Εργασιακές φυλές vs μορφολογία/πρότυπο

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Kαλως ηρθες :)
Σε καποια εκθεση εχουν κατεβει τα σκυλια σου ? Περα απο την εργασιακη ικανοτητα του αρσενικου σου, υπαρχει καποια κριση που να υποδυκνυει οτι ειναι αξια αναπαραγωγης ?
Τα μαλινουά είναι σκύλοι εργασίας και μόνο ότι κατεβαίνει σε αγώνες εργασίας είναι προσόν για ζευγάρωμα. Ευτυχώς δεν τα βλέπουμε ιδιαίτερα στους στοίβους μορφολογίας και δεν έχουν χαλάσει τα χαρακτηριστικά της ράτσας, όπως δυστυχώς σε πολλές εργασιακές ράτσες.
Εκτός αυτού κάποιον που τον ενδιαφέρει να πάρει ένα μαλινουά κοιτάει μόνο το εργασιακό κομμάτι και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου εάν έχει κατέβει σε εκθέσεις μορφολογίας.

------------------------------------------------------------------------------------------

Κάποια ποστ μεταφέρθηκαν από ΕΔΩ

Last edited by a moderator:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Τα μαλινουά είναι σκύλοι εργασίας και μόνο ότι κατεβαίνει σε αγώνες εργασίας είναι προσόν για ζευγάρωμα. Ευτυχώς δεν τα βλέπουμε ιδιαίτερα στους στοίβους μορφολογίας και δεν έχουν χαλάσει τα χαρακτηριστικά της ράτσας, όπως δυστυχώς σε πολλές εργασιακές ράτσες.
Εκτός αυτού κάποιον που τον ενδιαφέρει να πάρει ένα μαλινουά κοιτάει μόνο το εργασιακό κομμάτι και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου εάν έχει κατέβει σε εκθέσεις μορφολογίας.
Δηλαδη ενα μαλινουα που μορφολογικα εχει παρα πολλα μειονεκτηματα αλλα εργασιακα εχει διακρισεις ειναι ικανο προς αναπαραγωγη? Προφανως για καποιες φυλες το τριπτυχο υγεια, μορφολογια και εργασια δεν ισχυει...

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Δηλαδη ενα μαλινουα που μορφολογικα εχει παρα πολλα μειονεκτηματα αλλα εργασιακα εχει διακρισεις ειναι ικανο προς αναπαραγωγη? Προφανως για καποιες φυλες το τριπτυχο υγεια, μορφολογια και εργασια δεν ισχυει...
Ενα Μαλινουα που παίρνει μέρος στο Mondioring σίγουρα δεν έχει σοβαρά προβλήματα μορφολογίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να κανει τις ασκήσεις.....και εννοώ οτι αποκλείεται να έχει δυσπλασία γιατι αλλιώς πως θα έκανε τα άλματα, έχει σωστή οδοντοστοιχία...αλλιώς δεν θα έμπαινε εκτροφή για άθλημα που έχει τόσες επιθέσεις....κλπ.Μπορεί όμως να έχει τσακισμένο αυτί και κανένας δεν θα δώσει σημασία...αρκεί να δουλεύει.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα εργασιακά Γερμανικά....σπάνια τα βλέπεις σε εκθέσεις.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
μη ξεχνας οτι τα μαλινουα ευτυχως ειναι ακομα μια καθαρα εργασιακη φυλη ακομα ευτυχως.
κ μη ξεχνας οτι οι εκτροφεις πανω απο ολα ειναι χειριστες και ο καθε χειριστης εκτρεφει με γραμμη αυτο που του αρεσει να δουλευει.
οποτε η μορφολογια παιζει δευτερευοντα ρολο σε φαση εκθεσης,η μορφολογια απασχολει τοσο ωστε να ναι πολυ καλη για την εργασια.
υπαρχουν μαλινουα 23κιλα και 35 κιλα ας πουμε και αυτο εχει να κανει με το τι δουλευει ο καθε σκυλος και με τι αρεσει στον εκτροφεα.
δεν νομιζω να υπαρχει ανθρωπος που εχει σωας τας φρενας που να ψαχνει για μαλινουα και να κοιταει αν εχει τιτλο στη μορφολογια.
οποτε εκει νομιζω εχουμε-υγεια,εργασια,χαρακτηρας.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Ενα Μαλινουα που παίρνει μέρος στο Mondioring σίγουρα δεν έχει σοβαρά προβλήματα μορφολογίας, αλλιώς δεν θα μπορούσε να κανει τις ασκήσεις.....και εννοώ οτι αποκλείεται να έχει δυσπλασία γιατι αλλιώς πως θα έκανε τα άλματα, έχει σωστή οδοντοστοιχία...αλλιώς δεν θα έμπαινε εκτροφή για άθλημα που έχει τόσες επιθέσεις....κλπ.Μπορεί όμως να έχει τσακισμένο αυτί και κανένας δεν θα δώσει σημασία...αρκεί να δουλεύει.
Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τα εργασιακά Γερμανικά....σπάνια τα βλέπεις σε εκθέσεις.
Και βεβαια μπορει να εχει σοβαρα ελαττωματα στη μορφολογια και να κανει σπορ με μεγαλη επιτυχια. Η δυσπλασια ειναι θεμα υγειας.
Τελοσπαντων, το θεμα ειναι οτι για μενα αυτη η διακριση δεν ειναι σωστη, ουτε απο την μια πλευρα ουτε απο την αλλη. Αυτος που δεν εχει κατεβασει ποτε τα σκυλια του σε Εκθεση μορφολογιας αλλα ασχολειται συστηματικα με σπορ με επιτυχια όπως και αυτος που εχει μια εργασιακη φυλη και τραβαει τα σκυλια του απο εκθεση σε εκθεση μονο χωρις καν να εχει δει αν εχουν το ταπεραμεντο και το χαρακτηρα τα σκυλια για τη δουλεια που εχουν δημιουργηθει .... κανενας απο τους δύο δεν ειναι υπευθυνος εκτροφεας ( και οχι με τη στενη εννοια του ορου) αλλα και οι δύο διαφερουν ελαχιστα απο εναν byb. Αυτη ειναι η γνωμη μου. :)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Συμφωνώ με Αμαλία...
Εκτός αν ο συγκεκριμμένος τύπος βέλγικου ποιμενικού φτιάχτηκε εξ αρχής για mondio και IPO....και αυτό είναι που τον κάνει malinois...τότε, ότι κάνει καλα την εργασία....με κάποιο τρόπο malinois θα είναι...
Ο Αστυνομικός είναι όργανο...το μπουζούκι είναι όργανο....ο αστυνομικός είναι μπουζούκι...
Δεν μπορεί να διαγραφεί πλήρως η μορφολογία....

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Πως γινεται να ειναι τα μαλινουα απο τις υγιεστερες φυλες και να ειναι οι εκτροφεις της φυλης BYB ;

Πως γινεται να συγρκιθει η κριση μορφολογιας με την εργασια που ειναι συγχρονως και κριση μορφολογιας , και κριση χαρακτηρα και κριση υγειας γιατι οταν οι σημερινες συνθηκες χρησης της φυλης ειναι αυτες που ειναι να κολλαμε σε ενα - σιγουρα - αλοιωμενο προτυπο για ενα σκυλι που καποτε ηταν τσοπανοσκυλο και να κοιταμε βασει αυτου του προτυπου για τσοπανοσκυλα αν τα αυτια ειναι μικρα και αν το πατημα ειναι ελαφρυ , λες και αυτα ειναι τα στοιχεια που κανουν το τσοπανοσκυλο .

Αν το σκυλι ανεβαινει τον τοιχο 10 φορες την ημερα δεν εχει δυσπλασια , αν το σκυλι κανει βελγικο ρινγκ ειναι μεγαλο και κομπακτ αν κανει γαλλικο ρινγκ ειναι λιγο μικροτερο λιγοτερο συμπαγες και ευκινητο ( αυτη ειναι η αξια της μορφολογιας για μια πραγματικη χρηση και η ουσια της εκτροφης για εναν χρηστικο σκυλο ) , το ελαφρυ βαδισμα και τα μικρα αυτια δεν εχουν να προσφερουν τιποτα .

Last edited:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Πως γινεται να ειναι τα μαλινουα απο τις υγιεστερες φυλες και να ειναι οι εκτροφεις της φυλης BYB ;
Αυτο Νικο ας το συζητησουμε σε λιγα χρονια αφου η ζητηση αυξανεται ραγδιαια...
Η μορφολογια δεν ειναι μονο τα αυτια... ενας σκυλος εξαιρετος μορφολογικα ακομα και με τσακισμενο αυτι θα παραμεινει εξαιρετος. Ισως χασει το CAC απο αυτον που δε θα εχει τσακισμενο αλλα αυτο δε μειωνει την αξια του.

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Και βεβαια μπορει να εχει σοβαρα ελαττωματα στη μορφολογια και να κανει σπορ με μεγαλη επιτυχια. Η δυσπλασια ειναι θεμα υγειας.
Τελοσπαντων, το θεμα ειναι οτι για μενα αυτη η διακριση δεν ειναι σωστη, ουτε απο την μια πλευρα ουτε απο την αλλη. Αυτος που δεν εχει κατεβασει ποτε τα σκυλια του σε Εκθεση μορφολογιας αλλα ασχολειται συστηματικα με σπορ με επιτυχια όπως και αυτος που εχει μια εργασιακη φυλη και τραβαει τα σκυλια του απο εκθεση σε εκθεση μονο χωρις καν να εχει δει αν εχουν το ταπεραμεντο και το χαρακτηρα τα σκυλια για τη δουλεια που εχουν δημιουργηθει .... κανενας απο τους δύο δεν ειναι υπευθυνος εκτροφεας ( και οχι με τη στενη εννοια του ορου) αλλα και οι δύο διαφερουν ελαχιστα απο εναν byb. Αυτη ειναι η γνωμη μου. :)
Εάν γίνει ποτέ έκθεση στην Ελλάδα που να φέρουν έναν κριτή που να μπορεί να κρίνει το Μαλινουά σαν σκύλο εργασίας, ή σαν ξεχωριστή φυλή, όπως κάνουν με άλλες πιο διαδεδομένες φυλές ....πολύ ευχαρίστως να κατέβαζα όλα μου τα μαλινουά. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Ετσι λοιπόν όταν έρχετε ο κριτής και κουνάει ένα πανάκι μπροστά στα μάτια του σκύλου και θεωρεί επιθετικότητα ότι πήγε να το αρπάξει και σε πετάει από τον στοίβο...τι να πείς. Οταν εγώ προσπαθώ 1 χρόνο να του μάθω να περπατάει και να με κοιτάει και στον στοίβο σου λένε ότι δεν δείχνει καλά ο σκύλος επειδη περπατάει έτσι ...τι να του πω? όταν εγώ του μαθαίνω ότι μόλις τεντώνει (ο σκύλος) το λουρί να γαυγίζει και να ξάχνει τον κακό ...πως θα τον στησω ήσυχο με τεντωμένο λουρί ( για να δείχνει ένταση) και να τον πλησιάσει ο κριτής.
Σε έκθεση μπορώ να κατεβάσω μόνο σκυλιά που δεν έχουν εκπαιδευτέι για σπορ, αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί την εκπαίδευση την ξεκινάμε από 2 μηνών.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να κατεβάζουν κάποιοι εκτροφείς τις θηλυκές σκύλες μόνο, τις οποιες όμως δεν τις δουλεύουν...τις έχουν μόνο για αναπαραγωγή....αυτό το βρίσκεις σωστό? Για μένα ειδικά στα μαλινουα πρέπει να δουλεύουν και τα αρσενικά αλλά και τα θηλυκα.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Νομιζω οτι υπερβαλλεις... υπαρχουν ΠΟΛΛΑ σκυλια με IPO που ειναι και πρωταθλητες μορφολογιας ;) Aυτοι πως τα καταφεραν ?

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Η ζητηση αυξανεται ραγδαια στην Ελλαδα , στην Γαλλια και στο Βελγιο ειναι η δημοφιλεστερη φυλη , στα σωματα ασφαλειας επισης , υπαρχουν κορυφαια εκτροφεια που ειναι ενεργα για πανω απο 30 χρονια , υπαρχουν εργασιακες γραμμες καλυτερες απο ποτε γιατι η εργασια εξελισει την εκτροφη , τα σταθερα προτυπα δημιουργουν κολληματα και στο τελος εκφυλιζουν τις φυλες στρεφοντας την εκτροφη σε οπτικα γουστα , πραγμα που δεν το θεωρω και τοσο κακο πια αλλα αλλο να λεμε οτι καποιοι θελουν τα μαλινουα να εχουν αμυγδαλωτα ματια και μικρα αυτια και αλλοι τα θελουν εργασιακα γιατι ετσι τους αρεσουν και αλλο να λεμε οτι επειδη δεν τα θελουν και τα δυο χαλανε την φυλη , ο καθενας εκτρεφει το καλυτερο που μπορει για τον τομεα του για τα δικα του γουστα και για την δικη του πλακα . :)

Last edited:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Ο καθενας εκτρεφει ή μαλλον θα επρεπε να εκτρεφει για το καλο της φυλης που εχει ενα προτυπο που αναφερεται τοσο στη μορφολογια οσο και στο χαρακτηρα.
Δηλαδη αν εγω θελω να εκτρεφω dogo με απιστευτες εργασιακες ικανοτητες αλλα στρογγυλα ανοιχτοχρωμα ματια και αυτια μπιγκλ επειδη ετσι ειναι τα γουστα μου και η πλακα μου, ειμαι σωστη και υπευθυνη εκτροφεας ?

εκτος αν δεν καταλαβα τι θελεις να πεις...

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
Οχι δεν θα εισαι γιατι τα στρογγυλα ματια θα εχουν καταληξη στον τραυματισμο του σκυλου αλλα η χρηση του σκυλου σου στην πραξη θα στο δειξει αυτο ετσι και αλλιως οταν δεις οτι οσα ντογκο "κινεζοι" εχεις δουλεψει δεν χτυπουσαν ποτε τα ματια τους και αν δεν το δεις ποτε στο τελος θα μεινεις χωρις σκυλια ικανα να δουλεψουν και ουτε να αναπαραχθουν ισως αν εχουν σκοτωθει απο το γουρουνι

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Οχι δεν θα εισαι γιατι τα στρογγυλα ματια θα εχουν καταληξη στον τραυματισμο του σκυλου αλλα η χρηση του σκυλου σου στην πραξη θα στο δειξει αυτο ετσι και αλλιως οταν δεις οτι οσα ντογκο "κινεζοι" εχεις δουλεψει δεν χτυπουσαν ποτε τα ματια τους και αν δεν το δεις ποτε στο τελος θα μεινεις χωρις σκυλια ικανα να δουλεψουν και ουτε να αναπαραχθουν ισως αν εχουν σκοτωθει απο το γουρουνι
Καλα δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα... αφου το νεο προτυπο που προτειναν Αργεντικοι με αμιγως εργασιακα σκυλια αλλαξε το σχημα σε αμυγδαλωτο. Περα απο αυτο ομως και για να μη το κουραζουμε, εγω ειμαι της αποψης οτι οποιοσδηποτε διαχωρισμος σε εργασιακα και εκθεσιακα σκυλια μονο κακο μπορει να κανει στην εξελιξη μια φυλης.

ALEXANDROS ERMIS

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2012
52
0
Καλα δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα... αφου το νεο προτυπο που προτειναν Αργεντικοι με αμιγως εργασιακα σκυλια αλλαξε το σχημα σε αμυγδαλωτο. Περα απο αυτο ομως και για να μη το κουραζουμε, εγω ειμαι της αποψης οτι οποιοσδηποτε διαχωρισμος σε εργασιακα και εκθεσιακα σκυλια μονο κακο μπορει να κανει στην εξελιξη μια φυλης.
δικιο εχεις απλα για τα εργασιακα σκυλια θα πρεπει και η κριτες μορφολογιας να διαφοροποιησουν λιγο το πως να στηθει περπατηση και γενικα να αλλαξουν τον τροπο αξιολογησεις ενος εργασιακου σκυλιου διοτι δεν ειναι ευκολο να πας με ενα σκυλι που εχει μαθει σωματοφυλακες επιθεσεις κτλ. και να κανεις μια παρουσιαση του σκυλου μεσα σε αλλα σκυλια κοσμο κτλ.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
δικιο εχεις απλα για τα εργασιακα σκυλια θα πρεπει και η κριτες μορφολογιας να διαφοροποιησουν λιγο το πως να στηθει περπατηση και γενικα να αλλαξουν τον τροπο αξιολογησεις ενος εργασιακου σκυλιου διοτι δεν ειναι ευκολο να πας με ενα σκυλι που εχει μαθει σωματοφυλακες επιθεσεις κτλ. και να κανεις μια παρουσιαση του σκυλου μεσα σε αλλα σκυλια κοσμο κτλ.
Σε αυτο θα με βρεις απολυτως συμφωνη.

Mouhou

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2012
124
1
Καλύβια
Νομιζω οτι υπερβαλλεις... υπαρχουν ΠΟΛΛΑ σκυλια με IPO που ειναι και πρωταθλητες μορφολογιας ;) Aυτοι πως τα καταφεραν ?
Ας μην αναφέρουμε καλύτερα το πώς έχουν πάρει τα περισσότερα το ΙΠΟ....εάν και υπάρχουν πάντα οι εξερέσεις που φυσικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ ας μιλήσουμε για τα εργασιακά γερμανικά. Φαντάσου λοιπόν ότι έχω ένα Γκριζο Γερμανικό (δηλ. εργασιακό), και το κατεβάζω για μορφολογία μαζί με τα μορφολογικά γερμανικά γιατί φυσικά είναι η ίδια ράτσα. Ο δικός μου όμως είναι πιο τετράγωνος ( δεν είναι χαμηλωμένος πίσω) όπως επίσης το χρώμα του είναι γκρίζο με μαύρο ( όπως τα περισσότερα εργασιακά). Συμφωνα με το πρότυπο του γερμανικού ποιμενικού ο σκύλος μου δεν πληρή τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής γιατι οι γωνιώσεις του είναι μικρότερες αλλά και το χρώμα του διαφορετικο του προτύπου (μαυρο με καφέ).....αποτέλεσμα......αποκλεισμός του σκύλου μου ή στην καλύτερη περίπτωση ενα επαρκής.
Εάν είμαι εκτροφέας μαλινουά και βαλω φωτογραφία απο τον σκύλο μου, που έχει αυτιά από μπιγκλ...φυσικά κανείς δεν θα πιστέψει ότι είναι Μαλινουά, διότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν έναν τέτοιο σκύλο έχουν αρκετές γνώσεις να καταλάβουν την διαφορά. Οπότε είμαι αναγκασμένη να κρατήσω τα πρότυπα της φυλής ( εξωτερική εικόνα του σκύλου).
Κατά την γνώμη μου το μαλινουά θα έπρεπε πρώτα να κρίνεται στον στοίβο εργασίας και αφού έχει αποδείξει την αξία του σαν σκύλος εργασίας να περνά από τον κριτή μορφολογίας για μια ματιά ότι μοιάζει με Μαλινουα και δεν είναι μπουζούκι.
Εάν ο εκτροφέας εργασιακών γραμμών Γερμανικού ποιμενικού προσπαθήσει να φτιάξει μέσω τις εκτροφής του τις γωνιώσεις του σκύλου για να ταιριάζουν στο πρότυπο το αποτέλεσμα θα είναι ένας σκύλος με προβλήματα στην εργασία.Και τελικά ο εκφυλισμος μίας πολύ καλής εργασιακής φυλής όπως ο Γερμανικος, που πλέον λόγω προβλημάτων υγείας και χαρακτήρα δεν χρησιμοποιείται για την δουλειά που είναι (ήταν)φτιαγμένος να κάνει, αλλά έχει αντικατασταθεί από τα Μαλινουά που δεν κατεβαίνουν για μορφολογία.
Το ίδιο ακριβώς έχει αρχίσει να συμβαίνει και στο Μαλινουά σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βελγιο, που ως ράτσα είναι πολύ διαδεδομένη. Τα μορφολογικά Μαλινουά μπορούν να κατέβουν μόνο για Agility και Obedience, γιατί έχουν χάσει το ένστικτο για φύλαξη, και τα εργασιακά είναι λίγο εκτός προτύπου, αλλά τουλάχιστον δουλεύουν.
Ας μην καταστρέψουμε την μοναδική ράτσα εργασίας (για αθλήματα με επιθέσεις) που μας έχει μείνει.....

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ε οχι πρεπει να πιασουμε και εκει το προτυπο για να σταυροκοπιομαστε οταν εχουμε κουταβι να μην εχει δυσπλασια η να μη κλασει το κουταβι και να μην κανει δυσπλασια.δοξα το θεο ακομα που δεν παθαινουν τιποτα τα μαλια.
μη σου πω να πιασουμε και το προτυπο στο χαρακτηρα για να το παιρνει η κυρα ευτερπη το μαλι για να το χει στο σαλονι της.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Φτάσαμε να μιλάμε για "εργασιακό ή μη" τερβίρεν κ ψάχνω τους τελευταίους 6 μήνες εκτροφεία που τα τερβίρεν τους δουλεύουν κ έχουν διακριθεί σε αγώνες εργασίας παγκοσμίως ή μη.
Το agility κυρίως με ενδιαφέρει, βέβαια, δε θα ασχολούμουν με ring ή ipo, αλλά ένας σκύλος που'χει το σωστό ταμπεραμέντο, όλα μπορεί να τα κάνει.

Το να διαβάζω για tervuren μόνο για "show quality" με απογοητεύει πολύ, κρίνοντας από την ιστορία της φυλής κ το πόσο τη θαυμάζω...

Μιλώντας από το ροζ συννεφάκι μου, λοιπόν, θα ήθελα πολύ σε αυτά τα δύο "στρατόπεδα" που αναφέρει ο τίτλος αυτού του thread να έκαναν ανακωχή κ να ερχόταν μία ισορροπία σε ό,τι αφορά όλες τις εργασικές φυλές (γιατί στο τέλος θα μας μείνει το "όνομα" μόνο)...:(

Υγεία/μορφολογία/εργασία/ταμπεραμέντο, είναι τα ιδανικά "χημικά συστατικά" που θα βγάλουν έναν άξιο σκύλο εργασίας σε όλα τα επίπεδα.