Νομιζω οτι υπερβαλλεις... υπαρχουν ΠΟΛΛΑ σκυλια με IPO που ειναι και πρωταθλητες μορφολογιας

Aυτοι πως τα καταφεραν ?
Ας μην αναφέρουμε καλύτερα το πώς έχουν πάρει τα περισσότερα το ΙΠΟ....εάν και υπάρχουν πάντα οι εξερέσεις που φυσικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ ας μιλήσουμε για τα εργασιακά γερμανικά. Φαντάσου λοιπόν ότι έχω ένα Γκριζο Γερμανικό (δηλ. εργασιακό), και το κατεβάζω για μορφολογία μαζί με τα μορφολογικά γερμανικά γιατί φυσικά είναι η ίδια ράτσα. Ο δικός μου όμως είναι πιο τετράγωνος ( δεν είναι χαμηλωμένος πίσω) όπως επίσης το χρώμα του είναι γκρίζο με μαύρο ( όπως τα περισσότερα εργασιακά). Συμφωνα με το πρότυπο του γερμανικού ποιμενικού ο σκύλος μου δεν πληρή τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής γιατι οι γωνιώσεις του είναι μικρότερες αλλά και το χρώμα του διαφορετικο του προτύπου (μαυρο με καφέ).....αποτέλεσμα......αποκλεισμός του σκύλου μου ή στην καλύτερη περίπτωση ενα επαρκής.
Εάν είμαι εκτροφέας μαλινουά και βαλω φωτογραφία απο τον σκύλο μου, που έχει αυτιά από μπιγκλ...φυσικά κανείς δεν θα πιστέψει ότι είναι Μαλινουά, διότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν έναν τέτοιο σκύλο έχουν αρκετές γνώσεις να καταλάβουν την διαφορά. Οπότε είμαι αναγκασμένη να κρατήσω τα πρότυπα της φυλής ( εξωτερική εικόνα του σκύλου).
Κατά την γνώμη μου το μαλινουά θα έπρεπε πρώτα να κρίνεται στον στοίβο εργασίας και αφού έχει αποδείξει την αξία του σαν σκύλος εργασίας να περνά από τον κριτή μορφολογίας για μια ματιά ότι μοιάζει με Μαλινουα και δεν είναι μπουζούκι.
Εάν ο εκτροφέας εργασιακών γραμμών Γερμανικού ποιμενικού προσπαθήσει να φτιάξει μέσω τις εκτροφής του τις γωνιώσεις του σκύλου για να ταιριάζουν στο πρότυπο το αποτέλεσμα θα είναι ένας σκύλος με προβλήματα στην εργασία.Και τελικά ο εκφυλισμος μίας πολύ καλής εργασιακής φυλής όπως ο Γερμανικος, που πλέον λόγω προβλημάτων υγείας και χαρακτήρα δεν χρησιμοποιείται για την δουλειά που είναι (ήταν)φτιαγμένος να κάνει, αλλά έχει αντικατασταθεί από τα Μαλινουά που δεν κατεβαίνουν για μορφολογία.
Το ίδιο ακριβώς έχει αρχίσει να συμβαίνει και στο Μαλινουά σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βελγιο, που ως ράτσα είναι πολύ διαδεδομένη. Τα μορφολογικά Μαλινουά μπορούν να κατέβουν μόνο για Agility και Obedience, γιατί έχουν χάσει το ένστικτο για φύλαξη, και τα εργασιακά είναι λίγο εκτός προτύπου, αλλά τουλάχιστον δουλεύουν.
Ας μην καταστρέψουμε την μοναδική ράτσα εργασίας (για αθλήματα με επιθέσεις) που μας έχει μείνει.....