Ψάχνω Γερμανικό Ποιμενικό (αρσενικό κουτάβι)

Status
Κλειδωμένο θέμα

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
40
Οχι

Όχι
για εξηγησε λιγο τα ΟΧΙ, γιατι ειλικρινα δεν θυμαμαι τι ακριβως ισχυει.

ο ΚΟΕ αναφερει συνοπτικα το εξης
"Επωνυμία εκτροφείου
Συστήνεται στην Επιλεκτική Αναπαραγωγή, η Κατοχύρωση Επωνυμίας Εκτροφείου, πριν από την Δήλωση της πρώτης γέννας ενός Εκτροφέα.
Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ από την F.C.I. γίνεται μέσω Κ.Ο.Ε. με την υποβολή του σχετικού εντύπου.

Ο χρόνος αναμονής είναι περίπου τρεις μήνες."

δυστυχως ομως εχει broken link και ετσι δεν μπορω να διαβασω την συνεχεια.

οσο αφορα τα κριτηρια κτλ, θυμαμαι οτι ειχε γινει μια συζητηση με την ελευση του τελευταιου νομου κ καταληγαμε οτι "νομιμοποιει" τα puppy mills και οτι οι κλασσικοι εκτροφεις βρισκονται εκτος λογω του οτι δεν μπορουν να πληρουν τις απαιτησεις σε εγκαταστασεις κτλ.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Το ότι συστήνεται δεν σημαίνει ότι επιβάλλεται. Απλά σαν να σου λέει ότι αν δεν είναι τυχαία κι ανευθυνη η γέννα που έβαλες, με στο σκυλιά ίδιας φυλής που απλά έχουν πεντιγκρί αλλά όντως έκανες όλα τα απαραίτητα βήματα για μια σωστή κι υπεύθυνη γέννα, τότε γιατί να μην βγάλεις μια επωνυμία εκτροφειου? Σιγά το κόστος στο κάτω κάτω μπροστά σε ολα τα άλλα (που δεν θυμάμαι καν αν έχει και κόστος δηλαδή)

• Like
Reactions: george_gs

LactLove

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2017
109
95
30
Θεσσαλονίκη
Το ότι συστήνεται δεν σημαίνει ότι επιβάλλεται. Απλά σαν να σου λέει ότι αν δεν είναι τυχαία κι ανευθυνη η γέννα που έβαλες, με στο σκυλιά ίδιας φυλής που απλά έχουν πεντιγκρί αλλά όντως έκανες όλα τα απαραίτητα βήματα για μια σωστή κι υπεύθυνη γέννα, τότε γιατί να μην βγάλεις μια επωνυμία εκτροφειου? Σιγά το κόστος στο κάτω κάτω μπροστά σε ολα τα άλλα (που δεν θυμάμαι καν αν έχει και κόστος δηλαδή)
Δηλαδή ο ΚΟΕ δέχεται να έχει γέννες χωρίς όλα τα απαραίτητα πέραν του πεντιγκρί; Αυτό δεν είναι σαν να ενισχύει ανεύθυνες γέννες;

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
@Orilis
σαν να σου λέει ποιος?
Η κοινή λογική, που τελικά κάθε άλλο είναι παρά κοινή...
Δηλαδή ο ΚΟΕ δέχεται να έχει γέννες χωρίς όλα τα απαραίτητα πέραν του πεντιγκρί; Αυτό δεν είναι σαν να ενισχύει ανεύθυνες γέννες;
Ο Κ. Ο. Ε. είναι ένας απλός όμιλος. Το τι δέχεται και τι δεν δέχεται είναι καταγεγραμμενο στο καταστατικό του. Το να περιμένουμε εμείς να κάνει τον ελεγκτικό οργανισμό ηθικής είναι μάλλον ουτοπικό.

• Like
Reactions: Haris Drazen

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
απο οσο γνωριζω για να δηλωσεις γεννα στον ΚΟΕ πρεπει να εχεις δηλωσει επωνυμια εκτροφειου.

υποθετω οτι o @east49 λεγοντας ιδιωτες αναφερεται σε ερασιτεχνες εκτροφεις.
αλλωστε στην Ελλαδα δεν υπαρχει επαγγελματικη εκτροφη(με την στενη εννοια) αφου κανενας εκτροφεας δεν πληρη τα κριτηρια που οριζονται απο τον νομο.

(αν κανω λαθος, παρακαλω διορθωστε με)
Ο ΚΟΕ το μονο που κανει ειναι να δηλωνει τα κουταβια, που προερχονται απο γεννα σκυλων με pedigree.
Ποιος ειναι ο εκτροφεας; ο κατοχος της θυλικιας.
Τι "προσοντα" εχει; αδιαφορο.
Οπως κ αδιαφορα ειναι ολα τα αλλα......

Οταν μιλαμε για σκυλο Χ φυλης, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γινει συζητηση χωρις pedigree. Ειναι απαραιτητη προυποθεση κ αναγκαια αποδειξη της καθαροαιμιας.

Μετα, ειναι στο θεμα του αγοραστη, να κρινει, απο την αναζητηση που εχει κανει κ τα κριτηρια που εχει βαλει, την "ποιοτητα" του σκυλου που πληρωνει, τις εγγυησεις της υγειας του, του χαρακτηρα του κλπ κλπ κλπ.

Φιλε george_gs,
Εχω σταματησει να βαζω ταμπελες τυπου ιδιωτες εκτροφεις, χομπιστες κλπ κλπ.
Επισης εχω σταματησει να κρινω το "εκτροφικο πλανο" η το οραμα του εκαστοτε που κανει το ζευγαρωμα, γιατι το ονειρο του ενος μπορει να ειναι εφιαλτης για αλλον......

πράγματα και όχι μόνο-κυρίως η τσέπη τους) .

Οι εκτροφείς νομίζουν κάποιοι εδώ στην Ελλάδα πως είναι επιστήμονες (εδώ ακυρώσατε την δυνατότητα κτηνιάτρων να καταλάβουν αν ένα σκυλί είναι ημίαιμο ή όχι,αν και όλοι οι κτηνίατροι με τους οποίους μίλησα το τελευταίο διάστημα με διαβεβαίωσαν πως μπορούν,αλλά τέλος πάντων τι ξέρουν και αυτοί?)
Επιστημονες ειναι ελαχιστη ισως κ κανενας κ πολλοι εκτροφεις κανουν μπακαλικη εκτροφη. Το ιδιο κανουν ομως κ σχεδον ολοι οι ιδιωτες. Γι αυτο ειναι στο χερι του αγοραστη να κρινει ποιος του κανει κ ποιος οχι, ποιος ξερει τι του γινεται κ ποιος οχι, απο ποιον θα παρει το σκυλο του κ που δεν θα ξαναπατησει.

Θα σου γραψω κι ενα τελευταιο που εχω γραψει πολλες φορες. Ο φαινοτυπος τους σκυλου, ειναι μονο ενα μικρο μερος των γονιδιων του σκυλου. Το μονο δεδομενο που σου εξασφαλιζει οτι το συνολο των γονιδιων του κουταβιου ανηκουν στην φυλη, ειναι να ΞΕΡΕΙΣ οτι κ οι δυο γονεις ανηκαν στην φυλη. Πως το ξερεις; με το pedigree, που ειναι η αποδειξη της καθαροαιμιας, περα κ πισω απο αυτο που βλεπεις μπροστα σου.
Απο το παραπανω λοιπον μπορεις να καταλαβεις οτι κτηνιατρος που θα σου πει εξ οψεως οτι ο σκυλος ειναι καθαροαιμος ειναι ΑΣΧΕΤΟΣ κ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Αυτα.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
για εξηγησε λιγο τα ΟΧΙ, γιατι ειλικρινα δεν θυμαμαι τι ακριβως ισχυει.
Οχι 1 - Από το κεφάλαιο 2 του εσωτερικού κανονισμού του ΚΟΕ:

ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
Άρθρο 3
Οποιοδήποτε άτομο δύναται να κάνει αίτηση εγγραφής καθαρόαιμου σκύλου που έχει υπό την κυριότητα του, προσκομίζοντας στον Κ.Ο.Ε. τα απαραίτητα έγγραφα και αποδεχόμενο τους όρους που απαιτούνται.

Οχι 2 -Οι επαγγελματικές άδειες που είχαν δοθεί με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι μεν "στον αέρα", αλλά δεν έχουν ανακληθεί-καταργηθεί, ούτε αντιτίθενται σε προδιαγραφές που δεν γνωρίζει κανείς ποιες είναι μέχρι να βγει η ΚΥΑ. Ουσιαστικά η γνωμάτευση του συμβουλίου, αναφέρει ότι δεν μπορούν να το εξασκούν, δηλαδή ουσιαστικά να κάνουν χρήση της άδειας. Αλλά είναι άλλο αυτό, και άλλο "δεν υπάρχουν άδειες". Αν αύριο μεθαύριο βγουν οι προυποθέσεις, αυτοί οι δυο τρεις που έχουν άδεια, δεν θα πάνε να βγάλουν καινούρια, απλά θα κάνουν κάποια υπεύθυνη δήλωση ότι τηρούν τις νέες προυποθέσεις και μπορεί (λέμε τώρα) να τους γίνει και κανας έλεγχος.
Αν έχω ένα μαγαζί που έβγαλε άδεια με προδιαγραφές πυροπροστασίας 1970, και βγει καινούριος νόμος, δεν σημαίνει ότι καταργείται η άδειά μου, αλλά καλούμαι να εναρμονιστώ.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@east49 συμφωνω, αν και δεν θα επρεπε ο εκαστοτε εκτροφεας να μεταφραζει το προτυπο κατα το δοκουν.
!
Τωρα αυτο ειναι μια μεγαλη συζητηση, που στην συγκεκριμενη κουβεντα ειναι ψιλα γραμματα.

Θα σου πω το εξης:
Ο ενας εκτροφεας θελει να διατηρησει την εργασιακη ικανοτητα του σκυλου, ο αλλος θελει τον πρωταθλητη του αυριο. Μοιραια ο πρωτος θα κανει εκπτωσεις στην μορφολογια ενω ο δευτερος στο χαρακτηρα αν αναγκαστει να διαλεξει. Το ιδανικο ειναι να τα συνδιασει κ τα δυο αλλα αυτο δεν ειναι σχεδον ποτε εφικτο. Οραμα κ σκοπο εχουν κ οι δυο. Οποτε εκει μπαινουν τα κριτηρια του καθενος, τα οποια ειναι υποκειμενικα.....
Εκει ερχεται η ευθυνη του εκαστοτε αγοραστη, το ποσο συνειδητοποιημενος ειναι κλπ κλπ κλπ για να διαλεξει τον εκτροφεα που ερχεται ποιο κοντα στο προτυπο της φυλης η που διατηρει ο χαρακτηριστικα που ειναι αναγκαια για να ανηκει ενας σκυλος σε μια φυλη.........

LactLove

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2017
109
95
30
Θεσσαλονίκη
Η κοινή λογική, που τελικά κάθε άλλο είναι παρά κοινή...

Ο Κ. Ο. Ε. είναι ένας απλός όμιλος. Το τι δέχεται και τι δεν δέχεται είναι καταγεγραμμενο στο καταστατικό του. Το να περιμένουμε εμείς να κάνει τον ελεγκτικό οργανισμό ηθικής είναι μάλλον ουτοπικό.
ααα οκ ευχαριστώ για την διευκρίνιση!

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
40
Τωρα αυτο ειναι μια μεγαλη συζητηση, που στην συγκεκριμενη κουβεντα ειναι ψιλα γραμματα.

Θα σου πω το εξης:
Ο ενας εκτροφεας θελει να διατηρησει την εργασιακη ικανοτητα του σκυλου, ο αλλος θελει τον πρωταθλητη του αυριο. Μοιραια ο πρωτος θα κανει εκπτωσεις στην μορφολογια ενω ο δευτερος στο χαρακτηρα αν αναγκαστει να διαλεξει. Το ιδανικο ειναι να τα συνδιασει κ τα δυο αλλα αυτο δεν ειναι σχεδον ποτε εφικτο. Οραμα κ σκοπο εχουν κ οι δυο. Οποτε εκει μπαινουν τα κριτηρια του καθενος, τα οποια ειναι υποκειμενικα.....
Εκει ερχεται η ευθυνη του εκαστοτε αγοραστη, το ποσο συνειδητοποιημενος ειναι κλπ κλπ κλπ για να διαλεξει τον εκτροφεα που ερχεται ποιο κοντα στο προτυπο της φυλης η που διατηρει ο χαρακτηριστικα που ειναι αναγκαια για να ανηκει ενας σκυλος σε μια φυλη.........
σιγουρα ειναι πολυ μεγαλη συζητηση και καθαρα φιλοσοφικου ενδιαφεροντος,
με αφορμη ομως τομ post σου ας αναπτυξω λιγακι την αποψη μου.

αυτα που μου αναφερεις φιλε @east49 , τα γνωριζω κ μεχρι ενος σημειου ειναι λογικο και θεμιτο η υπαρξη διαφορετικων οραματων.
εκει που διαφωνω και επισης αδυνατω να καταλαβω ειναι την μονομερως εστιαση σε συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (ειτε μορφολογικα ειτε εργασιακα) μια φυλης, αγνοωντας στην πραξη την υπαρξη του προτυπου και ακομα περισσοτερο τον αρχικο προορισμο της φυλης.
κατα εμε, η υπαρξη τοσο διαφορετικων οραματων εχει σαν αποτελεσμα αρχικα τον διαχωρισμο της φυλης, επειτα την μειωση της γενετικης δεξαμενης, και τελος την ολοκληρωτικη καταστροφη της.

τρανο παραδειγμα αποτελει η φυλη του ΓΠ, οπου βρισκομαστε στο σταδιο του "απολυτου" διαχωρισμου σε δυο τυπους, εργασιακο και μορφολογικο, την μειωση της γενετικης δεξαμενης και την εκτροφη (αρκετων) σκυλιων που ειναι ντροπη να λεγονται ΓΠ.

εδω φυσικα μπορει καποιος να πει οτι ειναι υποκειμενικο το ολο ζητημα, το τι οριζει καποιος ως σωστο κ ολοκληρωμενο ΓΠ. το προτυπο ομως ειναι ξεκαθαρο τοσο για τον χαρακτηρα οσο και για την μορφολογια.
και επειδη το προτυπο αλλαζει μεσα στο περασμα του χρονου, καλο θα ειναι οποιος ενδιαφερεται πραγματικα για μια φυλη να διαβαζει κ την ιστορια της.

κλεινοντας, θελω να πω οτι μια φυλη δεν καταστρεφεται μονο απο τους εκτροφεις αλλα επισης απο τους ιδιοκτητες, τωρινους και μελλοντικους.

PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλημέρα κι από μένα.
Ας το πάρουμε από την αρχή μήπως και μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε…
Λύκος Πατήρ Πάντων ξεκίνησες εκφράζοντας την επιθυμία σου να πάρεις σκύλο συγκεκριμένης φυλής. Παρέθεσες τους τρόπους επιλογής που κατά την αντίληψη σου υπάρχουν (εκτροφείο, petshop, αγγελία, κτηνίατρος) και ζήτησες την γνώμη των μελών για το αν σου διαφεύγει κάποιος άλλος τρόπος και τι προτιμούν τα μέλη. Και επειδή ήσουν και υποψιασμένος… αλλά και ευαισθητοποιημένος στο θέμα υγεία-κληρονομικότητας… στο τέλος πέταξες και ένα “… δεν με ενδιαφέρουν τα χαρτιά για διαγωνισμούς, παρά μόνο για λόγους υγείας.”

Μετά από όλη αυτή την κουβέντα έχεις την ίδια άποψη για τους τρόπους απόκτησης ή έχεις απορρίψει κάποιους από αυτούς που αναφέρεις? Συμφωνείς ότι τα κριτήρια επιλογής γέννας-κουταβιού είναι κατά σειρά προτεραιότητας υγεία-συμπεριφορά/εργασία-μορφολογία? Συμφωνείς ότι η εκτροφή και όχι η αναπαραγωγή διασφαλίζουν σε ένα σημαντικό βαθμό αυτά τα κριτήρια? Συμφωνείς ότι το pedigreeσου δείχνει το ιστορικό της γέννας και μέσα από το ιστορικό των προγόνων να έχεις αρκετά καθαρή εικόνα για τους απόγονους?

Αν λοιπόν έχεις απορρίψει κάποιους από τους αρχικούς σου τρόπους επιλογής, ήδη σου έχουν υποδείξει τι πρέπει να κάνεις. Δηλαδή να απευθυνθείς στον ΚΟΕ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό μπορείς να μπεις εδώ http://www.eurobreeder.com/ και να βρεις σχεδόν όλους τους εκτροφείς της φυλής που σε ενδιαφέρει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με συστηματική έρευνα και με κριτήρια επιλογής όπως σου είπα υγεία-συμπεριφορά/εργασία-μορφολογία, που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις να αξιολογήσεις, θα καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή. Οι περισσότεροι από μας το ίδιο κάναμε και μετά από μερικά χρόνια μελέτης για να μάθουμε τη φυλή μας και άλλα τόσα έρευνας για να βρούμε τον εκτροφέα που μας εμπνέει εμπιστοσύνη καταλήξαμε.

Ολόψυχα καλή επιτυχία!!!

Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.848
ΑΘΗΝΑ
Εδώ λέω ότι για να βρεις καθαρόαιμο πρέπει να βάλεις κώλο κάτω και να ψάξεις σωστό και υπεύθυνο εκτροφέα και μου λένε ότι παίρνω μίζα από τους εκτροφείς. Φαντάζεσαι να προτείνω κι εκτροφείο (που δεν είχα σκοπό, έτσι κι αλλιώς). Και πες προτείνω. Που ξέρεις ότι δεν είναι αδελφός της γυναίκας του ξαδέλφου μου; Το σωστό δεν είναι να σου πούμε εμείς τι είναι και τι δεν είναι κυνολογικά και κυνοφιλικά σωστό, να βάλεις κι εσύ κάτω τα θέλω και τις ανάγκες σου και να βρεις τον εκτροφέα (και στη συνέχεια τη γέννα) που σε καλύπτει;

Κυνολογικά και κυνοφιλικά σωστό, λοιπόν είναι να έχουν γίνει εξετάσεις κληρονομικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, όπου αυτές υπάρχουν τόσο στους γονείς των κουταβιών, όσο και στους παππούδες, προπαππούδες κ.ο.κ. Αυτό μπορείς να το δεις μέσα από το πεντιγκρί, αφού ότι εξετάσεις υγείας υπάρχουν επίσημα, καταχωρουνται στο pedigree. (τομέας υγεία)

Να έχουν κριθεί (οι γονείς των κουταβιών, οι παππούδες κι οι προπαππούδες κ.ο.κ.) μορφολογικά σε έκθεση μορφολογίας. Δεν λέω να έχουν γίνει πρωταθλητές. Λέω να έχουν κριθεί και να μπορείς να διαβάσεις (ιδανικά από αρκετούς κριτές) τα μορφολογικά συν και πλην του κάθε σκύλου που μπαίνει σε αναπαραγωγή και να μάθεις γιατί κάνει να ζευγαρωσει με αυτόν (συμπληρώνουν στοιχεία) και δεν κάνει με τον άλλον (αυξάνουν τα ελαττώματα). (τομέας μορφολογία).

Εάν η φυλή που σε ενδιαφέρει έχει εξετάσεις εργασίας (που τα γ.π. έχουν) να έχουν αξιολογηθει οι γονείς (οι παππούδες κι οι προπαππούδες κ.ο.κ.) των κουταβιών σε τέτοιες εξετάσεις, τις οποίες δεν βλάπτει να έχεις παρακολουθήσει κιόλας καθώς ουκ ολίγες φορές ακούγεται ότι κάποια σκυλιά περνάνε τις εξετάσεις αυτές μόνο στα χαρτιά κι όχι στην πραγματικότητα. Επίσης, καλό θα είναι, επιπλέον των εξετάσεων εργασίας, η μάνα (τουλάχιστον) να τσεκαριστειςοτι έχει χαρακτήρα και ταμπεραμεντο ισορροπημένο και σύμφωνο με το πρότυπο της φυλής. (τομέας χαρακτήρα).

Όλα τα παραπάνω για να γίνουν ώστε η γέννα να μην είναι ανεύθυνη, κοστίζουν οικονομικά. Εξού και δεν χαρίζει ή πουλάει φτηνά κανείς που τα έχει κάνει όλα αυτά. Και σίγουρα αν τα κάνεις όλα αυτά δεν σκοπεύεις να δώσεις απλά τα κουτάβια σε δύο φίλους. Θα το κάνεις κι αυτό, θα δώσεις δύο κουτάβια σε καλούς φίλους, τα υπόλοιπα 5-7; Είσαι διατεθημενος να μπεις σε τόσα έξοδα αν δεν έχεις έστω επιστροφή των εξόδων αυτών. Γιατί αν δεν τα κάνεις τα έξοδα αυτά η γέννα είναι ανεύθυνη, δεν πα να λέγεσαι ιδιώτης, εκτροφέας, μωρέ δεν πα να λέγεσαι Πάπας της Ρώμης...

Οποιος ενδιαφέρεται να πάρει καθαρόαιμο κουτάβι κοιτάζει να εξασφαλίσει τους τομείς υγεια-χαρακτηρας -μορφολογία. Αν δεν τον ενδιαφέρει αυτό το τρίπτυχο, τότε δεν χρειάζεται καθαρόαιμο κουτάβι οπότε μπορεί να βρει τσάμπα είτε στο δρόμο, είτε στις άπειρες αγγελίες υιοθεσίας από εθελοντές που φιλοξενούν γ.π.-like σκύλους που βρήκαν παρατημένους, είτε από φιλοζωική. Κάθε άλλη πηγή απόκτησης έχει ως προέλευση του κουταβιού είτε puppy mills είτε byb, ενισχύοντάς τα. Puppy mills είναι μέρη που στοιβάζονται σκυλιά σε αθλιες συνθήκες όπου περνάνε άθλια τα ίδια και αναπαραγονται χωρίς να δίνει κανείς σημασία στους παραπάνω παράγοντες. Byb είναι κάθε ένας που βάζει σκύλο να ζευγαρωσει με σκύλο χωρίς να πληρουνται οι παραπάνω προϋποθέσεις. Βάζει δηλαδή να γίνει ανεύθυνη γέννα. Τώρα αν αυτός θέλει να αυτοαποκαλείται εκτροφέας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Στο δικό σου χέρι είναι να τσεκάρει ότι είναι αυτό που λέει. Ειδικά σε μια χώρα που ο καθένας είναι ότι δηλώσει.

(Οι κτηνίατροι που φέρνουν κουτάβια τα παίρνουν είτε από puppy mill είτε από byb. Ανάλογα με τι τους είναι πιο εύκολο του καθένα κάθε στιγμή)
+1000(y)

21 Μαρτίου 2017
30
4
56
Καλημέρα κι από μένα.
Ας το πάρουμε από την αρχή μήπως και μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε…
Λύκος Πατήρ Πάντων ξεκίνησες εκφράζοντας την επιθυμία σου να πάρεις σκύλο συγκεκριμένης φυλής. Παρέθεσες τους τρόπους επιλογής που κατά την αντίληψη σου υπάρχουν (εκτροφείο, petshop, αγγελία, κτηνίατρος) και ζήτησες την γνώμη των μελών για το αν σου διαφεύγει κάποιος άλλος τρόπος και τι προτιμούν τα μέλη. Και επειδή ήσουν και υποψιασμένος… αλλά και ευαισθητοποιημένος στο θέμα υγεία-κληρονομικότητας… στο τέλος πέταξες και ένα “… δεν με ενδιαφέρουν τα χαρτιά για διαγωνισμούς, παρά μόνο για λόγους υγείας.”

Μετά από όλη αυτή την κουβέντα έχεις την ίδια άποψη για τους τρόπους απόκτησης ή έχεις απορρίψει κάποιους από αυτούς που αναφέρεις? Συμφωνείς ότι τα κριτήρια επιλογής γέννας-κουταβιού είναι κατά σειρά προτεραιότητας υγεία-συμπεριφορά/εργασία-μορφολογία? Συμφωνείς ότι η εκτροφή και όχι η αναπαραγωγή διασφαλίζουν σε ένα σημαντικό βαθμό αυτά τα κριτήρια? Συμφωνείς ότι το pedigreeσου δείχνει το ιστορικό της γέννας και μέσα από το ιστορικό των προγόνων να έχεις αρκετά καθαρή εικόνα για τους απόγονους?

Αν λοιπόν έχεις απορρίψει κάποιους από τους αρχικούς σου τρόπους επιλογής, ήδη σου έχουν υποδείξει τι πρέπει να κάνεις. Δηλαδή να απευθυνθείς στον ΚΟΕ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό μπορείς να μπεις εδώ http://www.eurobreeder.com/ και να βρεις σχεδόν όλους τους εκτροφείς της φυλής που σε ενδιαφέρει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με συστηματική έρευνα και με κριτήρια επιλογής όπως σου είπα υγεία-συμπεριφορά/εργασία-μορφολογία, που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις να αξιολογήσεις, θα καταλήξεις στην καλύτερη επιλογή. Οι περισσότεροι από μας το ίδιο κάναμε και μετά από μερικά χρόνια μελέτης για να μάθουμε τη φυλή μας και άλλα τόσα έρευνας για να βρούμε τον εκτροφέα που μας εμπνέει εμπιστοσύνη καταλήξαμε.

Ολόψυχα καλή επιτυχία!!!
PXM-DANBULL από την αρχή είχα απορρίψει σχεδόν όλες τις πιθανότητες απόκτησης (προσπάθησα να τις αναφέρω όλες στο όνομα και πνεύμα της αντικειμενικότητας-σφαιρικής προσσέγγισης στο θέμα) απλά περίμενα συγκεκριμένες απόψεις ατόμων από προσωπική εμπειρία (π.χ. θα δεχόμουν ακόμη να...λάβω υπ’όψιν μου και κάποιον που θα μου έλεγε ’’τσέκαρε και το τάδε pet shop,κατ’εξαίρεση’’).Η ελπίδα μου ήταν (ξαναλέω) να ακούσω προτάσεις για διάφορα εκτροφεία (όχι πως δεν θα τα έλεγχα όλα ένα ένα) με σκοπό των εμπλουτισμό της λίστας επιλογών μου και τον ’’έλεγχο’’ της...υστεροφημίας του κάθε εκτροφέα.

Το pedigree, ξαναματαλέω ,το ανέφερα κυρίως για θέμα υγείας.Μην ξεχνάμε πως για τον μέσο κυνόφιλο είναι πολύ δύσκολο να τσεκάρει την γνησιότητα του όποιου χαρτιού συνοδεύει ένα σκύλο (εξ’άλλου γι’αυτό δεν εμπιστεύεστε και εσείς τα pedigree από ιδιώτες-αγγελίες-pet shop?).Έχω δει σκυλιά με pedigree που δεν έμοιαζαν με γνήσια (ακόμη και σε εκτροφείς).

Και εγώ σε φάση έρευνας και μελέτης είμαι (έχω αγοράσει 3 βιβλία και έχω παραγγείλει άλλα 3 τα οποία περιμένω).Δεν σημαίνει πως θα βγω ΑΥΡΙΟ να πάρω σκύλο.

Δεν μπήκα να το παίξω ξερόλας εδώ μέσα.Δεν είπα πως τα ξέρω όλα ΑΛΛΑ πως τα αμφισβητώ όλα και έχω απορίες.Άλλοι κάνουν πως τα ξέρουν όλα.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.

• Like
Reactions: PXM-DANBULL

21 Μαρτίου 2017
30
4
56
Ο ΚΟΕ το μονο που κανει ειναι να δηλωνει τα κουταβια, που προερχονται απο γεννα σκυλων με pedigree.
Ποιος ειναι ο εκτροφεας; ο κατοχος της θυλικιας.
Τι "προσοντα" εχει; αδιαφορο.
Οπως κ αδιαφορα ειναι ολα τα αλλα......

Οταν μιλαμε για σκυλο Χ φυλης, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γινει συζητηση χωρις pedigree. Ειναι απαραιτητη προυποθεση κ αναγκαια αποδειξη της καθαροαιμιας.

Μετα, ειναι στο θεμα του αγοραστη, να κρινει, απο την αναζητηση που εχει κανει κ τα κριτηρια που εχει βαλει, την "ποιοτητα" του σκυλου που πληρωνει, τις εγγυησεις της υγειας του, του χαρακτηρα του κλπ κλπ κλπ.

Φιλε george_gs,
Εχω σταματησει να βαζω ταμπελες τυπου ιδιωτες εκτροφεις, χομπιστες κλπ κλπ.
Επισης εχω σταματησει να κρινω το "εκτροφικο πλανο" η το οραμα του εκαστοτε που κανει το ζευγαρωμα, γιατι το ονειρο του ενος μπορει να ειναι εφιαλτης για αλλον......

Επιστημονες ειναι ελαχιστη ισως κ κανενας κ πολλοι εκτροφεις κανουν μπακαλικη εκτροφη. Το ιδιο κανουν ομως κ σχεδον ολοι οι ιδιωτες. Γι αυτο ειναι στο χερι του αγοραστη να κρινει ποιος του κανει κ ποιος οχι, ποιος ξερει τι του γινεται κ ποιος οχι, απο ποιον θα παρει το σκυλο του κ που δεν θα ξαναπατησει.

Θα σου γραψω κι ενα τελευταιο που εχω γραψει πολλες φορες. Ο φαινοτυπος τους σκυλου, ειναι μονο ενα μικρο μερος των γονιδιων του σκυλου. Το μονο δεδομενο που σου εξασφαλιζει οτι το συνολο των γονιδιων του κουταβιου ανηκουν στην φυλη, ειναι να ΞΕΡΕΙΣ οτι κ οι δυο γονεις ανηκαν στην φυλη. Πως το ξερεις; με το pedigree, που ειναι η αποδειξη της καθαροαιμιας, περα κ πισω απο αυτο που βλεπεις μπροστα σου.
Απο το παραπανω λοιπον μπορεις να καταλαβεις οτι κτηνιατρος που θα σου πει εξ οψεως οτι ο σκυλος ειναι καθαροαιμος ειναι ΑΣΧΕΤΟΣ κ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Αυτα.
east49 Δεν είπα ποτέ πως ΟΛΟΙ οι ιδιώτες είναι άψογοι και πως ΟΛΟΙ οι εκτροφείς είναι απαράδεκτοι.

Για το pedigree απάντησα και προηγουμένως και ξαναλέω πως ακόμα και σε εκτροφείς είδα Γερμ.ποιμενικούς με pedigree που δεν έμοιαζαν καθόλου για καθαρόαιμα!

Δεν θα υπερασπιστώ εδώ τους κτηνιάτρους (εξ άλλου πας σε μερικούς και ο χώρος μοιάζει περισσότερο με pet shop παρά με ιατρείο) αλλά αν λες άσχετο και επικίνδυνο έναν κτηνίατρο που είναι επιστήμονας και επαγγελματίας και μετά από κάποια χρόνια έχει και ουσιαστική εμπειρία,τότε τι να πούμε (ξαναλέω όχι για όλους αλλά για τους περισσότερους εκτροφείς-τουλάχιστον στην Ελλάδα) για τους εκτροφείς που ίσως να έιναι και απλώς απόφοιτοι δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου;

Status
Κλειδωμένο θέμα