Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός (Berger Blanc Suisse)

Ομάδα 1: Ποιμενικοί για πρόβατα και βοοειδή (εκτός Ελβετικών Ορεινών και βοοφυλάκων)
Υποομάδα: 1 Ποιμενικοί
Χώρα προέλευσης: Ελβετία
Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.) 347
Χρονολογία έκδοσης ισχύοντος προτύπου : 04/07/2011
Χρησιμότητα: Σκύλος Συντροφιάς και οικογένειας
Χωρίς εξετάσεις εργασίας ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός.

Στις Η.Π.Α. και τον Καναδά ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός άρχισε σταδιακά να γίνετε αποδεκτός ως μια ξεχωριστή φυλή. Τα πρώτα σκυλιά αυτής της φυλής εισήχθησαν στην Ελβετία στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Αμερικάνικος αρσενικός “Lobo”, γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1966, μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρόγονος της φυλής στην Ελβετία. Ήταν ιδιοκτησία της κυρίας Agatha Burch που επέστρεψε μαζί του στην Ελβετία μετά από πολλά χρόνια ζωής στις ΗΠΑ. Η κυρία Burch εισήγαγε, επίσης, ένα θηλυκό από το Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα White Lilac of Blinkbonny. Αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν μαζί με άλλες εισαγωγές από την Αμερική και τον Καναδά (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου) με την επωνυμία εκτροφείου Shangrila και θεωρούνται ως το θεμέλιο του White Swiss Shepherd.

Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός Lobo White Burch
Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός Lobo White Burch

Οι απόγονοι αυτού του αρσενικού καταχωρήθηκαν στο Swiss Stud Book (LOS) μαζί με άλλα σκυλιά της φυλής που εισήχθησαν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν σταδιακά.

Σήμερα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καθαρόαιμων για πολλές γενεές Λευκών Ελβετικών Ποιμενικών σκύλων σε όλη την Ευρώπη. Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός καταχωρήθηκε ως νέα φυλή στο παράρτημα του Ελβετικού Βιβλίου Εγγραφής Καθαρόαιμων (LOS) από τον Ιούνιο του 1991.

Γενική Εμφάνιση

Ένας ισχυρός σκύλος, με καλή μυική μάζα, μεσαίου μεγέθους. Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός είναι σκυλί με όρθια αυτιά, διπλό μανδύα που είναι είτε μεσαίου μήκους είτε μεγάλου μήκους, επιμηκυμένο σχήμα (μακρύς). Μεσαίου μεγέθους οστά και κομψό, αρμονικό περίγραμμα.

Σημαντικές Αναλογίες

Σχετικά μακρύ ορθογώνιο σχήμα: μήκος σώματος (από το σημείο του ώμου μέχρι το σημείο του γλουτού) προς ύψος στο ακρώμιο = 12:10. Η απόσταση από το “Στοπ” μέχρι την άκρη της μύτης είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την απόσταση από το “Στοπ” έως την ινιακή προεξοχή.

Συμπεριφορά/Χαρακτήρας

Ζωντανός και ισορροπημένος χαρακτήρας ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός, απολαμβάνει την δράση και είναι προσεκτικός με καλή ικανότητα εκπαιδεύσεως. Φιλικός και διακριτικός. Με υψηλή κοινωνική ικανότητα και αφοσιωμένος στον ιδιοκτήτη του. Ποτέ δεν φοβάται ή δεν είναι επιθετικός χωρίς πρόκληση. Ένας χαρούμενος και εύκολος στην εκπαίδευση σκύλος εργασίας και σπορ με δυνατότητα εκπαίδευσης σε πολλούς τομείς. Η υψηλή κοινωνική ικανότητα του επιτρέπει να προσαρμόζετε και να ενσωματώνετε σε κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις και καταστάσεις.

Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός Berno von der Seewiese 1913
Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός Berno von der Seewiese 1913

Κεφαλή

Ισχυρό, κομμένο καθαρά και καλό σμιλεμένο, με καλή αναλογία προς το σώμα. Σε σχήμα σφήνας, όπως φαίνεται από πάνω και από το πλάι. Άξονες κρανίου και ρύγχους παράλληλοι. Κρανίο μόνο ελαφρά στρογγυλεμένο, με κεντρική αύλακα μόνο ελαφρώς
αντιληπτή. Στοπ όχι πολύ απότομο, αλλά σαφώς αντιληπτό.

Μύτη

Μεσαίου μεγέθους. Επιθυμητή η μαύρη σε χρωματισμό. Μύτη “χιόνι” ή μύτη πιο ανοιχτόχρωμη είναι αποδεκτή.

Ρύγχος

Ισχυρό και μετρίως μεγάλο σε σχέση με το κρανίο. Η ρινική γέφυρα και η κάτω γραμμή του ρύγχους ευθείες, ελαφρώς συγκλίνουσες προς την κατεύθυνση της μύτης. Χείλη στεγνά, σφιχτά και όσο το δυνατόν μαύρα.

Σαγόνια και Δόντια

Ισχυρό και πλήρες ψαλιδωτό δάγκωμα. Τα δόντια πρέπει να είναι τοποθετημένα σε τετράγωνο στην γνάθο.

Μάτια

Μεσαίου μεγέθους, σε σχήμα αμυγδάλου, τοποθετημένα λίγο λοξά. Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός έχει μάτια χρώματος καφέ έως σκούρο καφέ. Τα βλέφαρα είναι καλά τοποθετημένα με μαύρα περιγράμματα ματιών να είναι τα επιθυμητά.

Αυτιά

Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός έχει αυτιά όρθια, τοποθετημένα ψηλά, παράλληλα και κατευθυνόμενα προς τα εμπρός. Στο σχήμα ενός επιμήκους τριγώνου με το άκρο ελαφρώς στρογγυλεμένο.

Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός σήμερα
Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός σήμερα

Λαιμός

Μεσαίου μήκους και καλά μυώδης, σε αρμονία με το σώμα, χωρίς προγούλι. Η κομψή γραμμή του λαιμού τρέχει σε μια συνεχή γραμμή από το ελαφρώς υψηλά φερόμενο κεφάλι ως το ακρώμιο.

Σώμα

Δυνατή, μυώδης και μέτρια μακριά άνω γραμμή. Ευκρινώς διαγραμμένα ακρώμια, με ράχη σφικτή, σταθερή, δυνατή και μυώδης. Η οσφύς είναι ισχυρά ανεπτυγμένη και μυώδης. Η περιοχή των γοφών και της λεκάνης πρέπει να είναι μακριά, μέτριου πλάτους και ελαφρά κεκλιμένη προς την βάση της ουράς. Το στήθος δεν είναι πολύ ευρύ. Βαθύ (περίπου το 50% του ύψους στο ακρώμιο), φτάνοντας στους αγκώνες. Πλευρές οβάλ που εκτείνονται καλά προς τα πίσω. Προφανές μπροστινό στήθος/στέρνο. Καλά σχηματισμένη κάτω γραμμή με την κοιλιά ελαφρώς προς τα μέσα (πάνω).

Ουρά

Ο Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός έχει ουρά “σπαθί”, θαμνώδης, που κλίνει προς την άκρη, σχετικά χαμηλά τοποθετημένη. Φτάνοντας τουλάχιστον στην άρθρωση του ταρσού. Σε ηρεμία, κρέμεται είτε ευθεία κάτω ή με μια ελαφριά καμπύλη σαν κυρτό σπαθί στο τελευταίο τρίτο μέρος της. Σε δράση φέρεται υψηλότερα, αλλά ποτέ πάνω από την γραμμή της πλάτης.

Εμπρόσθια Άκρα

Ισχυρά, με καλές αρθρώσεις, μεσαίο οστό. Ευθεία, αν τα δει κανείς από μπροστά. Μέτρια ευρεία στάση βλέποντας τα στο προφίλ. Με καλές γωνιώσεις. Ωμοπλάτη μακρύα και καλά τοποθετημένη πίσω. Καλές γωνιώσεις, με ολόκληρο τον ώμο έντονα μυώδες. Άνω εμπρόσθιο άκρο επαρκώς μακρύ με ισχυρούς μυς. Αγκώνας τοποθετημένος κλειστά. Πήχης μακρύς και νευρώδης. Μετακάρπιο ισχυρό, σφιχτό και ελαφρώς λοξό. Εμπρός πέλματα στρογγυλωπά, σφικτά, με φάλαγγες καλά κυρτωμένες. Πατούσες σκληρές με μαύρα μαξιλαράκια. Νύχια επιθυμητά μαύρα.

Οπίσθια Άκρα

Ισχυρά, με καλές αρθρώσεις, μεσαίο οστό. Βλέποντας τα από την πίσω, ευθεία και παράλληλα. Σε στάση, όχι πολύ μακρυά το ένα από το άλλο. Βλέποντας τα από το πλάι, με επαρκή γωνίωση. Μηρός μεσαίου μήκους, έντονα μυώδης. Γόνατο με επαρκής γωνίωση. Κνήμη μεσαίου μήκους, λοξή, με επαρκή οστά και καλή μυική μάζα. Οι αρθρώσεις των ταρσών είναι δυνατές και σφικτές. Το μετατάρσιο στέκεται κάθετα κάτω από την άρθρωση του ταρσού, νευρώδης. Τα πίσω πέλματα είναι συμπαγή και ελαφρά κυρτωμένα. Οι πατούσες είναι σκληρές και σκουρόχρωμες. Τα νύχια είναι δυνατά, κυρτά επίσης σκουρόχρωμα στο επιθυμητό.

Διασκελισμός και Κίνηση

Ρυθμικές ακολουθίες βημάτων με ομοιόμορφο drive και διάρκεια. Τα μπροστινά πόδια φτάνουν μακριά, με ισχυρή ώθηση. Ο τροχασμός καλύπτει έδαφός και είναι αβίαστος.

Δέρμα

Χωρίς πτυχώσεις και σκούρα χρωστική.

Μανδύας

Μέτριο μήκος τριχώματος: Πυκνό, κοντινά βαλμένο, με διπλό μανδύα. Άφθονος
υπό μανδύας, καλυμμένος με σκληρές, ίσιες τρίχες προστασίας. Το πρόσωπο, τα αυτιά και
τα μπροστινά πόδια είναι καλυμμένα με βραχύτερο τρίχωμα. Στο λαιμό και στο πίσω μέρος
των ποδιών υπάρχει λίγο μακρύτερο τρίχωμα. Το ελαφρώς κυματιστό, σκληρό τρίχωμα είναι
επιτρεπτό.

Μακρύ τρίχωμα: Πυκνό, κοντινά βαλμένο, με διπλό μανδύα. Άφθονος
υπό μανδύας, καλυμμένος με σκληρές, ίσιες τρίχες προστασίας. Το πρόσωπο, τα αυτιά και
τα μπροστινά πόδια είναι καλυμμένα με βραχύτερο τρίχωμα. Στο λαιμό και στο πίσω μέρος
των ποδιών σχηματίζει περισκελίδες, ένα είδος διακριτής χαίτης, στην ουρά είναι πυκνό. Το μήκος του μανδύα δεν θα πρέπει ποτέ να είναι υπερβολικό. Το ελαφρώς κυματιστό, σκληρό τρίχωμα είναι επιτρεπτό. Χρώμα, φυσικά, λευκό.

Ύψος και Βάρος

Αρσενικοί: Ύψος στο ακρώμιο 58-66 εκ., βάρος 30-40 κιλά.

Θηλυκές: Ύψος στο ακρώμιο 53-61 εκ., βάρος 25-35 κιλά.

Σκύλοι τυπικοί, ελαφρώς μεγαλύτεροι ή ελαφρώς μικρότεροι δεν θα πρέπει να αποκλείονται.

Ελαττώματα

Κάθε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να θεωρούνται ελάττωμα και η αυστηρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται, να είναι ακριβώς ανάλογο του βαθμού του. Κάθε απομάκρυνση από τα παραπάνω περιγραφέντα φυλετικά χαρακτηριστικά η οποία επηρεάζει (παρεμποδίζει) την εργασιακή ικανότητα του σκύλου.

  • Ελαφριά χρωματισμένη επικάλυψη (ανοικτό κίτρινο ή κίτρινη απόχρωση) στα αυτιά και στο πάνω μέρος της ουράς.
  • Μερική απώλεια χρωστικής στη μύτη, στα χείλη ή/και στα μάτια, τα βλέφαρα και το περίγραμμα.
  • Παρουσία ψευδόνυχου (6ο δάκτυλο). Εκτός από χώρες όπου απαγορεύεται η αφαίρεση τους.
Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός κίνηση
Λευκός Ελβετικός Ποιμενικός κίνηση

Σοβαρά ελαττώματα

  • Βαριά εμφάνιση, πολύ κοντή κατασκευή (τετράγωνη γραμμή).
  • Απουσία σεξουαλικού διμορφισμού.
  • Έλλειψη περισσότερων από δύο PM1. Τα Μ3 δεν λαμβάνονται υπόψη.
  • Αυτιά που πέφτουν (κρέμονται), αιχμηρά αυτιά, αυτιά “κουμπιά”.
  • Έντονη κλίση της πλάτης.
  • Ουρά “δαχτυλίδι”, στρογγυλή ουρά, ουρά γάντζου, ουρά μεταφερόμενη πίσω.
  • Μαλακό, μεταξένιο εξωτερικό τρίχωμα. Μάλλινο, σγουρό, ανοιχτό τρίχωμα. Ευδιάκριτα μακρύ τρίχωμα χωρίς υπομανδύα.
  • Διακριτό ξανθό χρώμα (διακριτό κιτρινωπό ή καστανό επικάλυμμα) στις άκρες του αυτιού, στην πίσω και πάνω πλευρά της ουράς.

Ελαττώματα που επιφέρουν αποκλεισμό

  • Επιθετικά ή ιδιαίτερα δειλά σκυλιά.
  • Οποιοσδήποτε σκύλος παρουσιάζει σαφώς σωματικές ή συμπεριφορικές ανωμαλίες πρέπει
    να αποκλειστεί.
  • Άγχος, υψηλός φόβος, επιθετικότητα λόγω άγχους, περιττή επιθετική συμπεριφορά, ληθαργική συμπεριφορά.
  • Ένα ή δύο μάτια μπλε, προεξέχοντα μάτια.
  • Εντρόπιο, εκτρόπιο.
  • Σκύλοι με ελαττωματικές σιαγόνες, προγναθικοί περισσότερο από 2 χιλιοστά ή υπογναθικοί.
  • Συνολική απώλεια χρωστικής στη μύτη, τα χείλη και/ή το περίγραμμα των ματιών.
  • Ολική απώλεια χρωστικής στο δέρμα και στα “μαξιλαράκια” στα πέλματα.
  • Σκύλοι με αλφισμό.

Υποσημείωση: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο φανερά φυσιολογικούς όρχεις τελείως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top