HELP!ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΜΗΝ!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Καλά όλα αυτά που λές, αλλά θέλουν σκυλι που ήδη είναι σε πολύ καλό επιπεδο βασικής υπακοής. Τόσο που όταν του κλεισεις την πορτα, δεν θα επικεντρωθεί εκεί αλλα στο να μην σπάσει το "κατω/down/platz/κλπ". Ώς τότε όμως τι γίνεται?
Το καλό επίπεδο βασική υπακοής θα φανεί όταν μπει ερέθισμα(στην βόλτα, σε κάποια δυνατή απόσπαση κτλ). Μέσα στο σπίτι αν δεν μπορείς να χειριστείς τον σκύλο σου με εντολές τότε τι κάνεις? Πηγαίνετε ξανά για εκπαίδευση και αφήσε όλα τα άλλα. Μισές δουλειές δεν γίνονται.

Αν ο σκύλος δεν γνωρίζει βασική υπακοή ή δεν διαθέτει τόσο καλή βασική υπακοή ή είναι στην διαδικασία εκμάθησης βασικής υπακοής τότε και πάλι δουλεύεις με το ίδιο σκεπτικό.
Η οδός για την εκμάθηση του crate δεν είναι άλλη παρά μία εντολή από την βασική υπακοή.:)
Αν δεν ξέρει αυτήν την βασική εντολή, δουλεύεις αυτή την εντολή πρώτα και έπειτα εισάγεις το crate. Έως τότε και ιδίως αν μιλάμε για κουτάβι δουλεύεις χρόνους. Όπως και να 'χει στον σκύλο δεν θα πρέπει να περαστεί ως ότι μπαίνει κάπου, αλλά ως ότι είναι μία ακόμα εντολή.

• Like
Reactions: Mongrel

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
49
Νίκαια
Εννοείς ότι εγώ τα σκυλιά μου που τα έχω 8 ώρες στο crate όταν είμαστε στη δουλειά, πρέπει να μην σπάσουν την εντολή "κάτω" ή "θέση"; Ή να νοιώθουν απλά άνετα μέσα στο crate;

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, για αυτό και μαθαίνονται ξεχωριστά.

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.757
49
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
καλα δεν ειναι κάκο να μάθει και ενα 'κάτω' στην τελική.

Το θέμα ειναι ομως το σκυλί να μεινει στο platz και ενω εμεις θα φυγουμε απο το σπίτι για κανενα 2ωρο ή να αισθανθει το κρειτ ως τη φωλια του; Αν ηταν ετσι, δε θα υπηρχε αναγκη για το κρειτ.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Εννοείς ότι εγώ τα σκυλιά μου που τα έχω 8 ώρες στο crate όταν είμαστε στη δουλειά, πρέπει να μην σπάσουν την εντολή "κάτω" ή "θέση"; Ή να νοιώθουν απλά άνετα μέσα στο crate;

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, για αυτό και μαθαίνονται ξεχωριστά.
Μιχάλη μετά από κάποιο σημείο υπάρχει το χρονικό μεταβατικό στάδιο όπου ο σκύλος καταλαβαίνει ότι είναι μέσα σε μία κατάσταση και έτσι την δέχεται. Το αν θα την δεχθεί έχει να κάνει με το πόσο καλά δούλεψες εσύ το προηγούμενο διάστημα και πως του το έδωσες. 1-3-5-8 ώρες δεν είναι στο πλαίσιο παρατεταμένου "κάτω".

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
49
Νίκαια
Στέλιο αυτό που λέω είναι ότι την πρώτη φορά που μπήκαν τα σκυλιά, ως κουτάβια μέσα στο crate, δεν ήξεραν καν τι σημαίνει κάτω, πόσο μάλιστα παρατεταμένο.
Το crate το δούλεψα ξεχωριστά και μια χαρά αποτέλεσμα είχαμε.

• Like
Reactions: mareco and Mongrel

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Στέλιο αυτό που λέω είναι ότι την πρώτη φορά που μπήκαν τα σκυλιά, ως κουτάβια μέσα στο crate, δεν ήξεραν καν τι σημαίνει κάτω, πόσο μάλιστα παρατεταμένο.
Το crate το δούλεψα ξεχωριστά και μια χαρά αποτέλεσμα είχαμε.
Ε καλά δεν είπαμε ότι δεν γίνεται και ξεχωριστά. Πιθανότητες είναι αυτές και...σκυλιά είναι αυτά...και οι ιδιοκτήτες είναι αυτοί.
Απλώς απάντησα έτσι γιατί διάβασα τις παρακάτω φράσεις και γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μεγάλο σκύλο και όχι κουτάβι.

Προσπαθω να της το περασω οσο πιο "αδιαφορα" μπορω, τυπου 'δεν αλλαξε κατι αυτο ειναι το κρεβατι σου οπως ηταν και πριν -απλα κλεινει καποιες φορες'. Γιατι νιωθω οτι αν δωσω "ιδιαιτερη" βαση οταν μπαινει ή βγαινει απο το κλουβι οτι θα παρει χαμπαρι οτι "κατι παιζει" και θα στρεσαριστει. Και τοτε την κατσαμε!!! Λαθος το σκεφτομαι?

• Like

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Μα εκ των πραγμάτων, το crate/box είναι μια διαφορετική κατάσταση στην αρχή. Όταν το σκυλι δεν ξέρει τι ειναι το κάτσε ή το κάτω αλλά παραλληλα μαθαίνει και το crate, πώς θα το εισάγουμε σαν ερέθισμα στην ήδη γνωστη (!) εντολή?
Εν προκειμένω ενήλικο λοιπόν σκυλί, ενδεχομένως στρεσαρισμένο λόγω αποχωρισμού κλπ που κατά δήλωση του ιδιοκτήτη τα κάνει λαμπογυαλο, θα μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση να έχει καλή βασική υπακοή ώστε να του εισάγουν τοιουτοτρόπως το crate.... Περισσότερο ποντάρω στο ότι ο σκύλος δεν έχει όρια σαφή και ξεκάθαρα, οπότε ποιο το πρόβλημα να μάθει το κρέιτ ήπια ως νέο χώρο φωλιάς και όχι ως χώρο παρατεταμένου κάτω/down/platz/κλπ? works either way....

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Μα προφανώς και δεν έχει όρια έτσι όπως μας τα περιγράφει. Εδώ ο σκύλος δεν θέλει υπαρκτά όρια(κάγκελα), θέλει νοητικά!

Πάμε στις λεπτομέρειες έτσι όπως τις διαβάζω εγώ...
Έχοντας έναν σκύλο που όταν φεύγουν από το σπίτι τα κάνει λαμπόγυαλο και πιθανόν έχει άγχος αποχωρισμού:

1 Με σκύλο χωρίς βασική υπακοή δεν πας πουθενά...
2 Δεν τον φέρνεις αμέσως σε επαφή με στρεσογόνους παράγοντες και γενικά δεν αλλάζεις καταστάσεις γρήγορα δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα του. Το crate αυτή την στιγμή μέχρι να γυρίσει στο μυαλό του σκύλου ακόμα και για πρώτη φορά είναι στρεσσογόνος παράγοντας όσο απαλά και αν το εισάγεις.
3 Θα χάσεις χρόνο αν το πας έτσι.:D(αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα)

Οπότε πάμε από άλλη οδό, την πιο σίγουρη...δηλαδή γυρνάμε στον σκύλο και τον χτίζουμε έτσι ώστε με αυτά που έχουμε χωρίς να εισάγουμε κάτι παραπάνω να ισχυροποιήσουμε τον ίδιο τον σκύλο απέναντι στις υφιστάμενες καταστάσεις.
Ο σκύλος δεν είναι έτοιμος για crate, όσο και αν επείγει πρακτικά, για να πηγαίνει ο ιδιοκτήτης του στην δουλειά του ή να κάνει άλλα φυσιολογικά πράγματα μέσα στην μέρα του χωρίς να γίνεται κώλος το σπίτι.

• Like

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Οπότε επί της ουσίας θα έχουμε έναν σκύλο που θα χτίζει βασική υπακοή, σε ένα σπίτι που θα συνεχίσει να το κάνει θερινό, ώσπου να φτάσει σε επίπεδα υπακοής που θα επιτρέπουν στον σκύλο να εισάγει σαν ερέθισμα το κρέιτ στο μυαλό του. Το ότι ο σκύλος όση ώρα κάνει λαμπόγυαλο το σπίτι είναι και ο ίδιος εκτεθειμένος σε τραυματισμούς, το παραγνωρίζουμε?

• Like

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Με την σειρά!
Ο σκύλος αυτός δεν μπορεί να μείνει μόνος του με ή χωρίς crate. Θα πρέπει να κάνει κάτι ο ιδιοκτήτης γι'αυτό. Είναι πολύ ευαίσθητος σκύλος και θέλει χρόνο.
Αν τον βάλει σε crate όσο ήπια και αν ξεκινήσει αν υπάρξει η πρώτη γκρίνια από τον σκύλο μέσα στο crate χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Όχι δεν παραγνωρίζουμε φυσικά το γεγονός του τραυματισμού. Εγώ μιλάω με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης έχει βρει λύση να μην μένει ο σκύλος μόνος του.
Εκτός και αν πάμε στην συνταγή καλύτερα γκρίνια και χάσιμο πολύτιμου χρόνου παρά σπίτι-κώλος! Και εκεί όμως θα τρέχει και δεν θα φτάνει γιατί θα δίνει στον σκύλο καταστάσεις και δεν θα μπορεί να προχωρήσει, θα αφήνει μισά πράγματα. Μισή βασική υπακοή, μισή εκμάθηση crate γιατί προφανώς έχεις και μία καθημερινότητα...
Αν το πάμε με την λογική το "λιγότερο κακό" οκ συμφωνώ...

Last edited:
  • Like

elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Συγγνώμη που επεμβαίνω, μια και το θέμα εκπαίδευση, βασική υπακοή και crate δεν το κατέχω καθόλου (λόγω φυλής σκύλου). Σκεφτόμουν μήπως μέχρι το σκυλί να εκπαιδευτεί και να συνηθίσει το crate, μια και μιλάμε για άγχος αποχωρισμού θα έπρεπε το σκυλί όταν μένει μόνο του, να παίρνει κάποιο ήπιο φυσικό ηρεμιστικό για να μην βασανίζεται κι εκείνο και η οικογένειά του μετά; Μιλάω για τον συνδυασμό Βαλεριάνα-Κράταιγος-Πασιφλόρα. Τον χρησιμοποιώ χρόνια για αεροπορικά ταξίδια (στους ΓΠ), σε αγχωτικές καταστάσεις (σε Shih Tzu), για ομαλή προσαρμογή σε νέο περιβάλλον (σε όλα) και για την κροτοφοβία (η ShuShi η Α' είχε τεράστιο πρόβλημα με τους κεραυνούς) με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΥΓ. επειδή το "φυσικό ηρεμιστικό" μπορεί να παρεξηγηθεί, δεν μιλάμε για υπνωτικό. Μιλάμε για ηρεμιστικό-χαλαρωτικό. Το σκυλί είναι απλά πιο ήρεμο και αντιμετωπίζει την όποια αγχωτική γι' αυτό κατάσταση πιο ήπια έως αδιάφορα.

Last edited:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Δεν έχει δοκιμαστεί η μία οδός(η εκπαίδευση) για να καταφεύγουμε σε άλλη...
Όχι 500 πράγματα, ένα-ενα τη φορά...

• Like

mousouda

Well-Known Member
12 Αυγούστου 2011
112
39
14
Skilospito Ave.
Οταν λες να μην μενει ο σκυλος μονος του??Να προσλαβω dogsitter ή να κλειδωθω στο σπιτι?

Κοιτα σε γενικες γραμμες δεν τον λες και σκυλο παρταλι αλλα οχι και εκπαιδευμενο Κ9.
Π.χ. βολτα παμε χωρις λουρι και μια χαρα ακουει. Αλλα κι απο την αλλη οταν θα ερθει καποιος στο σπιτι απ τη χαρα της μπορει να του ανεβει και στο σβερκο! Κι οτι και να της πω στου κουφου την πορτα.. παρτη πορτα και φυγε!! :p

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Μμμμ δεν εννοώ να κλειδωθείς σπίτι αλλά και ο σκύλος χρειάζεται επίβλεψη.
Προφανώς και πρέπει να παρθεί crate, προφανώς και θα τον αφήνεις μέσα, δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά εκτός και αν έχεις χέρια να σε βοηθήσουν. Αλλά το ζητούμενο εδώ είναι να προτρέξεις να μαζεύεις τα πισωγυρίσματα που θα κάνετε στην καθημερινότητα σας και να ξέρεις πως να το κάνεις ώστε τον χαμένο χρόνο να τον αναπληρώνεις.

• Like

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Οταν λες να μην μενει ο σκυλος μονος του??Να προσλαβω dogsitter ή να κλειδωθω στο σπιτι?

Κοιτα σε γενικες γραμμες δεν τον λες και σκυλο παρταλι αλλα οχι και εκπαιδευμενο Κ9.
Π.χ. βολτα παμε χωρις λουρι και μια χαρα ακουει. Αλλα κι απο την αλλη οταν θα ερθει καποιος στο σπιτι απ τη χαρα της μπορει να του ανεβει και στο σβερκο! Κι οτι και να της πω στου κουφου την πορτα.. παρτη πορτα και φυγε!! :p
το ξέρεις ότι αυτό πρέπει να το σταματήσεις ΠΑΡΑΥΤΑ....
το ότι σε ακολουθεί στη βολτα δεν είναι ένδειξη εκπαίδευσης...μπορεί να ακολουθεί ακόμα και από άγχος μη μείνει πίσω.... Αλλά χαλάλι στην ανοχή σου να την αφήνεις χωρίς λουρί όταν υπάρχουν άπειρα προβλήματα έξω.... γάτες/σκυλιά/αυτοκίνητα/φόλες/κλπ

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Αν ηταν ενα κουταβι 60κατι ημερων που εμπαινε σε ενα σπιτι κ επρεπε να μεινει καποιες ωρες μονο του, δεν θα το εβαζε απλα στο κρειτ ωστε να μην γινει το σπιτι σαραγιεβο απο την μια κ ο σκυλος ψητος σε καμια πριζα απο την αλλη ετσι απλα;
Θα μιλαγαμε για βασικη υπακοη, στρεσσογονες καταστασεις κ δεν ξερω τι αλλο;

Απο την στιγμη που μιλαμε για σπιτι λαμπογυαλο κ σκυλο που μπορει μεσα σε αυτο να κανει οτιδηποτε, εγω απλα θα εκλεινα την πορτα του κρειτ κι ας το παρει οπως θελει....... Στην τελικη κ να μην το αγαπησει, ας μαθει να το ανεχεται απλα γιατι η προηγουμενη κατασταση δεν μπορει να συνεχιστει κ ως ανθρωπος εχει κ μια ζωη για να ειναι 24/7 με το σκυλο......

Αποψη μου παντα......

• Like
Reactions: johnk

mousouda

Well-Known Member
12 Αυγούστου 2011
112
39
14
Skilospito Ave.
gkelly εδω που μενω ειμαστε εξοχη ρε συ,ειναι πολυ ησυχα και ειναι σημειο βολτας για ολα τα σκυλια της γειτονιας. Παντα βεβαια εχω standby το λουρι σε περιπτωση που πετυχω καποιον αλλον να πηγαινει κι αυτος βολτα το σκυλο του (οχι οτι θα του κανει κατι, απλα δεν ξερω πως μπορει να αντιδρασει το αλλο σκυλι αν πλησιασει η δικια μου),ή για οποιαδηποτε αλλη περιπτωση χρειαστει.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
gkelly εδω που μενω ειμαστε εξοχη ρε συ,ειναι πολυ ησυχα και ειναι σημειο βολτας για ολα τα σκυλια της γειτονιας. Παντα βεβαια εχω standby το λουρι σε περιπτωση που πετυχω καποιον αλλον να πηγαινει κι αυτος βολτα το σκυλο του (οχι οτι θα του κανει κατι, απλα δεν ξερω πως μπορει να αντιδρασει το αλλο σκυλι αν πλησιασει η δικια μου),ή για οποιαδηποτε αλλη περιπτωση χρειαστει.
ΠΟΤΕ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη. Είναι σαν να αφήνες ένα 3 ετών παιδί να αλωνίζει μόνο του, χωρίς να το κρατάς. Και αν γίνει κάτι και αρχίσει να τρέχει το σκυλί, μην θεωρείς ότι μπορείς να το πιάσεις εκτός αν είσαι εκτροφής Γ. Μπολτ. Επειδή ακριβώς είναι και σημείο βόλτας για όλα τα σκυλιά εκει... είναι ακόμα πιο αυξημένο το ρίσκο που παίρνεις.

Δεν συζητάω καν, ότι είναι παράνομο και τις ευθύνες που αναλογούν αν γίνει κάτι....