Εκτροφή και υγεία σε βραχυκέφαλες φυλές

Ας δούμε τι λέει για τις βραχυκέφαλες φυλές και την εκτροφή ο Prof. Dr. Gerhard Oechtering.

Για χιλιάδες χρόνια, τα σκυλιά εκτρέφονταν κυρίως για μια συγκεκριμένη λειτουργία, για μια συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, το κυνήγι, τη φύλαξη ή το έλκηθρο.

Πριν από 140 χρόνια, δημιουργήθηκαν οι πρώτοι όμιλοι φυλών (breed clubs ή breed associations) που δεν ασχολούνταν με την εκτροφή μόνο σκύλων εργασίας, μα και σκύλων “για εκθέσεις” (show dogs). Ένας σκύλος εργασίας, το λιγότερο, πρέπει να είναι υγιής και σε επαρκή φυσική κατάσταση για να εκτελέσει το καθήκον του, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο κριτήριο επιλογής. Όταν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά γίνονται το επίκεντρο της αναπαραγωγής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια που καθορίζουν τη χρησιμότητα ενός σκύλου εργασίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία του καθαρόαιμου ζώου.

Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ είναι από τα βραχυκέφαλα σκυλιά που θέλουν προσοχή
Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ είναι από τα βραχυκέφαλα σκυλιά που θέλουν προσοχή

Οι λεγόμενες “δοκιμές αντοχής” (stress tests) που έχουν δημιουργηθεί από τους ομίλους φυλών και που απαιτούν από το σκυλί να περπατήσει για 10 λεπτά χωρίς δυσκολία, σίγουρα δεν είναι κατάλληλες για να καθορίσουν εάν ένα ζώο είναι κατάλληλο για αναπαραγωγή. Ακόμη λιγότερο κατάλληλες είναι αυτές οι δοκιμές για τη διόρθωση των λαθών που ήδη έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ανωμαλίες των προγραμμάτων αναπαραγωγής σκύλων που επηρεάζουν την υγεία των ζώων αναγνωρίστηκαν πολύ αργά. Ακόμα και καθόλου από τους “απλούς ανθρώπους” ή ακόμη χειρότερα, απλώς αγνοήθηκαν.

Η τρέχουσα κατάσταση της υγείας πολλών καθαρόαιμων φυλών είναι ανησυχητική. Είναι προφανές ότι η έννοια της εκτροφής σκύλων τα τελευταία 100 χρόνια δεν λειτούργησε και άνοιξε την πόρτα σε λάθη με σοβαρές συνέπειες.

Η σημερινή επιστήμη της κτηνιατρικής είναι συντεταγμένη στην πρακτική της διατήρησης των καθαρόαιμων σκύλων, από φυλές με κληρονομικά ελαττώματα, υγιή και κατάλληλα για αναπαραγωγή. Η ζήτηση για υγιέστερα καθαρόαιμα σκυλιά αυξάνεται ολοένα και παγκόσμια. Είναι προφανές ότι μια πολύ σημαντική συνιστώσα στην αναπαραγωγή καθαρόαιμων σκύλων έλειπε καθ ‘όλη την ιστορία της: Ο ανεξάρτητος και επαγγελματικός ποιοτικός έλεγχος. Η κτηνιατρική κοινότητα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα σε αυτόν τον τομέα. Οι νομοθέτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι ισχύοντες νόμοι είναι εντελώς ανεπαρκείς για να σταματήσουν την ματαιοδοξία που εμπλέκεται στην εκτροφή σκυλιών.

Η έννοια των εκθέσεων καθαρόαιμων σκύλων πρέπει, επίσης, να αναθεωρηθεί. Πολλοί κριτές σκύλων και όσοι ασχολούνται με την επιλογή κριτών καθαρόαιμων σκύλων δεν υπηρέτησαν τις φυλές σωστά

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα λάθη που έγιναν στην εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων θα πρέπει να σκεφτούμε. Μπορεί να χρειαστεί να συζητήσουμε κατά πόσο στην αναπαραγωγή και η πώληση σκύλων πρέπει να υπάρχει αδειοδότηση.

Η έννοια των εκθέσεων καθαρόαιμων σκύλων πρέπει, επίσης, να αναθεωρηθεί. Πολλοί κριτές σκύλων και όσοι ασχολούνται με την επιλογή κριτών καθαρόαιμων σκύλων δεν υπηρέτησαν τις φυλές σωστά. Πολλοί κριτές εξακολουθούν να δίνουν παράλογη έμφαση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους εκτροφείς να πασχίζουν για το ίδιο. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα βραχυκέφαλες φυλές όπως ένα Pug ή ένα Μπουλντόγκ με “ορατή” μύτη δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει στον εκθεσιακό στίβο.

Βραχυκέφαλες φυλές
Βραχυκέφαλες φυλές

Η παραγωγή σκύλων χωρίς καλή υγεία θα συνεχιστεί όσο τα διεθνή πρότυπα φυλής ( Fédération Cynologique Internationale , FCI) ανέχονται “ανθυγιεινά” χαρακτηριστικά φυλής. Σύμφωνα με την FCI, ένα «στρογγυλό κεφάλι» στο Pug και ένα «τετράγωνο κεφάλι» στο Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι ακόμα απαραίτητο. Αυτό αποκλείει τους σκύλους με “μύτη” από την εκτροφή στις βραχυκέφαλες φυλές και στην πραγματικότητα, αποτελεί κακοποίηση των ζώων.

*Από τον Επίλογο του Prof. Dr. Gerhard Oechtering

2 σκέψεις για το “Εκτροφή και υγεία σε βραχυκέφαλες φυλές”

  1. Καλό θα ήταν να βάλετε ένα γαλλικό μπουλντόγκ σε χρώμα που είναι αποδεκτό από το FCI , το γκρι δεν είναι !

    1. Καλημέρα σας,

      Το άρθρο δεν έχει να κάνει τόσο με το πρότυπο φυλής του Γαλλικού Μπουλντόγκ, όσο με τα γενικότερα προβλήματα υγείας και εκτροφής. Έτσι, ένα γκρι Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ και ίσως και ένα εκτροφικό πρόβλημα της φυλής, μαζί με τα υπόλοιπα που το άρθρο αναφέρει.

      Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top