος.Πώς θα έμενε αναλλοίωτη η φύλαξη, όταν "τα πάντα ρει και ουδέν μένει" ;

Έτσι, υπάρχει μια αλλαγή της έννοιας (και του σκύλου) της φύλαξης σήμερα, απ' ότι παλιότερα.
Μέχρι πριν λίγα σχετικά χρόνια, υπήρχε μόνο ο ποιμενικός και ο σκύλος φύλακας χώρου, ο οποίος ήταν συνήθως δεμένος με αλυσσίδα ή ελευθερωνόταν το βράδυ για να φυλάει την αυλή/χωράφι/οικόπεδο κλπ, συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων των bandogges. Με την εξέλιξη, την τεχνολογία, το εμπόριο, τον καταναλωτισμό, τα δικαιώματα και την ευρύτερη "μαλθακοποίηση", όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι έπαψαν να είναι αυτό που ήταν και αναβαθμίστηκαν (ή υποβαθμίστηκαν - θέα οπτικής γωνίας) στα πλαίσια της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο. Ο ποιμενικός πόσα κοπάδια να φυλάξει και από ποιές απειλές ; Ο bandog (χρησιμοποιώ τον όρο με την ιστορικολειτουργική του έννοια και οχι αυτή της συνώνυμης σύγχρονης μιγαδικής φυλής) και ευκολότερα αντιμετωπίζεται πλέον από τον επίδοξο εισβολέα, και περισσότερα προβλήματα δημιουργεί στον κηδεμόνα του και εν τέλει, όταν οι αγροικίες είναι ελάχιστη μειοψηφία και τα διαμερίσματα άπειρα, πόσα bandogs έχουν λόγο ύπαρξης ;

Νέες φυλές, μορφολογία, αλλαγές ταπεραμέντου για να ταιριάζει στον ευρύτερο αστικό τρόπο ζωής, απώλεια αντικειμένου εργασίας κλπ μετάλλαξαν το σκύλο και τον κατέστησαν περισσότερο ένα status symbol και ψυχολογική προέκταση, παρά το σύντροφο στην εργασία (κυρίως) που ήταν κάποτε. Τί είναι πλέον ο σκύλος ;

Ο σκύλος πλέον (και σε μικρότερο βαθμό η γάτα και τα άλλα ζώα συντροφιάς) είναι κυρίως η τελευταία μας επαφή με τη φύση στο αστικό περιβάλλον. Συμβολικά, σημειολογικά και αρχετυπικά.

Κατά δεύτερον, στην εποχή του facebook και των άλλων social media, που μιλάμε με εκταοντάδες ανθρώπους αλλά δεν έχουμε στην πραγματικότητα σχεδόν κανέναν κοντά μας, είναι το φιλαράκι μας, η παρέα στη μοναξιά μας, το διέξοδο στα κοινωνικά αδιέξοδα της εποχής.

Τελευταία, καλύπτει και τις φυσικές και ψυχολογικές μας ανασφάλειες λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και του απρόσωπου πλέον της συμβίωσης στην πόλη. Εδώ έρχεται πλέον η φύλαξη : Ο σκύλος δεν μας φυλάει φυσικά, όπως μας φυλούσε κάποτε, αλλά ψυχολογικά - καλύπτει τις αντίστοιχες ανασφάλειές μας. Γι' αυτό και αν έρθει η ώρα να μας φυλάξει φυσικά, στο 99 % των περιπτώσεων αποτυγχάνει......Επίσης, στο 99 % των περιπτώσεων, ο σύγχρονος άνθρωπος ούτε μπορεί να λειτουργήσει με ένα πραγματικό σκύλο φύλακα, ούτε και του χρειάζεται (εξ ου και η πρόταση για συναγερμό).Ας προβληματίσει επίσης το γεγονός οτι όταν και όσο δεν υπήρχαν εκπαιδευτές, οι σκύλοι - φύλακες ήταν αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.

Ας το πάρουμε πλέον απόφαση : Σήμερα δεν υπάρχουν σκύλοι - φύλακες. Υπάρχουν ζώα συντροφιάς που μας κάνουν παρέα, γαυγίζουν, εκπαιδεύονται να δαγκώνουν ένα μανίκι - όπως και να μπαίνουν σε ένα πλαστικό τούνελ ή να πηδάνε ένα εμπόδιο στο agility και μέχρις εκεί. Οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η φύλαξη είναι πλέον στο σκύλο μακρινή, θαμπή αντανάκλαση της παλιάς του ικανότητας.

Ο Κέρβερος δεν φυλάει πια τον Άδη, ούτε ο Άργος τον Οδυσσέα.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
H αλήθεια είναι ότι με έχει μπερδέψει αρκετά το θέμα αυτό, διότι παλιότερα όποιος έμπαινε και έγραφε ότι θέλει σκύλο φύλακα οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν "βάλε συναγερμό".
Επειδή και εγώ έχω δώσει την συγκεκριμένη απάντηση, την έδωσα όταν έβλεπα από τα γραφόμενα του ενδιαφερομενου ότι είτε με τον τρόπο που ήθελε να εφαρμόσει την φύλαξη δεν θα ηταν αποτελεσματική (πχ παρατημένος σκύλος σε μια αυλή), είτε (που είναι και ο βασικότερος λόγος) υπάρχει λανθασμένη ερμηνεία στον όρο φύλαξη.
Το 2ο για μένα είναι και ποιο σημαντικό και σε αυτό είναι όλο το ζουμί σε σηζητηση περί σκύλου φύλακα.
Ο όρος σκύλος φύλακας (κυρίως μιλάω για τον μέσο ιδιοκτήτη που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και όχι τόσο για τα μέλη του φορουμ) έχει πάρα πολλές ερμηνείες και έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι έχουν λανθασμένη άποψη. Για τους περισσότερους ένας σκύλος φύλακας σημαίνει από έναν σκύλο παρατημένο σε μια αυλή που γαβγίζει ακατάπαυστα, ως ένα βαρελοσκυλο δεμένο έξω από ένα κοτετσι για να κρατά μακριά τις νυφιτσες για να μην φάνε τις κότες η οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση με έναν πραγματικό σκύλο φύλακα.

Στο ερώτημα του Σπύρου στο αρχικό μήνυμα, πιστεύω πως ένας καλός σκύλος φύλακας δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός ανεξάρτητα από την εποχή. Άλλες οι απαιτήσεις από έναν σκύλο πριν 100 χρόνια, άλλες πριν 50 και άλλες την σημερινή εποχή. Όπως εξελίσσεται το έγκλημα με την πάροδο των χρόνων, έτσι πρέπει να εξελίσσεται και η εκπαίδευση για έναν σκύλο φύλακα. Άλλες οι καταστάσεις που ειχε να αντιμετωπίσει ένας σκύλος τον προηγούμενο αιώνα, άλλες την σημερινή εποχή. Φαντάζομαι πως ένας σκύλος θα ήταν ευκολότερο να ανταπεξέλθει σε καθήκοντα φύλαξης σε παλιότερες εποχές πάρα στην σημερινή όπου το έγκλημα έχει εξελιχθεί σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότερες φυλές έχουν γίνει γατάκια που λέει και ο ντιμις.
Φυσικό επακόλουθο είναι πως το μέλλον όλο και λιγότερο θα έχουμε ανάγκη έναν σκύλο φύλακα γιατί απλά όλο και πιο δύσκολο θα είναι ένας σκύλος να ανταπεξέλθει σε καθήκοντα φύλαξης.
Για την σωματοφυλακη δεν έγραψα κάτι γιατί εκεί νομίζω πως είναι πιο απλά τα πράγματα.
 


vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Ας το δούμε ανάποδα :)
Τι θέλουμε όταν λέμε σκύλος φύλακας ? πως το εχουμε στο μυαλο μας ? και ποιες είναι οι αναγκες μας ?
 
  • Like
Reactions: Dimi_21


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Επειδή και εγώ έχω δώσει την συγκεκριμένη απάντηση, την έδωσα όταν έβλεπα από τα γραφόμενα του ενδιαφερομενου ότι είτε με τον τρόπο που ήθελε να εφαρμόσει την φύλαξη δεν θα ηταν αποτελεσματική (πχ παρατημένος σκύλος σε μια αυλή), είτε (που είναι και ο βασικότερος λόγος) υπάρχει λανθασμένη ερμηνεία στον όρο φύλαξη.
Το 2ο για μένα είναι και ποιο σημαντικό και σε αυτό είναι όλο το ζουμί σε σηζητηση περί σκύλου φύλακα.
Ο όρος σκύλος φύλακας (κυρίως μιλάω για τον μέσο ιδιοκτήτη που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και όχι τόσο για τα μέλη του φορουμ) έχει πάρα πολλές ερμηνείες και έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι έχουν λανθασμένη άποψη. Για τους περισσότερους ένας σκύλος φύλακας σημαίνει από έναν σκύλο παρατημένο σε μια αυλή που γαβγίζει ακατάπαυστα, ως ένα βαρελοσκυλο δεμένο έξω από ένα κοτετσι για να κρατά μακριά τις νυφιτσες για να μην φάνε τις κότες η οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση με έναν πραγματικό σκύλο φύλακα.

Στο ερώτημα του Σπύρου στο αρχικό μήνυμα, πιστεύω πως ένας καλός σκύλος φύλακας δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός ανεξάρτητα από την εποχή. Άλλες οι απαιτήσεις από έναν σκύλο πριν 100 χρόνια, άλλες πριν 50 και άλλες την σημερινή εποχή. Όπως εξελίσσεται το έγκλημα με την πάροδο των χρόνων, έτσι πρέπει να εξελίσσεται και η εκπαίδευση για έναν σκύλο φύλακα. Άλλες οι καταστάσεις που ειχε να αντιμετωπίσει ένας σκύλος τον προηγούμενο αιώνα, άλλες την σημερινή εποχή. Φαντάζομαι πως ένας σκύλος θα ήταν ευκολότερο να ανταπεξέλθει σε καθήκοντα φύλαξης σε παλιότερες εποχές πάρα στην σημερινή όπου το έγκλημα έχει εξελιχθεί σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότερες φυλές έχουν γίνει γατάκια που λέει και ο ντιμις.
Φυσικό επακόλουθο είναι πως το μέλλον όλο και λιγότερο θα έχουμε ανάγκη έναν σκύλο φύλακα γιατί απλά όλο και πιο δύσκολο θα είναι ένας σκύλος να ανταπεξέλθει σε καθήκοντα φύλαξης.
Για την σωματοφυλακη δεν έγραψα κάτι γιατί εκεί νομίζω πως είναι πιο απλά τα πράγματα.
Εχει αλλαξει και κατι αλλο αγαπητε manolo που δεν ανεφερες.
Εχουν αλλαξει οι ανθρωπινες ευαισθησιες αλλα και οι κατα το νομο κυρωσεις που θα υποστει ενας ιδιοκτητης απο την επεμβαση ενος σκυλου που ενεργει φυλαξη. Αφου ειναι πολυ πιθανο ο σκυλος να υπερβει το οριο, ή να κανει λανθασμενη διαγνωση!
 


Allendog

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2017
156
703
33
Εν πολλοίς συμφωνώ με τους προλαλησαντες...
Για να απαντήσω στο μέλος @vek και να βοηθησω τη ροη της συζήτησης, με βάση τη δική μου καθημερινότητα και τις δικές μου ανάγκες, ο σκύλος "φύλακας" μεταφράζεται ως εξής:
Ένας σκύλος που μένει σε διαμέρισμα, δεν παραμένει ποτέ μόνος του έξω γιατί αποτελεί εύκολο θύμα, αποτρέπει κυρίως με το παρουσιαστικό του και δευτερευόντως με το ταμπεραμέντο του, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλες, πιο φιλικές φυλές, τους επίδοξους εισβολείς.
Ένας σκύλος που δε γαυγιζει, δεν προειδοποιεί, αλλά παραμονεύει για να καταστείλει την απειλή αν και εφόσον μπει στο χώρο του.
Αν βέβαια έρθει αυτή η κακια ώρα, δεν ξέρω κατά πόσον όντως θα είναι κατασταλτικός παράγοντας, είτε ο σκύλος είτε εγώ...
Φυσικά τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με σωστή κρίση, δηλαδή να μην είναι επιθετικός προς όλους, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι πρέπει να είναι κοινωνικός και ενεργό μέλος της ζωής μου.
Τώρα το πόσα από αυτά ισχύουν, είναι μια μεγάλη κουβέντα...
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Γιατι να μην γαυγιζει ή γρυλιζει και να μην προειδοποιει;
Αυτος ειδικα για για τις αστικες συνθηκες που ζουμε δεν ειναι ενας ακρως επικινδυνος σκυλος;
Μας ενδιαφερει η "τιμωρια" του παραβατη ή το ζητουμενο ειναι η αποτροπη της παραβασης;
 
  • Like
Reactions: Allendog


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
@epial Δεν θα διαφωνήσω καθόλου. Πως να διαφωνήσω άλλωστε όταν το κράτος με τα πιο επίσημα χείλη (αρμόδιος υπουργός) μας προτρέπει αν δούμε κλέφτη μέσα στο σπίτι μας να κάνουμε πως κοιμόμαστε. Στην ουσία όμως το ανέφερα. Αυτό που γράφεις συμπεριλαμβάνεται στην εξέλιξη των συνθηκών που καλείτε να ανταπεξέλθει ο σκύλος σημερα σε σχέση με την φύλαξη. Και έχει να κάνει με το ερώτημα του θέματος δηλαδή κατά πόσο ένας σκύλος μπορεί να είναι αποτελεσματικός φύλακας την σήμερον ημέρα.
 




vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Εν πολλοίς συμφωνώ με τους προλαλησαντες...
Για να απαντήσω στο μέλος @vek και να βοηθησω τη ροη της συζήτησης, με βάση τη δική μου καθημερινότητα και τις δικές μου ανάγκες, ο σκύλος "φύλακας" μεταφράζεται ως εξής:
Ένας σκύλος που μένει σε διαμέρισμα, δεν παραμένει ποτέ μόνος του έξω γιατί αποτελεί εύκολο θύμα, αποτρέπει κυρίως με το παρουσιαστικό του και δευτερευόντως με το ταμπεραμέντο του, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλες, πιο φιλικές φυλές, τους επίδοξους εισβολείς.
Ένας σκύλος που δε γαυγιζει, δεν προειδοποιεί, αλλά παραμονεύει για να καταστείλει την απειλή αν και εφόσον μπει στο χώρο του.
Αν βέβαια έρθει αυτή η κακια ώρα, δεν ξέρω κατά πόσον όντως θα είναι κατασταλτικός παράγοντας, είτε ο σκύλος είτε εγώ...
Φυσικά τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται με σωστή κρίση, δηλαδή να μην είναι επιθετικός προς όλους, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι πρέπει να είναι κοινωνικός και ενεργό μέλος της ζωής μου.
Τώρα το πόσα από αυτά ισχύουν, είναι μια μεγάλη κουβέντα...
Άρα θέλεις εναν σκύλο κοινωνικό, ενεργό μέλος της ζωής σου. Φαντάζομαι να μπορουν να ερχονται φιλοι και γνωστοί στο σπιτι και ταυτόχρονα να μην θελει απλως να διώξει τον εισβολέα απο τον χωρο του αλλα να θελει να τον σκοτώσει ή κατάλαβα λάθος ? και απλως δεν θες εναν σκύλο που να χαλάει τον κόσμο με τα γαυγίσματα του και να ασχολητε με τον εισβολέα μονο αν αυτός θελησει να μπει στον χώρο του ?
 


Allendog

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2017
156
703
33
Άρα θέλεις εναν σκύλο κοινωνικό, ενεργό μέλος της ζωής σου. Φαντάζομαι να μπορουν να ερχονται φιλοι και γνωστοί στο σπιτι και ταυτόχρονα να μην θελει απλως να διώξει τον εισβολέα απο τον χωρο του αλλα να θελει να τον σκοτώσει ή κατάλαβα λάθος ?
Ίσως δεν το διατύπωσα εγώ σωστά...
Δε θέλω να σκοτώσει κανέναν! Υποτίθεται ένα γνώρισμα των bm όπου και επέλεξα, είναι ότι δεν κάνουν επίθεση με σκοπό να σκοτώσουν αλλά να συλλάβουν.
και απλως δεν θες εναν σκύλο που να χαλάει τον κόσμο με τα γαυγίσματα του και να ασχολητε με τον εισβολέα μονο αν αυτός θελησει να μπει στον χώρο του
Σωστά. Γενικότερα όταν είναι έξω, ξέρει πάντοτε τι κινείται γύρω του, αλλά είναι έως και οκνηρός. Απλά παρατηρεί... Αν δει να παραμένει κάποιος κοντά στο χώρο του που δεν του αρεσει, σηκωνεται, και τον stalkαρει. Παρακάτω μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει, κι ελπίζω να μην τύχει κιόλας!
Ως προς την κοινωνικότητα, κυκλοφορεί κανονικά ανάμεσα σε κόσμο. Στο σπίτι μπαίνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, συνήθως την 1η φορά υποδέχεται, μυρίζει τον επισκέπτη και πάει και κάθεται σε μια γωνιά και τον παρατηρεί. Αν νιώσει άνετα έρχεται μετά από λίγο, παίρνει ένα χάδι και φεύγει.
Με οποιους ξερει καλα ειναι ζαχαρη!
Όταν έρχεται "ξένος" για δουλειά, προτιμώ να τον έχω στο crate, σε άλλο δωμάτιο. Delivery μόνο από το μπαλκόνι, προληπτικά...
Βέβαια μιλώ εκ του ασφαλούς, στην ουσία είναι μπέμπης ακόμα....
Πάντως μέχρι τώρα αισθάνομαι δικαιωμενος με την επιλογή μου, με βάση όσα είχα διαβάσει για τη ράτσα.
Με την υποσημείωση ότι δεν θεωρώ ότι έχω η θα έχω σκύλο "killer", η φύλακα με τη στενή έννοια του όρου. Καλύπτει ωστόσο τις ανάγκες μου σε αυτό που ορίζω εγώ ως φύλακα.
 
  • Like
Reactions: vek


Allendog

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2017
156
703
33
@epial ο καθένας πράττει όπως κρίνει για να προστατεύσει το σπίτι του. Πάντως δεν πιστεύω ότι έχω εναν σκύλο επικίνδυνο για την κοινωνία. Μάλιστα έχω εκπλαγεί, γιατί ενώ μένω σε πολυκατοικία με αρκετούς μεγάλους σε ηλικια ανθρώπους, οι περισσότεροι τον θαυμάζουν και μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Κάποιοι λίγοι τον χαϊδεύουν κιόλας όταν τον βλέπουν στην βόλτα. Μέχρι στιγμής παράπονο κανένα, συν ότι δεν ενοχλεί.
@tasos malinoua αν ο ποιητής έχει δίκιο, δεν έχω σκύλο φύλακα. Μόνο η επιμονή και η ξεροκεφαλια συνηγορούν στο αντίθετο...:cry::cry:
 


Allendog

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2017
156
703
33
@manolo το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω, είναι αν μπορεί ένας σκύλος που ζει σε αστικό περιβάλλον, να είναι αποτελεσματικός φύλακας και παράλληλα όχι επικίνδυνος για τους γύρω του εκτός σπιτιού χωρίς λόγο, η εγώ απλά "κυνηγάω χίμαιρες"...:unsure:
Για την οικονομία της συζήτησης, "αποτελεσματικός σκύλος φύλακας" ορίζεται από πλευρά μου ο σκύλος που μπορεί να δράσει κατασταλτικά.
Το ερώτημα φυσικά απευθύνεται σε όλους.
 


sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
γιατι καποιος να θελει να σκυλο φυλακα? εκτος απο τα σωματα ασφαλειας που εχει μια λογικη να να εχουν σκυλους φυλακες-σωματοφυλακες.
δηλαδη ειλικρινα τι θα χρησιμέψει σε καποιον ?αν ειναι ο σκυλος συναγερμος ειναι καλο, ακουσε κατι και σε ειδοποιεί ..σηκω μαλακα, καποιος ανεβαινει τις σκαλες !! μεχρι εκει ναι αλλα ενας σκυλος φυλακας-σωματοφυλακας οσο καλα εκπαιδευμενος και να ειναι μπορει να γινει μαλακια και να τρεχεις και να μην φτανεις μετα, ασε που και μαλακια να μην γινει θα σου ειναι απολυτως αχρηστος(οχι ο σκυλος αλλα οι δυνατοτητες του)

δεν ξερω εγω ετσι το βλεπω, ο σκυλος ειναι παρεα, να βγειτε να τρεξετε και να παιξετε..
δεν θα ηθελα ενα σκυλο που ευκολα μπορει να στραβωσει και να πατησει καμμια σε ανθρωπο .
σιγουρα υπαρχουν και οι χομπιστες που απλα γουσταρουν την εκπαιδευση και καλα κανουν αλλα κατι τυποι που μπαινουν και γραφουν θελουν σκυλο φυλακα ετσι στο ακυρο για για γελια
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.816
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf