Ναι, μπράβο, επιβήτορα τον λένε το γαμιά, pardon, το stud ήθελα να πω.

Και ευχαριστώ για τα περαστικά.
Βρήκα αυτό στο ίντερνετ που συμπεριλαμβάνει την Ισπανίδα με το σκύλο-τζίφος, αλλά δεν ξέρω αν είναι όλοι τους οι εκτροφείς της προκοπής διότι μάλλον στην Ευρώπη είναι μπουρδέλλο η υπόθεση Αυστραλέζος Ποιμενικός. Επομένως πρόσεξε, ρώτα και τους Αμερικάνους για ευρωπαϊκές συστάσεις για να αποφύγεις τους ΒΥΒ ή τους παπυμιλάδες.
http://www.eurobreeder.com/breeds/australian_shepherd.html
Από κόστος δεν ξέρω, δε θα είναι όμως φτηνό. Στην Αμερική που ξέρω Αυστραλέζο δε νομίζω να βρίσκεις κάτω από 1000 από εκτροφέα που να είναι της προκοπής και έχω δει κουτάβια γύρω στα 2500 δολλάρια Αμερικής πάντα. Αν μάλιστα πάρει κανείς εκπαιδευμένο τσομπάνο που να είναι κανενός έτους για τη φάρμα, μπορεί να πληρώσει και 25.000 δολλάρια διότι είναι σα να αγοράζεις καλό τρακτέρ και δε θέλει και βενζίνη.
Σοβαρά πάντως, δε νομίζω να σου κοστίσει τρομερά, πάντως απόφυγε τους παπυμιλάδες της Ανατολικής Ευρώπης διότι η φυλή βρίθει από μεταλλάξεις και προβλήματα υγείας και ο παπυμιλάς με το μεσάζοντά του, όπως και ο ΒΥΒ θα σου δώσουν σίγουρα άρρωστο σκυλί. Οι Αυστραλέζοι έχουν τάση για δυσπλασία, τύφλωση, βαρυκοΐα και αλλεργία σε ορισμένα φάρμακα. Ο Hartnagle λέει ότι πάντα βγάζει ακτινογραφίες και κάνει τεστ DNA για να δει αν οι σκύλοι του είναι υγιείς. Το ίδιο έκανα κι εγώ με το Μουφ και μου βγήκε υγιέστατο.
Επίσης απόφυγε τους Αυστραλούς που έχουν πάρα πολύ άσπρο τρίχωμα πάνω τους διότι είναι γόνοι ζευγαρώματος merle με merle που βγάζει lethal white με πάρα μα πάρα πολλά προβλήματα υγείας.
Είναι καταπληκτικά σκυλιά τα αυστραλεζίδια και με καταπληκτικό χαρακτήρα. Εγώ το Μουφ μου το λατρεύω (το οποίο παρατήρησαν οι πάντες εδώ μέσα

) και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό. Θέλει όμως φοβερή προσοχή όταν επιλέγεις Αυστραλέζο.