Αν μιλαμε για τις ιδανικες συνθηκες διαβιωσης , οχι μονο αυτης αλλα και πολλων (ισως και ολων) των φυλων, ναι ο εξωτερικος χωρος θα ηταν ο ιδανικος, για τον σκυλο αλλα και για τον ιδιοκτητη. Στην συγκεκριμενη μαλιστα περιπτωση δεν μιλαμε για μερικα τετραγωνικα μετρα, αλλα για στρεμματα εξωτερικου χωρου. Ειμαστε ομως αναγκασμενοι να κανουμε επιλογες και υποχωρησεις, δεν μπορουμε να εχουμε ολοι εξωτερικους χωρους, αρα προσπαθουμε να καλυψουμε αλλιως τις αναγκες του σκυλου και ιδιοκτητη, μεγαλες βολτες, εκδρομες οταν μπορουμε, εκπαιδευση κλπ.
Προσωπικα την αποψη: ας μην επαιρνες τετοιον σκυλο την απορριπτω, αυτον ηθελα, αυτον πηρα (η βρηκα ή μαζεψα απο τον δρομο) και προσπαθω να του προσφερω οσα μπορω. Οποιος λοιπον εχει τετοιο σκυλο και τον προσεχει, τον εκτονωνει, τον αγαπα και μου παρουσιασει εναν ισσοροπημενο σκυλο, για μενα ειναι μια χαρα, θα μπορουσε και καλυτερα αλλα και ετσι καλα ειναι...
Κοσμά, καλημέρα.
Ηδη, με τις υπογραμμίσεις μου, έχεις καταλάβει καλά που το πάω...
Ετσι μπράβο, ας γράφει και κανένας άλλος ένα (
ωραίο) "σεντόνι", για να σχολιάζουμε κι εμείς που δεν γράφουμε πολλά...
Αλλά θα ήθελα, παρόλα αυτά, να σχολιάσω λιγάκι παραπάνω...
Σαφώς και οι ιδανικές συνθήκες διαβίωσης (έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό!) είναι να υπάρχει αραιή δόμηση - μονοκατοικίες με κήπους (ή στρέματα)...
Τόσο για το σκύλο, όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο...
Για να ξεστρατίσω λίγο, η μεγάλη ατυχία της Αθήνας (και, κατ' επέκταση όλων των μεγάλων πόλεων) ήταν όταν ο Καραμανλής (ο κανονικός), τη δεκαετία του '60 αρνήθηκε να εφαρμόσει το πολεοδομικό σχέδιο του αείμνηστου Δοξιάδη, το οποίο προέβλεπε χαμηλή δόμηση (το πολύ 2 έως 3 ορόφους - στο κέντρο) και χαμηλή κάλυψη (μεγάλοι κήποι ανά τ.μ. επιφάνειας δόμησης)... Τα αναφέρω αυτά, ώστε να μη συζητάμε συνεχώς για το αυτονόητο!
Για να επανέλθω και πάλι,
όλες οι φυλές θα είχαν ιδανικά ένα κήπο για εκτονωθούν
και μόνα τους τα σκυλιά... Μη μου πεις ότι ακόμα και το bullmastiff δεν θα γουστάριζε τρομερά να κάνει τα "ξεπετάγματά" του στον κήπο...
Και αν μιλάμε για τα μεγαλύτερα και τα "εργασιακότερα" σκυλιά, όπως, για παράδειγμα, οι μεγάλες ορεινές ποιμενικές φυλές, θα χρειαζόντουσαν στρέματα, δεν το συζητάω κάν...
Οχι για να τροχάζουν επί 3-4 ώρες, θα πέθαιναν...
Αλλά για να τροχάζουν και να τρέχουν για λίγο και, κυρίως, για να περπατάνε με τον σχετικά γρήγορο, αλλά ράθυμο βηματισμό που βλέπουμε (με θαυμασμό) και στα βουνά και στις πεδιάδες, όπου υπάρχουν τσοπανόσκυλα...
Από εκεί και πέρα, Κοσμά,
αν "μαζέψεις" ένα σκύλο, το κάνεις από ενδιαφέρον για να σωθεί, οπότε αν είναι ποιμενικός θα του πεις: "αυτά έχουμε αγόρι μου (ή κορίτσι μου), με αυτά θα περάσεις"... Και νάσαι σίγουρος ότι θα το καταλάβει πλήρως, θα ενσωματωθεί αρκετά και θα σου το ανταποδώσει χίλιες φορές...
Αν, όμως,
αποκτήσεις με πλήρη επίγνωση ένα σκύλο συγκεκριμένης φυλής, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά και ανάγκες του...
Αλλιώς, εγώ (όπως ξέρετε οι περισσότεροι) θα είχα ήδη ένα ζευγάρι από ορεινά ποιμενικά σκυλιά... Στο διαμέρισμα...
Προσωπικά, με απέτρεψαν (μέχρι τώρα),
δύο βασικά χαρακτηριστικά τους: α) Η τεράστια ανάγκη τους για μεγάλο χώρο (για σωματική και ψυχική ευημερία) και β) είναι πολύ vocal ("γαυγιστερά") και, μάλιστα, τα θηλυκά είναι περισσότερο από τα αρσενικά...
Δεν μπορεί, τα παίρνεις υπόψη σου αυτά τα χαρακτηριστικά, κατά την ταπεινή μου γνώμη... Τουλάχιστον, έτσι "μέτρησα" τον εαυτό μου...
Πάμε λίγο παρακάτω, όμως και μάλιστα με το παράδειγμα της σκύλας του
ptf, που είμαι περήφανος να λέω ότι την "έχω παίξει στα γόνατά μου", την έχω ζήσει από κουτάβι:
Η Θέτις ανήκει σε μία πολυπληθή οικογένεια που την προσέχει, την αγαπάει, την εκτονώνει (οργανώνονται συνεχώς δραστηριότητες για τη Θέτιδα) και την έχει βοηθήσει να εξελίσσεται σε ένα πολύ ισορροπημένο ενήλικο Ελληνικό Ποιμενικό...
Στο διαμέρισμα, στο κέντρο της Αθήνας...
Κατά συνέπεια, όπως λες, όλα γίνονται...
Αρκεί ο ιδιοκτήτης να έχει τη
γνώση του τι έχει να περιμένει, ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και να διαθέτει τη
δέσμευση (committment - σε άπταιστα Ελληνικά) για να αναπτυχθεί και να "ανθίσει" ένα τέτοιο σκυλί...
Τα γράφουμε, όμως, όλα αυτά για το λόγο ότι
δεν θα βρεις πολλούς ιδιοκτήτες σαν τον φίλο
ptf (και όλη την οικογένειά του), που να διαθέτουν τη γνώση και τη δέσμευση και αυτό είναι που με προβληματίζει, να μην πω ότι με φοβίζει, με την κατοχή αυτών των φυλών σε αστικά περιβάλλοντα...
Υ.Γ. Θυμήθηκα και κάτι ακόμα: Ας πούμε, πόσες φορές πρέπει να ειπωθεί, ώστε να γίνει κατανοητό το ότι οι ορεινές ποιμενικές φυλές δεν είναι σκυλιά για ...doggie parks και για να παίζουν ελεύθερα με άλλα σκυλάκια?