Τελικά το πηρε ο προηγούμενος απο μένα. Να σε ρωτήσω κατι ποτε δεν εχει τύχει να κανω αγορα εχω απο pet η εκτροφείο για το pet ειμαι τελείως αρνητική τους λογους τους καταλαβαίνεις φαντάζομαι. Ειδα φίλους που πήραν καθαρόαιμα απο pet και τους βγάλαν αρρώστιες και προβλήματα πολλα. και βέβαια τα επωμίστηκαν όλα.. Απο την αλλη στα εκτροφεία δεν ξερω καν τι παίζει απο που που παίρνουν τα κουτάβια? είναι αξιοποιήστα ? Μια φιλη που ειχε πάρει λύκο απο εκτροφείο της είχαν δώσει ξένο διαβατήριο ειχε δώσει 700 ευρώ και τελικά ο σκύλος τις έβγαλε προβλήματα βέβαια δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Οταν αγοράσεις απο εκτροφείο τι πρέπει να προσέξεις?
Πόσο κάλο είναι ? κάποιος είπε και απο ιδιώτες ποσο αξιοποιστα είναι κι από κει? Εχω απορίες πάνω στο θέμα αγοράς γιατί εχω δει περιπτώσεις ανθρώπων που την πάτησαν.. Καμιά συμβουλή απο κάποιον που αγόρασε?
Κοιτα για μενα ειναι λαθος να παρει καποιος απο φιλοζωικη απλα για λυση αναγκης, επειδη ειναι τσαμπα. Το θεμα ειναι να το παρει για να το σωσει και να βρει ενα σπιτι. Εγω πιστευω οτι αν εβρισκες αυριο καποιον ιδιωτη που ειχε κανει ανευθυνη γεννα και τα πουλαγε 30 ευρω θα το επερνες.
Ναι καλα θα κανεις και θα σωσεις μια ψυχουλα εννοειται αυτο, αλλα το θεμα ειναι μαθεις και το γιατι.
Λες οτι ειχες και καθαροαιμα και ημιαιμα. ΛΑΘΟΣ!! Μονο ημιαιμα ειχες απο την στιγμη που δεν τα ειχες παρει απο σωστο εκτροφειο και δεν ηξερες τιποτα για τους προγονους του.
Λοιπον για να σου απαντησω εγω στις ερωτησεις σου.
1) Ενα σωστο εκτροφειο θα σου δωσει το σκυλι με pedigree, δηλαδη το γενεαλογικο δεντρο του σκυλου που θα εχει αρκετους προγονους πισω.
Κανουν τις απαραιτητες εξετασεις στα σκυλια για δυσπλασια και γενικα τα προβληματα που μπορει να εχει η καθε φυλη για να βγαλουν οσο γινεται περισσοτερο υγιη απογονους και να καλυτερεψει η φυλη ή εστω να μεινει στασιμη αν ειναι σε καλο επιπεδο, σε καμια περιπτωση παντως δεν θελουν να βγαλουν προβληματικα σκυλια.
Επισης θα ξερεις οτι το σκυλι που θα παρεις θα εχει τον χαρακτηρα της ρατσας που σε ενδιαφερει εκτος απο την μορφολογια.
Αν θελεις καθαροαιμο σκυλι ο εκτροφεας για μενα ειναι μονοδρομος.
2) Οταν θελεις να αγορασεις σκυλο απο εκτροφειο πρεπει να κανεις πρωτα μια ερευνα.
Δηλαδη, παιρνεις τηλ τον Κ.Ο.Ε σου στελνει την λιστα με τους εκτροφεις (αν υπαρχουν εκτροφεις της φυλης που σε ενδιαφερει στην Ελλαδα) και μετα ξεκινας να μιλας με εκτροφεις, πηγαινεις απο εκει να δεις το χωρο τους, πως εχουν τα σκυλια τους, αν ειναι ισορροπημενα κλπ.
Οταν βρεις τον καταλληλο εκτροφεα που σου εμπνεει εμπιστοσυνη σαν ανθρωπος και σου αρεσουν και τα σκυλια του, εχεις δει ολες τις απαραιτητες εξετασεις των σκυλιων που θα βαλει, ή που εχει βαλει να ζευγαρωσουν, εχεις δει οτι εχει παει σε καποια εκθεση κλπ, τοτε μπορεις να ρωτησεις και ανθρωπους που εχουν παρει σκυλια απο εκει, γενικα συνεχιζεις να το ξεψαχνιζεις το θεμα, γιατι μην ξεχνας οτι πρωτο θα εχεις ενα καινουριο φιλαρακι που θα ειναι κοντα σου για 10-15 χρονια, συν τα λεφτα που θα δωσεις.
3) Απο ιδιωτες δεν ειναι αξιοπιστα γιατι πλην ελαχιστων εως μηδαμινων εξαιρεσεων κανεις δεν κανει εξετασεις στα σκυλια πριν τα βαλει να ζευγαρωσουν και συνηθως τα σκυλια τους ειναι απο πετ σοπ ή απο αλλους ανευθυνους ιδιωτες. Λες οτι δεν περνεις σκυλι απο πετ σοπ, τοτε γιατι να παρεις το κουταβι ενος σκυλου που ηταν αυτος απο πετ σοπ?
Οι ιδιωτες βαζουν τα σκυλια να γεννησουν για να νιωσουν οι σκυλες τους την μητροτητα και τα αρσενικα να γινουν "αντρες". Ετσι, το μονο που καταφερνουν ειναι καινουρια αδεσποτα γιατι ειναι σαν πυραμιδα το ολο θεμα.
Δηλαδη, βαζει καποιος 2 σκυλια να ζευγαρωσουν και κανουν π.χ 7 κουταβια, ας πουμε λοιπον οτι τους βρηκε σπιτι και δεν χρειαστηκε να παρατησει καποιο στο δρομο. Αν απο τα 7 κουταβια ζευγαρωσουν εστω τα 3 απο αυτα και κανουν απο αλλα 5 με 8 κουταβια το καθενα τοτε γεμιζουν οι φιλοζωικες απο ατυχα κουταβακια που δεν βρισκουν σπιτι. Πιστευω καταλαβες το νοημα, ειναι φαυλος κυκλος το ολο θεμα και εχει παραγινει το κακο με τα αδεσποτα στην Ελλαδα.