Ελληνικές φυλές ποιμενικών σκύλων


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Πραγματικά χαίρομαι που σας έχουμε στην παρέα μας. Θλίβομαι βέβαια που ο ΔΟΜΗ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει τις σκοπέλους του ΚΟΕ, κι ακόμη περισσότερο που οι ασχολούμενοι με τις δύο ελληνικές ποιμενικές φυλές δεν μπορούν να βρούν αυτά που τους ενώνουν και στέκονται σ' αυτά που τους χωρίζουν. Τουλάχιστον μας χαροποιεί να βλέπουμε κουτάβια σαν αυτο της φωτογραφίας.
 




Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Τι κιλα έχει ο σκυλος τωρα που ειναι 3 χρονων ? Και αν ειναι ευκολο μια περιγραφή του χαρακτήρα του θα ηταν πολύ χρησιμη για εμας
Ευχαριστώ εκ των προτερων
Χρήστος
 


molossos

Member
6 Φεβρουαρίου 2009
12
0
Ο Δράκος είναι ΒΕΑ.2 είναι πρωταθλητής μορφολογίας και τα κουτάβια του πάνε για ΒΕΑ 3 .Να πω δυο λόγια για τον μολοσσικο σκύλο που εκτρέφω... κατά πρώτον να σας πω ότι τελευταία γεμισε η ελλαδα με ψευτομολοσικα και ψευτοποιμενικα σκυλιά που πολλες. Τον τελευταίο χρόνο τα έχω χαμένα..... από αυτά που βλέπω στα μολοσσικα σκυλια, να σας πω ότι ασχολουμε φανατικά με τα ποιμενικά από το 1993 και έχω εμπειρίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Τώρα από χαρακτήρα πρέπει να σας πω ότι είναι ο καλύτερος που θα μπορούσες να βρεις σε φυλή (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει και θα σε πλάκωση) επιτρέψτε μου να σας πω οτι πριν το 1993 έχω ασχολούμουν με τον σκύλο με πάθος και πάντα είχα σκύλους, πέρασα ένα θηλυκό Ντομπερμαν ένα ζευγάρι ροτι και το 91 είχα ένα ζευγάρι ντονγο αρντζεντινο που μάλιστα έκανα και μια γεννά. Τα ΜΟΛΟΣΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΣΚΥΛΙΑ και για να τα γνωρίσεις πρέπει να τα ζήσης είναι σκεπτόμενα και φερονται ανάλογα με το πως και με ποιους θα μεγαλώσουν, πχ ο μικρος μου ο γιος που εξελίσσετε σε μεγάλο σκύλα.. μπαίνει στο χώρο τους και ανεβαίνει καβάλα στο κυρίαρχο αρσενικό, να ξέρετε ότι έχω και ένα μικρο κοπάδι με ουλοκερατικα γίδια για να βλέπω τα ποιμενικά ένστικτα κάποιων σκύλων μου. Τώρα ο δράκος είναι ένα από τα καλύτερα αρσενικά (μου) 72 πόντους στο ακρώμιο και 64-68 κιλά ανάλογα την εποχή πραγματικά και όχι παπαριες. Το θέμα είναι ότι για να φτάσω να έχω έναν σκύλο σαν το δράκο έχω τραβήξει μεγάλο δρόμο εκτρέφω για χρονιά και θα πρέπει να ξέρετε ότι το κεφαλαιο Μολοσσικος είναι πολύ μεγάλο και προσοχή στους ψευτοεκτροφεις γιατί γεμισαν την Ελλάδα με υβρίδια και κοκονοσκυλα (κοκονοσκυλο=μολοσσικο εκτός τύπου)

Αντίγραφο από DSC_0078.jpg

Αντίγραφο από DSC_0078.jpg

DSC_0002.jpg
 
Last edited by a moderator:


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Θα μπορούσες να συμμετέχεις και σε άλλα θέματα και να μας διαφωτίσεις για τον Μολλοσσικό σκύλο...
Στο φόρουμ δεν έχουμε τις έριδες και τα κόμπλεξ που έχουν στις ομάδες του face (όχι ακόμα τουλάχιστον)
Και η συμβολή σου θα είναι χρήσιμη...

ΥΓ
έχεις πμ
 


θησέας

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2011
96
8
@molossos θα σου ζητήσω να μας αναλύσεις λίγο περισσότερο τις διαφορές και τις ομοιότητες του χαρακτήρα των ελλ.ποιμενικών φυλών ,σύμφωνα με την εμπειρία σου .
Θεωρείς πως η σωματοδομή του ε.π έχει επηρεασθεί άμεσα από προσμίξεις με μολοσσικό φαινότυπο ή τιμές ύψους ,βάρους ,όγκου κεφαλής μπορούν να απαντηθούν και στον ε.π αυτόνομα?
 


molossos

Member
6 Φεβρουαρίου 2009
12
0
Η βάση εκτροφής είναι ίδια οι αρχαιοελληνικοί Μολοσσικοι σκύλοι, το θέμα είναι πως εκτρέφονται γιατί ενώ έχουν κάποιες κοινές γραμμές ήδη άρχισαν και ξεχωρίζουν, και δεν θέλω να σας δώσω την εντύπωση ότι έχουμε σταθεροποιημένο φαινότυπο στον Μ.Η και στον Ε.Π. Δεν θέλω να μιλήσω για τον Ε.Π γιατί θα περιπλέξουμε τα πράγματα και την πορεία της συζήτησης όποτε ας πούμε για τον Μολοσσό της Ηπείρου..... Ωραίο όνομα.. μόνο που είναι ιστορικά πολύ βαρύ..... και στην διεθνή σκηνή θα μας δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα (αν πότε τα καταφέρουμε) τα σκυλιά που έχω και εκτρέφω είναι γραμμες που δεν Υπάρχουν σήμερα, και οπού υπάρχουν είναι είτε λίγο μπερδεμένα με Ε,Π είτε με Μ.Η που πολλές φόρες αμφισβητείτε η Ελληνικότητα τους . Έχω παρακολούθησή αρκετές συζήτησής σας στο φόρουμ και σας βρίσκω αρκετά ενήμερους και είδα ότι έχετε εστίασή την προσοχή σας στο ότι έχω δυο διαφωνίες σχετικά με το πρότυπο. γράφουν ότι έχω διαφωνία γιατί με βολεύει τρίχες.... τα παρδαλά σκυλιά έπρεπε να μπαίνουν και σε στίβο έκθεσης, (οι Ισπανοί για σαράντα χρονιά είχαν στους στίβους και παρδαλά) εμείς βουρ στον πατσά... πρώτη πατάτα σας λέω. 2 ουρά ναι τα σκυλιά που εκτρέφω έχουν ουρά δακτυλίδι που σε κάποια ζώα γίνετε διπλό δακτυλίδι για μένα είναι στοιχείο γνησιότητας για την γραμμή που προσπαθώ να δημιουργήσω. Να ξέρετε ότι τα σκυλιά ήταν κοντοποδαρα και με ουρά στριφτή που σπάνια έβλεπες γιατί σχεδόν πάντα ο βοσκός έκοβε την μισή και ο τύπος δημιουργήθηκε από την φύση και τα εργασιακά τους καθήκοντα στα κατσάβραχα της ηπείρου. Τώρα να σας πω ότι ήταν και πήχτρα αιμομικτικά... αλλά μόνο τα πιο ισχυρά επιβίωναν στραβό και κουτσό η με άλλα προβλήματα σκυλί δεν επιβίωνε καν για να μπει στον αναπαραγωγικό κύκλο. Τώρα που μπήκαμε στα λημέρια του σκύλου εμείς οι μάγοι και οι πύθιες όμως? για χάρη ενός καλού κεφαλιού θα βάλουμε και τον στραβουλιακα στην εκτροφή και ότι δεν χάλασαν 2000 χρονιά άναρχης εκτροφής θα το χαλάσουμε εμείς μέσα σε 20 χρονιά.
 
Last edited:


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Όσον αφορά τις δύο διαφωνίες δεν νομίζω πως είστε μονος.
Στο θέμα της εκτροφής, διαπίστωσή μου είναι πως ο κάθε ιδιοκτήτης Ε.Π ή Μ.Η θέλει (συνηθως) να ζευγαρώσει τη σκύλα του χωρίς όμως να ξέρει το γιατί το πως και κυρίως το αν το σκυλί του είναι κατάλληλο. Δεν συζητάμε καν για εξετάσεις υγείας (δυσπλασίας π.χ). Και δεν αναφέρομαι μόνο σε επιτήδειους εμπόρους. Εκεί λοιπόν είναι που μπορεί και πρέπει να βοηθήσουν οι όμιλοι φυλής.
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα, λογική, ειλικρινή και ρεαλιστική την ανάλυση του Molossos. Πραγματικά θα ήθελα να μάθω και άλλα.

Επίσης, που υπάρχουν εκτροφείς στην Αττική. Αληθεύει ότι υπάρχουν καλά, γνήσια σκυλιά σε ένα μοναστήρι στην Πάρνηθα; Μπορώ να πάω να τα δω;
 






Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Εξαιρετικό θέμα βρε παιδιά.
Δεν το είχα διαβάσει ποτέ.

Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο πάθος και αγάπη για τις Ελληνικές φυλές, και ταυτόχρονα στεναχωριέμαι που κάποιοι άλλοι - από τα λεγόμενά σας - σκέφτονται μόνο την πάρτυ τους.
Με βάση ένα πρόσφατο μήνυμα του Κώστα, να υποθέσω πως δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Από περιέργεια και μόνο, βρήκατε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχατε για τα χαρακτηριστικά;
Τι εξυπηρετούν οι ανοιχτές γωνιωσεις πχ, κλπ;;;
 
  • Like
Reactions: Aslan




sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
όπως θα έχεις καταλάβει, πάντα βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.
Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιο πάθος και.......να υποθέσω πως δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
3 χρόνια μετά, με 3 πλέον ομίλους, προσωπικά έχω περισσότερες απορίες και μικρότερη αισιοδοξία.
:cool:
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Όσο αφορά στις ρημάδες τις γωνίες, τελευταία μου απορία είναι γιατί είναι πιο ανοιχτές και απ του ολόρθου Ισπανικού Μαστίφ, του οποίου το πρότυπο είναι αρκετά παρεμφερές (γκούχου γκούχου) με του ΜτΗ κατά τα άλλα...
 




ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
α)γιατί κάποιοι κακεντρεχείς θα έλεγαν μετά πως είναι copy-paste
β) γιατί έτσι ήταν τα σκυλιά που μελέτησε η επιτροπή που συνέταξε το πρότυπο
γ) γιατί το ανάγλυφο της Πίνδου μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό της Ισπανίας
δ) γιατί ο ΜτΗ είναι (ακόμη ελπίζω) μια στάλα πιο agile από το Ισπανικό Μαστίφ
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ένας σκύλος με ανεπαρκή γωνιωση πίσω χρειάζεται σχεδόν τη διπλάσια ωθηση σε σύγκριση με έναν σκύλο με καλές γωνιωσεις.
Καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί και να εργαστεί με συνέπεια την γρήγορη κόπωση. Συν τις καταπονησεις στις αρθρώσεις.

Στο σεμινάριο ο Σάλας μας έλεγε πως είναι κάτι που χρειάζεται βελτίωση στη συγκεκριμένη φυλή.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Ανέπτυξε τον τρόπο που δούλεψαν οι Ισπανοί; Αληθεύει πως έκρινε ορθό το εκτροφικό πρόγραμμα ομίλου ποιμενικών της χώρας μας;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Ναι. Υπήρχαν διαφορετικοί τύποι σε διάφορες περιοχές και τελικά συναποφασισαν πως θέλουν να είναι.
Και έτσι πορευτηκαν και πορεύονται.
Με συλλογικότητα.

Για τον δικό μας όμιλο, δεν θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής.


Πάντως στο πρότυπο των Ισπανικών ζητείται νορμάλ γωνιωση πίσω.
Βλέπω βεβαια και φωτογραφίες με ανεπάρκεις πίσω γωνίες και φυσικά αρκετά ψηλό το πίσω μέρος σε σχέση με το ακρωμιο.

Πάσχει ο ΜτΗ σε αυτόν τον τομέα;
 
  • Like
Reactions: GRDANE


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
δ) γιατί ο ΜτΗ είναι (ακόμη ελπίζω) μια στάλα πιο agile από το Ισπανικό Μαστίφ
Μα είναι πιο ανοιχτές λέμε, όχι πιο κλειστές. Ωμοπλάτη - βραχιόνιο 100 μοίρες στον Ι.Μ., 110 στον ΜτΗ
Γωνίωση μηριαίου – κνήμης πολύ ανοιχτή στο ΜτΗ, επαρκείς γωνιώσεις στο Ι.Μ.
Πάσχει ο ΜτΗ σε αυτόν τον τομέα;
Κατά την γνώμη μου ναι.
 
  • Like
Reactions: GRDANE