Μύθοι και πραγματικότητες, Marco De Kruijk εκτροφέας Staffordshire Bull Terrier
Δεν εννούσα "μην εκπαιδεύεις το σκυλί, τζάμπα θα το κάνεις".Διαφωνω σε σημεία και δεν χωράνε παρερμηνεύσεις.
Οι φράσεις που αναφέρετε σαν “bullshit”,μονο τέτοιες δεν ειναι.
Το οτι υπάρχει κάτι σαν γονίδιο,σαν ταπεραμέντο κτλ,δεν ειναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συμπεριφορά.
Ένα ταλέντο και η ύπαρξη του,μπορει να μείνει απλα κρυμμένο αν δεν γινει ποτε αναζητηση απο το περιβάλλον ώστε να βγει στην επιφάνεια.
Νομίζω τον παρεξήγησες ή είναι παρεξηγήσιμος λίγο γενικά...Γενικοτερα ,θέλουν προσοχη οι διατυπώσεις με περιεχόμενο τα μπουλ.
Αντιλαμβανομαι το ύφος που μπορει να αναφέρει ο συγκεκριμένος κυριος ότι το κριτήριο ειναι η επιθετικότητα σε αλλα ζώα,αλλα κάπου εκει σταματάει και η ακοή μου στα λεγόμενα του και τον κατατάσσω στην γούρνα με τις κοπριές.
Κάτι τέτοιο έχει γίνει σε κάποιες (όχι αναγνωρισμένες από την FCI) φυλές με κάτι μίξεις από staff και bulldog για να βγάλουν κάτι σε πιο αθλητικό και υγιές bulldog. Ως αποτέλεσμα χαρακτήρα, τα σκυλιά αυτά δεν έχουν το ήπιο στοιχείο των bulldogs.Να ρωτήσω κάτι; Δεν μπορεί να υπάρξει μια μερίδα σκύλων τύπου bull που να διασταυρώνονται επιλεκτικά μέχρις ότου το εν λόγω γονίδιο να «εκλείψει» ή τέλος πάντων να μην έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην συμπεριφορά του απέναντι σε άλλα σκυλιά; Έχω παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των bull dogs εμφανίζουν dog aggressiveness, ακόμα και τα μη «καθαρά» και μου κάνει εντύπωση, αν λάβει κανείς υπόψιν πως στην δίκη μας εποχή σπάνια θα χρησιμοποιηθούν για κυνομαχίες. Πόσο ισχυρό είναι αυτό το gene;
Εγώ θα λεγα γιατί κάποια στοιχεία, όπως πχ η ιδιαιτέρου είδους ανθρωποκεντρικοτητα των bull φυλών, σε συνδυασμό με άλλα πιθανά επιθυμητά στοιχεία - έστω κ μορφολογικά, πιστεύω θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητά σε κάποιους ενώ το dog aggressiveness όχι πια χρήσιμο.Αλλά γιατί να μπει κάποιος σε μια διαδικασία αλλοίωσης; Αν δεν θέλει το συνολικό πακέτο αυτού του σκύλου, ας επιλέξει μια άλλη από τις χιλιάδες φυλές.
Μα… Χρησιμεύει κάπου η επιθετικότητα προς σκύλους; Μόνο δύσκολη μπορεί να κάνει τη συμβίωση. Κάποτε ναι, ήταν αρκετά χρήσιμο για τις κυνομαχίες όπως προαναφέρθηκε αλλά πλέον που αποσκοπεί; Κατανοώ το να κρατάμε και παλιά στοιχεία μιας φυλής «ζωντανά» γιατί στο κάτω κάτω, αν τα αλλάζαμε όλα ή την πλειοψηφία αυτών, δεν θα αποτελούσε πλέον SBT. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί ένας άνθρωπος που θέλει τον συγκεκριμένο σκύλο για εργασία π.χ. άλλου τύπου, πρέπει να υποστεί και αυτό το one thing.Αν δεν θέλει το συνολικό πακέτο αυτού του σκύλου, ας επιλέξει μια άλλη από τις χιλιάδες φυλές.
Όντως, είναι κανονικά sbt και όχι "sbt-που-παει-να-γίνει-μπουλντογκ-με-μουσούδα" ονόματα δεν λέμε υπολήψεις μη θίγουμε...Ωραια σκυλια εχει αυτος. Αθλητικα, όχι μπουγιο, όμορφα. Εχει πάρει και μία νεαρή θηλύκια ενα μελος του φορουμ. Και μαλιστα εχοντας ηδη πολλα σκυλια στο σπιτι της.
Έχω βιώσει και τα δύο σενάρια, αλλά το αγαπημένο μας ήταν να πηδήξουμε και να πιάσουμε τον άλλο σκύλο από το σβέρκο χωρίς προειδοποίηση. Δεν θέλω να περιγράψω τον εφιάλτη, όταν καταλάθος βρέθηκε στον ίδιο χώρο με το τσοπανόσκυλο και το άρπαξε, ακόμη τρέμω.Τι είναι το dog agressive ? Το "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε" σίγουρα δεν είναι αυτο που είχαν τα sbt στο παρελθον όταν εκτρέφονταν για κυνομαχίες. Μπορεί ενας σκύλος να είναι dog agressive αλλά να μην είναι fighter/killer & μπορεί ένας σκύλος να μην "φαίνεται" dog agressive και να κάνει τεραστια ζημια.
Εννοείται ότι είναι αχρείαστο, απλά δεν ξέρω πως μπορεί να εξαφανιστεί. Δεν σβήνεται το γονίδιο, είναι σαν να λέμε να βγάλουμε τεριέ που να μην κυνηγάνε ποντίκια.Το dog agressive με την έννοια του killer είναι αχρειαστο σημερα. Οποτε κατ' εμε δε θα επρεπε καν να ειναι ζητουμενο για την επιλογη ενος σκυλου στην εκτροφη.