Για μένα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά αν θέλουμε να μιλήσουμε γενικά.Ειδικά μιλώντας,εξαρτάται από τον άνθρωπο στο ποιος είναι χειρότερος... :?
Μπορεί ένας byb να αγαπάει πολύ τα σκυλιά του και να είναι ενημερωμένος και πριν την γέννα να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και τα σκυλιά του να ζουν σε άριστες συνθήκες(μιλάω για 1-2 σκυλιά)και να είναι ευτυχισμένα και να σου δώσει ένα καθαρόαιμο με πολλές πιθανότητες να είναι υγιές κουτάβι και με χαρτιά και απ'όλα.
Μπορεί να πέσεις σε εκτροφέα(με έναρξη επαγγέλματος κανονικά)και να κοιταει αποκλειστικά το κέρδος και να πουλάει αβέρτα όπου λάχει χωρίς να τον ενδιαφέρει που θα καταλήξουν τα κουτάβια.Και να σου πει πως έχει κάνει ελέγχους και θα σου δώσει και χαρτιά κτλ κτλ...με όλα αυτά που έχω διαβάσει εδώ αλλά και αλλού(και για το εξωτερικό)σε ποιον μπορείς να έχεις πια εμπιστοσύνη???Ολα μπορεί να είναι πλαστά.
Ο "εκτροφέας" βέβαια θα πουλάει πιο ακριβά,αυτή είναι η διαφορά.
Γενικά οι ταμπέλες που βάζει ο καθένας για τον εαυτό του πρέπει πάντα να είναι υπό αμφισβήτιση.Δεν ισχύει "ό,τι δηλώσεις είσαι".
Πάω,κοιτάω,ελέγχω,κόβω κινήσεις και συμπεριφορές και ανάλογα διαλέγω.Δεν υπάρχουν στάνταρς.
Αυτό που είναι κακό για μένα για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι τόσο κακό και το αντίστροφο.
Φυσικά ανάμεσα σε έναν καλό BYB και σε έναν κακό εκτροφέα θα διαλέξω τον πρώτο.Αν θέλω απλά ένα σκυλί καθαρόαιμο με καλές πιθανότητες να είναι υγιές(με την προϋπόθεση να έχουν ελεγχθεί οι γονείς).Αν θέλω με δυνατότητες να λάβει μέρος σε έκθεση και να διακριθεί τότε θα προτιμήσω έναν καλό εκτροφέα.
Εξάλλου σωστά είπατε πως οι εκτροφείς από κάπου ξεκίνησαν και αυτοί.
Θέλω ένα σκυλί υγιές σωματικά και από άποψη χαρακτήρα,καθαρόαιμο,να είναι καλό δείγμα της φυλής του,σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια να είμαι σίγουρη(όσο γίνεται)πως θα έχω κάποιον στο πλάι μου που γνωρίζει και θα με βοηθήσει.Αρα πού θα στραφώ?Είναι μονόδρομος ο καλός εκτροφέας.
Αλλά με τόσα που έχουμε διαβάσει εδώ μέσα,σίγουρος 100% δεν είσαι σε καμια περίπτωση και με κανέναν.Απλά ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να την πατήσεις.