Θεός κατ' επιλογή

chihuahua

Well-Known Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
135
0
δηλαδή ακόμα και σε επίπεδο πρωταθλητών υπάρχει η περίπτωση να βγούν απόγονοι εκτός προτύπου? ακόμα και σε φυλές με πολύ παλιά εκτροφή? είχα την εντύπωση ότι μετά από 7-8 γεννεές το γονίδιο "καθαρίζει".

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
άλλο πράγμα το εκτός προτύπου και άλλο το παγκόσμιος πρωταθλητής (μορφολογική ποιότητα)

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Πριν απαντήσετε διαβάστε και σκεφτείτε καλά.

Πρέπει να επεμβαίνουμε στην φύση???????
Ποσες γεννες με αγγλικα μπουλντογκ θα ειχαν αισιο τελος αν δεν επεμβεναν οι ιδιοκτητες?(βλεπε υψηλοτατο ποσοστο καισαρικων)Αν βεβαια πουμε ποιος εκανε την μορφολογια της ρατσας ετσι....:confused:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Luna εγώ είμαι πολύ γρήγορος σε αυτά. ;) ΔΕΝ θα επέμενα, όχι όμως για ιατρικούς λόγους.

Για την χρηματοδότηση ενδιαφέρομαι κι εγώ. Τα σκυλιά ειναι έτοιμα ... :D

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@Denis το περίμενα να θεωρείς ακραία την αποψή μου. Όλοι που εκτρέφουν για βραβεία εκθέσεων θα διαφωνούσαν μαζί μου. Κατά την γνώμη μου αυτός ΔΕΝ είναι ο σωστός λόγος να εκτρέφεις σκύλους (να κερδίζεις στις εκθέσεις). Η εκθέσεις απλώς είναι ένα "εργαλείο" όχι ο σκοπός.

Και δεν εννούσα "καλός" όπως το πήρες εσύ. Ο σωστός εκτροφέας ξέρει πως πρέπει να είναι ο χαρακτήρας της φυλής του (αυτό εννοώ "καλός" χαρακτήρας -όπως αρμόζει για την κάθε ράτσα). Παράλληλα μ'αυτό όμως πρέπει να θυμάται πάντα πως τα περισσότερα του κουτάβια θα καταλήξουν ως "πετ".

Για τα ημίαιμα, μην τα βάζεις όλα σ'ένα καλούπι. Υπάρχουν πολλών ιδών ημίαιμα και ακόμη κι ημίαιμα με pedigree. Αυτοί είναι σκύλοι που εκτρέφονται ΚΑΘΑΡΑ για εργασία (και υγεία, σθένος, και μακροζωϊα). Είναι ωραία σκυλιά μορφολογικά, διότι τα "έχουν όλα σωστά πάνω τους" από άποψη κίνησης και αντοχής. Δεν έχουν πρότυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι εκτροφείς τους δεν ξέρουν τι ψάχνουν ή τι ζευγαρώνουν. Αρκετά από τα Pedigree αυτών των ημίαιμων σκύλων πάνε αρκετές δεκαετίες (πάνω από 30 γενιές) πίσω.

Πολλές ράτσες είναι στην ουσία ημίαιμα (τα Ντόμπερμαν, τα Μαύρα Τέρριερ) απλώς "βαφτίστικαν" και σιγά, σιγά πρόδευσαν σε έναν (ή περίπου έναν) τύπο.

@Rottie: Μορφολογικά σωστά εννοώ (για τα ημίαιμα) από άποψη υγείας και κίνησης. Δεν βλέπω τον λόγο να κάνει απογόνους ένα ημίαιμο πολύ προγναθισμό ή κοντά πόδια. Δεν βλέπω τον λόγο να κάνει απογόνους κανένα ημίαιμο άν δεν είναι όλα τα κουτάβια κλεισμένα πρίν ακόμη κι από το ζευγάρωμα. Φυσικά αυτό δεν θα γίνεται συχνά -μάλλον μόνο σε περιπτώσεις που ζευγαρώνονται ημίαιμα για εργασία.

Στα ελκηθρόσκυλα δεν "παίζουν" καθαρόαιμα πολλές δεκαετίες τώρα (όχι στους μεγάλους αγώνες, και εννοείται όχι στο Iditerod). Κι αν νομίζετε ότι οι εκτροφείς των αγωνιστικών ημίαιμων ελκηθρόσκυλων δεν έχουν pedigree ή δεν είναι σοβαροί, θα έχετε πέσει ΠΟΛΥ έξω. Το ίδιο σοβαροί είναι οι εκτροφείς ημίαιμων λαγωνικών (αν όχι ακόμη περισσότερο!) και κρατάνε και αυτοί pedigree (υπεραναλυτικό μάλιστα, περιέχει τα πάντα, ακόμη και τις αλεργίες των σκύλων).

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ακούτε ημίαιμα και βγάζετε φλύκταινες οι "εκθεσάκηδες"!
:p:p:p:p
Εμένα δεν θα μ'ένοιαζε να ζευγαρώνουν όλα τα πολύ καλά ημίαιμα (αν σφήζουν κι από υγεία) γιατί η ποικιλία στο "αίμα" κάνει περισσότερο καλό παρά κακό -ακόμη κι αν φέρει γονίδιο με κληρονομική ασθένεια (που αποκλείεται να ΜΗΝ φέρει ο κάθε σκύλος), οι ποικιλία θα το κρατήσει βαθιά κρυμμένο.
Ο μόνος λόγος που δεν θέλω να ζευγαρώνουν υγειέστατα και υπέροχα ημίαιμα είναι επειδή δύσκολα (εώς ακατόρθωτα) βρήσκουν καλό σπίτι όλα τα κουτάβια.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Φυσικά το "Pedigree" των ημίαιμων αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ από την λέσχη/όμιλο της εργασίας. Φυσικά δεν πάνε αυτοί οι σκύλοι σε έκθεση (απαγορεύεται).
Όπως και απαγορεύεται να σας πω περιγραφικά το πόσο ΛΙΓΟ τους ενδιαφέρει!;)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Πιό άλθημα; έχω κάνει σεμινάρια γενετικής (και ως λέκτορας, όχι μόνο θεατής) και κατεβάζω σκύλους σε εκθέσεις από το 1988 (άλλης ιδιοκτησίας κυρίως).
Πιο άθλημα ακριβώς δεν κατέχω;

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Εγώ ποτέ δεν έδειξα στον Μάκη πόσο απογοητευτικό είναι να φωνάζει "Ρόττβαιλερ, Ρόττβαίλερ!" κάθε φορά που ένας πρωτάρης ψάχνει τι ράτσα να πάρει... τον σεβάστικα (γέλασα κι όλας :p) . Δεν μπορεί να αγαπάς τα Ρόττι και να θεωρείς πως κάνει για πρωτάρη. Αλλά λέω, άστον. Είναι σχεδόν δικό του το Φόρουμ. Πρώτη φορά είναι άλλωστε; Κοίταξα τα δικά μου ποστ (τη δουλεία μου).

Έχω ξαναπεί πράγματα που θεωρούνται "τραβηγμένα" από αρκετούς εδώ, αλλά δεν έχουμε όλοι της ίδιες απόψεις και ούτε και τις ίδιες εμπειρίες. Κι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το ΩΡΑΙΟ.

Σκέφτικα πως θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον ο καθένας να λέει την αλήθεια. Αυτό που όντως είναι η αποψή του κι όχι να φοβάται το κράξημο του Μάκη ή του κάθε "Μάκη".
Θα ήταν Τ Ο Σ Ο βαρετό να συμφωνούσαμε όλοι...

Κάνω λάθος;

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Tα ελκυθρόσκυλα και τα λαγωνικά εννοούσες ?? Αχχχ ... sorry ... ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ :eek: :eek: :mad:

Μας δουλεύεις Dr.Zhivago ?

ΠΟΥ είπα ότι οι εκθέσεις ειναι ο σκοπός? ''Εκθεσάκιας'' ?? ... θα εννοείς κάποιον άλλον ...

Όλοι που εκτρέφουν για βραβεία εκθέσεων
Προσβολή με το γάντι ειναι αυτή ?? Πολύ αστείο ... και φυσικά αφού δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις περιμένω να το πάρεις πίσω.

Επίσης ... επειδή ζούμε σε μία χώρα που ο κόσμος λέει το μάυρο terrier PODERMAN και ψάχνει στην ΧΕ να το αγοράσει για να φυλάει το εξοχικό του, καλό είναι να λέμε ΤΙ κάνουν οι εκθέσεις μορφολογίας και οι εξετάσεις εργασίας και όχι να πουλάμε γνώση αέρα πατέρα για τις διασταυρώσεις ελκυθρόσκυλων ...

Επί του θέματος ...

Εμένα δεν θα μ'ένοιαζε να ζευγαρώνουν όλα τα πολύ καλά ημίαιμα (αν σφήζουν κι από υγεία) γιατί η ποικιλία στο "αίμα" κάνει περισσότερο καλό παρά κακό -ακόμη κι αν φέρει γονίδιο με κληρονομική ασθένεια (που αποκλείεται να ΜΗΝ φέρει ο κάθε σκύλος), οι ποικιλία θα το κρατήσει βαθιά κρυμμένο.
Ο μόνος λόγος που δεν θέλω να ζευγαρώνουν υγειέστατα και υπέροχα ημίαιμα είναι επειδή δύσκολα (εώς ακατόρθωτα) βρήσκουν καλό σπίτι όλα τα κουτάβια.
ΟΡΙΣΕ τα καλά ημίαιμα. Ενα σκυλί που δεν είναι προγναθικό - δεν έχει δυσπλασίες - δερματικά - καρδιές - θυροειδή κλπ κλπ η Γεννετική που σπούδασες λέει ότι είναι ικανό για αναπραγωγή ώς ΚΑΛΟ ??

Θέλω ΚΑΙ κυνολογική - κοινωνιολογική ανάλυση ώς προς το ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ να ζευγαρώσει ένα τέτοιο σκυλι και είσαι υπέρ.

Επίσης μπορεί να έχεις κάνει σεμινάρια γενετικής, προς το παρόν όμως μας λές κάτι πάρα πολύ απλό - την εξάλειψη ελαττωματικού γονιδίου - ΧΩΡΙΣ όμως να εξηγείς πώς αυτή γίνεται μεταξύ άγνωστων γεννητόρων, αν μιλάμε για οποιαδήποτε ημίαιμα.

Αν μιλάμε για συγκεκριμένα ημίαιμα, εκτρεφόμενα για ΕΡΓΑΣΙΑ πάλι τα σεμινάρια γενετικής που έκανες δεν με καλύπτουν ώς προς ΠΩΣ γίνεται ένας σκύλος με διαφορετική μορφολογία από έναν άλλον να είναι κατάλληλος ή μάλλον ικανοτατος σε μία συγκεκριμένη εργασία.

Εξήγησέ μου αν χρειαζόμαστε έναν σκύλο έλξης πχ με ποιά γωνίωση της λεκάνης του επιτυγχάνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και αφού το επιτύχουμε γιατί δεν ζευγαρωνουμε συνέχεια ίδιους σκύλους ώς προς την γωνίωση ΑΡΑ ΦΥΛΗ - (επεκτεινοντας τις απαιτήσεις μας και το αποτέλεσμα σε όλα τα χαρακτηριστικά.)

συμπέρασμα : Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ πάνω σε ένα σκύλο που να μην εξυπηρετεί έναν σκοπό. Η οποιαδηποτε διασταύρωση ΦΥΛΩΝ εστιαζόμενη σε ΚΑΠΟΙΑ και όχι σε ΟΛΑ τα χαρακτηριστικά για μένα είναι άτοπη. Στην τέλεια μορφή της, ΑΝ δηλαδή καταφέρουν τον τελικό σκοπό τους αυτοί που το προσπαθούν , θα έχουν πάλι μια ΦΥΛΗ άρα καθαρόαιμο.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Εγώ ποτέ δεν έδειξα στον Μάκη πόσο απογοητευτικό είναι να φωνάζει "Ρόττβαιλερ, Ρόττβαίλερ!" κάθε φορά που ένας πρωτάρης ψάχνει τι ράτσα να πάρει... τον σεβάστικα (γέλασα κι όλας :p)
Δεν μ'αρέσιε ο τρόπος που κινείσαι είναι πολύ μικροπρεπής.

Για αυτό δές παλιότερες δημοσιεύσεις σου

Κατ' αρχήν θα ήθελα να σε συγχαρώ που σκέφτεσαι το θέμα (έχεις αρχίσει τουλάχιστον) και ζητάς και συμβουλές. Οι ράτσες που σου αρέσουν είναι υπέροχες (στα σωστά χέρια) και σωστός εφιάλτης σε κακά χέρια.
Εάν είσαι γενικώς κυριαρχικό άτομο, θαρραλέο και με πολύ κοινή λογική θα τα πας μια χαρά. Είναι και ήρεμοι σκύλοι (το Πρέσα και το Ρόττι) όταν ζουν καλή ζωή (άσκηση, εκπαίδευση, αγάπη, υγεία).
Εγώ θα πρότεινα πιο "εύκολο" σκύλο για αρχάριο, αλλά όπως είπε και κάποιος άλλος, όλη από κάπου αρχίσαμε (και εγώ με ακόμη πιο δύσκολη φυλή).
Εγώ σου προτείνω Κάνε Κόρσο. Το βρήσκω ομορφότερο και πιο σταθερό σαν χαρακτήρα κι ας με μαλώσουν οι άλλοι. Τη γνώμη μου λέω (εσύ δεν τη ζήτησες;).
Όσο για τη δυσκολία που ανέφερες, απολαυσέ το! Έχεις να μάθεις πολλά και το χόμπυ που διάλεξες είναι πολύ ενδιαφέρον σε όλα του τα στάδια!
Η περίοδος αυτή (της επιλογής) προσφέρει πολύ υλικό για όνειρα και χαρούμενες σκέψεις... Θα τη θυμάσαι μια ζωή
Αν είναι συνειδιτοποιημένος και μελετήσει αρκετά -δεν θα έχει πρόβλημα με ένα Κάνε Κόρσο. Δεν είναι ιδανική φυλή για προτάρη αλλά δεν είναι και το "τέρας" που οι περισσότεροι νομίζουν. Αν είναι να σκέφτεται τέτοιο σκύλο καλύτερα να πάρει και μεριικές καλές συμβουλές από ανθρώπους με πείρα, παρά μόνο άρνηση και "Μπα, δεν κάνεις."
Βέβαια εκεί που ένας μεσαίος σκύλος θα σου σπάσει ένα δάχτυλο το Κάνε Κόρσο μπορεί να σου σπάσει τον μηρό με ένα δάγκωμα...
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν δαγκώνουν εύκολα (ή χωρίς λόγο σοβαρό) λόγο του ότι έχουν μεγάλη αυτοπεπείθηση (αν έχουν κοινωνικοποιηθεί).

Κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου τώρα, αφού κι εγώ του είπα να κοιτάξει κάτι πιο εύκολο...
Μου φαίνεται όμως ο Μάνος πολύ "νορμάλ" άτομο και λογικό (απαραίτητο για αυτές τις φυλές) και δεν μπορώ παρά να τον πάρω πολύ σοβαρά.

Κάποιος χωρίς καθόλου εμπειρία που έψαχνε για rott - και όλο το forum του έλεγε να μην πάρει. Ααα ... και του ειπες να πάρει corso ... γιατί δεν είναι ο μέσος ιδιοκτήτης και το πείσμα κάνει θαύματα ... ;)

ainte

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2008
184
0
Αλεξανδρούπολη
Δεν μ'αρέσιε ο τρόπος που κινείσαι είναι πολύ μικροπρεπής.

Για αυτό δές παλιότερες δημοσιεύσεις σου
......
Κάποιος χωρίς καθόλου εμπειρία που έψαχνε για rott - και όλο το forum του έλεγε να μην πάρει. Ααα ... και του ειπες να πάρει corso ... γιατί δεν είναι ο μέσος ιδιοκτήτης και το πείσμα κάνει θαύματα ... ;)
Τωρά όλο αυτό τι σχέση έχει με το θέμα; Δε θα μπορούσε να γίνει με pm;

Last edited by a moderator:

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Εγώ ποτέ δεν έδειξα στον Μάκη πόσο απογοητευτικό είναι να φωνάζει "Ρόττβαιλερ, Ρόττβαίλερ!" κάθε φορά που ένας πρωτάρης ψάχνει τι ράτσα να πάρει... τον σεβάστικα (γέλασα κι όλας :p)

Έχω ξαναπεί πράγματα που θεωρούνται "τραβηγμένα" από αρκετούς εδώ, αλλά παιδιά δεν έχουμε όλοι της ίδιες απόψεις και ούτε και τις ίδιες εμπειρίες.

Σκέφτικα πως θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον ο καθένας να λέει την αλήθεια. Αυτό που όντως πιστεύει, κι όχι να φοβάται το κράξημο του Μάκη ή του κάθε "Μάκη".
Κάνω λάθος;
στην αρχή εκανα πολλά quote αλλά επειδή θα γινόταν πολύ κουραστικό θα κάνω μόνο αυτό

που, πότε και σε ποιόν είπα να πάρει ροτβάιλερ ??

περιμένω απάντηση

φυσικά και ο καθένας έχει δικαίωμα να πει την γνώμη του.

αλλά λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειτε για forum και όχι για blog πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον αντίλογο με επιχειρήματα

στο θέμα γενετικής και γνώσεις το μόνο που θα πω είναι ότι γνωρίζω ΠΟΛΛΟΥΣ εκτροφείς (εκθεσιακούς και εργασιακούς) οι οποίοι επί χρόνια άρα όχι τυχαίαέχουν μια σταθερή υψηλή ποιότητα στα σκυλιά εκτροφής τους χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει DNA;)

Μόνος σου καταραπίπτεις αυτά που λες

μιλάς για σκυλιά ημίαιαμα αλλά με pedigree :eek::eek::eek::eek::eek: 30 γεννεών.

ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν λίγο τα πράγματα

η λέξη ημίαιμος (μισό αίμα) χρησιμοποιείτε ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ για να χαρακτηρίσει σκυλιά ουσιαστικά πολύαιμα (προερχόμενα από πολλά διαφορετικά αίματα).

την λέξη αυτή όμως (ημίαιαμα) την χρησιμοποιούμε και για μια άλλη κατηγορία σκύλων

των καθαρόαιμων εκείνων τα οποία δεν έχουν pedigree

πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσεις τι εννοείς όταν λες ημίαιαμα??

το αδέσποτο 30 γεννεών του δρόμου ή το μαλινούα 30 γεννεών του KNPV ή του στρατού-αστυνομίας ?

στην πρώτη περίπτωση είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για ζευγάρωμα υγειών δειγμάτων αφού δεν γνωρίζουμε απολύτος τίποτα για τους προγόνους τους.

στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για ζευγάρωμα μεταξύ ανθρώπων που δεν ενδιαφέροντε για τα pedigree με την απλή έννοια του λόγου αλλά οπως και εσύ είπες

Dr.Zhivago

Για τα ημίαιμα, μην τα βάζεις όλα σ'ένα καλούπι. Υπάρχουν πολλών ιδών ημίαιμα και ακόμη κι ημίαιμα με pedigree. Αυτοί είναι σκύλοι που εκτρέφονται ΚΑΘΑΡΑ για εργασία (και υγεία, σθένος, και μακροζωϊα). Είναι ωραία σκυλιά μορφολογικά, διότι τα "έχουν όλα σωστά πάνω τους" από άποψη κίνησης και αντοχής. Δεν έχουν πρότυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι εκτροφείς τους δεν ξέρουν τι ψάχνουν ή τι ζευγαρώνουν. Αρκετά από τα Pedigree αυτών των ημίαιμων σκύλων πάνε αρκετές δεκαετίες (πάνω από 30 γενιές) πίσω.
τώρα πως κατάφερες σε 5 γραμμές να πεις ότι δεν εχουν προτυπο αλλά εχουν pedigree και τα εχουν όλα σωστά πάνω τους ....................

άλλη ανακρίβεια

Dr.Zhivago

Φυσικά το "Pedigree" των ημίαιμων αναγνωρίζεται ΜΟΝΟ από την λέσχη/όμιλο της εργασίας. Φυσικά δεν πάνε αυτοί οι σκύλοι σε έκθεση (απαγορεύεται).
κανένας ΣΟΒΑΡΟΣ όμιλος δεν αναγνωρίζει pedigree.

το βιβλιάριο εργασίας στο οποίο προφανώς αναφέρεσε εκδίδετε από τον κυνολογικό όμιλο της κάθε χώρας

ο καθένας μπορεί να πάει στον ΚΟΕ και να βγάλει βιβλιάριο εργασίας στον σκύλο του με τα στοιχεία του και όπου ράτσα θα μπει το MIX

και σε ερωτώ

πόσα από αυτά τα mix λαμβάνουν μέρος σε πρωταθλήματα και διακρίνοντε?????

είτε είναι κυνηγετικοί αγώνες είτε εργασίας

για όλα αυτά και κυρίως επειδή το forum διαβάζετε από πολλούς και για αυτό όπως είπε και ο denis

Επίσης ... επειδή ζούμε σε μία χώρα που ο κόσμος λέει το μάυρο terrier PODERMAN και ψάχνει στην ΧΕ να το αγοράσει για να φυλάει το εξοχικό του, καλό είναι να λέμε ΤΙ κάνουν οι εκθέσεις μορφολογίας και οι εξετάσεις εργασίας και όχι να πουλάμε γνώση αέρα πατέρα για τις διασταυρώσεις ελκυθρόσκυλων ...
πρέπει να προσέχουμε πολύ το τι και πως το λέμε

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@DENIS: Τι φωνάζεις αφού στο τέλους συμφωνούμε;;;; Τεσπα...

Aπό που ν'αρχήσω... καλά, το 1ο το παίρνω πίσω (δεν έχω ΙΔΕΑ πραγματικά με ποιό κριτήριο ζευγαρώνεις) απλώς μου ήρθε επειδή είχες πει παλαιότερα πως θα ζευγάρωνες Ρόττι με δυσπλασία (επι λέξη ότι "θα το ρίσκαρες") εάν ήταν πολύ ωραίο.
Αλλά πάει αλλού η κουβέντα... μπορεί να ενοούσες "ωραίο" στη εργασία.
Το "εκθεσάκιας" ήταν αστείο (είμαι από τους πλέον εκθεσάκηδες -με όρια όμως). Σόρρυ πάντως.

Αυτό το Ποντερμαν δεν το είχα ακούσει (πες! ΠΕΣ! σε πμ) αλλά δεν πουλάω γνώσεις σε καμία περίπτωση (για τα ελκηθρόσκυλα ξέρω λίγα πράγματα).

Απλώς δεν θεωρώ πως η οποιαδήποτε "πληροφορία" (που είναι γεγονός αναμφησβήτητο) που σ' εμπνέει να σκεφτείς λίγο παραπάνω είναι κακό πράγμα. Τι βοβάσαι; Θα πάθει κανείς οverdose;

Δεν το είπα να κάνω την έξυπνη -αλλά για να δεις ΕΣΥ πως συχνά τα καθαρόαιμα και τα ημίαιμα δεν διαφέουν και τόσο όσο νομίζεις. Και το κατάλαβες στο τέλος (που είπες, καλέ, τότε σχεδόν ράτσα είναι, αφού έχουν ιστορικό και κοινό στύλ). Αυτός ήταν ο σκοπός μου.

Δεν είναι βέβαια ράτσες όλα γιατί έχουν μεγάλη επιήκεια στον τύπο (για μένα ο τύπος κάνει τη ράτσα κι όχι το όνομα κι ούτε το FCI). Επιλέγονται με βάση τις αποδώσεις τους αλλά ναι, αν υποθέσουμε πως υπάρχει μία τέλεια μορφολογία για κάθε δουλεία, μπρος μια φυλή οδεύουν. Αλλά μέχρι να την βρούν ζευγαρώνουν ημίαιμα.

Στα ελκυθρόσκυλα έχει γίνει μία ράτσα από μίξ βορείων φυλών, Aγ. Βερνάρδου, Βέλγικα Λυκόσκυλα και Λαμπραντόρ. Το λένε Chinook και είναι και σούπερ φύλακας (λένε). Να το καθαρόαιμο που έψαχνες!

Αν όμως σε άκουγαν (και δεν ζευγάρωναν και ημίαιμα, δεν θα το είχαν ποτέ -όπως δεν θα υπήρχε ποτέ και το Ντόμπερμαν (και ούτε το μωρό μου!).

Για την γενετική δεν είπα ποτέ πως θα "εξαλείψω" κανένα γονίδιο (γίνεται αυτό άν δεν είναι κυρίαρχο;;) προς θεού. Είπα πως όση ευκαιρία έχει (ποικιλία γονιδίων) η φύση, προσπαθεί για υγεία και χαρά (εμείς τις το χαλάμε ενίωτε).

Αυτό το είπα-δεν ειπα-έιπες δεν είπες... έχει κουράσει. Για να τελειώσω, δεν είμαι υπερ να ζευγαρώνεις ημίαιμα. Αλλά αν παρακολουθείς τα ζώα από υγεία και χαρακτήρα για χρόνια και έχεις ουρά από υποσχόμενες νέες οικογένεις (που θέλουν απλώς ένα σκύλο) ποιά είμαι εγώ να σου πω πως δεν πρέπει να το κάνεις.
Αλλά είναι σαν ανέκδοτο με τον Τοτό. Ποτέ δεν θα βρείς οικογένειες να σε πληρώσουν για να κρατήσεις ένα κοπράκι.
- Εκτός αν εκτρέφεις Chinook στην Αλάσκα.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Denis. Ποτέ δεν με καταλαβαίνεις.... και αυτό ήταν άσχετο που έκανες (κομμάτια από διάλογο επιλεγμένα....) και μιλάς για μικροπρέπεια. Μια χαρά τα έλεγα. Δεν θα άλλαζα ούτε τόνο.

Οι πιο έμπειροι με Κάνε (κι εδώ στο φόρουμ) συμφωνούν μαζί μου ότι είναι πιο εύκολα από τα Ρότι. Γιατί δεν ακούς κανέναν ;

Αντί να υπερασπιστείς μια κυρία που δέχεται κράξημο χωρίς λόγο και αιτία και από το πουθενά.

Δεν παίζω άλλο κουράστικα.
ΜΑΚΗ: http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?p=69272#post69272

Αν βαρέθικα εγώ φαντάσου οι άλλοι....

Σε ΟΛΟΥΣ: Ζητώ συγνώμη!
Πάω να βγάλω το σκύλο βόλτα. Αυτά τα Πόντερμαν θέλουν πολλες βόλτες.

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ναι, το σούπα μούπες ειναι ΠΟΛΥ κουραστικό , ΑΛΛΑ δεν παλεύονται οι ανακρίβειες που λές. Και δυστυχώς πρέπει να συνεχίσω.

Aπό που ν'αρχήσω... καλά, το 1ο το παίρνω πίσω (δεν έχω ΙΔΕΑ πραγματικά με ποιό κριτήριο ζευγαρώνεις) απλώς μου ήρθε επειδή είχες πει παλαιότερα πως θα ζευγάρωνες Ρόττι με δυσπλασία (επι λέξη ότι "θα το ρίσκαρες") εάν ήταν πολύ ωραίο.
Αλλά πάει αλλού η κουβέντα... μπορεί να ενοούσες "ωραίο" στη εργασία.
Το "εκθεσάκιας" ήταν αστείο (είμαι από τους πλέον εκθεσάκηδες -με όρια όμως). Σόρρυ πάντως.
Αφού διάβασες ΕΠΙ ΛΕΞΗ πές μου ΠΟΥ είπα ότι το κριτήριο θα είναι αν είναι ΩΡΑΙΟ ????

Θα ζευγάρωνα αν μελετώντας το pedigree όπως ορίζει η γεννετική που σπούδασες, με άφηνε ελεύθερο να πάρω το ρίσκο , για να πάρω κάποιον ωραίο απόγονο.

Δεν εννούσα ωραίο στην εργασία, πολύ απλά γιατί δεν έχει σχέση η μορφολογία του γεννήτορα, άρα ΩΡΑΙΟ δεν είναι τίποτα, ΕΙΔΙΚΑ αν έχει και ένα ποσοστό δυσπλασίας ... ;)

Εγινε σαφές γιατί θα ζευγάρωνα ΚΑΙ σκύλο με ΕΠΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ δυσπλασίας ??

Αυτό το Ποντερμαν δεν το είχα ακούσει (πες! ΠΕΣ! σε πμ) αλλά δεν πουλάω γνώσεις σε καμία περίπτωση (για τα ελκηθρόσκυλα ξέρω λίγα πράγματα).
Υπάρχει μέσα στο forum. Αφού ξέρεις λίγα πράγματα για τα ελκυθρόσκυλα, ας μας εξηγήσει ο Gaia Lykaia που θαυμάζεις, ΓΙΑΤΙ ένα ελκυθρόσκυλο που είναι

Στα ελκυθρόσκυλα έχει γίνει μία ράτσα από μίξ βορείων φυλών, Aγ. Βερνάρδου, Βέλγικα Λυκόσκυλα και Λαμπραντόρ. Το λένε Chinook και είναι και σούπερ φύλακας (λένε). Να το καθαρόαιμο που έψαχνες!
δεν είναι ελκυθρόσκυλο ή μάλλον δε είναι το ιδανικό ελκυθρόσκυλο ...

Και μετά να μας εξηγήσεις γιατί πρέπει να συζητάμε τί ΛΕΝΕ κάποιοι που άκουσες ...

Απλώς δεν θεωρώ πως η οποιαδήποτε "πληροφορία" (που είναι γεγονός αναμφησβήτητο) που σ' εμπνέει να σκεφτείς λίγο παραπάνω είναι κακό πράγμα. Τι βοβάσαι; Θα πάθει κανείς οverdose;
Ανάλογα την πληροφορία και τον αποδέκτη ... ΝΑΙ στην συγκεκριμένη περίπτωση το θεωρώ καταστροφικό.

Δεν το είπα να κάνω την έξυπνη -αλλά για να δεις ΕΣΥ πως συχνά τα καθαρόαιμα και τα ημίαιμα δεν διαφέουν και τόσο όσο νομίζεις. Και το κατάλαβες στο τέλος (που είπες, καλέ, τότε σχεδόν ράτσα είναι, αφού έχουν ιστορικό και κοινό στύλ). Αυτός ήταν ο σκοπός μου.
Δεν είπα κανένα ''καλέ'' στο τέλος ... εξηγώ ΓΙΑΤΙ δεν είναι φυλή, δεν έβγαλα κανένα συμπέρασμα, αντιθέτως εσύ λές

Δεν είναι βέβαια ράτσες όλα γιατί έχουν μεγάλη επιήκεια στον τύπο (για μένα ο τύπος κάνει τη ράτσα κι όχι το όνομα κι ούτε το FCI). Επιλέγονται με βάση τις αποδώσεις τους αλλά ναι, αν υποθέσουμε πως υπάρχει μία τέλεια μορφολογία για κάθε δουλεία, μπρος μια φυλή οδεύουν. Αλλά μέχρι να την βρούν ζευγαρώνουν ημίαιμα.
Και φυσικά για μένα το ίδιο, άρα εσύ έρχεσαι στα λόγια μου, ΟΤΑΝ το καταφέρουν θα έχουν φυλή. Τώρα έχουν ημίαιμο.

Ασταθή γεννήτορα. Ανάξιο λόγου για το αν μπορεί ένα ημίαιμο να ζευγαρώσει. ΚΑι σιγουρα ΠΟΛΥ άτυχές παράδειγμα για τα αδέσποτα της Αθήνας.

Περιμένω ακόμα τις γεννετικές και κυμολογικές αιτολογήσεις σου, για το αν μπορεί ένα ημίαιμο να ζευγαρώσει.

Προς το παρόν έχω το ΑΣΤΕΙΟ επιστημονικά

Για να τελειώσω, δεν είμαι υπερ να ζευγαρώνεις ημίαιμα. Αλλά αν παρακολουθείς τα ζώα από υγεία και χαρακτήρα για χρόνια και έχεις ουρά από υποσχόμενες νέες οικογένεις (που θέλουν απλώς ένα σκύλο) ποιά είμαι εγώ να σου πω πως δεν πρέπει να το κάνεις.
Και το άκυρο όπως λές εσύ αλλά και κακό λόγω κατάλειψης θέσης άλλων ημίαιμων που πεθαίνουν στον δρόμο τελευταίο επιχείρημά σου ...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.084
Νεότερο μέλος
Marlen48