Θεός κατ' επιλογή

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Dr Zhivago να ρωτησω βασει ποιων χαρακτηριστικων επιλεγεται ενας σκυλος να αναπαραχθει? Οκ το εχω καταλαβει οτι πρεπει να εχει καποια μορφολογικα χαρακτηριστικα και ελλειψη δτσπλασιας απο ασθενεις αλλα μετα? Ποιοι αλλοι παραμετροι λαμβανονται υποψιν? Απο υγεια κυριως αλλα και απο χαρακτηρα?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Η κάθε φυλή διαφέρει στο τι πρέπει να προσέχεις.
ΩΦΕΙΛΕΙ ο κάθε εκτροφέας να μελετά τους κανόνες της γενετικής και μετά της "τάσεις" (και πως μεταφέρονται) θετικές (χρώματα, μανδύας, μάτια) και αρνιτηκές, (ασθένειες, παθήσεις) της φυλής του. Ο καλός εκτροφέας μελετά και τις τάσεις των δικό του γραμμών.

Η εκτροφείς που δεν ξέρουν καν τι είναι το DNA (όπως είπε ο Μάκης) δεν είναι καλοί εκτροφείς, απλώς είναι τυχεροί εκτροφείς! Συνήθως οι σκύλοι τους δεν είναι τόσο καλοί όσο δείχνουν εξωτερικά και αν είναι, σπανίως κρατούν ποιότητα μακροπρόθεσμα.

Όλοι χρισημοποιούμε το DNA (η μάλλον οι κανόνες του λειτουργούν στο σπίτι μας) όταν κάνουμε μία γέννα. Είτε το αναγνωρίζουμε, είτε όχι.

Το να μην σ' ενδιαφέρει να μάθεις "τους κανόνες του παιχνιδιού" δεν σημαίνει πως το παιχνίδι σταματησε να "παίζεται". Μόνο αυτοί που ασχολόύνται σοβαρά με τη μελέτη της μπορούν να βλέπουν πρόοδο στις γραμμές τους μακροπρόθεσμα.

Πολλοί είναι που δεν ενδιαφέρονται να μάθουν (τον οποιονδήποτε κανόνα) περί γενετικής. Και στο εξωτερικό μερικοί είναι και πολύ ΔΙΑΣΗΜΟΙ εκτροφείς. Δεν σημαίνει αυτό όμως και οτι έχουν πραγματικά καλούς σκύλους (μόνο ότι οι σκύλοι τους σαρώνουν στις εκθέσεις).

Εγώ εντυπωσιάζομαι περισσότερο από κάποιον εκτροφέα που δεν βιάζεται τόσο (για τη διασημότητα) που δεν προλαβαίνει να διαβάσει για την γενετική (που αφορά άμμεσα αυτό που κάνει). Αυτόν που βάζει την υγεία και τον χαρακτήρα ΠΡΙΝ από την τέλεια μορφολογία.

Last edited:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Τελικά, είδες που είμαι πιο αυστηρή; Εχώ δεν θα ζευγάρωνα σκύλα που ήταν υπερβολικά κυριαρχική (παρ'όλο που θα την "κουμάνταρα") για να μην κάνει κουτάβια που θα πάνε σε οικογένειες που θα δυσκολευτούν να τα κουμαντάρουν (ή τα δικά τους κουτάβια).
Ανάλογα την φυλή. Δεν ισχύει αυτό στο rottweiler. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις ''οικογενειακό'' σκύλο. Ενα από τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τηςς φυλής είναι ότι υπάρχουν σκυλιά που τείνουν στο labrador όλο και περισσότερα. Επίσης δεν κληρονομείται απαραίτητα, ακόμα και να θές. Η καλύτερη μάνα σκύλα που είχα στην ζωή μου (πήγαινα στην γενήστρα μία φορά στις 3 μέρες αν ήθελα - καθάριζε ανέτρεφε τα κουτάβια ΤΕΛΕΙΑ ακόμα και αφού μεγαλώσανε κλπ - είδαμε και πάθαμε να ζευγαρώσει. Αυτό γιατί ζευγάρωσε μεγάλη (4,5 χρόνων) πρώτη φορά, και δεν μπορούσε να χωρεσει το μυαλό της την διαδικασία.

Δεν θα ζευγάρωνα σκύλα ούτε με καρκίνο (για πολλούς λόγους, αλλά πάλι βασικά την πιθανή κληρονομικότητα)
Ούτε εγώ (πλήν ελαχίστων εξαιρεσεων - παράδειγμα ήταν - αλλά όχι λόγω κληρονομικότητας :rolleyes: αλίμονο, δεν θα αναπαραγόταν τίποτα και ειδικά κανένας άνθρωπος.

και δεν θα ζευγάρωνα σκύλα με 12ωρο οίστρο.
Μόνο εάν ήταν καποιάς πόλύ σπάνιας φυλής θα το έκανα.
Γιατί ? Η συγκεκριμένη σκύλα το κάνει τους 4 τελευταίους οίστρους - πρίν είχε κανονικούς (λίγο μικρότερους βασικά) ΚΑΜΙΑ κόρη της δεν έχει πρόβλημα, και οι αποδόσεις της και των θηλυκών παιδιών της (σε απογόνους) είναι κορυφαίες ΚΑΙ στο εξωτερικό.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
47
thessaloniki
Ανάλογα την φυλή. Δεν ισχύει αυτό στο rottweiler. Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξεις ''οικογενειακό'' σκύλο. Ενα από τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τηςς φυλής είναι ότι υπάρχουν σκυλιά που τείνουν στο labrador όλο και περισσότερα. .
αυτο παλι:confused:
μαλλον ειναι must των καιρων μας και καλη καραμελιτσα........φοριεται πολυ τελευταια!

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ωραι τα μορφολογικα χαρακτηριστικα καθως και δυσπλασιες εχω καταλαβει πως γινεται περιπου. Αλλα ασθενειες? Διαβητες νεφροπαθειες κλπ. Γινονται γενετικοι ελεγχοι πριν διασταυρωθει ενα σκυλι, μπλοκαρεται η διασταυρωση μιας γραμμης που εχει εξαιρετικα μορφολογικα χαρακτηριστικα αν οι προγονοι της εμφανισουν τετοιες ασθενειες. Γινεται συσχετιση ασθενειων π.χ διαβητης και παχυσαρκια. Αν ναι γιατι συγκεκριμενες ρατσες εχουν συγκεκριμενα προβληματα? Σημαινει οτι η συχνοτητα καποιων παθολογικων γονιδιων ειναι υψηλη σε αυτες τις ρατσες και θα περιμενα μετα απο ελεγχομενες διασταυρωσεις να εξελειφονται. Τι γινεται με το inbreeding? Ακολουθειται απο εκτροφεις για να παρουν σκυλια με απαραιτητα μορφολογικα χαρακτηριστικα αγνοωντας τις οποιες επιπτωσεις? Τ
Τελος στις εκθεσεις τσεκαρεται η υγεια του σκυλου η μονο η μορφολογια. Δηλαδη γινονται εξετασεις αιματος και ουρων και ανααλογα με αυτες βαθμολογειται οσ κυλος η μονο σχημα και υπακοη. Φαινεται αστειο ισως αλλα αν εχω καταλαβει οι εκθεσεις καθοριζουν το ποια ειναι καλα για αναπαραγωγη η οχι.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
47
thessaloniki
το οτι υπαρχει μια αυξημενη ζητηση για φυλες υψηλων απαιτησεων,
για φυλες με δυσκολο χαρακτηρα που χρειαζονται εκπαιδευση επισης υψηλων απαιτησεων/προδιαγραφων(δεν ξερω αν το λεω σωστα/κατανοητα),φυλες μεγαλοσωμες-δυναμικες,αλλα ολοι θελουν να ειναι σαν το family package style του labrador,του golden και τεινουν να δημιουργησουν στις φυλες αυτες (οταν αποκτησουν εναν εκπροσωπο της )τον αναλογο χαρακτηρα γιατι ετσι το εχουν φανταστει....
και το θεωρω κακο......γιατι δεν πιστευω οτι ειναι ετσι τα πραγματα.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Προοίμιο: Θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι τελούμε υπό καθεστώς μετοίκισης/μετακόμισης ακόμη και άρα η μόνη διαθέσιμη σύνδεσης είναι του επιπέδου PSTN και των 44kbps, με ότι αυτό επιφέρει, οπότε αναγκαστικά θα είμαι σύντομος:

Το θέμα είναι μεγάλο και δε λύνεται «εδώ & τώρα» και μάλλον off topic αλλά αφού έγιναν αναφορές....

Για να προκύψει μία καινούργια Φυλή σκύλων, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αρχική δεξαμενή (200 κατά κάποιους) σκυλιών, τα οποία θα πρέπει σε σημαντικό βαθμό να διαθέτουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά (μορφολογίας & ηθολογίας). Φυσικά, για να προκύψουν τόσα σκυλιά, πάρα πολλά άλλα που δε θα πληρούν τα όρια αποδοχής θα πάνε στα αζήτητα (είτε αυτού είτε του άλλου κόσμου). Αυτό σημαίνει, ότι αυτή η εκτροφική τακτική (που έχει εφαρμοσθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν για τη δημιουργία των περισσοτέρων «σύγχρονων» φυλών) θα εμφανίσει ένα πλεόνασμα κουταβιών ή εφήβων σκύλων τα οποία κανένας δε θα θέλει... ούτε ο εκτροφέας, αλλά ούτε και κάποιος ιδιώτης... οπότε, η ευθανασία είναι η μόνη οδός (η γρηγορότερη και η λιγότερη ανώδυνη). Όποιος είναι αρκετά ηθικός, μπορεί να ακολουθήσει αυτή την οδό... (αν μιλάμε ακόμα για το τι είναι ηθικό και τι όχι........ και για ποιους).... Το να ζευγαρώσεις τη σκύλα σου το θεωρώ πταίσμα μπροστά σε αυτά που έγιναν (και γίνονται) για να αποκτήσουμε τους design σκύλους μας.

Σχετικά με την αναφορά στα Chinοok, όντος είναι μία σύγχρονη φυλή (1917-1920, Chinook Owners Association), η οποία προήλθε από μίξη αρκιτκών φυλών και πέρασε και αυτή από «χίλια κύμματα» μέχρι να σταθεροποιηθεί (να δίνει δηλαδή απογόνους ίδιου τύπου & χαρακτήρα με τους γονείς), αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Έτσι, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Chinοok προήλθε από ένα αρχικό στοκ «καθαρόαιμων» σκυλιών, τα οποία όμως πέρασαν μέσα από το δάσος της «ημιαιμίας», μέχρι να βγουν ξανά στο ξέφωτο και στο φως της «καθαροαιμίας» το 1991. Και μιλάω για ξέφωτο και όχι για πεδιάδα, γιατί η αποδοχή της νέας αυτής φυλής δεν έχει γίνει από τη κορυφαία οργάνωση των ΗΠΑ στο χώρο της κυνολογίας της American Kennel Club Corp., αλλά από το «αντίπαλο δέος» την United Kennel Club, Inc. (στις σελίδες της οποίας δε θα βρείτε αναφορά στην AKC... δεν υπάρχει για αυτήν). Για την AKC τα Chinook δεν υπάρχουν.... δεν είναι αποδεκτή φυλή... Άρα, δεν υπάρχουν και για την FCI... ούτε και για όλους τους οργανισμούς/club τα οποία διατηρούν σχέσεις μαζί της... (διακρίνετε κάποιο πρόβλημα το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με τα Chinnok, ούτε με την γενετική τους καθαρότητα/ταυτότητα ή μη, αλλά με την πάλη εξουσίας στο χώρο της κυνολογίας...;)

Και αυτό καταδεικνύει ένα πρόβλημα με την διεθνή κυνολογία. Όλοι οι οργανισμοί είναι Club... Ιδιωτικά..... Όλοι ανεξαρτήτως (FCI περιλαμβανομένης)- όχι ότι αν ήταν Κρατικά Club θα ξέφευγαν από τις καταστάσεις που μαστίζουν (διαφθορά, συμφέροντα, «εξυπηρετήσεις», κλπ) -κάτι σαν τη PADI στο χώρο της αυτοκατάδυσης.. Ιδιωτικός Οργανισμός, Club, αλλά με status Παγκόσμιου Οργανισμού. …μάλλον έχω φύγει εκτός θέματος.

Πίσω στην αναφορά των Chinook και των νέων μορφών ημίαιμων σκυλιών αγώνων έλξης που εμφανίζονται. Προσωπικά για εμένα το απόλυτο σκυλί έλξης σε συνδυασμό με ταχύτητα και αντοχή παραμένει το Σιβηρικό Χάσκυ.
Για βαρύτερα φορτία και μικρότερες αποστάσεις το Samoyed.
Για βαριά φορτία και μικρές αποστάσεις το Alaskan Malamute.

Δεν θεωρώ τις νέες αυτές «τάσεις» στο χώρο των αγώνων έλξης άξιες αναφοράς, ακόμα και αν πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις (υπό συνθήκες) εκεί που τα Σιβηρικά Χάσκυ βασιλεύουν... στην ταχύτητα. Και αυτό γιατί, αν τους βγάλεις τα παπουτσάκια τους, αν τους στερήσεις τα ζεστά υψηλοθερμιδικά (ναι, είναι καινούργια λέξη, μόλις τώρα την έφτιαξα – Δόξα την Ελληνική!) συμπληρώματα κάθε 2 με 3 ώρες, τους πάρεις τις ισοθερμικές τους κουβερτούλες και τα βάλεις στην γραμμή εκκίνησης του Iditarod, την τρίτη μέρα του αγώνα, μέσα από το σκοτάδι της νύχτας, μόνο Σιβηρικά θα προβάλουν....

Και με συγχωρείτε, αλλά αυτό που για κάποιον είναι σημαντικό, για μένα είναι ανούσιο (και το αντίστροφο). Εκτρέφουμε διαφορετικές φυλές, με διαφορετικές καταβολές. Τα rottie, όπως ακόμα πιό πολύ τα bull terrier, χαρακτηρίζονται από όλο και πιο ανδροπρεπείς (ας μου επιτραπεί η έκφραση) θηλυκές, οι οποίες αρχίζουν και πλέουν σε τεστοστερόνη, αναιρώντας τη θηλυκότητά τους σε πολλά επίπεδα... είναι αναμενόμενο στο τέλος να υποφέρει ακόμα και η ίδια αυτή η «σεξουαλικότητά» τους (ο όρος δεν ευσταθεί καθώς τα σκυλιά δεν έχουν sex, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ – ελπίζω).

Αν μία θηλυκιά μου έχει πρόβλημα στο να ζευγαρώσει και έχω απορρίψω τα παθολογικά αίτια, έχω ξεκαθαρίσει τα ηθολογικά, και δω ότι τελικά κατά πάσα πιθανότητα τα αίτια είναι «χρονικά» (είναι πολύ νωρίς κατ’αυτήν, ή έχει μεγαλώσει πολύ και δεν έχει ζευγαρώσει), τότε «ναι» θα τη γονιμοποιήσω τεχνητά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (εκτός αναστρέψιμων και μη γενετικά πηγαζόντων παθολογικών αιτίων), αποδέχομαι το δεδομένο της Φύσης και θα ακολουθήσω άλλη οδό προσέγγισης σε αυτό που θέλω (άλλη θηλυκιά συγγενής, άλλη «συγγενής» γραμμή και να περιμένω στην F2 για κάτι καλό, κοκ)

Αυτά από εμένα, μπορείτε να συνεχίσετε το φάγωμα. Μόλις μπορέσω θα επανέλθω.

ΥΓ. Σήμερα το μενού έχει μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχάρι και πέννες, κόκκινο κρασί και Γαλλικό μαρούλι με dressing (κατά το ελληνιστί) ροκφόρ/γιαουρτιού/ρίγανης. Για γλυκό θα έχουμε καταϊφι με παγωτό αναγκαστικά... δεν υπάρχει χρόνος! (Αφιερωμένο στον kotsida γιατί ξέρω ότι υποφέρει..... & στον sir-elric - αυτός δε πιστεύω να υποφέρει)

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Αυτό το μενού είναι εν μεσω μετακόμισης ? :eek: :) :rolleyes: :rolleyes:

Ποτε θα μας κάνετε το τραπέζι :D ??

Εξαιρετική δημοσίευση συμφωνώ σε όλα :)

- μία ερώτηση - κυριαρχική θηλυκιά θα ζευγάρωνες ? Ενα σκυλί που δεν δέχεται ούτε εν μέσω καταιγιδας ορμονων ένα πόδι στην πλάτη του και κάνει πανικό ... μία απάντηση (αν υπάρχει) για κάθε ράτσα, μία για χάσκι και μία για ροτ ... ;)

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
να κανω μια χαζη ερωτηση? τι τα ηθελαν ολα τα αλλα αν χρειαζονται τετοιο μπουσταρισμα για να κανουν κατι που τα αλασκα το εχουν φυσικο. σαν ντοπαρισμενοι αθλητες μου ακουγονται

υ.γ αμα δεν του σκασω εγω καμια μερα φαντης μπαστουνης και του πω "φιλλλαρακο τι θα φαμε"

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Αυτό το μενού είναι εν μεσω μετακόμισης ? :eek: :) :rolleyes: :rolleyes:
Ναι, όντως είναι λίγο ταπεινό.... Το δεύτερο πράγμα που λειτούργησε στο νέο σπίτι ήταν η κουζίνα... ..για λόγους ηθικού!

Ποτε θα μας κάνετε το τραπέζι :D ??
Όποτε επισκεφθείτε τη Συμβασιλεύουσα.... Όχι ότι δε ξέρω συνταγές που αντέχουν άνετα 600χλμ, αλλά για το άμεσο μέλον, μόνο βόρεια θα κινηθούμε...

μία ερώτηση - κυριαρχική θηλυκιά θα ζευγάρωνες ? Ενα σκυλί που δεν δέχεται ούτε εν μέσω καταιγιδας ορμονων ένα πόδι στην πλάτη του και κάνει πανικό...
Αν ήταν χάσκυ, μάλλον όχι.. Η Φυλή πρέπει να είναι ήπια, πάνω από οτιδήποτε άλλο... Βέβαια, αν η κυριαρχικότητά της ήταν μόνο επί του θέματος επαφής (με άλλα αρσενικά χάσκυ της αγέλης, με τα θηλυκά της αγέλης έχει το ακαταλόγιστο), τότε μπορεί και να τη ζευγάρωνα... Θα "αραίωνα" την κυριαρχικότητά της από τους απογόνους της στα επόμενα ζευγαρώματα... θα επέλεγα από εκεί και ύστερα μόνο ήρεμα σκυλιά στο θέμα αυτό και θα το μείωνα.... Τα κουτάβια που θα είχαν ίσως το πρόβλημα, θα πήγαιναν σε ιδιοκτήτες βάση συμβολαίου "μη αναπαραγωγής"...

Αν ήταν ροτ, μάλλον ναι.. Αν ήμουν καλυμμένος από δυσπλασία και προγναθισμό και το μόνο πρόβλημα ήταν η συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά ή/και ροτ, ναι... Μία δυνατή θηλυκιά είναι κάτι το αναμενόμενο σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο... αρκεί η κυριαρχικότητά της να μην εξελισσόταν σε μανία (παντού και πάντα).

kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
Off Topic - Εκτός Θέματος

Ειδες τι μου κανεις τετοια ωρα. Να χρωστας που δεν εχω που να αφησω τη Λαρα μου, γιατι σε 5 ωρες θα ημουνα Μαλγαρα. Γινετε να πας μια μεριδα σε μια διευθυνση στην Τουμπα να μου το στειλουν με ΚΤΕΛ σε φελιζολ.
Ελεος λυπησου με..

Off Topic - Εκτός Θέματος

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
να κανω μια χαζη ερωτηση? τι τα ηθελαν ολα τα αλλα αν χρειαζονται τετοιο μπουσταρισμα για να κανουν κατι που τα αλασκα το εχουν φυσικο. σαν ντοπαρισμενοι αθλητες μου ακουγονται...
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η δυτικού τύπου εμπορευματοποίηση που πλήττει τα πάντα. Οι Αγώνες Ταχύτητας είναι παντού ένα θέαμα που "τραβάει". Και τραβάει αυτούς που έχουν (κατά κύριο λόγο) χρήμα για ξόδεμα. Οπότε, πως μπορείς να φέρεις περισσότερους μέσα στο χώρο, να "αγκαλιάσεις" πιο μεγάλο κοινό;

Με το να προσπαθήσεις να "καλυτερέψεις" κάτι που η Φύση έχει φτάσει πολύ ψηλά και ο Άνθρωπος με κόπο, θυσίες και αγώνα βελτιστοποίησε για μια δική του χρήση. Αυτό όμως παραδοσιακά χρειάζεται Γνώση & Ταλέντο. Και τα δύο αυτά αγαθά δεν αγοράζονται τόσο εύκολα στο σύγχρονο κόσμο (όχι τόσο εύκολα όσο μιά εταιρεία πχ.). Η Γνώση σίγουρα πιο εύκολα, αλλά κοστίζει, το Ταλέντο, ευτυχώς παραμένει άγριο και άπιαστο...

ή, με το να "μαγειρέψεις" κάτι, παίρνοντας κάτι από εδώ, προσθέτοντας κάτι από εκεί, "τσοντάροντας" λίγο παραπάνω...

Παίρνεις αυτό που έχει διαπρέψει μέχρι τώρα (το Χάσκυ), το κάνεις λίγο gay εύκολα (διασταυρώνεις με κυνηγόσκυλα που έχουν αντοχές και λαχτάρα για τρέξιμο) και να ο καινούργιος πρωταγωνιστής... Ένας πρωταγωνιστής για τον οποίο όλοι μπορούν να προσπαθήσουν... Ο καθένας με τη δικιά του συνταγή... με το δικό του τύπο κυνηγόσκυλου... και βέβαια, χωρίς να το καταλάβει το κοινό (το αγωνιζόμενο), έχεις εισάγει και μία τρίτη παράμετρο στον αγώνα.... τα παρελκόμενα.... γιατί τώρα δεν έχεις την πρωτόγονη μορφή η οποία ήταν ικανοποιημένη με μία ρέγγα την εβδομάδα και "δούλευε" συνέχεια για αυτήν...

Έχεις "αραιώσει" το αρκτικό γονίδιο και το νέο σκυλί έχει έναν ιμιτασιόν μεταβολισμό. Δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο το χάσκυ... Αλλά αυτό σε συμφέρει! Γιατί έτσι ανοίγει η πόρτα για χορηγίες... και να οι εμπορικές εταιρείες, να το χρήμα & το promotion. Και όλοι είναι χαρούμενοι. Κάποιοι γιατί κερδίζουν. Κάποιοι γιατί το μόνο που χρειάζεται πλέον για να κερδίσουν είναι το χρήμα. Χρήμα για ειδικές τροφές. Χρήμα για σημεία ανεφοδιασμού στη μέση του πουθενά. Χρήμα για ειδικά λουριά, για αεροδυναμικές ζώστρες, για ισοθερμικά μποτάκια (βλέπεις τα χάσκυ έχουν μέσα από την εξέλιξη αντίστροφη κυκλοφορία αίματος στα άκρα τους και δε χρειάζονται μποτάκια, τα κυνηγόσκυλα όμως;).

Πόσο πιό δύσκολα θα ήταν τα πράγματα γι’αυτούς τους παγκοσμιοτές (κι' άλλη καινούργια λέξη...), αν για να κερδίσεις χρειαζόταν πάλι μόνο η Δύναμη της Καρδιάς & το Ταλέντο (της Φύσης για το Λύκο, και του Ανθρώπου για να το ξεχωρίσει)...

chihuahua

Well-Known Member
10 Σεπτεμβρίου 2007
135
0
η γλώσσα του gaia αποδίδει λόγο ανάλογο των γεύσεων που λαμβάνει!!!

πολύ ωραίες δημοσιεύσεις και πολύ κατανοητές κι απο μας τους καινούργιους

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Διαφωνώ με τον λύκο. Οι άνθρωποι που γνώρισα (στα έλκηθρα) είναι ακόμη πιο "ενάντιοι στο κατεστημένο" και τη εμποροποίηση από τον ίδιο. Δεν συμφέρει το εμπόριο οι εκτροφή ημίαιμων για δουλείες (τα κατοικίδια συμφέρουν και οι εκθέσεις πολύ περισσότερο). Αυτό είναι κοινή λογική. Για να μην το πάω πιο μακριά και να πω πόσο συμφέρει στο εμπόριο να έχουμε όλοι ασθενικά (και πειναλέικα) καθαρόαιμα με ωραίο μαλλί.

Όπως σ'όλους τους αγώνες, συμφέρει να είσαι ο νικητής, απλά.

Στο κυνήγι λαγού (που εκτρέφουν ημίαιμα λαγωνικά οράσεως κρατώντας πετιγκρί για αρχείο) το ίδιο συμβαίνει. Χομπίστες είναι που ενδιαφέρονται μόνο για ένα πράγμα: να πιάσει άγριο λαγό ο σκύλος τους πιο καλά και πιο γρήρορα από των άλλων. Καμία σχέση με εμπόριο.

Που και να ΗΤΑΝ για εμπόριο (να πουλάνε δηλαδή καλά κυνηγόσκυλα) πως να τους κατηγορίσω όταν κάνουν λιγότερο ζημιά στη κυνοφιλία από τους περισσότερους εκτροφείς καθαρόαιμων σκύλων (που το ΦΩΝΑΖΟΥΝ οτι το κάνουν μόνο για το χρήμα);;;;

Και στα λοιπά διαφωνώ:

Τα "Χάσκυ" που περιγράφει ως ιστορικής αντοχής (και λυτοδίατα), μοιάζουν σήμερα
περισσότερο με τα ημίαιμα των αγώνων στην Αμερική και Αλάσκα από το σημερινό Χάσκυ εκθέσεων. Και παρουσιάζουν πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας.

Είναι θέμα ΕΠΙΒΩΣΗΣ του οδηγού του ελκήθρου να ησχύει αυτό. Θέμα επιβίωσής του να μην είναι καθόλου ευαίσθητα και ΠΟΛΥ λυτοδίαιτα και δυνατά. Τι νομίζετε; Σταματάει τον αγώνα κάθε τρεις και λίγο να μοιράσει Μars και Snickers στα σκυλάκια του που κουράστηκαν; Βλάκας είναι και δεν εκτρέφει καθαρόαιμα Χάσκυ; Η μήπως σπανίζουν ή είναι τσιγκούνης;;;; Ωραία άποψη, αλλά διαφωνώ κάθετα. Και προφανώς διαφονούν κι οι αγωνιστές. Σίγουρα δίνουν "σκευάσματα" στα σκυλιά (είναι παμπόνηροι οι άτιμοι) αλλά αυτό δεν γίνεται και στις εκθέσεις μορφολογίας ;

Αν ήταν καλύτερα τα καθαρόαιμα δεν θα ήταν καλύτερα να μην χαλάνε τα ωραία τους λεφτά στα κοπράκια (μην τα πεις έτσι μπροστά τους -σ' έφαγαν!) και ΤΟΣΟ πολύ φαϊ και να τα δίνουν στα Σιβιρικά Χάσκυ (που τα είχαν απο τον προπάππου τους έτσι κι αλλιώς) ;

Δεν είναι κακό να λατρεύεις μια καθαρόαιμη φυλή και να την προστατεύεις (από προσμήξεις). Ουτε είναι κακό να ανέχεσαι και λίγο την εμποροποίηση για το καλό της φυλή σου. Αυτό κάνουμε ΟΛΟΙ που ασχολούμαστε σοβαρά με τις εκθέσεις.

Αλλά δεν είναι κακό να θέλεις να κάνεις μία καινούργια ράτσα για να κάνεις μια δουλεία καλύτερα. Οι περισσότερες φυλές έτσι ξεκίνησαν.

Το Χάσκυ δεν κινδυνεύει καθόλου από τα άτομα που περιέγραψα. Εκείνοι δεν ασχολούνται με τα Χάσκυ και είναι και τόσο ΛΙΓΟΙ που δεν μετρούν καν στην "μεγάλη εικόνα" της κυνοφιλίας.

Θα καταφέρουν να αναγνωριστεί το Chinook σύντομα (είναι σίγουρο) το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Χάσκυ και είναι ωραία φυλή (ναι είναι φυλή κι ας μην έχει αναγνωριστεί από το ΑΚC που δεν έχει αναγνωρίσει ούτε τις μισές φυλές σκύλων).
Είναι φυλή γιατί έχει σταθερό τύπο και μορφή. Πολύ πιο σταθερό από τον Ελληνικό Ποιμενικό για παράδειγμα!

Το Χάσκυ κινδυνεύει (να χάσει σε ποιότητα και μορφή) από την κουτσή Μαρία που εκρτέφει την σκύλα της μονό για να διασκεδάσει τα παιδιά της και από τους ΑΠΕΙΡΟΥΣ puppy-millers που εκτρέφουν άθλια Χάσκυ υπό άθλιες συνθήκες με απαίσιο χαρακτήρα και κληρονομικές παθήσεις.

Ανέφερα τα ημίαιμα εργασίας (κάτι ΤΟΣΟ σπάνιο) απλώς για να τονίσω το πόσο ακριβώς είμαι ΚΑΤΑ της εκτροφής ημίαιμων σκύλων... για να δείξω ότι για να το κάνεις με ηθική, θα πρέπει να είσαι ΑΚΟΜΗ περισσότερο επιστήμονας (και παθιασμένος) από αυτόυς που εκτρέφουν τα καθαρόαιμα! Και βέβαια, να ζεις σε μία χώρα που οι αγώνες εργασίας σκύλων έχουν παρελθόν και μέλλον, όπου θα βρείς εύκολα σπίτια για όλα τα κοπράκια που τελικά δεν κάνουν τη δουλεία τόσο καλά.

Δηλαδή, είπα καθαρά πως είναι ΑΝΗΘΙΚΟ να εκτρέφεις ημίαιμα στην Ελλάδα.
Μην αρχίσετε να μου πετάτε αυτά που είπα του στυλ : "τουλάχιστον είναι υγειής".
Πιθανό να μην καταλάβατε ούτε κι αυτό. Απλά τόνιζα πως το ανήθικο έχει πολλά στάδια. Πως είναι ακόμη πιο ανήθικο να εκτρέφεις καθαρόαιμα σκυλιά ενώ ξέρεις πως τα κουτάβια θα κληρονομίσουν πρόβλημα υγείας ή χαρακτήρα.

@Denis. Καταλαβαίνω πως ένας εκτροφέας έχει 2 τρόπους να ανεβάσει την ποιότητα των γραμμών του. 1. Παίρνει καλύτερους σκύλους και 2. Παίρνει και λίγο ρίσκο αναγκαστικά. Κάνεις και τα δύο. Ακούγεσαι σοβαρός σ'αυτό (ως εκτροφέας τουλάχιστον :p ). Δεν σε θεωρώ ανήθικο απλώς τόνιζα πόσο ΔΥΣΚΟΛΟ είναι αυτό που κάνεις και πως η "ηθική" έχει διαφορετικό ορισμό για τον καθένα.

Εγώ είμαι κότα. Δεν θεωρώ οτι έχω τις γνώσεις να εκτρέφω σκύλους ακόμη. ΞΕΡΩ πως θέλει και ρίσκο, αλλά οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές για να ξέρω πόσο να ρισκάρω και σε τι στη φυλή μου.

Έγω αναγκαστικά ζευγαρώνω αρσενικούς σκύλους φαινομενικά υγιής (με όλες τις εξετάσεις, αλλά χωρίς να έχω τσεκάρει τέλεια την υγεία τον προγώνων) που έχω πάρει από εκτροφεία με μεγάλη πείρα και φήμη. Και αυτό μόνο αφού τα θεωρώ εξαιρετικής μορφολογίας και χαρακτήρα σε ώριμη ηλικία (το λιγότερο 3 ετών).

Είχαν (και θα έχουν αλλιώς δεν τα ζευγαρώνω) τίτλους εργασίας και μορφολογίας αλλά αυτό είναι περισσότερο για να δωθούν τα κουτάβια ευκολότερα στο εξωτερικό, και όχι επειδή είχα κάποια απορία.

Ένας σκύλος που είχα που δεν ζευγάρωσε ποτέ (τον θανάτωσα 3 ετων) ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ μορφολογίας (άξιζε για το παγκόσμιο) και ήταν εκπαιδευμένος στην εντέλεια. Λάτρευε τις εκθέσεις και ήταν φιλικός με τους ξένους. Κανένας δεν κατάλαβε ποτέ το ότι ήταν ανισόρροπος και πάρα πολύ επικίνδυνος. Μόνο δύο μέλη της οικογένειες (που δέχτικαν επιθέσεις). Αν τον ζευγάρωνα θα μοσχοπούλαγαν τα κουτάβια. Αλλά τι θα ήταν πιο ανήθικο από αυτό;

Τέλος εννοείται πως αφήνω τους σκύλους μου μόνο σε σκύλες με τουλάχιστον τα δικά τους προσόντα και που έχω γνωρίσει προσωπικά. Το οτι δεν έχω εκτροφείο ή θηλυκό σκύλο δεν σημαίνει ότι δεν έχω την ΜΙΣΗ ευθήνη. Με έχουν παρακαλέσει ιδιοκτήτες θηλυκών με πολυβραβμένες σκύλες, χωρίς επιτυχία ΜΟΝΟ γιατί δεν μου άρεσε ο χαρακτήρας της σκύλας.

To κουτάβι μου (o Dr. Zhivago) έχει πάρα πολλά να κάνει μέχρι ν' αποδείξει αν είναι άξιος να γίνει πατέρας. Κι ας μου κόστισε μια μικρή περουσία και ας είναι από ένα από τα καλύτερα εκτροφεία παγκοσμίως (σε όλες της φυλές!).

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ένας σκύλος που είχα που δεν ζευγάρωσε ποτέ (τον θανάτωσα 3 ετων) ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ μορφολογίας (άξιζε για το παγκόσμιο) και ήταν εκπαιδευμένος στην εντέλεια. Λάτρευε τις εκθέσεις και ήταν φιλικός με τους ξένους. Κανένας δεν κατάλαβε ποτέ το ότι ήταν ανισόρροπος και πάρα πολύ επικίνδυνος. Μόνο δύο μέλη της οικογένειες (που δέχτικαν επιθέσεις).
Συγγνώμη που στέκομαι εδώ, διακόπτοντας μια ενδιαφέρουσα κουβέντα αλλά... σοβαρολογούμε? Υπάρχουν σκύλοι τόσο έξυπνοι και τόσο υποκριτές που να κρύβουν τον... ανισόρροπο χαρακτήρα τους? Σήμερα κιόλας υποστήριξες κάτι αντίστοιχα παλαβό (κατά τη γνώμη μου) στο τόπικ Φοβία κατά τη βόλτα.
Νόμιζα ότι είχαμε συμφωνήσει πως η επιθετικότητα και η εικινδυνότητα ενός σκύλου είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμού του ιδιοκτήτη. Διαφωνείς? Πιστεύω λοιπόν πως ο σκύλος σου δεν ήταν στην εντέλεια εκπαιδευμένος, ότι τα λάθη ήταν δικά σας. Θεωρώ αδύνατον να είναι ένας σκύλος καλός κατ' επιλογή! Δε θα σταθώ στο ότι τον θανάτωσες, αλλά στο ότι πιστεύεις ακόμα ότι ήταν τέλεια εκπαιδευμένος.
Πολύ άσχημο μου ακούγεται αυτό από έναν εκπαιδευτή σκύλων.
Αλλά κυρίως παράλογο.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
.......................................................................................................

μάλλον παρανόησες κάτι.................................................................. (ένα χάσκυ πάτησε το "Υποβολή" οπότε κάνω edit τώρα.......

*mental note: όχι παραπάνω από 7 χάσκυ γύρω μου όταν προσπαθώ να απαντήσω σε κάτι ΄πληκρολογώντας στο πάτωμα.........

Last edited:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Συγγνώμη που στέκομαι εδώ, διακόπτοντας μια ενδιαφέρουσα κουβέντα αλλά... σοβαρολογούμε? Υπάρχουν σκύλοι τόσο έξυπνοι και τόσο υποκριτές που να κρύβουν τον... ανισόρροπο χαρακτήρα τους? Σήμερα κιόλας υποστήριξες κάτι αντίστοιχα παλαβό (κατά τη γνώμη μου) στο τόπικ Φοβία κατά τη βόλτα.
Νόμιζα ότι είχαμε συμφωνήσει πως η επιθετικότητα και η εικινδυνότητα ενός σκύλου είναι αποτέλεσμα λάθος χειρισμού του ιδιοκτήτη. Διαφωνείς? Πιστεύω λοιπόν πως ο σκύλος σου δεν ήταν στην εντέλεια εκπαιδευμένος, ότι τα λάθη ήταν δικά σας. Θεωρώ αδύνατον να είναι ένας σκύλος καλός κατ' επιλογή! Δε θα σταθώ στο ότι τον θανάτωσες, αλλά στο ότι πιστεύεις ακόμα ότι ήταν τέλεια εκπαιδευμένος.
Πολύ άσχημο μου ακούγεται αυτό από έναν εκπαιδευτή σκύλων.
Αλλά κυρίως παράλογο.
Δεν μπορω να μην συμφωνησω..

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.084
Νεότερο μέλος
Marlen48