Επιλογή Σκύλου , συμβουλές για Αμέρικαν Σταφορντσάιρ


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
365
246
dog-place.blogspot.com
Δεν νομίζω πως έχει να κάνει μονο με prey drive. Έχει γραφτεί πως μπορεί να καταλήξει σε δάγκωμα η αλληλεπίδραση με άλλα σκυλιά, οπότε μαλλον μιλάμε για aggression. Οπότε καλά θα κάνει να μην το αφήνει να παίζει γενικά με άλλα σκυλιά.
Έχω ένα ημαίμο κανγκαλ. Με κάποια σκυλιά όταν μυρίζεται από το συρματόπλεγμα στο πάρκο γαυγίζει (δεν γίνεται εκτός ελέγχου, αλλά σηκώνει τρίχα κι αν δεν ήταν το συρματόπλεγμα θα τσακωνόταν). Με άλλα σκυλιά είναι μέλι-γάλα και κάνει τρελό παιχνίδι, και συχνά-πυκνά κάνει νέους φίλους. Δεν είναι όλα τα σκυλιά οκ με όλα τα σκυλιά, εξαρτάται από τη ράτσα και τις εμπειρίες τους. Οπότε αν ο σκύλος δεν τρελαίνεται κάθε φορά που βλέπει άλλο σκύλο, απλά προσέχεις στις γνωριμίες του, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει με άλλα σκυλιά.

Τώρα όσον αφορά τα πιτ, λένε ότι όταν τσακωθούν, δεν καταλαβαίνουν τίποτα και δεν χαλαρώνουν το δάγκωμα (ευτυχώς η Άριελ-το κανγκαλ μου-δεν είναι έτσι). Σε αυτή την περίπτωση το ρισκάρεις να το αφήσεις να παίξει με άλλα σκυλιά, όταν ένας καυγάς μπορεί να καταλήξει μοιραίος; Δεν ξέρω, μόνο ένας πολύ έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να απαντήσει κατατοπιστικά.
 
Last edited:


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Έχοντας μια σφυριά με τα τεριέ γενικότερα, είμαι σχεδόν πεπεισμένος πως πρόκειται αποκλειστικά για prey drive. Γνωρίζοντας δε την ιστορία των πιτ ή πιτμπουλοειδών γενικότερα και κρίνοντας από τις ανθρώπινες αδυναμίες και ματαιοδοξίες, κανει κρα απο μακριά πως έχουν ενισχυθεί επί τούτου αυτά τα ένστικτα σε ένα κομμάτι της ανεπίσημης εκτροφής/αναπαραγωγής τους.
Μεγάλη σφυριά με τα τεριέ σίγουρα δεν έχω, αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο ένα 20κιλο πιτμπουλοειδές να θεωρεί prey ένα διπλάσιο η και τριπλάσιο σκυλί σε μέγεθος. Ούτε μπορώ να διανοηθώ πως ένα μεγαλόσωμο σκυλί με αυτοπεποίθηση στέλνει Prey signals. Υπάρχουν φυλές με ακραίο prey drive που δεν δείχνουν σημάδια dog aggression, και φυλές με μηδενικό prey (πχ LGD) που έχουν στο αίμα τους το dog aggression.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Aν θες δες αυτό το ποστ - αν έχεις χρόνο διάβασε και όλο το θέμα :)
Η ουσία είναι πως ομάδα με ομάδα διαφέρουν όσον αφορά το prey drive και μέχρι που το φτάνουν.
Και φυσικά πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τις κυνομαχίες και την ιστορία τους.
Ας μην πάει εκεί όμως η κουβέντα γιατί δημόσια λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν - γραφτούν.
Οπότε θα κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.646
19.878
Δεν ξέρω, μόνο ένας πολύ έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να απαντήσει κατατοπιστικά.
Κανένας έμπειρος "οτιδήποτε" δεν θα πάρει την ευθύνη, να απαντήσει απόλυτα.
Πάντα η ευθύνη, θα είναι του ιδιοκτήτη.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
365
246
dog-place.blogspot.com
δεν ειπα οτι θα παρει την ευθυνη, αλλα θα μπορεσει να σε καθοδηγησει. το τι κανει ο καθενας μετα ειναι αλλο θεμα.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Κανένας έμπειρος "οτιδήποτε" δεν θα πάρει την ευθύνη, να απαντήσει απόλυτα.
Πάντα η ευθύνη, θα είναι του ιδιοκτήτη.
Ιδιοκτήτες ή μελλοντικοί ιδιοκτήτες τέτοιου τύπου σκύλων καλό θα ήταν να γνωρίζουν πως:
1. Απαξ και μπει στο παιχνίδι η αδρεναλίνη, καμία εκπαίδευση δεν τη σταματά.
2. Το arousal threshold των τεριε είναι απίστευτο. Σε κλάσματα δευτερολέπτου κάνουν το ΜΠΑΜ και δεν προλαβαίνεις ούτε τα μάτια σου να ανοιγοκλείσεις. Οταν τα ανοίξεις ξανά, είναι πλεον αργά.
3. Το Gameness, ο πασίγνωστος όρος των τεριεράδων, στα πιτμπουλοειδή πάει σε άλλο επίπεδο.

Ειδικά όταν μιλάμε για τέτοιου τύπου σκύλους αγνώστου προελεύσεως που βρίσκουμε στους δρόμους και τις φιλοζωικές, χρειάζεται τεράστια προσοχή/επιφυλακτικότητα, δεδομένης της εγκληματικής (κατά τη γνώμη μου) εκτροφής/αναπαραγωγής που γίνεται στη χώρα μας για "σκοτεινούς" σκοπούς.
Τα 3 παραπάνω που ανέφερα τα επιζητούν γενετικά στον υπερθετικό βαθμό - και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
 


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
365
246
dog-place.blogspot.com
τα τεριε περιλαμβανουν μια πολυ ευρεια κατηγορια σκυλιων, αλλα το θεμα υπαρχει με τα λεγομενα bully-type.

προσωπικα ειχα παλιοτερα 2 διαφορετικες ασχημες εμπειριες με τετοια σκυλια - μας ειδαν απο ΜΑΚΡΙΑ και καταφεραν να ξεφυγουν απο τον ιδιοκτητη τους και ηρθαν τρεχοντας φουλ επιθεση κατα πανω μας. την μια φορα τη γλιτωσαμε με γρατζουνιες, την αλλη τον επιασε απο τον λαιμο και δεν τον αφηνε, του πεταξε το ματι εξω απο την πιεση...απο την αλλη ομως ειχαμε και μια κυρια στο παρκο με διασταυρωση πιτμπουλ/λαμπραντορ, ενα απιστευτα γλυκο και ηρεμο σκυλι που ποτε δεν εδωσε δικαιωμα.

πιστευω εξαρταται απο τον σκυλο, κατα ποσο εχει τις "προβληματικες" συμπεριφορες στο αιμα του (δλδ το να βλεπει καποιον 50μ μακρια και να λυσσομαναει και να ξεκιναει φουλ επιθεση σιγουρα δεν ειναι νορμαλ για κανενα σκυλο). ναι μεν ειχαν εκτραφει με καποια δουλεια κατα νου, αλλα απο ενα σημειο και μετα, οι ανεγκεφαλοι πηραν τις extreme εκδοχες και τις αναπαρηγαγαν με το τωρινο αποτελεσμα.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
πιστευω εξαρταται απο τον σκυλο, κατα ποσο εχει τις "προβληματικες" συμπεριφορες στο αιμα του

Το άτομο σαφέστατα παίζει ρόλο, αλλά σημασία έχει να ξέρουμε αν μιλάμε για το τυπικό ή μη, την εξαίρεση ή τον κανόνα.
Όταν ο σκοπός της εκτροφής μιας φυλής ή ενός τύπου σκύλου, είναι συγκεκριμένος και στοχεύει στο Α, σε βάθος χρόνου αυτό περιμένεις και οτιδήποτε άλλο αποτελεί την εξαίρεση γιατί αυτό κυλάει στο αίμα τους (στα γονίδιά τους).
Έτσι το "προβληματικό" για κάποιους, είναι το επιθυμητό για κάποιους άλλους, γιατί αυτός είναι ο στόχος.
Όσο αρρωστημένο κι αν ακούγεται αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Και λυπάμαι που θα το πω αλλά αυτά πρέπει να είναι τα πρώτα μαθήματα που πρέπει να κάνουν εντατικά όλοι οι εθελοντές των φιλοζωικων που με όλες τις καλές προθέσεις σώζουν ζωές.

Η αφέλεια όμως (τύπου όλα τα σκυλακια είναι γούτσου γούτσου) και η μη γνώση ή η μη παραδοχή της πραγματικότητας, μπορεί να αποβουν μοιραίες για κάποιους που δεν φταίνε και σε τίποτα.
 
  • Like
Reactions: medusa and Orjo


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.077
Athens
Μεγάλη σφυριά με τα τεριέ σίγουρα δεν έχω, αλλά μου φαίνεται λίγο περίεργο ένα 20κιλο πιτμπουλοειδές να θεωρεί prey ένα διπλάσιο η και τριπλάσιο σκυλί σε μέγεθος.
Όσο μεγαλύτερος ο αντίπαλος τόσο μεγαλύτερη η λύσσα. Το δικό μου (staffordshire bull terier), 16μισυ κιλά τρελαίνεται με μεγαλόσωμα, τα 'χει βάλει με 2 θηρία που ήταν το καθένα διπλάσιο από αυτόν. Σημειωτέον ότι μέχρι 18 μηνών τον κορόιδευαν "χαλβά" και "πιτμπουλ απ'τα lidl" γιατί κυλιόταν μαζί με άλλα 10 σκυλιά στα σκυλοπάρκα. Και ξαφνικά, κανείς δεν κατάλαβε πως, γύρισε το μάτι του ανάποδα. Αυτή τη στιγμή επαφή με άλλο σκύλο μόνο σε απόσταση ασφαλείας, δηλαδή στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τα σταφ θα παλέψουν μέχρι θανάτου - δεν υπάρχει σταματημός.

Εφόσον υπάρχει ήδη σταφ στο περιβάλλον δεν θα πήγαινα σε τέτοια φυλή αλλά σε κάτι τελείως ήπιο και θηλυκό φυσικά.
 
  • Like
Reactions: Castro48


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
365
246
dog-place.blogspot.com
Καλησπέρα σε όλους! :giggle: Είμαι νέο μέλος οπότε θα κάνω μια σύντομη εισαγωγή καθώς διάβασα αρκετά θέματα και είδα πως η κοινότητα είναι πολύ μεγάλη οπότε ίσως να μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές και να με κατευθύνετε! Ονομάζομαι Δανάη και είμαι 25 χρονών. Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων για το σεντόνι.

Είμαι κοντά 1μιση χρόνο στην φάση που σκέφτομαι να πάρω σκύλο αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει στην επιλογή μου. Έχω τελειώσει με τις σπουδές μου και πλέον εργάζομαι σε μια εταιρία, δουλεύω τις περισσότερες ημέρες από το σπίτι αλλά και κάποιες αναγκαστικά από γραφείο. Στην παρούσα φάση μένω με την μάνα μου (σε διαμέρισμα) αλλά αρκετά σύντομα είναι στα πλάνα μου να νοικιάσω σπίτι μόνη μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα έχω σκύλο καθώς όλα τα σχολικά μου χρόνια έχω μεγαλώσει μαζί με το γαλλικό μπουλντόγκ που είχα, ο οποίος δυστυχώς μας έχει αφήσει χρόνους.

Πάμε λοιπόν στα τωρινά, παρότι λατρεύω τα γαλλικά μπουλντόγκ και φλέρταρα με την ιδέα του γαλλικού ξανά, είναι πολύ ''απαιτητική'' ράτσα από θέματα υγείας, θερμοκρασίας στο σπίτι (πάντα air condition το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα) , σύντομες βόλτες, φάρμακα κλπ κλπ , δυστυχώς παίρνοντας γαλλικό έχεις πάρα πολλές πιθανότητες ότι ο σκύλος θα βγάλει πρόβλημα, με μαγειρευτή τροφή, pedigree, και πραγματικά καλές συνθήκες συμβίωσης , ο μίκυ δυστυχώς τυφλώθηκε από το ένα μάτι , είχε δερματικές παθήσεις, θέματα ανάσας , και ήτανε καρδιακός τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του. Παρόλα αυτά έφτασε 14 χρονών και έφυγε μόνος του χαρούμενος και χορτάτος και πρέπει να πω παρόλα τα αρνητικά της ράτσας ότι ήτανε το πιο φιλικό και ανθρωποκεντρικό ζώο που έχω συναντήσει όσων αφορά την προσωπικότητα του.

Εγώ γενικά είμαι πολύ ενεργητική σαν άνθρωπος και περπατάω καθημερινά τουλάχιστον 1 ώρα , οπότε ξεκινώντας από εκεί θα ήθελα αρχικά ένα ενεργητικό σκυλί το οποίο να ''τραβάει'' τις μεγάλες βόλτες και τις εκδρομές σε ύπαιθρο και να έχει όρεξη να περπατήσει/τρέξει/παίξει χωρίς να φοβάμαι για την υγεία του ή να είναι τεμπελάκος μετά από ένα μισάωρο.

Εδώ και 2 χρόνια που είμαι με τον δικό μου ασχολούμαι πολύ με τον δικό του σκύλο, ο οποίος είναι Αmerican Staffordshire Terrie, πάμε βόλτες, εκδρομές και γενικά έχω δεθεί πολύ με τον σκύλο. Παρότι είχα μια αρχική επιφύλαξη γιατί δεν ήμουν γνώστης των πιτ μπουλ έπαθα πλάκα με το πόσο χαδιάρης είναι ο σκύλος και πως δέθηκε μαζί μου μέσα σε αυτό το διάστημα. Στις πρώτες βόλτες είχα το άγχος να συναντήσουμε άλλο σκύλο ή γάτα γιατί ο σκύλος ψιλοτρελένεται (πράγμα που δεν είχα με το γαλλικό), γενικά ακούει σε δυνατή φωνή και μαζεύεται και άμα προσπεράσει το άλλο σκυλί το ξεχνάει σε δευτερόλεπτα. Έχω τον κανόνα ότι προτιμώ να προσέχω για να έχω, οπότε πάντα είμαι αλέρτ στη βόλτα και όποτε βλέπω άλλο σκυλί σε κοντινή απόσταση αλλάζω πεζοδρόμιο και κάνω σήμα στον ιδιοκτήτη να μην μας πλησιάσουν. Όσων αφορά τις γάτες με δυνατή φωνή και τράβηγμα σταματάει αμέσως και συνεχίζει την πορεία του. Με οικεία σκυλιά τα πάει μια χαρά και συμβιώνει ακόμα και με μαλτέζ (της οικογένειας) παρόλα αυτά εγώ μιάς και δεν είναι δικός μου ο σκύλος, όταν τον έχω μόνη μου αποφεύγω 100% κάθε συναναστροφή με άλλο σκυλί και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Ρωτάω λοιπόν στο σκυλοφόρουμ και όσους είστε κάτοχοι της ράτσας κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα και αν θεωρείτε ότι θα μου βγεί καλή επιλογή ένα τέτοιο σκυλί. Είμαι διατεθειμένη να ασχοληθώ με τον σκύλο και να τον εκπαιδεύσω
(είτε με εκπαιδευτή είτε μόνη μου) καθώς τον θέλω φιλικό ειδικά όσων αφορά τους ανθρώπους.

Δεν με νοιάζει απαραίτητα να είναι καθαρόαιμο το σκυλί καθώς βλέπω σε φιλοζωικές παίζουν πολλά ημίαιμα πιτμπουλάκια, απο την στιγμή που είναι κοινωνικοποιημένο σε ένα βαθμό το σκυλί είμαι οκ με αυτό.

Το μόνο θέμα μου με ημίαιμο πιτμπουλ φιλοζωικής έιναι ότι προφανώς δεν θα είναι κουτάβι, οπότε φοβάμαι λίγο τι ''χούγια'' μπορεί να βγάλει ο σκύλος και κατά πόσο θα είναι διαχειρίσιμα από μία ηλικία και μετά, ακόμα και με εκπαιδευτή.

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον μπεί στον κόπο να το διαβάσει και να μου δώσει μια σοβαρή γνώμη! ;)
καλημερα, δες εδω σκυλαρο για ενεργητικο ατομο Shelby - Σκύλοι προς Υιοθεσία - Dogs' Voice
 




Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
480
1.090
20
Πάτρα
Τα Mali, σε γενικές γραμμές, δεν μπορούν να είναι pets, σωστά; Χρειάζονται μια δουλειά να κάνουν.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.646
19.878
Τα Mali, σε γενικές γραμμές, δεν μπορούν να είναι pets, σωστά; Χρειάζονται μια δουλειά να κάνουν.
Οχι μωρέ, μια χαρά κάνουν για pet όπως και όλες ανεξαιρέτως οι φυλές.
Οσες θεωρούνται εργασιακές και προέρχονται και από ψαγμένες εργασιακές γραμμές, έχουν ανάγκη να κάνουν και κάτι, που θα εξασκεί και εκτονώνει, την γονιδιακή τους προέλευση, γιατί διαφορετικά, θα είναι μίζερη η καθημερινότητά τους και θα κάνουν δύσκολη την ζωή των ανθρώπων τους.
 
  • Like
Reactions: Orjo and Yorkaddict


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
480
1.090
20
Πάτρα
Οχι μωρέ, μια χαρά κάνουν για pet όπως και όλες ανεξαιρέτως οι φυλές.
Οσες θεωρούνται εργασιακές και προέρχονται και από ψαγμένες εργασιακές γραμμές, έχουν ανάγκη να κάνουν και κάτι, που θα εξασκεί και εκτονώνει, την γονιδιακή τους προέλευση, γιατί διαφορετικά, θα είναι μίζερη η καθημερινότητά τους και θα κάνουν δύσκολη την ζωή των ανθρώπων τους.
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Είχα ακούσει, πολλάκις, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως pets. Ότι πρέπει να τα αναλαμβάνουν μόνο άτομα με εμπειρία, που τα θέλουν για εργασία, π.χ. σωματοφυλακή.
 


Castro48

Well-Known Member
4 Οκτωβρίου 2021
76
136
Όσο μεγαλύτερος ο αντίπαλος τόσο μεγαλύτερη η λύσσα. Το δικό μου (staffordshire bull terier), 16μισυ κιλά τρελαίνεται με μεγαλόσωμα, τα 'χει βάλει με 2 θηρία που ήταν το καθένα διπλάσιο από αυτόν.
Αυτήν την εικόνα έχω κι εγώ, γι αυτό και μου είναι δυσκολο να δεχτώ πως η συμπεριφορά αυτή έχει να κάνει μόνο με Prey drive. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί είναι οκ να λέμε σε όλους τους επίδοξους ιδιοκτήτες πως για παράδειγμα τα Κεντρικής Ασίας (ειδικά απο συγκεκριμένες γραμμές) έχουν υψηλό dog aggression, αλλά είναι ταμπού να λέμε το ίδιο για τα πιτμπουλοειδή.
 
  • Like
Reactions: Orjo


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.646
19.878
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση! Είχα ακούσει, πολλάκις, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως pets. Ότι πρέπει να τα αναλαμβάνουν μόνο άτομα με εμπειρία, που τα θέλουν για εργασία, π.χ. σωματοφυλακή.
Αυτός που ψάχνει ΤΕΤΟΙΟ σκύλο, ελπίζω ότι ξέρει πολύ καλά τι θέλει, που και πως θα τον βρει.
Εδώ, μιλάμε για εμάς. Τους λίγο πιο ψαγμένους, κοινούς θνητούς :)
 
  • Like
Reactions: Orjo


theodss1

Well-Known Member
8 Απριλίου 2021
430
453
31
Καλησπέρα έχουμε στην φιλοζωική που είμαι μια πανέμορφη πίτμπουλινα απίστευτα κοινωνική με όλα τα σκυλιά στο καταφύγιο και με όσα καινούργια έρχονται αν σε ενδιαφέρει μπορώ να βάλω φωτογραφίες
 
  • Like
Reactions: lordpanag


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.646
19.878
Καλησπέρα έχουμε στην φιλοζωική που είμαι μια πανέμορφη πίτμπουλινα απίστευτα κοινωνική με όλα τα σκυλιά στο καταφύγιο και με όσα καινούργια έρχονται αν σε ενδιαφέρει μπορώ να βάλω φωτογραφίες
Δεν τα ρωτάνε αυτά. Να βάλεις φωτό και στοιχεία έτσι κι αλλιώς. Ποτέ δεν ξέρεις.
 
  • Like
Reactions: lordpanag


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.795
Μέλη
19.921
Νεότερο μέλος
Αργυρώ Π