Γάβγισμα σκύλου ή γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν

Το γάβγισμα είναι ένα είδος φωνητικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα σκυλιά και αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την περίσταση. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει από ένα σκυλί να μην γαβγίζει ποτέ. Είναι σαν να περιμένεις από ένα παιδί να μη φωνάξει ποτέ.
Υπερβολικό γάβγισμα σκύλου
Υπερβολικό γάβγισμα σκύλου
Γάβγισμα σκύλου ή γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει υπάρχει κάποιος λόγος. Γάβγισμα σκύλου: Μπορεί να είναι απλά μια απάντηση σε ένα ερέθισμα, όπως ένα αυτοκίνητο που περνά έξω από το σπίτι, ένας δρομέας που τρέχει ή η θέα ενός άλλου σκύλου. Μπορεί, όμως, να είναι ένας τρόπος ο σκύλος σας να ζητήσει βοήθεια ή να σας προειδοποιήσει για κάτι.

Υπερβολικό γάβγισμα σκύλου

Βέβαια, μερικά σκυλιά γαβγίζουν υπερβολικά. Εάν αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για εσάς, αν ο σκύλος σας γαβγίζει υπερβολικά, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε την αιτία του υπερβολικού γαβγίσματος, να βρείτε τα αίτια. Μόλις τα διαπιστώσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία ή την διόρθωση του προβλήματος.

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά γαβγίζουν:

1. Προστασία περιοχής / Φύλαξη

Όταν ένα άτομο ή ένα ζώο εισέρχεται σε μια περιοχή που το σκυλί σας θεωρεί έδαφός του αυτό συχνά προκαλεί υπερβολικό γάβγισμα. Καθώς η απειλή (γιατί αυτό θεωρεί ο σκύλος ότι αντιμετωπίζει) πλησιάζει, το γάβγισμα γίνεται συχνότερο και πιο δυνατό. Το σκυλί μπορεί να φαίνεται ή και να γίνει πιο δραστήριο ή ακόμα και επιθετικό κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης. Γάβγισμα σκύλου ως προειδοποίηση λοιπόν.

2. Γάβγισμα σκύλου ως Συναγερμός / Φόβος

Μερικά σκυλιά γαβγίζουν σε οποιοδήποτε θόρυβο ή αντικείμενο που τραβάει την προσοχή τους ή τους τρομάζει. Αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στην επικράτειά τους.

Γάβγισμα σκύλου
Γάβγισμα σκύλου
3. Πλήξη / Μοναξιά

Τα σκυλιά είναι ζώα αγελαία και κοινωνικά. Τα σκυλιά που μένουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στο σπίτι ή στην αυλή, μπορεί να αρχίσουν να βαριούνται. Αυτή η πλήξη ή η λύπη τους θα έχει ως αποτέλεσμα το γάβγισμα του σκύλου επειδή νιώθει μόνος ή δυστυχισμένος.

4. Χαιρετισμός / Παιχνίδι

Τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν όταν χαιρετούν, καλωσορίζουν ή συναντούν ανθρώπους ή άλλα ζώα. Είναι συνήθως ένα γάβγισμα σκύλου “ευτυχίας” και ανυπομονησίας. Συνοδεύεται με κούνημα της ουράς και μερικές φορές άλματα (που και αυτά μπορεί να δημιουργούν προβλήματα).

5. Γάβγισμα σκύλου για αναζήτηση προσοχής / απαίτησης

Τα σκυλιά συχνά γαβγίζουν όταν θέλουν κάτι, όπως το να βγουν έξω, να παίξουν ή να πάρουν μια λιχουδιά ή ένα χάδι.

Υπερβολικό γάβγισμα σκύλου και πως να το σταματήσουμε

Το να σταματήσει το σκυλί σας να γαβγίζει υπερβολικά θα πάρει χρόνο, δεν είναι κάτι που γίνεται σε μια μέρα. Απαιτεί δουλειά, κόπο και συνέπεια. Με τις κατάλληλες τεχνικές και τον ποιοτικό χρόνο ενασχόλησης με τον σκύλο, μπορείτε να δείτε πρόοδο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, 3-4 εβδομάδων, χωρίς να σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα σας μια για πάντα.

Τα σκυλιά που γαβγίζουν δε δαγκώνουν, μα τα ίδια δε το γνωρίζουν αυτό…

Sholom Aleichem
Κάποια σημεία με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε τον έλεγχο για το υπερβολικό γάβγισμα σκύλου:
 1. Οι φωνές διεγείρουν το σκύλο σας να γαβγίζει ακόμα περισσότερο επειδή νομίζει ότι συμμετέχετε, για αυτό το να του φωνάζετε δεν βοηθά. Έτσι, ο πρώτος κανόνας είναι να μιλάτε ήρεμα και σταθερά και χωρίς να φωνάζετε.
 2. Τα περισσότερα σκυλιά δεν ξέρουν τι θέλετε όταν τους φωνάζετε “Βούλωστο!”, “Σκάσε!” ή “Ήσυχα!”. Δείξτε στον σκύλο τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Πείτε “Ησυχία” με ήρεμο και σταθερό τρόπο και επιβραβεύστε έστω και την μία στιγμή ησυχίας, την μία ανάσα που θα πάρει ο σκύλος σταματώντας το γάβγισμα.
 3. Ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένας ήσυχος σκύλος. Αν ο σκύλος σας γαβγίζει όταν λείπετε, όταν φεύγετε από το σπίτι και μόνο, κουράστε τον πριν φύγετε. Κάντε μια μεγάλη βόλτα ή πηγαίνετε για τρέξιμο, παίξτε με την μπάλα ή με όποιο άλλο παιχνίδι ο σκύλος ενθουσιάζεται και τον κουράζει, τον ασκεί και τον γεμίζει.
 4. Εκπαιδεύστε και δουλέψτε με τον σκύλο σας την βασική υπακοή. Εντολές απλές και πολύ χρήσιμες για κάθε περίσταση που μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό το πρόβλημα.
 5. Ποτέ μην επιβραβεύετε το γάβγισμα σκύλου. Μην τον χαϊδεύετε όταν το απαιτεί, μη του δίνετε φαγητό, μην ανταποκρίνεστε όταν σας υποδέχεται με γάβγισμα. Αγνοήστε τον, μην έχετε καν οπτική επαφή μαζί του και αντιδράστε μόνο την στιγμή που θα σταματήσει, έστω και για πολύ λίγο.
Το γάβγισμα για το σκύλο είναι μια μορφή επικοινωνίας
Το γάβγισμα για το σκύλο είναι μια μορφή επικοινωνίας
Προϊόντα που υπόσχονται περιορισμό ή σταμάτημα στο υπερβολικό γάβγισμα σκύλου

Υπάρχουν διάφορα κολάρα που “υπόσχονται” αποτελέσματα κατά του υπερβολικού γαβγίσματος. Ακόμα και αυτά που θα προκαλέσουν δυσφορία ή και πόνο στον σκύλο σας κάθε φορά που θα γαβγίζει μπορούν να ξεπεραστούν και να γίνουν για το σκύλο μια συνήθεια. Πολλές φορές, μεγαλώνοντας το πρόβλημα του γαβγίσματος του σκύλου ακόμα περισσότερο.

Ποια προϊόντα μπορούν να δουλέψουν για το υπερβολικό γάβγισμα σκύλου;

Εάν το σκυλί σας γαβγίζει υπερβολικά ενώ βρίσκεστε μακριά του, μπορείτε να παρέχετε περισσότερες δραστηριότητες ή παιχνίδια για να τον αποτρέψετε από το να βαριέται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, η τοποθέτηση ενός σκύλου μέσα στο σπίτι θα μειώσει το γάβγισμα. Η ένταση του θορύβου στους γείτονες θα μειωθεί και θα προσφέρει επιπλέον ασφάλεια για το σπίτι σας. Ο σκύλος θα απομακρυνθεί από ερεθίσματα που του προκαλούν την όρεξη για γάβγισμα, όπως θόρυβοι, αμάξια, περαστικοί, άλλα σκυλιά.

Τα σκυλιά, όμως και μέσα μπορεί να βαρεθούν. Έτσι, αν ο σκύλος σας γαβγίζει ενώ εργάζεστε όλη την ημέρα, επενδύστε σε κάποια παιχνίδια και ασχολίες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του (έστω για λίγο).

Μια συνήθεια του σκύλου που μπορεί να περιοριστεί και να ελεγχθεί
Μια συνήθεια του σκύλου που μπορεί να περιοριστεί και να ελεγχθεί
Παιχνίδια επιβράβευσης – Παιχνίδια που αφήνουν φαγητό

Παρέχοντας κάτι για το σκυλί σας να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Δοκιμάστε να αφήσετε μερικά παιχνίδια διανομής τροφίμων, τα οποία έρχονται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Αυτά μπορεί να τον κρατήσουν απασχολημένο για αρκετές ώρες, μετά θα πάρει πιθανώς έναν υπνάκο.

Δείτε εδώ μερικά τέτοια παιχνίδια!

Βέβαια, και πιο απλά παιχνίδια μπορούν να απασχολήσουν τον σκύλο. Οι κόμποι, τα σχοινιά και τα μασώμενα παιχνίδια μπορούν να κρατήσουν απασχολημένα τα σκυλιά. Ειδικά κάποιους τύπους σκύλων που έχουν έφεση στο επίμονο δάγκωμα, τράβηγμα και την “διάλυση”.

Δείτε μερικά παιχνίδια με κόμπους και σχοινιά εδώ!

…και παιχνίδια μασώμενα εδώ!

Μπορώ να σταματήσω το υπερβολικό γάβγισμα μαθαίνοντας το σκύλο μου να… γαβγίζει!
Τι να ΜΗΝ κάνετε για το γάβγισμα σκύλου
 • Μην ενθαρρύνετε το σκύλο σας στο να γαβγίζει με το άκουσμα διάφορων ήχων όπως πόρτες που χτυπούν, οχήματα ή ανθρώπους που πλησιάζουν, φωνές που ακούγονται.
 • Μην χρησιμοποιείτε φίμωτρα ή άλλα περιοριστικά μέσα για να περιορίσετε το γάβγισμα. Δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και μπορεί να προβεί και επικίνδυνο, αν δεν είναι κάποιος πάντα με το σκύλο.
 • Μην προχωρήσετε σε οποιουδήποτε είδους χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση ή κόψιμο φωνητικών χορδών). Εκτός από απάνθρωπο και κακοποίηση ουσιαστικά, δεν είναι λύση. Οι επιπλοκές είναι συχνές και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του σκύλου. Αυτές συμπεριλαμβάνουν δυσκολίες στην αναπνοή, υψηλότερα περιστατικά πνιγμού και διαρκή πόνο. Τα σκυλιά, επίσης, μπορεί να ανακτήσουν το γάβγισμα τους μετά την επέμβαση.

Αν δεν ασχοληθείτε εσείς, με υπομονή και επιμονή δεν θα έχετε κανένα σοβαρό αποτέλεσμα απέναντι στο υπερβολικό γάβγισμα του σκύλου, όπως και σε άλλα θέματα.

Διαβάστε, επίσης, “Να γιατί τα σκυλιά σκάβουν το κρεβάτι τους”!

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

2 σκέψεις για το “Γάβγισμα σκύλου ή γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν”

 1. Το άρθρο είναι πολύ καλό αλλά δεν περιλαμβάνει τη νέα κατηγορία σκυλιών,
  τα μπαλκονόσκυλα.
  Τα σκυλιά που φεύγει ο διοκτήτης και τα αφήνει 9-10 ώρες στο να κυκλοφορούν στο μπαλκόνι.
  Η μπορέι και να είναι εκεί ο ιδιοκ΄τητης τους αλλά δεν τα θέλει μέσα στο σπίτι.
  Προφανώς δεν παρανομούν, αφήνουν μια μπαλκονόπορτα ανοιχτή και μπαινοβγαίνει το σκυλί σε 1 δωμάτιο.

  Στη διάρκεια αυτών των 9-10 ωρών το σκυλί θα βρει ερεθίσματα για γαύγισμα τουλάχιστον 4 φορές την ώρα.
  Μένοντας σε μια μέση γειτονιά της Αθήνας έχει κανείς άμεση επαφή (απόσταση < 80 μέτρων όπου μπορείς να ακούς το γαύγισμα σε όλο το εύρος του ηχητικού του φάσματος) τουλάχιστον με 10 πολυκατοικίες.
  Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει 1 μπαλκονόσκυλο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) σε κάθε μία τότε συγκεντρώνεις περίπου 40 λεπτά γαυγίσμα / ώρα.

  Έτσι μπορείς να εξηγηθεί το γιατί δε μπορεί να κάτσει κανείς στο μπαλκόνι του χωρίς φασαρία για περισσότερο από 2 λεπτά.
  Οι περισσότεροι έχουν πάθει ανοσία στον ήχο του γαυγίσματος. Ο εγκέφαλος αυτομάτως διαγράφει το ερέθισμα που προκαλείται. Αυτή την ικανότητα ΄'ομως δεν την ΄έχουμε κατακτήσει όλοι και εδώ ξεκινά το πρόβλημα.

  Κάποιοι από εμάς λοιπόν υποφέρουν, έχουν σοβαρό πρόβλημα και δεν αντέχουν να ζουν με σταθερή ηχητική υπόκρουση γαυγισμάτων. Δε μπορούν να συγκντρωθούν να σκεφτούν και να ηρεμήσουν.

  Αυτούς σαν κοινωνία λοιπόν τους απορρίπτουμε, τους θεωρούμε προβληματικούς και κομπλεξικούς,
  Προκειμένου να έχουμε τη συντροφιά το κατοικιδιό μας έτσι όπως πρέπει να το έχουμε, απ'έξω να γαυγίζει, όποιον/α έχει πρόβλημα θα τους πούμε απλά να πάνε να μείνου αλλού, ότι είναι αναίσθητοι και δεν αγαπούν τα ζώα και ότι εμείς έτσι γουστάρουμε.

  Οπότε το παρόν άρθρο που πολύ μου αρέσει ως προβληματική δεν ξέρω σε ποιούς απευθύνεται.
  Δεν έχω συναντήσει πολλούς ιδιοκ΄τητες σκύλων που να αντιλαμβάνονται ότι το γαύγισμα ενοχλεί, πόσο μάλλον να ασχοληθούν για να κάνουν κάτι για αυτό

  Αντώνης

  1. Καλησπέρα σας,

   Δυστυχώς η κατηγορία αυτή σκύλων είναι παλιά και όντως προβληματική. Τόσο για τους γείτονες, όσο και για τον ιδιοκτήτη και τον ίδιο το σκύλο.

   Φυσικά και δεν είναι προβληματικός ή κομπλεξικός κάποιος που δεν αντέχει μια σταθερή ηχορύπανση, όπως δεν είναι κακός ο άνθρωπος που δεν επιθυμεί να έχει ο ίδιος σκύλο ή άλλο κατοικίδιο. Χρειάζεται να έχουμε τα κατάλληλα ποσοστά ανεκτικότητας και καλής διάθεσης, μα και κοινής λογικής και σεβασμού. Αυτά είτε είμαστε ιδιοκτήτες σκύλου, είτε όχι.

   Τέλος και χαριτολογώντας, τώρα με την καραντίνα οι σκύλοι θα είναι τόσο κουρασμένοι και εκτονωμένοι με τις καθημερινές μεγάλες βόλτες τους που δεν θα έχουν ενέργεια για γάβγισμα… Ίσως ροχαλίζουν πιο δυνατά από την κόπωση.

   Καλή συνέχεια!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top