Ευχαριστώ άπαντες για την συμμετοχή!
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ Boerboel θα έλεγα πως είναι και κάτι σχολιασμούς που πέτυχα για το βίντεο για Boerboel το κάνουν οι περισσότεροι.
Επίσης, αληθινό μου μοιάζει το περιστατικό και όχι "σκηνοθετημένο", εκτός και αν ο ιδιοκτήτης έδωσε 10$ στον κακόμοιρο για να πάει να του φέρει από την αυλή μια πένσα με απώτερο σκοπό να τεστάρει τον σκύλο του... South Africa είναι εκεί!
Ακόμα, νομίζω πως δεν βλέπουμε εκπαιδευμένο σε φύλαξη σκύλο, αλλά σκύλο που απλά λειτουργεί το ένστικτο
εν απουσία ιδιοκτήτη. Υπογράμμισα αυτό διότι παίζει ρόλο για την συμπεριφορά του σκύλου.
Τα σημεία που εντόπισα και σας υπέδειξα δείχνουν (νομίζω έστω) και τις προθέσεις που έχουν συνήθως τα ζώα όταν λειτουργούν σε φύλαξη χώρου. Δεν επιθυμούν να κατασπαράξουν ή να σκοτώσουν ή να κατακρεουργήσουν και πολλές φορές θα σου δώσουν ευκαιρία να γλυτώσεις ή θα σου δείξουν τι πρέπει να κάνεις. Δεν πετυχαίνει συχνά αυτό διότι ποιος έχει τόση ψυχραιμία και γνώση που θα χρησιμοποιήσει εκείνη την στιγμή για να κάνει αυτά που πρέπει.
Σαν άποψη για τα τσοπανόσκυλα στην εκτέλεση καθηκόντων φύλαξης θα ήθελα να σχολιάσω πως (γνώμη μου είναι) αυτά τα ζώα θέλουν περισσότερο να σε αποτρέψουν (και όχι μόνο αυτά) παρά να σε σκοτώσουν, να σε συντρίψουν, κλπ. Νομίζω ότι και στο κοπάδι που φυλάνε έχουν σκοπό να φυλάξουν "την περίμετρο" και όχι να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν λύκους και αρκούδες. Λειτουργεί και το ένστικτό της συντήρησης (ίσως και επιβίωσης) και δεν θα εμπλακούν σε μάχη σώμα με σώμα αν μπορούν να πετύχουν το σκοπό τους με γαυγίσματα, αύξηση του όγκου με ανασήκωμα τρίχας και ουράς, γρυλίσματα, "μαρς", κλπ.
Θα θυμάστε ίσως και βιντεάκια με ποδηλάτες που δεν έγιναν "μπριζολάκια" αλλά απλά απωθήθηκαν, τρομοκρατήθηκαν και δεν "εισέβαλαν".
Τώρα, αν βγάλουμε τα σκυλιά από τον "φυσικό τους χώρο", τα εκπαιδεύσουμε και τα κατευθύνουμε προς κάτι διαφορετικό, επιλέγουμε άλλες συμπεριφορές για επιβράβευση και αναπαραγωγή... όλα είναι δυνατά και πιθανά.