ζητώ τη βοηθεια σας...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
με τον όρο ''αναγνωρισμένος εκτροφέας'' εννοώ τον υπεύθυνο και έντιμο και όχι τον τιτλούχο μόνο (χάριν ΚΟΕ) εκτροφέα.

Φαντάζομαι ότι ένας τέτοιος εκτροφέας (υπεύθυνος και έντιμος ) δεν θα είχε πρόβλημα να εγγραφεί στον ΚΟΕ και αν είχε (πρόβλημα) θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρων να μάθουμε το γιατί .

Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ..... με την μόνη επισήμανση οτι θέλοντας να στηρίξουμε την βελτίωση των φυλών και την ανάπτυξη της κυναγωγίας γενικότερα και με δεδομένο οτι υπάρχει ήδη μια Αρχή περί των Κυνολογικών(με καλά ή λιγότερο καλά αποτελέσματα και πρακτικές) θέλει πολύ προσοχή η αντιμετώπιση της απόκτησης ενός σκύλου απο εκτροφέα που δεν έχει τα τυπικά προσόντα, ειδικά στην Ελλάδα που οι ΒΥΒ αφθονούν.

Για τα ουσιαστικά προσόντα πιστεύω ότι πολλοί λίγοι υποψήφιοι ιδιοκτήτες είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν βασιζόμενοι μόνο στα δικά τους μάτια και στις δικές τους γνώσεις.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
διάβασα κάπου και θέλω μια επιβεβαίωση σχετικά με το ότι άν ξέρω ότι ο πατέρας του κουταβιου είναι πλήρως υγιής, τότε και το κουτάβι θα έιναι. Χωρίς να ξέρω τίποτα για τη μητέρα.

Επίσης, τα τέστ DNA που γίνονται στα κόκερ για ανίχνευση των ασθενειών της ράτσας είναι ακριβά;
Όχι βέβαια. Η βιολογία δε δουλεύει έτσι!:D:D Κληρονομική δυσπλασία μπορεί το κουτάβι να έχει από οποιονδήποτε γονέα. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρεις σίγουρα για τους δυο γονείς ότι δεν έχουν, όπως και οι γονείς των γονέων, διότι καμιά φορά τα σκυλιά έχουν δυσπλασία, δεν τους φαίνεται όμως αν δεν κάνουν ακτινογραφία και ζουν φυσιολογική ζωή. Όμως αν ένα σκυλί δεν υποφέρει από αυτή και ζει κανονικά, δε σημαίνει ότι απόγονός του δε θα βρίσκεται σε χειρότερα χάλια.

Τα DNA τεστ για την ανίχνευση ασθενειών πρέπει να τα κάνεις σε ειδικά εργαστήρια που έχουν την πατέντα ή έχουν αγοράσει την άδεια από αυτούς που έχουν πατέντα. Δυστυχώς, αντίθετα με τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν το αντίστοιχο τεστ και να ανιχνεύσουν όλες τις δυνατές (από την επιστήμη) ασθένειες, για τους σκύλους ισχύει το τεστ για το κάθε γονίδιο και από διαφορετικά εργαστήρια. Στο Μουφ έχω κάνει δυο τεστ ως τώρα, ένα για να ανιχνεύσει τη φυλή του (που μου τον έβγαλε καθαρόαιμο Αυστραλέζο) και ένα για τη μετάλλαξη MDR1 που έχει το 50% των Αυστραλέζων και που είναι επικίνδυνη. Ευτυχώς δεν την είχε. Δεν του έχω κάνει όμως τεστ για άλλα γονίδια αν και υπάρχουν και για άλλες ασθένειες. Και φυσικά έχει κληρονομική δυσπλασία, ευτυχώς σε ήπια μορφή. Ήξερα βέβαια όταν τον πήρα το ρίσκο διότι τον πήρα από καταφύγιο και μάλλον είναι προϊόν ΒΥΒ αφού δεν είναι ακριβώς σύμφωνος με το πρότυπο. Στη χειρότερη περίπτωση θα θέλει αργότερα ακριβή εγχείριση, για την ώρα θέλει βιταμίνες για όλη του τη ζωή.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Έχεις δίκιο Τάρα. Σε όλα.

Όμως για την τελευταία πρότασή σου θέλω να επισημάνω πως ο λόγος που δεν ξέρουν να αξιολογούν έναν εκτροφέα οι περισσότεροι είναι γιατί δεν ΘΕΛΟΥΝ να το κάνουν. Όσοι θέλουν, δεν δυσκολεύονται (όρεξη χρειάζεται μόνο, και λιγότερο χρόνο απ' όσο νομίζουν οι τεμπέληδες).

Δεν είναι δύσκολο την σήμερον ημέρα, και συχνά χαίρομαι που βλέπου ανθρώπους να μαθαίνουν ΠΟΛΥ γρήγορα τα "κόλπα" της επιλογής εκτροφέα και μετά του ποιοτικού κουταβιού. Εντάξει... όχι και τόσο συχνά (μάλλον σπάνια).

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Β Α Ρ Ι Ο Υ Ν Τ Α Ι να μάθουν το οτιδήποτε για την επιλογή σκύλου.

Νομίζω (ελπίζω; ) πως όλο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει στην χώρα μας και όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα πιάνονται κορόιδο από όσους εκμεταλεύονται τα ζώα για οικονομικό όφελος (ή ζευγαρώνουν την σκύλα τους από καθαρή χαζομάρα!).

Το νετ έχει βοηθήσει ΠΑΡΑ πολύ. Βλέπε εμάς εδώ!

maria-akis

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2010
177
0
Tara,

Μην είσαι τόσο αυστηρή στο θέμα "αναγνωρισμένος εκτροφέας" καθώτι μέχρι το 2004 (λόγο των Ολυμπιακών!) δεν υπήρχε η αναγνώριση εκτροφέα στην Ελλάδα (από το κράτος).

Και τώρα, υπάρχουν ιδιώτες που ενώ δεν έχουν δηλωμένο εκτροφείο, κάνουν πολύ καλή εκτροφή.

Είναι άλλος ένας λόγος που δεν μου αρέσει ο όρος "ιδιώτης". Δεν σημαίνει κάτι στην ουσία (όχι εδώ στην Ελλάδα). ΟΛΟΙ εκτροφείς είναι. Απλά μερικοί είναι καλοί εκροφείς και άλλοι κακοί.

Και σε πληροφορώ.... η αναγνώριση ουδέποτε μετέτρεψε κάποιον σε καλό εκτροφέα. Είναι πολλοί ανήθικοι που είναι αναγνωρισμένοι. Μακάρι να ήταν τόσο απλό.

Κι όσο για τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος, ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να δηλώσει το εκτροφείο του (ακόμη κι αν δεν έχει καν θηλυκό σκύλο!).

Το ότι πήρε η κοπέλα τον σκύλο της από ιδιώτη δεν μου λέει απολύτως τίποτα. Κι εγώ πήρα τον πρώτο μου σκύλο από ιδιώτη (με σωστές γνώσεις για την εκτροφή και την φροντίδα των κουταβιών) που πληρούσε ΚΑΘΕ προυπόθεση καλού και ηθικού εκτροφέα (εξετάσεις, εκθέσεις, πείρα, κλπ). Τότε βέβαια δεν υπήρχε τρόπος να αναγνωριστεί το εκτροφείο (ούτε από τον ΚΟΕ).
αυτά σας έλεγα κι εγώ με λίγα λόγια για την προέλευση της Ηρας (που την πήραμε από "ιδιώτη" όπως λέτε κι εσείς που δεν ήταν γραμμένος στον ΚΟΕ) και με λυντσάρατε.. παρά το γεγονός που σας είπα πως αυτός κάνει γέννες κάθε 2 χρόνια και πως είδαμε γονείς και πεντιγκρί και χαρτιά γονιών... κτλ κτλ κτλ...

άντε μη τα πάρω βραδιάτικα! και βγήκα και off topic!!

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
τον ρωτήσατε για ποιούς λόγους δεν είναι γραμμένος στον ΚΟΕ;

σας παρουσίασε κρίσεις και αξιολογήσεις των σκυλιών του;

και καλό θα ήταν να μην τα παίρνεις ούτε βραδυάτικα, ούτε πρωϊνιάτικα.

Last edited:

maria-akis

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2010
177
0
Κρισεις και αξιολογησεις κανει μονο ο ΚΟΕ στην Ελλαδα να φανταστω ε?

εγω τοτε δεν ηξερα τι ειναι αυτα (κρισεις και αξιολογησεις) ο Άκης που ηξερε μου ειπε πως ειχε παρει μερος σε εκθεσεις στο εξωτερικο. τωρα κατα ποσο βοηθα αυτο στο οτι εχουν καλη μορφολογια τα σκυλια, δε ξερω.

παντως πιστευω πως αν ηταν καποιος "κακος" εκτροφεας ο Άκης δε θα δεχοταν να παρουμε σκυλι από αυτόν..

δεν τον ρώτησα για τον ΚΟΕ (εγώ προσωπικά, δε ξερω αν το έκανε ο Άκης εν αγνοια μου) γιατί θεωρώ πως ο ΚΟΕ καθώς και πολλές οργανώσεις στην Ελλάδα, είναι πολύ πίσω και όχι ιδιαίτερα αξιος εμπιστοσύνης.

γνώμη μου, έτσι?

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Αξιολογήσεις κάνουν οι κριτές στις εκθέσεις...και όχι ο ΚΟΕ...
Τώρα αν ο δικός σου ιδιώτης πηγάινει τα σκυλιά του στο εξωτερικό...γιατι δεν τα κατεβάζει και στην Ελλάδα?
Εξάλλου να ρωτήσω κάτι..πως δήλωσε τα κουταβια στον ΚΟΕ? Με τι ονομασία εκτροφείου?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν χρειάζεται να έχεις εκτροφείο για να δηλώσεις γέννα στον ΚΟΕ. Σκύλα εγγεγραμένη μόνο χρειάζεσαι (+ τα μωρά της από εγγεγραμένο αρσενικό).

Μπορεί κάποιος να μην θέλει ακόμη να έχει εκτροφείο (δεν έχει αποφασίσει το όνομα, τις φυλές που θα συμπεριλάβει, ΑΝ θα συνεχίσει κλπ).

Κάνει μία πρώτη γέννα δοκιμαστικά (με ήθος, εξετάσεις, εκθέσεις, τα πάντα).

Είναι ΠΟΛΛΟΙ έτσι (που τα παρατάνε πριν δηλώσουν το εκτροφείο στον ΚΟΕ).

Και ΔΕΝ είναι όλοι ανήθικοι και κακοί εκτροφείς. Άπειροι ίσως.
BYB πάντως όχι, απλά επειδή δεν έχουν επονυμία.

Εγώ έχω περισσότερο πρόβλημα/παράπονο με εκείνους που βιάζονται να πάρουν επονυμία ενώ δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΑ άλλο πρώτα και δεν ξέρουν την τύφλα τους (ορισμένοι ξαναλέω δεν έχουν ΚΑΝ θηλυκό!).

Ας ηρεμίσουμε λίγο.

Με την αυστηρότητα ορισμένων εδώ μέσα, θα πάω ΕΓΩ να πάρω σκύλο από βιτρίνα στο τέλος!
:eek:

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.322
Μέλη
20.085
Νεότερο μέλος
DimitrisK.