Δυσπλασία κι εκτροφή!


Status
Κλειδωμένο θέμα

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Σχετικά με την αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη ... για μένα (που έχω επιστρέψει και χρήματα πίσω και σκυλιά κλπ ) τελικά είναι ΠΟΛΥ καλύτερο ο ιδιοκτήτης να ενημερώνεται ακριβώς για το θέμα, και η συμπαράσταση από τον εκτροφέα να είναι ηθική - πρακτική παρά οικονομική και αναλόγως αν ανέβηκε ο σκύλος πχ σκάλα ... μπάινεις εκεί σε άλλες διαδικασίες όπου πρώτον δεν μπαίνει κανένας και για κανέναν λόγο παγκοσμίως (μόνο στην Ελλάδα συζητιέται η οικονομική αποζημίωση - δεν ισχύει ούτε μεταξύ φίλων εκτροφέων αλλού) και δεύτερον δεν μπορείς να ελέγξεις την ορθότητά τους - πώς μπορείς να αντιτάξεις έναν πτυχιούχο άνθρωπο, με τί γνώσεις, με τί ανάστημα ... έχοντας και έναν ιδιοκτήτη στεναχωρημένο στην καλύτερη - μπαίνεις σε θέση ή άμυνας - ή επίθεσης ... τίποτα από τα δύο δεν μου κάνει - δεν εκτρέφω για να τσακώνομαι ...
Παρότι είμαι συνήθως "large" στο γράψιμο, θα περιοριστώ στην παραπάνω παράθεση, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα...:)

Αρη, πρόσφατα είχα τοποθετηθεί ιδιαίτερα "ρομαντικά" και "δακρύβρεχτα" σε σχετικό θέμα...
Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα υλικής αποζημίωσης, στο μέσο ιδιοκτήτη (που δεν χρειάζεται το σκύλο για να τον χρησιμοποιήσει σε ιδιαίτερα συγκεκριμένες εργασίες). Δηλαδή, στον ιδιοκτήτη που αποτελεί το 90% των κατόχων σκύλου. Τον ανώνυμο opinion leader, δηλαδή...:cool:
Για το λόγο αυτό, παρέθεσα και την παραπάνω τοποθέτηση. Που, μεταξύ μας, περιγράφει έμμεσα και τον αγώνα - αγωνία του εκτροφέα...

Τώρα, για την ηθική και πρακτική συμπαράσταση, sky is the limit, ανάλογα με την υπευθυνότητα, τις ικανότητες marketing, τις γνωριμίες κλπ., την "κοινωνικοποίηση", με μιά λέξη, του εκτροφέα... Ψάξε, λοιπόν, μέσα στα λίγα και σύντομα μηνύματά μου στο θέμα αυτό, για να καταλάβεις (αν δεν έχει γίνει ήδη) την τοποθέτησή μου.

Υ.Γ.1. Με έχει καλύψει, εν πολλοίς και η Κρίνα με την τοποθέτησή της.:)

Υ.Γ.2. Συμφωνώ και με τον kokoni, ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό και περιεκτικό
 
Last edited:




harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη, πρεπει να ξαναδω μαλλον τα μηνυματα σου. Οι τοποθετησεις σου είναι «αλληγορικες» και συντομες και δεν θα επιμεινω για αναλυση.

Να προσθεσω ότι όταν ειπα στον denis ότι καλυφθηκα, δεν εννοουσα ότι συμφωνησα.

Μπορει να εκφραζω την μειοψηφια της αγορας, αλλά θα προτιμουσα να πληρωσω ακομα και διπλή τιμη για ένα κουταβι, αρκει να εχω οσο το δυνατον περισσοτερες γραπτες εγγυησεις.
Και δεν μιλαω βεβαια μονο για το θεμα της δυσπλασιας, που είναι «μικρο» σε σχεση με άλλες απαιτησεις μου, οι οποιες όμως είναι οφ τοπικ. Εσυ τις ξερεις βεβαια.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει τέτοιο κομμάτι της αγοράς, όπου θα ήταν παράδεισος για κάθε εκτροφέα, Αρη.

Ούτε εγώ συμφωνώ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητάμε σαν να ζούμε μέσα σε μία φούσκα - άσχετα αν κάποια στιγμή ξεγελιόμαστε και νομίζουμε ότι έτσι είναι.

Επίσης

Η παγίωση μίας κατάστασης - αντικατάστασης του ελλατωματικού - όταν για το ελαττωματικό (που είναι και σχετικό αν είναι τελικά) δεν ευθύνεται ο εκτροφέας (επιστημονικά σίγουρο) , μας βάζει σε μία εποχή πελατειακής σχέσης - λάθος αντιμετώπισης του προβλήματος και από τις δύο πλευρές - ρίχνει τελικά ακόμα περισσότερο και άμεσα την ποιότητα - και περιορίζει την γνώση - που είναι η μόνη (μακροπρόθεσμη μεν αλλά ... ) οδός διαφυγής.


Επίσης

Οταν ο ιδιοκτήτης έχει απαιτήσεις Χ - ανεβασμένες στα επίπεδα ενός εκτροφέα και βάλε - καλό θα είναι να βλέπει το σύνολο, ο ιδιοκτήτης με τις απαιτήσεις πχ ενός super εκθεσιακού σκύλου, με σωστά δόντια, καρδιά, άψογα ισχύα κλπ κλπ δεν μπορεί να είναι ο ίδιος και να λειτουργεί με το σκεπτικό "να είναι και 45 ημερών το πολύ για να με μάθει" ... " και για όλα θα φταίει ο εκτροφέας" εδώ υπάρχει μία συμφωνία, μία χαλασμένη ζυγαριά, ο ιδιοκτήτης αυτός θα έψαχνε φυσιολογικά (όπως και κάθε εκτροφέας) για έναν σκύλο με τα δεύτερα δόντια, ενός χαρακτήρα Χ - και τουλάχιστον έναν προέλεγχο για την δυσπλασία, έναν σκύλο δηλαδή 8 - 15 μηνών. Εναν σκύλο ίσως φθηνότερο τελικά από το κόστος ανατροφής ενός τέτοιου σκύλου μέχρι αυτήν την ηλικία - και αναλόγως των απαιτήσεων ίσως και πανάκριβο ... Αλλιώς - όπως και ο κορυφαίος σε γνώσεις εκτροφέας στον πλανήτη Γή ... το παίζει κορώνα γράμματα (στην μορφολογία να δείς τί γίνεται) αλλά πρέπει να το παίζει και επί ίσοις όροις, βασιζόμενος πάλι στις προαναφερθείσες γνώσεις ...
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Να ρωτήσω τώρα κάτι ... λύσαμε όλοι το θέμα για το τί είναι η δυσπλασία φαντάζομαι και ασχολούμαστε με το πώς θα αποζημιώσει ο εκτροφέας, και μάλιστα συζητώντας τις δικές μου ή άλλες (υποκειμενικότατες) απόψεις ...? :-D
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Μπορει να εκφραζω την μειοψηφια της αγορας, αλλά θα προτιμουσα να πληρωσω ακομα και διπλή τιμη για ένα κουταβι, αρκει να εχω οσο το δυνατον περισσοτερες γραπτες εγγυησεις.
Και δεν μιλαω βεβαια μονο για το θεμα της δυσπλασιας, που είναι «μικρο» σε σχεση με άλλες απαιτησεις μου, οι οποιες όμως είναι οφ τοπικ. Εσυ τις ξερεις βεβαια.
Άρη συμφωνώ μαζί σου επί της ουσίας (και αντιλαμβάνομαι αυτό που εννοείς αναφερόμενος στο Γιάννη), αν και κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ορισθούν τα όρια πάνω και πέρα από τα οποία θα θεωρηθεί και από τις δύο πλευρές ότι είναι "ελαττωματικό το προϊόν" για να μπορεί να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε γραπτή εγγύηση (που στην ουσία περιλαμβάνει και χρηματική αποζημίωση αν καταλαβαίνω καλά).
Δηλαδή αυτό που λέει ο Denis, ότι δηλαδή δε μπορεί ο εκτροφέας να ξέρει αν ο ιδιοκτήτης ανεβοκατεβάζει σε σκάλες όλη μέρα το σκύλο, ή τον ξελιγώνει στο τρέξιμο και στα άλματα ή τον έχει υπέρβαρο κλπ...
Το ίδιο ισχύει και για προβλήματα συμπεριφοράς (φοβίες ;) κλπ)...
Εγώ θέλω από τον εκτροφέα να κάνει αφενός το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιπλοκής μίας γέννας (πχ δυσπλασία) και εάν τελικά υπάρξει πρόβλημα (γιατί όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι) το οποίο οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα να αναλάβει α) την καθοδήγησή μου στους κατάλληλους ανθρώπους (πχ ακτινογραφίες, εξετάσεις κλπ) και β) την παρακολούθηση της κατάστασης στο εξής με την ανάλογη υποστήριξη (ψυχολογική και πρακτική).
Το θέμα της χρηματικής αποζημίωσης, παρόλο που θα το ήθελα φυσικά, κατανοώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και φυσικά ένα μέρος της "ευθύνης" ή του όποιου ρίσκου το παίρνει και ο ιδιοκτήτης όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, 100% εξασφάλιση δεν υπάρχει ποτέ σε τίποτα...
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Να ρωτήσω τώρα κάτι ... λύσαμε όλοι το θέμα για το τί είναι η δυσπλασία φαντάζομαι και ασχολούμαστε με το πώς θα αποζημιώσει ο εκτροφέας, και μάλιστα συζητώντας τις δικές μου ή άλλες (υποκειμενικότατες) απόψεις ...? :-D
Δεν το λύσαμε το θέμα, όπως φαντάζομαι δε μπορεί να λυθεί εύκολα, η συμμετοχή σου όμως στη συζήτηση θεωρώ ότι είναι ουσιαστική και σημαντική μιας και είσαι μάλλον ο μόνος εκτροφέας που μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί σε βάθος, προσωπικά σε ευχαριστώ...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Εγώ θέλω από τον εκτροφέα να κάνει αφενός το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιπλοκής μίας γέννας (πχ δυσπλασία) .
Εγώ νομίζω ότι εκεί είναι η ουσία!
Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για πολυπλοκότατους ζωντνούς οργανισμούς κι ακόμα και με την πλέον σύγχρονη υπάρχουσα επιστημονική γνώση η επέμβασή μας στην όλη διαδικασία την γέννησής και ζωής τους είναι τρομακτικά περιορισμένη παρ' όποια άλλη πεποίθηση ή ελπίδα έχουμε....
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ξαναβάζω το άρθρο που είχα βάλει και παλιότερα για να καταλάβουμε για τι μιλάμε.

Όπως στις περισσότερες πολυγονιδιακές ασθένειες, υπάρχουν κύριοι και δευτερεύοντες αιτιολογικοί παράγοντες .

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κύρια αιτία ειναι οτι υπάρχει ελάττωμα των οστών , αλλά η ασθένεια είναι μια αποτυχία των μυών και άλλων μαλακών ιστών να κρατήσουν την άρθρωση του ισχίου με πλήρη ομοιότητα

Οι Φυλές που είναι πιο επιρεπής στην δυσπλασία ισχίου αναπτύσονται και ωριμάζουν πιο γρήγορα από ό, τι εκείνες στις χαμηλού κινδύνου ομάδες .

Ξεκινώντας κατά τη γέννηση , η ομάδα υψηλού κινδύνου παίρνει βάρος γρήγορα.
Τα κουτάβια αυτών των φυλών είναι λαίμαργα, τόσο οσο θηλάζουν οπως και οταν αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρωματική τροφή .

Σε μια μελέτη που περιλαμβάνονται 222 γερμανικοί ποιμενικοί , το 63 % των σκύλων που ζύγιζαν περισσότερο από ό, τι ο μέσος όρος της ομάδας αυτής σε ηλικία 60 ημέρων ήταν δυσπλαστικοί στο 1 έτος της ηλικίας τους, ενώ μόνο το 37% αυτών με μικρότερο από το μέσο όρο έγιναν δυσπλαστικοί .
Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες φυλές με υψηλό ρίσκο δυσπλασίας.

Η δυσπλασία ισχίων δεν έχει αναφερθεί σε άγρια σαρκοβόρα ζώα , όπως οι λύκοι και αλεπούδες .

Σε μια μελέτη του τρόπου διεξαγωγής της ανάπτυξής τους διαπίστωσε ότι τα νεογνά είχαν αργή ανάπτυξη και καθυστερημένη ωριμότητα.

Τα νεαρά κουτάβια ήταν γεννημένα σε φωλιές . Σαν νεογέννητα , είχαν λάβει τροφή τους από θηλασμό κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων.
Όταν ήταν υποχρεωτική περσσότερη τροφή , η μητέρα σκότωνε τρωκτικά και τα έφερνε στο κρησφύγετο ή το έτρωγε το ζώο , όπου σκοτώθηκε και στη συνέχεια επέστρεψε στην φωλιά όπου τα τρωκτικά δίνονταν μασημένα στα νεαρά κουτάβια.

Τα μικρά σαρκοφάγα ζώα ήταν αρκετά ώριμα για να κυνηγήσουν 6 έως 10 μηνών .
Η ποσότητα τροφής που λάμβαναν τα αναπτυσόμενα κουτάβια ήταν περιορισμένη .
Αυτό προκάλεσε τα κουτάβια να ωριμάζουν αργά και να παραμένουν λεπτά και ελαφριά για το μέγεθος του σώματός τους .

Ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοει την ολοκλήρωση της οστεοποίησης και αναπτυξιακής ωριμότητας των συνδέσμων πριν οι γοφοί μπορούσαν να πάθουν πιθανό τραυματισμό , ή δυσαρμονία ,
από υπερβολικές εξωγενείς δυνάμεις (π.χ. , το υπερβολικό βάρος σώματος)

πηγή

Συμπερασματικά πρέπει να δίνουμε τεράστια προσοχή κατα την άνάπτυξη των κουταβιών

1. Να μην εχουν περιτό βάρος ειδικά οι μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές (πολλοί εκτροφείς συστήνουν τα κουτάβια όσο είναι στην ανάπτυξη να είναι ελαφρώς πεινασμένα).

2. Περιορισμένη και ήπια άσκηση μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.


Εάν η δυσπλασία ήταν κάτι απλό όπως το χρώμα του τριχώματος θα είχε ήδη εξαφανιστεί (τουλάχιστον στους υπευθυνους εκτροφείς.)
Ναί στις εξετάσεις δυσπλασίας των γεννητόρων αλλά και σωστή ανάπτυξη για τα κουτάβια.
Πολύ ενδιαφέρον, μπορώ μόνο να συζητήσω πάνω σε τρία θέματα :

Αν ήταν έτσι (μάλλον μόνο έτσι) δεν θα βλέπαμε αποτέλεσμα άμεσο με τον ορθοπεδικό έλεγχο των απογόνων και μόνο, και θα βλέπαμε μεγάλο αποτέλεσμα με τις ελεγχόμενες συνθήκες. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει απόλυτα ...

... μελετώντας τον λύκο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την τεράστια φυσική διεργασία που έχει δημιουργηθεί (σε χρόνο και διαλογή) και όχι μόνο στα κουτάβια μίας γέννας ... ΓΟΝΙΔΙΑΚΑ τώρα φυσικά και μπορεί να έχει επηρεαστεί από τέτοιες καταστάσεις ...

... και στην πολύ σύντομη εμπειρία μου έχω παρατηρήσει επίσης μία συσχέτιση με τον ρυθμό ανάπτυξης - όχι όμως άρρηκτα συνδεδεμένο με την τροφή ή τις συνθήκες, αλλά - ας το ονομάσω - μία γενική αίσθηση "γονιδιακής" ανάπτυξης - ωρίμανσης, που ενισχύει τους ισχυρισμούς αυτούς. Προβλήματα σε τέτοιους σκύλους παρατηρούνται και αλλού (καρδιά - μυικά κλπ)

Παραθέτω φωτό του χειρότερου σε εικόνα δυσπλασίας σκύλου εκτροφής μου (δεν έχει κάνει εγχείρηση και ζεί κανονικά χωρίς συμπληρώματα και χωρίς πόνο) ο σκύλος αυτός γλύστραγε πολύ ζούσε σε διαμέρισμα, και δεν είδε το φώς του ήλιου άμεσα μέχρι την ηλικία των 7 μηνών ούτε μία ώρα αλλά εκτός αυτού ...

... στην φωτό είναι 8,5 μηνών - ο σκούρος αρσενικός που βρίσκεται πίσω είναι στους 66 πόντους - 56 κιλά - ένα πολύ μεγάλου μεγέθους ζώο δηλαδή από τους μεγαλύτερους που κυκλοφορούν σε εκθεσιακό επίπεδο ... παρατηρείστε το μέγεθος του 8μηνου αρσενικού (είναι το ανάποδα ξαπλωμένο σκυλί) !!
 

Attachments

  • 67,6 KB Προβολές: 128


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
Πολύ ενδιαφέρον, μπορώ μόνο να συζητήσω πάνω σε τρία θέματα :

Αν ήταν έτσι (μάλλον μόνο έτσι) δεν θα βλέπαμε αποτέλεσμα άμεσο με τον ορθοπεδικό έλεγχο των απογόνων και μόνο, και θα βλέπαμε μεγάλο αποτέλεσμα με τις ελεγχόμενες συνθήκες. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει απόλυτα ...

Εχω την αίσθηση (μπορεί να είναι και λάθος) οτι τα σκυλιά που κρατούν οι εκτροφείς απο μια γέννα τους έχουν καλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υγιή και καλά δείγματα της φυλής, και οχι μόνο χάρη στο μάτι του εκτροφέα.

... μελετώντας τον λύκο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την τεράστια φυσική διεργασία που έχει δημι
ουργηθεί (σε χρόνο και διαλογή) και όχι μόνο στα κουτάβια μίας γέννας ... ΓΟΝΙΔΙΑΚΑ τώρα φυσικά και μπορεί να έχει επηρεαστεί από τέτοιες καταστάσεις ...

... και στην πολύ σύντομη εμπειρία μου έχω παρατηρήσει επίσης μία συσχέτιση με τον ρυθμό ανάπτυξης - όχι όμως άρρηκτα συνδεδεμένο με την τροφή ή τις συνθήκες, αλλά - ας το ονομάσω - μία γενική αίσθηση "γονιδιακής" ανάπτυξης - ωρίμανσης, που ενισχύει τους ισχυρισμούς αυτούς. Προβλήματα σε τέτοιους σκύλους παρατηρούνται και αλλού (καρδιά - μυικά κλπ)

Συμφωνώ σε αυτό.
Παραθέτω φωτό του χειρότερου σε εικόνα δυσπλασίας σκύλου εκτροφής μου (δεν έχει κάνει εγχείρηση και ζεί κανονικά χωρίς συμπληρώματα και χωρίς πόνο) ο σκύλος αυτός γλύστραγε πολύ ζούσε σε διαμέρισμα, και δεν είδε το φώς του ήλιου άμεσα μέχρι την ηλικία των 7 μηνών ούτε μία ώρα αλλά εκτός αυτού ...

... στην φωτό είναι 8,5 μηνών - ο σκούρος αρσενικός που βρίσκεται πίσω είναι στους 66 πόντους - 56 κιλά - ένα πολύ μεγάλου μεγέθους ζώο δηλαδή από τους μεγαλύτερους που κυκλοφορούν σε εκθεσιακό επίπεδο ... παρατηρείστε το μέγεθος του 8μηνου αρσενικού (είναι το ανάποδα ξαπλωμένο σκυλί) !!
πράγματι πολύ μεγάλη ανάπτυξη, μάλλον πρέπει να έχει αρκετά ψηλούς προγόνους


οφ τόπικ τι φοβερό κεφάλι έχει ο εμινεμ.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
ΚΑΘΟΛΟΥ ψηλούς προγόνους (το μισό pedigree και βάλε) είναι στα minimum όρια της φυλής και μάλιστα κλείνει σφικτά εκεί !!
Είναι μία περίπτωση καθόλα αξιοπερίεργη, ενισχύει την συζήτηση περί ασύμμετρης ανάπτυξης, γι'αυτό το παρέθεσα ...

Εχω την αίσθηση (μπορεί να είναι και λάθος) οτι τα σκυλιά που κρατούν οι εκτροφείς απο μια γέννα τους έχουν καλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε υγιή και καλά δείγματα της φυλής, και οχι μόνο χάρη στο μάτι του εκτροφέα.
Και οι δύο (σε μέσες καταστάσεις) έχουν σοβαρά προβλήματα πρακτικά που επιβαρύνουν τον σκύλο, κατά κανόνα βέβαια ο εκτροφέας είναι ο καλύτερος ιδιοκτήτης. Προσωπικά ο ιδιοκτήτης που θα βελτιώσει τα "δικά μου" λάθη που θα έχουν αντίκτυπο στον σκύλο, και θα κάνει ελάχιστα "δικά του" ή καθόλου - είναι σπανιότατος - και μπορεί να έχει όποιον σκύλο μου επιθυμεί ανά πάσα στιγμή εκτός του προαναφερθέντος :)


off topic ευχαριστούμε - θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς ή καλύτερο, αλλά είναι σίγουρα αυτό που περιμένεις ξέροντας τους γονείς του :)
 
Last edited:


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
..... κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ορισθούν τα όρια πάνω και πέρα από τα οποία θα θεωρηθεί και από τις δύο πλευρές ότι είναι "ελαττωματικό το προϊόν" για να μπορεί να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε γραπτή εγγύηση (που στην ουσία περιλαμβάνει και χρηματική αποζημίωση αν καταλαβαίνω καλά).
.............
Το ίδιο ισχύει και για προβλήματα συμπεριφοράς (φοβίες ;) κλπ)...
.....................
Το θέμα της χρηματικής αποζημίωσης, παρόλο που θα το ήθελα φυσικά, κατανοώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο και φυσικά ένα μέρος της "ευθύνης" ή του όποιου ρίσκου το παίρνει και ο ιδιοκτήτης όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή, 100% εξασφάλιση δεν υπάρχει ποτέ σε τίποτα...
Αντωνη, όπως καλα γνωριζεις, οσοι παιρνουν έναν εκτροφικο σκυλο, παρολο που υπολογιζουν τα εξοδα της γενικοτερης αρχικης ερευνας, το κοστος αγορας και το κοστος διατηρησης γενικα και πιθανον και αυτό της εκπαιδευσης, δεν είναι ολοι ατομα με υψηλες οικονομικες δυνατοτητες.
Όπως ακριβως οσοι παιρνουν ένα «καθαροαιμο» ειδικο οχημα, δεν είναι κατ΄αναγκην ατομα με καταθεσεις.

Και στις δυο παραπανω περιπτωσεις, για πολλους είναι ονειρο ζωης, πες’το τρελα, ή θεμα αναγκης λογω καποιων συνθηκων, και καταθεσανε εκει ολες τις οικονομιες τους, ενίοτε δε δανειστηκανε.

Δεν εχω ζησει «αβαρειες» στο πρωτο, εχω όμως στο δευτερο. Σπασμενο σασμαν λιγο μετα την αγορα που ηδη κοστισε αρκετα, μπορει να σε γονατισει.
Αντιστοιχα, για να επανελθω στο σκυλισιο σασμαν, μια αναγκαστικη επεμβαση δυσπλασιας μπορει να σε βουλιαξει, εστω προσωρινα.

Η ολη διαδικασια μεχρι να παρεις πισω το σκυλι υγειές, κοστιζει αρκετα περισσοτερο από το καθαρο κοστος της επεμβασης. Τηλεφωνα, τρεξιμο, μετακινησεις, εξετασεις, απωλεια ημερομισθιων, χώρια το ψυχικο κοστος.

Αν παμε παραπερα, στα θεματα χαρακτηρα, και δη φοβιες, που είναι θεμα δυσκολοτερο της επιθετικοτητας, μιλαμε μεν για προβληματα χωρις φανερο κοστος αντιμετωπισης (πέρα από απεγνωσμενες και δαπανηρες εκπαιδευτικες προσπαθειες), αλλά πλεον μιλαμε για πληρη αποτυχια στην «επενδυση», εφοσον παντα ο σκυλος ειχε καποιον συγκεκριμενο εργασιακο προορισμο

Αν ξεφυγουμε από τον προορισμο συντροφιας ή ακομα και των περιστασιακων ή και συστηματικων ερασιτεχνικών συμμετοχων σε εκθεσεις, και παμε στην εργασια, ο «πελατης» ιδιοκτητης γινεται πλεον Πελατης με κεφαλαίο, που κατι χανει με το ελαττωματικο «προϊον», το οποιο μπορει σε ειδικες περιπτωσεις να μεταφραζεται άμεσα σε χρηματικο κοστος, και ισως μπορουμε πλεον να μιλαμε για καθαρα πελατειακή σχέση, για να αντιγραψω τα λογια του denis από άλλες σκεψεις.
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Αντιστοιχα, για να επανελθω στο σκυλισιο σασμαν, μια αναγκαστικη επεμβαση δυσπλασιας μπορει να σε βουλιαξει, εστω προσωρινα.

Η ολη διαδικασια μεχρι να παρεις πισω το σκυλι υγειές, κοστιζει αρκετα περισσοτερο από το καθαρο κοστος της επεμβασης. Τηλεφωνα, τρεξιμο, μετακινησεις, εξετασεις, απωλεια ημερομισθιων, χώρια το ψυχικο κοστος.
Σε αυτα που λες εχεις απολυτο δικιο ... μια τετοια επεμβαση ειναι καταστροφη απο πολλες πλευρες.

Αν ξεφυγουμε από τον προορισμο συντροφιας ή ακομα και των περιστασιακων ή και συστηματικων ερασιτεχνικών συμμετοχων σε εκθεσεις, και παμε στην εργασια, ο «πελατης» ιδιοκτητης γινεται πλεον Πελατης με κεφαλαίο, που κατι χανει με το ελαττωματικο «προϊον», το οποιο μπορει σε ειδικες περιπτωσεις να μεταφραζεται άμεσα σε χρηματικο κοστος, και ισως μπορουμε πλεον να μιλαμε για καθαρα πελατειακή σχέση, για να αντιγραψω τα λογια του denis από άλλες σκεψεις.
Καποιες φορες λεω πως ο σκυλος ειναι ''αναξιοπιστος'' και ''ακριβος'' (τα εισαγωγικα παιζουν ρολο) εργατης και με κραζετε ... :) . Απο κει και περα, ενας ετοιμος (ενηλικος) σκυλος-εργατης φαινεται πιο καλη και ασφαλης επιλογη , παρα το μεγαλυτερο φυσικα κοστος αποκτησης (το εχουμε κουβεντιασει αυτο το θεμα νομιζω παλιοτερα ...)
 


bull

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2009
529
2
Αθήνα
Άρη έχεις δίκιο, όπως είπα κι εγώ θα ήθελα μια τέτοια ασφαλιστική δικλείδα που να με καλύπτει οικονομικά αλλά δε μπορώ να μην κατανοήσω ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για όλους τους λόγους που προανέφερα...
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Στην ερωτηση τι θα εκανα αν καποιος που εχει κουταβι μου το κανει παχυσαρκο και ανεβοκατεβαινει συνεχεια σκαλες,και αποκτησει λογο αυτου καποιο προβλημα.
Ολα τα κουταβια που εχω δωσει,αυτα τα λιγα,χαιρουν ακρας υγειας,και αυτο γιατι?γιατι κανω οσα κουταβια μπορω να ελεγξω,με τους περισσοτερους ιδιοκτητες εχω επικοινωνια σε καθημερινη βαση,μεσω Φεισμπουκ, Σκαιπ,η ΜΣΝ,η και απευθειας στους κοντινους,τους οποιους βοηθαω με ολους τους τροπους επι 24 ωρες,αν δω κουταβι χοντρο πεφτουν γκαζια και κοντρολ μεχρι να αδυνατισει(ο Κωστας γνωριζει απο πρωτο χερι).
Με αρκετους σε εβδομαδιαια και με αλλους σε μηνιαια αλλα πιο πολυ καθε 2-3 μερες,υπαρχει επικοινωνια,οργανωμενη γυμναστικη απαγορευεται αυστηρα,μεχρι να γυμναστουν οι ιδιοι σωστα δεν κανει κανενας γυμναστικη στον σκυλο γυμναζεται μονος του ο σκυλος(κατι χοντρουληδες και καποιες χοντρουλες να γυμναστουν,οχι τα σκυλια),σε σπιτι με σκαλες δεν εχω δωσει κουταβι,ολα ειναι σε μονοκατοικιες,αλλα ζουνε μεσα και αλλα εξω.
Ο πατερας μου ελεγε παντα βαλε οσο θα φας,οχι περισσοτερο,εγω λεω κανω οσα φτανω οχι παραπανω,οταν φτασω να δωσω 200-300 κουταβια τοτε μπορειτε να με ρωτησετε ξανα(δηλαδη ποτε),η ρωτηστε αυτους που τα εχουν δωσει,αν μπορουν να παρακολουθουν που και πως ζουνε τα σκυλια που εβγαλαν?και αν υπαρχει στοχος η σκοπος η σωστη εκτροφη σε αυτα τα μεγεθη(δεν ειναι μονο γεννηθηκαν και εφυγαν και ολα καλα,αλλα και πως διαμορφωθηκαν σαν χαρακτηρες,μορφολογικα,υγεια,κ.τ.λ.)πρεπει να περνανε καλα τα δικα μου σκυλια αλλιως υπαρχει σοβαροτατο προβλημα υγειας του ιδιοκτητη,η συμβουλη σε ορισμενα βασικα θεματα ειναι,
Κανε οτι σου λεω μην κανεις οτι κανω η οτι θελεις εσυ.
Ακης Πανου(Μεγας Συνθετης).
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ελα κοφτο εχεις κανει τις εξετασεις σημαια,που εχετε μια ρατσα με τα περισσοτερα περιστατικα(και οχι μονο δυσπλασιας)μαζι με τα Μποξερ και τα Γ.Π.,τοσα οσα δεν εχουν ολες οι αλλες ολες οι ρατσες μαζι.
Λυπαμαι αν χτυπαω καποιες ρατσες αλλα ελεος να μιλανε οι εκτροφεις Ροτ Μοξερ και Γ.Π.τωρα για αλλους,κοιταξτε να στρωσετε λιγο την ρατσα σας που μονο το χρωμα της εχει μεινει.
Και ξερω τι λεω για να βρεις σημερα σκελετο Ροτ με μηδενικη δυσπλασια πρεπει να ψαξεις σε μουσειο οστων.
Μην μας βαζουμε ολους στο ιδιο σακι.εγω αν ηταν να παρω σημερα Ροτ οχι ακτινες Χ θα ζητουσα,αλλα και αξονικη και μαγνητικη τομογραφια.
Το να είσαι άσχετος και να νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα είναι δικαίωμα σου. Το να λες βλακείες για πράγματα που δεν γνωρίζεις και να ρίχνεις το επίπεδο κάθε συζήτησης που συμμετέχεις δεν είναι.

Δεν κάνεις καμία εξέταση υγείας στα σκυλιά σου, δεν πηγαίνεις σε εκθέσεις άρα κανείς δεν κρίνει την ποιότητα της εκτροφής σου και έχεις το θράσος να αποκαλείς τον εαυτό σου εκτροφέα; Και έχεις και άποψη για άλλες φυλές;
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
Σαν ανίδεος διαβάζοντας το θέμα, βγάζω σαν συμπέρασμα!!!
1) αν θέλω σκύλο χωρίς δυσπλασία δεν περνώ Rottweiler,German Shepherd , Boxer:dohh:](*,)
2) τα bullmastiff δεν είναι πρώτα στη λίστα
(δεν είναι και τα τελευταία)

3)ότι Fila Brasileiro,τα Cane Corso,Boerboel
χαίρουν άκρας υγείας(αφού μιλάμε για δυσπλασία άρα δεν έχουν):eek:](*,)
4)Ότι οι έκθεσις μορφολογία και
οι αγώνες εργασίας
κατάστρεψαn πολλές φυλές(αφού μιλάμε για δυσπλασία τη δημιούργησαν):D

Μήπως θα πρέπει να προσέxουμε τι γράφουμε???
προσεχω πραγματικα τι γραφω,ειδικα στο συγκεκριμενο θεμα.

οταν καποιος το διαβασει,περα απο πραγματικα ενδιαφεροντα συμπερασματα που θα βγαλει και τις οποιες γνωσεις παρει...

ισως αναρωτηθει..."καλα εδω δες...τα Boxer,τα Rottweiller,τα Bullmastiff -και οτι αλλο ισως προστεθει στην πορεια-,ειναι αναπηρες φυλες"...

γι'αυτο και τονιζω (για την φυλη που γνωριζω καλυτερα),οτι δεν συμβαινει αυτο...
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Τα σκυλια μου Τζορτζ Κ ειναι τετραγερα,οσο για το επιπεδο που επικαλεισε εσυ και καποιοι αλλοι εδω μεσα ειναι δικαιωμα σας να νομιζετε οτι συζητατε σε υψηλο επιπεδο,εγω δεν εχω πει ποτε οτι τα ξερω ολα,εχω μια αλλη αποψη και την υποστηριζω,καμμια αποψη δεν ριχνει το επιπεδο της οποιας συζητησης,η αλαζονικη και υπεροπτικη συμπεριφορα ομως ριχνει καποια συζητηση χαμηλα.
Το να αποκαλεις εμενα ασχετο,και βλακειες τα οσα λεω ειναι δικαιωμα σου αλλα δεν φταις εσυ φταινε παλι οι μοντς που σε αλλο θεμα,και μονο που αποκαλεσε καποιος εγκλημα το να χαριζει καποιος τον σκυλο του,κοντεψαν να κλειδωσουν το θεμα,σε υβριστικους χαρακτηρισμους επανειλημενως εναντιον μου απλα κανουν στραβα ματια.
Εγω και αυτα τα σκυλια μου δεν εχουμε παρει ποτε ουτε καν αντιβιωση,και ουτε προκειτε,η μονη βελονα που βλεπουν ειναι του εμβολιου.
Οσο για την ποιοτητα της εκτροφης μου?οσοι πηραν κουταβια απο εμενα αν θελουν επιβεβαιωση μπορουνε να πανε σε οποια εκθεση θελουν(στην Θεσ/νικη με 3 σκυλια πηγαμε,και ο κριτης ο ιδιος μας ειπε τι κανετε εσεις εδω εσεις ειστε για Ευρωπη πηραμε τα CAC,και ενα BOB,και φυγαμε,με ενα σκυλι 8 χρονων,και ενα αλλο που εβαλε πρωτη φορα στην ζωη του λουρι),στο επομενο Παγκοσμιο στις 07-07-2011 στο Παρισι θα ειναι 2 κουταβια μου,εγω δεν χρειαζεται να παρω μερος θα παω μονο για συμπαρασταση,οποτε μην ανοιγεις το στομα σου,τα κουταβια μου κρινονται,και ξερεις κατι?περιμενε να δεις τι θα γινει τοτε και θα καταλαβεις με ποιον μιλας και ποσο λαθος κανεις.
Οταν εγω πηγαινα σε σοβαρες εκθεσεις εσυ τζιτζικια πεταλωνες,και καποιοι αλλοι εδω πρωταθλητες των βαλκανιων επισης,στα βαλκανια αν ημουν τοσο τις δοξας και πηγαινα θα ειχα κερδισει σε ολες τις χωρες(πιστεψε με).
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Ας βάλουμε λοιπόν ένα quiz-άκι...

Είμαι εκτροφέας της Χ φυλής (όπου Χ βάλτε όποια φυλή θέλετε) και ζευγαρώνω το Αρσενικό Α1 με το θηλυκό Θ1 τα οποία έιναι ελεύθερα δυσπλασίας από γονείς που είναι επίσης ελεύθεροι δυσπλασίας. Πιο πίσω έχω μια μάλλον ασαφή εικόνα την οποία και δεν λαμβάνω υπόψιν μου.
Το το αποτέλεσμα και η εικόνα των 6 απογόνων (3 αρσενικά και 3 θηλυκά) στην δυσπλασία είναι:
Α2α (HD A) - Α2β (HD A) - Α2γ (HD B) - Θ2α (HD D) - Θ2β (HD A) - Θ2γ (HD C)

Με δεδομένο πως πρώτος μου εκτροφικός στόχος είναι να απαλλαγώ απ' την δυσπλασία ποιούς απογόνους θα επιλέξω για να συνεχίσω?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Από την δυσπλασία δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων αν θα απαλλαγείς ή όχι. :)

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής δυσπλασίας στα κουτάβια σου, επιλέγοντας όσους από τους παραπάνω απογόνους έχουν επιτρεπτό βαθμό δυσπλασίας.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.120
Μηνύματα
895.887
Μέλη
19.931
Νεότερο μέλος
Kwnstantina_22