Polski Owczarek Nizinny (Polski Lowland Speepdog)

Ομάδα 1: Ποιμενικοί για πρόβατα και βοοειδή (εκτός Ελβετικών Ορεινών και βοοφυλάκων)

Υποομάδα: Τομέας 1 Ποιμενικοί

Χώρα προέλευσης: Πολωνία

Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.) 251

Χρονολογία έκδοσης ισχύοντος προτύπου : 07/08/1998

Χρησιμότητα: Εύκολα διαχειρίσιμος, σκύλος ποιμενικός και φύλακας. Μετακομίζοντας στην αστική ζωή έγινε ένας σπουδαίος σκύλος συντροφιάς.

Χωρίς εξετάσεις εργασίας.

Οι ρίζες αυτής της φυλής, η οποία είναι αρκετά παλιά, βρίσκονται στα εδάφη της Πολωνίας, ακόμη και πριν την ίδρυση ενιαίου Πολωνικού κράτους. Ειδικότερα ζούσαν και υπήρχαν στα χωριά των περιοχών αυτών, όπου χρησίμευαν ως φύλακες των σπιτιών και των ανθρώπων, καθώς και ως φύλακες αγροκτημάτων και κοπαδιών. Τα σκυλιά αυτά προτιμούνταν εκείνη την εποχή, γιατί διέθεταν θάρρος, εξυπνάδα, ευκολία στην εκπαίδευση και ήταν μετρίου αναστήματος. Αργότερα, άρχισαν να καταλαμβάνουν θέσεις σε σπίτια αστικών κέντρων, όπου χρησιμοποιούνταν ως σκυλιά φύλακες και συντροφιάς.

Η ανάπτυξη της φυλής σταμάτησε βίαια κατά τη διάρκεια τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ευτυχώς γι’ αυτήν, κατάφερε να διασωθεί δίπλα στους αγρότες, λόγω της πολλαπλής χρησιμότητάς της και έτσι διατηρήθηκε και αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μετά τον πόλεμο, το ΡΟΝ (Πον) ήρθε από τις αγροτικές περιοχές και αναπτύχθηκε, μπαίνοντας ξανά στα αστικά κέντρα και στις εκθέσεις της FCI, χάρη στον κυνολογικό οργανισμό της πολωνικής πόλης Bydgoszcz. Χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια σκληρής δουλειάς και επίπονης προσπάθειας από τα μέλη του εν λόγω κυνολογικού οργανισμού, για να συμπληρωθεί το πρότυπο της φυλής, να καταγραφεί και να αναγνωριστεί επίσημα από την FCI. Οι προσπάθειες δε σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν με αναγνωρίσεις σε εκθέσεις και συντονισμένες κυνοτεχνικές προσπάθειες, οι οποίες στηρίζονταν σε επιλεκτική αναπαραγωγή ατόμων άριστων φαινοτυπικά, μορφολογικά και σε χαρακτήρα. Επίσης, σε “κλειστή” ελεγχόμενη αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας σε συχνές επαναλήψεις ένα σκύλο, ο οποίος θεωρείται ο μεγάλος αναπαραγωγός και γενάρχης γι’ αυτή τη φυλή. Το όνομα αυτού τον σκύλου ήταν Smok Z. Kordegardy και επρόκειτο για ένα σκύλο απόλυτα τυπικό, ο οποίος διέθετε απόλυτη συμβατότητα στο πρότυπο της φυλής, αλλά ταυτόχρονα και το χάρισμα να είναι μεγάλος αναπαραγωγός, μεταφέροντας στους απογόνους του όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά της φυλής.

Polski Owczarek Nizinny ΙΙ

Το αποτέλεσμα αυτής της προσεκτικής εκτροφής φάνηκε στην πρώτη μεγάλη διάκριση πού έλαβε η φυλή. Η διάκριση αυτή ήρθε στην Παγκόσμια Εκθεση τον Βερολίνου το 1965, όπου παρουσιάστηκαν εννέα άτομα της φυλής που έλαβαν εννέα διακρίσεις με χαρακτηρισμό “Εξαίρετος”, δύο CACIB και δύο RCACIB, προκαλώντας το θαυμασμό των κυνόφιλων και προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη φυλή. Το 1971 στη Βουδαπέστη, στην ομώνυμη έκθεση της πόλης επαναλήφθηκε ο θρίαμβος, αναγκάζοντας την Ευρώπη να στρέψει την προσοχή της στη φυλή.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες στις εκθέσεις, η φυλή διαδόθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε αρκετά, με αποτέλεσμα σήμερα να συναντάμε άτομα αυτής της φυλής σχεδόν σε κάθε ανεπτυγμένη κυνολογικά χώρα.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως σκύλος φύλακας, ποιμενικός, αλλά και σαν σκύλος συντροφιάς. Στα χαρακτηριστικά του θα πρέπει να καταγράψουμε το γλυκό του χαρακτήρα και την αφοσίωσή στον ιδιοκτήτη του και στους οικείους του, τα οποία, σε συνδυασμό με την ευκολία και τη δεκτικότητα που τον διακρίνουν στην εκπαίδευση, τον καθιστούν πολύτιμο βοηθό, καθώς και φύλακα.

Στα προσόντα τον θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι είναι ευαίσθητος στους εξωτερικούς θορύβους (μπορεί να εξελιχθεί και σε μειονέκτημα αν δεν διοχετευθεί και κατευθυνθεί σωστά) και δεν είναι απαιτητικός. Χρειάζεται περιποίηση ο μανδύας του και είναι ένας σκύλος που έχει απαιτήσεις άσκησης, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι είναι δύσπιστος και επιφυλακτικός με τους “ξένους” (μη οικείους του). Τέλος, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις κακουχίες, το κρύο και τις ασθένειες.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Σκύλος μετρίου αναστήματος, συμπαγής, δεμένος, δυνατός, μυώδης, με μακρύ πυκνό τρίχωμα. Η όλη κατασκευή του, μαζί με το πυκνό τρίχωμα που καλύπτει το σώμα τον, τον κάνουν ένα σκύλο εξαιρετικά ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Είναι από τη φύση τον χαρούμενος, ισορροπημένος, έξυπνος, με γρήγορα αντανακλαστικά και μεγάλη παρατηρητικότητα. Διαθέτει πολύ καλή μνήμη και παροιμιώδη διαίσθηση.

ΚΕΦΑΛΙ

Συμμετρικό, μετρίου μεγέθους, όχι βαρύ, καλυμμένο με πλούσιο τρίχωμα του δίνει την εντύπωση κεφαλιού με μεγαλύτερο μέγεθος. Η αναλογία τον μήκους τον κρανίου σε σχέση με την αναλογία τον μήκους τον ρινικού καλάμου είναι ένα προς ένα (ίσο μήκος κρανίου – ρύγχους – μουσούδας). Το κρανίο είναι πλατύ και οβάλ, κατεβαίνει απότομα στο ρινικό κάλαμο, δημιουργώντας έντονη ρινομετωηική κοιλότητα (έντονο στοπ). Ο ρινικός τον κάλαμος είναι ίσιος, ευθύς.

ΜΥΤΗ

Μεγάλη, με ακρορρίνιο που ορίζει την κάθετο στο προφίλ, με μεγάλα και αναπτυγμένα ρουθούνια.

ΔΟΝΤΙΑ

Δυνατά, σιαγόνες δυνατές που κλείνουν ψαλιδωτά.

ΧΕΙΛΙΑ

Σφικτά κολλημένα, με χρώμα βλεννογόνων που ακολουθεί το χρώμα τον ακρορρινίου (συμφωνία χρώματος βλεννογόνων, μύτης, χειλιών).

ΜΑΤΙΑ

Μετρίου μεγέθους, στρογγυλά, χωρίς να προεξέχουν, χρώματος καφέ/καρυδί, με βλέμμα ζωντανό.

ΑΥΤΙΑ

Μετρίου μεγέθους, σχήματος καρδιάς, στη βάση φαρδιά, τοποθετημένα μετρίως ψηλά κατεβαίνουν και το μπροστινό τους μέρος εφάπτεται παρωτιδικά (το αυτί ακουμπάει στα μάγουλα).

ΛΑΙΜΟΣ

Δυνατός, μυώδης, μετρίου μήκους, χωρίς προγούλι. Συνήθως, τον κρατάει λίγο πιο ανασηκωμένο από την ευθεία που ορίζει η γραμμή της ράχης.

ΚΟΡΜΟΣ

Ο κορμός ορίζεται μάλλον στο παραλληλόγραμμο (όχι απόλυτα) με το ακρώμιο εμφανές. Ο θώρακας βαθύς, μετρίου φάρδους, με πλευρά καλά σχηματισμένα, χωρίς να είναι ευθεία αλλά ούτε και κεκλιμένα (όχι σε σχήμα βαρελιού).

Polski Owczarek Nizinny ΙΙΙ

ΡΑΧΗ

Δυνατή και μυώδης. Με την οσφύ επίσης δυνατή και καλά σχηματισμένη.

ΝΩΤΑ

Τα οστά της λεκάνης κοντά, κατεβαίνουν με απότομη κλίση. Η κοιλιά ελαφρά ανασηκωμένη.

ΟΥΡΑ

Η ουρά επιτρέπεται να είναι κοντή από τη γέννησή του ή κομμένη.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΚΕΛΗ

Από την μπροστινή και πλάγια όψη φαίνονται ευθύγραμμα. Τα οστά, δυνατά, εξασφαλίζουν σίγουρη και δυνατή στήριξη.

ΩΜΟΠΛΑΤΗ

Μετρίου μήκους λοξωτή, με καλή πρόσφυση στον κορμό, καλύπτεται από ισχυρούς μυς.

ΚΑΡΠΟΣ

Καλοφτιαγμένος, μετακάρπιο λοξό σε σχέση με τον πήχη (ελαφρά λαγόπους).

ΠΟΔΙ

Στρογγυλό, με δάκτυλα δυνατά και σφικτά, με συνοχή μεταξύ τους, που καταλήγουν σε επίσης ισχυρά ακροδακτύλια. Το πέλμα τον ποδιού, σκληρό, καλυμμένο με ανθεκτικό δέρμα, νύχια κοντά και όσο το δυνατόν πιο σκούρα.

ΠΙΣΩ ΣΚΕΛΗ

Στην πλάγια όψη παρουσιάζουν καλές γωνιώσεις, χωρίς υπερβολή. Τα ευθύγραμμα τμήματά τους, καλοφτιαγμένα, κατεβαίνουν κάθετα στη γη, με την ιγνυακή κορυφή έντονα τονισμένη.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ύψος στο ακρώμιο: για τα αρσενικά 43 ως 53cm, για τα θηλυκά 40 ως 46cm, με το μήκος ελαφρά μεγαλύτερο από το ύψος (δίνεται από τη σχέση 9 προς 10).

ΔΕΡΜΑ

Το δέρμα τον είναι καλά προσκολλημένο στους υποκείμενους ιστούς σε όλο το σώμα τον σκύλου και δε δημιούργεί πουθενά πτυχώσεις (ζάρες).

ΤΡΙΧΩΜΑ

Όλο το σώμα τον καλύπτεται από μακρύ μαλακό τρίχωμα, με πλούσιο υπόστρωμα. Το μακρύ αυτό τρίχωμα καλύπτει επίσης το κεφάλι, ακόμη και τα μάτια, με χαρακτηριστικό τρόπο.

ΧΡΩΜΑ

Επιτρέπεται οποιοδήποτε χρώμα, μονόχρωμο ή με μπαλώματα.

ΚΙΝΗΣΗ

Αργός, χαλαρός, σχεδόν συρτός βηματισμός, καμαρωτός τροχασμός και βαθύς καλπασμός.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

 • Στρογγυλό κεφάλι (σε σχήμα μήλου) και κοντό ή στρογγυλεμένο ακρορρίνιο.
 • Αποχρωματισμός του ακρορρινίου και των βλεννογόνων των χειλιών (έλλειψη χρωστικής).
 • Δόντια και σιαγόνες διαφορετικά από την περιγραφή τον προτύπου (δηλαδή προγναθισμός/οπίσθογναθισμός).
 • Μάτια ανοιχτόχρωμα ή μάτια γερακιού.
 • Αυτιά ψηλά τοποθετημένα.
 • Θώρακας με ίσιες ή υπερβολικά κεκλιμένες στρογγυλεμένες πλευρές (βαρελοειδής θώρακας).
 • Χαλαρές ωμοπλάτες, καθώς και λαιμός που φέρεται πολύ ψηλότερα και σχεδόν κάθετα προς την οριζόντια γραμμή της ράχης.
 • Η ουρά, αν δεν είναι κομμένη, απαγορεύεται να είναι γυρισμένη προς τα νώτα και τη γραμμή της ράχης.
 • Πόδια με συγκλίνουσες ή αποκλίνουσες ιγνύς (αγκώνες προς τα μέσα ή προς τα έξω).
 • Τρίχωμα κατσαρό ή με βοστρύχούς χωρίς υπόστρωμα.
 • Τα σκυλιά που δείχνουν φοβίες ή τα νωχελικά, χωρίς ζωντάνια.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, σωστά τοποθετημένους στο όσχεο.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top