Χρόνια Πολλά !
Κατ' αρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ που σκέφτεσαι το θέμα (έχεις αρχίσει τουλάχιστον) και ζητάς και συμβουλές. Οι ράτσες που σου αρέσουν είναι υπέροχες (στα σωστά χέρια) και σωστός εφιάλτης σε κακά χέρια.
Εάν είσαι γενικώς κυριαρχικό άτομο, θαρραλέο και με πολύ κοινή λογική θα τα πας μια χαρά. Είναι και ήρεμοι σκύλοι (το Πρέσα και το Ρόττι) όταν ζουν καλή ζωή (άσκηση, εκπαίδευση, αγάπη, υγεία).
Θα σε συμβούλευα διαλέγονατς ράτσα να κοιτάς περισσότερο τα ελλατώματα της φυλής, παρά τα προτερίματα. ΔΕΝ υπάρχει τέλεια ράτσα.
Το ρόττι για παράδειγμα έχει έντονη θέληση για δουλειά για όταν βαριέται μπορεί να γίνει καταστροφικός. Θέλει σταθερό και αποφασιστικό αφεντικό για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Επίσης μαδάει πάρα πολύ, ξεσταίνεται πολύ εύκολα και έχει πολλές κληρονομικές ασθένειες.
Λόγο του ότι είναι πολύ συνηθισμένη ράτσα έχει πέσει η ποιότητά της. Δηλαδή είναι πολύ πιο εύκολο να σου τύχει χάλια Ρόττι (με δυσπλασία, πρόβλημα καρδιάς, ματιών ή χαρακτήρα) παρά σκύλο της προκοπής.
Όσο καλύτερο είναι το εκτροφείο που θα επιλέξεις, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας.
Τα Πρέσα, Κάνε κλπ. είναι πολύ σταθεροί και προβλέψημοι σκύλοι (συνήθως!) όμως είναι διάσημοι για το πείσμα τους (γι 'αυτό δεν τα χρησημοποιούν οι εκπαιδευτές ή η αστυνομία. Εάν δεν έχεις τρελό πείσμα κι εσύ (ακόμη περισσότερο δηλαδή) δεν θα τα πάτε καλά. Ως μολοσσοειδή, κι αυτές οι φυλές έχουν δυσπλασία, παρόμια προβλήματα με το Ρόττι (πιο συχνά στη καρδιά όμως) συχνά είναι σαλιάρηδες (δεν αντέχουν τη ζέστη, εκτός από τα ανοιχτόχρωμα δείγματα λίγο) και μαδάνε αρκετά (όχι όσο το Ρόττι όμως). Αργούν πολύ να ωριμάσουν και αυτό σου δίνει αρκετό καιρό να κάνεις καλό ή και κακό στο σκύλο (σε όλα τα θέματα).
Γενικώς με τόσο μεγάλους σκύλους (που είναι κυριαρχικοί) θα πρέπει να είσαι με το ένα μάτι πάνω στο σκύλο σου (όποτε είσαστε έξω) μέχρι να πάει τουλάχιστον 3 ετών. Να ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ πότε θα κάνει βλακεία και να έχεις την διόρθωση έτοιμη.
Εγώ θα πρότεινα πιο "εύκολο" σκύλο για αρχάριο, αλλά όπως είπε και κάποιος άλλος, όλη από κάπου αρχίσαμε (και εγώ με ακόμη πιο δύσκολη φυλή).
Το Μπόξερ είναι ιδανικό για την περιπτωσή σου (συγχωρεί λάθη προτάρηδων) αλλά το Ντόμπερμαν είναι ακόμη πιο δύσκολος σκύλος από αυτούς που θες εσύ. Είναι πολύ πιο έξυπνος (κακό αυτό για προτάρη) αλλά και πολύ πιο ευαίσθητος (θέλει τρόπο) και "χαλάει" πιο εύκολα. Επίσης πολύ δημοφιλής ράτσα (είναι πραγματική πρόκληση να βρεις καλό) και χρειάζεται αρκετά περισσότερο άσκηση από τους άλλους.
Το Μπορντό είναι πολύ φλεγματικός σκύλος και περισσότερο δύστροπος.
Εγώ σου προτείνω Κάνε Κόρσο. Το βρήσκω ομορφότερο και πιο σταθερό σαν χαρακτήρα κι ας με μαλώσουν οι άλλοι. Τη γνώμη μου λέω (εσύ δεν τη ζήτησες

.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτές, να πας να τους δείς σε μάθημα (κάποιου κυριαρχικού σκύλου) ΠΡΙΝ πάρεις το κουτάβι.
Τέλος, μην πάρεις κανέναν σκύλο χωρίς να έχεις γνωρίσει τους γονείς του πρώτα. Ποτέ.