Στάφφορντσαϊρ Μπουλ Τέρριερ (Staffordshire Bull Terrier)

To Staffordshire Bull Terrier είναι ένας σκύλος “αθλητικός”, ένας σκύλος μυώδης εκ φύσεως, ένας σκύλος που πρέπει να αποπνέει εγρήγορση και ενέργεια… A pocket rocket!

Ομάδα 3: Φωλεοδύτες (Terrier)

Υποομάδα: 3 Τερριέ τύπου Μπουλ

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.) 76

Χρονολογία έκδοσης ισχύοντος προτύπου : 24/06/1987

Χρησιμότητα: Φωλεοδύτης (Terrier)

Χωρίς εξετάσεις εργασίας

staffordshire bull terrier
Staffordshire Bull Terrier “the pocket rocket”!

Τα Staffords δίνουν την εντύπωση σκύλου “έτοιμου”, με φυσική κατάσταση που δεν αφήνει χώρο για αμφιβολίες για το αν ο σκύλος που έχεις μπροστά μπορεί να “εκραγεί” και να τρέξει με ταχύτητα ή να κάνει άλμα 3 και 4 φορές το ύψος του.

Η φυλή βρίσκει τις ρίζες της στην Αγγλία, αρκετούς αιώνες πίσω, όταν το Μπούλντογκ (Bulldog) και το Μάστιφ (Mastiff) ήταν πιο στενά συνδεδεμένα.  Οι μάχες με ταύρους (bullbaiting) και αρκούδες (bearbaiting) κατά την Ελισαβετιανή περίοδο, είχαν δώσει μεγαλόσωμα σκυλιά, 50-60 κιλών, όπου αργότερα έδωσαν την θέση τους σε μικρότερα σκυλιά, περισσότερο ευκίνητα και δραστήρια.

Το Μπουλ Τέρριερ κατάφερε να αναγνωριστεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Αγγλίας (Kennel Club) το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, σε αντίθεση με το Στάφφορντσαϊρ Μπουλ Τέρριερ, όπου λόγω της φήμης του ως σκύλος κυνομαχιών δεν είχε αυτή την τύχη. Το Στάφφορντσαϊρ Μπουλ Τέρριερ (Staffordshire Bull Terier) έπρεπε να περιμένει ως το 1935 για να καταφέρει να αναγνωριστεί και να μπορούν οι λάτρεις του να συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας και να εγγράφουν τους σκύλους τους στα γενεαλογία του Κυνολογικού Ομίλου Αγγλίας. Οι δύο πρώτοι πρωταθλητές φυλής στην Αγγλία ήταν η Lady Eve και ο Gentleman Jim, σε θηλυκά και αρσενικά αντίστοιχα, το 1939.

Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τερριέ
Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τερριέ

Μια φυλή με παροιμιώδες θάρρος και επιμονή, τολμηρό, άφοβο και απόλυτα αξιόπιστο. Όλα τα παραπάνω στοιχεία του τυπικού χαρακτήρα που πρέπει να αποτυπώνονται στην πρώτη ματιά.

Μυώδης γεμάτο ενέργεια και ευέλικτο, αναφέρει το πρότυπο και σε μέγεθος αυστηρά οριοθετημένο που βοηθά τον εκτροφέα και τον κριτή.

Επιθυμητό ύψος στο ακρώμιο του Staffordshire Bull Terrier: 35,5 – 40,5 εκατοστά.

Βάρος Αρσενικά : 12,7 – 17 κιλά
Βάρος Θηλυκά : 11 – 15,4 κιλά

Δεν είναι τυχαίο που η φυλή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, δεν ταλαιπωρείται από τέτοια θέματα και φτάνει συχνά τα 14-16 χρόνια με ποιότητα ζωής. Σε αυτό συμβάλει η προσοχή στην εκτροφή ζώων εντός προτύπου και με έμφαση στην υγεία και την φυσική κατάσταση του σκύλου που δεν θυμίζει ποτέ “couch potato” και ας είναι το Staffordshire Bull Terrier ένα γλυκύτατο ζώο που θα ροχαλίσει με ευχαρίστηση στα πόδια σας.

Γενική εμφάνιση : Λειότριχο, ισορροπημένο, μεγάλης δύναμης για το μέγεθος του. Μυώδης γεμάτο ενέργεια και ευέλικτο.

Συμπεριφορά και Ταμπεραμέντο : Παραδοσιακά με παροιμιώδες θάρρος και επιμονή το Staffordshire Bull Terrier. Πολύ έξυπνος και στοργικός ειδικά με τα παιδιά. Τολμηρό, άφοβο και απόλυτα αξιόπιστο.

Κεφάλι : Κοντό και αρκετά φαρδύ. Στοπ διακριτό.

Μύτη : Μαύρη.

Ρύγχος : Κοντό.

Staffordshire Bull Terrier ή Stafford
Staffordshire Bull Terrier ή Stafford

Γνάθοι & Δόντια: Δυνατοί γνάθοι , μεγάλα δόντια με τέλειο ψαλιδωτό δάγκωμα. Δηλαδή, τα επάνω δόντια κλείνουν πάνω από τα κάτω σφιχτά.

Χείλη: Σφιχτά και καθαρά.

Μάγουλα: Αρκετά έντονα με δυνατούς μυς.

Μάτια: Σκούρα, αλλά αποδεκτά και τα χρώματα που έρχονται σε συνάφεια με το χρώμα του μανδύα. Μεσαίου μεγέθους και τοποθετημένα να κοιτούν εμπρός. Σκούρα βλέφαρα.

Αυτιά: “Τριαντάφυλλο” (rose) ή μισοσηκωμένα, όχι μεγάλα. Εντελώς πεσμένα ή όρθια αυτιά δεν είναι επιθυμητά.

Λαιμός: Μυώδης, σχετικά κοντός ο οποίος φαρδαίνει προς τους ώμους.

Σώμα: Συμπαγές και μυώδες

Ράχη: Ευθεία.

Στέρνο: Φαρδύ εμπρός, βαθύ, μυώδες και καλά ορισμένο.

Ουρά: Μετρίου μεγέθους, χαμηλά τοποθετημένη. Δεν πρέπει να γυρίζει πολύ στη ράχη και μπορούμε να την παρομοιάσουμε με λαβή παλιομοδίτικης αντλίας.

Εμπρόσθια άκρα: Ίσια πόδια με καλή οστική μάζα, χωρίς να δείχνουν αδύναμα στα μετακάρπια, οι πατούσες έχουν μια ελαφρά κλίση προς τα έξω.

Πίσω άκρα: Μυώδη με παράλληλα άκρα βλέποντας τα από πίσω.

Ώμοι : Καλά τοποθετημένη πίσω.

Αγκώνες : Χωρίς ίχνος χαλαρότητας.

Πίσω άκρα : Μυώδη με παράλληλα άκρα βλέποντας τα από πίσω.

Γόνατα : Με καλή άρθρωση και κλίση.

Ταρσοί : Καλά τοποθετημένοι χαμηλά.

Πατούσες : Καλά γεμισμένες, δυνατές και μετρίου μεγέθους. Νύχια μαύρα στα μονόχρωμα σκυλιά.

Τροχασμός & Κίνηση: Ελεύθερος, δυνατός και ζωηρός, με οικονομία στην προσπάθεια. Τα πόδια κινούνται παράλληλα βλέποντας τα από μπροστά ή από πίσω. Διακριτή η ώθηση που ξεκινά από τα πίσω πόδια.

The Stafford
The Stafford

Τρίχωμα: Λείο, απαλό και κοντό.

Χρώμα: Κόκκινο, ξανθό, λευκό, μαύρο ή μπλε ή οποιοδήποτε από αυτά τα χρώματα με λευκό. Όλες οι αποχρώσεις του ραβδωτού ή όλες οι αποχρώσεις του ραβδωτού με λευκό. Το μαύρο-πύρηνο (black and tan) ή το σοκολατί (liver) ιδιαίτερα ανεπιθύμητα.

Σφάλματα : Κάθε απόκλιση από τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρείτε λάθος και η σοβαρότητα με την οποία θα αξιολογείται θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην υγεία και το ευ ζην του σκύλου.

Οποιοσδήποτε σκύλος με σωματικές ανωμαλίες ή συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείεται.

Σημείωση : Τα αρσενικά ζώα θα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.

Επιπλέον το Staffordshire Bull Terrier, είναι η μια από τις δυο μόνο φυλές στις οποίες γίνεται αναφορά καταλληλότητας της φυλής όσον αφορά τα παιδιά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top