Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου: Για “πρωτάρηδες”

Επεξεργασμένες τροφές στην διατροφή του σκύλου
Επεξεργασμένες τροφές στην διατροφή του σκύλου

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου; Όλοι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο στον τομέα της διατροφής των σκύλων μας.

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου-Η μάχη της συσκευασίας

Περνάμε πολλές ώρες προσπαθώντας να διαβάσουμε και να αξιολογήσουμε τα συστατικά στα σακιά και τις κονσέρβες των εμπορικών τροφών. Κοιτάμε τις συσκευασίες και μας “τραβούν” την προσοχή οι πανέμορφες συσκευασίες, με τα “απίστευτα για να είναι αληθινά” μηνύματα, όπως “Ισορροπημένη Διατροφή”, “Ολιστική Φόρμουλα”, “100% Βιολογική”, “Υψηλής Ενέργειας και Πεπτικότητας” και όλα αυτά συνοδευόμενα από χαρούμενα, υγιείς, πανέμορφα σκυλιά που κερδίζουν διαγωνισμούς και εκθέσεις ή υπερπηδούν εμπόδια και τρέχουν.

Διαλέγουμε μία από αυτές τις τροφές, πιθανόν την ακριβότερη που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αγοράσει και σκεφτόμαστε πως έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν για τον σκύλο μας.

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου-Αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο

Όταν όμως αφιερώσουμε έστω κι ένα λεπτό για να σκεφτούμε λογικά, καταλαβαίνουμε πως για εμάς και για τα παιδιά μας προσπαθούμε οι τροφές μας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες και φυσικά η διατροφή μας να αποτελείται και να προέρχεται όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα από συσκευασίες, κονσέρβες και… σακούλες.

Πολλοί δεν νιώθουν όμως άνετα στο να αλλάξουν σε ωμή και φρέσκια διατροφή για τα σκυλιά τους, δεν γνωρίζουν πως, έχουν “εμποτιστεί” με αυτή την παράλογη φοβία για κάθε τι ωμό, νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι πολύ εξειδικευμένο και πολύπλοκο στο οποίο οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν… Την ίδια στιγμή που φροντίζουν για την δική τους διατροφή, για την διατροφή των παιδιών τους και της οικογένειας τους καθημερινά και για χρόνια.

Μαγειρευτό φαγητό για το σκύλο

Έτσι, πολλοί θα περάσουν, σαν “επόμενο βήμα” στην μαγειρευτή τροφή που αν πληροί κάποιες προϋποθέσεις είναι σίγουρα μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις όποιες εμπορικές τροφές. Μα κι εκεί θα υποπέσουν στα πολύ συχνά λάθη, όπως το “κοτόπουλο με ρύζι” ή το “κρέας με μακαρόνια” που συνήθως έχει μια αναλογία 20-30% κρέας και 70% μακαρόνι ή ρύζι. Ακόμα και σε πιο καλές και σωστές αναλογίες, τις περισσότερες φορές οι τροφές “παραβράζονται” ή “παραμαγειρεύονται” γενικότερα με αποτέλεσμα η θρεπτική αξία των όποιων συστατικών να εκμηδενίζεται και η ανάγκη συμπληρωμάτων να είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του οργανισμού του σκύλου μας.

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου
Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου

Όποιος έχει δει σκύλους που τρέφονται με ωμή και φρέσκια διατροφή καταλαβαίνει και θαυμάζει την διαφορά σε σχέση με σκύλους που δεν τρέφονται έτσι, ακόμα και όταν δεν γνωρίζει την διατροφή τους.

Μα ενώ θέλει να προχωρήσει και αυτός σε αυτή την ουσιαστική και ωφέλιμη αλλαγή, διστάζει για τους παραπάνω λόγους. Μετά από χρόνια ενασχόλησης και εμπειρίας με την ωμή διατροφή νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω με ένα γενικό περίγραμμα, ένα οδηγό για “αρχάριους” με γενικές αρχές που θα βοηθήσουν στην εισαγωγή στην ωμή και φρέσκια διατροφή απαντώντας στις αρχικές απορίες και τους δισταγμούς του κυνόφιλου.

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου-Ένα προσωπικό παράδειγμα

Σύμφωνα με τους παρακάτω “κανόνες” και τις παρακάτω “κατευθύνσεις” ταΐζω τους σκύλους μου αρκετά χρόνια τώρα. Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος διότι απλά δεν υπάρχει “ο καλύτερος τρόπος”. Σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος ή το μοναδικό και τέλειο μοντέλο ωμής και φρέσκιας διατροφής, ούτε θα καταδικάσω και θα κατηγορήσω ανθρώπους που επιλέγουν άλλους τρόπους και άλλα μοντέλα διατροφής για να ταΐζουν το σκύλο τους. Όσο και αν διαβάσεις, όσο και αν ασχοληθείς, όσα και αν δοκιμάσεις ποτέ δεν θα φτάσεις σε σημείο να τα γνωρίζεις όλα και να είσαι ο κάτοχος της απόλυτης αλήθειας. Απλά προσπαθείς, χρησιμοποιείς κάθε γνώση και την κοινή λογική και κάνεις ότι καλύτερο μπορείς με τα δεδομένα που έχεις την κάθε στιγμή.

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου-Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές

  • Μην προσπαθείς να μετρήσεις και να έχεις ολοκληρωμένο και ισορροπημένο το κάθε γεύμα σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Η ισορροπία είναι κάτι που πρέπει να στοχεύεις σε βάθος χρόνου.
  • Η αναλογία και η ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου πρέπει να είναι 1:1. Το καθαρό κρέας είναι πλούσιο σε φώσφορο, τα κόκαλα πλούσια σε ασβέστιο. Ολόκληρα τα θηράματα (κοτόπουλο, κουνέλι, λαγός, ορτύκι, κ.α.) είναι ισορροπημένα, όπως και τα αυγά, τα ψάρια και ο πατσάς.
  • Νιώσε άνετα να ταΐσεις “περίεργα” ή “αηδιαστικά” μέρη του θηράματος όπως ποδαράκια κότας ή γαλοπούλας, νεφρά, όρχεις, ουρές, κεφάλια, κ.α. Η τραχεία του βοδινού και του μοσχαρίσιου (και άλλων ζώων), τα ποδαράκια των πτηνών και άλλα παρόμοια σημεία είναι πλούσια σε χονδροϊτίνη και γλουκοζαμίνη.
  • Τα εντόσθια και τα όργανα (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά αλλά και η καρδιά) δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% της διατροφής. Μπορείτε να ταΐζεται όργανα μία φορά την εβδομάδα ή να μοιράζεται μια μικρή ποσότητα οργάνων περισσότερες φορές την εβδομάδα.
  • Μην δίνετε ΠΟΤΕ μαγειρεμένα κόκαλα! Τα ωμά κόκαλα θρυμματίζονται πιο εύκολα, δεν σπάνε σε μυτερά κομμάτια και είναι πιο εύπεπτα από τον σκύλο.
Ισορροπημένη διατροφή σκύλου
Ισορροπημένη διατροφή σκύλου

Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου-Είναι πλήρης και ισορροπημένη;

Πολύ υποστηρίζουν και άλλοι φοβούνται, πως η ωμή και φρέσκια διατροφή δεν είναι “πλήρης και ισορροπημένη” μα αυτό είναι λάθος για διάφορους λόγους. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε “πλήρης και ισορροπημένη” τροφή και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει επακριβώς σε τι αυτό συνίσταται. Δεύτερον, όπως είπαμε και πιο πάνω, η ισορροπία και η πληρότητα είναι κάτι που επιτυγχάνετε σε βάθος χρόνου. Δεν είναι απαραίτητο κάθε ένα γεύμα να είναι ίδιο και απαράλλαχτο και να είναι “πλήρες και ισορροπημένο”. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι και να υπολογίζουμε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χρειάζεται απλά να είμαστε επιμελής και με κοινή λογική σε βάθος χρόνου.

Ένα 40% της ωμής διατροφής των σκύλων μπορεί να αποτελούν τα παρακάτω:

  • Πλατάρια κοτόπουλου (με το κρέας και όχι μόνο κόκαλο).
  • Φτερούγες και λαιμούς κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
  • Ολόκληρα ή μισά κοτόπουλα, γαλοπούλες, ορτύκια, κ.α.
  • Λαιμούς από αρνί, κατσίκι, πρόβατο, γίδα.
  • Ουρές μοσχαρίσιες.
  • Παϊδάκια κάθε είδους. Προτιμώνται ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα.

Αν συνηθίζεται να δίνετε ολόκληρα ή μισά πτηνά και μέρη με μπόλικο κρέας, μπορεί το ποσοστό που αυτά τα μέρη θα καταλαμβάνουν στην διατροφή του σκύλου σας να ανέβει στο 50%. Αν όμως συνηθίζεται να δίνεται πιο “φτωχά” σε κρέας κομμάτια, τότε 30-40% είναι αρκετό.

Αποφεύγεται τα κόκαλα στήριξης των ζώων (ποδαράκια ή χεράκια). Με αυτά τα κόκαλα μπορείτε να παρασκευάζεται θρεπτικό ζωμό, βράζοντας τα.

Μπορείτε να ταΐζεται ολόκληρα ψάρια 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή για Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Διατροφή σκύλου με ωμές και φρέσκες τροφές
Διατροφή σκύλου με ωμές και φρέσκες τροφές

Όπως γράψαμε και παραπάνω, συκώτι και όργανα πρέπει να καταλαμβάνουν το 15% περίπου της διατροφής. Πολλά σκυλιά αντιδρούν με διάρροια στην κατανάλωση οργάνων και για αυτό ίσως είναι καλύτερα η ποσότητα να μοιράζεται σε μικρότερες ημερήσιες μερίδες.

Ο πράσινος πατσάς μπορεί να δίδετε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Έχει την ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου που είναι απαραίτητη και ένζυμα όπως ο Lactobacillus Acidophilus, η βιταμίνη Β και περιέχει λιπαρά οξέα σε ιδανική αναλογία.

Καθαρό κρέας θα πρέπει να δίδετε αρκετές φορές την εβδομάδα και είναι καλύτερο να υπάρχει ποικιλία στο είδος, στην προέλευση του κρέατος (μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, πρόβατο, κατσίκι, γαλοπούλα, κ.α.).

Τα αυγά, ολόκληρα με το τσόφλι, επίσης, διαθέτουν την ισορροπία ασβεστίου και φωσφόρου που είναι απαραίτητη και μπορούν να δίδονται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο και θρεπτικό συμπλήρωμα στην διατροφή του σκύλου. Είναι προτιμότερο να είναι αλεσμένα ή ελάχιστα βρασμένα για να είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμα από τον σκύλο. Τα σκούρα πράσινα χόρτα και λαχανικά και τα πολύ ώριμα φρούτα είναι ιδανικά. Δίνω στα σκυλιά μου φρούτα που έχουν “παραγίνει” και υπολείμματα από τις σαλάτες που κόβουμε για εμάς, όπως και από τις φρουτοσαλάτες μας. Πολλές φορές τα αναμιγνύω στο παρασκεύασμα της ωμής τροφής που θα φτιάξω (μαζί με τους κιμάδες, τα όργανα, τα αυγά, κ.α.). Επίσης, θα αναμίξω κάποια χρήσιμα αρωματικά και “καρυκεύματα” όπως ρίγανη, μαϊντανός, σέλινο, κουρκουμάς, κανέλα, σκόρδο, κλπ.

Ωμή ή φρέσκια διατροφή σκύλου-Τι αποφεύγω

Αποφεύγω να προσθέτω επίτηδες δημητριακά και υδατάνθρακες από τέτοιες πηγές. Ότι πιθανόν να χρειάζονται τα σκυλιά μου σε αυτό το επίπεδο (και το αν χρειάζονται κάτι τέτοιο είναι αμφισβητήσιμο) το παίρνουν από τα αποφάγια που τους δίνω από το δικό μας φαγητό. Ότι η λογική σας λέει ότι μπορεί να καταναλωθεί από τον σκύλο σας και μπορεί να τον ωφελήσει, μη διστάζετε να το δίνετε. Φαγητά όπως τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, αλλά και μια ποσότητα από όσπρια ή λαδερά κ.α. Αποφεύγετε τα πολύ “ιδιαίτερα” ή πικάντικα φαγητά.

Ωμή ή φρέσκια διατροφή σκύλου-Συχνότητα

Προσωπικά, ταΐζω τα σκυλιά μου μία φορά την ημέρα, πολλοί προτείνουν δύο και σίγουρα δεν είναι κακό. Κάποιες μέρες δεν ταΐζω καθόλου και κάποιες ίσως φάνε περισσότερο από άλλες. Οι σκύλοι και τα περισσότερα σαρκοφάγα ή οι θηρευτές είναι συνηθισμένοι σε μέρες νηστείας (που δεν θα επιτύχει το κυνήγι και δεν θα βρεθεί κάποιο πτώμα), μα και μέρες που θα καταβροχθίσουν την λεία διότι αύριο μπορεί να μην υπάρχει. Νηστεία κάνω στους σκύλους μου 1 φορά κάθε 10 ή 15 μέρες. Αυτές τις μέρες θα έχουν στην διάθεση τους μόνο νερό ή απλά λίγα υπολείμματα της δικής μας τροφής της ημέρας. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν τα κουτάβια ως 8 μηνών.

Ωμή ή φρέσκια διατροφή σκύλου-Ποσότητα

Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται και από την ζωή που κάνει ο κάθε σκύλος και το ποσοστό κίνησης και άσκησης που έχει. Σαν γενικός κανόνας θα λέγαμε πως η ποσότητα της τροφής θα πρέπει να είναι περίπου το 2-3% του ιδανικό σωματικού βάρους που πρέπει να έχει ο σκύλος σας ενήλικος. Ο καλύτερος, βέβαια, τρόπος είναι να παρακολουθείται και να προσέχετε τον σκύλο σας και ανάλογα να αυξομείωνετε την ποσότητα. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε στις πλευρές του σκύλου σας χαϊδεύοντας τον, για παράδειγμα.

Υγιεινή διατροφή σκύλου
Υγιεινή διατροφή σκύλου

Στα κουτάβια, ποσοτικά ισχύει το ίδιο μα ποιοτικά, λόγω της ανάγκης σε ασβέστιο, καλό είναι το ποσοστό οστών με κρέας (Raw Meaty Bones – RMB) να είναι στο 60%. Ένας “εμπειρικός” και “οπτικός” τρόπος να διαγνώσετε την έλλειψη ή όχι σε ασβέστιο είναι να παρατηρήσετε το σημείο του καρπού. Αν η γωνία του καρπού αρχίζει να μεγαλώνει σημαίνει πως το ασβέστιο δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να μιλήσετε με τον εκτροφέα του κουταβιού ή κάποιον που θα μπορέσει να σας βοηθήσει περισσότερο.

Ωμή ή φρέσκια διατροφή σκύλου-Παρατηρήσεις

Όπως θα παρατηρήσατε, η διατροφή με ωμές και φρέσκες τροφές δεν είναι κάτι το πολύ δύσκολο, ούτε το τόσο “επιστημονικό”. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις, ούτε να γνωρίζουμε οργανική και ανόργανη χημεία. Είναι εύκολο να παρέχουμε στον σκύλο μας μια πολύ ποιοτική και υψηλής θρεπτικής αξίας διατροφή, σίγουρα πολύ καλύτερη από οποιασδήποτε μορφής επεξεργασμένη και εμπορική τροφή.

Προσπαθήστε να βλέπετε τις τροφές σαν σύνολο (ολόκληρο το κοτόπουλο, ολόκληρο το κουνέλι ή το αρνί, κ.ο.κ.) και τους στόχους της πληρότητας και της ισορροπίας σε βάθος χρόνου. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας την ποικιλία και την εναλλαγή. Μπορείτε ακόμα και να δίνετε και κάποια ξηρά τροφή για 1-2 γεύματα το δεκαήμερο, για παράδειγμα διότι και αυτό εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς.

Με τον καιρό θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και γνώση που θα σας επιτρέψουν να είσαστε ακόμα πιο άνετοι με την ωμή και φρέσκια διατροφή και σίγουρα τα αποτελέσματα, τόσο τα βραχυπρόθεσμα (όπως τρίχωμα, δέρμα, κόπρανα, δόντια) όσο και τα μακροπρόθεσμα (υγεία εν το σύνολο και φυσική κατάσταση), θα σας χαροποιήσουν.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

1 σκέψη για το “Ωμή ή Φρέσκια διατροφή σκύλου: Για “πρωτάρηδες””

  1. Δεν είναι επικίνδυνο να καταναλώνει ο σκύλος ωμά κρέατα με την άποψη ότι ίσως έχουν μικρόβια, βακτήρια, ασθένειες κτλ, τα οποία δεν θα καταστραφούν χωρίς μαγείρεμα.. Διαβάζω ότι με την κατάψυξη αυτά πεθαίνουν (barf έτοιμη)… Αυτός είναι ο μόνος μου φόβος!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top