...έλλειψη δέρματος, βοήθεια

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Θα σας φαίνεται απίστευτο, είναι από τα πράγματα που συμβαίνουν μόνο σ'εμένα (στο σκυλάκι για να ακριβολογώ).

Το σκυλάκι για το οποίο μιλώ είναι πάνω από 8 ετών. Μια μέρα το βρήκα να κάθεται περίεργα ήσυχα και έκανα μια κίνηση να δω τι έγλυφε ανάμεσα στα πόδια του. Κρατηθείτε, όσο είναι το μήκος της παλάμης ενός ανθρώπινου χεριού, τόσο άνοιγμα (σκίσιμο) είχε στο δέρμα του με ορατά τα "εντόσθια", όπως μου είπε η κτηνίατρος επρόκειτο "απλά" (ευτυχώς) μόνο για "κρέας" και όχι κάποιο ζωτικό όργανο, ευτυχώς όχι "κρεμάμενα" αλλά σφικτά στο σώμα (δηλαδή όταν σηκώνεται το σκυλί δεν "πέφτουν").

Θα νιώσατε από λύπη έως ανακάτεμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την κτηνίατρο αλλά υπάρχει ένα περίεργο (για εμένα) πρόβλημα:

Θυμάμαι ότι ανέκαθεν το σκυλάκι αυτό είχε σε εκείνο το σημείο τεντωμένο δέρμα, χωρίς δηλαδή την νορμάλ ελαστικότητα του δέρματος. Αυτό το θυμήθηκα και το είπα στην γιατρό μετά την επέμβαση καθαρισμού του νεκρικού ιστού που είχε δημιουργηθεί (ήταν πολλές μέρες έτσι μέχρι να το πάρω χαμπάρι), και κατόπιν ραφής με 40 ράμματα για δήθεαν σιγουριά + τοποθέτηση κολλάρου στο κεφάλι γι ανα μην τα βγάλει.

Ε λοιπόν όλη μου η χαρά πήγε περίπατο, ούτε 2 μέρες άντεξαν τα ράμματα. Είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για νέο καβγά με άλλο σκύλο, μια και δεν υπάρχουν τραύματα ούτε το κολλάρο είναι πουθενά τσαλακωμένο-σπασμένο. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έγινε απλά με το λίγο περπάτημα που κάνει και το κάτσε-σήκω. Και θυμίζω ότι σε εκείνο το σημείο που έγινε η ραφή το δέρμα του ήταν από την φύση του τσιτωμένο (χωρίς ελαστικότητα).

Τι να κάνουμε τώρα; Απίστευτο. Νιώθω ανήμπορος. Με την αντιβίωση που του δίνω πιστεύω είναι μια καλή προσωρινή λύση, όμως το άνοιγμα είναι πολύ μεγάλο για να κλείσει μόνο του!!!

Προφανώς θα γίνει νέα επέμβαση ραφής αλλά έχω την εντύπωση ότι τα ράμματα φύγανε γιατί πολύ απλά το δέρμα του είναι πολύ λεπτό και "διαλύεται".

Απίστευτο και τρομερό ταυτόχρονα. Θέλω άμεσα να ρωτήσετε όποιους γιατρούς ξέρετε! Τι λύσεις υπάρχουν; Χθες είδα εφιάλτη ότι άνοιγε όλο και περισσότερο και δεν μπορούσαμε να το σταματήσουμε! Το δέρμα κοβόταν σε κάθε νέο ράμμα και όλο και άνοιγε περισσότερο!

Παρακαλώ τις σκέψεις σας, την βοήθειά σας.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Καλιμερα!!

Οταν καπιοες πληγες η τραυματα δεν θρεφουν, μπορει να υπαρχουν πολλες αιτιες!
Απο κακοηθες ογοι, ζακχαροδες διαβητης, ελλειπης στοιχια πηξης του αιματος, παθησησεις του συνδετικου ιστο. μεχρι και ελληψη βιατμινων η προτεινων και αλλα πολλα!
Ας πουμε, οτι την πρωτη φορα το δερμα σχιστικε απο τραυματισμο- υπαρχει και η εκδοχη ο σκυλος να ειναι αλλεργικος στα ραμματα που χρησημπποιθηκαν και να τα αποβαλλει ο οργανισμος.

Σιγουρα το θεμα θελει περαιτερο ψαξημο!

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Καλημέρα.

Τραγικό όλο αυτό που περιγράφεις, κρίμα το έρημο το ζωντανούλη.
Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα και δεν ξέρω για τι σκυλάκι μιλάς, θέλω να πιστεύω ότι αναφερόμαστε σε κάποιο ζωάκι που είναι ΜΕΣΑ σε σπίτι για να έχει και την ανάλογη καθαριότητα.

Λοιπόν, από μία γάτα που είχε τραβήξει τα πάνδεινα και της είχαμε κάνει εγχείριση πλαϊνής κοίλης η οποία όμως από επόμενη κλωτσιά άνοιξε όλη και έπαθε και διαφραγματοκοίλη, να σου πω τις "εμπειρίες" από το ανοιχτό δέρμα.
Από αυτά που κατάλαβα, και δεδομένου ότι για να δεις έντερα σε ένα ζώο σημαίνει ότι έχει σκιστεί και το δέρμα αλλά και οι μύς και οι εσωτερικοί ιστοί μέχρι να φτάσεις στα έντερα, εγώ καταλαβαίνω ότι σκίζεται μόνο το δέρμα. (από μέσα δλδ βλέπεις κόκκινο κρέας που μοιάζει ματωμένη η επιφάνεια, αλλά ουσιαστικά είναι τριχοειδή αγγεία σπασμένα, δλδ αν το ταμπωνάρεις με μία γάζα μετά το αίμα βγαίνει σαν "ιδρώτας", όχι καμιά κομμένη φλέβα). Κάπως έτσι είναι όταν τα ζώα "καίγονται" επειδή τραβήχτηκαν πάνω στην άσφαλτο από διερχόμενο αυτοκίνητο. Το δέρμα φεύγει και αποκαλύπτονται οι ιστοί.
Δεν ξέρω για τι σκυλάκι μιλάμε, τι ηλικία, τι μέγεθος, αλλά ίσως αν αφεθεί ελεύθερο, δίχως νέα ράμματα, δεδομένου ότι το σκυλί κατα τα άλλα είναι υγιές, να δημιουργηθεί ένας "νέος" ιστός επιφανειακά, πιο σκληρός και δίχως τρίχα που θα καλύψει τον εσωτερικό ιστό.
Επίσης, συζήτησε με την κτηνίατρο για δυνατότητα πλαστικής. (μεταφορά δέρματος από άλλο σημείο που έχει μπόλικο, στο σημείο αυτό).

Εξετάσεις αίματος του'χουν γίνει? είναι καλές?

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Χάρηκα πολύ που διάβασα για πιθανό νέο ιστό. Σήμερα έχω ραντεβού με την γιατρό πάλι να δούμε τι θα κάνουμε.

Ναι το σκυλάκι είναι καλά στην υγεία του, τρώει πολύ (ίσως αυτό να τίναξε τα ράμματα :)) , είναι περίπου 8-10 ετών και δεν συνηθίζει να τρέχει πολύ. Είναι σκυλάκι ήσυχο από ανέκαθεν, κάθεται, κοιτά, τρώει, κοιμάται. Και δεν γαυγίζει σχεδόν ποτέ. Δεν μπορώ να καταλάβω ράτσα, μεγαλόσωμο πάντως και θηλυκό στειρωμένο (πριν από 5 χρόνια). Οι εξετάσεις αίματος είναι καλές.

Την πρώτη φορά που το πήγα μάλλον επειδή ήταν πολλές ημέρες έτσι μέχρι να το δω, είχε αρχίσει να μυρίζει και είχε δημιουργηθεί μια μικρή επιφάνεια "νεκρικού ιστού" αν λέγεται έτσι, όλα αυτά καθαρίστηκαν από την γιατρό με προσοχή και έγινε η ραφή.

Ξέρετε αν η αντιβίωση τώρα που του δίνω προλαμβάνει μια νέα μόλυνση; augmentin 625 tabs

Παίρνει και παυσίπονο για καμιά 2 μέρες ακόμη.

Φοβάμαι τη νέα νάρκωση γιατί είναι μεγάλο. Κι αν ξανασκιστεί, πάλι νάρκωση. Δεν γίνεται έτσι όμως. Θα προτείνω να γίνει ραφή σιγά και υπομονετικά χωρίς νάρκωση ή με τοπική (γίνεται?) Θα πονέσει πολύ στην πρώτη περίπτωση? Θυμάμαι κι εγώ είχα κάνει ράμματα στον μηρό μου από σκίσιμο (λίγα εκατοστά) και είχα πονέσει αλλά υποφερτά. Καλύτερα ένας υποφερτός προσωρινός πόνος παρά να γίνει τίποτα στη νάρκωση.

Το σκυλάκι δεν είναι μέσα σε σπίτι, είναι ελεύθερο σε προστατευμένο χώρο με καλό σπίτι από ytong (θερμό), δεν το κουμαντάρω όμως αν θα βγαίνει έξω ή θα κάθετε μέσα. Φαντάζομαι ξέρει τι να κάνει ιδιαίτερα τώρα με τα κρύα.

Last edited:

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
ο σκυλος δεν μπορει να κατανοησει την αιτια του πονου ομως

για αυτο καλυτερα εστω τοπικη να αποφυγεις αλλα προβληματα αφου ο σκυλος σιγουρα θα τρομαξει

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Γίνεται τοπική νάρκωση; (στο μήνυμά μου είχα γράψει "γίνεται" αλλά είχα ξεχάσει το ερωτηματικό και το διόρθωσα).

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Νάρκωση... τοπική, δεν υπάρχει!

Αναισθησία τοπική υπάρχει.
Μέθη υπάρχει.

Από τη στιγμή που το ζώο έχει στο παρελθόν στειρωθεί, σημαίνει ότι στο σημείο πάλι της κοιλιάς του έχει γίνει τομή και ράψιμο. Άρα όσο και αν εσύ τη θεωρούσες πάντα "υπερβολικά τεντωμένη" και "άκαμπτο το δέρμα" εκεί, τελικώς κάποτε, παλιά, όλα είχαν γίνει σωστά.

Ίσως υπάρχει κάποιο άλλο σενάριο που δεν το έχεις ψάξει ούτε εσύ ούτε η γιατρός (κυρίως). Εξετάσεις αιματολογικές πρέπει να έχει πρόσφατες, τωρινές, όχι πριν από 3 μήνες πχ.

ράψιμο δίχως αναισθησία μου φαίνεται τραγικό. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου και δη στο μπούτι!!! Είσαι άνθρωπος, αν σου πουν "κάτσε ακίνητος" θα καταλάβεις αν μη τι άλλο. Το ζώο, πώς?
Πήγαινε και σε άλλο κτηνίατρο να πάρεις και άλλη γνώμη.
Το ζώο σε εξωτερικό χώρο ξαναλέω δεν έχει τις απαραίτητες και ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ συνθήκες υγιεινής που χρειάζεται η περίπτωσή του. Φιλοξένησέ το μέχρι να γίνει καλά, κρίμα είναι. Και εννοείται δεν ισχύει το "ξέρει τι να κάνει τώρα που κάνει κρύο".

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Δεν υπάρχει μέρος να το φιλοξενήσω. Ζω στο πατρικό μου με άλλα 2 άτομα μέσα. Αν δεν είχα και οικονομικό πρόβλημα (τελ. πληρωμή πριν 2 μήνες) τότε μέχρι και σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Οι εξετάσεις αίματος είναι λίγο πριν τα πρώτα ράμματα, είναι πρόσφατες.

Στην περιφέρεια, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές κτηνιάτρων. Αν και η συγκεκριμένη είναι πολύ καλή. Ειδικά στα ακριτικά χωριά, οι άνθρωποι και τα ζώα είναι καταδικασμένα και αφημένα σε ότι μπορεί από μόνη της να κάνει η φύση.

Γι αυτό γράφω σε forum. Δεν είναι κάποιο είδος τηλεϊατρικής, αλλά μια πηγή συμβουλών από ειδικούς και μη.

Μήπως ξέρετε αν το betadin με βαμβάκι βοηθά επίσης στην πρόληψη της πιθανής μόλυνσης; Κάνει να μπαίνει betadin πάνω στο "κρέας" ή ότι είναι αυτό;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ράμματα χωρίς αναισθησία σε σκύλο θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν...

Οι αιτίες που κόπηκαν τα ράμματα μπορεί να είναι πολλές, από αυξημένη τάση που μπορεί να προκάλεσε νέκρωση και από τομη κίνηση του ζώου, μέχρι κάποιο παθολογικό υπόβαθρο, και η εμφάνιση που έχει το σημείο μπορεί να αποκλείσει ή να υποδείξει κάποιες!

Καταρχήν είχαν κοπεί ή είχε "χαλάσει" το δέρμα εκεί;
Πόσες μέρες μετά την επέμβαση είδες ότι είχαν κοπεί;
Η προηγούμενη ουλή από την επέμβαση της στείρωσης σε ποιο σημείο είναι;

Προσωπικά, ειδικά αφού δεν είναι υπό την επίβλεψή σου θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό μετά τις πολύ πρώτες μέρες που πονούσε κι άρχησε να υποχωρεί ο πόνος ο σκύλος για κάποιο λόγο να ετρεξε ή να έκανε κάποιες απότομες κινήσεις και να ξαναάνοιξε....

Θεωρώ ότι ειδικά την πρώτη περιόδο των ραμμάτων το σκυλί πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάπου υπό την άμεση 24/7(που λένε και οι Αμερικάνοι) επίβλεψή μας ώστε να μην κινείται και να θρέψει το τραύμα!

Προσωπικά πιστεύω ότι εφόσον το τράυμα καθαρίστηκε και χειρουργικά και ήταν ήδη μεγάλο, είναι μάλλον δύσκολο να θρέψει από μόνο του!
Καλό είναι να ξαναπάς από την κτηνίατρο να δει και το σημείο και αυτή θα κρίνει πως θα πρέπει να συνεχίστεί η θεραπεία!
Η λύση της μεταμόσχευσης δέρματος είναι υπαρκτή, δεν ξέρω βέβαια πόσο εύκολη και συνηθησμένη διαδικασία είναι στα ζώα....

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Η νέα διάγνωση έχει ως εξής: Δεν ξαναγίνονται ράμματα. Έχουν ήδη αναζωογοννηθεί όλοι οι ιστοί (είναι κατακόκκινοι πλέον αντί άσπροι και μολυσμένοι πριν τα πρώτα ράμματα). Εχει ήδη δημιουργηθεί μετά από 4 ημέρες ένα είδος λεπτής μεμβράνης γι αυτό τον λόγο το κολλάρο παραμένει στο κεφάλι για να μην κάνει ζημιά στην μεμβράνη από το γλύψιμο, μεμβράνη η οποία τελικά θα οδηγήσει σε δημιουργία νέου τριχώματος.

Συνέχιση της αντιβίωσης, η οποία αποτελεί την κύρια ασπίδα κατά οποιαδήποτε μόλυνσης, όπως επίσης και εντατικές πλύσεις με ορό και σύριγγα.

Ματς μουτς, όλο κέφια ήταν σήμερα το μωράκι! Το μόνο αρνητικό ότι με έχει ξεσκίσει στα λουκανικάκια (δεν του αρέσει σκέτη η αντιβίωση...).

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Πολύ χαίρομαι για τα νέα.
Νέο τρίχωμα δε νομίζω να βγάλει γιατί τα θυλάκεια της τρίχα έχουν χαθεί, όμως θα βγάλει ένα νέο "δέρμα". Θα δεις. (αν βγάλει και τρίχες θα'ναι υπερβολικά τυχερό, αλλά και να μη βγάλει δεν πειράζει καθόλου)

Η αντιβίωση από μόνη της, μην ξεχνάς ότι δεν αρκεί, και πρέπει να το πλένεις συνεχώς το ζώο με ορό, να παραμένει καθαρό. Ελπίζω να σου έδειξε πώς το ταμπονάρουμε και δεν το τρίβουμε.
Μπορείς και από το μπουκάλι του φυσ.ορού να κάνεις τρυπούλα επάνω στη μεμβράνη και να ρίχνεις κατευθείαν στην κοιλιά του, αν καταφέρνεις και το ξαπλώνεις.
Betadin θα σου εξήγησε ότι "καίει" τους ιστούς σε τόσο ανοιχτά τραύματα? ή θεώρησε ότι μπορείς να βάζεις?

Την αντιβίωση μπορείς να τη βάζεις και σε γιαούρτι, ανακατεμένη. (είτε είναι σιρόπι, είτε χάπια) (βεβαιώσου πρώτα όμως ότι τρώει το γιαούρτι. Αν και δεν έχω δει ζώο να μην το τρώει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις)

Περαστικά σας!

mixos

Member
11 Δεκεμβρίου 2009
21
0
Ναι μου είπε να μην βάλω καθόλου betadin. Ευχαριστώ, είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά (όσο κουνάει την ουρίτσα...)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.086
Νεότερο μέλος
xaskoulini